» »

Nalaganje Win 7 čez Linuxa

Nalaganje Win 7 čez Linuxa

Trax ::

Pozdravljeni,
prijatelju bi naložil Windows 7 ker se ne spozna na Linuxa katerega ima trenutno naloženega in seveda ker se tudi jaz ne spoznam dobro nisem prepričan ali Windows 7 kar normalno naložim kot, da bi hotel formatirati in ponovno naložiti Windows 7 ali pa je treba pred tem postopkom kaj postoriti ker sem slišal da, so nekateri imeli nekakšne probleme s particijami.
Vnaprej Hvala za Vaše odgovore.

Hayabusa ::

S temle pobriši linux ext particije, naredi eno primary&active (flag) ntfs in bootaj v win7 setup.
http://www.partitionwizard.com/partitio...

specing ::

Hayabusa je izjavil:

S temle pobriši linux ext particije, naredi eno primary&active (flag) ntfs in bootaj v win7 setup.
http://www.partitionwizard.com/partitio...


Ko sem zadnjič nalagal windowse, sem opazil da so (končno!) sami sposobni urejati particije, zato neka dodatna XYZ random orodja niso potrebna. Sicer pa lahko Linux povoziš direktno iz Linuxa, ni treba imeti drugega Linuxa na LiveCDju. Lahko pa tudi uporabiš resize2fs, skrčiš Linux particijo na minimalno uporabno vrednost (pusti ene par GB za dihanje) in naložiš windowse na preostali plac. Seveda bodo v tem primeru veselo povozili bootloader (zelo verjetno GRUB), ki je v MBRu naložen s strani Linuxov (tako da predlagam backup prvih 512 bajtov (msdos particijska tabela) in prvih in zadnjih nevemkolikoporabiGPTpoglejnawikipedio bajtov).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: specing ()

Hayabusa ::

Win7 setup ti na prazen disk podtakne eno 100 MB particijo (kar gre meni na živce), razen če že imaš že narejeno particijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

techfreak :) ::

http://technet.microsoft.com/en-us/maga...
This "stub" of a partition, which is new in Windows 7, serves two functions. First, it holds the Boot Manager code and the Boot Configuration Database. Sec?ond, it reserves space for the startup files required by the BitLocker Drive Encryption feature.


Particija ni za brezveze, sploh pa bos res pogresal 100 MB prostora na danasnjih diskih?

specing ::

Sepravi je ekvivalent tisti majhni particiji, ki jo nucamo za grub konfiguracijo, jedra in initramfsje

~15 let? odkar se je v *NIX svetu to izkazalo za dobro idejo.

Fino bi bilo seveda, če bi se windows znal "usesti zraven" oziroma se naložiti iz GRUBa (kot to počne npr. Sun/Oracle Solaris)

Isotropic ::

specing je izjavil:


Ko sem zadnjič nalagal windowse, sem opazil da so (končno!) sami sposobni urejati particije, zato neka dodatna XYZ random orodja niso potrebna.

to je ze vsaj od win 2000.

techfreak :) ::

Mah tisti urejevalnik zna ravno dodati in odstraniti particiji. Pri Linux distribucijah so povsod boljsi, prav tako pa lahko v najhujsem primeru dropnes v konzolo ter pozenes parted/gdisk oz kaksno alternativo.

Zvezdica27 ::

Nalaganje win poleg že nameščen linux ni dobra ideja, ker kolikor vem (včasih je bilo tako...) hoče biti win na prvem delu prve particije... in to potem povozi ne samo GRUB, ampak cel sistem... štala v glavnem.

Za dualboot je pravilno : najrpej win, potem linux.

Moj nasvet pa je: odloči se za enega ali drugega. Oboje je dandanes isto dober sistem, jaz sem pač na linux na vseh mašinah, ker mi je nadmočen.

Če pa misliš na to, da bi imel samo win, bi win install disk moral vse particije združiti, formatirati in potem pač namestiš win. In ne ti meni, da ne gre. Gre. Če pa ne znaš je pa drugo oz. uporabi linux orodje (gparted).

zz


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prestaviti windowse

Oddelek: Pomoč in nasveti
151821 (1479) fosil
»

disk se noče formatirat

Oddelek: Pomoč in nasveti
353062 (2307) Ikspe
»

Nepoznan trdi disk - instalacija windows

Oddelek: Strojna oprema
101249 (1181) sl0t3ch
»

Sistema ni mogoče namestiti na disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
196554 (6191) Mare2
»

Kloniranje diska

Oddelek: Programska oprema
212762 (2028) opeter

Več podobnih tem