Forum » Loža » Naročanje preko Aliexpress
Naročanje preko Aliexpress
s1m0n ::
Mah zadnje 3 pakete sem dobil v manj kot 14 dnevih.
Ta četrt naročen pa zamuja že 3 tedne za ostalimi :)
Če ne bo sred naslednjega meseca torej preden poteče 60 dni odprem dispute.
Ta četrt naročen pa zamuja že 3 tedne za ostalimi :)
Če ne bo sred naslednjega meseca torej preden poteče 60 dni odprem dispute.
seba-beba ::
Prvič sem z naročenim blagom (vrednost 15 EUR) iz Kitajske nezadovoljen.
Blago je bilo slabo zapakirano...posledično so bili nekateri plastični deli polomljeni.
Pravtako je sama kvaliteta izdelave zelo slaba, nekateri deli so med seboj slabo zalepljeni.
Zanima me, ali lahko kaj storim v takem primeru?
Pošljem nazaj na moje stroške?
Kontaktiram prodajalca?
Do nothing?
Oz. kaj mi priporočate?
Hvala
p.s. sicer me zaradi 15 EUR ne bo pobralo, me pa zanima, če lahko kaj ukrenem...
Blago je bilo slabo zapakirano...posledično so bili nekateri plastični deli polomljeni.
Pravtako je sama kvaliteta izdelave zelo slaba, nekateri deli so med seboj slabo zalepljeni.
Zanima me, ali lahko kaj storim v takem primeru?
Pošljem nazaj na moje stroške?
Kontaktiram prodajalca?
Do nothing?
Oz. kaj mi priporočate?
Hvala
p.s. sicer me zaradi 15 EUR ne bo pobralo, me pa zanima, če lahko kaj ukrenem...
BuDi79 ::
Oz. kaj mi priporočate?Javit moraš da artikla nisi prejel, to je najlažja rešitev. Zahtevša nov izdelek ali vrnitev denarja v celoti.
Če si artikel označil kot prejet se lahko bolj kot ne slikaš. Prodajalec ponavadi ni tako dobre volje da bi vrnil denar ali poslal menjavo, kar se njega tiče je zadeva zaključena, včasih ti da možnost da izdelek vrneš na svoje stroške - potem pa
MIHAc27 ::
Ja, če nisi še potrdil, da si prejel, bi jaz odprl dispute, pofotkal in zahteval denar nazaj (ali vsaj delni refund).
Škoda karkoli pošiljat nazaj, ker bo to prec 5€+
Pa seveda zagrozi z negativno oceno.
Škoda karkoli pošiljat nazaj, ker bo to prec 5€+
Pa seveda zagrozi z negativno oceno.
BorutK-73 ::
Odpri dispute.
ps
Prvo kontaktiraj prodajalca, nekateri naredijo marsikaj da jim ne bi dal 1 zvezdice.
ps
Prvo kontaktiraj prodajalca, nekateri naredijo marsikaj da jim ne bi dal 1 zvezdice.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BorutK-73 ()
oemdzi ::
Kako vi urejate te zadeve, ko ti carina nabije 5 eur zgolj za "postopek" ? Sicer veliko kupujem z Aliexpressa in opažam, da ravno tisto kar je nad 15 eur, radi "raziskujejo" in lepo zaračunajo.
1. Zanima me, kaj vse more paket vrednosti pod 22 eur imeti, da ti ne zaračunajo carinskega postopka ?
2. Kako naj se zaščitim pred temu, razen tega, da sellerju v komentar napišem, da ga prosim, da deklarira pravo vrednost izdelka, sicer me oskubijo za 5 eur, kar sem tudi naredil v trenutnem primeru, vendar seller tega ni storil ?
3. Lahko zgoraj opisan primer oz. paket zavrnem in zahtevam vračilo, sploh glede na to, da sem prodajalca opozoril na to oz. ga prosil, da navede pravo ceno ? Parkrat sem že plačal teh 5 eur, vendar sedaj se tega ne grem več, ker je absurdno, da bom častil carini, zaradi tega, ker prodajalec ne jebe žive sile oz. komentarjev.
