» »

Netransparentno ustanovljen Slovenski Internetni forum

Netransparentno ustanovljen Slovenski Internetni forum

mojca ::

Citiram (glej https://wlan-si.net/sl/blog/2013/09/25/... ):

Zdravo!

Tokrat novica iz drzavne ravni.

V torek, 24. septembra 2013, ob 15. uri je v veliki dvorani na
Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport potekal javni posvet z
naslovom Vloga države pri Internetu. Udeležili smo se ga tudi s strani
wlan slovenija omrežja, čeprav nismo bili vabljeni, da bi predstavili
morebitna drugačna uvodna izhodišča za posvet, ki bi temeljila na naših
izkušnjah z Internetom, ki jih imamo z opolnomočanjem uporabnikov
Interneta in ne le gledanju na njih kot na stranke neke storitve.

A na naše presenečenje, se je na izgled manjši povset, brez kakršnekoli
omembe v vabilu sprevrgel v ustanovitev Slovenskega Internetnega foruma,
ki bi naj po novem služil kot podpora državi pri odločitvah povezanih z
Internetom. Ustanovitveni akt je bil vnaprej pripravljen in 1 2 3, je
bil Slovenski Internetni forum ustanovljen. Občutek nas prisotnih v
dvorani je bil, kot da smo tam samo zato, da lahko ustanovitelji
odkljukajo, da je bilo vse skupaj narejeno javno. Ampak ali je res bilo?
Zakaj se o tem ni nič govorilo vnaprej? Zakaj ni bilo nič zapisano v
vabilu? Zakaj ni bilo nobenih vabil k sodelovanju? Kakšen postopek
izbire ustanoviteljev ali sodelujočih je bil uporabljen? Kakšna točno
ima pooblastila ta forum in kdo vse lahko ima v njem svoj glas? Kakšna
je vsebina ustanovitvenega akta, ki se je podpisal? Kakšne pravice in
dolžnosti ima država do tega foruma?

Skrbi nas, ker takšni prikriti načini ustanavljanja nikakor niso v
skladu s tem, kar smo pri Internetu navajeni. Odprtost in demokratičnost
delovanja. Veliko bolj spominja na postopke, ki so se odvijali, ko se je
poskušala sprejemati ACTA.

Mitar

mojca ::

In še citat STA novice (povezava na zgornjem URL-ju):
Posvet o vlogi države pri internetu: Slovenija potrebuje jasno strategijo

Ljubljana, 24. septembra (STA) - Slovenija potrebuje jasno strategijo na področju interneta in elektronskih komunikacij, se je glasil eden ključnih pozivov udeležencev današnjega posveta o vlogi države pri internetu, v sklopu katerega je sedem organizacij podpisalo tudi dokument o ustanovitvi Slovenskega internetnega foruma.**

Forum bo namenjen politični razpravi o zadevah s področja interneta, nastal pa je na pobudo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport kot nacionalna iniciativa Svetovnega foruma o upravljanju interneta (IGF).

Med ustanovitelje pa sodijo še Inštitut za elektronsko participacijo, Svet za elektronske komunikacije, Agencija za pošto in elektronske komunikacije (Apek), Gospodarska zbornica Slovenije, Internet Society - Slovenia in Akademska in raziskovalna mreža Slovenije (Arnes).

Kot je pojasnil generalni direktor Direktorata za informacijsko družbo Marjan Turk, se bodo na ministrstvu prizadevali, da bo forum omogočal dialog vseh zainteresiranih skupin.

V razpravi so udeleženci orisali naloge foruma in spregovorili o ključnih vprašanjih s področja interneta, kot so varnost omrežij, zaščita zasebnosti, vprašanje vlaganj v telekomunikacijsko infrastrukturo, načrti Evropske komisije za enoten evropski trg telekomunikacij in elektronska participacija, večkrat pa je bila izpostavljena tudi potreba po jasni in izvedljivi državni strategiji na področju interneta in telekomunikacij.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je uvodoma izpostavil, da internet že dolgo ni več omejen na akademsko in raziskovalno sfero, ampak je postal ključen za razvoj sodobnega gospodarstva. Kot tak tako postaja stvar javnega interesa, s tem pa se odpirajo vprašanja o zagotavljanju dostopnosti, odprtosti, zasebnosti kot tudi varnosti.

Javnega posveta so se kot razpravljavci poleg ministra udeležili se predsednica Internet Society - Slovenia Borka Jerman Blažič, predsednik Connect Advisory Forum József Györkös, predsednik Sveta za elektronske komunikacije Dušan Caf, vodja centra SI-CERT Gorazd Božič in direktor Inštituta za elektronsko participacijo Simon Delakorda.

