» »

Naročanje preko Aliexpress

Naročanje preko Aliexpress

««
95 / 122
»»

Okapi ::

Z malo sreče tako ali tako ne bo dobil pred 1. julijem, tako da je čisto vseeno, v vsakem primeru bo plačal DDV.

Boggs ::

Zadnja tri naročila od tega prodajalca sem dobil v 16-ih dneh, tako da tudi to pričakujem še v juniju. Sem zdaj oddal še eno naročilo, pa jutri bom drugega, tista dva iz prejšnjega tedna, ki jih je pa skupaj kot en paket poslal bom pa pustil da gre nazaj, če se izkaže da ga bo carina pod drobnogled vzela.

Mislim da če se carinski pošti ne odzoveš ko ti pošljejo zahtevek za dokazilo vrednosti, potem oni paket pošljejo nazaj in MORDA se lahko potem izgovorim, da ga nisem dobil.

Če pa carinski pošti odgovorim oz. jim pošljem kakršnokoli dokumentacijo, bodo pa paket obdelali in mi ga poslali na dom z odkupnino. V tem primeru ga pa ne smem zavrniti ker bo AliExpress videl da je bil "delivery refused" in bo mene krivil in ne bo vrnil denarja, pa še brez paketa bom. To je pa ZAGOTOVO tako, ker vem in dejanskega primera!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Boggs ()

Izvijač ::

me zanima če res pošljejo paket nazaj,ker potem morajo plačati poštnino za nazaj katera pa ni mala .

buttcrack ::

Pomoje gre tut prej v pečico

FoxKnox ::

Boggs

Če je to registrirana pošiljka s sledenjem bo tudi prodajalec videl, da pošiljka ni bila prevzeta in se vrača pošiljatelju in ni variante da dispute uspe.Če pa je unregistered potem pa bo uspelo po 75. dneh.

pygmalion ::

Jaz sem enkrat zavrnil paket s sledenjem, ker je bil narobe deklariran in prodajalec ni želel plačati za carinsko posredovanje (vrednost je bila nekje okoli 10 EUR). Nakar sem dobil celotno kupnino nazaj.

Sicer sem pri večjih vrednostih vedno prodajalce opozoril, naj pravilno deklarirajo vrednost (kar so upoštevali v manj kot 50% primerih).

Poleg tega sem ugotovil, da so zadnji paketi z AliExpress Standard Shipping prišli v samo 24 dneh, tako da sem danes naredil še zadnji dve naročili na ta način. Dokler ne bo AliExpress prevzel odvajanja davka.

Zanimivo bi bilo vedeti, kaj se zgodi, če paket prestopi EU mejo 30.6., slovenska pošta ga pa prevzame 5.7. To je povsem mogoče za pakete, ki potujejo preko Nizozemske in Belgije. Kakšen bolj sposoben odvetnik bi verjetno celo dobil pravdo, če carinska pošta ne bi mogla dokazati, da je paket res prestopil mejo po 30.6. ob 24:00 :)

pygmalion ::

In če smo že pri pravnih zadevah... noben zakonodajalec ne more sprejemati zakone retroaktivno (za nazaj). V tem trenutku v slovenski zakonodaji ne piše, da se bo zaračunaval davek za pakete pod 22 EUR. Torej, če jaz naročim paket vrednosti pod 22 EUR, ne morem pričakovati, da bo na vrednost blaga zaračunan davek in posredovanje. A se mi davek in posredovanje potem sploh lahko zaračunata? To bi bilo zanimivo vprašanje za kakšnega pravnega strokovnjaka.

Jabo1 ::

Boggs je izjavil:


Kaj je v tem primer u najbolje naredit? Prodajalec me je zajebal in me bo po vsej verjetnosti to koštalo 5 EUR. Ali naj naročim vse skupaj še enkrat pa počakam vmes 1 dan namesto 1 uro pa se na poziv carine za že poslani paket ne odzovem in potem dam dispute za not received, ali naj sprejmem paket pa nekako od prodajalca iztirjam 5 EUR ker je on zajebal (če se to sploh da po kakem pravilu)? Ideas?


