» »

Rekorden padec prodaje računalnikov

Rekorden padec prodaje računalnikov

ZDNet - Padanje prodaje računalnikov se nadaljuje že četrto četrtletje zapovrstjo, v svoji raziskavi ugotavlja IDC. V prvih treh mesecih tega leta je prodaja upadla za 14 odstotkov, kar je dvakrat več od lanskih napovedi IDC in največji padec od leta 1994, ko je IDC začel spremljati trg. Udarec so utrpeli praktično vsi sestavljavci in prodajalci računalnikov. Največji minus je pridelal HP, ki mu je prodaja računalnikov upadla za 24 odstotkov. Dell je izgubil 11 odstotkov, pregovorno vedno iznajdljivi in zaželeni Apple pa sedem odstotkov.

Kot ugotavlja IDC, smo na pomembni prelomnici, kjer se glavnina seli na mobilne naprave. Da bi kupci ostali zainteresirani v osebne računalnike, bi bilo treba ponuditi nekaj več, to pa se ni zgodilo. Microsoft je polagal velike upe v Windows 8, pa je ta doživel sila skromen sprejem, kar je situacijo še poslabšalo. IDC namreč trdi, da je prav Windows 8 odgovoren ne le za izostalo rast, temveč izrazit padec. Nekoliko paradoksalno na prvi pogled, a spremembe v uporabniškem vmesniku so bile to pot preveč radikalne, tako da so pri marsikomu zmanjšale zanimanje za Windows 8.

Podatke o prodaji je objavilo tudi podjetje Gartner, ki je namerilo 11-odstotni padec prodaje. Ob tem ne pozabimo, da prodaja osebnih računalnikov že zdavnaj zaostaja za mobilnimi napravami, ki so mimogrede še ubile netbooke. Prvih se letno proda kakšnih 350 milijonov, drugi pa več kot milijarda (tablic in mobilnih telefonov skupaj). V prvem letošnjem kvartalu se je tako prodali okoli 80 milijonov računalnikov, medtem ko se jih je v najboljših letih (druga polovica leta 2011) skorajda sto milijonov v četrtletju.

Zadnje daljše negativno obdobje je bilo v letih 2001-2002, ko se je prodaja krčila pet četrtletjih zapovrstjo, a bistveno manj kakor to pot (takrat so bili padci okoli petodstotni). Toda razlog tedaj je bil drugačen, saj se je ravno razpočil balonček dot-com, medtem ko je sedaj poleg slabe kondicije gospodarstva bistveno tudi preusmerjanje zanimanja potrošnikov v mobilne naprave, kar je enosmeren proces. PC-jev verjetno tudi sedaj ne bo zmanjkalo, se bodo pa morali proizvajalci navaditi na nižje ravni prodaje.

124 komentarjev

«
1
2 3

Looooooka ::

paradoksalno na prvi pogled, a spremembe v uporabniškem vmesniku so bile to pot preveč radikalne, tako da so pri marsikomu zmanjšale zanimanje za Windows 8.

Zanimivo.
Vse druge novice, ki pisejo o tem padcu omenjajo, da je problem v tem, da so na pc-jih touchscreen monitorji in podoben hardware predragi in ga kupci zato preskocijo.
Nikjer ne pise, da bi bil glavni krivec uporabniski vmesnik :)
Ko so prvic pisali o Windows 8 se je spet pisalo o dejstvu, da touchscreen laptopov ni nikjer oz so kombinacije s touchscreenom dejansko hardwersko neprimerljive z modeli brez touch screena in je folk spet zaradi tega preskocil ta vmesnik. Konec koncev kaj ti bo vmesnik prilagojen za touch ce nimas touch hardwera?
Ne vem kako pri nas vedno novice preberete drugace kot cel svet.
Clovek bi ze mislil, da niste nepristranski :)

klemenSLO ::

