» »

Končno podhranjeni spregovorijo - DURS

Končno podhranjeni spregovorijo - DURS

««
«
1 / 11
»»

T-h-o-r ::

DURS je že vse od nastanka služba, ki se sooča z velikimi pritiski, mečejo jim neverjetna polena pod noge, dajejo jim daleč najmanj sredstev, čeprav zberejo največ denarja za proračun, itd. itd.


http://www.delo.si/gospodarstvo/finance...

Ljubljana - Pogoji za delo na davčni upravi so obupni, odnos oblasti do te službe, ki zbira denar za državni proračun, je neznosen, so včeraj razkrili predstavniki sindikata zaposlenih na davčni upravi. Razmišljajo celo o stavki, kajti zaposleni so pod hudim pritiskom zaradi obremenitev in sovražnega odnosa javnosti: »Očitajo nam, da smo zajedalci.«

Ne morejo več molčati

»Ne moremo več molčati. Obupani smo. Novi informacijski sistem, ki bi nam moral olajšati delo, ne deluje in nam delo še otežuje. V sindikatu razmišljamo, da bi zahtevali revizijo naročila, kdo se je za nakup tega sistema odločil. Zdaj pripravljajo nadgradnjo, a vprašanje je, ali bo izboljšala delovanje,« so naštevali predstavniki sindikata zaposlenih v davčni upravi. Nikoli še niso tako odkrito in brez zadržkov opozorili na težavne pogoje za zaposlene v davčni upravi in razgalili nemoč ljudi, ki morajo skrbeti, da je državni proračun poln. Lani so za javne finance zbrali okoli 10,5 milijarde evrov.

»Slovencem ni treba hoditi na Ciper, ni jim treba iskati davčnih oaz v tujini, ker jo že imajo v Sloveniji. Zavezanci z območja našega urada, ki jim ni všeč, da jih nadzorujemo, nam pravijo, da bodo pač šli na drugo območje v Sloveniji, kjer je nadzor slabši,« je bilo mogoče slišati od zaposlenih v davčni upravi. Katero območje v Sloveniji velja med zavezanci za davčno oazo, nam sami niso hoteli razkriti: Morali smo uporabiti druge vire, da lahko povemo: po merilih, kolikšnemu in kako temeljitemu davčnemu nadzoru so izpostavljeni zavezanci, velja v Sloveniji za »zavezancem prijazno« območje davčnega urada Ljubljana.

Voluharji in zajedalci?

»Ljudje o nas govorijo, češ kakšni voluharji smo. Na neki spletni strani je pisalo, da smo zajedalci. Poglejte naše plače, pripravila sem vam plačilne liste. Za osem let delovne dobe, od tega pet let na Dursu, za osebo z visoko univerzitetno plačo je bruto plača za marec znašala 1270,77 evra. Za osebo s 30 let delovne dobe z višjo strokovno plačo je plača za višjega davčnega kontrolorja specialista I za marec znašala bruto 1516,23 evra z dodatkom za delovno dobo. Bruto plača referenta s srednjo šolo je za marec skupaj z dodatkom za delovno dobo znašala 1100,14 evra,« je naštevala Breda Kolar. Tako je tudi zato, je prepričana, ker v davčni upravi delajo pretežno ženske, je dodala, ki glasu ne povzdignejo tako hitro kot moški. »Toda zdaj ne moremo več. Ne zdržimo več,« je še povedala.

Posebej obremenilen za zaposlene v davčni upravi je že kar sovražen odnos javnosti, z omalovaževanjem pa o tej ustanovi pogosto govori tudi politika. »In vendar smo na tej strani ljudje, ki opravljamo svoje delo,« je spomnila Breda Kolar.

Podhranjeni na vseh področjih

»Davčna uprava je kadrovsko, materialno in informacijsko pohabljena. Zato doživlja tako hudo krizo, da je vprašanje, ali še lahko opravlja svoje temeljne naloge. Na probleme davčne uprave opozarjamo že leta, vrstijo se ministri za finance, učinkov naših opozoril ni. Čeprav smo v 21. stoletju, morajo zaposleni v davčni upravi delati s svinčnikom, čeprav je država za nov informacijski sistem že porabila 16 milijonov evrov,« je povedal predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk.

»Nismo prišli jamrat pred novinarje, ampak opozarjati, v kakšnih okoliščinah delamo. V nekaj letih se je število zaposlenih v davčni upravi zmanjšalo za 10 odstotkov. Naše delo ovirajo neprestane reorganizacije, komaj se izteče ena, že se začne druga. Vlada ima našo službo za vršilca dolžnosti,« je opozoril član republiškega odbora SDOS in predsednik konference sindikata v Dursu Rasim Brdakič.

