» »

Bo Windows Blue dobil nazaj startni meni in namizje?

1 2
3
4

BBB ::

Kako naj na Win8 na učinkovit način dostopim do programa, katerega imena se zaradi redke uporabe ne spomnim?

Npr. gre za nek program za izdelavo bootable image-a na USB ključu, ki sem ga namestil in nazadnje uporabil pred več kot pol leta in se imena niti približno ne spomnim. Na Win7 ga zelo hitro najdem v Start/All Programs/Utility/USB/..., ker si po namestitvi programa uredim strukturo start menija.

Lonsarg ::

BBB je izjavil:

Na Win7 ga zelo hitro najdem v Start/All Programs/Utility/USB/..., ker si po namestitvi programa uredim strukturo start menija.


Tudi na Windows 8 si lahko urediš strukturo Start Menija, pa še celo dosti bolj naravno je to počet, ker te full screen meni prav spodbuja k temu, da bi ga zapolnil z widgeti/ikonami.

Naredi si grupo Utility na W8 start meniju in tja daj bližnice. Podgrup sicer ni, ampak dvomim da imaš tako veliko Utilitijev, da ne bi mogel najti zadev. Bo pa za take kot si ti, ki hočejo si vse pogrupirat zelo prav prišel W 8.1 update, ki bo prinesel manjše ikone, da ne bo to grupiranje na Start meni čisto vseh inštaliranih zadev preveč prostora zasedlo.

techfreak :) ::

Sicer glede iskanja je malo moteča razdelitev po skupinah, še vseeno pa lahko uporabiš:
Win key - aplikacije
Win key + W - nastavitve
Win key + F - datoteke

Jst ::

Jaz sem bil early adopter, ker je bila tako smešno nizka cena.

Start Screen-a se nikakor nisem mogel navaditi. Pa se sem prav matral, da bi ga uporabljal. Potem mi je pa pred ene dvemi meseci prekipelo in sem kupil Start8.

Če bi lahko kernel Osmice uporabil na Sedmici, bi bil to WIN! Novi kernel, poleg vsega, je optimiziran tudi za Intelov Hyperthreading, zato pametno uporablja resurse.

Tisti, ki tako manično zagovarjate novi Start screen na Osmici: le zakaj obstaja na spletu veliko negativnih kritik ljudi, ki se ukvarjajo z UI/UX?

Jaz imam Desktop namizje prazno in ga (za službene namene) uporabljam kot TO-DO. Če je gor folder z projektom, ta ni končan. Če je kakšen dokument, ta ni končan. In ni lepšega videti prazno namizje...

Uporabljam pa Objectdock, kjer imam lepo grupirano vse programe, ki jih uporabljam.

Stari Start Meni sem si pa tudi customiziral; majhne ikone, My Docs, Pics, Music, Computer je meni,... in ga tudi uporabljam. Tudi za "temp pastebin."

Za iskanje datotek na Sedmici uporabljam Everything (imam tudi keyboard shortcut), indexing imam seveda spet za druge stvari.

V Osmici imam občutek, kot da laufam vzporedno dva operacijska sistema. Navaden Windows in "Metro." (Za službene namene mi ponavadi laufa vsaj ena virtualka.)

Multimonitor setup tudi ni dobro narejen. Sicer je napredek, ampak kaj ko "hotspots" uničijo izkušnjo.

Win 7 + kernel iz Win 8 bi bila zmaga!
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

RejZoR ::

mirancar je izjavil:

razlika je še zmeraj da klasičen start meni je lepo majhen, metro menu in metro aplikacije so pa full screen, z čimer pokvarijo celotno izkušnjo

tako da drugo vprašanje za win8 zagovarjujoče: ali se metro aplikacije sploh da pomanjšat v okna?


This. Stari start je prekril samo delček ekrana, nov bdast start pa ti prekrije cel ekran.

Taka banalna fora, ki je pri meni pogosta, če gledam neko serijo ali film v manjšem oknu in ko odprem Win8 Start mi zakrije tud video. Pri Win7 pa sem lahk gledal film in istočasno klikal po Startu...

