» »

Kateri multimeter izbrati za hobby elektroniko?

Kateri multimeter izbrati za hobby elektroniko?

recikliran ::

Zdravo,
nisem si mislil, da bo nakup multimetra taka znanost. Uporabljal bi ga za hobby elektroniko, tako da sem sprva mislil odrediti kakšnih 50-100€, vendar sem po krajšem raziskovanju odločil povečat budget na 100 - 150€. Fluke-i in Gossen Metrawatt torej odpadejo, zdaj poskušam ugotoviti kateri izmed "drugorazrednih" bradnov je najboljši. Večina dobrih review-jev po netu je bolj ali manj skoncentriranih ravno na market leaderje kot so Fluke. Za cenejše brande pa je reviewje že težje najti - še posebej Voltcraft, ki je pri nas še nekako najbolj dostopen. Aja, moti me še dejstvo, da je pri nas zelo težko v živo videti napravo. Razen nekaj Voltcraftov v Conradu in Flukov v Micom-u je ostalo bolj ali manj vse po naročilu. Če pogledaš kakšne boljše reviewje po spletu, večinoma veliko dajo tudi na občutek, kvaliteto izdelave, ohišja, pogledajo vezje, lead-e ipd. Pri nas to pač ni mogoče, ker nikjer nimajo zaloge ali samo jaz ne najdem trgovine, kjer bi lahko v živo primerjal naprave med seboj?

Vglavnem iščem multimeter srednjega razreda s karakteristikami (popravite me kjer sem zgrešil, če se mi zdi da kaj rabim, pa v resnici ne):

- auto range
- true rms
- standardna merjenja: A, V, Ω, frekvenca, kapaciteta
- možnost kalibracije
- natančnost: vsaj ±0.5 %
- upornost 0,1 Ω – 30 MOhm
- izmenični tok: vsaj 0,1 µA – 10 A
- enosmerni tok: 0,1 µA – 10 A
- enosmerna napetost: 0,1 mV – 600 V
- CAT III 600 V
- izmenična napetost: 1 mV – 750 V
- super bi bil tudi priklop na računalnik

Gledal sem naprimer:
Voltcraft VC850
 vc850

vc850



Extech 430
 extech 430

extech 430



o Voltcraftu po netu ne najdem praktično nič resnega, nobenega reviewja. Po forumih sem našel nekaj ciničnih pripomb, da je to kitajski crap. Kar se pa Extecha tiče, sem bil kar malo šokiran nad reviewejem njihovega multimetra v istem rangu na EEVblog in zdaj nisem več prepričan.

Kaj mi priporočate, kaj vi uporabljate za elektroniko?
Kakšne kvalitete so Voltcrafti, za katere je tako malo reviewjev?
Kje je kakšna bolj založena trgovina v Lj ali Slo?

SaXsIm ::

Pozdravljen,

sori, ker ti bom povedal tisto, kar nočeš slišati, ampak vse razen topšit robe (Fluke ipd) je crap. Drugače pa bo vsak multimeter dober, sam imam trenutno enega EMO (i think). Imel sem tudi voltcrafte, sicer bolj low end robo pa... Če bi lahko bi se stegnil do ene 200 eur pa vzel flukeja, mogoče tudi poglej malo na ebayu.
SaXsIm

int47 ::

Dovoljena DC napetost je ponavadi višja, kot AC.

Pod zahteve bi dodal še avtomatski izklop in zaščito na vseh območjih:
-Ustrezna varovalka na 10A območju.
-Zaščita OHM, diodni test, kapacitivnost v primeru priklopa na napetost (nabit kondenzator, napačno merilno območje...).

V specifikacijah ponavadi ni navedena hitrost piskača. Če piskač rabi 3-5s, da zapiska, je funkcija zame neuporabna. Imam v službi en takšen EXTECH instrument. Ravno zaradi počasnega odziva piskača je večino časa v predalu.

Voltcraft je Conrad-ova znamka. Sam imam VC840. Glavna zamera gre Conradu, ker so mi ob nakupu povedali, da je zaščitno "gumijasto" ohišje možno dokupiti. Ko sem ga nato cca 3 tedne kasneje hotel naročiti, so ugotovili, da za moj model instrumenta začitno ohišje ni na voljo.

Kaj je mišljeno kot možnost kalibracije? Potrebuješ potrdilo / certifikat?

Brane22 ::

Jaz uporabljam kitajski crap z bolšjaka, imam pa v mislih samogradnjo zase.

Nič od te taboljše a dosegljive robe ne pokriva možnosti, ki jih hočem.

recikliran ::

@int47 kako si pa sicer zadovoljen s tem multimetrom, glede na to, da se zanimam za isto serijo? Imaš kakšne pripombe na zanesljivost, natančnost, kvaliteto?

darkolord ::

Jaz sem par let izbiral multimeter (prečesal cel internet po dolgem in počez), potem sem pa vzel Uni-T UT61E za cca. 60 eur.

Pelje scat precej nekajkrat dražjih zadev (ima recimo 22000 count, tista "tvoja" pa 4000 in 6000), ustreza vsem tvojim zahtevam, manjka mu edino lučka.

Za hobby IMHO daleč najboljši nakup.

STU-III ::

VC170 za 30€: http://www.conrad.si/VoltcraftR-VC-170-...

Za ceno res odličen multimeter, za multimetre pod 100€ praktično eden najboljših, kar jih lahko dobiš na Conradu. Preizkušeno mi je delal do 2500VAC, čeprav je pisalo, da meri le do 250VAC. Osebno ga uporabljam tja do 1000V brez skrbi. Je pa res super, saj je tudi natančen in ponuja za ceno res veliko funkcij in sploh, če ga rabiš samo za hobi elektroniko, bo več, kot dovolj za tvoje potrebe.

