» »

Infrardeče kontroliranje motorja

Infrardeče kontroliranje motorja

Map ::

Mam en koračni motor in bi rad naredil, da ga vrtim z daljincem in tako spuščam platneni rolo. Je na 4 žice, ki grejo potem v tist driver, ki je na 24v napetosti. Tu vmes nekam bi mogu dat nek sprejemnik, pa pojma nimam kam in kako. Lahko bi naredil na tak način, kot so tista ir stikala, ko eno tipko držiš dlje časa, se potem luči počasi temnijo, ko tipko še enkrat stisneš se luči svetlijo, ko pa tipko samo enkrat stisneš pa se prižgejo ali ugasnejo. Najlažje bi mogoče bilo, če bi ga priklopil Raspberry Pija, ker je PC, ampak kako potem to vse skupaj kontrolirat z daljincem. Upam, da se kdo spozna na to.

Brane22 ::

Ravno končujem zadnjo verzijo projekta s PCem ki dela na daljinc.

Če rabiš prilagoditev, mi daj detajle.

Map ::

Ne razumem, kakšne detajle. Detajle o motorju?

Brane22 ::

Detajle o motorju, mehaniki, napajanju itd.

Kako naj bi konktrooler vedel, kdaj naj ustavi motor itd.

Map ::

Motor je tale: http://www.lamtechnologies.com/Product....
Tega bom imel dokler ne spravim roloja v pogon, potem pa bom verjetno kupil malo manjšega, da bom privarčeval na prostoru, pa še ta je veliko premočan za tako stvar in ga lahko bolj koristno drugje porabim.

Mehanika ni nič posebnega. Kovinski drog ali cev, gor naviti platneni rolo, na vsaki strani ležaji in vse to skupaj s pomočjo lasersko izrezane pločevine na steno. Motor pa od strani verjetno kar direkt, brez prenosov.

Napajanje imam zaenkrat prek enga siemensovga power supplyja z 230V inputom in 24V outputom. Je pa kar velik in drag, tako da bi za to uporabil kaj cenejšega. Iz napajalnika gre 24V output na driver od motorja, motor pa je s štirimi žicami zvezan na driver. Programa ni problem nardit, ampak nimam pojma, kako to nardit prek irja in daljinca.

Če bi se rolo spuščal in dvigal samo do konca in nazaj ni problem, ampak če ga sam voziš gor in dol, pa to ne gre. Razmišjal sem o magnetnih končnih stikalih, ki potem kontrolerju dajo signal, da se motor ustavi. Lahko bi naredil iz motorja en prenos, da bi počasi vrtel plastični zobnik z vijakoma ob strani. Ko bi stikalo zaznalo vijak, bi se motor ustavil. Imel bi pa dva stikala, enega za zgornjo mejo in drugega za spodnjo.

Če imaš čas, še ti opiši tvoj projekt. Bi blo zanimivo, da bi z enim daljincem kontroliral rolo, luč in PC. Mi je tudi ta projekt zanimiv, če se da kontrolirat glasnost, vklop in izklop monitorja(namesto, da bi nastavljal pod možnosti porabe/izklop monitorja po... bi lahko z enim pritiskom izklopil monitor) in pa kak tajmer za izklop monitorja. Večrat gledam kak film, pa se mi ne da vstajat, da bi dal bolj naglas ali ugasnil monitor itd.

Če rabiš še kak podatek povej, pa bom povedal. Zaenkrat je verjetno to to.

first_line ::

Arduino! S tem lahko narediš vse (od nuklearke do zastiranja zaves :) )

Map ::

Sem tudi razmišljal ja, RPi ali Arduino. Bi te pa prosil za pomoč, da mi malo razložiš kako in kaj, če se spoznaš na te stvari.

first_line ::

Poišči na googlu arduino in stepper motor

Pa arduino in ir remote...

Pomoje najdeš že kakšen točno isti projekt kot si si ga zamislil sam, samo kupiš komponente z eBaya, naložiš program in akcija.

