Forum » Strojna oprema » Uničena matična plošča
Uničena matična plošča
WinXP ::
Od prijatelja sem dobil starejši računalnik s socketom 475,dokler ne dobim laptopa,ker mi ta novi 4 jedrni preveč porabi elektrike.
Je pa težava v: parkrat se je normalno prižgal,ko pa sem prejšnji dan dal ven RAM se je vse začelo... dodal sem drugega poleg da bi imel več spomina,pa ni bilo okej,sta bili različni firmi,latence...potem vrnem starega nazaj in konec... noče več laufati da ga ubiješ...
Na monitorju lučka utripa,ko prižgem na ON/OFF stikalo se napajalnik zažene (sem ga testiral in je okej) a ni znakov od USB (miška,tipkovnica) da bi šlo kaj naprej,
samo stoji kot "zamrznnjen". Grafično sem tudi testiral in je v redu,pomnilnik je v redu,procesor tudi ni nikjer skurjen... najverjetneje je šla matična plošča ? ...
zato bom kupil drugo tako od koga ali pa socket A z procesorjem...ni druge....
Je pa težava v: parkrat se je normalno prižgal,ko pa sem prejšnji dan dal ven RAM se je vse začelo... dodal sem drugega poleg da bi imel več spomina,pa ni bilo okej,sta bili različni firmi,latence...potem vrnem starega nazaj in konec... noče več laufati da ga ubiješ...
Na monitorju lučka utripa,ko prižgem na ON/OFF stikalo se napajalnik zažene (sem ga testiral in je okej) a ni znakov od USB (miška,tipkovnica) da bi šlo kaj naprej,
samo stoji kot "zamrznnjen". Grafično sem tudi testiral in je v redu,pomnilnik je v redu,procesor tudi ni nikjer skurjen... najverjetneje je šla matična plošča ? ...
zato bom kupil drugo tako od koga ali pa socket A z procesorjem...ni druge....
AngelOfDeath ::
Bios si dal na default ?
Ponavadi lahko to narediš z kakšnim "jumperjem".
Ponavadi lahko to narediš z kakšnim "jumperjem".
edit: Slovnica
Problem je v tem da sploh ne pridem do Biosa... niti na tipkovnici in miški lučki ne gorita samo enkrat blisne,ko tok iz USB steče vanju in konec...stoji tako "zamrznjen"...
U Sloveniji više ne živim,ali jezik u kome pričam još zaboravio nisam...
Wrong? No,no... Thats it... Pozz
Enron x86 ::
Kot je rekel AngelOfDeath, poišči priročnik od matične plošče in prestavi mostiček za ClearCMOS (to storiš tako, da prej odklopiš računalnik iz el. omrežja).
Upam, da si takrat, ko si menjal pomnilniške module, fizično odklopil računalnik iz omrežja - ne zadostuje, da samo prestaviš stikalo na napajalniku!
lp
Upam, da si takrat, ko si menjal pomnilniške module, fizično odklopil računalnik iz omrežja - ne zadostuje, da samo prestaviš stikalo na napajalniku!
lp
Core i5-4690K@4.7| ASUS MAXIMUS VII HERO| 16 GB Corsair LP DDR3 1866 MHz|
ASUS 970 STRIX| SB Z OEM| Samsung 840 EVO 250 GB|
Seagate 2 TB| EVGA SuperNOVA G2 750 W| Fractal Define R4
ASUS 970 STRIX| SB Z OEM| Samsung 840 EVO 250 GB|
Seagate 2 TB| EVGA SuperNOVA G2 750 W| Fractal Define R4
Priročnika nimam. Mističek od CLEAR CMOS sem prestavljal pa je ISTO.
P.s.: seveda sem fizično odklopil vse prej...
sigurno so spet kakšni kondenzatorji napihnjeni,alpa kaj takega.... zanič je sigurno in bom moral kupt drugo rabljeno....
