» »

Ciper bank run in povezani problemi

Ciper bank run in povezani problemi

Hayabusa ::

Turčija lepo financira zasedeni in samo od Turčije priznani Turški del Cipra.
Economy of Northern Cyprus @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

Matako ::

Hja izgleda, da bo pol Cipra zasedenega... pol pa bankrotiranega (in brez služb). Izbire, izbire.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Hayabusa ::

Ciper 9251 km^2
Severni Turški Ciper 3355 km^2

skupaj za celoten otok: 12606 km^2
razmerje površin ozemelj:
26.6%
73.4%

Republic of Cyprus @ Wikipedia
Northern Cyprus @ Wikipedia

Dokler bo šlo Turčijo dobro ko šlo dobro tudi Turškemu Cipru 8-).
http://blogs.ft.com/beyond-brics/2013/0...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

Daedalus ::

Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

enadvatri ::

IgorGrozni je izjavil:

Izogibanje davkom (pa čeprav samo delu davkov)v deželi kjer živiš in posluješ je utaja davkov. Pika.
In tudi vse drugo, kar to izogibanje davkom povzroči, je enako slabo.
In me ne zanima, če je to legalno. Kot piše NYT, je Ciper ena velika pralnica denarja. Največji investitor v Rusiji je menda .... Ciper !
Če ne odpravijo davčnih ugodnosti, si ne zaslužijo pomoči.

Nisem se kaj dosti ukvarjal z velikostjo in podobnostjo med Islandijo in Ciprom, a kolikor vem so Islandske banke kar lepo bankrotirale, i nikom ništa. IMHO, Ciprske banke in njih komitenti (vsaj večina) naj kar lepo bankrotirajo, tough luck !
Če pa je prihodnost 500 milj. trga, njih valute in največje gospodarske združbe na svetu (EU) odvisna od par bank ene manjših držav na svetu, ...jbg, tough luck !

Spinanje utajevalcev davkov (kriminalcev) po medijih, katerih lastniki tudi so, pa me tudi ne gane.

Igor

Pa še anekdotično: Imam znanca, ki je bil pravnomočno obsojen zaradi goljufije v SLO pred cca. 12 leti, pa mu država ni imela od kje pobrati denarja za kazni in poplačila (ni bil zaposlen v tem času !), ker se je najprej skrival za ŠS, za svojo k.d. firmo (in potnimi stroški) in tam dobival denar, ko pa je zaslužil, si je dal denar izplačati na Ciper.
I nikome ništa.

Naj crknejo Ciprske banke. Samo otresli si bomo prah z reverjev.


Glede uatje se strinjam.

Da je učinkovitost izvršbe problem, se tudi strinjam. Tudi, da ta sodi pod sodno vejo oblasti je bedarija, ker sodstvo nima palice, ima le nebogljleno kladivce. Mimogrede, še par let nazaj je bilo dovolj, da ko si pričakoval nakazilo in imel pravnomočno izvršbo nad sabo, si odprl račun na drugi banki (v Sloveniji, da ne bo pomote) in isti dan dvignil denar. Drugače pa sploh ni potrebno na Cipru ali v Sveti Luciji odpirati računov. Greš v Avstrijo na avstrijsko banko, ki ima pri nas poslovalnico. Račun odpreš tam, posluješ pa tudi tu kot na matični banki. To je tudi dolgo časa fino delalo.

Ni mi pa všeč tvoj zaničljiv odnos do ciprskih komitentov. Ti so isto krivi za nastalo situacijo kot ti in jaz za naše slabe bančne kredite. Sploh pa padec ciprskih bank lahko pomeni močan val pretresov svetovnega reda, tudi pri nas. Kar, če želimo vsaj poizkus korenitih sprememb kot hladna prha, niti ne bi bilo slabo! Inflacija je v danih razmerah najpravičnejši sodnik.

IgorGrozni ::

Seveda pričakujem, da za manjše depozite jamči država(100.000,00), podobno kot pri nas (ali jih vsaj kaznuje ne tako).
Preprosto pa ne verjamem tudi, da so ciprske banke tako pomembne v sistemu EU, da bi povzročile nek večji pretres. Kolikor lahko razberem so velikostnega razreda 30-50 milja. EUR. Sicer pošten denar, a vseeno.