Če je 16 evr+ je registrirano, ne moreš "deregistrirat". Problem ima dve strani: 1. kakšen je znesek, ki ga je prodajalec deklariral na paket (tega ne veš), razen, če ti bodo to sporočili, kar pomeni postopek preverjanja in 2. kakšna je teža paketa. Če je 1 kg ali več, bodo odpirali ali vsaj preverjali. Če bodo pregledovali in se deklarirana vrednost ne ujema z dejansko, ki jo lahko dokažeš s printscreenom svojega naročila, boš moral plačati dodatnih 5 evr + 22% če gre čez 22 evr. Če imaš več predmetov, se še zmeraj lahko izgovoriš, da je to "gift". Naredi se "neumnega". Imaš printscreen naročila in kar je notri je tvoje naročilo, ostalo je "gift" za katerega ne veš. Drugega naročila NE omenjaj. Na dispute "not received order" pa pozabi, ne bo šlo skozi. Če boš pa vse zavrnil, pa pozabi na povračilo v obliki disputa.

čarli ::

Imam eno vprašanje v zvezi s pošiljanjem. Verjetno da je bilo že to vprašanje že zastavljeno in tudi odgovorjeno, ampak bom vseeno vprašal. Zanima me, če se DDV + carinski pregled plača prav tako, če je pošiljka poslana iz EU (konkretno iz Poljske)?

Vuli ::

ne
|Gb x570 Pro|R7 3700x|16GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

slodreamer ::

Po mojih izkušnjah tudi ne - na aliexpress bi se sicer to mogoče lahko razlikovalo od prodajalca do prodajalca. Na www.geekbuying.com pa sem že večkrat naročil iz različnih evropskih skladišč in je bilo zelo hitro ter brez kakršnih koli dodatnih stroškov.

FoxKnox ::

slodreamer je izjavil:

Po mojih izkušnjah tudi ne - na aliexpress bi se sicer to mogoče lahko razlikovalo od prodajalca do prodajalca. Na www.geekbuying.com pa sem že večkrat naročil iz različnih evropskih skladišč in je bilo zelo hitro ter brez kakršnih koli dodatnih stroškov.


Pa saj je cena že v osnovi višja, če je dostavljeno iz EU skladišča, tudi če je brezplačna poštnina. Je ddv že v ceni obračunan Edino prej pride.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FoxKnox ()

mimii ::

Pozdrav. Pred casom sem nekaj narocil iz aliexpressa, sedaj se je komaj po parih dneh status spremenil, zanima me kaj bi naj pomenil ta zadnji status pri sledenju?

lp

-Item received at OE in the destination country:The shipment is handed over in bulk, final acceptance of goods to be confirmed

2021-05-31 06:44:00


Liege-Linehaul Arrival

2021-05-23 13:28:00

Hand over to airline

2021-05-22 22:00:00

Received by line-haul

2021-05-18 08:38:36

Outbound in sorting center

2021-05-18 01:55:31

Inbound in sorting center

2021-05-17 22:41:12

Accepted by carrier

2021-05-17 22:11:12

Jabo1 ::

Tvoj paket je v Liegu in čaka na odhod v Slo. Če upoštevam čase dostave svojih paketov, ga lahko pričakuješ v roku 10 dni, lahko seveda tudi prej ali kasneje.

Valvoline ::

Zakon ze velja? So komu opalili dajatve po novem?

Samael ::

En mesec prezgoden si. Pridi nazaj julija.
Samael != Samuel

Valvoline ::

Res, hehe. thx

buttcrack ::

AFAIK zakona DZ sploh še ni obravnaval in baje ne bom stopil v veljavo s 1.7.

OK.d ::

14 dni po objavi v uradnem listu, še imajo čas.
LPOK.d

showsover ::

buttcrack je izjavil:

ne bom

Yea! :))

destroyer2k ::

Če ne bodo sprejeli zakon pravi čas, ali bo Slovenija mogla kazen plačati evropi?

buttcrack ::

showsover je izjavil:

buttcrack je izjavil:

ne bom

Yea! :))

Neugoden typo :))

PacificBlue ::

buttcrack je izjavil:

AFAIK zakona DZ sploh še ni obravnaval in baje ne bom stopil v veljavo s 1.7.

Pri tej vladi pričakovano.

showsover ::

Meni se zdi to čisto fino, da lahko mi, reveži, na hitro kupimo še nekaj kitajskega pofla brez davka.

