» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
304 / 304
»
»»

gen Maister ::

Vprašaj v NLB! :) Imaš provizijo od prodaje in potem provizijo za nakup novih papirjev!

blink ::

LeQuack je izjavil:

SBITOP 2x boljša naložba kot zlato ali S&P, glede na tabelo. Edino nafta je boljša.
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/borz...

Glede na mojo tabelo je SBITOP v 19 letih naredil cca. 13.67% absolutnega donosa (2007-2026). Se dobro da je ta borzni biser letos naredil 20%, ker drugace bi bil se vedno pod vodo.

Spura ::

blink je izjavil:

LeQuack je izjavil:

SBITOP 2x boljša naložba kot zlato ali S&P, glede na tabelo. Edino nafta je boljša.

Glede na mojo tabelo je SBITOP v 19 letih naredil cca. 13.67% absolutnega donosa (2007-2026). Se dobro da je ta borzni biser letos naredil 20%, ker drugace bi bil se vedno pod vodo.

A si uposteval dividende?

LeQuack je izjavil:

Krka gre vztrajno proti 300€. Mogoče bo že na polovici leta na tej vrednosti, na koncu leta pa že 400?

Povsem mozen scenarij.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Spura ()

J.McLane ::

Za tiste bolj konzeravtivne, gledam za bolj defenzivnimi delnicami, z dokaj dobrim razmerjem risk/reward, pa čeprav ne bodo naredile 10x v 5 letih, trenutno so mi zanimivi:

- Thales, po lanski veliki rasti je sedaj cena obtičala v nekem območju, trenutno na dnu tega območja, PE gre dol proti 20, še lani je bil 40+, glede rasti poslovanja pa ni dileme, EU bo še dolgo in veliko vlagala v obrambo, letalstvo, vesolje, oblačne storitve (javni sektor mora ven iz globalnih oblakov)... edini zadržek za vlaganje je moralne narave - orožje.

- Deutsche Telekom, razmeroma nizko vrednoten, so pa zelo agresivni in se pričakuje širitev storitev, kupili so T-Mobile, tule so vlagatelji mnenja da je bil fail, morda se krakoročno tako zdi, dolgoročno pa mislim da je to ok naložba.

- Cadeler, flota specifičnih ladij za postavljanje in servisiranje vetrnih polj na morju, naročil ogromno, večajo floto, PE 8. PRi trenutni energetski situaciji no brainer, zna pa biti prodajni pritisk, če bo nafta šla dol.

- Materialise, 3D print meme stock, ki je od vrha leta 2021 padla 93% (iz 84 na 6), verjamem da se je veliko ljudem zamerila, ampak poslovanje raste, v medicini imajo kar dober biznis. Tole je sicer penny stock, bolj za začimbo.

- Mosaic, umetna gnojila, tule morda še malo za počakat, surovine so se jim močno podražile (hormuška ožina), tega pa ne morejo direktno prevaliti na kupce, pa tudi če to storijo, bodo prodali manj, manj gnojil pa pomeni, da bo drugo leto manj pridelka, manj pridelka pomeni visoke cene, visoke cene pomenijo, da lahko kmetje spet kupujejo gnojila za visoko ceno. Seveda do takrat se bodo vhodne surovine za gnojila že stabiliziralala in bo samo še $$$. Torej ciklična zadeva, riziko je da tega cikla ne preživijo najbolje.

Od velikih 7, mi je trenutno najbolj zanimiv Amazon in morda Google (mislim da sem ga malo zamudil). Zakaj Amazon, zato ker imajo plane avtomatizirati svoja skladišča in celotno distribucijo, to je veliko lažje in se bo zgodilo veliko prej kot pa "osebni robot", ki ti bo prinesel kavico.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

LeQuack ::

blink je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Zdaj so drugi časi, denarja je toliko da ne more več priti do takih padcev.
Quack !

To niso padci!
To je psihološko čredno obnašanje. To so STAMPEDA! POKI! ;)
In podobne zadeve. Sevwda tudi padci...

LeQuack ::

Krka vsak dan nov rekord, kljub 20% manjšemu dobičku. Temu se pravi moč slovenskega stock marketa.

Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

rini ::

AMZN mi je (bil) zanimiv, zaradi širitve satelitskega interneta, a veliko prepočasi delajo v primerjavi z Starlinkom.

Če bi stavil na eno delnico, bi namesto MSCI World zagotovo investiral v MSFT. Sicer imam tu največji vložek in daleč najnižjo rast, a verjamem v prihodnost in njihov model.