Ker delaš tak projekt predvidevam da te veseli zadeva. Jaz sem nazadnje hotel narediti da bi mi v avtu štelalo loputo za gretje, komponente in program zlagaš kot module - na tem vhodu beri ta signal in nato na ta izhod pošlji tega (temperaturni senzor + koračni motor, samo nažalost ni časa, čakam na kolektivca).

kondezator ::

Eh eh dečki dečki, vzameš en atmel avr čip, sprogramiraš atmego na komuniciranje z zunanjim drijavrjem za korakarja in z sprejemnim IR čipom sfh5110 36kHz, urediš napajanje, tiskano vezje, ohišje... Programiraš pa recimo v AVR studiu, ali pa v Bascomu(tukaj imaš že knjižnice za RC5 standard za infrardeče komande).... Lej vse se da samo volja in nekaj malega poznavanje elktronike. Prideš ceneje skozi kot z arduinotom. Seveda se pa da arduino programirati tudi v Bascomu... Imaš pa tudi Pic-e, ki so tudi kar popularni, ali pa posežeš po texasovih 16bitnih kontrolerjih msp430(malo trši oreh)....

Kaj naj rečem, tudi če boš uporabil arduinota se moraš spoznati na elekrtoniko in na močnostno elektroniko.... Lej če nisi te stroke bo kar nekaj zajebancij predno boš spravil skupaj.

Ja zej grem pa spat ko me neki vreme matra, ajt.

Brane22 ::

Ma kakšen aduino neki. Samo čakam da kdo predlaga cel PC z realtime OS-om za tolk braindead aplikacijo. 8-O

Kar se RC-5 tiče, ni vse tolk simple. Ko sem dobil podobno nalogo za ta projekt ( "hočem nekaj, kar lahko zdresiram s POLJUBNIM daljincem, da lahko z njim s poljubno tipko vžgem ali ugasnem žarnico"), sem dojel na prvem razpoložljivem daljincu, da se praksa in teorija lahko zelo razlikujeta. Ne samo da je zunaj žnj protokolov, tudi timingi so lahko zelo različni.

Poleg tega je zelo velika razlika med tem da to upenališ da dela na točno določenem ali praktično kateremkoli daljincu.

Zato se mi zdi moja rešitev dokaj posrečena in izvirna. Porabi relativno malo resursov, je pa dokaj univerzalna.

Ni mi všeč kako delajo obstoječe rešitve za daljince ( tapoceni SFH IR senzorji) in mislim nekaj narediti na tem področju ( varen, občutljiv dvosemeren kriptodaljinec ) a za tele simpl in nekritične aplikacije je tudi to čez glavo dost.

Kar se malih mikromilnikov tiče, všeč mi je ST, pa TIjev MSP430 spoh ni napačen, najbolj me pr aznaima Renesas.

Ampak problem so poceni razvojna orodja. Tu sem nekako obtičal na Mikrochipu zaenkrat. Edini dela nekako in dela na Linuxu ( MPLAB X ) v kombinaciji z PicKit3. V okvirih tega pa recimo PIC24...33 ( bivše dsPIC serije ) ne zgleda tako slabo.

Ampak za najmanjše aplikacije se zdi stari dobri PIC še vedno cenovno nepresežen, vendar se njegovo področje čedalje bolj krči in je omejeno na nekaj I/O linij in majhen FLASH, da lahko šparanje na CPU coreu sploh nekaj pomeni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

Brane22 ::

Vprašanje za OP- kaj ej zate driver motorja ?
Kako to zgleda in kaj zahteva na vhodu ?

A ta driver in motor že maš ali je to vse samo koncept u oku idejnog oca in nimaš nič razen napajalnika ?

Zakaj točno ta motor , driver in napajalnik ? So del istega kompleta ali je to pač to, kar si imel na policah ?

Brane22 ::

@kondenzator:

BTW, glede vseh možnih variacij- že pri tistem SFH5110 s tvojega linka vdiš, da je na voljo v kar nekaj variantah glede na nosilno frekvenco ( 30/33/36/38/40 kHz). Potem pa na to da še svoje elektronika dalinca.

Prvi daljinec, kis em ga jaz zagrabil recimo sploh ne generira RC-5, ampak nekaj, kar je še najpodobneje RCA, če odštejemo to,d a je signal ene 2,5x daljši... ;((

Map ::

Evo, to je driver: http://www.lamtechnologies.com/Product....
Tu gor daš 24V in motor, pred tem pa preko računalnika naložiš gor program, ki ga narediš s posebnim programom.

Imam vse. Ta motor in driver zato, ker sta od istega proizvajalca in pašeta skupaj, napajalnik pa sem že pred tem projektom kupil zaradi motorja.

sumoborac ::

ce bi skrivnost - koliko pa kosta tale driver & motor?

