» »

Kako imeti WinXP na enem disku in Win98 na drugem?

Kako imeti WinXP na enem disku in Win98 na drugem?

duh ::

...in da vse skupi dela! Se pravi, da me vpraša na začetku ali hočem zagnat WinXP ali Win98.

Stvar zgleda enostavna, ampak po 3x instaliranih obojnih OS-jih se zmer ne deluje.

Imam namrec dva diska in hočem takole namestitev:

IBM DTLA 45Gb 7200rpm - hiter in nezanesljiv (za WinXP) - primary master
Seagate 6,4Gb 5400rpm - počasen a zanesljiv (za Win98) - secondary master

Zakaj hočem tko naredit tle ni vprašanje. :| Vprašanje je kako naredit da se znajde Win98 na D:\ (se pravi secondary master) in WinXP na C:\

Problem nastane že ko moraš inštalirat najprej 98 in nato XP. Namreč, tudi če rečeš naj se 98 inštalirajo na D:\ bodo sys datoteke (autoexec.bat, config.sys, itd.) še vedno na C:\. Dokler so samo 98 gor dela, ko pa daš gor še XP pa rata C:\ NTFS datotečni sistem in teh sistemskih datotek DOS ne vidi več. In ko je vse (98 in XP) inštalirano, ko me na začetku vpraša, ali hočem zagnat v XPjih ali 98, delajo samo XPji. Če hočem zagnat 98 se mi samo pojavi kurzorček (DOSovski, the blinking one) in konc.

A mi lahko kdo prosim napiše postopek ali vsaj da link nekam kjer je to razloženo po načelu "explain/tell me like i'm four" kako se inštalira Windows XP in Windows 98 na isto mašino? :\

Hvala.

LP duh

Bato ::

Ja po mojih izkušnjah se to zal neda narediti mogoce ve kateri vec ampak kot si rekel problem je v tem da moras najprej instalirat win98 potem sele xp. resitev bi ti recimo bila sem videl pri enem kolegu je imel narejeno zadevo na stikalo in kadar je hotel iti v kateri koli operaciski sistem si je z tem stikalo preklapljal zadevo, samo slabost tega je ta da pa nemores uporabljat oba diska hkrati ce ves kaj mislim .

boštjan ::

jaz sem mel brez problema 98 in XP na enem disku.na C: 98 na D: XP.Prvo naložo 98,pol pa še XP in me je vedno vpr.kateri OS naj zaženem.

ToniT ::

Najprej inštaliraj win98 na d:, nato pa XP na C:, vendar pazi: Ko boš inštaliral XP-je, izberi FAT datotečni sistem in ne NTFS.
Še ena butasta ideja: Naredi tri particije:
c: FAT32 - minimalno prostora (toliko, da bo šel gor hiberfil.sys - če boš uporabljal hibernacijo)
d: na prvem disku za winxp
e: na drugem disku za win98

Maxtor ::

Prvi pogoj: oba diska imej na FAT oz. FAT 32. Nato namesti w98 na drugi disk, torej D:. Nekaj datotek bo sedaj ustvarilo tudi na C-ju, kar te naj ne moti. Nato namesti wxp na C, vendar ne izberi formatiranja, ampak kar namesti. Če izbereš format, se namreč informacija o sistemu w98 iz C-ja izbriše in zato nimaš izbirnega menija.

LP

duh ::

Ja hvala vsem za odgovore. :)

Bato, ti si me še najbolj razumel in kot si sam rekel se ne da. To da bi preklapljal s stikalom sm že razmišljal. Jst bi to počel v BIOSu, sam... to ni to.

Pa čim manj particij hočem met. Zdej sm pač podlegel sistemu in dal Win98 na tamali disk, XP pa na velikega.

Vse to sm tudi delal ker sm hotu met IBMa na primary vodilu... no sej ga mam. :\

Aja še to mi prosim razjasnite:
Ali je res, da je primary vodilo hitrejše? 8-O
In če že je, za kolko? (lahko tudi %)

LP duh

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dva operacijska sistema na enem računalniku

Oddelek: Operacijski sistemi
63182 (3116) perci
»

dualboot - je to mozno

51227 (1132) jlpktnst
»

Kako na nov naložiš win98 če maš zravn še winXP?

Oddelek: Pomoč in nasveti
141865 (1642) franc3e
»

Win 98 se, win xp

111259 (1117) duh
»

2 operacijska sistema

Oddelek: Programska oprema
162756 (664) andrej

Več podobnih tem