Božič je vlogo države razdelil na načelno in konkretno. V sklopu prve je izpostavil delujoč nadzor nad varnostnimi službami, ugoden vpliv na razvoj interneta in ustrezna vlaganja v infrastrukturo.

Konkretno vlogo države pa je ponazoril na primeru Snowden."Razkrilo se je to, da ne moremo več zaupati internetnemu oblaku, ki je večinoma lociran v ZDA. Kaj je rešitev? Čim več oblaka v EU ali pa v Sloveniji,"je izpostavil, ob tem pa dodal, da bi si Slovenija lahko na primer zastavila ambiciozen cilj, da bi v EU postala vodilna država na področju oblačnega računalništva, kar bi pripeljalo tudi vlaganja v infrastrukturo.

Predsednica Internet Society - Slovenia Blažičeva pa je opozorila na potrebo po spletni nevtralnosti, saj vse pogostejše omejevanje določenih tipov prometa, npr. spletne telefonije Skype ali pa protokola Tor, po njenih besedah Evropo približujejo državam kot so Iran ali Vietnam.

Ob tem od države pričakuje, da bo uporabnikom interneta zagotovila ustrezno odprtost in varnost, tako skozi tehnologijo kot tudi zakonodajo, saj zgolj tehnologija po zadnjih razkritjih o aktivnosti ameriških obveščevalcev očitno ni dovolj.

Po mnenju Györkösa pa je vloga države na področju interneta predvsem omogočiti razpravo vseh javnostih in jih tudi povezovati. Slovenija mora namreč imeti jasno stališče pri oblikovanju nove evropske zakonodaje, je prepričan.

Predsednik Sveta za elektronske komunikacije Dušan Caf pa je med drugim opozoril, da Slovenija še vedno zaostaja pri rabi interneta, izobraževalni sistem pa ponuja premalo povezanih veščin.

Dotaknil se je tudi nespretne rabe sredstev za gradnje širokopasovnih omrežij na podeželju ter izpostavil vprašanje financiranja te infrastrukture, ob tem pa opozoril, da bo v primeru ločevanja infrastrukture od storitev v primeru prodaje Telekoma Slovenije to breme padlo na državo.

Marko Anžič iz GZS pa je predstavil stališča industrije glede spletne nevtralnosti, ob tem pa izrazil skrb, da za kampanjo za spletno nevtralnost stojijo interesi ameriških spletnih velikanov, ki z zaračunavanjem za spletne storitve"poberejo smetano"dobička na internetu.

Kritičen je bil tudi do nedavnega predloga Evropske komisije za enoten evropski trg telekomunikacij. Predlog po mnenju GZS pomeni konsolidacijo trga po vzoru ZDA ali Kitajske, v katerem majhne države ne bodo izšle kot zmagovalke. Takšne spremembe bodo zaustavile investicije v infrastrukturo, je prepričan Anžič, ki še dodaja, da bosta sosednja Avstrija in še vsaj ena sosednja država glasovali proti predlogu komisije.

O predlogu komisije je spregovorila tudi Katja Mohar Bastar iz Apeka, ki se je strinjala, da bi uvedba enotnega trga prizadela slovenske operaterje. Vendar pa vsebuje precej dobrih rešitev za končne uporabnike, kamor spadajo nižje cene in določbe o spletni nevtralnosti, je dodala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: mojca ()

zee ::

Zanimivo, da se tega posveta ni udelezil noben predstavnik ARNES-a ali kateregakoli od ISP-jev.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

mojca ::

In še vabilo:

Vljudno vabljeni k udeležbi na javnem posvetu o vlogi države pri internetu, ki bo potekal v torek, 24. septembra 2013, ob 15. uri v veliki dvorani na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Masarykova 16, Ljubljana. Javni posvet je namenjen iskanju odgovorov na vprašanje, kaj družba vidi kot potrebno, da se zaščiti in uredi s strani države, kako daleč in za kakšno ceno je potrebno uresničevati javne interese ter kakšna je vloga ostalih deležnikov pri internetu.

Vljudno vabljeni na
JAVNI POSVET

VLOGA DRŽAVE PRI INTERNETU

v torek, 24. septembra 2013 ob 15. uri v veliki dvorani na Ministrstvu za
izobraževanje, znanost in šport, Masarykova 16, Ljubljana.

