» »

S kolesom na Krk

S kolesom na Krk

Temo vidijo: vsi

izbrisiracun ::

Jutri grem na Krk s kolesom. Kdaj priporočate da startam? Razmišljam, da bi šel kar ob 04.00, da bi se čimbolj izognil vročini. Grem pa po trasi Novo mesto-Dvor-Kočevje-Delnice-Krk, prtljaga bo minimalna, kolo pa treking.

jype ::

Če nimaš čelade, vzami klobuk (ali si na glavo zaveži vsaj cunjo). Po poti je nekaj bencinskih servisov, kjer lahko kupiš plastenke s hladno vodo. Na Krku utegne biti peklensko vroče, ne glede na to kdaj boš krenil od doma, pomaga pa, da na izpostavljenih delih ceste (to je večina razdalje) sveže piha.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Aston_11 ::

Vzemi s sabo pakungo cedevite, da jo boš mešal v tisto hladno vodo, škodilo ne bi kaj sadja zaradi doze kalija in ohajev.

Imaš kaj km za sabo, ker od oka bo huda priti s trekingom tja dol. Še s specialko si ne bi upal, pa imam za sabo dovolj km za preživeti pol te poti.

klemenSLO ::

Baje so ravno odprl en pas od konca avtoceste do mostu čez Krk, tako da se ogneš bakarskemu zalivu...
čeprav seveda to bolj velja za avte kot zate....
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

shadeX ::

jaz lih da sm zadnjič naredu 60km s kolesom. Dober si če prideš do krka in nazaj..

Buggy ::

...Imaš kaj km za sabo, ker od oka bo huda priti s trekingom tja dol.


bolj je vprasljiv del ceste od meje Brod na Kupi do Delnic, ki je mocno v klanec (odsek Marija trost al kaj ze). Klanec je tak, da kolena grizes in ko ze mislis, da se agonija nehuje se sele zacenja spet nov ovinek z vzponom in tako ene 5 km do Delnic ...veliko srece.

Vajenc ::

Pa če greš do Baške te po dobrih 150km lahko preseneti zadnji klanec pred Baško ;)
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Aston_11 ::

Jaz sem zadnjič imel idejo iti iz Postojne do Vrsarja. Pa me je na srečo minilo. Nato sem naredil enih 90 km krožno na Razdrto, Col, Črni Vrh, Kalce, pa je po polovici poti začel pihati tisti veter, za katerega je Jype rekel, da sem vozil v napačno stran (veter ni pihal v pravo stran). Cca 3 urce je trajal krog, vrnil pa sem se zjeban. To bi bilo nekje pol poti do morja. Kdaj drugič.

N4m31355 ::

js sem sel z gorskim koledom relacijo Ljubljana vrhnika logatec razdrto (potem pa sem zgresil) in koncal v trstu po 155km. Glavna tezava je bila hrana! moral sem jesti precej pogosto. cim sem bil lacen, je bilo kolesarjenje hudo otezeno. Vzemi si veliko za jest in za pit. jst sem imel sabo 3litre in sem jih veckrat napolnil. pa ne zazeni se na zacetku ampak lepo pocasi. glede na vreme bi jas najraje sel zvecer in vozil cez noc. samo potem upostevaj da nimas odprtih trgovin.

izbrisiracun ::

Saj sem že bil enkrat na Krku, pred 2 letoma. Takrat sem šel prvi dan do Kraljevice(pred Krkom), drugi dan pa do Baške. Sem pa že malo pozabil kdaj sva takrat krenila s kolegom, pa sabo sem imel še šotor, spalko, armaflex, kuhalnik - sedaj bom šel bolj lahko varianto(do Njivic).

jype ::

Ne se zaganjat. Vzdržujte tempo, ki ga zmorete, pa bo lažje. Če je klanec zelo strm, se pač mlinčka počasi (oziroma na specjalki se ponavadi stoje pleza).

Banane so naprodaj v skoraj vsaki štacuni, teh pa po poti ne manjka. Bencinski servisi imajo frutabele in druge oblike instant cukra, ki pomaga višati glikogen, kar močno pomaga pri občutku utrujenosti.

Če ste zdelani, si ne pozabit vzet dneva za počitek.

kitewing ::

Če si vsaj malo fizično pripravljen tura ni zahtevna. Štartaj ob svitu, ker je opoldan res toplo. Vsako uro pojej vsaj 300KCal OH-jev in ne pozabi na hidracijo.

izbrisiracun ::

Kupil sem si tudi 3 vrečke gela. Kdaj je najbolje, da ga pojem - pred/med vzponom? trgovec je rekel, da se pozna pol ure po tem ko ga poješ. Ko sem ga nazadnje imel sabo, sem ga vzel med vzponom pa je bilo tudi nekaj razlike(ali samo v glavi?).