Vse kar mora narediti Ciper je, da zapre vodo davčni oazi. Branjenje interesov mutnih ruskih vlagateljev ( in grških sumljivih tipov), ne oziraje se na domače, je pač problem lokalnih oblasti.
Če se bodo igrali, se bodo opekli. Pri ˝investitorjih˝ so se že ( hello, Grand Cayman, Zurich, Geneve,... !) pri svojih volilcih pa se še lahko. To, da ne bo prišlo do exodusa sumljivega denarja, če bodo sedaj ˝načelni˝, so samo sanje naivnežev. Denar je plaha ptica.

Vsakdo mora odgovarjati za svoja dejanja. IMO. Kot tudi ne bi in ne bom oprostil, če bo EU brezpogojno pomagala Cipru.

Lp.Igor

Kot tudi ne bom, če Slovenija, grobo rečeno, ne bo ˝priposestvovala nazaj˝ denacionaliziranega premoženja (npr. cerkvenih gozdov, raznih samostanskih zgradb-Križanke, ipd.) v zamenjavo za terjatve (državnih bank) do RKC.

Zgodovina sprememb…

mat xxl ::

Daj prosim, definiraj, kaj pomeni Davčna oaza - konkretno in na primeru Cipra utemelji, zakaj naj bi bila, me prav zanima, ker od partnerjev tam slišim, da to že dolgo ni več in tudi davek na dobiček je menda samo 5% nižji, kot pri nas in 3% nižji, kot bo pri nas v bodočih letih.

Daedalus ::

Preprosto pa ne verjamem tudi, da so ciprske banke tako pomembne v sistemu EU, da bi povzročile nek večji pretres.


Ne gre se za pretres zaradi vrednosti bank/količine denarja. Gre se za to, da je t.i. "sveta trojica" ekspresno sesula zaupanje v bančni sistem na Cipru. Plus, uspel jim je veliki met in so praktično čez noč sesipali lokalno ekonomijo. In to zato, da bi se kaj, maščevali za utaje davka? A se zavedaš, kako bolano je to? Če EU boli odtekanje denarja drugam, naj zato poskrbi z lokalno zakonodajo. Če ji gre na živce Rusija, naj s tem poračunajo drugače. To je pa bolano do amena. Itak je jasno, kdo bo najebal. Navaden folk, kot običajno.

Poleg tega so svinje tipa Merkel in njen klovnovski financ minister lepo pokazali, kam se lahko zgodba zasuče v primeru PIGSS držav. Posledično bojo tu banke še na slabšem glasu in me ne bi čudilo umikanje depozitov iz njih. Jaz vem, da jih bom prestavil kam drugam. Fuck that shit, resno, ko si eni uradnički in podobni politikanti zmislijo, da od jutri naprej pač ne moreš do lastnega denarja.

Opletanje z davčno oazo pa je spin, s katerim se poskuša prikriti obseg fuckupa. Na Cipru že ves teden stoji bančno poslovanje. In še bo kak teden. Posledice pa... lokalne ekonomije ne bo več. Bravo, EU uradniki in politikanti.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

IgorGrozni ::

Si odgovoril že sam, brez da še jaz preverjal.

Če pa se ti zdi 5,3% dodatnega dobička ˝premalo˝, pa bi bilo mogoče dobro, da pogledaš, kakšne so normalne profitne stopnje po svetu.

Lp.Igor

Včasih se mi zdi, da še vedno jemljemo 5,10,15 % dobičke kot majhne. V resnici pa so to dobri donosi. Tranzicijska ekonomija nas je nekako pripravila, da hočemo 50 ali 100 % donose, ki pa niso normalni nikjer v svetu.

mat xxl ::

Samo po tvoji logiki bo Slovenija tudi kmalu razglašena za davčno oazo, saj bo v par letih davek na dobiček 15% !

Sergio ::

Davek na dobicek je v Sloveniji ze danes 15%.

Correction, 18%, ampak se niza. Mea culpa.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sergio ()

Tilen ::

Davek na dobiček od npr. vrednostnih papirjev je 20%. Vsakih 5 let se zniža za 5%.

