» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
204 / 205
»»

Scaramouche3 ::

Tesla je šla z 18ega 488 do zdaj na 354, zgleda je Elon sam kriv

gruntfürmich ::

zakaj bi bil samo elon kriv da se tako napihuje delnico? ali short-squeeza?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

MisterR ::

LeQuack je izjavil:

Matejjjjj je izjavil:

Se kdo spomni 2008 in naprej. Karkoli si delal, si delal izgubo... Takrat se pokaže kdo zna, zdaj je pa res lažno zaupanje v "znanje", ko gre vse gor.. kot je šlo do 2007.

Ja ampak zdaj so drugi časi, ne more več pridit do takih popravkov ker je preveč denarja notri. Institucije ne bodo pustile.

Meni se res zdi da je Quack prodajalec za LJSE, druga enostavno ne more biti. Vem kaj je rekel Einstein o neumnosti, ampak to pa se mi zdi že kar preveč.

Caracas ::

Imo trola.

LeQuack ::

Spura je izjavil:

Ce ne gre gor v tistem casovnem obdobju si pa v zgubi. Ce mislis, da gre delnica na dolgi rok gor ampak mislis, da bo korekcija, potem je najboljse imet long pozicijo pa kontra put kolikor si pac zelis zascitit.

Fora je da puti stanejo, torej že tu si nekaj v minusu. In potem še druga stvar, puti so obdavčeni 40%, tako da je potem spet zaščita zmanjšana, ker boš imel več izgube od delnic kot pa profita od puta zaradi davka. In pa še zadnja cvetka, profiti/izgube iz delnic ter opcij se ne morejo pobotati, ker jih FURS šteje ločeno. Tako da država praktično naredi opcije obsolete.
Quack !

energetik ::

Kitajska ponovno stopa po gasu, končno se obrestuje, da sem 3 leta gledal kako mi stagnira vložek. Je pa res, da bi tem času z vložkom v sp500 naredil skoraj x2...
vires in numeris

Aja, ko smo glih pri emerging markets, koliko vas kaj vlaga v Indijo? Jaz vsake toliko vržem nekaj v FLXI, zdaj je korekcija in se še bolj splača kaj dodat. Ker na dolgi rok jaz mislim, da imajo še konkreten potencial.
vires in numeris

libreus ::

Malidelničar je izjavil:

energetik je izjavil:

Scaramouche3 je izjavil:

Kako se je večina tukaj izobrazila glede vlaganja?
Samouki?
Tečaj?
Fakulteta?
Samouk. Če te stvar zanima, imaš literature za par let... Mene trenutno predvsem fascinira sam pojem denarja in monetarna politika. Zanimivo, ker pred 20 leti me ni niti pod razno.

Jaz sem tudi v zadnjem času samouk. Preprosto me zadeva zanima, rad sledim trgu, to je že dnevna jutranja rutina, da najprej pregledam trge vsako jutro ob kavi, tudi literature je ogromno, pa tudi kvalitetnih internetnih virov. Pa kakšne annual reporte in preglede trga že kar rad prebiram.

Ko sem več kot 20 let nazaj začel investirati se glede zadev nisem izobrazil, vložil sem po dobronamernem nasvetu staršev v vzajemce in jezdil val optimizma do 2008. Ampak to je bila realnost takrat v SLO. Upravljalci so mi prodali 'hockey stick' grafe, ki so izgledali tako lepo, jaz sem vložil in ... Padec je bil tako trd, da sem sklenil, da je borza "nateg". Opomba: hvalabogu nisem bil v balkanskih vzajemcih. Danes mi je žal, da nasploh nisem izkoristil omejenih možnosti že krepko pred l. 2000 in takrat konec 90ih kupoval na LJSE, tako pa sem prepozno prišel v val.
Seveda sem nato post-2008 šel v drugo skrajnost in 10 let ostal izven borze. Ker se je med ljudmi tako govorilo.

Potem pa sem 2018 prišel na Slo-Tech, prebral nekaj, mislim, da od Tilna na temo delnic na LJSE in se podal nazaj. Najprej počasi SLO delnice, zdaj tudi že tuje.

Te izkušnje so me naučile, da sem pri naložbah previden, konservativen in po naravi sem postal izjemno "contrarian". Ker tudi tudi s ponovnim vstopom na trg l. 2018 sem realno zamudil, moral bi gor vsaj 2014, če že nisem imel želodca za vstop v najhujši depri 2012.