Zadeva kokr semnpreletel ponuja analog in digital inputs tako da isces nekaj v tej smeri, da imas cip, ki ti bo glede na komando dou npr. 5v na dolocenem pinu, ki je povezan na driver in tako v driverju logiko delovanja prilagodis temu (da se nekaj sprozi ob zaznavi na digitalnem pinu)

za cip bo pa kdo drug povedu, zal ni moje podrocje razn ce bos zadevo delal v arduino-mini varjanti.
Prid sm al pa tm ostan...

Map ::

Tale motor je kr močan in pride mislim da okol 200€, driver pa okol 100€. Ti jutri napišem podrobnejše cene, ker je vse odvisno kolk kosov naročaš itd.

Mi lahko prosim razložiš malo več glede arduino variante?

Brane22 ::

U mater. Ti si si pa to zastavu za vesoljski program.

Vse to narediš z mikrokrmilnikom in par tranzistorji bistveno ceneje.

Brane22 ::

Hm. Če je napajalnik tudi tem stilu, potem tudi ta ni ravno zastonj.

Pa ne bi bilo ceneje dat elektroniko delat posebej, sploh ker kot je videt, ne naročaš tega en kos ?

Map ::

Motorje sem imel že prej za nekaj drugega, pa sem potem kupil manjše, bolj primerne in to kar imam je viška ostalo, pa bi ga rad porabil, da ga ne bom brezveze mel.

Napajalnik je pa res dražji in se kar težko dobi, ampak sem ga od prijatelja za en pir dobil, ker dela v eni firmi pa se da kdaj pa kdaj kaj taga zrihtat. Se pa naročuje po več motorjev skupaj ja, tak da je ceneje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Map ()

Brane22 ::

Se pravi, rabiš en komplet za eno roleto ?

Map ::

Ja, rabiš motor, napajanik in driver, da ga sprogramiraš.

Brane22 ::

Ne to, hočem reč, tega ne delaš na količino.

Rad bi motoriziral in avtomatiziral ENO roleto za ENO okno, če prav razumem?

Map ::

Ja, zaenkrat eno. Mogoče kdaj več.

Brane22 ::

Za eno ne vem, ampak že pri majhni količini mislim,d a lahko s svojo elektroniko prideš skozi praktično zastonj glede na tele cene.

V bistvu mislim da bi vse skupaj lahko spravil mogoče že kar na eno majhno tiskanino. Napajalnik, krmilnik motorja, možgane za upravljanje itd.

sumoborac ::

Map je izjavil:

Tale motor je kr močan in pride mislim da okol 200€, driver pa okol 100€. Ti jutri napišem podrobnejše cene, ker je vse odvisno kolk kosov naročaš itd.

Mi lahko prosim razložiš malo več glede arduino variante?


Uf, draga zadevca :)

Glede arduinota - npr. tazgale - http://arduino.cc/en/Main/ArduinoBoardN... in kodo, ki preveri IR kodo (npr. http://learn.adafruit.com/ir-sensor/usi... in to posreduje ali tvojemu driveru preko digital pina (vsak pin je npr svoja komanda). Druga varjanta je, da tale ogromn driver nadomestiš z čim manšim in cenejšim (ponucas lahko trenutni motor (predvidevam da 4 zice?)) in vse skupaj zapakiras v manjso skatlico.

Ce te zanima kej bl natancn mi pa posli ZS pa se naprej meniva.

Sumoborac
Prid sm al pa tm ostan...

SplitCookie ::

Brane, a maš kaj takega, sam da bi delalo na ethernet ?
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

Brane22 ::

Tudi z ustreznim prenosom bi lahko verjetno motor zelo zmanjšal. In s tem ceno. Pač dva majhna zobata jermena in dve poceni jermenici in to je to.

Koneckokncev je to roleta, ne zaslonka fotoaparata da bi se morala dvignit in spustit v 1/4000s.

Razen, če jo montiraš stranki v spalnici ali kaj podobnega... :))

Map ::

Ne glej cen motorja in driverja, ker nista bila kupljena za ta namen. Če bi bila, bi bilo drugače in bi se brez težav pogovarali o višjih cenah.

Ker se na to spoznaš, ali bi bil pripravljen naredit kaj takega, da potem pol samo priklopim zraven pa da dela? Povem ti podatke, ki jih rabiš, narediš in je to to.

Brane22 ::

SplitCookie je izjavil:

Brane, a maš kaj takega, sam da bi delalo na ethernet ?


Bi se dalo zrihtat brez prevelikih glavobolov... Nimam v rokavu še kode za trajbanje Ethernet porta na kakem močnejšem PIC-u ( trenutno se prebijam ravno skozi dokumentacijo za USB-1/2/3) ampak v primeru želje ne bi smel biti večji problem. HW za mrežno je itak dokaj poceni in na mnogo kontrolerjih.