Sem pa preveril svoje opombe. Lansko leto sem izbiral med MU (v enem letu +730%) in AVGO (pa zgolj +110%). Izbral slednjega, zaradi Nancy Pelosi, ki je imela notranje informacije; v preteklosti je pravočasno vstopila v NVDA. V CRWD pa sem od letos, ker ni dividend, in je že dobrih +45%.

Jaxson11 ::

gen Maister je izjavil:

Vprašaj v NLB! :) Imaš provizijo od prodaje in potem provizijo za nakup novih papirjev!

Prodal bom ~10k. Pri eni prodaji aplikacija NLB Trading ponudi ~100 € stroškov. Pri več posamičnih bi bilo itak več.

Dal bom v VWCE in SXR8, kjer ni provizij ob nakupu. Pri SGLN (malo bom dal tudi tja) je okoli 0,80 €.

Če potem ta denar fliknem na Trading 212 imam že tako redne obresti nekaj čez 2 %. Te obveznice imajo pa 2,75 %. Skratka isti k****.

@gen Maister ... A niso ti jamral, da si se pred časom zajebal z nakupom Krke? :D

Danes sta VWCE in SXR8 malo padla. Gledam krivulje in so precej podobne. Ne vem, kaj silim z dvema ETF-jema.

Pomoje najbolje, da obveznice prodam v 1 kosu in potem mečem recimo 2k€/mesec in je to to. Če bo večji padec, pa več, ampak ujeti to, je pa druga štorija. ;)

boyx ::

Jaxson11 je izjavil:

Jaz imam trenutno v svojem portfelju okoli 14 % v ETF (75 % VWCE, 20 % SXR8 in 5 % SGLN). Polovico vsega imam v ljudskih obveznicah in depozitih, kar bi rad zmanjšal na nekje 30 %. Ostalo je SBITOP, kar je po finančnih smernicah preveč, ampak sem ravno kupil in ne bom sedaj prodajal.

Zanima me vaše mnenje o postopnem prelivanju vezanih vlog v ETF. V ETF sicer dajem vsak mesec od plače, a to so manjši zneski.

Avgusta se mi izteče depozit, kar predstavlja 12 % vrednosti portfelja. Razdelil ga bom na 4-5 delov in vplačeval v ETF-je.

Razmišljam pa, da bi npr. vsak mesec prodal del ljudskih obveznic - npr. 1 % portfelja in vložil v ETF.

Super fino se sliši, da pač daš notri, ko pade, ampak to ujeti, je pa težko. Trenutno tile 3 moji ETF-ji lepo rastejo. Ne vem.

Kaj pravite?:8)

pravim,da ne prodajaj obveznic in podaljšaj depozit ter nadaljuj z vplačevanjem v ETF.Sicer pa ne vem kaj te moti,da bi tako drastično spreminjal portfelj.Naj te ne zavedejo zadnja leta...

MSFT se je končno prebudil iz globokega spanja.

Bill Ackman prodaja Alphabet in kupuje Microsoft.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: rini ()

Jaxson11 je izjavil:

@gen Maister ... A niso ti jamral, da si se pred časom zajebal z nakupom Krke? :D

:))
Še veliko se moraš naučiti! 8-)
Butalci niso samo mojstri pameti, ampak tudi mojstri jamranja!
Menda Mušaši uporablja UI, pa jw tok brihten, da se kar kadi iz njega.... :)) Jaz se pa delam, da tega sploh ne opazim. 8-)
Tako pravijo, je Volk sit in Koza cela!

https://www.youtube.com/shorts/H4a0AvFX...

https://www.youtube.com/shorts/qbD572pG...

sebavet ::

LeQuack je izjavil:

Tom Lee pravi, da bodo naslednje 2 leti delnice rasle, kot še nikoli prej, rekordno.
https://www.youtube.com/shorts/p_Res4A2...

On je lani poleti izjavil, da bo konec 2025 ETH na 12k! Ne zaupam mu več.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: sebavet ()

redtech ::

Verjetno mu je primarni interes YT ogledi?

Ker vsak 2. omenja MSFT, nalimajte chart (daily), ki podpre vašo bull tezo? Jaz vidim double top in potencial za H&S?

sebavet ::

H&S ticker prosim. Jaz imam večjo pozicijo pri RR, pa je zadnje tedne presneto strmoglavil. Za Koreo pa kot kaže, da bo rallya počasi konec.

Musashi ::

;), head and sholder, redtech je zgleda chartist

gruntfürmich ::

za eno leto moram nekam zarinit, pa izbiram glede rudarjev: Lithium & Battery, Cupper ali Uranium?
Kaj pravite?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

redtech ::

Bomo v jeseni pogledali, kam je šlo:

https://www.tradingview.com/x/S2Oeqgda/
««
304 / 304
»
»»