Če tako ostane do 1.7.2031, ne bo prav nobene zamere...

PacificBlue ::

showsover je izjavil:

Meni se zdi to čisto fino, da lahko mi, reveži, na hitro kupimo še nekaj kitajskega pofla brez davka.

Če tako ostane do 1.7.2031, ne bo prav nobene zamere...


Konec koncev je pa tako že veliko china warehousov po evropi, se bo tudi kasneje prodajal in kupoval po nizkih cenah. Morda ne tako zelo nizkih, bodo pa se vedno ugodne.
Sam sicer ne kupujem več izdelkov iz aliexpressa, zmetal preveč keša v stvari, ki se prej pok arino, uničijo..raje kupim pol za slovensko ceno ali pa iz amazona pa imam vsaj mir.

showsover ::

kakšna je razlika med eu warehouse ceno in 'original' ae kitajsko? v ceni in v času?

jaz nimam tako slabih izkušenj, mogoče tudi zato ne, ker prav vsega pofla ne kupim tam...

recimo, načeloma, kakšne usb, hdmi adapterje, kable, slušalke, mikrofone, blazinice za slušalke, razdelilce itn. pa tisto klik medeninovje za cevi na vrtu, kaje še... aja tv simulator (ki so ga obiski odnesli), led sijalke, adapterje za sijalke, notranje in zunanje ir detekting lučke (solar), itd... kot se vidi, nič posebej kompliciranega, niti nekih posebnih razočaranj. meni je sicer žal, ampak načeloma vso to kramo že imamo... tudi trgovci so povrnili kakšne probleme, zamude itn.

kot rečeno, ne rabimo več prav veliko (no, morda bomo spet ob preteči inflaciji, če ne bo davka), ker smo ta droben pofl že nabavili, kakšnih bolj resnih in 'garantiranih' stvari pa nikakor iz kitajske...

Zgodovina sprememb…

PacificBlue ::

Bolj čas, kot pa cena.

Kar se tehnikalij tiče sem naročeval veliko telefonov, praktično edina stvar s katero sem bil zadovoljen.
Oblacila sux(material, velikost, šivi)
Dekor stvari(slike, nalepke itd) slaba kvaliteta izdelave
Material za hobby program( slaba kvaliteta)
Led lući, pretvorniki(pokvarljiva roba)
Hdmi-aux pretvornik mi je tud nehal delat..
V glavnem če pomislim, nič od tega kar sem kupil ne uporabljam več.
Morda je imel kdo več sreče kot jaz.

showsover ::

PacificBlue je izjavil:

...

aja, telefona pa nisem nikdar tam kupil, sem preveč konzervativen za kaj takšnega, za podmladek smo sicer nekaj časa kupovali nek poceni pofl pri nas, zdaj pa neke samsunge in to... zadnje telefon smo kupili ene 2 leti nazaj, morda 3? ja, maš prav, bi morali posodobit, saj sem neke tiste nove prepogljive telefone ponujal, pa podmladek ni bil navdušen, so bili monitorji in to bolj pomembni... pa kakšni fancy sedeži in to... ma uporabljamo še ene 2/3 tistega pofla, recimo. saj tudi kaj crkne, samo ne gre za komplicirane zadeve... mik+slušalkic smo naročali skoraj na kile, recimo 50 kosov naenkrat... nekaj jih uničimo, nekaj jih podarimo, večina jih pa čaka, da pridejo v uporabo.

Zgodovina sprememb…

Steinkauz ::

Misilm, da bo aliexpress hitro dodal avtomatski pribitek DDVja glede na državo naslova.
Tako, kot ima amazon.
Če ne prej, k bodo vidl lep upad prometa.

showsover ::

meni ni toliko problem pribitek ddv kot fiksni stroški carinskega postopka za vsak del naročila...
če imaš večje naročilo pri enem trgovcu in vse artikle dostavljeno naenkrat, je načeloma še vedno zmaga...
samo to je redko, a ne...