Zgodovina sprememb…

ProGo ::

3 vrečke misliš 3x90g gelčke ali kaj več? Ker en 90g gel ima 200cal, kar pa ni dovolj niti za 1 uro kolesarjenja. Frutabele, cornye, kekšne oreščke, banane, 10l vode (po moji oceni za cel dan kolesarjenja) + cedevita notri ali isostar.

izbrisiracun ::

Ja mislim, da so 90g, imam pa tudi isostar in trde ploščice. Gele nameravam načeti ko se začne tisto glavno hribolazenje pred Delnicami.

Če se prav spomnim gre ta pot mimo Kostela, a je tam blizu dostopen izvir kjer polnijo Kostelo? Zadnjič nisem bil pozoren.

kitewing ::

Če greš na dolgo furo, je pametno, da ješ vsako uro in ne pred določenim odsekom. Problem gelov je, da ne dajejo občutka sitosti in nekateri jih ne prenašamo najbolje.

Sriple Tix ::

Z geli ga ne seri, če tega nisi prej počel, sicer se lahko zgodi, da boš namesto na kolesu, dan preživel čepe v kakšnem grmu. Ne boš prvi, niti zadnji, ki mu takšen sladkorni šus zmeša prebavo.

jype ::

ales1990> Če se prav spomnim gre ta pot mimo Kostela, a je tam blizu dostopen izvir kjer polnijo Kostelo? Zadnjič nisem bil pozoren.

Tam je cel kup enih izvirov, ampak niso ravno enostavno dostopni z bidonom. Raje imej dva litra na biciklu in se ustavi na bencinskih servisih.

ales1990> Ja mislim, da so 90g, imam pa tudi isostar in trde ploščice. Gele nameravam načeti ko se začne tisto glavno hribolazenje pred Delnicami.

Ne se s tem basat, jej cornyje pa frutabele (ki so manj učinkovite reči, ampak tudi niso problematične za prebavo).

ProGo ::

Geli so čisto v redu, so narejeni tako, da so čim lažje prebavljivi, je pa dobro da jih prej preskusiš na kakšni 3-4 urni turci, kako reagiraš nanje. Tisti isostar 90g geli so čisto v redu, še okus je dokaj normalen.

Cornyi in frutabele so pa najcenejše, ne pa najboljše rešitve za kalorije, samo za turistično kolesarjenje ne rabiš dražjih energijskih ploščic, kot so mule, flapjacki in podobno

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ProGo ()

blackbfm ::

me prav zanima *intenzivnost* ture enega (pod)povprečnega rekreativca ki se baše z energijskimi geli in ploščicami>:D

mr1two ::

Po svojih izkušnjah in izkušnjah drugih, s katerimi kolesarim:
- žitne ploščice so super stvar(lahko so brandane-frutabela, corny al pa nebrandane- lidl,hofer,spar kloni).
- vsakemu paše svoje, zato vzemi tisto, kar poznaš. Če ne prebaviš oreščkov, jih ne jej.
- banana je super, vendar sem nekje slišal, da enim ne paše, ker jih bojda napihne. Jaz ne poznam ljudi s temi problemi.

Geli in podobno- predrago in nepotrebno. Važno je da z nečim užitnim, lahkim in ne preveč suhim(beden filing, če moraš poplaknit z pol litra vode eno tablico) napolneš želodček na cca vsako uro ali pa malo manj, če goniš ful blj.
Če boš pojedel dan pred izletom še kakšna 2 obroka pašte, potem bi moglo kr it.

NUJNA oprema na terenu: pumpa, dve zračnici(ali ena+flike), orodje za verigo in nekaj osnovnih imbusov(npr Topeak Hexus 2 ima vse potrebno gor), denar in mobitel, če gre kaj hudo po zlu. Ne pozabi na zavarovanje v tujini, ker slišim, da so vozniki na Hrvaškem do kolesarjev še manj tolerantni kot pri nas.
Priporočajo strokovnjaki :)
Uporaba troblje v avtu povzroči krčenje možganov.

erkgheoruugh ::

blackbfm je izjavil:

me prav zanima *intenzivnost* ture enega (pod)povprečnega rekreativca ki se baše z energijskimi geli in ploščicami>:D

In v čem so geli tako superiorni, da jih povprečen rekreativec ne bi smel zauživat oziroma bi bil vreden posmeha, kar je iz tvojega tona razvidno? Razdredčen maltodektstrin z dodatki za okus. Big deal. Če pač rabiš energijo so tovrstni kompleksni sladkorji idealni, ker zelo hitro prehajajo v organizem.
Edini pomislek v zvezi z geli za vsakdanjo uporabo je njihova cena, ter to, da rabiš precej vode, da te ne dehidrira.

jype ::

matajur> In v čem so geli tako superiorni, da jih povprečen rekreativec ne bi smel zauživat

V ceni.

matajur> Edini pomislek v zvezi z geli za vsakdanjo uporabo je njihova cena, ter to, da rabiš precej vode, da te ne dehidrira.

Aja, no, sej veš!