Recimo, trenutno je narod kar naenkrat navalil na LJSE. To mi ni všeč, ker ta isti folk je 15 let govoril in nas vse prepričeval, da so delnice nateg. Torej moram malce ustaviti in premisliti kako zdaj naprej, definitivno pa po teh cenah ne bom dokupoval.

Včasih sem poslušal kaj na Youtube-u, danes bistveno manj, spremljam pa čisto prav namensko nekaj res doom & gloom, zelo previdnih investicijskih kanalov, ker mi to pomaga ohraniti trezno glavo in zadržanost, da me ne odnese.

Plus delam, to kar ocenjujem, da zmorem, torej ker za trejdanje nisem, se v to nikoli nisem podal in sem bolj dolgoročni buy&hold investitor.

namigneš s kakšnim virom, ki ga dnevno spremljaš ... namreč veliko je šuma in vsak signal izredno cenim. ;)

krucymucy ::

energetik je izjavil:

Aja, ko smo glih pri emerging markets, koliko vas kaj vlaga v Indijo? Jaz vsake toliko vržem nekaj v FLXI, zdaj je korekcija in se še bolj splača kaj dodat. Ker na dolgi rok jaz mislim, da imajo še konkreten potencial.

V bistvu se iscem, ker sem enakega mnenja da imajo potencial. Ampak tale FLXI ima prevec financnega sektorja, potencial Indije vidim predvsem v industriji.
Pozna kdo kak bolj industrijsko usmerjen indijski ETF?

libreus ::

to whom it may concern:
na slo-tech discord-u je po novem tudi kanala #finance, če koga zanima optimalnejši način debatiranja.

https://discord.gg/axAjbywq

Malidelničar ::

libreus: ma ne vem teh spletnih strani je kar veliko. Meni je za splošen pregled všeč SeekingAlpha, pa kombiniram z YahooFinance, potem za nafto je Oil.com, za hitre finančne novice dneva so čisto ok kar naše Finance.si

Hvala za Discord link, moram počekirat.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

MisterR ::

Meni je všeč in uporabno tudi https://stocktwits.com/

Spura ::

LeQuack je izjavil:

Fora je da puti stanejo, torej že tu si nekaj v minusu. In potem še druga stvar, puti so obdavčeni 40%, tako da je potem spet zaščita zmanjšana, ker boš imel več izgube od delnic kot pa profita od puta zaradi davka. In pa še zadnja cvetka, profiti/izgube iz delnic ter opcij se ne morejo pobotati, ker jih FURS šteje ločeno. Tako da država praktično naredi opcije obsolete.
Ni problema, kupis deep ITM opcijo in jo exercisas in gre ves dobicek na opcijah stran.

Spura je izjavil:

Ni problema, kupis deep ITM opcijo in jo exercisas in gre ves dobicek na opcijah stran.

Ne vem če razumem, ti kupiš katero opcijo, najbrž call? Recimo za Nvidio ki je 135 dolarjev kupiš call opcijo 100, za katero plačaš 35 dolarjev, jo excercisaš in imaš s tem 35 dolarjev izgube (x100 ker je toliko delnic)? Mogoče je to res, ne vem, ampak je fora da si potemtakem ti kupil to Nvidia za 100 dolarjev, kar pomeni da bo sedaj ta tvoj Nvidia dobiček dosti bolj obdavčen ko prodaš, ker si že 35 dolarjev v plusu takoj. A si tako mislil?
Quack !

Spura ::

LeQuack je izjavil:

Spura je izjavil:

Ne vem če razumem, ti kupiš katero opcijo, najbrž call? Recimo za Nvidio ki je 135 dolarjev kupiš call opcijo 100, za katero plačaš 35 dolarjev, jo excercisaš in imaš s tem 35 dolarjev izgube (x100 ker je toliko delnic)? Mogoče je to res, ne vem, ampak je fora da si potemtakem ti kupil to Nvidia za 100 dolarjev, kar pomeni da bo sedaj ta tvoj Nvidia dobiček dosti bolj obdavčen ko prodaš, ker si že 35 dolarjev v plusu takoj. A si tako mislil?

Gain preneses na stock, ki je obdavcen 25% ali pa 0% ce dolgo pocakas.