Vir:DURS

Prav tako se bo z letom 2013 zvišala stopnja cedularne obdavčitve dohodkov od kapitala in dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov, in sicer z 20 na 25 odstotkov.

Vir:FinancniTrgi
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Fritz ::

Tudi John Locke, na katerega se libertarci radi sklicujejo, pravi, da so davki domena demokratične odločitve večine, dokler niso arbitrarni. Zatorej so v izjemnih razmerah, kakršne vladajo na Cipru sedaj oz. so nastale s potopom nekaterih bank, tudi takšne odločitve legitimne, če jih sprejme demokratično izvoljen parlament.

Ali je to pravično z ozirom na to, da krivci niso kaznovani in je vprašanje, če kdaj sploh bodo pa je že drugo vprašanje.

Še vedno pa bi bilo lepo videti javno objavo vseh bodočih solastnikov ciprskih bank in njihovega deleža lastništva, saj bi s tem lahko malce zaposlili davčne urade po vsej EU.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Lonsarg ::

V bistvu lahko 20% davek na vloge smatraš kot neke vrste prisilna poravnava. Ker namreč bi ta banka brez denarja šla v bankrot. Sicer namesto postopka zakonske prisilne poravnave gre v tem primeru za tako verzijo poravnave, ki jo izglasujejo poslanci in ne lastniki vlog na banki, kakor bi bilo 100$ pravilno, vendar to niti ni izvedljivo.

Tilen ::

Vlog pod 100k ne upajo obdavčiti. Stavim. So neumni, tako pa spet ne.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Lonsarg ::

Saj so včeraj že sprejeli v Ciprskem parlamentu, če bojo EU ministri to potrdili bo obveljalo, sprejeli so pa naslednje:
nič obdavčitve do 100 000. Obdavčitev depozitov glavne banke za 20% in obdavčitev od tujih bank 4%. Pa še neko svojo lastno banko bodo prenesli pod glavno vse razn slabih terjatev(slaba banka style) in bo torej tudi spadala pod 20% obdavčitev.

Tilen ::

413120536c6f76656e696a612c20642e642e

mat xxl ::

Že to bo čudno, ker glavna banka verjetno mislijo na Laiki bank in pa Cyprus national bank, tam pa je veliko tudi ruskih in drugih bank, torej samo zato, ker je nek oligarh imel na taki zadnji banki bo plačal 4% , oni na državnih pa 20% meni to deluje še zmearam čudno, sicer pa kot nekateri pišete, koliko dela bi imele EU davčne uprave, sam menim, da dokaj malo, ruske bi pa bile zaposlene.....

Tilen ::

Over in Cyprus, there are reports of a small explosion causing a fire at a Bank of Cyprus branch tonight.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Tilen ::

$$

413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Gandalfar ()

Tilen ::

Tilen je izjavil:

Vlog pod 100k ne upajo obdavčiti. Stavim. So neumni, tako pa spet ne.


Savers under 100k insured - EU source
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

trololo2 ::

trololo2 je izjavil:

Marat je izjavil:

"Davek" je padel. Kaj zdaj?

Definitivno sledi bank run. In Ciper oz. njegove banke bodo rabile še večjo finančno injekcijo, kot pa zdaj predvidenih 16 milijard EUR.

Scenarij A: Ciper sprejme ruski predlog, da v zameno za finančno pomoč dovolijo Gazpromu raziskovanje in črpanje nafte (plina?) kjerkoli na Cipru. (Če ne rusko pomoč, pa kitajsko. Oziroma kakršno koli izven Zahoda)

Scenarij B: EU vseeno ponudi pomoč Cipru, ne glede na to da jo je pogojevala s sprejemom "Davka".

Scenarij C: Cipru ne pomaga nihče, saj ni too big to fail. S tem EU pošlje sporočilo drugim državam v težavah in njihovim politikom, kaj se zgodi če jih ne ubogajo.

Mislim da ima Ciper dovolj pomemben geostrateški položaj v Sredozemlju, da bo Zahod (če ne EU pa vsaj ZDA) požrl ponos in jim zrihtal finančno pomoč. Kaj mislite ostali?


Pomoje bo na koncu sprejet scenarij D, kjer bojo sprejeli predlagan davek s kakšnim lepotnim popravkom. Časa je tako še do četrtka.