Morda je vzrok tudi to, da so že nekaj časa računalnik 'dovolj' zmogljivi za neko povprečno rabo , kar pomeni, da ti ga ni treba menjati vsako leto. Včasih je tehnika zmogljivostno 'zaostajala' za programsko opremo, sedaj pa jo je prehitela. Doma mam AMD-ja quad 940 že 4 leto in mi čisto dobro služi. Nimam razloga da bi ga zamenjal. Sem pa dodal SSD in leti.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

ABX ::

Nekako je logično, PC rabi en killer app. Danes že telefoni imajo neverjeten CPU in Internet.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

judg3 ::

ful mi je hecno letos brat o winsih 8... zdej so celo winsi odgovorni za izrazit padec :)
no, sej mogoče so res krivi in se slabo prodajajo, ampak me zanima kako je do tega sploh pršlo. tud na tem forumu (in na drugih) se je dost pljuvalo po win8.

a so win8 res toooolk drugačni kot win7??? ker meni kot povprečnemu uporabniku so skoraj isti (mogoče sem celo nadpovprečen glede na to da služim kruh s pomočjo računalnika).
zanima me kaj vse folk počne s pc-jem, da so mu win8 tolk nerodni?? kakor je meni znano 95% (na blef rečem) uporabnikov OS (katerikoli) uporablja za zaganjanje aplikacij.
in zakaj je to tako velika razlika da ko stisneš na start se ti pokaže mali okenček z aplikacijami (7ka), ali pa ko stisneš na isto mesto (spodaj levo), se ti odprejo malo večje ikone čez cel zaslon?
a mogoče koga moti da se ful hitrej zaženejo? al pa da kej hitrej dela? :)

energetik ::

Glavni krivec je po mojem to, da večina folka itak ni nikoli kaj resnega počela na PC, jasno da zdaj prehajajo na mobilne naprave, kjer lahko sedijo na kavču in tipkajo po FB in Gmail.

No, jaz se takrat, ko sem doma še vedno z veliko več veselja usedem za PC in 27" monitor, kot pa da bi se matral na kavču s telefonom.

ABX ::

Po drugi strani pa se vprašaš kaj je to PC. Telefon z dual core, je zame prej PC kot kaj drugega. :)
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

bdoxx ::

jasno da zdaj prehajajo na mobilne naprave, kjer lahko sedijo na kavču in tipkajo po FB in Gmail.

oz. pametne televizorje :)

Lonsarg ::

Men je pa bizarno, da ne more biti novice o padcu prodaje PCjev brez da se omenja Microsoft oziroma Windows 8.

PCjev navadni uporabniki pač počasi ne bodo več kupovali, tako pač je, nič ni tukaj "čudnega" "nepredvidljivega" ali kaj podobnega.

RejZoR ::

Glavni problem je milo rečeno zaničevanje celotne platforme. Včasih so hardcore gamerji za posamezni špil kupovali nove grafe (še pomnite Quake 3 Areno oz še prej Voodoo kartice?). Kaj pa je pri konzolah? 5 let isto sranje. Super za kupce in enostavno za proizvajalce, skupno pa ekosistem strojne opreme močno trpi.

Tud razvoj špilov ne stremi k state of the art razvoju ampak poenostavljanju in poneumljanju.

In nakoncu je krivec še Microsoft z bebavim bedastim Win8, ki paše samo na tablice ne pa na PC. Ampak oni to vse zmečejo v isti koš. Kot da so ena nova garažna softwarska hiša, ki nima pojma o pojmu.

Da ne omenjam, da razen redkih firm ala Shuttle ni nihče resneje gledal v razvoj PC-jev naprej. Torej da bi bil PC multimedijsko središče pri katerem ne igraš samo igric ampak tud lahko resno delaš.