Internet je v zadnjih dveh desetletjih korenito spremenil način našega življenja. Ob naraščajočem številu in uporabi pametnih mobilnih naprav in brezžičnih širokopasovnih povezav v kombinaciji z računalništvom v oblaku se predvideva, da bomo v prihodnje deležni še več strukturnih sprememb, zato Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport organizira javni posvet o vlogi države pri internetu.

Internet se je razvil organsko z le minimalnimi vmešavanji s strani države. To dokazuje, kaj je trg sposoben doseči brez regulacije in delno opozorja, kaj lahko prevelika regulacija prepreči. Ker pa pomen interneta za družbo in gospodarstvo raste, postaja njegovo delovanje, upravljanje in dostop, stvar javnega interesa. Večinoma stvar deluje s samoregulacijo trga, včasih pa trg ne uspe zagotoviti tistega, kar družba pričakuje od interneta in takrat je za zaščito javnega interesa nujna intervencija s strani države. Področja javnega interesa, ki se odpirajo v zvezi z internetom so predvsem zagotavljanje razpoložljivosti in dostopnosti, odprtost, zasebnost, varnost in zaščita.

Javni posvet je namenjen iskanju odgovorov na vprašanje, kaj družba vidi kot potrebno, da se zaščiti in uredi s strani države, kako daleč in za kakšno ceno je potrebno uresničevati javne interese ter kakšna je vloga ostalih deležnikov pri internetu.

Uvodna izhodišča za razpravo bodo podali:
prof. dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport
dr. Borka Jerman Blažič, predsednica Internet Society - Slovenia
prof. dr. József Györkös, predsednik CONNECT Advisory Forum
dr. Dušan Caf, predsednik Sveta za elektronske komunikacije
mag. Marko Bonač, direktor Arnes
mag. Simon Delakorda, direktor Inštituta za elektronsko participacijo
mag. Marko Anžič, predstavnik Sekcije operaterjev elektronskih komunikacij pri GZS

Javni posvet bo povezoval Marjan Turk, generalni direktor Direktorata za informacijsko družbo, MIZŠ.


V vabilu je bil torej ARNES omenjen, a sodeč po novigi njegovega direktorja ni bilo in ARNES novice tudi ni objavil na svoji spletni strani, kar za vse pomembnejše dogodke običajno storijo.

O ISP-jih pa dejansko ne duha ne sluha ...

ARNESu sicer povsem zaupam, da se bodo na vse kriplje borili proti omejevanju svobode na internetu in vsaj nekaj udeležencev se je sicer javno borilo proti ACTI.

Brane22 ::

Mogoče je Hint v neudeležbi Arnesa v tem, da so vsi ostali videti kot lutke nekih psovdoorganizacij z namenom izčrpavanja kojekakvih podpor. Imena inštitucij so naravnost smešna.

Zavod odpreš dobesedno v nekaj dneh za drobiž, ki gre v glavnem za papirje.

Jupito ::

Strokovni, neodvisni in politično neobemenjeni zagovorniki državnega poseganja v internet? :D Grem stavit, da bo tako.
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jupito ()

AndrejO ::

Arnes ni znan kot zagovornik poseganja v svobodo komunikacije, prej nasprotno.

Ostalih delov, ki niso javna uprava, ne poznam. ISP-jev si v tej druščini raje ne želi, njihov interes skoraj zagotovo ni enak tvojem interesu. So pa zastopani posredno preko GZS, ki je ustanoviteljica.

Usoda in domet forumov, ki si jih ustvarja država sama, je obratno sorazmeren s tem, do kakšne mere ti forumi izključujejo širšo javnost, ki ni zastopana preko nekih lobističnih ustanov. Če se bo država omejila na poslušanje samo tega zbora svetnikov, potem dela kiks. Če bo država še vedno upoštavala tudi širši spekter mnenj, pa ni panike.

Najslabša varianta pa bo, da javnost pristane na to, da se nasprotna mnenja arbitrirajo znotraj tega foruma, kjer formalno niso niti zastopana. Nato pa forum "poroča" o "usklajenem mnenju", ki se ga brez dejanske javne razprave sprejme kot svetega (zato svetniki).

Demokratičen proces je morda res nekoliko messy, vendar pa so rezultati običajno boljši, kot pa prepuščanje procesa formalni lobistični ustanovi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AndrejO ()

Jupito ::

Najslabša varianta pa bo, da javnost pristane na to, da se nasprotna mnenja arbitrirajo znotraj tega foruma, kjer formalno niso niti zastopana. Nato pa forum "poroča" o "usklajenem mnenju", ki se ga brez dejanske javne razprave sprejme kot svetega (zato svetniki).


