Forum » Programska oprema » Virtualizacija trdega disk
Virtualizacija trdega disk
broken/link ::
Doma imam par računalnikov, in z vsakim je nekaj narobe, vsak pa ima gor pomembne podatke in programe, ki se jih bo mogoče še kdaj uporabilo. Uporabnikov je več, in podatki so razkropljeni po diskih. Sedaj mam čas in sem se odločil, da bom vse skupaj spravil v red, je pa problem zaradi podatkov in programja, ki je na diskih. Če bi se spravil iskati podatke in delat backup bi mi pobralo preprosto preveč časa, tako da sem se odločil, da bom lepo naredil virtualizacijo trdih diskov na zunanji disk, vse sformatiral, ko bo pa kdorkoli potreboval karkoli iz diskov, se bo pač naredilo mount virtualnega diska in dostopalo do podatkov. Na vseh mašinah se laufajo različne verzije Windowsev.
Sedaj pa k vprašanjem:
1) malo sem brskal po internetu in opazil, da obstaja precej orodij, ki fizični disk virtualizirajo. Eno izmed orodij, na katero sem vrgel uč, je Disk2vhd, drugo pa recimo VMware vCenter Converter Standalone. Ima kdo kakšne izkušnje s tem in mi zna povedat, kako se omenjeni orodji obneseta?
2) računalniki so različnih specifikacij (različni procesorji, različne grafične,...). V primeru virtualizacije, bodo nastali kakšnikoli problemi z driverji? Če bodo, ima kdo rešitev, kako to rešiti?
To sta pa zaenkrat glavni vprašanji, ki me zanimata in na katera iščem odgovor. Če mi bo znal kdo pomagat, mu bom zelo hvaležen, saj mi bo verjetno prihranil par ur brskanja po internetu :)
Sedaj pa k vprašanjem:
1) malo sem brskal po internetu in opazil, da obstaja precej orodij, ki fizični disk virtualizirajo. Eno izmed orodij, na katero sem vrgel uč, je Disk2vhd, drugo pa recimo VMware vCenter Converter Standalone. Ima kdo kakšne izkušnje s tem in mi zna povedat, kako se omenjeni orodji obneseta?
2) računalniki so različnih specifikacij (različni procesorji, različne grafične,...). V primeru virtualizacije, bodo nastali kakšnikoli problemi z driverji? Če bodo, ima kdo rešitev, kako to rešiti?
To sta pa zaenkrat glavni vprašanji, ki me zanimata in na katera iščem odgovor. Če mi bo znal kdo pomagat, mu bom zelo hvaležen, saj mi bo verjetno prihranil par ur brskanja po internetu :)
Invictus ::
VmWare Converter ti lepo naredi virtualno mašino iz fizične.
In to virtualno mašino potem uporabljaš kot navaden računalnik na kakem novejšem hardwaru.
Ampak če imaš gor podatke, bi priporočil da jih vseeno backupiraš in malo spraviš na kup. Če že ne zaradi drugega, pa zato da sploh ugotoviš če so pomembni ...
In to virtualno mašino potem uporabljaš kot navaden računalnik na kakem novejšem hardwaru.
Ampak če imaš gor podatke, bi priporočil da jih vseeno backupiraš in malo spraviš na kup. Če že ne zaradi drugega, pa zato da sploh ugotoviš če so pomembni ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Glavne/najpomembnejše podatke bom vsekakor prej backupiral, ampak so 4diski, 10+ uporabnikov in hitro se zgodi, da se kakšen podatek pozabi prepisat in se potem izkaže, da je bil pomemben, tako da boljše safe than sorry :) Sem si v ta namen kupil posebej disk, tako da mam raje podvojene podatke, kot pa da zginejo :) če virtualiziram se maximalno zaščitim, zato pa me zanimajo mnenja in izkušnje, da se izognem nepotrebnem ***** :)
sajmon ::
Če prav razumem, je namen virtualizacije diskov zaradi backupa podatkov, ne pa zaradi poganjanja sistema v virtualni mašini. Sam sem za te namene uporabil Disk2vhd, vhd datoteke pa win7 znajo brati. Edino pred formatiranjem diska se prepričam, da vhd datoteka ni mogoče pokvarjena.
pegasus ::
Virtualizacija diska?? Misliš particijska tabela? Pa saj to je že DOS znal ...
Ti bi rad iz treh mašin potegnil podatke na en kup in jih potem tem trem mašinam ponujal kot nekakšen network share? Mislim da ti pri tej nalogi virtualizacija ničesar ne olajša, lahko pa ti marsikaj zakomplicira. Če ti to odgovarja, go for it.
Ti bi rad iz treh mašin potegnil podatke na en kup in jih potem tem trem mašinam ponujal kot nekakšen network share? Mislim da ti pri tej nalogi virtualizacija ničesar ne olajša, lahko pa ti marsikaj zakomplicira. Če ti to odgovarja, go for it.