Kakšen Fast Ethernet ne bi smel biti problem...

A rabiš kaj ?

Ker se na to spoznaš, ali bi bil pripravljen naredit kaj takega, da potem pol samo priklopim zraven pa da dela? Povem ti podatke, ki jih rabiš, narediš in je to to.


Za en kos težko. Lahko bi to naredil, če bi mi bilo spotoma, se pravi blizu nečesa, kar že počnem.

Za količino ( tudi če je relativno majhna) bi se pa takele stvari lažje šli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

Map ::

Lahko bi dal manjši monitor gor ja, ampak bi potreboval prenose. Sploh pa ni problem, ker lahko ima motor ali 3000 obratov na minuto ali pa 0,1 obrat na minuto. Verjetno se da še manj.

sumoborac- jutri malo pregledam arduinota pa te mogoče kontaktiram

Brane22- Se mi je zdelo, da bo za en kos težko. Danes grem spat, jutri pa teče debata naprej.

Brane22 ::

Brane22- Se mi je zdelo, da bo za en kos težko. Danes grem spat, jutri pa teče debata naprej


Ampak že za 10 kosov ne bi.

Pa tudi za enega mislim da bi sstvar lahko zrihtal. Imam nekaj kar zna dati pravi signal od sebe, se pravi enko za odpri roleto na enem pinu in enko za zapri roleto na drugem. Cena te elektronike je mogoče ~ €3 za dele in še €1 za tiskanino.

Obstoječi SW bi moral prilagodit, ampak za to bi moral imet roleto na mizi, da lahko takoj sprobam in zdebagiram rešitev sam. Hassle fizičnega prenašanja in zajebancije z žicerajem mi je trenutno odveč, pa tudi vprašanje če bom imel čas se zafrkavat s tem, ko ti skompletiraš zadevo.

Drugače, če bi to rabil sam in bi imel stvari tu, bi stvar verjetno že delala.

Kar se jermenic in motorja tiče, težko verjamem,d a ne dobiš nič cenejšega v modelarskem oddelku.
Tam imajo poceni a močne 3-fazne motorčke, ki bi jih ob solidnem krmiljenju komot lahko izkoristil v ta namen...

SplitCookie ::


A rabiš kaj ?

Nekaj kar bi se dalo dostopat iz web browserja, nič več kakor par radio knofov in 'send'

Output pa dimmer varianta in on-off, lahk tudi direktni izhodi iz uC, se jih že razpelje naprej po želji.
Par temperaturnih in vlagometerskih ter svetlobnih + PIR vhodov bi bilo tudi zaželjeno.

Pa fajn bi bilo, če bi se dalo v uC sflashati skripte, preko GUI-ja, toliko boljše.

Kitajci imajo nekaj takega za cirka 100EUR
http://www.ebay.com/itm/8-Channel-USB-W...

Komadov, za začetek 1 bo dosti, potem pa po potrebi. Centralno bi bilo fajn avtomatizirat na ta način, seltronova avtomatika je glupa za popizdit, sploh D1
Sploh fajn bi bilo da bi se zadeva znala učiti, da naj toliko pa toliko prej zalavfa centralno preden prideš dam, ko nastaviš 20°C naj bo ramp up iz 17°C lep, brez overshotov etc.
Sam ok, to so že ekstra želje

Trenutna 'avtomatika' - daljinske vtičnice, so sicer dokaj 'elegantna' samo precej trapasta rešitev - velika poraba in nezanesljivo delovanje.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

Zgodovina sprememb…

Brane22 ::

Vzeto na znanje. Nimam nič takega v predalu, vsekakor pa nekaj v tem stilu rabim že za nas.
Poročam, ko bo.

SplitCookie ::

Maš idejo koliko časa bi rabil ?
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

Brane22 ::

To mi je v planu za v rok vsaj nekaj mesecev. Ne prej kot v recimo 6-tih.

je še precej stvari, ki jih moram zrihtat prej...

Ker recimo še ni taka frka, ker komponent, na katere sem se napalil, _še_ ni v prosti prodaji.

Proizvajalec jih na veliko reklamira in očitno tudi prodaja, vendar še nima količin za male smrtnike...

SplitCookie ::

Reci kaj rabiš
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

Brane22 ::

Pa, rgu sem uč na Xilinxov Artix.

To je v bistvu Spartan-7 ( torej naslednik šestke ) pod novim imenom. Majo ZynQ ( ARM + FPGA ) ampak cena zanj je ohoho.