Saj, to je tisto. Javnost zna biti zelo lena in pasivna ter dovzetna za manipulacije s "konsenzi" in "avtoritetami".

In izkušnje s spletnim očesom, ki se ga vztrajno predstavlja kot bogibatina avtoriteto na področju (preprečevanja) internetnega kriminala (in nespodobnega obnašanja).
Si gledal odmeve včeraj? -Otroška pornografija je res grda reč, ampak prosim lepo: neke zgodbice o tem, da je interpol včeraj 10 ur opazoval internetni promet v Slo in takoj odkril nekakšno "pedofilsko omrežje", pa da je odstranjevanje teh vsebim odvisno od "dobre volje" (zato rabimo blokade) in podtikanje, da tisti, ki nasprotujeo blokadam, postavljajo pravico do izražanja in svobodo interneta pred "pravico otroka".
OK, ni državni forum, zraslo je iz neke ci pobude na FDV, ampak vseeno: 10 min. manipulacije in umazanih trikov - in ne dvomim, da jih je laična javnost veselo požla. (V odgovor na direkton zastavljeno vprašanje "Kdo so tisti, ki nasprotujejo"; jaz. Mi po parih letih rinjenja z glavo ob zid s temi blokadami niso uspeli dopovedati, zakaj raje ne vlagajo vseh teh svojih "naporov" v spremembe (mednarodne) zakonodaje, ki bi pospešila odstranjevanje in identifikacijo folka, ki zakupi prostor na strežniku). Ampak to je že druga tema...

Upam, da se motim in tokrat ne bomo dobili še enega "spletnega kretena".
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

AndrejO ::

Forum bo namenjen politični razpravi o zadevah s področja interneta, nastal pa je na pobudo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport kot nacionalna iniciativa Svetovnega foruma o upravljanju interneta (IGF).

Če to ni praktično definicija foruma v državni "lasti" (torej državnega foruma), potem ne vem kaj je.

Kakšna bo njegova vloga, kako se bo država (oziroma pristojno ministrstvo) obnašalo do stališč, ki jih bo povzemal ta forum in, če se bo na račun tega foruma izključevalo širša javna mnenja in s tem dejansko manjšalo težo resnične javne obravnave, bo pokazal čas. Dokler pa ne bodo vpletene strani začele vleči prve poteze, ni mogoče reči kam in kako bo ta zgodba vodila.

Torej pozorno opazovanje, potem pa ravnanje v skladu s tem, kar se bo pokazalo. Tukaj bom še zlasti pozorno dejanja države, kajti samo iz njene strani lahko pridejo nečisti nameni in ideje, kako si olajšati naloženo jim delo. Ravno tako pa je samo država tista, ki lahko podleže morebitnem enostranskem lobiranju namesto upoštevanja vseh deležnikov. Tudi tistih deležnikov, ki v tem in podobnih forumih nimajo svojih zastopnikov.

To, kakšna stališča se bo iz tega foruma zagovarjalo ali ne zagovarjalo, je vsaj zame drugotnega pomena. Svoboda izražanja velja in vsekakor imajo člani tega ali katerega koli drugega foruma pravico, da povedo kaj si želijo. Pomembno pa je, da se ne izključuje mnenja enih samo na račun mnenja drugih. Bogastvo je v širini vseh mnenj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AndrejO ()

brodul ::

Hvala mojca.

V Kiberpipi smo bili bolj ali manj WTF.
Zal se nismo udelezili, ker pripravljamo novo sezono in se usklajujemo glede prostorov.

Ce bi bilo vabilo korekno bi zagotovo prisli.

Lep pozdrav
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

retsom ::

AndrejO je izjavil:

Arnes ni znan kot zagovornik poseganja v svobodo komunikacije, prej nasprotno.

Hm, jaz imam drugačen občutek. Lahko to svojo izjavo malce obrazložiš?

AndrejO ::

retsom je izjavil:

AndrejO je izjavil:

Arnes ni znan kot zagovornik poseganja v svobodo komunikacije, prej nasprotno.

Hm, jaz imam drugačen občutek. Lahko to svojo izjavo malce obrazložiš?

Ni mi potrebno ničesar razlagati. Statut ter javno objavljena mnenja njih in njihovih zaposlenih pojasnjujejo zakaj so v večini primerov na strani svobodne komunikacije in ne na strani cenzure ali neregulirane monetizacije infrastrukture.

