Forum » Šola » Elipsa
Elipsa
klihk ::
Določi enačbo Elipse, ki ima polosi vzporedne koordinatnima osema A(4,3) in temenoma B(8,5)
zakaj in kako dobimo to http://draw.to/D1n2NcD ?
zakaj in kako dobimo to http://draw.to/D1n2NcD ?
čuhalev ::
Še enkrat prepiši nalogo, ker ne vem, kaj počne A(4,3) na tistem mestu v stavku.
Tvoja naloga je poiskati skalarje A,B,C,D,E, da bo sledeča implicitna funkcija predstavljala elipso.
Ax^2 + By^2 + Cx + Dy + E = 0
Seveda mora veljati A*B > 0, sicer ne bo elipsa.
Tvoja naloga je poiskati skalarje A,B,C,D,E, da bo sledeča implicitna funkcija predstavljala elipso.
Ax^2 + By^2 + Cx + Dy + E = 0
Seveda mora veljati A*B > 0, sicer ne bo elipsa.
Če je mišljen A kot teme, potem veš, da je središče v (8,3) če je A na x-osi. To dobiš, ko si narišeš A in B in pogledaš kake koordinate bo moralo imeti središče. Če to veš, potem zgornjo enačbo spraviš do popolnih kvadratov in dobiš
A(x - 8)^2 + B(y - 3)^2 + C = 0
Seveda lahko na tem mestu deliš s C, sicer je elipsa (v realnem svetu) točka (kar seveda ni), tako da ti ostane le
A(x - 8)^2 + B(y - 3)^2 + 1 = 0 (*)
Sedaj moraš pa nastaviti še A in B. Ker želiš, da bo šla elipsa skozi A v (4,3) mora veljati
A(4 - 8)^2 + B0 + 1 = 0
in podobno za B (8,5)
A0 + B(5 - 3)^2 + 1 = 0
Od tod dobiš A = -1/16 in B = -1/4, kar pa je točno tisto, kar si napisal na sliko.
p.s. Konstante so magične, to pomeni, da iz vrstice v vrstico A ni A. Seveda pa te zadnje veljajo za enačbo (*)
A(x - 8)^2 + B(y - 3)^2 + C = 0
Seveda lahko na tem mestu deliš s C, sicer je elipsa (v realnem svetu) točka (kar seveda ni), tako da ti ostane le
A(x - 8)^2 + B(y - 3)^2 + 1 = 0 (*)
Sedaj moraš pa nastaviti še A in B. Ker želiš, da bo šla elipsa skozi A v (4,3) mora veljati
A(4 - 8)^2 + B0 + 1 = 0
in podobno za B (8,5)
A0 + B(5 - 3)^2 + 1 = 0
Od tod dobiš A = -1/16 in B = -1/4, kar pa je točno tisto, kar si napisal na sliko.
p.s. Konstante so magične, to pomeni, da iz vrstice v vrstico A ni A. Seveda pa te zadnje veljajo za enačbo (*)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: čuhalev ()
hmm23 ::
Podobna stvar. Gorišči (-5,2) in (3,2), točka (-1,5) leži na elipsi.
Je to enačba elipse: (x + 1)^2/25 + (y - 2)^2/9 + 1 = 0
Je to enačba elipse: (x + 1)^2/25 + (y - 2)^2/9 + 1 = 0
Ne, to ni enačba elipse v realnem koodinatnem sistemu, ker vsota kvadratov ne more biti strogo negativno število, kaj šele, da bi ležala točka gor.
Jaz sem zgoraj dobil negativna A in B.
Jaz sem zgoraj dobil negativna A in B.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | MatematikaOddelek: Šola | 3418 (2198) | Math Freak |
» | Matematični problem-FunkcijaOddelek: Šola | 5679 (4076) | lebdim |
» | Matematika - pomoč (strani: 1 2 3 )Oddelek: Šola | 26822 (23397) | daisy22 |
» | Matematika spl. matura 2011 (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 9512 (8134) | hexor |
» | Krivulje drugega reda - stožniceOddelek: Šola | 1647 (1411) | KruceFix |