To zakrivanje prejšnjih stvari je tipična fora mobilnih naprav in se točno vidi, da so imel v mislih samo bedaste tablice, PC-jev pa popolnoma nič.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Blisk ::

Micro$oft vsiljuje nek crap ljudem. Tako kot je nov meni v office po verziji 2003. Večina sploh ne najde fukncij, ki jih rabi, ker je ta nov meni tako nepregleden in neumen.
Prej si kliknil in se ti je dol odprlo več možnosti, zdaj pa iščeš ko blesav dokler ne obupaš, pa cepci niso niti dali možnost, da bi uporabljal star meni v office.
Isto je zdaj s temi windowsi.

springfield ::

Blisk je izjavil:

Micro$oft vsiljuje nek crap ljudem. Tako kot je nov meni v office po verziji 2003. Večina sploh ne najde fukncij, ki jih rabi, ker je ta nov meni tako nepregleden in neumen.
Prej si kliknil in se ti je dol odprlo več možnosti, zdaj pa iščeš ko blesav dokler ne obupaš, pa cepci niso niti dali možnost, da bi uporabljal star meni v office.
Isto je zdaj s temi windowsi.

V bistvu so meniji v novejših Officih veliko bol pregledni in logični. Vsekakor pa obstajajo ljudje, ki ne razmišljajo s svojo glavo, ampak samo to kar so jih naučili...pa naj plačujejo za nove tečaje, če so taki. Sem delal nekaj let kot podpora zaposlenim v eni firmi. In po večini so bile to ženske med 50 in 60, ki so imele še na papirju napisano, kaj morejo kliknit, da bodo prišle do želenega učinka...takim verjamem, da se je težko navadit na nov vmesnik, ampak to je zanemarljiv del trga
Pa nisem neki MS fanatik, ker dnevno uporabljam Windows, Linux in OS X in z nobenim od teh nimam težav.

Bogeyman ::

Ne razumem vsega tega jamranja glede drugačnosti Windows 8 od prejšnjih verzij. Jaz osebno se z njim precej bolj znajdem in mislim, da so vse stvari tam kjer morajo biti. Zamerim mu le to, da je preklapljanje med aplikacijami ločeno (navadne na namizju in metro v pojavnem meniju na levi strani ekrana). Sicer pa z njim delam od vsega začetka in je mogoče res bilo potrebno nekaj malega navajanja. Tako težavo vidim le v tem, da se nekateri niso sposobni učinkovito prilagoditi spremembam.
In če se že od vsega začetka govori o odsotnosti klasičnega start menija, ne razumem kako je novi start drugačen od starega, s to razliko, da je le razpotegnjen čez cel ekran (odgovori, da se pri tem ne vidi kar je zadaj so popolnoma brezpredmetni in smešni...kot tisti zgoraj, ki ne vidi videa :D, ker ko nekaj izbiraš za zagon, ne rabiš videt ozadja). Posledično je seveda namizje le en klik stran, kar pa tudi ne vidim kot tako kritično. Vse je hitro dosegljivo preko vogalnih bližnjic. In če smo že pri vogalih, za zagon start menija, mislim, da ni ravno potrebno imeti gumba na katerem piše start, in je bolj priročna trenutna izvedba z vogalom. Konec koncev se je na isti način dalo tako odpret meni tudi v prejšnjih Windows različicah.

Jst ::

>Tako težavo vidim le v tem, da se nekateri niso sposobni učinkovito prilagoditi spremembam.

Ti vidiš težavo pri uporabnikih. Jaz pa vidim težavo v zasnovi Start Screena. Odprt imaš IDE in na enem monitorju imaš kodo, na drugi formo ali (na tretjem) help. Želiš pognati neko aplikacijo. Le kaj moraš v Win8 storiti???? Pade ti produktivnost zaradi full screen Start Screena.

