Forum » Strojna oprema » AMD APU - Kaveri
AMD APU - Kaveri
Temo vidijo: vsi
D3m ::
http://www.guru3d.com/articles_pages/am...
http://techreport.com/review/25908/amd-...
A new videocodec: h265/hevc
Kaveri will support h265/hevc as well. The new video codec is up and coming thanks to the rapid adoption of Ultra HD and thus the sheer need to preserve costly bandwith. Initially we heard that this will be software support rendered over the shader engine ony. High Efficiency Video Coding (HEVC) is a video compression format and will be a successor to H.264/MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding). HEVC is to double the data compression ratio compared to H.264/MPEG-4 AVC at the same level of video quality. It can alternatively be used to provide substantially improved video quality at the same bit rate. It can support 8K UHD and resolutions up to 8192x4320.
Kaveri's video accelerators are both updated versions of the ones featured in Trinity and Richland. The UVD 4 video decoder block hasn't changed much, but AMD says it has improved error resiliency, so videos will continue playing even when the decoder encounters errors in their source files. The VCE 2 encoder block adds support for the YUV444 color format, specifically in order to provide better text quality when using 60GHz wireless displays. H.265/HEVC isn't supported in VCE 2. AMD is instead talking about using GPU acceleration via OpenCL to assist with the playback of 4K video content encoded in this fashion.
Oh, and one big-ticket checkbox item has been marked: at last, AMD's latest APU supports PCI Express 3.0 connectivity for off-chip I/O. This addition could pay dividends in several cases, especially when the APU is paired with a couple of discrete graphics cards in a multi-GPU team.
|HP EliteBook|R5 6650U|
klkkkkkkkkkk ::
D3m
brez veze hojniku razlagat - ker mu je vse jasno
Ni nujno potrebno, da rabiš za 4K točno določen decoder - kakor smo rekli ima h.265
Vseeno me pa zanima od kakšnega userja mnenje
Edit: A ni AMD ravno to naredil z kaverijem, da lahko "prebavi" 4k VIDEO
Ni nujno potrebno, da rabiš za 4K točno določen decoder - kakor smo rekli ima h.265
GA-990XA-UD3, FX 6300 4.6GHz, R9 270X, 8Gb Ram, 1TB, G-550W, Win7
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: klkkkkkkkkkk ()
hojnikb ::
http://www.guru3d.com/articles_pages/am...
A new videocodec: h265/hevc
Kaveri will support h265/hevc as well. The new video codec is up and coming thanks to the rapid adoption of Ultra HD and thus the sheer need to preserve costly bandwith. Initially we heard that this will be software support rendered over the shader engine ony. High Efficiency Video Coding (HEVC) is a video compression format and will be a successor to H.264/MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding). HEVC is to double the data compression ratio compared to H.264/MPEG-4 AVC at the same level of video quality. It can alternatively be used to provide substantially improved video quality at the same bit rate. It can support 8K UHD and resolutions up to 8192x4320.
Kaveri's video accelerators are both updated versions of the ones featured in Trinity and Richland. The UVD 4 video decoder block hasn't changed much, but AMD says it has improved error resiliency, so videos will continue playing even when the decoder encounters errors in their source files. The VCE 2 encoder block adds support for the YUV444 color format, specifically in order to provide better text quality when using 60GHz wireless displays. H.265/HEVC isn't supported in VCE 2. AMD is instead talking about using GPU acceleration via OpenCL to assist with the playback of 4K video content encoded in this fashion.
Oh, and one big-ticket checkbox item has been marked: at last, AMD's latest APU supports PCI Express 3.0 connectivity for off-chip I/O. This addition could pay dividends in several cases, especially when the APU is paired with a couple of discrete graphics cards in a multi-GPU team.
Seveda. To se ve že dolgo (in počne že dolgo), da se preko gpu shaderjov offloada (in ne v celoti pospeši) dekodiranje videa.
Ampak to ni stvar, o kateri jaz govorim.
Debitiramo o tem, kako strojni dekoder (ki z grafiko nima nobene veze), v primeru kaverija UVD 4.2 ne podpira 4K videa.
klkkkkkkkkkk je izjavil:
D3m
Niti jasno.
Za 4k v resici ne rabiš nobenga strojnega dekoderja. Dovolj je že močan cpu, ki dekodiranje počne softwaresko. Ampak tukaj ne teče debata o tem.
In amd nima strojnega H.265 dekoderja, niti nima še pripravljenga opencl pospešene varjante.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
Sepravi A8 7600 ni zmožen prebaviti 4K video?
Dobro vprašanje. Glede na to, da lahko stvar dekodira le z pomočjo cpuja...nwm, naj nekdo naredi test, ko ma kaverija.
Čeprav sodeč po tem komentarju, stari richland tega ne zmore
Čeprav sodeč po tem komentarju, stari richland tega ne zmore
Kako pa je KAVERI z 4K predvajanjem?
Zato, ker mlajši brat Richland (moj 6800K) žal ne prebavi 2160p na youtube.
Glede govoric o tem, da preko HDMI podpira 4K, kar ne pomeni avtomatično, da bo na Youtube pognal 4K. Na FM2 embalaži tut piše 4K over HDMI pa mi zdaj prav nič ne koristi.
CPU za nad 100€ bi moral bit zmožen tega se mi zdi.
#brezpodpisa
m0LN4r ::
Nope ne zmore. Pa še vem, da ko sem kupil so reklamiral da bo lahk.