Hvala za kakršnkoli uporabni nasvet
1. Zanima me, kaj vse more paket vrednosti pod 22 eur imeti, da ti ne zaračunajo carinskega postopka ?
2. Kako naj se zaščitim pred temu, razen tega, da sellerju v komentar napišem, da ga prosim, da deklarira pravo vrednost izdelka, sicer me oskubijo za 5 eur, kar sem tudi naredil v trenutnem primeru, vendar seller tega ni storil ?
3. Lahko zgoraj opisan primer oz. paket zavrnem in zahtevam vračilo, sploh glede na to, da sem prodajalca opozoril na to oz. ga prosil, da navede pravo ceno ? Parkrat sem že plačal teh 5 eur, vendar sedaj se tega ne grem več, ker je absurdno, da bom častil carini, zaradi tega, ker prodajalec ne jebe žive sile oz. komentarjev.
Hvala za kakršnkoli uporabni nasvet
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*
Zgodovina sprememb…
- spremenil: oemdzi ()
darkolord ::
1. Ustrezno izpolnjeno carinsko deklaracijo s:
- TOČNIM opisom in količino blaga (torej ne samo "electronics", "tools", "gadgets" itd)
- točno vrednostjo
- neoznačenim poljem "gift"
- TOČNIM opisom in količino blaga (torej ne samo "electronics", "tools", "gadgets" itd)
- točno vrednostjo
- neoznačenim poljem "gift"
Težit moreš prodajalcu da pravilno izpolni CN22/23 obrazec za export, če tega ne stori imaš opcije: zavrnit pošiljko; prevzet pošiljko in odpret dispute in zahtevat povračilo stroškov; Dati slabo oceno prodajalcu
Mare2 ::
Več različnim prodajalcem sem že to pisal, pa ne jebejo 5 posto.
Nekateri res ne jebejo. Jih bo treba naučit.
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo
jero_no1 ::
Evo odgovor trgovca (sicer iz ebaya), ko ga prosim, če lahko pravilno izpolni CN22:
"Dear buyer,thanks for your purchase in our store. But I am sorry, we cann't do that for you. So do you still want your item?
Please confirm to us. Waiting for your reply."
Iz tega lahko sklepam, da je ta stvar avtomatizirano narejena, da sama pobira podatke o kupcu in potem tiska obrazce, ki jih nekdo lima na pakete.
"Dear buyer,thanks for your purchase in our store. But I am sorry, we cann't do that for you. So do you still want your item?
Please confirm to us. Waiting for your reply."
Iz tega lahko sklepam, da je ta stvar avtomatizirano narejena, da sama pobira podatke o kupcu in potem tiska obrazce, ki jih nekdo lima na pakete.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jero_no1 ()
Ali riskiraš ali pa kupiš v EU. :)
fikus_ ::
Jero_no1: mislim, da ni ravno tako, odvisno od prodajalca. Sem že dobival podobne odgovore, kot je tvoj in drugačne, npr. če lahko napišejo vrednost npr. 4€ namesto prave cene.
Je pa res j***** (vstavi poljubno ), ko za izdelek s ceno pod nekaj € plačaš še carinski postopek, ki je vreden več kot izdelek.
Je pa res j***** (vstavi poljubno ), ko za izdelek s ceno pod nekaj € plačaš še carinski postopek, ki je vreden več kot izdelek.
Tiborg ::
Danes ravno dobil powerbank vrednosti 27$ brez vsake carine.. včasih je malo odvisno tudi od sreče :) je pa res bedno ko dobiš za paket vreden 10$ obvestilo carine
Sem dobil mod za ečike v vrednosti 20EUR in na paketu piše "gift". Sreči je šlo skozi. Jaz še nobenemu prodajalcu nisem pisal naj napiše obrazec pravilno, pa že imam 100+ nakupov preko ali. Res je pa da je 95 naročil bilo pod 5EUR.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BorutK-73 ()
N0t0ri0us ::
napišem, da naj izpolnijo cn22 pravilno in jim točno napišem kaj naj napišejo. Recimo "USB drive, price 5.99$"
Če ne naredijo tega in gre mimo OK, Če slučajno ustavijo na carini in je za plačat pišem prodajalcu. Ponudim mu 2 opciji. Ali plača teh 5€ in dobi pozitivno oceno, ali pa paket zavrnem in mu dam negativen feedback. Večinoma vrnejo.