»Število inšpektorjev se zmanjšuje. Kolegi se upokojujejo, novih ne zaposlujejo. V glavnem uradu, ki dela z velikimi zavezanci, so nam pravkar odvzeli dve inšpektorski mesti. Kljub velikim obremenitvam imamo inšpektorji sramotno nizke plače, čeprav neprestano sodelujemo v postopkih, v katerih so na drugi strani vrhunski odvetniki: zdaj inšpektorji ne vodimo več le davčnih postopkov, ampak tudi prekrškovne, ki so jih včasih izvajali sodniki,« je povedala Darja Voler iz sindikata zaposlenih v davčni upravi.

Informacijski sistem jim otežuje delo

»Še vedno delamo s programi iz leta 1988, ker nam novi informacijski sistem ne zagotavlja podpore pri delu, ampak nam povzroča dodatne naloge in probleme. Hodili smo k ministrom za finance, pa ni pomagalo nič. Nekdanjega ministra Križaniča je zanimalo, ali bomo zbrali dovolj dajatev, da bo dobil plačo, ministra Šušteršiča tudi ni kaj dosti zanimalo, kaj se dogaja z nami,« je pogoje za delo opisala Breda Kolar iz velenjskega sindikata.

Opisala je posledice slabo načrtovanega prenašanja in združevanja nalog med uradi, dodatne obremenitve za inšpektorje, ki so zdaj zadolženi še za knjiženje, namesto, da bi se res lahko poglabljali le v inšpekcijsko delo. »Ni čudno, da se gospodarski kriminal tako hitro razrašča. Zavezanci poznajo slabosti sistema,« je poudarila predstavnica sindikata. V oddelku kontrole ima en človek od 500 do 1000 zavezancev, na področju davka od dohodkov pravnih oseb 1 kontrolor nadzoruje 4000 zavezancev: » Lahko si predstavljate, da ta kontrola ne more biti primerna. Izplen davka je temu primeren.«

Brda Kolar ugotavlja, da se število samoprijav pri zavezancih zelo poveča, ko napovedo inšpekcijske preglede: »Naši zavezanci zelo špekulirajo s tem instrumentom samoprijave: če ne pričakujejo kontrole, nečesa pač ne bodo prijavili, če pa kontrolo napovemo, bodo uporabili možnost samoprijave, da se izognejo kazni. To kaže, da smo premalo prisotni na terenu.«

O zamudnih postopkih pri delu z informacijskim sistemom, ki je na voljo davčnim uslužbencem, je govorila tudi Tatjana Hribar iz novomeškega sindikata zaposlenih v davčni upravi: »Ko dobim v pregled 1 zavezanca, moram odpreti 9 programov. Ne vem, kako bomo delali, če en bodo izboljšali delovanja informacijskega sistema. »Po telefonu se moram z zavezancem pogovarjati najmanj 15 minut. V tujini smo videli, kako delujejo informacijski sistemi, pri nas ne deluje. Novi informacijski program bi nam zelo pomagal, če bi deloval. Danes marsikaj delamo na roke.«

Vlada je za vršilko dolžnosti generalne direktorice davčne uprave včeraj imenovala Jano Ahčin, ki je deset let vodila upravo za javna plačila, pred tem pa je delala v Ajpesu, nazadnje kot namestnica generalne direktorice. Sedanji v. d. generalnega direktorja Tomaž Perše je sredi aprila ministru za finance izročil odstopno izjavo. »Tomaž Perše je bil doslej edini človek na vrhu Dursa, ki se je bil pripravljen pogovarjati tudi o težavah zaposlenih in se je redno srečeval s sindikatom,« je povedal Frančišek Verk.

Ljubljanski inšpektorji utopljeni v zavezancih

Namestnik predsednika konference sindikata zaposlenih v Dursu Samo Nečimer, ki dela v ljubljanskem davčnem uradu na področju inšpekcije, je povedal, da je bilo leta 1996 v tem uradu za inšpektorje 105 delovnih mest, zdaj pa jih je 44: »Na območju davčnega urada Ljubljana, ki je pristojen tudi za okolico mesta, je samo zavezancev za davek od dohodkov pravnih oseb prek 40 tisoč, fizičnih oseb sploh ne omenjam, saj vemo, koliko prebivalcev ima samo Ljubljana. Opažamo, da tukaj ne opravimo ničesar več. Naši postopki so predolgi, na drugi strani je vrsta dobro plačanih odvetnikov. Nimamo skoraj nobenega izobraževanja več, ker ni denarja. Na terenu nas je vse manj, lovimo se v raznih birokratskih opravkih, konkretnega dela pa je vse manj. Na to opozarjamo na vseh koncih, a kaže, da po presoji politike v davčnem uradu Ljubljana ne potrebujemo bolj učinkovite davčne inšpekcije.« V Sloveniji inšpektorji na leto pregledajo le od 1,7 do 2,2 odstotka zavezancev, po nekih priporočilih, ki veljajo v Evropi, naj bi jih 4 odstotke.