Arnes od tega odstopa na dveh točkah, kar mi ni všeč(no), ampak v večini primerov še zagovarja prost pretok informacij. Če se bo to kdaj v prihodnosti spremenilo, se bo spremenila tudi ta moja ocena, da ni govora o zagovorniku poseganja v svobodo komunikacije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AndrejO ()

retsom ::

AndrejO je izjavil:

...odstopa na dveh točkah ... v večini primerov...
Sicer sem pričakoval bolj konkreten odgovor, kje Arnes ne zagovarja prostega pretoka informacij, ampak tudi v redu. Morda raje nekoč nekje med štirimi očmi :)

BigWhale ::

Leta 2013 imajo v nasi drzavi Internetni forum. :>

In other news, slovenska vlada raziskuje moznosti in koristi uporabe motorja z notranjim izgorevanjem.

AndrejO ::

retsom je izjavil:

AndrejO je izjavil:

...odstopa na dveh točkah ... v večini primerov...
Sicer sem pričakoval bolj konkreten odgovor, kje Arnes ne zagovarja prostega pretoka informacij, ampak tudi v redu. Morda raje nekoč nekje med štirimi očmi :)

Presneto, ali moram res igrati advokata, ker se ne da nikomur malo pobrskati po člankih, blogih, novicah, ... Vse na srebrnem pladnju. Kakšne štiri oči neki.

Arnes zagovarja pravico operaterja, da iz varnostnih razlogov blokira določen promet (to je bila npr. edina rešitev kako ustaviti črva SQL Slammer). Kot podaljšek tega ukrepa pa zagovarja tudi pravico operaterja, da za nekatere stranke zapre tcp/25, da s tem omeji razpošiljanje komercialnih sporočil na kazniv način (t.i. SPAM boti).

Glede tega se nisem z njimi nikoli "skregal", da bi prišli do nekega skupnega zaključka, ker sem še pred primerno priložnostjo zapustil Telekom Slovenije in Slovenijo. S tem sem izgubil neposreden interes za iskanje rešitve, ki bi uravnotežila nasprotujoče si dolžnosti operaterjev do strank in do drugih operaterjev.

SeMiNeSanja ::

To kar Arnes zagovarja, je čisto razumno in deloma tudi nujno za delovanje omrežja, zaščito uporabnikov in storitev.

Sam internetni forum pa..... videl sem vabilo na okroglo mizo, celo razmišljal, da bi šel pogledat, pa se nazadnje časovno ni izšlo.

Nekako se ne morem znebiti občutka, da je to nekakšna paravladna organizacija, ki nima prav veliko skupnega z interesi uporabnikov. Ne vem kaj naj bi ta forum prispeval novega, saj so že dosedaj ustanovne članice aktivno sodelovale pri oblikovanju stališč in zakonodaje. Ne morem se znebiti občutka, da si je s tem forumom država še bolj utrdila pozicijo, interes samih uporabnikov pa zašel nekam v ozadje.

#000000 ::

Ne vem kaj naj bi ta forum prispeval novega Nekaterim bo službice prinesel, za nas pa kaj dobrega ne.

PaX_MaN ::

Saj piše da gre za "nov forum za politično razpravo".
Da ste od tega pričakovali nesorazmerno veliko, je edino vaš problem.

SeMiNeSanja ::

Nihče ni pričakoval 'foruma' - vabilo se je glasilo za okroglo mizo oz. 'javni posvet'.
Tako so 'javnost' na nek način zlorabili in jo (spet) postavili pred gotova dejstva.

POSVETOVANJE izgleda drugače.

PaX_MaN ::

Da ni bilo posvet(ovanj)a, ne zatrjuje nobena objava v tej temi.
Da so pa na koncu en A4 list podpisali samo vabljeni + minister je pa lih tolk kontroverzno kot ko podpisujejo razne socialne sporazume, dialoge samo z vabljenimi sindikati, združenji, itd. Skratka, ne sploh.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

AndrejO ::

SeMiNeSanja je izjavil:

To kar Arnes zagovarja, je čisto razumno in deloma tudi nujno za delovanje omrežja, zaščito uporabnikov in storitev.

Kot vedno je hudič v malenkosti. Tukaj jih je cela vrsta ostala dovolj nedorečenih, da je to problematično prodajati kot dobro prakso. Čeprav je pravica do takšnega "ukrepa" uzakonjena, pa ravno odsotnost teh malenkosti privede do težav.