Na disku imam več particij, tako da bi želel virtualizacijo particije in ne diska. Mogoče sem se malo čudno izrazil oz bil premalo natančen.
Ne, network share-a ne bo. Kar bi rad dosegel je samo to, da si naredim backup vseh diskov, potem pa vse mašine sformatiram in lepo na novo naložim sistem, da bodo stvari delovale tako, kot morajo. Ker trenutno temu ni tako. Virtualizacijo particije bi rad naredil samo zaradi velikega števila podatkov in programov, ker se vedno zgodi, da se pozabi kakšen pomemben fajl prepisat. Ob taki količini podatkov ne bi bilo čudno.
Virtualke bi potem imel lepo na zunanjem disku, v primeru, da bi kdorkoli potreboval kakršen koli podatek, bi lepo virtualko priključil, prepisal podatke, virtualko izključil, in to je to. Virtualk se dejansko ne bo uporabljalo kako drugače. Če bi želel urediti sharing bi moral prej kakšen miniserverček nabavit, ampak za to ni ne potrebe, ne časa in ne denarja :) Tako da omenjena virtualizacija particij je potrebna predvsem zaradi varnosti podatkov iz vseh diskov. Na eni izmed mašin, ki poganja še XPje, pa je gor 1001 program, ki se bo mogoče še kdaj rabil in mogoče ne bo laufal na win7. Tako da z virtualizacijo, če bo mogoče zagnat ta program, če se ga bo potrebovalo 1x letno, bo stvar še toliko bolj uporabna. Če se bo potrebovala večkrat, bom pa seveda poiskal drugo rešitev, ker kot sem omenil, ta virutalizacija mi je pomembna predvsem zaradi backupa.
Ne, network share-a ne bo. Kar bi rad dosegel je samo to, da si naredim backup vseh diskov, potem pa vse mašine sformatiram in lepo na novo naložim sistem, da bodo stvari delovale tako, kot morajo. Ker trenutno temu ni tako. Virtualizacijo particije bi rad naredil samo zaradi velikega števila podatkov in programov, ker se vedno zgodi, da se pozabi kakšen pomemben fajl prepisat. Ob taki količini podatkov ne bi bilo čudno.
Virtualke bi potem imel lepo na zunanjem disku, v primeru, da bi kdorkoli potreboval kakršen koli podatek, bi lepo virtualko priključil, prepisal podatke, virtualko izključil, in to je to. Virtualk se dejansko ne bo uporabljalo kako drugače. Če bi želel urediti sharing bi moral prej kakšen miniserverček nabavit, ampak za to ni ne potrebe, ne časa in ne denarja :) Tako da omenjena virtualizacija particij je potrebna predvsem zaradi varnosti podatkov iz vseh diskov. Na eni izmed mašin, ki poganja še XPje, pa je gor 1001 program, ki se bo mogoče še kdaj rabil in mogoče ne bo laufal na win7. Tako da z virtualizacijo, če bo mogoče zagnat ta program, če se ga bo potrebovalo 1x letno, bo stvar še toliko bolj uporabna. Če se bo potrebovala večkrat, bom pa seveda poiskal drugo rešitev, ker kot sem omenil, ta virutalizacija mi je pomembna predvsem zaradi backupa.
fosil ::
Kakor jaz razumem ti ne rabiš virtualizacije diska, ampak image diska.
To lahko narediš s kakšnim orodjem za kloniranje diska.
Oziroma tudi omenjeni disk2vhd bo za to v redu.
To lahko narediš s kakšnim orodjem za kloniranje diska.
Oziroma tudi omenjeni disk2vhd bo za to v redu.
Tako je!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fosil ()
na začetku sem bil v dilemi, ali image diska ali virtualizacija particij, pa se mi zdi, da je sama virtualizacija zame malo bolj uporabna :) časa in dela, mi bo pa vzelo približno enako, tako da sem se na koncu odločil za virtualizacijo. Jutri se spravim to delat, pa bomo vidli, kako bo šlo. Na koncu dneva, če bo preveč zajebancije, lahko vedno ghosta polaufam in je zadeva rešena :)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Virtualizacija Windows 98Oddelek: Pomoč in nasveti | 3398 (2457) | krneki0001 |
» | Obstoječi sistem na drug računalnikOddelek: Pomoč in nasveti | 2421 (1822) | dash_wallace |
» | Je virtualizacija rešitev?Oddelek: Operacijski sistemi | 4572 (3728) | peko_deko |
» | Virtualizacija particije na diskuOddelek: Pomoč in nasveti | 895 (813) | sajmon |
» | Službeni prenosni računalnik (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 13839 (12560) | Daedalus |