Durs nima denarja za veliko stečajev

Predsednik sindikata zaposlenih v davčnem uradu Koper Dejan Ivkovič, ki je sicer davčni izterjevalec, je povedal, da davčna uprava kot upnik sicer lahko predlaga stečaj davčnih dolžnikov, ki svojih obveznosti ne plačajo več mesecev, toda predlagatelj stečaja mora ob tem plačati začetne stroške: »Odgovorna oseba pravne osebe, ki je davčni dolžnik, stečaja ne predlaga, davčni izterjevalec, ki ta dolg spremlja, pa ga običajno tudi ne more predlagati, ker mi pač nimamo dovolj sredstev, da bi plačali stroške ob uvedbi stečaja. V davčnem uradu Koper smo imeli lani na voljo sredstva za tri stečaje in toliko smo jih predlagali. Izbrali smo tiste dolžnike, pri katerih smo predvideli, da bo mogoče dobiti nekakšno poplačilo, ker so imeli premoženje.«

Odprto pismo predsednici vlade Alenki Bratušek

Sindikat državnih organov Slovenije je zaradi vse slabših pogojev dela za zaposlene v davčni upravi, med drugim nenehnega zniževanja sredstev za plače in izobraževanje, 21. aprila že pisal predsednici vlade Alenki Bratušek: »Informacijski program EDIS, ki ga uporabljajo v davčni upravi, še vedno ni dobil prepotrebne programske nadgradnje, ki je šele v postopku javnega naročanja, zato ni mogoče pričakovati, da bo v letošnjem letu še kaj prida pripomogel k izboljšanju davčnega izplena v letu 2013. Informacijska sistema davčne in carinske uprave nista združljiva, zato tudi za 1. januar 2014 predvideno združevanje carinske in davčne uprave v finančno upravo kratkoročno ne daje velikih upov po večji učinkovitosti. V Dursu je na razpolago le 230 davčnih inšpektorjev in le 100 davčnih izterjevalcev, ki pa, po strokovnih ocenah kolegov iz davčne uprave, ne predstavljajo kakšne resne grožnje kršiteljem davčne zakonodaje.«
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?
  • spremenilo: T-h-o-r ()

RejZoR ::

Problem sploh ni v tem da DURS obstaja ampak v tem, da očitno niso sposobni pobrat niti davkov, ki jim pripadajo. Glede na to da so davki največji prihodek države se potem res ni treba čudit zakaj smo v riti.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Aston_11 ::

Verjetno sposobni so, vendar nimajo možnosti in sredstev.

svenica ::

...kar je definicija nesposobnosti...
"Every man takes the limits of his own field of vision
for the limits of the world." - A. Schopenhauer

Aston_11 ::

Niti ne. Če ti ne dajo sredstev, potem nisi nesposoben. Nesposoben si, če sredstva imaš, ni pa nič od tebe. Sam si ne predstavljam, da bi moral delo opravljati s programi iz leta 1988 - sicer bi lahko, vendar wtf? Dos, wordperfect za dos, internet browser za dos?

Looooooka ::

Problem sploh ni v tem da DURS obstaja ampak v tem, da očitno niso sposobni pobrat niti davkov, ki jim pripadajo. Glede na to da so davki največji prihodek države se potem res ni treba čudit zakaj smo v riti.

Ah...ce jim bos dolzan 40 eur jih bodo se kako sposobni pobrat.
Ce bod pa ene 3-4 nule zraven dodal bo pa to ze neverjeten problem :)
Verjetno rabjo upgrade, ker majo software omejen na 2 nuli :)

Mipe ::

Ampak res, zakaj novi informacijski sistem ne deluje?

Invictus ::

Zato ker DURS ni napisal specifikacij in ker so kupili nepreverjen softver od SAPa.

DA ne govorim o precej nesposobnih managerjih na IBM.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Gregor P ::

Aston_11 je izjavil:

Niti ne. Če ti ne dajo sredstev, potem nisi nesposoben. Nesposoben si, če sredstva imaš, ni pa nič od tebe. Sam si ne predstavljam, da bi moral delo opravljati s programi iz leta 1988 - sicer bi lahko, vendar wtf? Dos, wordperfect za dos, internet browser za dos?

Po mojem mislijo samo dotični davčni program, ostalo pa je zagotovo novejšega datuma.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

BALAST ::

Ali niso pred kratkim ravno v DURS razpisali desetino brezplačnih prostovoljnih delovnih mest?

Pa če ne morejo predlagati stečajnega postopka, zakaj potem sploh gledajo bilance, ko pa so "po njihovih besedah" nemočni...


Delajo brez pristojnosti, oziroma mešajo meglo!!!
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BALAST ()

LuiIII ::

DURS je tako kot sodstvo potrebno postaviti na povsem novih temeljih. Pa žal nista edina. Sicer pa naj država najprej pošteno bankrotira toliko, da bo zadeva vzgojna za naslednje generacije. Samo mislim, da se bo zopet našel nek zunanji ali prikladen notranji sovražnik, ki je kriv za vse to.