Če ne naredijo tega in gre mimo OK, Če slučajno ustavijo na carini in je za plačat pišem prodajalcu. Ponudim mu 2 opciji. Ali plača teh 5€ in dobi pozitivno oceno, ali pa paket zavrnem in mu dam negativen feedback. Večinoma vrnejo.
Jaz sem pisal prodajalcu, po 2 dneh nobenega odgovora, tako, da sem danes paket sprejel, ker je le šlo za stvar, ki jo precej potrebujem. Sem pa dal dispute in zahteval 5 eur nazaj in obrazložil, da kljub izrecni želji prodajalec ni na cn22 napisal dejanske vrednosti paketa in sem zato po nepotrebnem moral plačati za carinski postopek. Zraven sem še prilepil sliki računa od carine in cn22 obrazca s fake vrednostjo paketa.
Bomo videli kako bo, moj 2. dispute in preko 150 naročil, edini dispute sem dal, ko zadeve tudi po 5 mescih nisem prejel in sem tudi dobil nazaj tista 2 eura.
Bomo videli kako bo, moj 2. dispute in preko 150 naročil, edini dispute sem dal, ko zadeve tudi po 5 mescih nisem prejel in sem tudi dobil nazaj tista 2 eura.
Jaz sem predlagal partial refund 5 EUR.
Nato je tudi Aliexpress predlagal isto, jaz sem acceptal predlagano, sellerja se pa še čaka, do sedaj ni sploh bil aktiven. Torej kaj, če se seller ne strinja ? Ga lahko Aliexpress prisili v to, če se odločijo v moj prav ? Predvidevam, da ja. Prav tako predvidevam, da bodo odločili v mojo korist, glede na to, da sem poslikal napačen cn22 obrazec in pred naročilom izrecno zapisal, da želim na paketu imeti realno vrednost izdelka.
Nato je tudi Aliexpress predlagal isto, jaz sem acceptal predlagano, sellerja se pa še čaka, do sedaj ni sploh bil aktiven. Torej kaj, če se seller ne strinja ? Ga lahko Aliexpress prisili v to, če se odločijo v moj prav ? Predvidevam, da ja. Prav tako predvidevam, da bodo odločili v mojo korist, glede na to, da sem poslikal napačen cn22 obrazec in pred naročilom izrecno zapisal, da želim na paketu imeti realno vrednost izdelka.
AliExpress' Proposal
Proposal: Refund Only EUR € 5,00
Buyer accepted proposal
OvCa77 ::
Jaz sem predlagal partial refund 5 EUR.
AliExpress' Proposal
Proposal: Refund Only EUR € 5,00
Buyer accepted proposal
Meni je aliexpress že po sprejeti njihovi ponudbi Refund only spremenil v Return & Refund in se mi kasneje ni splačalo. Skratka mučkalica...
Laptop: Probook 440 G3 | i5-6200U | 12GB DDR3L | SSD Plus 240GB
Desktop: Ryzen 1600X | Gigabyte AX370 K3 | 8GB DDR4 | MX100 256GB
Desktop: Ryzen 1600X | Gigabyte AX370 K3 | 8GB DDR4 | MX100 256GB
Glede CN22 sem že parkrat pisal, da kitajci ne šljivijo kaj dosti. Sem pa imel celo primer ko sem pri enem prodajalcu naročil 2 izdelka (ista) ločeno, ker je prišlo ravno pod 22€. Za oba paketa sem prosil, naj prav izpolnijo vrednost. Na enem so izpolnili prav, na drugem pa je že bila nižja vrednost od dejanske.