Čeprav ima Sedmica malo slabši multimonitor handling, si vseeno pri programiranju bolj produktiven.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

springfield ::

Ker med tem, ko po Startu šariš, ful programiraš, ne?

energetik ::

springfield je izjavil:

V bistvu so meniji v novejših Officih veliko bol pregledni in logični.
Ne, niso. V Office2003 si si po želji nametal gumbe v orodne vrstice, zato si imel VEDNO in VSE na pogled in na dosegu 1 klika. Zdaj moraš pa preklapljati med butastimi zavihki, razmišljati kje je neka funkcija, da ne omenjam da ti trak zakrije vsaj 3x več višine delovne površine kot tisti 2 orodni vrstici. Tako da jaz uporabljam LibreOffice, ki ima še normalne menije.

Enako bo očitno z OS. Ko ne bo več podpore za Win7 (leta 2020) bom najverjetneje prešel na tako distribucijo Linuxa, ki ne bo imela tabličnega UI. Razen če si MS kaj ne premisli.

ahac ::

Le kaj moraš v Win8 storiti???? Pade ti produktivnost zaradi full screen Start Screena.

Ravno tako ga odpreš, ampak ker imaš več stvari na dosegu miške (zaradi fullscreen), lahko hitreje odpreš tisto aplikacijo.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Spc ::

Jst je izjavil:

>Tako težavo vidim le v tem, da se nekateri niso sposobni učinkovito prilagoditi spremembam.
Pade ti produktivnost zaradi full screen Start Screena.

Problem je ker ti start menu zasede celoten screen in je res škoda prostora.
V tistih 1920x1200 pixlov so spravili 6 kvadratov kar je za moje pojme čista bedarija.
 

Blade ::

Itaq ima vsak svoj pogled in način dela.

Ena sodelavka je svoje zadeve (verjetno kopije) do katerih vedno dostopa hranila v Trashu - tko kot sem videl da en win7-searchbox uporablja za copy/paste placeholder.
To ni čist nč čudno, pač vsakmu svoje. No to da je Trash uporabljala je bila mimo poteza, ker jest imam navado da ga vedno izpraznim :D (sem delal na "njenem" desktopu enkrat) ..

Kot je Gray napisal, eni znamo izkoristit kar nam je dano, eni ne znajo, enim pade produktivnost... meni je pač fajn da overlay odpre čez vse - je vedno enaka oblika, ni tistga window flickerja, ko si šel na desktop in nazaj ter so se kakšne aplikacije iz swapa ponovno zbujale.

To da je kategorizirano je ok in ni ok .. đabe bi lahko bila nastavitev, ampak je ni. Uvala, kaj čmo .. al extra klik, al pa se navadit na Win-q, Win-w, Win-f.
Jest imam recimo taskbar auto hide (da dobim tisti par px, ki smo jih zgubili z 1080px :S -- a to pa nobenga ne moti, grrr!! :)) in dostikrat sploh nisem mogel z miško dostopati do start menija, ure itd; ker je bil autohide buggy. Zdej z Win+c dobim uro, z Win+progy_name pa katerikoli program.
Pa še to .. večinoma imam (sploh med programiranjem!) roke na tipkovnici --> posledično hitreje pridem do programa tko da napišem ime, kot pa da se dotaknem miške in s kirurško natančnostjo pridem do kakšne ikonce v morju menijev :).
Sem tud pri Win7 s pridom uporabljal *samo* search - tko da me metro ne moti.

Predvidevam da klikatorje moti ;).

@Spc: meni je boljše da so večji, ker lažje/hitreje poklikaš. Sicer pa nimaš vseh gor, pa je. Sploh nimam vsega živega v Metroju, ampak kot vidim bi lahk komot imel ene 40 ikon/programov.

Tisti k se bunite nad metro aplikacijami - zakaj da fak jih sploh uporabljate? Sej ni treba :). Jest samo Weather, pa včasih Travel (za panormaske posnetke) uporabim, ker sta fancy.

matejdro ::

Tisti k se bunite nad metro aplikacijami - zakaj da fak jih sploh uporabljate? Sej ni treba :). Jest samo Weather, pa včasih Travel (za panormaske posnetke) uporabim, ker sta fancy.