In pol vsi enoglasno jokajo kako je PC industrija cela v riti. Ja no shit Sherlock ane.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

ABX ::

PC-je bomo vedno več kupovali, problem je da PC postaja tako majhen da ga ne kličemo več PC, ampak to je PC.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

trnvpeti ::

velike kiste naj zmanjsajo
ki so enake, ali se vecje kot pred leti
na monitorje 27 naj dajo 2560x1440
pa na notebooke vecjo resolucijo kot 1366x768

pa se bo zacelo prodajat
sedaj pa samo tablice/telefoni napredujejo

Lonsarg ::

RejZoR je izjavil:


In nakoncu je krivec še Microsoft z bebavim bedastim Win8, ki paše samo na tablice ne pa na PC. Ampak oni to vse zmečejo v isti koš. Kot da so ena nova garažna softwarska hiša, ki nima pojma o pojmu.


Lahko bi oni izdali Windows 7 podoben sistem in počasi gledali, kako tonejo v pozabo, ker so PCji pač obsojeni da gredo v zgodovino. Lahko pa malo bolj predvidijo situacijo in probajo preden PCji čisto umrejo čim več folka navadit na nov vmesnik, ki je bolj splošen in ni samo za PCje. Seveda z tem malce pohitrijo prehod iz PCjev, ampak bil je tako ali tako neizbežen.

RejZoR ::

Tonejo v pozabo po OS-u (Win7), ki je po XP-jih eden najbolj priljubljenih, najlepših in nasploh med boljšimi. Itaq ja...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Lonsarg ::

Nisem rekel da tone Microsoft(ali njegov OS) v pozabo, rekel sem, da tone PC(vključno z Maci) v pozabu. In če bi Microsoft izdal PConly operacijski bi pač skupaj z PCji šel še sam...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

LeQuack ::

Mobile killed the PC star.
Quack !

Utk ::

Ob vsem hvaljenju linuxa tu bi človek pomislil, da bo ob failu osmice linux prevzel vodstvo in ponesel prodajo računalnikov v višave. Mislim, ker je letos ravno linux leto. Ali je bilo lani. Morda predlani? Aja, ne, šele drugo leto bo zares.
Mislim linux na PC-ju, da ne bo spet kdo vmešaval hladilnike, krožne žage in ne vem kaj vse.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

opeter ::

Saj Mircosoft tudi nima neke svetle prihodnosti, če bodo tak nadaljevali ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

judg3 ::

pa sej z napredkom hardwara mi uporabniki pridobimo... telefon ma itak vsak in ga bo tud vsak imel.
in telefoni so že zdej dovolj zmogljivi za poganjanje aplikacij, ki jih uporablja večina. office in podobno čist lepo teče na telefonu priključenem na 24" monitor + miš + tipke.

zakaj bi kupoval telefon in računalnik, če imam lahko all-in-one (v telefonu).

workstationi pa itak nikdar ne bodo propadl. za najbolj zahtevne stvari bo pa vedno bolj sposoba velika škatla kot mala škatla.

Mipe ::

But can your mobile run Crysis?

Namizni računalniki ostajajo. Po mojem se je prodaja PC-jev zmanjšala zato, ker ljudem ni treba več kupiti namiznega računalnika za svoje potrebe, če jim zadostujejo nettopi, prenosniki in tablični računalniki.

Looooooka ::

Kar posledicno pomeni, da imajo ljudje zelo nizke potrebe :D
Ocitno je facebook in mail za vecino vse kar potrebujejo. What a horrible new world we live in :)

energetik ::

Mipe je izjavil:

But can your mobile run Crysis?

Namizni računalniki ostajajo. Po mojem se je prodaja PC-jev zmanjšala zato, ker ljudem ni treba več kupiti namiznega računalnika za svoje potrebe, če jim zadostujejo nettopi, prenosniki in tablični računalniki.
Ravno to mislim. Večina je imela desktop PC zato, da je brskala po netu, morda gledala fotke in filmčke. Zato imajo pač lahko zdaj samo 1 pametni telefon.
Seveda igričarji in tisti, ki resno delaj(m)o, dobimo z desktopom za isto ceno mnogo več kot pri kateremkoli mobilnem PC.

damjanll ::

Windows 8 pac nihce ne mara.