Vikking ::

Zadnje čase so ga čisto razsuli, čeprav je bil na dobri poti da postane eden redkih državnih organov ki bi resnično deloval. Žal so zgleda interesi takšni, da ne bi bilo učinkovite kontrole.
DURS bi mogel biti strah in trepet vseh, ki goljufajo, ne plačujejo prispevkov... Tako pa je vse skupaj srednja žalost.

Lahko samo rečem, da so vsi na dursu vedno zelo prijazni in pripravljeni pomagati, da se zadeve rešijo hitro in učinkovito.

RockyS ::

Invictus je izjavil:

Zato ker DURS ni napisal specifikacij in ker so kupili nepreverjen softver od SAPa.

DA ne govorim o precej nesposobnih managerjih na IBM.


Poglej kdo je sodeloval pri pisanju specifikacij in takoj ti bo jasno zakaj sistem ne deluje. Prvi problem je nastal pri uvozu stare baze saj ni bilo jasno v katerih oblikah se bodo podatki pridobili.
In potem imaš nič.

PaX_MaN ::

RockyS je izjavil:


Poglej kdo je sodeloval pri pisanju specifikacij in takoj ti bo jasno zakaj sistem ne deluje.

Kdo?

T0RN4D0 ::

Mislim da naj bi nov software tudi združil svakojake možne baze, da bi se na enem mestu videlo stanje na bančnih računih, pa dolgovi, pa nepremičnine, pa kaj vem do česa še imajo dostop. (zato morajo sedaj odpirat nebroj programov)

Razumem sicer da skupaj spravit 30 podatkovnih baz iz vseh vetrov ni ravno hec, mi gre pa malo v nos spet to javno naročanje. Po kakšnem sistemu je nekdo dobil plačanih faking 15 miljonov, dostavil ni pa nič delujočega. In bo verjetno razvoj šel naprej še kakšno leto, pa nakazan bo po možnosti vsak mesec kak miljonček, za trud. DAFUQ

Pri takšnem projektu morajo biti jasne specifikacije (želje naročnika), izbere se naročnika ki naj bi bil to sposoben izpeljat, postavi rok, nakaže del plačila vnaprej in akcija. Ostanek plačila ko zadeva deluje tako kot mora, nič prej. Če gre zadeva čez rok ima da se odbijajo penali, ne pa plačuje nadure. Tako je naročnik motiviran da se še kako potrudi da zadevo usposobi, ne pa da mu je v interesu mešat meglo v nedogled.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

swturmf ::

zanimiw je tut navzkrižno zaposlovanje otrok ljudi, ki delajo na projektu, otroc ljudi iz IBM se zaposlijo na DURS, iz DURS pa na IBM. A to mistle, da kaj vpliva na motivacijo DURS, da pritisne na IBM?

PaX_MaN ::

swturmf je izjavil:

zanimiw je tut navzkrižno zaposlovanje otrok ljudi, ki delajo na projektu, otroc ljudi iz IBM se zaposlijo na DURS, iz DURS pa na IBM. A to mistle, da kaj vpliva na motivacijo DURS, da pritisne na IBM?

Pošlji KPK kar veš o tem.

LeQuack ::

KPK itak samo mnenja izdaja in nima nikakršne avtoritete.
Quack !

Oberyn ::

Kakšna slaba šala pa je to, da DURS zbira denar za državni proračun? Denar zbiramo mi, davkoplačevalci, 400.000 ljudi, ki v tej državi plačujemo davke.

In kakšno vezo ima to, da en uslužbenec nadzira 4000 zavezancev? Jaz recimo sem zavezanec, vse davke sam nakažem v državni proračun, pošteno in pravočasno, in pri tem še na svoj strošek plačam t.i. provizijo banki. Nihče me ne nadzira in nihče nima nobenega dela z mano. Prepričan sem, da tako ravna večina zavezancev.

Omenjene plače niti niso tako slabe, za naše razmere. Delo je gotovo stresno in izpostavljeni so pritiskom, ampak tako je praktično z vsakim delom. Kdo pa v svoji službi ni izpostavljen pritiskom in stresu, in to pogosto za pol manjšo plačo? Delo je celo udobno, večinoma v pisarni, na varnem, toplem in suhem mestu. O težkem delu mi lahko pojamra poštar, ki mi zjutraj pri -11 stopinjah in 30 cm snega na mopedu (!) pripelje pošto - vsak dan. To je težko delo. Če mi o težkem delu jamra človek, ki celo zimo presedi pri 24 stopinjah v kratkih rokavih, umrem od smeha.

SplitCookie ::

1200 ni tako veliko spet.

Samo lahko grejo v jok pa na drevo ker jim polovico pobere .... prav lastna služba:D
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

Mesar ::

Nič niso napisali kako v praksi zgleda delavnik. Recimo en povprečen dan... koliko časa se kaj dela... oziroma ne dela. Sicer pa aja... JU...
Your turn to burn!

arnecan1 ::

Oberyn je izjavil:

Kakšna slaba šala pa je to, da DURS zbira denar za državni proračun? Denar zbiramo mi, davkoplačevalci, 400.000 ljudi, ki v tej državi plačujemo davke.