Pa seveda to, da so nepotrebni, ker maš alternativo na vsakem vogalu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

ProGo ::

Razen če si nekje 2 ure stran od civilizacije in in ti pade sladkor.

ProGo ::

Cca. 170 km, 20km/h povprečno. 9 ur neto. 2 daljša postanka s pravim obrokom. 5 ploščic bi moralo biti dovolj, pa 1l/uro vode najmanj pri tej vročini.

blackbfm ::

eno so alternative kot je jype omenil, drugo pa to da marsikdo sploh ni sposoben porabit toliko energije da bi rabil koncentrat cukra..za 20kmh povprečno imo ne rabiš nekaj extra

Aston_11 ::

Meni še vedno ne štimajo kilometri. Tudi če bi bili ravninski, je to še vedno super cifra, ki za sabo potegne rahlo zblojeno presnovo.

N4m31355 ::

ProGo je izjavil:

Cca. 170 km, 20km/h povprečno. 9 ur neto. 2 daljša postanka s pravim obrokom. 5 ploščic bi moralo biti dovolj, pa 1l/uro vode najmanj pri tej vročini.

na moji poti sem pojede dosti vec kot 5 ploscic pa ni bilo dovolj. Res pa je da sem kolesaril z gorskim kolesom.. je pa bila povprecna 15km/h z vsemi klanci vred.

ZaphodBB ::

Skrivnost je v tempu in prehrani. Nekje po 45 minutah je treba začet jest in potem jest vsakih 30-45 minut. Priporočam banane, suho sadje in frutabele/cornyje. Sam v vodo rad namečem še kake magnezijeve tablete in malo soli.

Tempo mora bit pa casual, ker ko te enkrat zabije je prepozno in se boš preostanek poti mučil po nepotrebnem.

jype ::

GoPro> Razen če si nekje 2 ure stran od civilizacije in in ti pade sladkor.

Reku je Krk, ne Kamčatka. Eno škatlco dekstrotov pa dve frutabele je v tem delu sveta več kot dovolj za do prvega mesta. Do prve bajte prideš v desetih minutah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

izbrisiracun ::

Evo izlet je uspel:D Nazaj sem šel kar lepo z avtom, ker so imeli še dovolj prostora(sestra je bila na Krku).

Sicer pa sem imel neto vožnje okoli 8+ ur, razdalje pa malo pod 160 km. Postankov se je kar nabralo(trgovina, večkratno mazanje s kremo, nekaj fotografij). Na sam Krk sem prišel okoli štirih, na cilj pa še dodatne pol ure kasneje.

Neke velike utrujenosti na cilju ni bilo, bi lahko rekel, da sem imel še kar nekaj rezerve v nogah in pljučah(razen sedel res ne bi več:P).

Kar se hrane tiče: zjutraj malo makaronov, potem do Kočevja 2 trdi žitno-orehovi ploščici, v Kočevju sendvič(drugič ga bom raje črtal) in banano, ter do cilja še banane in frutabele/cornyje... no pa tudi en gel sem zmazal v hribu pred Delnicam(je čisto lepo sedel). Sicer naj omenim, da s prebavo nimam praktično nikoli problemov in lahko jem hrano v raznoraznem zaporedju.

Če potegnem črto: lep izlet in ne prenaporen, tudi zelo prijetna senca ob pravem času(v hrib).

Pot mi je še olajšal možakar iz kočevskega konca, ki se je pridružil, kakšnih 10 km naprej od Kočevja. Skoraj do meje mi je delal družbo(sem vžgal solo varianto, mimogrede) in s specialko precej porezal zrak:D).

mr1two ::

Super se sliši. Saj sendvič zna bit tudi ok, ampak ne sme bit prevelik, pa neki cajta rabiš za prebavo. Bolje je, če potem kakšno urco bl izi furaš, da ne meče naprej :)

Upam, da se v prihodnosti tudi sam kdaj odpravim na dopust s kolesom.
Uporaba troblje v avtu povzroči krčenje možganov.

izbrisiracun ::

Ja sendvič je bil malo prevelik, drugače je bil še kar v redu, pač iščem dlako v jajcu, ker je bil res lep izlet:D

ZaphodBB ::

Lahko bi po sendviču tudi zalegnil za kako urco.

deniss0 ::

Zdravo "izbrisiracun" ce bos letos otpotoval na krk mi prosim sporoci na elektronski naslov. Rad bi sel na to potovanje samo ne rad sam. miza.peter@gmail.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kolesarjenje na daljše razdalje (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
589455 (6186) energetik
»

Po kateri poti na Otok Krk iz Koroške?

Oddelek: Na cesti
133118 (2847) ttommy
»

Katere prigrizke vzeti s seboj pri kolesarjenju (daljše ture)? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
8213746 (11203) mr1two
»

Franja 2014

Oddelek: Na cesti
173531 (3061) shark1
»

Kaj piti/jesti pri daljšem fizičnem naporu? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6713814 (12071) kitewing

Več podobnih tem