Se obvezen link na semi-accurate: IDC shows Windows 8 is actively destroying PC sales

Okapi ::

jaz se takrat, ko sem doma še vedno z veliko več veselja usedem za PC
Nisi edini, ampak razen igric že dolgo ni nobenega programa, zaradi katerega bi bil prisiljen kupiti nov računalnik, ker na starem dela prepočasi.

O.

Lonsarg ::

In čez 5 let bo grafična moč PS4/xbox720 v tablici. Surface 6, ki poganje vse konzolske špile a ne bi blo to kul?:)

ABX ::

To imaš že danes, se mu reče mame, ampak smo razvajeni in ko vidimo kako grafiko poganja današnji PC nas mame hitro mine.

PSP je recimo ena taka zadeva, za 60E lahko igraš "vse" PS1/2 igre.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

Spock83 ::

Odkar sem staršem kupil tablico, jih PC bolj malo zanima. Na tablici imajo vse kar rabijo. Če švohnejši PC zapakiraš v majhno škatlo, dobiš tablico oz. telefon z enostavnim vmesnikom ter direktnim nadzorom s prstom + več načinov možnosti komuniciranja. Samo vprašanje časa je bilo kdaj bodo te male zadevice požrle nižji in skoraj srednji rang.

damjanll ::

Bah, v danasnjem kontekstu mobilec in tablica nista PC. Ne vem zakaj bi posiljeno zdaj se pametne telefone in tablice klicali PC ce je vsakemu jasno da PC predstavlja x86 kista ali pa laptop z windowsi. Tudi apple z mac-om ki je ravno tako PC se je ze zdavnaj distanciral oznake PC.

FlyingBee ::

za raznorazne sprostitvene dejavnosti in durfanje po internetu so tablice več kot v redu, iger (ok, portov je veliko) za PC-je je vse manj (PS4 naj bi pošteno prevetrila igralno izkušnjo, za prvoosebne špile pa ne vem kaj bi bilo lahko boljše od miška + tipkovnica) za konzole vse boljše in boljše ... sam imam še vedno PC doma in ga največ uporabljam, navkljub Note in Note 2

trnvpeti ::

Ko pridejo pametni televizorji, pol bo tudi zanimivo.

jlpktnst ::

Jah ja, za 90% populacije doma je mogoče mobilna naprava dovolj.

Ampak tu sta 2 detajla:

* 10% populacije POTREBUJE pc, ker mobilna naprava nima šans bit dovolj zmogljiva, pa tudi če bi bila so druge težave (vmesniki, povezovanje itd)

* ta mobilni bum je tudi zaradi kapitala, ki se zelo trudi uporabnike povlečt v oblačne storitve, čudno da se ob vsej noriji glede varnosti osebnih podatkov vse fila korporacijam, da imajo moč nad nami? Osebno vidim prihodnost v nekih napravah podobnih pcjem, ki bi bile lahko privatno jedro aktivnosti. Zakaj bi ob današnjih povezavah imel google/dropbox/microsoft/apple za oblačne storitve, če jih lahko varno furaš doma in imaš 100% nadzor? Seveda bo moral kdo pokazati rešitev v tej smeri.

nsignific ::

Za kojeg boga povezujete padec hardvara z iteracijo Oken?

PC se kupi ali ker se ga rabi in ga človek nima, ali ker je stari postal prešvoh.

Pač se zaradi smartphonov/tablic pri uporabnikih, ki jih zanima zgolj pošta in browsanje, PCji več ne rabijo in se stari niso nadomestili z novimi.

PC firma, ki jo je to presenetilo, mora nemudoma odpustiti komplet vodstvo.

puginho ::

Lonsarg je izjavil:

In čez 5 let bo grafična moč PS4/xbox720 v tablici. Surface 6, ki poganje vse konzolske špile a ne bi blo to kul?:)


Ja pa kaj še, sploh z baterijo ki bo držala 2 minuti.