In kakšno vezo ima to, da en uslužbenec nadzira 4000 zavezancev? Jaz recimo sem zavezanec, vse davke sam nakažem v državni proračun, pošteno in pravočasno, in pri tem še na svoj strošek plačam t.i. provizijo banki. Nihče me ne nadzira in nihče nima nobenega dela z mano. Prepričan sem, da tako ravna večina zavezancev.

Omenjene plače niti niso tako slabe, za naše razmere. Delo je gotovo stresno in izpostavljeni so pritiskom, ampak tako je praktično z vsakim delom. Kdo pa v svoji službi ni izpostavljen pritiskom in stresu, in to pogosto za pol manjšo plačo? Delo je celo udobno, večinoma v pisarni, na varnem, toplem in suhem mestu. O težkem delu mi lahko pojamra poštar, ki mi zjutraj pri -11 stopinjah in 30 cm snega na mopedu (!) pripelje pošto - vsak dan. To je težko delo. Če mi o težkem delu jamra človek, ki celo zimo presedi pri 24 stopinjah v kratkih rokavih, umrem od smeha.


Ja, saj pa sistem pobiranja davkov temelji na prostovoljnem plačevanju. Poglej Avstrijo ali ZDA ali kakšno drugo Zahodno državo. Tam jih velika velika večina plača prostovoljno. Če ne, ti pač vzamejo vse kar imaš, če pa ti dokažejo še nezakonske naklepe, pa ti onemogočijo vodenje ali odpiranje novega podjetja kar za lep čas. In kot najbolj pomembno, ker imajo urejeno pravosodje in zakone, kar velik procent kršiteljem grozi zapor, ki ga na koncu tudi dobijo. No, pri nas pa se je začelo premikati na bolje komaj pred 6 meseci.

Kar Slovenija nujno potrebuje, je ena vrsta finančne policije in dovolj velike zaporne in denarne kazni, da odvrnejo veliko večino morebitnih bodočih kršiteljev.

LeQuack ::

Nobena taka policija ne bo imela avtoritete nad tistimi, ki so v poziciji velike moči in denarja. Če ne drugega jih enostavno podkupijo.
Quack !

arnecan1 ::

LeQuack je izjavil:

Nobena taka policija ne bo imela avtoritete nad tistimi, ki so v poziciji velike moči in denarja. Če ne drugega jih enostavno podkupijo.


Pod finančno policiji mislim posebno organizacijsko enoto, sestavljeno iz:
- kriminalnih policistov, usposobljenih za gospodarski kriminal
- forenzični računovodje
- pravniki, usposobljeni za gospodarski kriminal
- izterjevalci

In seveda posebna pooblastila, urejeno zakonodajo ter politiko, ki stoji za njimi. Sedaj celo vidiš, da politiki nabirajo kratkoročne politične točke z pljuvanjem po enem najpomebnejših organov države, davčno upravo. DURS pobira zlata jajca, če je kaj narobe, kuro nahraniš in za njo poskrbiš, ne pa da ji oskubiš še tisto malo perja, ki ga ima, da se prestrašeno nekam skrije, namnesto da bi zlata jajca pobirala.

Za konec en dopis iz tujega foruma:
"Moms (VAT) and import duty evasion in Sweden are very serious offences. Jail time is what you are talking.

You will actually have more trouble than if you rape someone. I am not exagerrating.

Also in Sweden, Kronofogen will hound you for the rest of your life for full recovery of the money and all costs. They have the right to seize all assets, bank accounts, investment, properties, vehicles, furniture, clothing, etc.

It is the one area of Sweden law which is very good and heavily enforced. The Skat (tax) office and Koronofogen do not have time limits on pursuit of monies owed. They are required to pursue until death and seize the estate upon death, if not all debts are paid.

Also If you flee abroad, kronofogen does inform every credit agency on the planet that it can contact that you owe money. Kronofogen can be vindicntive and makes a point of it if you flee. They are OK if you stay in Sweden and pay your debts.

In plain language don't try to pull the stunts in Sweden that Americans pull in the UK and Ireland. You will end up in real trouble."


Pa še en:
"Tax evasion: This is an intentional violation of tax laws. It is a broad category, encompassing any cheating of the government in taxes. Tax evasion is a FELONY and a very serious crime. A conviction for tax evasion can carry with it up to a five-year prison sentence and/or fines up to $100,000.
Filing a false return: Prosecution for this crime is appropriate when a taxpayer has provided the government with false or misleading information on the taxpayer's tax return. In such cases, the government does not have to prove the taxpayer intended to evade tax laws. Rather, it merely must prove that the taxpayer filed a false return. Filing a false return is a felony. Punishment for this crime can consist of up to three years in prison and/or up to $100,000 in fines.
Not filing a tax return at all: Failing to file a tax return is the least serious of the three tax crimes. It is a MISDEMEANOR. The consequences for being found guilty is a maximum of 1 year in prison and/or fines totaling up to $25,000 for each year a taxpayer failed to file."