MisterR je izjavil:

Meni je všeč in uporabno tudi https://stocktwits.com/

Priporočam še tega: https://stockboard.ai/

SBI TOP prek meje dva tisoč točk in je najvišje po marcu 2008
Od začetka leta je indeks pridobil skoraj 20 odstotkov.

https://www.finance.si/sbi-top-prek-mej...

Lahko pridemo do 40% do poletja?
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

Kiwix ::

Hvala za info, pozabil pa si dopisati, da je delnica Krke v zadnjih dneh padla za več kot 3%...

Res je, ampak se samo pripravlja na ponovni zagon za 5-10%.
Quack !

Okapi ::

Kiwix je izjavil:

Hvala za info, pozabil pa si dopisati, da je delnica Krke v zadnjih dneh padla za več kot 3%...

Za 1,8% pa res. 167 evrov je bilo največ, sedaj je 164.

Ni je borze na sveti ki tako konsistentno raste kot naša, tako da brez veze gledati neke Indijske ali Kitajske borze, kot tu neki predlagajo.
Quack !

Kiwix ::

Okapi je izjavil:

Kiwix je izjavil:

Za 1,8% pa res. 167 evrov je bilo največ, sedaj je 164.

https://ibb.co/6JVMcrqt

LeQuack je izjavil:

Ni je borze na sveti ki tako konsistentno raste kot naša, tako da brez veze gledati neke Indijske ali Kitajske borze, kot tu neki predlagajo.

Tebi kdo plača za šilanje SLO borze? :))
Veš, da je bil SBITOP leta 2007 že na 2700 in da je leta 2012 padel na 500, torej je izgubil 80% vrednosti? Ker zdaj je pa drugače :D

Spet se dela balonček...
vires in numeris

energetik je izjavil:

Tebi kdo plača za šilanje SLO borze? :))
Veš, da je bil SBITOP leta 2007 že na 2700 in da je leta 2012 padel na 500, torej je izgubil 80% vrednosti? Ker zdaj je pa drugače :D

Spet se dela balonček...

Ampak tudi če je, če prodaš na vrhu balona si še vedno zmagal.
Quack !

Matejjjjj ::

Takrat si zmagal. Zmagala pa bi tudi davčna.. moji nakupi na ljse so tako stari, da bi danes kakršnakoli prodaja v davčnem smislu pomenila polom... ko je navidezen profit tako orjaški si dejansko zaklenjen v pozicije... tak znesek bi še nekaj let nazaj pomenil finančno svobodo ampak žal je bila inflacija enako visoka in vse skup praktično ni naredilo neto razlike, ki bi se mi poznala na standardu.. bo pa dividendna donosnost LJSE kmalu mizerna, bila je pa edini razlog za tako veliko pozicijo kot jo imam...

Matejjjjj je izjavil:

Takrat si zmagal. Zmagala pa bi tudi davčna.. moji nakupi na ljse so tako stari, da bi danes kakršnakoli prodaja v davčnem smislu pomenila polom... ko je navidezen profit tako orjaški si dejansko zaklenjen v pozicije... tak znesek bi še nekaj let nazaj pomenil finančno svobodo ampak žal je bila inflacija enako visoka in vse skup praktično ni naredilo neto razlike, ki bi se mi poznala na standardu.. bo pa dividendna donosnost LJSE kmalu mizerna, bila je pa edini razlog za tako veliko pozicijo kot jo imam...

Mogoče se pa Golob spomni da podržavi kaj od tega, nikoli ne veš. Ljudstvu bo prodal to kot obdavčitev bogatašev.
Quack !

Za primerjavo, koliko slabe so tuje borze. To je začetek 2024 do danes.
Vir: https://www.delo.si/gospodarstvo/novice...

Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

musicfreak ::

Kaj pravite na Rheinmetal delnice? Razmisljam da bi kupil, glede na to da da se bo evropa rabila oborozevat v prihodnjih letih in delnica narasca kot nora v zadnjih dneh.

https://forbes.n1info.si/posel/nemski-o...
https://www.boerse-online.de/nachrichte...

redtech ::

To bi moral kupiti JAN22, FEB22, poznaš tisti rek:"Buy the Rumor, Sell the News".

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: redtech ()

Matejjjjj je izjavil:

Ne razumnem, zakaj polom, če imaš tako stare nakupe ...