Imajo pa eni CN22 obrazce kar na nalepki, in se prav vidi da za vse lepijo isto. Pa če je 5$ vrednost ali 500$
Imajo pa eni CN22 obrazce kar na nalepki, in se prav vidi da za vse lepijo isto. Pa če je 5$ vrednost ali 500$
Seller ni sploh sodeloval ne pri mojem direktnem vprašanju, ki sem mu ga poslal, še preden sem sprožil dispute, kakor tudi ne kasneje pri distpute, tako, da je Aliexpress odločil v mojo korist. jaz sem zadovoljen, vsaj tokrat.
We appreciate your prompt reply. According to the document you provided, we understand the penalty was caused by the seller. Thus, we will refund you accordingly. Please notice that due to several transit banks, your payment is expected to return to your credit card within 3 to 20 working days. Please be patient to your bank statements.
dexterboy ::
Mene so tudi "opalili" s carino, do sedaj prvič, je pa res, da sem naredil šele kakšnih 15 naročil.
Pa me zanima, po KAKŠNEM ključu grejo to preverjati in te potlej olupijo za petaka?
Ker, ko sem klical na pošto in se pogovarjal z žensko, sem ji lepo povedal, kaj je naročeno, koliko je bila cena... bla bla bla in jo tudi povprašal, kakšen imajo to ključ, da so me šli preverjati, nakar mi je odgovorila, da gledajo vrednost, ki je napisana na paketu in "velikost" kuverte ali škatle. In pri mojih 15,95 evrih...
Ali me sedaj čaka za VSAKO naročilo preverjanje robe? Je bolje enkrat na mesec naročiti robo, ali enkrat v paketu pa igrati na srečo ali kaj tretjega?
Ne rečem, da se VSE splača na aliexpresu, so pa stvari, za katere v Kokoški ne bi nikoli dal toliko denarja...
Pa me zanima, po KAKŠNEM ključu grejo to preverjati in te potlej olupijo za petaka?
Ker, ko sem klical na pošto in se pogovarjal z žensko, sem ji lepo povedal, kaj je naročeno, koliko je bila cena... bla bla bla in jo tudi povprašal, kakšen imajo to ključ, da so me šli preverjati, nakar mi je odgovorila, da gledajo vrednost, ki je napisana na paketu in "velikost" kuverte ali škatle. In pri mojih 15,95 evrih...
Ali me sedaj čaka za VSAKO naročilo preverjanje robe? Je bolje enkrat na mesec naročiti robo, ali enkrat v paketu pa igrati na srečo ali kaj tretjega?
Ne rečem, da se VSE splača na aliexpresu, so pa stvari, za katere v Kokoški ne bi nikoli dal toliko denarja...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.
Sej ti je že ženska lepo povedala. Večji kot je paket, večja je verjetnost, da je kaj vrednega notri. In to bodo šli preverjat.
Torej če boš kupil deko za 5€ bodo šli to prej odpirat, kot pa če kupiš SSD disk za 500€.
Potem pogledajo tudi kaj kej piše na deklaraciji. Če je napisana vrednost med 10 in 22€ je večja verjetnost, da je vredno preko 22€, kot če je vrednost tam okoli 5€.
Itak pa ni to neko nepisano pravilo. Odpirati gredo lahko vsak paket, ki pride iz tujine, pa naj bo velik ali majhen.
Verjetno je malce odvisno tudi od volje zaposlenih, pa koliko je kaj gužve tisti dan.
Kako naročaš je čisto vseeno. Pač glej da bo vrednost pod 22€, če ne želiš kaj doplačat, pa zateži da Kitajci izpolnijo CN22 obrazec pravilno.
Torej če boš kupil deko za 5€ bodo šli to prej odpirat, kot pa če kupiš SSD disk za 500€.
Potem pogledajo tudi kaj kej piše na deklaraciji. Če je napisana vrednost med 10 in 22€ je večja verjetnost, da je vredno preko 22€, kot če je vrednost tam okoli 5€.