Za premislek.

arnecan1 ::

Še en malo banalen dogodek, ki pa pove kako v tujini resno obravnavajo davčne prekrške. Povzeto po 24.com:
"Poljska upokojenka je decembra lani v trafiki, v kateri občasno pomaga, enemu od študentov fotokopirala osebno izkaznico. Za uslugo mu je zaračunala 10 centov, a mu ni izdala računa.
Upokojenka ni imela sreče, ker je bil študent v resnici davčni inšpektor. Na sodišču se je branila z izgovorom, da je bila v trafiki nameščena nova blagajna, lastnik pa ji ni zaupal šifre, da bi jo lahko uporabljala.

Nepopustljiva sodnica je povedala: "Če gospe ne bi obsodili, bi s tem na kriva pota napeljali tudi druge Poljake, naj kršijo davčne zakone. Tega pa ne smemo dopustiti. Obsojena prejema pokojnino v višini 400 evrov in se prevaža s toyoto. Menimo, da ima dovolj denarja za plačilo kazni in sodnih stroškov."

Toda upokojenka se ni predala. Potem ko je okrožno sodišče potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča, se bo zdaj gospa pritožila na višje instance.

Svojo odločitev je pojasnila z besedami: "Za utajo davka v višini 0,004 evra je bil že kaznovan lastnik trafike, saj sem jaz tako in tako samo izvrševala njegove ukaze. Če je on že plačal kazen, zakaj bi jo zdaj še jaz."


Če velike davčne prekrškarje kaznujejo z večletnim zaporom, potem seveda lahko kaznujejo tudi male prekrškarje. Moram pa povedati, da ne vem, kako deluje pravna država na Poljskem. Ampak bistveno je, samo če drastično kaznuješ velike, lahko tudi male. Pri nas so veliki do pred kratkim kratko in malo bili nedotakljivi. Upam, da se je to sedaj spremenilo. Če hočemo biti pravna država, bo najprej potrebno urediti zakone in njihovo izvajanje.

Brane22 ::

Skoraj šolski primer "treniranja strogoće".

jebejo te v glavo za €0.1 za dobesedno milijardokrat večja sranja pa ne odgovarja nihče.

Države, ki se tega poslužujejo, so ponavadi v kritičnih fazah razpada.

PaX_MaN ::

LeQuack je izjavil:

KPK itak samo mnenja izdaja in nima nikakršne avtoritete.

Dobi lahko več podatkov kot pa naključen Janez Novak. Pa zna povedat tožilstvu več kot pa sam "lejte parazita, hočm da mu vzamete vse premoženje!".

Brane22 ::

Popravek: Mali američani se bojijo IRS. Pravzaprav, bolj srednji razred.

Uni na vrhu so ga že zdavnaj zaobšli, unim dol nima kaj dosti vzet.

Mipe ::

Sploh pa Google. Samo poglejte, kako pere denar.

Alencica ::

Brane, saj v Sloveniji je isto.

Če si dolžen 400 eur, se nad tabo usuje "shitstorm" DURSa in kar nekako vejo, da morajo dati izvršbo na tvoj trr, pošljejo opomin itd ...

Ampak, ko je nekdo dolžen več 100k pa celoten štuk inšpektorjev faše izgubo spomina in sploh ne vedo več, kateri postopki sledijo za izterjavo.


DURS je intelektualno podhranjen med drugim.
BTW, 2 leti nazaj smo brainstormali v temi o izhodu iz krize v Sloveniji. Jaz sem predlagala, da bi par tisoč brezposelnih poslali na davčna izobraževanja z namenom zajezitve sive ekonomije in hkratno znižanje davka na oaznih 7-11%. Nič od tega se ni zgodilo.
V dveh letih bi od bazena 1000ih sigurno izplavalo kakšnih 10 sposobnih inšpektorjev.

Brane22 ::

V osnovi ne gre za DURS ali katero drugo službo.

Ta je samo simptom tega, da se je država usrala.

Država je odraz volje posameznikov.

In ta skupinska inteligenca je domišljava in nasploh nora.

20 let nazaj se je šla neko preseravanje skozi čisto izživljanje hormonov namesto racionalnega odziva.

Politika Slovenije ni bila kaj dosti drugačna od obnašanja povprečne kurbice, ki sanja da je fotomodel.

Posledica tega preseravanja so ostale. Niti en problem z osamosvojitvijo ni bil dejansjko rešen, le v veliko manjši državi smo kot prej. Ta država je sama zase držaja po glavi prebivalca kot prejšnja. Kot da to ni dosti, smo vstopili v superdržavo, ko nosi svoje stroške. In kot da to ni dosti, smo vmes vse razprodali, denar pa zapravili. Nadalje, živimo v zanikanju realnosti. Preskočili smo deklarativno v kapitalizem, živimo pa še vedno v socialističnih sanjah.