Elysium ::

Mislim, da se glede PCjev malo prehitro veselite, pozabili ste pa pogledati Foxconna, ki mu je proizvodnja v zadnjih treh mesecih padla za celih 19%. Pri tem 60-70% Foxconnove proizvodnje predstavljajo Applovi iPhone-i in iPad-i. To bo še cela veselica za videti, kaksen padec prodaje bo skupno beležil Apple za prejšnje tromesečje.

trnvpeti ::

Microsoftu slabo kaze zaradi padca prodaje.
Pa tudi prehodov niso naredili toliko, kot so predvidevali.
Tudi prodaja mobilnih jim ne gre.
A jim je kaj padla cena delnic?

Looooooka ::

Fino bi blo ce bi se za Dell in podobne napisalo ce jim je zrastla naprava prenosnikov.
Samsung verjetno ni treba omenjati, ker jim raste prodaja telefonov, ki so pa dejansko drazji od cenejsih PC-jev...tko da jih verjetno ta padec ravno ne boli prevec.
Cist iz firbca bi me pa zanimalo kako je s prodajo monitorjev in ali bi bilo mozno potegniti povezavo med nakupom laptopov/ultrabookov/whateverbookov(nekaj kar ima HDMI,VGA... output) in nakupom monitorjev.
Ker potem pac bi bilo jasno, da ma folk rajsi eno delovno postajo, ki jo lahko nosi okoli in doma samo priklopi na vecji monitor.
V tem primeru niti povecanje resolucij na monitorjih niti ne vem kaksno pohitrenje procesorjev ne bo spremenilo zadeve.
Pa o prodajah unih mini pc-jev tud nic ne pise. 300 eur pa mas cisto zadovoljiv "PC", ki ti predvaja tudi HD filme. Pa dvomim, da je prodaja teh zadev steta pod PC prodajo.

trnvpeti je izjavil:

Microsoftu slabo kaze zaradi padca prodaje.
Pa tudi prehodov niso naredili toliko, kot so predvidevali.
Tudi prodaja mobilnih jim ne gre.
A jim je kaj padla cena delnic?

http://www.engadget.com/2013/01/24/micr...
Microsoft vecino tako ali tako zasluzi z officem...sklepam, da bo pocasi xbox live sledil.
Upadec prodaje Windowsev je zadnja stvar, ki bi jih fentala...konec koncev samo sestejes % vseh verzij njihovega OS-ja in ves pri cem si...vsaj dokler folk res ne vrze stran racunalnika in uporablja samo se telefon :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

s1m0n ::

Kdo pa še kupuje sestavljene računalnike :)
Nekateri kupijo komponente pa jih sestavijo ali komu dajo sestavit.

Tablice (tablični z Win sistemov) še lep čas ne bodo nadomestili namiznega računalnika.

smash ::

a to pomeni, da bo klasičnih pc-jev čedalje manj, in bomo zato morali za njih plačevati 2-3x več? bodo cene zrasle?

PARTyZAN ::

Cene bodo šle najverjetneje gor ja. Poleg tega, da se bo razvoj upočasnil...

Sad times.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PARTyZAN ()

trnvpeti ::

Sej se arm prihaja
Recimo ondroid u2 je 4x pocasnejsi kot 2600k

FireSnake ::

klemenSLO je izjavil:

Morda je vzrok tudi to, da so že nekaj časa računalnik 'dovolj' zmogljivi za neko povprečno rabo , kar pomeni, da ti ga ni treba menjati vsako leto. Včasih je tehnika zmogljivostno 'zaostajala' za programsko opremo, sedaj pa jo je prehitela. Doma mam AMD-ja quad 940 že 4 leto in mi čisto dobro služi. Nimam razloga da bi ga zamenjal. Sem pa dodal SSD in leti.


Tudi jaz sem kanil napisati enako.

Imam 6 jedrni procesor na 3.2GHz (3.6 turbo) in ni nobenega razloga za menjavo.
Procesor še niti navit ni, pa bi ga komot lahko navil.
Prav tako sem tudi sam dodal SSD.