Itak pa ni to neko nepisano pravilo. Odpirati gredo lahko vsak paket, ki pride iz tujine, pa naj bo velik ali majhen.
Verjetno je malce odvisno tudi od volje zaposlenih, pa koliko je kaj gužve tisti dan.
Kako naročaš je čisto vseeno. Pač glej da bo vrednost pod 22€, če ne želiš kaj doplačat, pa zateži da Kitajci izpolnijo CN22 obrazec pravilno.
Sem že naročal svedre za les, teža paketa ~400 g, pa je šlo čez brez pregleda, za BT zvočnik pa plačal strošek pregleda, čeprav je teža precej manjša in cena precej pod 22€.
Tako da ni kakšnega pravila, je le verjetnost, mogoče kot piše Miha.
Sem že naročal svedre za les, teža paketa ~400 g, pa je šlo čez brez pregleda, za BT zvočnik pa plačal strošek pregleda, čeprav je teža precej manjša in cena precej pod 22€.
Če bi bila cena in vrednost na CN22 ista, ne bi plačal nič. :)
"Če bi bila cena in vrednost na CN22 ista, ne bi plačal nič. :) "
Kljub temu, da vedno napišem prodajalcu, naj pravilno izpolni CN22, ga zelo redko!
Kljub temu, da vedno napišem prodajalcu, naj pravilno izpolni CN22, ga zelo redko!
pwn3rrr ::
Jaz sem napisal prodajalcu, da naj pravilno izpolni CN22 in ga ni, zato sem mu poslal sliko in obrazložil, da sem moral plačati za nepravilno izpolnjen CN22 in mi je ta denar brez problemov nakazal nazaj.
Jaz sem napisal prodajalcu, da naj pravilno izpolni CN22 in ga ni, zato sem mu poslal sliko in obrazložil, da sem moral plačati za nepravilno izpolnjen CN22 in mi je ta denar brez problemov nakazal nazaj.
Točno, drugega niti ne moreš. Pač Kitajcem ni jasno, da oznaka GIFT ne pali več že vsaj 10 let. (Pa nižji znesek od dejanskega tudi samo včasih).
Lahko se zahteva refund ali pač požre teh 5€.
Ales ::
Ko bo dovolj ljudi (cela EU) Kitajcem težilo za CN22, se bodo naučili. Do takrat pa ne, ker je volumen pošiljk pri njih enostavno prevelik. Nimajo časa in se sploh ne zavedajo problema.
Tako da, dosledno, opozorilo na obrazec pred nakupom, zahtevek za povračilo stroškov, ki so jih povzročili. In se bo počasi premaknilo.
Tako da, dosledno, opozorilo na obrazec pred nakupom, zahtevek za povračilo stroškov, ki so jih povzročili. In se bo počasi premaknilo.
Okapi ::
Mogoče se bodo takrat enkrat tudi naučili, da "brezplačna" poštnina pri izdelkih na meji 22 evrov škoduje poslu. Bolje (za kupca in prodajalca) 21 evrov + 3 evri poštnine kot 23 evrov brez poštnine.
In ravno ko se bodo Kitajci to naučili, bo EU birokracija ukinila brezdavčni uvoz do 22 evrov.
In ravno ko se bodo Kitajci to naučili, bo EU birokracija ukinila brezdavčni uvoz do 22 evrov.
DarwiN ::
Sej se že premika. Vedno več prodajalcev računa strošek poštnine za Slovenijo in druge "drugorazredne" države. Pred leti je bilo praktično vse z brezplačno dostavo. Našemu gospodarstvu itak grejo v nos Kitajci s temi cheap izdelki in hočejo kos pogače, hence tale nateg s 4-5 evri.
