» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
22 / 190
»»

Dober dan ::

Bi mogoče izdali, kje kupujete delnice? Aplikacija, spetna stran...? Na degiru me skenslajo takoj..

jakanov ::

Zadnjič sem zasledil na slotech, da je nekdo omenil Trading212. Precej dobra rešitev. 0% commision fee. Kupuješ lahko delnice in ETF.

Če uporabiš referal link, dobiva oba 1 zastonj delnico v vrednosti do 100€. :)
www.trading212.com/invite/FMA6t2yx

damo23 ::

Jaz imam pri BKS odprt trgovalni račun, ampak imajo precej zasoljene provizije.
Tako, da tudi iščem neko alternativo.
Tale Trading212 izgleda zelo v redu, ampak je pa je nabor delnic zelo ozek.
Predvsem mislim tu na ameriške delnice, ker sem trenutno pretežno fokusiran nanje.

shawshank ::

Če misliš resno vlagat (4-mestno številko na mesec), potem izberi Interactive Brokers. Največ izbire in odličen support. Plačaš pa nekaj več provizije.
Trading212 je zelo omejen z izborom delnic, prav tako dvomim, da bo 0% commision fee dolgo ostal, in je bolj namenjen pridobivanju novih strank.
Idelano bi bilo počakat, da Degiro odpre za Slovenijo spet.

sparovcek2 ::

Morda imam narobe, ampak bi rekel da sem nekje 80% siguren, je pa se vedno spekulacija ker cena gre zaenkrat se gor in ni nobene potrditve.

Pomnimo nedavno nazaj, ko se je povsod opozarjalo o krizi. No sedaj se govori, da nas bo FED z "QE"-jem popeljal v obljubljeno dezelo.
Sedaj gre dobesedno vse gor - tudi najvecje sranje, ki sem ga ze omenjal - palmovo olje.

Iran, boeing, predsedniske volitve, 100% rast v enem letu... Vse skupaj je ena velike neznanka, in pomoje to pomeni le eno... Volatilnost. Kar pa pomeni, da bi padlo in to precej.

In pa se najbolj pomemben je US-china deal, mislim da je pogodba 15. januarja? 2 leti smo imeli cikel glede te pogodbe in se je obracalo gore-dole na polno. Ponavadi velja nacelo "Buy the rumor, sell the news". Novicke so bile vedno prelozene...sedaj pa prihaja koncni datum.

Sicer pa trenutno so zanimiv tuji indeksi, npr kitajski in pa nemski, ki je zelo blizu novim visavam. Zaenkrat izgleda se ok in je potencialno dober nakup - sploh v kombinaciji z novicami o iranu , ampak za mene to pomeni, da ne sme iti dol niti 1%.

David23 ::

Ima kdo izkušnje z ETFmatic?
Razmišljam da bi tam začel mesečno kupovati ETF sklade?
So kakšne skrite provizije? Ali so v primerjavi z Interactive Brokers boljsa ali slabsa izbira in zakaj?

rini ::

Delnice, ki jim sledim, kar rastejo, a vidim, da enako raste tudi Boeing. Torej se brezglavo vlaga v vse delnice. Prav za Boeing je veliko resnih opozoril, da tudi novo vodstvo ni kos težavam. To pa pomeni, da je res vse prenapihnjeno.

Predsedniske volitve vidim kot plus, torej za poganjanje tečajev. Trump bo zagotovo dobil drugi mandat.

V nasprotnem pa vidim veliko nevarnost za ekonomijo v Boeingu ter temu napadu v Iranu, ko so likvidirali tega generala. Če bo Iran šel v povračilne ukrepe, kar sem prepričan da bo, potem bodo tam spodaj izredne razmere. In potem bo ta general za nas male vklagatelje res kot neki mučenik :P

#sparovcek2 welcome back! :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: rini ()

Matejjjjj ::

Tole je vse skupaj že NORO. Vlada gigantski FOMO, kot v kripto jeseni 2017.

kow ::

Meh.. pac poceni denar in Kitajska zgleda bolje kot pred nekaj meseci... Ce Kitajska zdrzi, se bo kmalu pobrala tudi Evropa. V zadnjem stadiju cikla se naredijo najvecji profiti.

Kako nagovarjajo rajo o vlaganju v Boeing:

Defense stocks have been some of the most secure stocks money can buy.

Robust, predictable cash flows, generous share repurchase programs, and growing dividends make them great investments financially.

The "Political Moat" acts as insurance for an investment in defense stocks, specifically Boeing.