Evo kot sem rekel. Lekcija za Slovenijo. Vprašanje kaj bojo zahtevali pri nas, ampak kar že bo bojo dobili.

Utk ::

trololo2 je izjavil:

Evo kot sem rekel. Lekcija za Slovenijo. Vprašanje kaj bojo zahtevali pri nas, ampak kar že bo bojo dobili.

Vsak dobi kar si zasluži, slej ko prej. 70 let IZVOLJENIH barab in bedakov na oblasti, pa še nekateri mislijo, da bo to šlo čez nekaznovano? Ni šans.

Daedalus ::

Tale bo grda. Vloge pod 100k varne (kao, se razume), ena banka v likvidacijo in njene vloge nad 100k direkt v reševalni paket. Rop tujih in nezavarovanih računov pri belem dnevu.

Banko Laiki bodo razgradili takoj, na "dobro" in "slabo" banko. Zavarovane vloge, torej vloge do 100.000 evrov, bodo prenesli v Bank of Cyprus. Delničarji, imetniki obveznic in nezavarovani vlagatelji v Laiki pa bodo izgubili vse. Ta rešitev bo po Dijsselbloemovih besedah prinesla 4,2 milijarde evrov.

Tudi veliki varčevalci, imetniki obveznic in delničarji v Bank of Cyprus bodo utrpeli izgube, a za zdaj ni jasno, kolikšne. To bodo ciprske oblasti in trojka dorekli v prihodnjih tednih. A pomembno je, da mora imeti banka devet odstotkov kapitala, je pojasnil Dijsselbloem.


Link. Po temle bo nemogoče zaupat bankam v državah, ki imajo težave. Domino efekt pa bo zanimivo opazovat.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

djordjevic ::

Včeraj je bil prvi dan dejanskega začetka razpada evrocone. Ako imajo v bodoče v mislih take manevre, da se reši to nevzdržno gargantuo, naj crkne čim prej. It was flawed from the get go.
No grave is deep enough to keep us in chains.

jype ::

Daedalus> Po temle bo nemogoče zaupat bankam v državah, ki imajo težave.

A tebi se zdi, da je prej kdo zaupal bankam v državah, ki imajo težave?

Folk, ki je na Ciper nosil denar skrivat pred svojimi dacarji, naj pa kar brez ostane - rizik so morali vkalkulirat, ko so začeli s takimi mahinacijami.

djordjevic> Včeraj je bil prvi dan dejanskega začetka razpada evrocone. Ako imajo v bodoče v mislih take manevre, da se reši to nevzdržno gargantuo, naj crkne čim prej. It was flawed from the get go.

Nonsense. Evro raste, EU bo pa imela eno "davčno oazo" manj.

djordjevic ::

Če je bil problem davčna oaza, bi se sprejelo ustrezno zakonodajo na EU-ravni. Davčnih oaz bo po EU tudi po današnjem dogodku še vedno dovolj, pa ne vidim, da bi se kaj preveč drli, da jih je treba ukiniti ali 'sistemsko prestrukturirati'. Ciper je bil premajhen za 'flat-rate' bailoute po vzoru Grčije, Portugalske, Španije in Irske. Pika. Poleg tega pa v njih niso bile izpostavljene nemške in francoske banke, kakor v primeru Grčije, temveč so ciprske banke podružnice grških, te pa v novi dobi niso vredne reševanja.

Vedno sem bil goreč zagovornik EU, toda po zadnjih dejanjih lahko rečem samo:

EU, fakju maš. Takšne nočem.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Daedalus ::

A tebi se zdi, da je prej kdo zaupal bankam v državah, ki imajo težave?


Očitno nisi bral novic zadnje čase.

Folk, ki je na Ciper nosil denar skrivat pred svojimi dacarji, naj pa kar brez ostane - rizik so morali vkalkulirat, ko so začeli s takimi mahinacijami.


Temu se reče vigilantstvo in je kot tako izjemno nevarno. Se lahko jutri spet kaka failana država spomni, da bo rubila sredstva "tajkunom" in kaj boš pol rekel? Ne simpatiziram z utajevalci davkov, sam na takole vižo pa se ne moreš igrati. Drugače te lahko jutri po isti logiki razglasim za Žida in te uplinim. Če gre državam na živce odtekanje sredstev v tujino, naj ga preprečijo. Pri sebi, s svojo zakonodajo. Sem mislil, da si pametnejši, TBH.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jype ::

Daedalus> Očitno nisi bral novic zadnje čase.