Okapi ::

Po novem bo pri Pošti strošek carinjenja za te cenejše izdelke 2,5 evra. Za izdelke do 5 evrov bo to precejšnja postavka, pri dražjih bo pa še vedno verjetno manj od marže evropske trgovine.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

showsover ::

In če ti nakupiš, recimo, 10 artiklov, pri različnih trgovcih in (ali?) z različnimi časi dostave že pri enem trgovcu? Plačal boš lepo za vsak del, a ne, čeprav niti ne boš tega mogel predvideti (razen skrajno pesimističnega scenarija) in si naročil več (in, recimo, pri enem trgovcu znotraj AE).

Nič, tudi jaz sem že odinstaliral ae app in bom tudi jaz verjetno vse China shope lepo izbrisal iz favorites.

Zgodovina sprememb…

hojnikb ::

buttcrack je izjavil:

AFAIK zakona DZ sploh še ni obravnaval in baje ne bom stopil v veljavo s 1.7.

posta slovenije kljub temu ze veselo straši, kot da je o to ze v veljavi.
#https://bit.ly/3dFRi5L Treasure Cloud +10GB za oba
MediaBox: AMD R5 1600 AF, 16GB DDR4, 256GB SSD, B450M-DS3H, W10
PiNAS: RPI4 4GB, 20TB HDD

stara mama ::

Ja parajt morjo bit, kaj pa misliš da se cel sistem vzpostavi isti dan, ko se bo jajotu sprdnilo to vstavit v zakon?
Še ljudje rabijo en čas za spremembe.

Izvijač ::

sej pošta bo verjetno z 1.7. ze začela to izvajati tudi če zakon še ne bo v uveljavi,si velja to zapomnit za kakšno pritožbo

destroyer2k ::

showsover je izjavil:

In če ti nakupiš, recimo, 10 artiklov, pri različnih trgovcih in (ali?) z različnimi časi dostave že pri enem trgovcu? Plačal boš lepo za vsak del, a ne, čeprav niti ne boš tega mogel predvideti (razen skrajno pesimističnega scenarija) in si naročil več (in, recimo, pri enem trgovcu znotraj AE).

Nič, tudi jaz sem že odinstaliral ae app in bom tudi jaz verjetno vse China shope lepo izbrisal iz favorites.


Če bodo davek zaračunan pri nakupu, potem ne bo 2,5€ stroškov.

showsover ::

destroyer2k je izjavil:

Če bodo davek zaračunan pri nakupu, potem ne bo 2,5€ stroškov.

Še vedno pa bodo lahko po lastni presoji opravljali carinske preglede, ker znesek na pri nakupu (kot do sedaj) ne bo nujno indiciran na CN22 (ali kaj je že tisti pildek). Kakorkoli že pač, bomo počakali in videli, kdaj in kako bo, 1.7. ni več tako daleč, če pa nam je dal DZ še (uspešno?) podaljšal naročanje, tudi prav. Nekaj so celo obvestili, da so nekatere pošiljke (težko je na AE naročiti izbrano artiklovje pri enem trgovcu) že v Sloveniji (po parih dnevih), vendar ne vem, če so ta (sicer obetavna) obvestila zanesljiva. Sicer pa, bomo počakali in se morda čez čas spet pridružili vlakcu naročanju kitajskega pofla, če in ko se bo stvar razčistila tudi preko foruma ;-)

stara mama ::

Sam zadnji mesec pa roba zelo hitro prihaja. Mogoče ker manj naročate in se bojite carine :D

treker ::

Ja, pa iz Kazahstana oz. onih državic ki mejijo na Kitajsko prihajajo paketi... Ladijski/letalski promet je predrag očitno.

pygmalion ::

stara mama je izjavil:

Sam zadnji mesec pa roba zelo hitro prihaja. Mogoče ker manj naročate in se bojite carine :D


Carine se ne bojimo, davka tudi ne, zaračunavanja postopka pa še kako.

Steinkauz ::

showsover je izjavil:

meni ni toliko problem pribitek ddv kot fiksni stroški carinskega postopka za vsak del naročila...
če imaš večje naročilo pri enem trgovcu in vse artikle dostavljeno naenkrat, je načeloma še vedno zmaga...
samo to je redko, a ne...


Ja sej ravno temu se potem izogneš.
Amazon recimo vse vnaprej poračuna (brez velikih stroškov carinjenja) in plačaš vse vnaprej.
Torej aliexpress bi mogu kej podobnega uvest, drugače bo mel pomoje kr osip.