In kot piko na "i", imamo državne strukture, ki so šampion te discipline in ki živijo na račun prodaje teh sanj.

Sposobni inšpektorji sami zase niso rešitev.

Gre za prikriti problem tipa "Adams family", kjer se trudimo dajati videz države navzven skozi neke skrajno čudne notranje odnose in pri tem pač sprejemamo to,d a država nismo.

Sposobni inšpektorji bi samo odkrili en del problema, nakar bi počilo nekje drugje in takoj bi dobili odpoved.

Kaj ti koristi sposoben inšpektor, ki odkriva kršitelej zakona, če so razmere take,d a se zakonito poslovati niti ne da ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

Arto ::

Oberyn je izjavil:

Če mi o težkem delu jamra človek, ki celo zimo presedi pri 24 stopinjah v kratkih rokavih, umrem od smeha.

Ja, ker težavnost neke službe je odvisna predvsem od tega, kako mrzlo je na delovnem mestu. Sori, ampak jaz bi bil raje poštar, kot pa da bi moral cele dneve sedeti v pisarni v totalno bedni in dolgočasni službi.

darkolord ::

če so razmere take,d a se zakonito poslovati niti ne da ?
Kje pa so takšne razmere, da se ne da zakonito poslovati?

Brane22 ::

Več ali manj na večini področij.

Davčno breme je preveliko.

darkolord ::

Misliš v tem stilu, da si gostilničar ne bi mogel privoščiti novega Q7, če ne bi storniral večine računov, ki jih stranke pustijo na mizah?

Alencica ::

Sigurno manjko pravne države (recimo, da pravna država je in ji pod "manjko" štejem samo počasno delovanje - večkrat dokazano na ESČP) vpliva na BDP in pobrane davke.

Brane22 ::

darkolord je izjavil:

Misliš v tem stilu, da si gostilničar ne bi mogel privoščiti novega Q7, če ne bi storniral večine računov, ki jih stranke pustijo na mizah?


Mislim to, da je problem izplačati plače na povsem zakonit način.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

Brane22 ::

@darkolord:

Aja, kar se teh "pokvarjenih obrtnikov" tiče, držva jih tolerira z dobrim razlogom.

Ker jih rabi. Brez njih bi bil razlog njenega obstoja bistveno "tanjši".

Cela fora prehoda YU/SLO je bila ta, da folk dobi bistveno več $$$ kot doslej. Prej je to šlo navidezno skozi prodajo srebrnine in skozi kojekakve podporne programe, "investicije" in posredovanja z "balkanom".

Sedaj je to usahnilo. Bistvenega gospodarstva ni, davkov tudi ne, blagajne so prazne.

Če bi se sedaj država resno spravila pobirat davke, bi se folk resno vprašal koji ku**c jo sploh rabi v tej obliki.

Ne v smislu "hočmo nazaj v YU" ampak v smislu "zakaj rabimo vas".

"Hočmo nazaj v YU" se bi znal zgoditi kot marketinška maska čez odločitev EU, da mi v bistvu nismo še zreli za stalno druženje z Nemčijo, Francijo itd in da so te mikrodržavice bolj za skupaj v eno tako polkaranteno.

darkolord ::

IMO je še precej takih, ki se na račun tega šlepajo še "od prej", potem jim pa ne preostane drugega, kot da utajujejo davke (no, jim, ampak je to najlažje).

Že zelo dolgo pa se TOČNO ve vnaprej, kolikšen delež davkov bo treba plačevati in vse te pogoje brez izjeme zavestno sprejmeš, preden se podaš v biznis. Nobenega presenečenja ni.

IMO je sicer bolj problem od samih davkov toga delovna zakonodaja (da ne moreš zaposlovati delavcev on-demand, ampak jih moraš preživljati celo življenje, ko jih enkrat zaposliš).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Brane22 ::

Mah, to je bolj izgovor.

Ta "še od prej" se vleče nekako od Karantanije.

Če bi šlo samo za to, da je nekdo nafušal Q7, bi pač država izpušila davke na enem od mnogih korakov denarne poti, bi ga pa dobila ob nakupu. Takrat ne bi govorili o reševanju bank, možnosti bankrota itd.

Tole je mnogo globje. Država kot celota je prfuknjena.

Invictus ::

Brane22 je izjavil:


Kaj ti koristi sposoben inšpektor, ki odkriva kršitelej zakona, če so razmere take,d a se zakonito poslovati niti ne da ?

Zakaj se ne da zakonito poslovat?

Al to samo tako malo nabijaš ker je moderno?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Brane22 ::

te zgodbe smo videli že pri propadu YU. In bile so NATANKO enake.

Šitload slaboumno plitvih poročil o "instant problemih" in "instant rešitvah".