Boeing will emerge a massive winner once it rights the wrongs of the 737 MAX 8 over the next 1 to 2 years.

Fearful of regulation of your tech holdings? Buy these companies who are Washington-proof.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: rini ()

Je to to? How low can we go?

yesIcan ::

shawshank je izjavil:

Če misliš resno vlagat (4-mestno številko na mesec), potem izberi Interactive Brokers. Največ izbire in odličen support. Plačaš pa nekaj več provizije.
Trading212 je zelo omejen z izborom delnic, prav tako dvomim, da bo 0% commision fee dolgo ostal, in je bolj namenjen pridobivanju novih strank.
Idelano bi bilo počakat, da Degiro odpre za Slovenijo spet.

Na kaj treba paziti pri Interactive Brokers (IB) kot slovenski oz. EU vlagatelj, za cim nizje stroske in valutno tveganje? Moj profil: buy-and-hold ETF delnice nekajkrat na leto. Torej je najbolj primeren "cash" tip racuna ter nakazila v EUR v Nemcijo? Na pricing strani pise
- "Zero commission trading for US listed stocks and ETFs.
- No activity fees or account minimums.
To velja brez izjem, tudi za EU drzavljane?

Nedavna regulacija je menda onemogocila nakupe dolocenih (tipov) ETF za EU drzavljane.

PS. Da se jaz kaj prispevam, Degiro mi je odpisal negativno:
Unfortunately, I can't foresee the future. However, what I can say is that DEGIRO currently does not have any plans on the short term of entering the Slovenian market.

Mato989 ::

Degiro je odpisal negativno ker ne dobijo butla ki bi delal za 1.000EUR pri njih v Bolgariji =)

Če pa je komu dolgčas pa lahko posredujem kontakt!
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

PreviousUser ::

V 1. četrtletju 2020 bo Revolut uvrstil ETF-je v svojo trgovalno platformo.

Odvija se po pričakovanjih. Novo že tretje strmoglavljeno letalo 737 in hkrati novi raketni izstrelki.

Pa da vidimo kako bo Washington-bullet proof

bobby ::

Kako tretje?
Raketni izstrelki so bili pa pricakovani in tudi padali so na lokacije brez zrtev. Zdej al namenoma, da se Iran pokaze, da si upa dregnt ali pa nesposobnost.

Dodatek: good for au in ag
:)
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bobby ()

mgermo ::

Zgleda, da sploh ni važno kakšne so novice, its going up. To the moon.

Nekaj takega ja. Še bitkojn se mi je zdel bolj racionalen kot to kar se dogaja sedaj

ampak resnično

Zdravo,
kje lahko najdem seznam ETFs, ki ne izplačujejo dividende, ampak jih avtomatsko reinvestirajo?
Iščem na spletu in ne najdem.

CoreySteel ::

Izvoli: https://www.justetf.com/de-en/find-etf....
Levo pri "Use Of Profit" sem ti že izbral "accumulating".
Twitter: @CoreySteel_

Hvala!

boremeister ::

Ker je zadnje vprašanje ravno o ETF-jih - kako pa se da vlagati vanje? Kje moraš imeti odprt račun? Poznam vlaganje v delnice, slo borzno posredniška hiša, vendar pa bi želel začeti vlagati tudi v ETF-je.

janez89 ::

boremeister je izjavil:

Ker je zadnje vprašanje ravno o ETF-jih - kako pa se da vlagati vanje? Kje moraš imeti odprt račun? Poznam vlaganje v delnice, slo borzno posredniška hiša, vendar pa bi želel začeti vlagati tudi v ETF-je.

Ena od opcij trgovanja z ETFji brez provizij je Trading 212 (invest account). Več lahko prebereš tukaj (stran 21-trgovanje):
https://docs.google.com/document/d/1zP5...

Dobiš tudi zastonj delnico v vrednosti 3 do 100€.

Po tem norem borznem tednu grem lahko v penzijo...

Se slo delnice pumpajo, lol. Vse zeleno. Revezi dobijo pa inflacijo. Hvala FED. Hvala ECB.

Če bi želel vsak mesec kupiti za nekaj 100€ ETF za long term, preko katere platforme to priporočate,da imam čim manjše stroške nakupa in držanja?
Mogoče direktno pri Vanguard ali Blackrock (iShares)? Degiro ne podpira SLO, Roobinhoda še ni v EU.

Trenutno se malo igram preko trading212, ki je brezplačen, ampak ne vem če je to ravno platforma za 10+ let.