P.s.: seveda sem fizično odklopil vse prej...
sigurno so spet kakšni kondenzatorji napihnjeni,alpa kaj takega.... zanič je sigurno in bom moral kupt drugo rabljeno....
Rainbow Dash ::
probi baterijo vn dat.. Taka okrogla ploščata baterija mora biti nekje na matični, pa ti resetira bios..
hojnikb ::
em novi 4 jederni porabi preveč energije ? kak izgovor je pa to ?
grem stavit da tele stare jajčke porabijo več štroma (sploh v idle) kot pa ta nova 4 jederna zadeva...
grem stavit da tele stare jajčke porabijo več štroma (sploh v idle) kot pa ta nova 4 jederna zadeva...
#brezpodpisa
Za CLEAR CMOS na tej plošči piše (poglej sliko) ampak nikjer poleg napisa ne vidim zobcev za nataknit mostiček gor. Baterijo sem pa dal ven in spet nazaj pa je isto... ni kj...
Ne,ne hojnikb, 2-3x hitreje se obrača števec ko imam tale novi 4Core prižgan...
ko pa laufa stara mašinica gre čisto normalno,počasi...
Ne,ne hojnikb, 2-3x hitreje se obrača števec ko imam tale novi 4Core prižgan...
ko pa laufa stara mašinica gre čisto normalno,počasi...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: WinXP ()
za kateri quad core gre to, da tako štrom žere (pa pomožnosti kiro grafo še maš zram)?
si zmeru dejansko porabo pcja al ti to kr neki na uč ?
ker jajćkanje s temi starimi zadevami nima smisla, sploh ker v kombinaciji z neučinkovitimi napajalniki in komponentami neboš nč kej velik pršparu (fyi tale pentium 4 porabi 60W ko je obremenjen, to je malo manj kot danajšnji 4 jederniki).
Tako da moj predlog:
undevoltaj 4 jedernika, menjaj napajalnik, če so kake noname jajce in odstran dedicaded grafo če jo maš.. Bo gain večji kot da se jajćkaš s temi + performance-a maš več
si zmeru dejansko porabo pcja al ti to kr neki na uč ?
ker jajćkanje s temi starimi zadevami nima smisla, sploh ker v kombinaciji z neučinkovitimi napajalniki in komponentami neboš nč kej velik pršparu (fyi tale pentium 4 porabi 60W ko je obremenjen, to je malo manj kot danajšnji 4 jederniki).
Tako da moj predlog:
undevoltaj 4 jedernika, menjaj napajalnik, če so kake noname jajce in odstran dedicaded grafo če jo maš.. Bo gain večji kot da se jajćkaš s temi + performance-a maš več
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
Pri 4 jedrniku je napajalnik 550w plošča Asus M5A87,procesor AMD Phenom ne vem napamet katera številka,grafična je pa Ati Radeon HD 5450 512Mb DDR3...
ne upam se igrat z voltažo (v biosu,da ne bi kaj zj.bal) lahko pa dam podatke kolko meri trenutno voltaža,sam se bojim da ne bi to kaj škodovalo pc-ju če bi dvignil ali spustil,pa še ne vem če bi to sploh kaj prišparalo) Imam Asus EPU (Energy Save vklopjen samo to samo na ventilatorje deluje,ne pa na procesor in grafično;škoda ker piše da prišpara 30-50%...)
bom dal slike od voltaže gor,pa bom šel merit... števec se obrača nenormalno hitro,pri starem pc pa počasi.... neka komponenta vleče veliko a ne vem katera .... a se da to ugotovit/zmerit s kakšnim programom?
ne upam se igrat z voltažo (v biosu,da ne bi kaj zj.bal) lahko pa dam podatke kolko meri trenutno voltaža,sam se bojim da ne bi to kaj škodovalo pc-ju če bi dvignil ali spustil,pa še ne vem če bi to sploh kaj prišparalo) Imam Asus EPU (Energy Save vklopjen samo to samo na ventilatorje deluje,ne pa na procesor in grafično;škoda ker piše da prišpara 30-50%...)
bom dal slike od voltaže gor,pa bom šel merit... števec se obrača nenormalno hitro,pri starem pc pa počasi.... neka komponenta vleče veliko a ne vem katera .... a se da to ugotovit/zmerit s kakšnim programom?
tele komponete ti spet nebi smele tolk žret, da bi se kej poznalo na računu (razn če laufaš skos na 100%).