Če mi pokažeš, kako se izognem Metrotu pri recimo Bluetooth nastavitvah, ga takoj neham uporabljati.

Blade ::

Win+W .. napišeš devices -> iznereš Devices and Printers.
Ali pa Win+W napišeš blue -> izbereš Change Bluetooth Settings.
Če to misliš. Ne vem kaj Metro omogoča v Bluetooth nastavitvah - oz kaj rabiš.

matejdro ::

V sedmici je pod devices nad printers bil posebej bluetooth meni z seznamom bluetooth naprav. Sedaj pa imaš dva devices menija, desktop in pa metro, v katerem vidiš vse naprave. Pri dodajanju bluetooth naprav pa vedno uporabi metro.

Ko hočeš dodat neko bluetooth napravo v Win8 (oz. hoče druga naprava dodati tebe v tem primeru):

1. Zgoraj desno se pokaže notification (podobno kot oblaček v trayu pri sedmici, ta del ni toliko napačen)
2. Čez celoten ekran se odpre ogromen popup, ki spominja na UAC (vse ostalo zatemni) kamor moraš vpisati pair kodo. (v sedmici se je odprlo majhno nemoteče okence)
3. Vrže te v fullscreen metro aplikacijo, kjer lahko vidiš kako se naprava namesti. (V Win7 tega koraka ni bilo oz. je ta postopek lepo nemoteče prikazal v trayu kot za vse ostale naprave. Lahko pa si si odprl okno bluetooth devices, kjer si to dodatno videl).

Prav tako ne moreš v osmici nikjer videti samo bluetooth naprave. Lahko greš samo pod devices, kjer jih izpiše skupaj z miškami, USB Ključi, printerji in ostalo kramo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: matejdro ()

Bistri007 ::

Bogeyman je izjavil:

Ne razumem vsega tega jamranja glede drugačnosti Windows 8 od prejšnjih verzij. Jaz osebno se z njim precej bolj znajdem in mislim, da so vse stvari tam kjer morajo biti.

Folk jamra, da Microsoft ni v Windows vključil stvari, ki jih ponuja Stardock:
http://www.stardock.com/products/start8/
http://www.stardock.com/products/modern...
http://www.stardock.com/products/decor8/

Odvzeta je MOŽNOST izbire, default nastavitve pa so lahko zaradi mene kakršnekoli.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Bistri007 ::

Blisk je izjavil:

zdaj pa iščeš ko blesav dokler ne obupaš, pa cepci niso niti dali možnost, da bi uporabljal star meni v office.
Še vedno delujejo stare tipkovnične bližnjice
Npr.
- Alt, O, P (fOrmat, Paragraph)
- Alt, O, F (fOrmat, Font)
- Alt, A, D, T (tAble, Delete, Table)
- Alt, A, D, R (tAble, Delete, Row)
- Alt, A, D, C (tAble, Delete, Column)
- Alt, A, I, L (tAble, Insert, Left column)
- Alt, A, I, R (tAble, Insert, Right column)

energetik je izjavil:

Zdaj moraš pa preklapljati med butastimi zavihki, razmišljati kje je neka funkcija
Jaz uporabljam tipkovnične bližnjice tudi za nove funkcije - tipka Alt te reši. Če hočeš imeti drugačno razporejene ikone, obstaja "Customize Ribbon".

Ontopic: V Windows 8 takšna prilagodljivost manjka.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bistri007 ()

opeter ::

Bistri007 je izjavil:

Folk jamra, da Microsoft ni v Windows vključil stvari, ki jih ponuja Stardock:
http://www.stardock.com/products/start8/
http://www.stardock.com/products/modern...
http://www.stardock.com/products/decor8/

Odvzeta je MOŽNOST izbire, default nastavitve pa so lahko zaradi mene kakršnekoli.


Mogoče pa ma Steve Ballmer, ali pa kdo drug pri MS-u delž v Stardocku, ali pa so celo solatniki?
Mogoče je celo sam MS solastnika Stardocka in tako na skrivaj še dodatno služijo?