Sploh pa najbolj rabim čas. Sedaj se nekaj rekonfiguriramo in preoblikujemo in moram najprej končat to.

Potem se lahko šele lotim štroma bolj zares...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

SplitCookie ::

A si ziher da rabiš tako močno zadevo?

Ker druga opcija je preprosto, da za tako rešitev zahaklam en star komp, gor obesim nekaj osnovnega za web os in ostalo furam preko USB-UART vmesnikov.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

Brane22 ::

Vedno iščem rešitev, ki jo lahko uporabim v več namenov.

Sploh pa, že dalj časa imam uč na Latticeov MachXo2, ki je bistveno cenejši. Če mi rata obesti nanj pošten PHY, bom imel net, cenovno pa ne bom daleč od mikrokrmilnika.

sumoborac ::

SplitCookie je izjavil:

A si ziher da rabiš tako močno zadevo?

Ker druga opcija je preprosto, da za tako rešitev zahaklam en star komp, gor obesim nekaj osnovnega za web os in ostalo furam preko USB-UART vmesnikov.


Zakaj pa taksno kompliciranje? arduino z ethernet shildom pa mas za prklopt vse senzorje in relwleje k jih hocs. webserver kodo gor pa mas avtomatiko v hisi.

sej vem da se da vse te zadeve narest z cipi samimi ampak arduino je pac ze pripravljena platforma,enostavna za uporabo:)

pa se ni tok velka zadevca :)

Sumoborac
Prid sm al pa tm ostan...

kondezator ::

Brane22 je izjavil:

@kondenzator:

BTW, glede vseh možnih variacij- že pri tistem SFH5110 s tvojega linka vdiš, da je na voljo v kar nekaj variantah glede na nosilno frekvenco ( 30/33/36/38/40 kHz). Potem pa na to da še svoje elektronika dalinca.

Prvi daljinec, kis em ga jaz zagrabil recimo sploh ne generira RC-5, ampak nekaj, kar je še najpodobneje RCA, če odštejemo to,d a je signal ene 2,5x daljši... ;((


Lej sej zato sem pa zraven napisal 36kHz, ker RC5 deluje pri tej frekvenci, RC5 sem pa svetoval ker sem že delal z tem in imam izkušnje. Je pa res da rabiš univerzalca, če hočeš imeti RC5, je pa dost simpl.

union: Glede krmilnika, ki sem ga imel sam v mislih vzamem nazaj(površno bral), mislil sem da gre za koračni motorček. Daj prosim te pripopaj sem na forum sliko tega krmilnika kako izgleda, da se ne bomo pogovarjali kot v kameni dobi. Da se pa seveda to čisto lepo narediti z atmega8 čipom + dodatnim čipom za ethernet + napajanje + nekaj relejov... Če pa znanje malo peša pa posežeš po ardoino, seveda nabaviš kitajskega(se ne splača original)+ethernet shiečd, maš na internetu povno primerov.

Jaz bi pa v svojem primeru seveda vzel atmego8 ali 16 oziroma 32, saj tele ukrmilnike dosti obvlaam, pa sfh5110 pa gassa pa enga univerzalca, sploh če je v prostoru kakšna druga naprava vse na univerzalca, glede etherneta bi pa vzel kakšen dosti popularn čip kot vmesnik in kakšen primer v bascomu in seveda zopet gassa. Ohišje je najmanjši problem, če te pa skrbi vlaga pa vseskupej zaliješ z vročim lepilom v eno ohišje. Glede izhodov za krmiljenje motorjev, nam boš moral pa sam malo več povedati o njemu(lepo prosim slike).

Brane22 ::

Če bi se jaz lotil tega na malo bolj resni osnovi, bi si omislil dvosmernega daljinca preko ZigBeeja in vse zadeve uštimal s tem.

Bi blo malo butasto, da ti sosed z daljincem lahko od zunaj dviga in spušča rolete.

SplitCookie ::


sej vem da se da vse te zadeve narest z cipi samimi ampak arduino je pac ze pripravljena platforma,enostavna za uporabo:)

Glih ene tolk k komp.

S tem da na komp lahk zatrajbam par TB diskovja in ga uporabim kot datalogger, česar na arduinutu ravno ne morem.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

int47 ::

1,8Nm je precej malo. Približno takšen navor zmorejo najcenejši 3V baterijski vijačniki.

Brane22 ::

Dobra ideja. Ena tistih iz "A je to" risank. Dvigneš in spustiš roleto s šraufncigerjem za €15.

