Forum » Znanost in tehnologija » Kako izmeriti tlak v nogavici?
Kako izmeriti tlak v nogavici?
mojca ::
Iščem ideje, kako bi izmerila:
Pri prvem je zaželjena "resolucija" cca. 0,1 kPa (1 mmHg), meriti mora do cca. 10 kPa, zajeta površina naj ne bi bila večja od 2 cm (ker se tlak po različnih predelih noge spreminja), zadovoljna bom tudi z 20% napako meritve. Rada bi si naredila (po možnosti low-cost) tester kompresijskih nogavic.
Pri drugem iščem ideje, kako narediti malenkost bolj advanced (lahko dražji) "števec korakov", po možnosti v navezi z androidom, ampak trenutno me zanimajo zgolj primerni senzorji.
- tlak v nogavici
- silo ali tlak pod peto (ali na več točkah v stopalu) pri hoji ali teku
Pri prvem je zaželjena "resolucija" cca. 0,1 kPa (1 mmHg), meriti mora do cca. 10 kPa, zajeta površina naj ne bi bila večja od 2 cm (ker se tlak po različnih predelih noge spreminja), zadovoljna bom tudi z 20% napako meritve. Rada bi si naredila (po možnosti low-cost) tester kompresijskih nogavic.
Pri drugem iščem ideje, kako narediti malenkost bolj advanced (lahko dražji) "števec korakov", po možnosti v navezi z androidom, ampak trenutno me zanimajo zgolj primerni senzorji.
10 kPa je (skrajna) zgornja meja. Tipično se začne pri 15 mmHg, potem pa 18-21 mmHg (razred I) pa do > 59 mmHg (razred IV), pri čemer je to točka največjega pritiska, drugod je manj.
Brane22 ::
No, če gre za to, potem verjetno lahko kaj zimproviziraš z vodno blazinico in tanko cevko in pomeriš višino vodnega stolpa ?
V starih telefonih je bil včasih ogleni mikrofon, kjer je bil signal odvisen od pritiska na membrano, ki je pritiskala na ogleni prah pod seboj...
Mogoče bi se obneslo tudi kaj takega - dva koška folije z malo ogljenega prahu vmes. Bi ga pa blo treba kalibrirati jasno.
V starih telefonih je bil včasih ogleni mikrofon, kjer je bil signal odvisen od pritiska na membrano, ki je pritiskala na ogleni prah pod seboj...
Mogoče bi se obneslo tudi kaj takega - dva koška folije z malo ogljenega prahu vmes. Bi ga pa blo treba kalibrirati jasno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Brane22 ()
Tega z ogljenim prahom si ne predstavljam.
Za vodno blazinico moram samo nekje stakniti primerno "embalažo". Bom malo poračunala potrebne dimenzije in šla v lov.
Za vodno blazinico moram samo nekje stakniti primerno "embalažo". Bom malo poračunala potrebne dimenzije in šla v lov.
Barbarpapa2 ::
Pozdrav
Za prvo zadevo imam idejo, kako narediti stvar za celo nogavico. Omejitev na površino 2cm^2 mi predstavlja probleme. Zakaj ta omejitev. Elastične nogavice so narejene po velikostih (številke). Povzročajo različen pritisk v odvisnosti od oblike noge. Je to razlog za omejitev?
Za drugo pa potrebuješ nekaj takega:
http://www.omega.com/pptst/LCKD.html
Ne se ustrašit, tole, kar sem zlinkal, je draga zadeva, samo se z veliko verjetnostjo dobijo cenejše zadeve. Išči pod izrazom "load cell" Tudi izvedba z vodno blazino in senzorjem tlaka bi šlo. V vsakem primeru pa moraš paziti na dovolj veliko merilno področje, dimaika obrmenitv pri hoji in teku je zelo velika.
LP
Jože
Za prvo zadevo imam idejo, kako narediti stvar za celo nogavico. Omejitev na površino 2cm^2 mi predstavlja probleme. Zakaj ta omejitev. Elastične nogavice so narejene po velikostih (številke). Povzročajo različen pritisk v odvisnosti od oblike noge. Je to razlog za omejitev?