Zanimivo pa jaz osebno že vsaj leto dni nisem dobil zahtevka za dokazilo.. Pred tem sem redno dobival, zdaj pa nič več, čeprav pogosto naročujem. Mogoče me je cerinska pošta dodala na zeleno Aliexpress listo, ker naručujem samo under 22€ izdelke, težim kitajcem za pravilno deklaracijo pri izdelkih nad ~12€, cenejših (pod 10€) izdelkov pa ne bi prevzel v primeru te "4€ kazni". :P
In kot tudi drugi zgoraj opažate, kar jaz kričim že dlje časa, se carinska pošta rada spravlja ravno na te izdelke med 15-22€... Za ~5€ vredne izdelke mi že v preteklosti niso nič zaračunali, navkljub napačno izpolnjenem CN22 obrazcu. Le zakaj to počnejo, banda lopovska.
Zanimivo pa jaz osebno že vsaj leto dni nisem dobil zahtevka za dokazilo.. Pred tem sem redno dobival, zdaj pa nič več, čeprav pogosto naročujem. Mogoče me je cerinska pošta dodala na zeleno Aliexpress listo, ker naručujem samo under 22€ izdelke, težim kitajcem za pravilno deklaracijo pri izdelkih nad ~12€, cenejših (pod 10€) izdelkov pa ne bi prevzel v primeru te "4€ kazni". :P
In kot tudi drugi zgoraj opažate, kar jaz kričim že dlje časa, se carinska pošta rada spravlja ravno na te izdelke med 15-22€... Za ~5€ vredne izdelke mi že v preteklosti niso nič zaračunali, navkljub napačno izpolnjenem CN22 obrazcu. Le zakaj to počnejo, banda lopovska.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Sprašuješ se, zakaj ti spuščajo skozi pakete, ki bi jih lahko zaračunali, pa jih ne? Banda, ane!?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
Sprašuješ se, zakaj ti spuščajo skozi pakete, ki bi jih lahko zaračunali, pa jih ne? Banda, ane!?
Sprašuješ se, zakaj ti ne zaračunajo zrak, ki ga dihaš, pa ti ga ne ? Banda, a ne ?!
p.s. Zagotovo mu jih ne zaračunajo zaradi dobrosrčnosti :))
Ales ::
Sej se že premika. Vedno več prodajalcev računa strošek poštnine za Slovenijo in druge "drugorazredne" države. Pred leti je bilo praktično vse z brezplačno dostavo. Našemu gospodarstvu itak grejo v nos Kitajci s temi cheap izdelki in hočejo kos pogače, hence tale nateg s 4-5 evri.
Banda bla bla lopovi bla bla levi bla desni bla. Nisi niti pomislil, kako je poštnina iz Kitajske lahko "brezplačna" oz. kdo jo dejansko subvencionira in zakaj, niti se ne zavedaš, da tvoja "drugorazredna" država dejansko s svojimi postopki dela v dobro državljanov, ki so sami preveč glupi, da bi videli dlje od "svojih" 4-5 EUR ali "brezplačne" poštnine.
Država je nekdo drug, gospodarstvo je nekdo drug... samo tebi ubogemu vsi kradejo in vsi so lopovi. Kdo si pa ti potem? Kam spadaš? Nisi državljan in s tem enakovreden del države? Nisi del našega gospodarstva, nimaš nič od proračuna?
Hvala bogu, da "drugorazredna" država vsaj malo misli nate, sicer bi na dolgi rok crknil od lakote. Bi pa zato danes "prihranil" 5 EUR ali poštnino, kar je seveda daleč daleč boljše.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ales ()
To je že totalen offtopic, povedal si le svoje blodnje, pa naj jaz potem še svoje ...
Res je, še dobro, da imamo državo, komu bi sicer potem plačevali "desetino" oz. dobro "polovico". Država je parazit, nič drugega, prodajaj zgobice o temu, kako država dela za v splošno dobro, komu drugemu, ne nam.
Za tiste pozitivne stvari, ki jih dobimo nazaj od države, plačamo bizarno preveč; vsi državi, država za tiste pri koritu.
Res je, še dobro, da imamo državo, komu bi sicer potem plačevali "desetino" oz. dobro "polovico". Država je parazit, nič drugega, prodajaj zgobice o temu, kako država dela za v splošno dobro, komu drugemu, ne nam.