Odvzamem eno funkcijo (ali več njih), da jih ponudi neko X podjetje, kjer pa sem v resnici (so)lastnik. Tako bodo ljudje še dodatno plačevali za nekaj, na kar so se navadili v preteklosti.

>:D
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Luwigana ::

Konec leta ali pa drugo leto pričakujte Windows 9 tako kot pri Visti. Vista se ni dobro prejela, zato se je W7ka bolj prejela. :D

trnvpeti ::

Ampak v Vista casih ni bilo recesije, padec prodaje pcjev, nora rast mobilnih naprav, navajenost na android applikacije,....

Blade ::

Smešni ste s tem, kako je bil včasih majhen okenček, majhen menijček -- zdej pa vse čez cel zaslon :)
Itaq se osredotočaš na to kar ti je prikazano.

Ko je bil meni, si gledal v meni kam klikaš in ne naslov foruma, al pa URL strani na kteri si se nahajal preden si stisnil Start. Čist vseeno je al je bil v kotu en panel, al pa ti čez cel zaslon odpre :) - itaq je v tem trenutku to fokus point. Razen kakšni ki imajo fetiš 4min klikat po Startu, med gledanjem youtube-a :). Mogoče morte prešaltat na Win+ime_programa/nastavitve, bo hitrejš hehe.

Glede BT pa žal nimam tok bluetooth naprav, da bi me motil ta del :). Ampak se mi zdi da enkrat spairaš, pa je to to .. spodaj v trayu imaš BT ikonco in delaš vse s tem?

Jasno je da je Metro-Start drugačen, ampak za moje pojme je samo še nedodelan. Če bi bil tak kot ima MacOS (ne vem kak se tam imenuje podobna zadeva), kjer lahko dodajaš še kakšne uporabne widgete in resizeaš in premikaš po mili volji bi bilo še boljš - se prav samo bolj customizable. Recimo da bi si dodal paste/copy placeholder, kot je nekdo omenjal, dodaš quick-notepad za hranit kakšne TODO, URLje (mogoče bo/je kakšne fancy widget, kwapavem). Mogoče nekoč.

Za moje pojme lahk Start menu pustimo v letu pre-2k, tam kjer mu je mesto :).
S Start8 pa služijo na folku, ki se ne zna prilagodit al pa imajo futuritis, pa potem surle ;) - to al je od MS al ne, pa koliko imajo od tega je debatabilno.

Spc ::

Blade je izjavil:

Smešni ste s tem, kako je bil včasih majhen okenček, majhen menijček -- zdej pa vse čez cel zaslon :)
Itaq se osredotočaš na to kar ti je prikazano.

Zakaj bi potem imel recimo monitor, ki ima 1920x1200 ali pa celo še večjo resoucijo na njem pa 6 ikon ?
Ni škoda pixlov in prostora na katerem bi lahko prikazal 100x več informacij namesto 6 ikon ?
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

mtosev ::

meni ni jasno zakaj se spoh ljudje bunijo?
saj imajo programče kateri dodajo start meni in boot v desktop se tudi lahko nastavi
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

krneki0001 ::

mirancar je izjavil:

Neda se meni (in drugim) nič nastavljati... sej lahko bi se tudi naučil vse bližnjice (verjetno je alt+f4 za izklop), pa ni samo gumb za izklop, od tam se gre tudi na razne druge stvari, nadzorna plošča,...


Tole ne drži, vsako stvar moraš nastavit. V vseh sistemih. Če ste pa eni leni, vam pa itak ni pomoči.
Dobr da nisi kakih 10 do 15 let nazaj videl linuxa od blizu in nastavitev v njem.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

opeter ::

mtosev je izjavil:

meni ni jasno zakaj se spoh ljudje bunijo?
saj imajo programče kateri dodajo start meni in boot v desktop se tudi lahko nastavi


Mtosev, STFUAT!


