» »

Znanje električarja

Znanje električarja

pijavka ::

Zanima me, kako bi najlažje dopolnil svoje "švoh" osnovno znanje. To me zelo zanima, bolj kot hobi. Npr. Kako bi si pridobil toliko znanja, da bi lahko napeljal el. napeljavo po hiši? Praksa itak? Samo kako? Gledal sem že neka izobraževanja za odrasle, samo ne vem, če je to ustrezna izbira. Kaj predlagate?

einstein :P ::

Za napeljavo po hiši rabiš čisto malo znanja, najprej povej na čem si trenutno (koliko znaš) in kaj te zanima, pa ti bomo pojasnili.

LP
STAY OUT OF MY TERRITORY!

Unknown_001 ::

Hmm, glede teorije sem na elektro sceni bol švoh, drgač kar se pa praktične izvedbe tiče (vrtanje, polaganje kablov,... ) bi lahko kaj pomagal s kakim pametnim nasvetom.
Začneš lahko s kakimi preprostimi vodiči in si malo pomagaš z internetom za kaka lažja opravila, ter z napredovanjem šaltaš na težja.
Recimo ta stran je zelo fajn za take zadeve: http://www.doityourself.com/

Pa mislim da imajo tud namenski forum za kj uprašat, tak da...8-) ni problema.

Za kaj bolj resnega, kot malo po bajti hojladri štimat pa obvezno vpis izobraževalni program.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

...:TOMI:... ::

Na netu in v knjižnicah je ogromno literature. Preštudiraj literaturo, nato pa pojdi do kakega električarja, pa delaj z njim na parih projektih in to je to. Če te nobeden noče, pa delaj prostovoljno, zastonj.
Tomi

pijavka ::

Hvala vsem za pomoč. Trenunto nimam konkretnega vprašanja, sprašujem tako na splošno. Ko bom imel, bom seveda vprašal. Mislim ravno to, kaj bolj resnega. Če je kaj osnovnega, to že nekako se potrudim in uredim. Če je kaj večjega, pa pride električar. Sem bil vedno poleg, ko je kaj delal, vendar mi včasih kaj ni bilo jasno. Sem vprašal seveda in potem, ok. Sam nikakor tega ne bi razrešil. Ni mi problem zamenjat stikal, vtičnic, luči, napeljat el. v drug prostor ... Npr. ko je električar nekaj povezoval pri omarici z varovalkami, sem samo debelo gledal. Tako znanje mi recimo manjka.
Konkreten primer: Na novo zgrajena hiša. Sploh nimam pojma, kje bi se lotil, kako bi to priklopil na omrežje. Recimo tako znanje.

Highlag ::

Najdi knjigo električne inštalacije od Ivana Ravnikarja. Dobra stvar. Preštudiraj in moral bi pridobiti dovolj znanja za hišne inštalacije. Seveda bi moral za resno delo opraviti tudi strokovni izpit, drugače lahko fašeš kakšno tožbo ali kaj podobnega.
Never trust a computer you can't throw out a window

jeggybl ::

Lahko si pogledaš tudi pravilnik: http://www.uradni-list.si/1/content?id=...
in tehnično smernico: http://www.arhiv.mop.gov.si/fileadmin/m...

samsunggt80 ::

znanje bos dopolnil samo s prakso....tisti ki so tu instalaterji znajo povedat.
Vezava stikal je osnova....prava izbira vodnika.....dimenzioniranje tokokrogov itd....pa instalacije se po novem delajo po tleh,brez verzalnih doz....

RejZoR ::

Najlažje se je naučit, če imaš na voljo kakšnega električarja, ki bi ga lahko opazoval med delom in ga sproti sprašuješ. Tko boš izvedel barvne sheme žic in njih uporabe, tipe žic, kakšne debeline rabiš za določene obremenitve in kakšne so priporočene za inštalacije oz nadometno, potem vezave stikal in luči, ozemljevanje itd, kako pravilno lupit žice, kako pravilno vpenjat žice. Od vsega sem osebno še najmanj zastopil varovalke, sploh razumevanje FID stikal in njih funkcije ter delovanje. Navadne varovalke še zastopim, različne moči po amperih in različne občutljivosti po ABC klasifikaciji (A navadne do C počasne za večje špice).

Skratka ubodi nekoga, ki je s tem že veliko delal, da ti razlaga, ti pa ga sprašuješ, najraje med izvajanjem. Ker teoretično si boš bolj malo zapomnil čeprav škodilo pa tud ne bo.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Elektroinštalacija stanovanja 30m2 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10512773 (9849) s1m0n
»

Vezava kopalniškega stikala

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4321284 (9607) marjan_h
»

Ali moraš pri preureditvi elektro omarice izvajati neke meritve

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
246660 (5657) Pithlit
»

prenapetostna zaščita

Oddelek: Kaj kupiti
4715227 (11693) mojca
»

Električna napeljava (homemade ali strokovnjak?) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7444193 (38324) smile-

Več podobnih tem