Za tiste pozitivne stvari, ki jih dobimo nazaj od države, plačamo bizarno preveč; vsi državi, država za tiste pri koritu.
Sploh se ne sprašujem. Odgovor je jasen. Če bi tile naši mrhovinarji računali 4€ tudi za pakete, ki so vredni 2€ ali 5€, bi vedno več ljudi zavračalo pakete oziroma bi zahtevali poplačilo teh stroškov od Kitajcev.
Zdaj pa sam razmisli, kakšne bi bile posledice. Kitajci bi nas dali na shit listo in marsikdo ne bi več pošiljal v Slovenijo. Vsekakor očitno ne bi začeli dosledno izpolnjevati obrazcev samo za nas.
Tako imamo pač nek geto pravilnik, kjer se za izdelke med 12 in 22€ lupi nič krive kupce, za manj vredne izdelke pa se praviloma pogleda skozi prste, četudi je bilo na zahtevek po dokazilu ugotovljeno, da je dokumentacija napačno izpolnjena.
Fino, a ne?
Je fino, ja.
Za pošiljko in ustrezno dokumentacijo je seveda odgovoren uvoznik. Imaš pa možnost "plausible deniabilitija" ("nisem jaz naročil") in lahko paket zavrneš brez dodatnih stroškov zate.
Jamranje nad tem, da ti nekdo pogleda skozi prste (če ti ne pa tudi ni prav), se mi zdi da je možno samo pri nas.
Za pošiljko in ustrezno dokumentacijo je seveda odgovoren uvoznik. Imaš pa možnost "plausible deniabilitija" ("nisem jaz naročil") in lahko paket zavrneš brez dodatnih stroškov zate.
Jamranje nad tem, da ti nekdo pogleda skozi prste (če ti ne pa tudi ni prav), se mi zdi da je možno samo pri nas.
Men se pa zdi, da je ravno to nategovnje s strani carinske pošte možno samo pri nas.. In točno tako tudi je, vsaj po besedah Kitajcev, s katerimi sem debatiral.
In seveda govorim samo za izdelke under 22€.. Tisto nad tem zneskom me nič ne moti. Tam lahko računajo po mili volji in je tudi prav.
Steinkauz ::
Če bi ti kitajec pravilno izpolnil CN22 obrazec s pravilnim opisom in ceno, pol nebi rabil nič plačat do 22eur ...
s1m0n ::
Zadnjih 5-6 paketov je pri meni imelo vsaj približno pravilno izpolnjen obrazec.
Opis artikla je bil pravilen le cene so zaokroževali.
Opis artikla je bil pravilen le cene so zaokroževali.
fr1c ::
Tu še je vprašanje kako Carinska pošta definira "pravilno ceno", npr. kupiš stvar za 8.76€ ($9.99), na kuverti je:
- zaokroženo na $10
- € v $ po tečaju, ki je drugačen od našega carinskega
- $9.99 zaokroženo na +/-$1
- $9.99 +/-$0.xx, xx je med 2 in 99
Zdaj pa ugotovi kaj točno se dogaja v glavi človeka, ki vodi tvoj carinski postopek in kako se bo odločil. Drugega ne preostane kot, da nervozno čakaš in upaš, da ne boš rabil zaradi tistih 5EUR hoditi 20km do prvega bankomata, ker še leta 2017 nimajo pos terminalov in je nemogoče plačati s kartico. Potem še je veselje, ko poštar nima drobiža in ti preostanek od 10€/20€ "prinese naslednjič", a se to nikoli ne zgodi, ker je bil zaposlen preko študenta in ga več ni, v poslovalnici pa "hja, zakaj pa niste imeli točnega zneska"...
Mimogrede - se še kje drugje tudi dogaja, da zadnje 3 mesece pošiljke s CN trackingom puščajo v nabiralnikih? Pri NL, SE in TR je vedno potreben podpis. Me je kontaktiralo že kar nekaj prodajalcev češ, da se je paket po "SILJUA, Prispetje na uvozno izmenjalno pošto" izgubil in če želim refund/resend. Če bi bil nepošten, bi lahko za vse te stvari zahteval refund.