Kdo pa še bere novice?

Daedalus> Se lahko jutri spet kaka failana država spomni, da bo rubila sredstva "tajkunom" in kaj boš pol rekel?

"Pa bi kupl bitcoine."

Daedalus> sam na takole vižo pa se ne moreš igrati.

Komot se. Ne samo, da je normalno, da država svojevoljno vzame, celo zelo pogosto je - v času krize in ko se od nje to zahteva od zunaj, še toliko lažje.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Daedalus ()

Daedalus ::

Lepo te naprošam, da nehaš s svojim brezveznim trolanjem uničevati čisto zgledne teme.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Fritz ::

Kaj je narobe v tem kar pise Jype? Ne samo, da drzava lahko vzame, ce tako odloci parlament, kralj, veliki vodja itn., tudi na bojisce te lahko poslje umret v njenem imenu.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

djordjevic ::

V teoriji že, pa hočeš to izkusiti tudi v praksi?
No grave is deep enough to keep us in chains.

Daedalus ::

@Fritz - to, kar se gre jype, je navadno trolanje.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jype ::

Tako se ti morda zdi. Ciper ima vse možnosti rečt "Odjebite!", tako kot Islandija. Pa (še) ni in trenutno vse kaže, da ne bo.

Evro pa raste.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Daedalus ()

Hayabusa ::

Valentino
Kateri scenarij je obveljal ?



Tale obdavčitev depozitov bo za nazaj ali kako ?



Ciper je fucked up, karkoli bodo naredili v bodoče.
Zaupanje si ne bodo več pridobili in to pomeni "gotof je" za njihovo finančno branžo.

celada ::

Daedalus je izjavil:

@Fritz - to, kar se gre jype, je navadno trolanje.


To kar ti je Jype napisal je samo resnica. ;)

Fritz ::

djordjevic je izjavil:

V teoriji že, pa hočeš to izkusiti tudi v praksi?

V praksi ne želim nasilja, lačnih na cesti in podobnega. Zatorej se mi zdi legitimno, da v času krize država poseže vmes in nekaj naredi za te too big to fail sisteme, ki so se ustvarili znotraj ekonomskega prostora. Prav tako nisem za to, da bi se nekomu vzelo vse ali za to, da bi se nekomu vzelo, ker je tujec, Jud, temnejše polti ali kaj podobnega.

V bistvu bi lahko razglasili tudi bankrot in bi država pokrila samo tisto kar garantira (100.000€), kar bi za večino imetnikov vlog bilo še slabše. Zato se mi vse bolj dozdeva pravilna zahteva za pretvorbo določenega odstotka sredstev v lastniški delež, še bolj pa tista, da bi lastniki in njihovi deleži ob tem postali javno znani. Zanimivo bi bilo videti koliko političnih funkcionarjev in državnih uslužbencev skriva svoj denar od države in skupnosti, kateri bi naj služili.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Daedalus ::

Zato se mi vse bolj dozdeva pravilna zahteva za pretvorbo določenega odstotka sredstev v lastniški delež, še bolj pa tista, da bi lastniki in njihovi deleži ob tem postali javno znani. Zanimivo bi bilo videti koliko političnih funkcionarjev in državnih uslužbencev skriva svoj denar od države in skupnosti, kateri bi naj služili.


Ta zahteva posega v osnovni temelj, na katerem visi bančni sistem. In to je staro dobro zaupanje. Ko enkrat ne verjameš več banki, je za lokalno ekonomijo game over. In ta farsa okoli zaplembe depozitov bo imela (jih že ima) posledice mimo stanja na Cipru. Plus, kot sem že povedal ene parkrat. Če gre državam na živce spravljanje sredstev na offshore račune, naj to prepreči z zakonodajo, davčno policijo, sodnimi postopki. Da si pa pripravljen uničit "proxy državo", ker si jezen na lokalne iznajdljivce... je pa bolano. In vse bolj se nakazuje, da je catch točno v tem. Nekdo se je hotel znebiti konkurence s strelom v čelo, ker se mu je zdel lokalni pravno veljaven postopek premalo učinkovit.

