» »

What, why & when - py frameworks

What, why & when - py frameworks

phyro ::

Prvo bi rad omenu da ne razvijam nobenega projekta, tako da sprašujem iz radovednosti (in ker je ta sekcija precej pusta :D). Zanima me katere web frameworke se splača uporabit v kakšni situaciji in v čem so eni boljši od ostalih. Bolj točno, zanimajo me samo za jezik python, predvsem primerjave med Django, Flask in Pyramid(ne pylons). Zdej v grobem razumem da je django full stack, ti vsili svoj ORM in je v splošnem manj fleksibilen in najbrž tudi počasnejši (ga pa nisem uporabljal še). S flask-om sem že ustvarjal in mi je res ušeč, fast & easy (nisem pa prepričan kako je s skalabilnostjo pri ogromnih aplikacijah). Pyramida nisem še uporabljal, sem pa predhodnika pylons nekaj, najbrž bi se ga dalo uvrstit nekam med flask in django.

In pa še to, a sploh kdo v sloveniji razvija s temi orodji? z djangom vem da (sicer ful redko v primerjavi z raznimi Code Igniter itd.), kaj pa ostalo? Zakaj je toliko več povpraševanja po PHP poznavalcih?

drola ::

PHP tehnično ni superioren (a vseeno dovolj dober, da se da z njim marsikaj narediti), ima pa zaradi svoje zgodovine ogromno skupnost programerjev, velik nabor odprtokodnih skript in veliko ogrodij, ponudnikov gostovanja... Je tudi relativno lahek za učenje, kar je po drugi strani tudi njegova slabost, ker je zunaj ogromno neumnih tutorialov. Zaradi večje skupnosti se potem tudi podjetja rada odločijo za PHP, ker so PHP programerji v povprečju precej poceni (ogromno konkurence) in ker jim je najlažje najti PHP programerje.
https://drola.si

techfreak :) ::

Flask in Pyramid sta oba minimalna frameworka (sicer Pyramid se nisem uporabljal), kjer dodajas ostale stvari po zelji, Django pa res vsebuje vse kar naceloma potrebujes od frameworka. Glavna prednost Djanga bi naj bila administracija, je pa res da je ta zelo vezana na Django ORM in bi tezko uporabil kaj drugega (vsaj nazadnje ko sem gledal je se bilo tako, mogoce se je do zdaj kaj spremenilo).

Glede skalabilnosti dvomim da bi bile kaksne razlike, osebno pa bi iz tega kar sem prebral na internetu sklepal, da uporabi Django ce potrebujes njihovo administracijo, v nasprotnem primeru pa Flask.

Osebno sem se ukvarjal s Flask in Djangom, sicer sta mi oba vsec, vendar osebno raje uporabljam Flask. Preferiram lightweight ter moznost izbire kaj zelim vkljuciti. Ce imas cas in voljo bi priporocal da najdes kaksen projekt in ga naredis z Djangom ter vidis kaj je tebi boljse.

Pri PHPju pa je stvar v tem, da je pri nas bistveno vec programerjev z znanjem PHPja, je pa definitivno vprasanje, koliko od teh ga pozna dovolj ter pise dobro kodo.

Mipe ::

Wordpress, Drupal, Joomla in to sranje zahteva nekaj PHP znanja, sploh ko se vržeš v globoke modifikacije.

FrEaKmAn ::

Delam z Django ogromno, tako za male kot velike projekte in se mi zdi odličen. Sem probal Flask, tudi odličen, tam se mi zdi da si zelo odvisen od tujih knjižnic (kdaj je lahko kompatilnost problem). Za nekaj 123 zelo priporočam tako Flask, za kaj več pa Django.

Zakaj toliko PHP dela? Se mi zdi da je bilo že mnogo tem na to, poglej malo po zgodovini.

phyro ::

zanimivo, sam bi namreč skoraj rekel da za kaj več potem Flask, ker to da si odvisen od ostalih knjižnic ni nujno slaba stvar ampak lahko na projekt gledaš potem kot da imaš šibko sklopljene stvari. Recimo da bi hotu menjat nekaj (ORM, template engine, forms engine,...). Pri flasku lahko vse ostale stvari obdržiš, medtem ko pri djangu lahko nastanejo problemi pri raznih menjavah ker je stvar bolj povezana in odvisna med sabo. hvala za odgovore ;)

Mavrik ::

Fora Djangota je, da so razvijalci stvari malo več premislili kar se tiče širše uporabnosti in ne samo US marketa. Podpora časovnim območjem (SQLAlchemy je še vedno nesposoben uporabljati le-te), po defaultu varne nastavitve, po defaultu podpora za lokalizacijo in ustrezne UTF-8 stvari, po defaultu cross-site scripting zaščita, validacija, escaping pri renderiranju.

Druge knjižnice sicer to vse znajo, samo moraš imeti neprimerno več izkušenj in preprosto moraš čudežno vedeti, kaj vse mora biti vklopljeno, da se ne ustreliš čez eno leto, ko delaš lokalizacijo oz. da nisi zabluzil varnosti. Django projekti so pa že po defaultu narejeni zelo "sane", kar je za začetnika neprimerno boljše.
The truth is rarely pure and never simple.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katera kombinacija z Pythonom za zaposlitev?

Oddelek: Programiranje
82247 (1792) brodul
»

Učenje PHP?

Oddelek: Programiranje
161817 (1308) brodul
»

Django meet, uporabniška izkušnja in varnost v telefoniji

Oddelek: Novice / Kiberpipa
224663 (3817) hendriks
»

Python, Django in spletno programiranje

Oddelek: Programiranje
73873 (3194) hruske

Več podobnih tem