- zaokroženo na $10
- € v $ po tečaju, ki je drugačen od našega carinskega
- $9.99 zaokroženo na +/-$1
- $9.99 +/-$0.xx, xx je med 2 in 99
Zdaj pa ugotovi kaj točno se dogaja v glavi človeka, ki vodi tvoj carinski postopek in kako se bo odločil. Drugega ne preostane kot, da nervozno čakaš in upaš, da ne boš rabil zaradi tistih 5EUR hoditi 20km do prvega bankomata, ker še leta 2017 nimajo pos terminalov in je nemogoče plačati s kartico. Potem še je veselje, ko poštar nima drobiža in ti preostanek od 10€/20€ "prinese naslednjič", a se to nikoli ne zgodi, ker je bil zaposlen preko študenta in ga več ni, v poslovalnici pa "hja, zakaj pa niste imeli točnega zneska"...
Mimogrede - se še kje drugje tudi dogaja, da zadnje 3 mesece pošiljke s CN trackingom puščajo v nabiralnikih? Pri NL, SE in TR je vedno potreben podpis. Me je kontaktiralo že kar nekaj prodajalcev češ, da se je paket po "SILJUA, Prispetje na uvozno izmenjalno pošto" izgubil in če želim refund/resend. Če bi bil nepošten, bi lahko za vse te stvari zahteval refund.
O "pravilni ceni" ni nobenega dvoma. Upošteva se carinska vrednost, prav tako mora tudi pošiljatelj na izjavi ali deklaraciji navesti carinsko vrednost.
fr1c ::
Zgleda me nisi razumel... Na CN22 piše $10, 2 meseca kasneje Carinska pošta zahteva dokazila, ti jim pošlješ račun z 8.76€, po njihovem trenutnem tečaju pa je to npr. $10.21 in se obrazec lahko šteje kot nepravilno izpolnjen.
Druga opcija - naročiš nekaj za $9.99, na CN22 je zaokroženo na $10, pošlješ dokazilo v $ (na Aliju nimaš nastavljenega €) in se to spet lahko šteje kot nepravilno izpolnjen CN22.
Zase vem, da bi zaradi perfekcionizma šel računat na 3. decimalko natančno, tu pa je vse subjektivno in odvisno od osebe, ki paket preglejuje, če ti bo zaradi nekaj centov odstopanja dala 5€ "kazni" ali ne.
Tu se bolj gre za cente, ker je za 20€ račun in $5 na CN22 itak jasno, da noben v 95% ne bo nič spustil skozi.
Druga opcija - naročiš nekaj za $9.99, na CN22 je zaokroženo na $10, pošlješ dokazilo v $ (na Aliju nimaš nastavljenega €) in se to spet lahko šteje kot nepravilno izpolnjen CN22.
Zase vem, da bi zaradi perfekcionizma šel računat na 3. decimalko natančno, tu pa je vse subjektivno in odvisno od osebe, ki paket preglejuje, če ti bo zaradi nekaj centov odstopanja dala 5€ "kazni" ali ne.
Tu se bolj gre za cente, ker je za 20€ račun in $5 na CN22 itak jasno, da noben v 95% ne bo nič spustil skozi.
Ne gre se jim za cente. Gre se za 30+$ pakete z napisano vrednostjo 5$.
Zadnji paket ki je imel tracking, me je čakal v kaslcu, pa smo bili doma, še avto je bil pred hišo. Pač študenti
Zadnji paket ki je imel tracking, me je čakal v kaslcu, pa smo bili doma, še avto je bil pred hišo. Pač študenti
dottor ::
Iščem zunanji zvočnik na BT ali AUX. Je že kdo kej nabavljal pa ima kakšno priporočilo? Čas delovanja ni problem ker no powerbank vedno zraven.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi
Mogoče raje nekaj kar ima več kot 6 naročil. Osebno raje plačam malo več pri prodajalcu z 100+ naročil.