»

WinAmp vstal od mrtvih

Slo-Tech - Še pred razmahom pretočnih storitev, ko smo glasbo na računalnike kopirali z zgoščenk ali internetnih storitev (Napster), je kraljeval predvajalnik Winamp. Časi so sedaj drugačni, a WinAmp ostaja, dasiravno prilagojen novostim. Pred štirimi leti je izšla verzija 5.8, sedaj pa je na voljo WinAmp 5.9 RC1 Build 9999. Za zdaj jo označujejo še kot RC1, saj ima nekaj hroščev, ki jih bo treba še odpraviti (tudi lažno pozitiven odtis v nekaterih protivirusnih programih).

Zgodovina WinAmpa je pestra. Prva verzija je izšla davnega leta 1997, nato pa je bolj ali manj redno izhajal do leta 2013, ko je z verzijo 5.666 umrl. Tako je ostalo dolgih pet let, dokler ni oktobra 2018 na internet pricurljala verzija 5.8, ki so jo potem razvijalci tudi uradno postavili na splet. Obljubili so nadgradnjo in da projekt še ni mrtev, smo lahko opazili novembra lani, ko je prenovo dobila spletna stran. Sedaj pa je pred nami WinAmp 5.9 RC1.

Vizualnih sprememb ni zelo veliko, večina novosti se skriva pod...

67 komentarjev

Novi WinAmp 5.8 je tu

[dodaj]

Slo-Tech - Po več kot štirih letih je naposled izšla nova verzija priljubljenega predvajalnika glasbe Winamp. Nova verzija nosi oznako 5.8. Po internetu so se razne beta in pobegle inačice valjale že dlje časa, zato je Radionomy (ki je Winamp kupil od AOL-a) objavil uradno, prečiščeno verzijo, da ne bi ljudje tvegali z nepreverjenimi. S tem je Winamp dobil verzijo, ki podpira Windows 8.1 in 10.

Ob tem velja poudariti, da ne gre za aktiven projekt. Winamp 5.8 je sveža verzija, ki pa se ne bo več razvijala in je namenjena bolj promocije prihodnje inkarnacije Winamp, ki pride leta 2019. Kaj je novega v verziji 5.8? Podpora za Windows Audio Output plug-in (WASAPI), dodana podpora za Windows 8.1 in 10, možnost izklopa podpore za video, podpora za ENUMPLAYLISTS v ukazni vrstici in cel kup popravkov.

Prihodnje leto bo Winamp dobil povsem novo preobleko. Iz predvajalnika MP3-jev in sorodnih datotek se bo prelevil v organizator vseh možnih virov glasbe, od pretočnih storitev do lokalnih datotek, o...

37 komentarjev

Vrača se WinAmp

TechCrunch - Kultni predvajalnik glasbe WinAmp, ki je izšel pred 21 leti in ki je zadnjo verzijo ugledal pred štirimi leti (5.666), se vrača. Svoj čas je bil WinAmp najpriljubljenejši predvajalnik datotek MP3, sedaj pa se kani vrniti v ambicioznejši obliki. Belgijski Radionomy, ki je leta 2014 kupil WinAmp, je sedaj napovedal skorajšnji izid WinAmpa 5.8, prihodnje leto pa lahko pričakujemo WinAmp 6.

WinAmp je bil pri svojem delu zelo dober, a ni preživel prihoda iTunes in podobnih storitev za pretočno predvajanje glasbe. V resnici ni bilo nujno, da se je to zgodilo. Z nekaj manj zgrešenimi potezami bi bil danes WinAmp prav lahko na mestu iTunes. Alexandre Saboundjian, izvršni direktor Radionomyja, je napovedal, da se bo to spremenilo. Novi WinAmp bo ponujal...

102 komentarja

Radionomy kupil Winamp

TechCrunch - Novembrski strahovi, da bo decembra konec Winampa, saj je njegov lastnik AOL novembra napovedal konec razvoja, se očitno ne bodo udejanjili. Ne bo ga kupil Microsoft, kot se je začelo špekulirati le nekaj dni po najavi konca, temveč Radionomy.

Radionomy je belgijski ponudnik glasbe, ki upravlja Pandori podobno storitev, ki uporabnikom omogoča izbiro priljubljenih spletnih radijskih postaj. Trenutno imajo na seznamih več kot 6000 postaj, vsakdo pa lahko skombinira tudi svoj kanal. O nakupu so sprva začeli razpravljati na Winampovih forumih, kjer so ljudje opazili, da so Winampove imenske strežnike prenesli pod Radionomy. Kasneje so novico, da bo Radionomy odkupil Winamp, potrdili tudi viri blizu podjetij, čeprav uradnega sporočila za javnost še ni. Radionomy naj bi hkrati kupil tudi Shoutcast.