Spiky28 ::

Nisem bral cele teme ampak tiste, ki se igrate 'traderje' preko raznih aplikacij naj opozorim, da po Slovenski zakonodaji to niso uradni borzni posredniki/trgovalni računi in lahko imate zaradi tega probleme z davki. Tudi za long-term investitorje te platforme niso primerne, ker vam čez 10,20,.. let ne bodo upoštevali olajšav, ampak vam pobrali polnih (po novem) 27.5%.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Spiky28 ()

boremeister ::

Kje pa se potem da trgovati oz. kje drugi trgujete preko "uradnih borznih posrednikov/trgovalnih računov" z ETF-ji? Oz. kje kupujete ETF-je?

marska83 ::

BKS Broker

lacen sm ::

Spiky28 je izjavil:

Nisem bral cele teme ampak tiste, ki se igrate 'traderje' preko raznih aplikacij naj opozorim, da po Slovenski zakonodaji to niso uradni borzni posredniki/trgovalni računi in lahko imate zaradi tega probleme z davki. Tudi za long-term investitorje te platforme niso primerne, ker vam čez 10,20,.. let ne bodo upoštevali olajšav, ampak vam pobrali polnih (po novem) 27.5%.

Kakšna je osnova za ta zapis?

Mato989 ::

Kakšen vir za tole ali samo na pamet?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Utk ::

Spiky28 je izjavil:

A to pomeni tudi, da ni treba prijavljat prodaje delnic na teh platformah? Dej ne bluzi. Nikjer nič ne piše kje pa kako kupuješ, lahko kupuješ delnice tudi izven trga iz prtljažnika avta parkiranga pred Tivolijem pa veljajo ista pravila .

tony1 ::

Eno vprašanje o obdavčitvi dobička iz kapitala (npr. razlike v ceni pri prodaji delnic in verjetno tudi ob dospetju dividende?), ki je obdavčen nekje 27% (da ne grem iskati cifre na net).

Je to končni (cedularni) davek, ki se ne v števa v dohodnino? Je enak za fizične in pravne osebe? Ciljam na to, da bi delnice kupil kot normiran s.p. in nato plačal samo tiste 4% davka?

Ali ne in to ne gre, ker je davek na dobiček iz kapitala cedularni davek in bi v tem primeru celo najprej plačal 27%, nato pa še 4% na dohodek iz dejavnosti?

Skratka, kaj se bolj izplača?

tony1 je izjavil:

Eno vprašanje o obdavčitvi dobička iz kapitala (npr. razlike v ceni pri prodaji delnic in verjetno tudi ob dospetju dividende?), ki je obdavčen nekje 27% (da ne grem iskati cifre na net).

Je to končni (cedularni) davek, ki se ne v števa v dohodnino? Je enak za fizične in pravne osebe? Ciljam na to, da bi delnice kupil kot normiran s.p. in nato plačal samo tiste 4% davka?

Ali ne in to ne gre, ker je davek na dobiček iz kapitala cedularni davek in bi v tem primeru celo najprej plačal 27%, nato pa še 4% na dohodek iz dejavnosti?

Skratka, kaj se bolj izplača?

v Decemberski izdaji revije mojih financ je opisano ravno to. Povzetek: plačaš 27,5% davek, sp gor ali dol.

Super, hvala!

Ali sploh še lahko kaj zamaje ameriško gospodarstvo. Po merjenu moči z Iranom (uspelo jim je celo spraviti iransko prebivalstvo na ulice in jih uperit proti svoji vladi) je Trump dosegel še dogovor s Kitajsko za nakup $200 billion izdelkov. To pomeni, da bo Boing uspešno odprodal vsa tista letala, ki mu źe več mesecev stojijo na dvorišču. Trump bo tudi preživel volitve.

Se nič ne čudim strmi rasti delnic, ki dobresedno letijo v nebo.

Iranski rezim doma gotovo ni popularen - kateri rezim pa je bil kdaj po 40 letih oblasti? Iranci so si sami zabili avtogol s sestrelitvijo letala.

ZDA se vedno povecuje (relativni) dolg, kar pomeni da del rasti BDP-ja ne smes pripisati rasti produktivnosti. Ameri vodijo v informacijski tehnologiji in nic ne kaze, da se bo to ustavilo.
Evropa ne kaze nobene resne ambicije, tako da so edini resni konkurent Kitajci. Ce potegnes crto, smo v informacijski dobi in ne bo se ustavilo. Po drugi strani vsa ta vrednost Googlea in Facebooka lahko relativno hitro izgine, ce pride do kake nove paradigme. Tezko je napovedovati prihodnost. No, razen da Evropa nima za burek.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

dronyx ::

rini je izjavil:

Se nič ne čudim strmi rasti delnic, ki dobresedno letijo v nebo.