Da boš vsaj mentalno enkrat odrasel.
Saj so ti ostali že lepo napisal, kaj je problem. Mirkosoft je odstranil tiste funkcije, ki so doslej delovale in jih "ni nadomestil" z nečim uporabnim. Ne, naredili so korak nazaj.
Obenem pa moraš v večini primerov za te dodatne "programče" kot si jih opisal še dodatno plačati.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

b3D_950 ::

Win8 is so bad, that it's even hurting sales of Chromebooks.


:P

matejdro ::

Blade je izjavil:

Smešni ste s tem, kako je bil včasih majhen okenček, majhen menijček -- zdej pa vse čez cel zaslon :)

...

Glede BT pa žal nimam tok bluetooth naprav, da bi me motil ta del :). Ampak se mi zdi da enkrat spairaš, pa je to to .. spodaj v trayu imaš BT ikonco in delaš vse s tem?


Gre se za to, da microsoft kaže trend, da verjetno hoče dolgoročno vse programe in nastavitve spremenit v over-simplified full screen "okna", vsebino katerih bi lahko brez problema spravil v normalno desktop okno velikosti 640x480.

Bistri007 ::

matejdro je izjavil:

Gre se za to, da microsoft kaže trend, da verjetno hoče dolgoročno vse programe in nastavitve spremenit v over-simplified full screen "okna", vsebino katerih bi lahko brez problema spravil v normalno desktop okno velikosti 640x480.

Meni je najbolj smešno oziroma ironično, da ko smo imeli 14" 640x480 monitorje, je Microsoft izdal Windows. Sedaj ko imamo 24" 1920x1080 monitorje, je Microsoft izdal Window.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Lonsarg ::

Bistri007 je izjavil:


Meni je najbolj smešno oziroma ironično, da ko smo imeli 14" 640x480 monitorje, je Microsoft izdal Windows. Sedaj ko imamo 24" 1920x1080 monitorje, je Microsoft izdal Window.


Saj lahko daš v 50/50 split ali pa v snap view, pa imaš zadevo v "oknu" pomanjšano.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

matejdro ::

Tudi z split screenom imaš na ekranu še vedno veliko manj gumbov in informacij kot jih imaš recimo v desktopu.

Blade ::

Heh .. a samo men programi lepo delajo v windowed mode? 8-O :).

Fullscreen so pač widgeti, ki so itaq dodani in nekatere nastavitve (personal settings/update) - aka. metro, ki so zarad mene lahk fullscreen itaq jih ne nucam na dnevni bazi, ampak sam prvih par dni.

matejdro ::

Ne gre se za metro programe, ki jih lahko uporabljaš, ampak za programe in nastavitve, ki jih moraš uporabljat (start screen, bluetooth, wifi ipd.), ker za njih ni desktop alternative (če pustimo 3rd party zaenkrat ob strani).

Blade ::

V bistvu jih parkrat uporabiš, da naštelaš .. pa še to je straight forward :-).

Sej nimaš kej .. verjamem da se je nekaterim flow postavil na glavo. Jest Start menija nisem pipnil že 5 let, tko da mi je Metro čist fajn.
To da je zdej nastavitev za Second Screen in WiFi čez celo levo stran (OMG teh horror!) in ni na sredini zaslona, tako da vidim vse kar je zadaj mi je čist nepredmetno.

Lonsarg ::

Metro aplikacija ima output informacij lahko ravno toliko kot desktop. Česar ima manj(in tudi načeloma skrito v app baru) je input, ker so pač zadeve večje, da ne rabiš nujno miške.

Z tem da NIČ ne preprečuje developerju narediti recimo photoshop aplikacijo, kjer obstaja en gumb, ki sproži za miške prilagojen meni. Ko je ta meni(oziroma mode) vkloplen je zadeva lahko bolj ali manj ista kot je zdajšna desktop aplikacija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

mirancar ::

matejdro je izjavil:

Blade je izjavil:

Smešni ste s tem, kako je bil včasih majhen okenček, majhen menijček -- zdej pa vse čez cel zaslon :)

...