PrihajaNodi ::

Amazon je precej drazji
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Boggs ::

Tisti dve naročili, ki mi jih je prodajalec poslal združeni v eni pošiljki sem danes dobil, na srečo brez carinskega posredovanja. Whew. Je pa hitro prišlo. Naročeno 22.05.2021, shipped 24.05.2021, arrived 03.06.2021. Drugače letos za vsako naročilo dopišem note v stilu "PLEASE WRITE CORRECT CUSTOMS DECLARATION ON THE PACKAGE: 3X _item_, TOTAL VALUE: 19,73 EUR", pa od 40 naročil je samo en sam prodajalec pri enem naročilu to upošteval, vsi ostalo dajo konstantno isti napis: "QUANTITY: 3, VALUE: 14,00".

Jabo1 ::

Boggs je izjavil:

Drugače letos za vsako naročilo dopišem note v stilu "PLEASE WRITE CORRECT CUSTOMS DECLARATION ON THE PACKAGE: 3X _item_, TOTAL VALUE: 19,73 EUR", pa od 40 naročil je samo en sam prodajalec pri enem naročilu to upošteval, vsi ostalo dajo konstantno isti napis: "QUANTITY: 3, VALUE: 14,00".


Jaz to delam že celo leto, večina prodajalcev upošteva. In najlepše je, ko dobiš paket domov brez vsakih dodatnih stroškov, po opravljenem preverjanju. Škoda, ker ne morem videti njihovih povešenih nosov.

showsover ::

Steinkauz je izjavil:

Ja sej ravno temu se potem izogneš.
Amazon recimo vse vnaprej poračuna (brez velikih stroškov carinjenja) in plačaš vse vnaprej.
Torej aliexpress bi mogu kej podobnega uvest, drugače bo mel pomoje kr osip.

Če bo osip, bo osip. Verjetno tudi ne more AE obračunavati ddv za uvoz, če bi začeli slučajno resnične zneske pisali na CN22, če je to breme kupca v EU. Pošta se pa najbrž tudi ne bo odpovedala služenju s 'postopki'. Ne vem, kako se bo to rešilo, počakamo in vidimo. Verjetno bodo proxy warehousi nadoknadili, samo cena bo zagotovo višja kot nakup na AE direktno+ddv; poštnina ni brezplačna.

Zgodovina sprememb…

Jerry000 ::

Nekaj me zanima (čeprav že vem nekako odgovor), imam ene 6 zadev za kupit preko aliexpress, vse je pod 22 EUR s poštnino vred. Zdaj pa meni piše za vse iteme da je rok dobave 30-50 days. Glede na to da pride 1.7. ven zakon da bodo zaračunavali carino in postopke tudi za pakete ki so manj kot 22 EURO me zanima, če ne pride pravi čas, pa čeprav kupim danes, bom moral potem duplo plačat (pač kolikor bo postopek) ali?

darkolord ::

Če ne pride pravi čas, boš plačal DDV + 2,5 EUR za vsak paket.

Jerry000 ::

darkolord je izjavil:

Če ne pride pravi čas, boš plačal DDV + 2,5 EUR za vsak paket.

ddv je pa 22%? No ja, pol se mi ne splača več naročevat na aliexpress...super so naredili

DarwiN ::

Ampak tu je spet tisti dobri stari haklc... Če je nekdo kupil artikel za 1€, ne bo rade volje sprejel teh 3€ penaltyja in bo stvar raje zavrnil + izterjal denar. Pa bodo celi kontejnerji romali nazaj v Azijo. Tko da bi bilo edino logično, da se "spravijo" samo na pakete, poslane od 1. julija naprej.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Groot ::

darkolord je izjavil:

Če ne pride pravi čas, boš plačal DDV + 2,5 EUR za vsak paket.


Zakaj točno bi plačal DDV, če so pa vsi njegovi izdelki pod 22 EUR (seveda pod pogojem, da novela zakona ne bo pravočasno sprejeta)?

Se pa plača stroške pregleda v tem primeru ja. Čeprav sam še vedno dvomim da bo pošta uspela sprocesirati preglede res vseh paketov.
««
95 / 122
»»