Čisti FOMO sponsored by central banks.

Spiky28 ::

Utk je izjavil:

Spiky28 je izjavil:

A to pomeni tudi, da ni treba prijavljat prodaje delnic na teh platformah? Dej ne bluzi. Nikjer nič ne piše kje pa kako kupuješ, lahko kupuješ delnice tudi izven trga iz prtljažnika avta parkiranga pred Tivolijem pa veljajo ista pravila .

Mater ste eni pametni. Zaradi mene lahko ti kupuješ na tržnici delnice, your money your problem. Moj nasvet je bil dobro nameren. Ker ni vse kar obstaja na netu aplikativno za Slovenske delničarje. Nismo mi Amerika, veljajo drugačni zakoni. Vir...Phd profesor ekonomije. Lahko greste pa do kakšnega finančnega svetovalca in preverite. Toliko se boste pa že pozanimali (upam).

Nobenega ne odvračam ali strašim od investiranja, samo informirajte se, srečno.

AndrejO ::

Če se dotični profesor ekonomije ne piše Mramor ali pa Simič, potem bom je še vedno bolje verjeti tmu, kar napiše FURS, ne pa temu, kar napiše naključni anonimni mimoidoči na javnem forumu.

Tvoj nasvet bo imel težo, če bo podkrepljen s podatki, ne pa s sklicevanjem na tretje, tudi anonimne reference.

MooM ::

Zdravo. Ali ima kdo izkušnje s tem, da odpreš trgovalni račun na TD Ameritrade kot Non-Resident Aliens - link: https://katiescarlettneedsmoney.com/td-...

MooM ::

MooM je izjavil:

Zdravo. Ali ima kdo izkušnje s tem, da odpreš trgovalni račun na TD Ameritrade kot Non-Resident Aliens - link: https://katiescarlettneedsmoney.com/td-...

Odgovor je, da ne gre:

I apologize, but due to this country’s rules and regulations, TD Ameritrade will not open any new accounts for clients residing in Slovenia, nor would we accept any existing accounts to make an address change to Slovenia. I truly apologize for the inconvenience, but I appreciate your understanding in the matter. You are more than welcome to reach back out to us to see if there have been any updates to this policy.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MooM ()

Sheteentz ::

Eno vprašanje glede dacarjev. Jaz sem lani na AdmiralMArkets naložil ene par jurjev, vendar pa nisem opravil nič nakupov s temi sredstvi in sem si jih čez nekaj mesecev nakazal nazaj na bančni račun. A je to potrebno komu prijavit, oz. dokazovat, da je šlo samo za prenos sredstev brez samih nakupov/prodaj? Ne bi si ravno želel, da se dacarji zapnejozaradi kakšnega domnevnega pranja denarja ali kaj podobnega.

Lonsarg ::

Denar lahko prenašaš poljubno, če gre za velike zneske in prideš na radar FURSA te bodo že oni pozvali za dodatna dokazila da je šlo le za prenos.

Ne obstaja pa način, da bi kar vnaprej kaka dodatna dokazila kje submital, bi blo preveč spama za njih :)

Lol. Eksportaj si vse trade, pa bo prazen file. Pa jim poslji prazen file, ce bodo kaj zahtevali.

Sheteentz je izjavil:

Eno vprašanje glede dacarjev. Jaz sem lani na AdmiralMArkets naložil ene par jurjev, vendar pa nisem opravil nič nakupov s temi sredstvi in sem si jih čez nekaj mesecev nakazal nazaj na bančni račun. A je to potrebno komu prijavit, oz. dokazovat, da je šlo samo za prenos sredstev brez samih nakupov/prodaj? Ne bi si ravno želel, da se dacarji zapnejozaradi kakšnega domnevnega pranja denarja ali kaj podobnega.

Če je pod 10 jurjev Urada za pranje denarja to ne zanima...

WaterBoy ::

Katere platforme pa prioročate za nakup delnic in skladov ali index funds ?

Če gledaš po youtubu te tradeje imajo vsi ali Robinhood ali WeBull in podobne.

Verjetno to mi slovenci ne moremo uporabljati. Kaj se uporablja pri nas, brez da ti prevelike provizije požirajo

Zgodovina sprememb…

• spremenil: WaterBoy ()

Preberi vso temo, zdi se, da je v Slo zelo ugodna spletna platforma My Broker BKS banke.

WaterBoy ::

Zgleda da mi je ušlo

Hvala
««
22 / 190
»»