Novo plato in proc bom kupil, ko pride naslednja generacija. To pa zgolj zato, da omilim porabo in hrup. S tem, da mi niti tega ne bi bilo treba narediti, pa sem povsem zadovoljen s svojim računalnikom.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

s1m0n ::

Večinoma ljudje zamenjujejo le komponente ali kupijo celo kak rabljen računalnik.
Jaz imam mojega že 6 leto pa sem menjal le par komponent in še ne vidim potrebe po novem. Razen SSDja se razume.

A v ta podatek o padcu spadajo le OEM računalniki (že sestavljeni, DELL, HP...)?

FireSnake ::

Utk je izjavil:

Ob vsem hvaljenju linuxa tu bi človek pomislil, da bo ob failu osmice

fail osmice?

Kere gobe si ti jedu?
Malo si poglej prodajne številke.

Tudi sam imam osmico (kupil SSD in sem na novo naložu zadevo sem pa reke, sprobajmo nekaj novega).
Sistem je super!
Šminke je manj (zame zelo pomembno). Vseskozi sem na načinu, ki je enak, kot v WIN 7 (le starta ni) in mi prav nič ne manjka.
ZELO zadovoljen!
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

filip007 ::

Lene CPUje bodo počasi ujeli telefoni, samo kdaj, grafenski CPU na optiki, kje si?
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: filip007 ()

FireSnake ::

s1m0n je izjavil:


1) Kdo pa še kupuje sestavljene računalnike :)
2) Nekateri kupijo komponente pa jih sestavijo ali komu dajo sestavit.

1) Večina!

2) Nekateri. Nekateri tudi navijajo (1%).
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Nikec3 ::

Še vedno ne razumem kako lahko ljudje s tablico nadomestijo PC. Jaz ga ne bi niti z prenosnikom.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

nekikr ::

Zanimivo ane? Glede na to, da so bili ostali ljudje izdelani po tvoji podobi, je to res zanimivo vprašanje... ;)

damjanll ::

Nikec3 je izjavil:

Še vedno ne razumem kako lahko ljudje s tablico nadomestijo PC. Jaz ga ne bi niti z prenosnikom.

Uh, predebatirano ze 100x, ce je vse kar rabis: mail, web, youtube, skype, facebook, casual games, igrat muziko in pogledat kak film, koledar, kratek dokument, mogoce sem pa tam kak app, .. potem ti je tablica dovolj.

Ce si gamer, al pa office user, al pa designer al pa programer, potem seveda odpade. Ceprav se vedno je tablica odlicen komplement pc-ju za v dnevni na kavcu :)

harvey ::

Povsem pričakovani rezultati, ki so se izoblikovali v zadnjem času - mobilne in tablične zadeve so in, vsa druga krama je out.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

opeter ::

Po mojem bo PC (pa naj bo to namiznik ali prenosnik), predvsem namiznik v tej obliki kot je danes izginil.

Imel boš neko prenosno napravo (recimo telefon/tablico), ki jo boš imel pri sebi, če pa boš hotel delati na večjem ekranu ga enostavno priklopiš (žično ali brezžično). Isto velja za vnosne naprave: tipkovnica, miška, digitalna risalna tablica, druge kazalne naprave ter seveda razni igralni pripomočki.

Vse to boš lahko priklopil na to prenosno napravo (recimo preko nekega "dock-stationa") oz. se bo dalo naredit povezavo.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nihče ne mara za tablice, prodaja že štiri leta pada (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
8819473 (14831) kanarin
»

Lanska prodaja računalnikov katastrofalna, še zlasti v Evropi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
7726486 (21361) D3m
»

Prodaja osebnih računalnikov potonila (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
14337507 (31092) Glugy
»

Acer zaradi upada prodaje menja direktorja

Oddelek: Novice / Ostale najave
186789 (4958) DomenV
»

Nokia pridelala ogromno izgubo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6022035 (19802) nekikr

Več podobnih tem