Npr. "preventivno" blokiranje vrat tcp/25 pri nekaterih skupinah uporabnikih. Kaj je sedaj to? Ukrep cenzure s katerim se elektronsko pošto prisilno preusmerja na poštne strežnike, ki morajo hraniti podatke o prometu? Pa še je takšnih praks pri slovenskih (in tujih) operaterjev, ki jih lahko pospraviš v kategorijo tega kar Arnes z najboljšimi nameni zagovarja, komercialni operaterji pa znajo dobro izkoristiti za svoje namene in potrebe.

SeMiNeSanja je izjavil:

Nekako se ne morem znebiti občutka, da je to nekakšna paravladna organizacija, ki nima prav veliko skupnega z interesi uporabnikov.

Kot da bi morala imeta vsaka organizacija v svojem poslanstvu interese uporabnikov. Ne vem od kje ti ta ideja. Že iz objave je kristalno jasno, da to ni namen. Če imaš ti neke "občutke", potem verjetno nisi ravno zbran pri branju.

SeMiNeSanja je izjavil:

Ne vem kaj naj bi ta forum prispeval novega, saj so že dosedaj ustanovne članice aktivno sodelovale pri oblikovanju stališč in zakonodaje. Ne morem se znebiti občutka, da si je s tem forumom država še bolj utrdila pozicijo, interes samih uporabnikov pa zašel nekam v ozadje.

Potencialno "novo" je to, da država morda več ne bo opravljala svoje funkcije omogočanja javnega posveta, temveč se bo izgovarjala na nek "forum". Kar bi bilo skrajno škodljivo za pluralnost mnenj v času javne obravnave, ne glede na vsebino in naravo foruma.

Država je v preteklosti že nekajkrat, še zlasti pri elektronskih komunikacijah, pokazala skoraj fiksno idejo, da se ne želi ukvarjati z vsemi javnostmi, temveč samo z izbranimi. Idelano pa, če bi te javnosti "umazano" delo opravile med seboj in samo še izročile "svečano izjavo" pri vsaki spremembi zakonodaje. V kolikor bo ta forum (ustanovljen na predlog države) izrabljen za ta nečisti namen, potem bo potrebno najti načine za ukrepanje.

Tudi dogajanja pred sprejemom trenutne verzije ZEKom kažejo na te avtoritarne ideje pri državnih uradnikih, ki so "javno razpravo" nadomestili z "javno predstavitvijo". Potem pa so se počutili užaljene, ko smo jim nekateri iz izključenih javnosti na javni predstavitvi cefrali ideje, ki so jih proizvedli v zaprtem klubu.

Elektronske komunikacije so presečišče mnogih interesov in mnogih področij, saj so vpete že v večino življenskih situacij. Usklajevanje kakršnih koli ukrepov med vsemi deležniki je zato praviloma dolgotrajen in naporen proces. Vendar pa nekateri pozabljajo, da so plačani izključno zato, da takšen proces uspešno izpeljejo, ne pa zaradi neke lastne pameti, ki naj bi bila boljša od pameti vseh drugih. Ta lahko pri izvedbi usklajevanj pomaga, ne more pa teh usklajevanj nadomestiti.

Dva direktorja direktoratov se je v preteklosti že prestavilo k drugem koritu, ko sta z lažmi zagovarjala neusklajene ukrepe (garancije). Pri elektronskih komunikacijah do laži še ni prišlo. Če pa se bo javnosti v nasprotju z načeli demokratičnega procesa izključevalo (pri čemer so razni forumi prikladen izgovor), pa bo čas tudi za kakšne malo bolj ostre zahteve do tistih, ki se tako obnašajo. Morda pa bo vsesplošna ideja varčevanja preveč "samozadostnim" državnim uradnikom odnesla še kakšen plačni razred, ne samo stolček.

To nima nič za opraviti s stališči foruma. Ima pa vse za opraviti s tem kdo je ustanovitev vzpodbudil.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nove oblike spletne cenzure (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
6930051 (23883)          
»

Okrogla miza o WCIT12

Oddelek: Novice / NWO
54372 (3835) Jst
»

Žiga Turk: kdor ni z nami, je proti nam

Oddelek: Novice / NWO
4119941 (15896) enadvatri
»

Policija: do podatkov smo prišli vedno in tudi prišli bomo (3) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
7727320 (24197) enadvatri
»

Policija: do podatkov smo prišli vedno in tudi prišli bomo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
7930011 (23484) Gregor P

Več podobnih tem