Za drugo pa potrebuješ nekaj takega:
http://www.omega.com/pptst/LCKD.html
Ne se ustrašit, tole, kar sem zlinkal, je draga zadeva, samo se z veliko verjetnostjo dobijo cenejše zadeve. Išči pod izrazom "load cell" Tudi izvedba z vodno blazino in senzorjem tlaka bi šlo. V vsakem primeru pa moraš paziti na dovolj veliko merilno področje, dimaika obrmenitv pri hoji in teku je zelo velika.
LP
Jože
Gavran ::
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.
Zgodovina sprememb…
- zavarovalo slike: gzibret ()
@Barbarpapa2: nogavica mora stisniti gleženj in s pritiskom proti kolenu popustiti. Seveda lahko nestandardna oblika noge ali nogavice tudi vodi do napačne razporeditve pritiska. Kljub vsemu me zanima ideja, treba pa se je zavedati, da verjetno dodatne nogavice ni moč obuti spodaj, ker so tako tesne, da jih prodajalke z gumijastimi rokavicami tlačijo po več minut na eno nogo.
@Gavran: razmišljala sem o čem takem, a ne vem, kako s tem pomeriti tlak v nogavici. Če senzor gleda ven, se nogavica lahko opre na plastiko in ne čuti pritiska. Morda pričvrščeno na kakšen mini balonček.
@Gavran: razmišljala sem o čem takem, a ne vem, kako s tem pomeriti tlak v nogavici. Če senzor gleda ven, se nogavica lahko opre na plastiko in ne čuti pritiska. Morda pričvrščeno na kakšen mini balonček.
Gavran ::
Na aktivno površino senzorja naneseš nekaj milimetrov debelo plast silikonskega kita, ki ostane elastičen?
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.
Našla sem še članek na to temo: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1701..., ampak uporabljajo komercialno mašino (medical stocking tester, MST, http://www.swisslastic.ch/en/products/p..., pa nogavico razrežejo na trakce in pomerijo (slednje ne pride v poštev).
Poigrala se bom z zgornjimi idejami in poročala.
Poigrala se bom z zgornjimi idejami in poročala.
snow ::
piezo kristali, ob obremenitvi generirajo določeno napetost/naboj. dobiš zelo majhne/tanke. http://www.piceramic.com/piezo_rings_pl...
spomnim se pa tudi, da sem enkrat nekje videl en članek, kjer so gledali razporeditev tlakov (pri tabletiranju) s pomočjo kopirnega papirja (tist, ko pišeš na zgornji list, pa se tudi na spodnjem pozna) - si moraš pa tak papir prej umerit. pa upam da se najde za takšne tlake.
spomnim se pa tudi, da sem enkrat nekje videl en članek, kjer so gledali razporeditev tlakov (pri tabletiranju) s pomočjo kopirnega papirja (tist, ko pišeš na zgornji list, pa se tudi na spodnjem pozna) - si moraš pa tak papir prej umerit. pa upam da se najde za takšne tlake.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: snow ()
Tole s kopirnim papirjem se mi zdi fino (vem, da se podobna tehnika uporablja npr. pri izdelavi ortopedskih vložkov - gledaš, kje in kako močan je odtis stopala; ali pa pri brušenju plomb, kjer zobar pogleda, kje plomba preveč tišči zob na nasprotni čeljusti), vendar si ne predstavljam, kako bi kopirni papir spravil v nogavico, ne da bi ga pri tem preveč pretisnil zgolj pri vstavljanju v nogavico.
Kot intermezzo: našla sem eno komercialno napravo za merjenje (oz. učenje pravilnega) pritiska pri limfni drenaži: http://voddermld.com/pts/ptshome.html, ki se ga lahko uporabi tudi za učenje pravilnega povijanja oz. za testiranje nogavic.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Matematična nalogaOddelek: Šola | 1680 (1424) | Telbanc |
» | Krvni tlak, srčni utrip...Oddelek: Loža | 11420 (9098) | Spajky |
⊘ | Prosim za pomoč glede pojasnitve izvida:Oddelek: Loža | 5586 (5074) | zee |
» | Klinične študije zdravilOddelek: Znanost in tehnologija | 3549 (3047) | Sc0ut |
» | Material, trši od diamantaOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 7131 (5032) | gumby |