Glede BT pa žal nimam tok bluetooth naprav, da bi me motil ta del :). Ampak se mi zdi da enkrat spairaš, pa je to to .. spodaj v trayu imaš BT ikonco in delaš vse s tem?


Gre se za to, da microsoft kaže trend, da verjetno hoče dolgoročno vse programe in nastavitve spremenit v over-simplified full screen "okna", vsebino katerih bi lahko brez problema spravil v normalno desktop okno velikosti 640x480.

manjka samo še to da nam ukinejo miške in začnejo prodajat touch screen only

mtosev ::

opeter je izjavil:

mtosev je izjavil:

meni ni jasno zakaj se spoh ljudje bunijo?
saj imajo programče kateri dodajo start meni in boot v desktop se tudi lahko nastavi


Mtosev, STFUAT!


Da boš vsaj mentalno enkrat odrasel.
Saj so ti ostali že lepo napisal, kaj je problem. Mirkosoft je odstranil tiste funkcije, ki so doslej delovale in jih "ni nadomestil" z nečim uporabnim. Ne, naredili so korak nazaj.
Obenem pa moraš v večini primerov za te dodatne "programče" kot si jih opisal še dodatno plačati.
ne problem so neumni uporabniki. kateri nisi sposobni in nimajo interesa se naučiti novi stuff. takšni naj lepo uporabljajo "old" OSe, če se niso sposobni neučiti uporabljati novega OS. če bi čakali, da se vsi ljudje na vse privadijo bi še vedno bili na win95,ker enim je tud tisto bilo ok,ampak napredek gre naprej z ali brez vseh uporabnikov
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

matejdro ::

Blade je izjavil:

V bistvu jih parkrat uporabiš, da naštelaš .. pa še to je straight forward :-).


Zaenkrat še. Se pa bojim, da ima microsoft na dolgi rok namen cel control panel prenesti v metro.

Lonsarg je izjavil:

Metro aplikacija ima output informacij lahko ravno toliko kot desktop. Česar ima manj(in tudi načeloma skrito v app baru) je input, ker so pač zadeve večje, da ne rabiš nujno miške. .


 Desktop

Desktop

 Metro

Metro



Obe okni sta maksimirani (oz. metro je pač v full screenu). Sedaj boš rekel, da je v obeh primerih prikazanih enako informacij?

V desktop različici so prikazane vse naprave in za vsako napravo še kup informacij, pa še je kar velik del prostora ostal prazen. V metro različici pa niso prikazane niti vse naprave (je treba scrollat dol), pri vsaki napravi pa je prikazano samo ime in online/offline status.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: matejdro ()

b3D_950 ::

Še ena umetnost:



:))

Blade ::

Če mene vprašaš velik več zveš na prvi uč pri Metro style :-).
Ikonca, opis, status .. jest bi dodal še zgoraj filtre po ikoncah, tako da ti samo printerje sfiltrira če klikneš gor.

Z Outlookom (screenom, sam ga ne uporabljam) se strinjam, preveč izgubljenega prostora. Probaj splitat vertikalno - če ti bo tko sedl.

Spc ::

matejdro je izjavil:

Blade je izjavil:

V bistvu jih parkrat uporabiš, da naštelaš .. pa še to je straight forward :-).


Zaenkrat še. Se pa bojim, da ima microsoft na dolgi rok namen cel control panel prenesti v metro.

Lonsarg je izjavil:

Metro aplikacija ima output informacij lahko ravno toliko kot desktop. Česar ima manj(in tudi načeloma skrito v app baru) je input, ker so pač zadeve večje, da ne rabiš nujno miške. .


 Desktop

Desktop

 Metro

Metro



Obe okni sta maksimirani (oz. metro je pač v full screenu). Sedaj boš rekel, da je v obeh primerih prikazanih enako informacij?

V desktop različici so prikazane vse naprave in za vsako napravo še kup informacij, pa še je kar velik del prostora ostal prazen. V metro različici pa niso prikazane niti vse naprave (je treba scrollat dol), pri vsaki napravi pa je prikazano samo ime in online/offline status.