Me zanima, kako se bo piskalo, ko bo Slovenija fasala tako/podobno zahtevo. Predvidevam, da bo veliko jokanja in stokanja.

To kar ti je Jype napisal je samo resnica. ;)


Jype je nametal ene par enovrstičnic brez utemeljitve.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jype ::

Daedalus je samo pod vtisom, da je dokapitalizacija NLB karkoli drugega kot to, kar bo storil Ciper.

Prej ali slej bo pogruntal, da gre za enako transakcijo.

Daedalus ::

Daedalus je samo pod vtisom, da je dokapitalizacija NLB karkoli drugega kot to, kar bo storil Ciper.


To sploh ni predmet debate. Predmet debate je način "reševanja" problemov, ki jih ima Ciper/jih ima EU s Ciprom. Zdaj pa še enkrat - lahko prosim nehaš trolat? Da te moderatorji ne bojo ustavljali, mi je jasno. Se lahko samoomejiš?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

torentino ::

Od kje ti bo pa država krila tistih famoznih nx 100.000€?
Kaj mogoče misliš, da jih ima?

Hayabusa ::

torentino je izjavil:

Od kje ti bo pa država krila tistih famoznih nx 100.000EUR?
Kaj mogoče misliš, da jih ima?

ECB jih natisne :)),tako kot v ZDA FED USD.

Država ne krije nič, to je samo ena mantra, ki se jo prepogosto ponavlja.

btw, vprašajte Križaja, kaj je bilo z njegovimi šilingi, ko je šla ena banka v AT v maloro :P.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

Daedalus ::

Od kje ti bo pa država krila tistih famoznih nx 100.000€?
Kaj mogoče misliš, da jih ima?


Če ti država garantira za vloge do 100k€, je to vsaj iztožljivo. Tudi če jih trenutno nima, jih boš lahko dobil, če se ne zgodi kaj totalno apokaliptičnega. Drugače pa tudi banka nima niti pod razno kritja za vse vloge. 10% je že veliko. Zato pa obstaja problem po imenu bank run. Če se to zgodi, pol oni med prvimi dobijo še kaj ven, vsi ostali pa ne.

Drugače pa... mejte depozite na bankah na lasten rizik. Ciper je lepo pokazal, da ne moreš zaupati ne državi, ne EU.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jernejl ::

Daedalus je izjavil:

Če gre državam na živce spravljanje sredstev na offshore račune, naj to prepreči z zakonodajo, davčno policijo, sodnimi postopki. Da si pa pripravljen uničit "proxy državo", ker si jezen na lokalne iznajdljivce... je pa bolano. In vse bolj se nakazuje, da je catch točno v tem. Nekdo se je hotel znebiti konkurence s strelom v čelo, ker se mu je zdel lokalni pravno veljaven postopek premalo učinkovit.

Če bi se jih želeli znebiti, bi tistih 10 milijard investirali v izdelavo atomske bombe, ki bi jo odvrgli na Ciper.
Sicer ne razumem, zakaj bi pošiljko 10 milijard eur denarne pomoči lahko enačili s "hoteti znebiti".
Pomoč bi lahko ciprčani gladko zavrnili in še naprej živeli srečno kot doslej.

Tilen ::

Ciper je lepo pokazal, da ne moreš zaupati ne državi, ne EU.

Ciper je samo v praksi pokazal kaj pomeni garancija na bančne vloge do 100.000 EUR. Pomeni točno to, da v primeru kolapsa dobiš v najslabšem primeru ven 100.000 EUR in nič več. Za milijarde čez to vsoto se lahko legalno obrišeš pod nosom. Na tebi je torej, da izbereš manj slabo banko, če imaš bistveno več kot 100.000 EUR. Zakaj pa misliš, da so nekateri celo tako "neumni" da vlagajo ogromne vsote v nemške in švicarske obveznice z negativnim donosom?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Hayabusa ::

Glede tujcev, ki imajo naložen denar v tuji državi:
http://forum.finance.si/?m=1482605&sing...
Ne gre za to, da ga ne bi mogel odpreti, gre za to, da država Nemčija v primeru Bankrota banke jamči samo za svoje državljane, zate pa ne. To se je zgodilo Bojanu Križaju, za katerega smo vsi kupovali Podarim-Dobim, da je kao lahko smučal, ob stečaju Rieger banke v avstriji pa se je menda obrisal pod nos za milijone nakopičene v tej avstrijski banki.

djordjevic ::

Fritz je izjavil:

djordjevic je izjavil:

V teoriji že, pa hočeš to izkusiti tudi v praksi?