Da te tist števec kej ne heca..
Če te že tak skrbi poraba, si nabavi merilec porabe in boš takoj vidu kolk ti ena in druga zadevščina porabi...Maš cool& quet vkloplen ? kak profil probe maš v windowsu ?
Grem stavit, da ti tale amd sistem porabi manj v idle, kot tista prehistorična jajca..
In kok veš da ti ravno računalnik suče števec in ne kej druga ? Maš števec zraven sebe al kaj ?
Da te tist števec kej ne heca..
Če te že tak skrbi poraba, si nabavi merilec porabe in boš takoj vidu kolk ti ena in druga zadevščina porabi...Maš cool& quet vkloplen ? kak profil probe maš v windowsu ?
Grem stavit, da ti tale amd sistem porabi manj v idle, kot tista prehistorična jajca..
In kok veš da ti ravno računalnik suče števec in ne kej druga ? Maš števec zraven sebe al kaj ?
#brezpodpisa
Števec je zunaj v bloku,na njega ne morem vplivat... ne,preverjam kolko laufa števec ko je 4Core prižgan in vidim kako se počasi obrača ko je ugašen.
Evo skiciral sem stanje voltaže in pa če dam na MAX.POWER SAVING sistem postane nestabilen oz.grem na rizik.
Evo skiciral sem stanje voltaže in pa če dam na MAX.POWER SAVING sistem postane nestabilen oz.grem na rizik.
Brane22 ::
Če te tolk skrbi poraba, a ni bolje za nekaj drobiža ubost en A10-5800K s plato ?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Brane22 ()
Še enkrat,nabavi si meter za porabo in boš takoj vidu pr čem si..
Imo boš za te stare računalnik več dau, kot bi dau za porabo 4jedernika ćez ceu let (sploh če misliš še kej dokupovat)...
razlike med starinami in tem 4core bo mogoče par € na mesec... in ni nujno da bo v prid tem starim sistemom...
Imo boš za te stare računalnik več dau, kot bi dau za porabo 4jedernika ćez ceu let (sploh če misliš še kej dokupovat)...
razlike med starinami in tem 4core bo mogoče par € na mesec... in ni nujno da bo v prid tem starim sistemom...
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
ne zapravljaj časa z temi kištami... raje nabav meter porabe ...
Kak smisu ma potem met 4 core sistem, če te skrbi vsak W energije ?
pa vtipkaš noter, kolk ti zaračunajo za kWh in vidiš kolk ti to znese na mesnc
Kak smisu ma potem met 4 core sistem, če te skrbi vsak W energije ?
pa vtipkaš noter, kolk ti zaračunajo za kWh in vidiš kolk ti to znese na mesnc
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
Evo clear picture...
Bom pa tud enkrat kupil ta meter ki meri porabo elektrike,samo verjemi mi,da se števec obrača hitro ko je vklopljen.... Hvala za pomoč vsem ki ste sodelovali v tej temi.
Za zdaj bom najverjetneje vzel drugo ploščo,pol bom pa prešel na laptop...
Core4 pa bo stal ko ga bom samo kdaj pa kdaj rabil za kakšno studijsko obdelavo...Pozdrav
Bom pa tud enkrat kupil ta meter ki meri porabo elektrike,samo verjemi mi,da se števec obrača hitro ko je vklopljen.... Hvala za pomoč vsem ki ste sodelovali v tej temi.
Za zdaj bom najverjetneje vzel drugo ploščo,pol bom pa prešel na laptop...