Pa še baterijo in polnilec ma v paketu za ta denar... :))

sumoborac ::

SplitCookie je izjavil:


sej vem da se da vse te zadeve narest z cipi samimi ampak arduino je pac ze pripravljena platforma,enostavna za uporabo:)

Glih ene tolk k komp.

S tem da na komp lahk zatrajbam par TB diskovja in ga uporabim kot datalogger, česar na arduinutu ravno ne morem.


ja zdej se je treba odloct o cem govorimo. ce je potreba po samo po avtomatiki potem je arduino (oz kitajske verzije k so se tok cnej) odlicna stvar. ce rabis se misko, tipkovnico, datalogger, firewall,... potem je naslednja opcija RPi z gpio pini. ce pa obstaja ze masina k gori 24/7 v hisi je pa najbolj to pametno ponucat.

jst mam na firmi ogrevanje reseno na arduinotu, ob priliki moram zadevo razsirit se z ethernet shildom in remote dostopom.

zagotovo se vse zadeve da rest kr z cipi ampak zato mors pac vedt kaj pocnes, ker cip rabis,... pri arduinotu je zadeva bolj trotlzihr. kopiras kodo iz primera, mal prilagodis in ta-da.
Prid sm al pa tm ostan...

SplitCookie ::


ja zdej se je treba odloct o cem govorimo. ce je potreba po samo po avtomatiki potem je arduino (oz kitajske verzije k so se tok cnej) odlicna stvar. ce rabis se misko, tipkovnico, datalogger, firewall,... potem je naslednja opcija RPi z gpio pini. ce pa obstaja ze masina k gori 24/7 v hisi je pa najbolj to pametno ponucat.

Res ne vem, zakaj bi šel kupovati nekaj ekstra, se ukvarjal dneve s tem, da na tistem popolnoma patetičnem sistemu usposobim logiranje, trpel počasen web vmesnik in to da mi vse meritve zje*e ko se sistem preobremeni, ko nekdo dostopa do njega.


jst mam na firmi ogrevanje reseno na arduinotu, ob priliki moram zadevo razsirit se z ethernet shildom in remote dostopom.

Ogrevanje se da rešit z navadnimi komparatorji, kar je v bistvu praktično vse kar rabiš.
Samo jaz bi rad variabilno PID kontrolo-skupaj s zaznavanjem odhajanja količine toplote iz prostora - pasivno in IR, ter aktivno regulacijo spreminjanja prioritete ogrevanja tla/stene/zrak ter prezračevanja, da je zračna vlaga taka kakor mora biti, CO2 in radona v prostoru najmanj in temperatura pasivnih objektov ne začne padati ali naraščati v primeru primankljaja ali povečevanja sončnega sevanja.

Web vmesnik je tule sicer popolnoma odveč, rabim ga samo zaradi lažje konfiguracije.
Zadevo si želim tako, da ko jo postavim, naštelam temperaturo na 24°C in pozabim na vse ostalo.
Trenutno pa je stanje tako, da tudi če je temperatura prostora popolnoma konstantna, IR požiranje hladnih sten ustvarja občutek hlada in poleti sevanje občutek vročine, čeprav je v prostoru 18°C
Zato je zahteva po IR analizi.

Naredil bi pa enoten modul ki bi ga zarinil v vsako sobo in bi znal sam prilagoditi parametre obratovanja - self learn.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

kondezator ::

Ni vam pomoči...

SplitCookie ::

Zakaj?
Sam namesto n-sistemov vse skupaj pade v enega, ki ga lahko množiš po želji, praktična serijska izdelava.

Tako kot imaš za CO2 meter, higro in Tmeter vsako škatlo posebej (sedaj so higro in T že skupaj), imaš lahko še IR ipd. za te hece.
Trenutna še najbolj delujoča rešitev je taka da se meri temperatura zidu, ki je tam-tam boljša kakor samo merjenje temperature zraka
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Raspberry Pi z 10 milijoni prodanih enot ruši rekorde

Oddelek: Novice / Procesorji
4712351 (9697) TESKAn
»

Zanimivi domači projekti (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5918269 (14154) Unknown_001
»

Avtomatizacija sobe - drugič

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
214123 (3082) Smrkc
»

Arduino dokumentarec

Oddelek: Novice / Procesorji
4413797 (9027) HighBane
»

Teagueduino - Arduino brez lotanja ali programiranja

Oddelek: Novice / Modifikacije
4412376 (9980) Karlos

Več podobnih tem