Sparkxl ::

musicfreak je izjavil:

Kaj pravite na Rheinmetal delnice? Razmisljam da bi kupil, glede na to da da se bo evropa rabila oborozevat v prihodnjih letih in delnica narasca kot nora v zadnjih dneh.

Eu se ne bo oboroževala. Vsaj ne toliko, kot warmongerji lapajo da se bodo. Iz preprostega razloga...ni denarja za to, razen da se krči sociala. To pa si noben ne upa.

Mimogrede...kaj pa zlato?? Kmalu smo na 3k. Nekaj slišim da je bankrun v UK, ker vsi hočejo fizično, ki ga seveda nimajo. Paper gold trg škripa

musicfreak je izjavil:

Boš kupil, potem se bosta pa Trump/Putin kaj dobrega zmenila skupaj z EU, pa bo delnica zgrmela v podn.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

redtech ::

https://www.lbma.org.uk/prices-and-data...

Nastavi ALL, procentualno je zmajkalo več srebra. Nemalokrat že na BV ujamem withdraw 1-2,5T za RU in CN v unčah je to 29koz - 80koz.

LBMA pa trenutno na 756Moz, BV pa 13,5Moz. Po številkah veliko je pa res, da je bil sedaj velik padec v začetku leta, po soicialnih omrežjih preveč pretiravajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: redtech ()

mico1234 ::

Oj. Mi zna kdo svetovati kateri eft ki sledi s&p500 kupiti na interactive brokersu? Na borzi sem čisti novinec, do sedaj izkušnje samo iz forexa. ETF mora biti akumulacijski

bojsi ::

Jose_Pleco ::

Hej, imam nekaj petrolovih delnih, ki sem jih HODLal vse od začetka, vse do 50EUR leta 2007 in nazaj pod 8EUR leta 2011(gledano po današnjih grafih če štejemo tisto 20x razdelitev).

Zdaj je šla cena res zelo hitro gor, trenutno je 43.5, torej že kar blizu ATH. Nočem spet zgubit 84% vrednosti.

Pri 38EUR sem prodal 3%, zdaj imam pa limit sell orderje za 3% pri ceni 44EUR, 3% na 45EUR, 3% na 46EUR, itd, tako da pri 48EUR bom imel toliko profita kakor je bila celotna vrednost vsega na najnižji točki (leta 2011), s tem da 82% ostane.

A je to preveč pohlepno mišljenje? Bi moral prodati več? Verjetno smo spet v nekem bubblu, al kaj? Petrol je sicer napovedal nek velik potencialni dobiček na začetku leta. Ali raste tudi zato ker trejderji špekulirajo da bo zaradi napovedanega dobička dividenda zelo visoka in da dobijo delnice preden bo cena poskočila ko napovejo ogromne dividende? Ali potem ostali trejderji dobivajo FOMO in kupujejo čisto previsoko? Meseca maja enkrat ponavadi pride napoved dividend, mogoče bodo takrat padle, ali pa že malo prej? Nevem zakaj imam občutek da bodo prišle do tam nekje 46EUR in potem padle, čeprav nič nevem o finančnem položaju Petrola...

A držim profite v kešu in čakam na market crash, ali dam v kšn SBITOP, ali VWCE (Vanguard FTSE All-World)? A kdo ve kateri ETF na iliriki je najboljši oz. ima najnižje fees? Nism gledal če ima ilirika VWCE.

A je drugačna situacija danes kot je bila 2007? Verjetno je več regulacije da ne bo spet mortgage krize itd. Ampak obrestne mere grejo dol, delnice & kripto gre gor. Je slovenski trg podoben evropskemu? Koliko ima vpliv ZDA, Trump, global liquidity markets...nič mi ni jasno!

Hvala!

Zgodovina sprememb…

Slovenski trg je unikaten, ne moreš primerjati z ostalimi. Tukaj lahko nek insider podvoji ceno delnice, če nek insider kupuje Nvidio se ne bo nič poznalo.
Quack !

Matejjjjj ::

Tokrat pa se nisi hecal... iz prve roke, sem se poskusil znebiti CICG pred časom. Zelo zelo težko, sem moral znižati ceno da je šlo v prodajo... ta rast mi ni všeč, ker znižuje dividendni donos. Zato sem nakupe preuameril v "globalne" ETF. Imam pa tudi naš ETF ICSLO, kupljen po 18eur...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Matejjjjj ()

Kako likviden pa je ta ETF, predvidevam da ne dosti?
Quack !