Core4 pa bo stal ko ga bom samo kdaj pa kdaj rabil za kakšno studijsko obdelavo...Pozdrav
Zgodovina sprememb…
- spremenil: WinXP ()
filip007 ::
Lahko pa neseš na kak TV servis, pa ti bodo prilotali nov kondenzator, strošek minimalen.
Prenosnik, konzola, TV, PC upokojen.
_Denny_ ::
@WinXP:
Izračun od obeh je pri 90% obremenitvi, s tem, da je P4 praktično vedno 100% obremenjen (tudi, ko iščeš kaj v Googlu npr.), Phenom pa bo večino časa pod 20%. V porabo še dodaš slabši izkoristek starega napajalnika in starost kondenzatorjev pa ugotoviš, da ti to staro sranje žre skoraj 2x več od štirijedrnika. Na tvojem mestu bi poklical elektro, da vam preverijo števec...svoj sistem s podpisa laufam 24/7, ves power management je izklopljen + vse je overclockano pa nima nobenega vidnega efekta vrtenje števca.
Če se ti pa že tako gre za porabo dveh kav pa najboljše, da prodaš pc in nabaviš tablico oz. kak Intel Atom netbook.
Poraba Phenoma II X4 - sem predvideval, da imaš 1 sata disk, 1 dvd-rw, 2 palčki rama in 1 disketnik; kot cpu sem vzel tistega z največjo porabo (verjetno nimaš tega)
Izračun od obeh je pri 90% obremenitvi, s tem, da je P4 praktično vedno 100% obremenjen (tudi, ko iščeš kaj v Googlu npr.), Phenom pa bo večino časa pod 20%. V porabo še dodaš slabši izkoristek starega napajalnika in starost kondenzatorjev pa ugotoviš, da ti to staro sranje žre skoraj 2x več od štirijedrnika. Na tvojem mestu bi poklical elektro, da vam preverijo števec...svoj sistem s podpisa laufam 24/7, ves power management je izklopljen + vse je overclockano pa nima nobenega vidnega efekta vrtenje števca.
Če se ti pa že tako gre za porabo dveh kav pa najboljše, da prodaš pc in nabaviš tablico oz. kak Intel Atom netbook.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400
@WinXP:
Poraba Phenoma II X4 - sem predvideval, da imaš 1 sata disk, 1 dvd-rw, 2 palčki rama in 1 disketnik; kot cpu sem vzel tistega z največjo porabo (verjetno nimaš tega)
My point exactly...
Če hočeš varčevat na energiji, potem staro železo od p4 pač ni pravi pristop...
#brezpodpisa
2loud4u ::
@OP
CMOS reset, pa bi moralo delat... (nisem bral cele teme - če se slučajno še ni uredilo)
CMOS reset, pa bi moralo delat... (nisem bral cele teme - če se slučajno še ni uredilo)
c^2=E/m
HP XW6400|2× Xeon E5320 @1.86GHz|16MB L2
Cache|Sapphire HD6850|4GB FB-DIMM|HP 575W
HP XW6400|2× Xeon E5320 @1.86GHz|16MB L2
Cache|Sapphire HD6850|4GB FB-DIMM|HP 575W
Zgodovina sprememb…
- spremenil: 2loud4u ()
BorutK-73 ::
Hayabusa ::
Odstraniš jebeno baterijo za minuto in se bo cmos resetiral sam - seveda prej odklopiš iz elektrike.
Pc speaker piska kako ?
Pc speaker piska kako ?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Hayabusa ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Poraba PC v WOddelek: Strojna oprema | 3450 (2510) | klkkkkkkkkkk |
» | programiranje krožek(pomoč)Oddelek: Pomoč in nasveti | 2754 (1742) | Marat |
» | Računalnik se ne vžge pravilnoOddelek: Strojna oprema | 2346 (2001) | Robi :P |
» | pomoč pri računalnikuOddelek: Pomoč in nasveti | 1255 (1081) | Gutjerez |