Tako ni jasno, kakšna bo prihodnost...

46 komentarjev

Po 15 letih konec Winampa

Slo-Tech - Končuje se zgodba najpriljubljenejšega predvajalnika glasbe na računalniku, ki je bil včasih tako kakor MP3 sinonim predvajanje skladb. WinAmp, ki je naokoli vse od leta 1997, bo točno čez en mesec ugasnil. Sedanji lastnik AOL je napovedal, da po 20. decembru ne bodo več podpirali Winampa niti ne bo več mogoč njegov prenos z uradne spletne strani. Novico je potrdil tudi Geno Yoham, generalni direktor Winampa.

Winamp sta leta 1997 spisala Justin Frankel in Dmitry Boldyrev, ki sta se spoznala med študijem na Univerzi v Utahu. Junija istega leta je izšla prva prava verzija (z zaporedno številko 1.x), ki je bila še povsem brezplačna (freeware) in je že imela klasični sivočrni grafični vmesnik. Januarja naslednje leto sta ustanovila...

135 komentarjev

Adijo, Winamp!

Slashdot - Winamp, eden najbolj priljubljenih predvajalnikov digitalne glasbe za okolje Windows, zaključuje svojo kariero. Podjetje Nullsoft, ki je delovalo pod okriljem giganta AOL, je namreč zaprlo svoja vrata. Glede na to, da Winampov klon za Linux prav tako stagnira in da se je že govorilo o Winampu za Linux, se lahko ponižno nadejamo, da bo AOL po vzoru tradicije z Netscapom odprl kodo Winampa. Po drugi strani pa se zdi, da je čas tovrstnih predvajanikov glasbe že mimo.

Kdo bo torej nasledil Winamp?

57 komentarjev

Winamp 2 + Winamp 3 = Winamp 5

vir: Winamp
Winamp - Nullsoft je danes izdal naslednjo različico enega najboljših in zagotovo enega najbolj priljubljenih predvajalnikov glasbe in filmov. Dame in gospodje, Winamp 5! Po tem ko je večina ljudi, ki je winamp 3 celo preizkusila, ugotovila da to ni več winamp kot so ga poznali, so se avtorji tokrat spravili skupaj in združili najboljše lastnosti winamp 2 in 3. Od 2 so vzeli predvsem hitrost(ki je v 3 ni bilo), iz 3 pa predvsem veliko število funkcij. Za natančen seznam poglejte sem, za dolpoteg pa odklikajte semle. Prav tako so izdali različico Pro, ki omogoča luščenje zgoščenk ter pečenje le teh. Cena sitnica je okroglih 14.95 dolarjev.

Na novico sta nas opozorila še CCMbrother in Tody

59 komentarjev

Winamp3 Final Build 488

Winamp - Pa smo ga končno dočakali - Winamp 3! Winamp je tokrat pridobil na uporabnosti in funkcijah. Z njim si namreč lahko ogledujete tudi video datoteke (upajmo, da bo narejen kakšen "Plug-In" za podnapise[:\\] ), seznami predvajanja so sedaj narejeni bolj pregledno, dodano je okno "Thinger", kjer se nahajajo bližnjice do nekaterih funkcij in tako dalje. "Nova" je tudi funkcija Crossfade oziroma gladki prehodi med skladbami.

Nullsoft trdi, da je program napisan popolnoma na novo z namenom, da bi čimbolj zadovoljil uporabnika. No upajmo, da bodo v prihodnosti dodali še nekaj uporabnih funkcij iz serije 2.xx (npr. funkcijo Jump - namesto tega je tu sedaj Select, ki ima podobno namembnost).
Sicer pa je novi Winamp strojno malo bolj zahteven, kar bodo občutili lastniki slabših računal[:)]. Dobite ga tukaj.

PS by alien-w: Izgleda da je Winamp res najbolj priljubljen programčič, ker je poslal novico tudi LordGreg.

14 komentarjev

Winamp 3 beta

Winamp - Podjetje Nullsoft, poznano po najbolj razširjenem predvajalniku datotek MP3, je izdalo beta različico Winampa 3. Ne bojte se, Winamp 3 je zelo podoben svojemu mlajšemu bratcu, Winampu 2, ima pa kar nekaj novih možnosti, kot je "Cross fade", ki naredi lep prehod iz ene v drugo pesem. Upam, da je beta verzija manj hroščata kot alpha in da bo Nullsoft kmalu izdal tudi uradno verzijo Winampa 3. Dol-vleka.

10 komentarjev