LP
Line secured.

MTB ::

Kaj bi pa ti počel s tem inštrumentom? Za hoby elektroniko imaš pol zahtev preveč, bi si raje omislil kak osciloskop.

Yacked2 ::

Jaz imam extech 430 za to koliko se jaz ukvarjam z elektrotehniko je dober.
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

Mitch ::

Zdravo! Kaj je Voltcraft VC 222 še vedno dober multimeter ali ga bi bilo dobro zamenjati za kakšnega boljšega? Res da mi dobro služi samo me zanima kako se obnese v primerjavi z novejšimi?

STU-III ::

VC170 je super v glavnem.
Line secured.

Brane22 ::

BTW, kar se EEVblog testov tiče, so mestoma glupi.

Recimo ko gleda porabo in izrabo baterije, tip samo gleda kdaj se bo prižgal lowbat indikator, ne gleda pa recimo kako se inštrumentu spreminja delovanje z napajanjem.

Tudi ta, da je v tej kategoriji zmagovalec inštrument, ki sprazne 9V baterijo do samo 3V preden se pritoži, je debilna. Če uporabljam LSD NiMh namesto alkalne, mi jo tak inštrument po nepotrebnem UNIČI v imeu kao nekega šparanja.

Tudi ni jasno, kaj naj bi bilo tako pomembnega v razliki med porabo 2mA do 3mA za stvar, ki jo uporabljaš na kretke intervale, sploh če ti ne povedo vseh posledic šparanja. kaj če zaradi tega kaka interna napetostna normala niha ali je kje preveč šuma ?

In tista meritev točnosti je naravnost patetična.

Brane22 ::

Aja, pa kriterij izbire diodnega testerja po tem, ali prižge belo LEDico je tudi beden.

To je tako kot bi ocenjeval avtogume po tem, kako so uporabne na kupu kot bariera za zaščito dirkačev na dirkalnih stezah.

Tista stvar je ponavadi združena s piskačem, s katerim testiraš galvasnko povezanost. In včasih ti ni do tega, da bi z napetostjo testerja skuril kak občutljiv CMOS ali kaj podobnega. Skratka, je tudi argument za izbiro omejene napetosti ( recimo pod 1V) in minimalnega toka. Pri solidnem testerju bi bilo fajn imeti oboje nastavljivo, sploh pa ločeni fnkciji beeperja in diode testerja, ampak pri tako improvizirani kombinaciji ni razloga, zakaj ne bi kateri proizvajalec šel na to izbiro minimuma napetosti in toka.

Brane22 ::

V bistvu je ta površnost zaščitni znak EEVBloga.

Tip posname 2-delni video o kakovosti MERILNIH inštrumentov v tem razredu.

Valjda te pri oceni MERILNEGA inštrumenta zanima kakovost njegovih meritev.

Ampak temu je namenjenega v vsem tistem materialu, ki ga je krepko čez uro, mogoče minutka, pa še tisto ni meritev.

Fajn, nekdo mu je posodil inštrumente, tip jih je odprl, vsi so več ali manj crap ampak, če bi se odločil za nakup v tem cenovnem razredu in bi izbiral med temi modeli, si s temi materiali nimam kaj pomagat glede podatkov o dejanjski točnosti in natančnosti inštrumentov skozi variacije baterijske napetosti in temperature okolja. Da o občutljivosti za EMI ne govorimo.

Se pravi, pokazal mi je, kaj je notri ( pa še to bo lahko v istem modelu interno drugače, ker bo pori meni recimo druga serija tiskanine) ampak še vedno rabim inštrument na mizo, da dobim podatke o točnosti in natančnosti meritev.

Pol pi*de mrzle vode kar solidno opisuje vrednost njegovih materialov v povprečju.

recikliran ::

vzel sem kar Voltcraft vc920. Je čisto soliden, pa Conrad mam pred nosom, če bo šlo kaj po zlu.

mihec87 ::

Nvm brane nazadnje ko sem gledal eevblog test multimetrov je zadeve kar lepo priklopil skupaj in primerjal tudi v primerjavi z fluke...Ni šel v ekstreme to je res samo še vedno boljše kot kikje ko glads pol ure razpakiranje potem pa pomeri 9V baterijo pa je konc..

30min naprej..

Če imaš kakšne boljše teste se priporočam..

Sam sem vzel uni-t ut61e pa ne morem kaj slabega rečt seveda nisem pa ravno kompetenten za dajat kakšno konkretno oceno..

jest10 ::

mihec87 je izjavil:


Sam sem vzel uni-t ut61e pa ne morem kaj slabega rečt seveda nisem pa ravno kompetenten za dajat kakšno konkretno oceno..

Gledam en kratek test...
0,45V padca v napravi, ter 2,5V padca na original kablih pri toku 10A.:| Ok kable lahko menjam za boljše... samo bo padec še vedno opazen.
Ma žal ni kaj preveč uporaben za merjenje konkretnejših tokov pri nizkih napetostih(bolj natančno vse okoli LEDic).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

dober multimeter

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
355247 (2057) slitkx
»

Ajga z nabavo multimetra rabim pomoč, lahka pomagaš?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
262363 (1198) SaXsIm
»

multimeter vprašanje

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
488323 (3600) h25
»

Kako se uporablja multimeter (za noobe)

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
3715962 (14702) darkolord
»

Kateri multimeter

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
92261 (2009) cegu

Več podobnih tem