Insstant problemi so tipa "ma vse bi bilo super, če name ne bi ta XY lopovska kurba rušila države/bratstva in enotnosti itd itd."

Instant rešitve so poročila o čudežnih gospodinjah, ki so povsem pogorele s 15 timi otroci in dolgoviv iv išini proračuna manjših držav, nato pa zgolj z nasmehom odprle svoje podjetje in zaslovele s prodajo izvrnih slovenskih kolačkov, študentje ki so patentirali večno baterijo in podobne novice. Njihov cilj je spročilo "Resda smo v riti, a nič bat, evo keca u rukavu"...

noraguta ::

Ma vsak davek na dobiček je itak fail to pomeni samo, da bo kapital odtekal pa tudi sicer ni nekga interesa služit če ti denar poberejo. Država se mora preživet iz davka na poslovanje in še ta mora biti zadosti nizek.Davčna zakonodaja mora bit stabilna. Stem se poenostavi delo tako za davčne zavezance kot za DURS. Ne pa da se vsako leto nekaj šraufa pa spreminja. To da imajo dandanes težave z bazami podatkov je pa epic fail. Vse kateri so odgovorni zato bi moral nagnat po hitrem postopku. Število davčnih inšpektorjev je pa povsem zadostno, sploh če bi poenostavili zadeve. Mogoče bi jim lahko še kaj primaknili h plači sicer pa ti ni ravno delo za nekega znanstvenika.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Brane22 ::

Zakaj se ne da zakonito poslovat?

Al to samo tako malo nabijaš ker je moderno?


Seveda. Folk je nezaposlen v takih količinah, firme propadajo in država ima probleme iz čiste mode.

Flashmob crowd nima kaj bolj pametnega za počet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

#000000 ::

Sem danes gledal malo zemljevid dolžnikov dursa, seveda so tega naredili študentje prostovoljno, gledam in se čudim, kako znajo biti hitri in zagorzit v pošti z vsemi možnimi sankcijami ko si dolžen 20 evrov, dočim pri večjih ribah sistem prerosto zataji.

Brane22 ::

Poglej malo strukturo tega zemljevida. Niso vsi na njemu ker so si iz davka plačali omenjeni Q7...

darkolord ::

Folk je nezaposlen v takih količinah
A misliš da so nezaposleni zaradi davkarije?

Brane22 ::

Ta nora dvojna merila so mi hecna.

Država svinjsko nategne pardeset tisoč folka in jih potem poskuša izbrisati. Odzove se z "no ja" tik preden stvar pride do najvišjih inštanc v centrali.

Nategne kupe folka v podobno ali bolj umazanih variantah.

Ampak ko pa tip z gostilno ne odreagira pravočasno na odredbe protikadislkega zakona in mu opizdijo drakonske kazni in propade, ta je pa tanajboljčrna kurba, ki ruši državo.

Kraljestvo za dober izgovor.

darkolord je izjavil:

Folk je nezaposlen v takih količinah
A misliš da so nezaposleni zaradi davkarije?


Saj pravim, zaradi mode očitno. Nekdo je imel idejo tipa "planking" in se je razširila ko kuga.

Lepo bi bilo videt taisti DURS oziroma njegove zaposlene, ko bi sami sebe vsaj za EN dan obravnavali tako, kot obravnava država mnoge dolžnike.

Da jim recimo uletijo inšpektorji in jim ne priznajo odhodkov tistih €15M za SW, ki očitno ne dela.

In se za teh €15M obesijo na plače zaposlenih. Ali še bolje, da se obesijo na oddelek. IN zmanjka za plače.:))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

#000000 ::

Najbolj časovno usklajen parkpalc v Lj. (glede na modelno leto) je Durosv in še en poleg njega. Seveda veliko uspešnih podjetnikov prihaja na Durs in oni so lastniki večine teh vozil, ampak ta vozila so tam vsak dan. Zdej ali podjetniki vsak dan sprot plačujejo davke, al pa se nekdo dela budalo ? Mogoče bi bilo fajn če bi kdo malo prevetril sam Durs in družinske člane tam zaposlenih.

darkolord ::

Država svinjsko nategne pardeset tisoč folka in jih potem poskuša izbrisati. Odzove se z "no ja" tik preden stvar pride do najvišjih inštanc v centrali.

Nategne kupe folka v podobno ali bolj umazanih variantah.

Ampak ko pa tip z gostilno ne odreagira pravočasno na odredbe protikadislkega zakona in mu opizdijo drakonske kazni in propade, ta je pa tanajboljčrna kurba, ki ruši državo.

Aha, "država". Vse je eno in isto, ane?
««
«
1 / 11
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Preseljevanje in moralne dileme (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9911846 (9379) bluefish
»

Obdavčitev dela v Avstriji (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Loža
978217760 (88319) kamiKaZaA
»

Delo v tujini nasveti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18749817 (19953) DOOM_er

Več podobnih tem