Točno tako kot sem že omenil, škoda prostora za full screen aplikacije.
Desktop / classic view programi prikažejo 1000x več informacij plus tega pa še ne zgledajo tako kičasto.
 

Lonsarg ::

Ti si dal primer setting menija, kjer je output hkrati tudi input(vse menije in naprave lahko klikneš), zato so jasno večji.

Ko pa je govora o informacijah, ki so izključno output(vsebina emaila, photoshop slika, word dokument, spletna stran, ....), pa vidiš enako informacij kot desktop.

Je pa dosti tudi na odločitvah programerjev, jaz vidim dosti slabih odločitev, ko se potem Metro okolju krivi za kakšno stvar.

matejdro ::

Vsebina (mail, slika, word, spletna stran ipd.) bo seveda enaka povsod, jaz govorim o vmesniku.

Tudi v desktopu je vse input in output hkrati, pa vidim v desktop različici dosti več stvari na enkrat. Vem, da je metro takšen zaradi toucha, ampak jaz uporabljam desktop računalnik in me touch niti malo ne zanima. Ne morejo pohabiti desktopa zaradi drugega tipa računalnikov, ki ima še povrhu manjšinski delež.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: matejdro ()

smash ::

pa seveda bo v metroju vse večje in manj informacij, saj je normalno lažje s prstom kliknit na neko večjo zadevo kot z miško na desktopu...metro je namenjen tablcam in roki, desktop pa miški

bluefish ::

mtosev je izjavil:

ne problem so neumni uporabniki. kateri nisi sposobni in nimajo interesa se naučiti novi stuff. takšni naj lepo uporabljajo "old" OSe, če se niso sposobni neučiti uporabljati novega OS. če bi čakali, da se vsi ljudje na vse privadijo bi še vedno bili na win95,ker enim je tud tisto bilo ok,ampak napredek gre naprej z ali brez vseh uporabnikov
Ne smeši se no.
Če nekdo zaradi takih ali drugačnih vzrokov ne želi uporabljati novega sistema, še ni neumen.

matejdro ::

smash je izjavil:

pa seveda bo v metroju vse večje in manj informacij, saj je normalno lažje s prstom kliknit na neko večjo zadevo kot z miško na desktopu...metro je namenjen tablcam in roki, desktop pa miški


Če je namenjen tablicam, zakaj za vraga pa ga potem moram imeti na desktop računalniku?

nekikr ::

Ker povsem enako dobro deluje tudi na desktopu? Vsi pa nikoli ne bodo zadovoljni...

Spc ::

matejdro je izjavil:

smash je izjavil:

pa seveda bo v metroju vse večje in manj informacij, saj je normalno lažje s prstom kliknit na neko večjo zadevo kot z miško na desktopu...metro je namenjen tablcam in roki, desktop pa miški


Če je namenjen tablicam, zakaj za vraga pa ga potem moram imeti na desktop računalniku?

Ker microsoft misli, da hočemo vsi imeti "iphone" oz. sistem, ki je narejen za telefone na deskupu.
 

Lonsarg ::

matejdro je izjavil:


Če je namenjen tablicam, zakaj za vraga pa ga potem moram imeti na desktop računalniku?

Ker bo letos prodaja tablic prehitela prodajo dekstopov. Laptopi so pa tako ali tako po velikosti bolj podobni tablicam, pa še touchpad je polom od poloma, kar se uporabe kot miške tiče, tako da tam Metro čist sede.

Pa tudi Metro na miški+tipkovnici je meni osebno dosti majhen kompromis v zameno za en in isti software, ki teče na tablet-up sistemih, to je nekaj za kar se ubija:)
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rekorden padec prodaje računalnikov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
12427473 (21053) klemenSLO
»

Microsoft pokazal Windows Blue in nove telefone

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
3312345 (9796) krneki0001
»

Windows Blue še letos, Windows 8 precej slabo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
9931037 (25088) krneki0001
»

Windows Blue

Oddelek: Operacijski sistemi
353679 (2584) axee

Več podobnih tem