Jose_Pleco je izjavil:

Hej, imam nekaj petrolovih delnih, ki sem jih HODLal vse od začetka, vse do 50EUR leta 2007 in nazaj pod 8EUR leta 2011(gledano po današnjih grafih če štejemo tisto 20x razdelitev).

Zdaj je šla cena res zelo hitro gor, trenutno je 43.5, torej že kar blizu ATH. Nočem spet zgubit 84% vrednosti.

50 EUR za delnico leta 2007 je torej približno enaka ceni kot sedaj ? ali se je delnica kaj delila vmes?

Caracas ::

SBITOP je bil avgusta 2007 30% višje kot je danes. SP500 pa je sedaj 400% višje kot je bil avgusta 2007. Ampak ja, Kvak pravi da je vlaganje na slo trg no brainer.

Torej bo šlo vsaj še 30% gor.
Quack !

Caracas je izjavil:

SBITOP je bil avgusta 2007 30% višje kot je danes. SP500 pa je sedaj 400% višje kot je bil avgusta 2007. Ampak ja, Kvak pravi da je vlaganje na slo trg no brainer.

upoštevaj še uradno 44% inflacijo od 2007 do 2025 v sloveniji...:D

ampak zdaj me zanima samo za dotični petrol; je enaka vrednost kot 2007 ali je veliko višje zaradi splitov?

Zgodovina sprememb…

Fizikalko ::

Delnica Petrola je leta 2007 strmoglavila predvsem zaradi neuspelega prevzema Istrabenza, ki ga je takrat vodil Tomaž Lovše. Petrol se je pod vodstvom Marka Kryžanowskega odločil za agresivno širitev in nakupil precejšen delež Istrabenza, ki ga je takrat vodil Igor Bavčar. Celotna operacija je temeljila na visokem zadolževanju, kar je trg sprejel negativno.

Dodatni dejavniki, ki so vplivali na padec:

1. Finančna kriza 2008 - Že proti koncu leta 2007 so se začeli kazati prvi znaki finančne krize, ki je nato močno prizadela trge.

2. Visoko zadolževanje - Petrol je za širitev najemal drage kredite, kar je povečalo tveganja.

3. Propad prevzemne strategije - Prevzem Istrabenza ni uspel, kar je pomenilo veliko finančno luknjo.

4. Splošen padec borze - Slovenski borzni trg je bil v letu 2007 na vrhuncu in nato v letu 2008 doživel hud padec, kar je vplivalo tudi na Petrol.

gruntfürmich je izjavil:

Caracas je izjavil:

upoštevaj še uradno 44% inflacijo od 2007 do 2025 v sloveniji...:D
Uradno... V resnici pa je še M2 supply v tem času gor 250%. Se ujema, tudi če greš gledat cene nepremičnin, ali pa kavo v bifeju.
vires in numeris

pingme ::

Fizikalko je izjavil:

Delnica Petrola je leta 2007 strmoglavila predvsem zaradi neuspelega prevzema Istrabenza…

No, tudi zaradi tega je Petrol predhodno močno zrasel, ker je Istrabenz sam nameraval prevzeti Petrol (s prodajo Merkatorja). Da bi preprečili “sovražni prevzem”, so pa sami šli v nakup Istrabenza. Luda kuča.

tony1 ::

" iz prve roke, sem se poskusil znebiti CICG pred časom. Zelo zelo težko, sem moral znižati ceno da je šlo v prodajo..."

Kakšne pa so forumske izkušnje s prodajo še drugih SBI delnic, kot so Krka, Telekom, Triglav?

Jose_Pleco ::

gruntfürmich je izjavil:

50 EUR za delnico leta 2007 je torej približno enaka ceni kot sedaj ? ali se je delnica kaj delila vmes?

Leta 2007 je bila delnica vredna 1000 EUR, potem je leta 2011 padla na 160 EUR. Leta 2022 se je delnica delila na 20 delov, tako da če upoštevaš razdelitev da se lažje primerja z današnjimi cenami, bi bila leta 2007 vredna (1000/20) = 50. Danes pa je cena že 44.5 EUR, tako da manjka samo še 12% do 50 EUR, torej približno enaka cena kot sedaj.

Zgodovina sprememb…

hvala. ampak upoštevaj še inflacijo...

tony1 ::

Nekaj prinesejo tudi dividende.
««
204 / 205
»»