V bistvu bi lahko razglasili tudi bankrot in bi država pokrila samo tisto kar garantira (100.000EUR), kar bi za večino imetnikov vlog bilo še slabše.

Si ti prebral kaj, kakšen je zadnji, 'kompromisni' predlog? Natanko to namreč. Do 100 jurjev ni panike, vse imetnike višjih zneskov se razlasti. Čez noč. Brez ustrezne zakonodaje.

To je fer igra? Črnec, prosim.

p.s.: Zdajle sicer berem, da bodo imetniki vlog nad 100 jurjev _samo_ ob 30%. Uf, potem pa je košer.

p.p.s.: Figo. 30 posto bodo pobrali tudi imetnikom vlog nad 100 jurjev v drugi največji banki Bank of Cyprus (kamor bodo preneseli do-100k-vloge iz banke Laiki, ki umrje). It's getting better and better.

Kakšna utter nesposobnost in to še nekateri zagovarjate. Noro.

Disclaimer: Osebno mi je itak vseeno, kaj se denimo zgodi pri nas, ker mi več kot minusa ne morejo vzeti, ampak mi zadeva zdravorazumsko vseeno ne gre drugače skozi, kot da je to en navaden rop.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Zgodovina sprememb…

Tilen ::

Kako brez ustrezne zakonodaje? Banka ti garantira, da je do 100k vse ok, če pa več not neseš pa to delaš na svojo odgovornost in pač upaš, da bo z banko vse ok. Tukaj pač ni blo vse OK, 100k dobiš ven, kot so ti garantirali in to je to. Pri nas ni nič drugače. Če NKBM propade, se depozite do 100k prenese na npr. NLB ali BS, ostalo se pa reši glede na zmožnosti. Tudi 100% zaplen nad 100k je možen, normalen in legalen scenarij. Zato pa povsod trobijo, da je potrebno premoženje razpršiti, kar pomeni, da milijon pač rabiješ na 10x po 100.000 in imaš ta denar na desetih bankah. Better safe than sorry.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

celada ::

djordjevic je izjavil:

Fritz je izjavil:

djordjevic je izjavil:

V teoriji že, pa hočeš to izkusiti tudi v praksi?

V bistvu bi lahko razglasili tudi bankrot in bi država pokrila samo tisto kar garantira (100.000EUR), kar bi za večino imetnikov vlog bilo še slabše.

Si ti prebral kaj, kakšen je zadnji, 'kompromisni' predlog? Natanko to namreč. Do 100 jurjev ni panike, vse imetnike višjih zneskov se razlasti. Čez noč. Brez ustrezne zakonodaje.

To je fer igra? Črnec, prosim.

p.s.: Zdajle sicer berem, da bodo imetniki vlog nad 100 jurjev _samo_ ob 30%. Uf, potem pa je košer.


Am saj se zavedaš, da tudi v Sloveniji nimaš čisto nič drugačne garancije? Do 100k je "ziher" ostalo pa piši propalo če gre banka zu grunt.

djordjevic ::

Glej, poanta je, da so bile španske in grške banke v _isti_ pizdi, pa se je vanje zmetalo ohoho milijard, ker je bilo treba iti na roko lastnikom. Na Cipru ... Naenkrat ni treba. Fakof, pa taka dvoličnost.
No grave is deep enough to keep us in chains.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakazovanje denarja iz Cipra

Oddelek: Loža
283243 (1659) slovenec_89
»

Najbolj stabilna banka v Sloveniji. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8223001 (20450) Rupa
»

Po stresnih testih le še 150 evrov iz bankomata?! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15945603 (38825) vostok_1
»

Ciprčani obupano nad bankomate (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
15532200 (23582) Invictus

Več podobnih tem