TU je še primer: http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/di...
Drugo je, če bi predvajal z kakim playerom in DXVA, ampak Youtube tega nima. Torej CPU je nekoristen za 4K.
TU je še primer: http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/di...
Drugo je, če bi predvajal z kakim playerom in DXVA, ampak Youtube tega nima. Torej CPU je nekoristen za 4K.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Še enkrat. DXVA ti absolutno nič ne koristi, če nima strojnega 4k dekoderja. In amd ga trenutno nima.
#brezpodpisa
Jp očitno so tudi tukaj ugotovili: http://www.avsforum.com/t/1512588/after...
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
NightHawk ::
AMD reklame je potrebno jemati z veliko rezervo. Ne more ti biti referenca za neko trditev AMDjeva reklama - no, Flyingbee to uporablja, ampak normalni ljudje bi pa morali na zadevo gledati z določeno mero nezaupljivosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: NightHawk ()
Folk ne razume razlike med podpori 4K izhoda(ki je podprta že od hdmi 1.4 in strojnega pospeševanja 4k videa..
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
Čeprav razumem je AMD mislil predvajati 4K video z HSA?
Ja. Procesorska jedra so na polno obremenjena (in velikokrat sploh niso sposobna prebavit visokih bitrejtov), z tem pride posledično večja poraba in gretje..
#brezpodpisa
klkkkkkkkkkk je izjavil:
Hmmmm, kar preko HSA? Mogoče.
|HP EliteBook|R5 6650U|
klkkkkkkkkkk je izjavil:
AMD misli enkrat v prihodnosti implementirat novejše kodeke in resolucije, ki jih UVD ne podpira z pomočjo opencl. Če bo v rabi HSA ali ne, je pa stvar amdja..
Čeprav tudi z HSA stvar nebo nikol tako dobra, kot če bi bil prisotn strojni dekoder.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
Nekateri govorijo, da AMD nemore podpreti teh decoderjev - ker so dragi, AMD pa nima doma zlate gore :) "No mogoče zdej, ko verjetno rudarijo na polno"
No nekaj so govorili glede HSA, da bo podpiral.
Hojnikb - kako nebo dobra stvar?
Samo, da prebavi video 4K drugega pa nerabiš :)
Lp
No nekaj so govorili glede HSA, da bo podpiral.
Hojnikb - kako nebo dobra stvar?
Samo, da prebavi video 4K drugega pa nerabiš :)
Lp
Zgodovina sprememb…
Em dečki sem probal DXVA h.264 1080p z DTS (passthrough). Z navadnimi (1080p proni ni problem), samo niso h.264 in dxva ne dela.
- GPU usage 99%
Veste kaj se zgodi ko odprem še enega? En izmed drugih zašteka.
Tako, da ne verjamem da bo Kaveri to nadoknadil. 4K je 4x toliko pikslov/dela takorekoč. Kolko smo pa mi dobili par % tu in tam in še par % "mogoče"
- GPU usage 99%
Veste kaj se zgodi ko odprem še enega? En izmed drugih zašteka.
Tako, da ne verjamem da bo Kaveri to nadoknadil. 4K je 4x toliko pikslov/dela takorekoč. Kolko smo pa mi dobili par % tu in tam in še par % "mogoče"
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Najbolj sigurno je strojno. Je pa hecna stvar. Recimo jaz te opcije ne rabim, kaj šele 3D ali 4K, ki še ni "mainstream".
|HP EliteBook|R5 6650U|
Še demonstracija, kako je to, če ima stvar 4k dekoder...
CPU usage praktično na nuli..
Vse to na 50€ procesorju..
CPU usage praktično na nuli..
Vse to na 50€ procesorju..
#brezpodpisa
Ni fora v tem al rabiš al ne. Problem je da kupiš vrečko čipsa pa piše 20% gratis, a vrečka je samo do polovice nafilana.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Pa še to, konkurenca nikjer ne promovira 4K videa na svojih lowend produktih, a jih zmorejo z levo jajco (kot je razvidno zgoraj).
#brezpodpisa
Em mi lahko na ZS poveš, kako in kje je tale video? Bi še jaz probal.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Vsekakor ima AMD možnost to popraviti vsaj na kaveriju. Kakor sem rekel z uporabo HSA zna bit zadeva odlična...
klkkkkkkkkkk je izjavil:
Vsekakor ima AMD možnost to popraviti vsaj na kaveriju. Kakor sem rekel z uporabo HSA zna bit zadeva odlična...
Tudi z nwm kakimi hacki jim 0% cpu usage nebo uspel. Za to rabiš dekoder, ki ga pa amd nemore čudežno implemetirat v kaveriju :)
#brezpodpisa
Bomo vidl. AMD zaenkrat zaostaja kar se tega tiče..
Čeprav bi od kaverija to pričakoval, glede na to, da cilja tudi na htpc uporabnike
Čeprav bi od kaverija to pričakoval, glede na to, da cilja tudi na htpc uporabnike
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
Youtube 4K je pa negledljiv in CPU usage je nad 90%
AMD APU za 140€ torej za relativno/isto (mal več) ceno bi dobil najslabši i5 in imel superduper HTPC in futureproof.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
FlyingBee ::
sj jih tudi z apujem nemorš z nekimi normalnimi nastavitvami :)
Ja youtube je kr bloatet zadeva, kar se tiče predvajaje videa, zato pa včas kaka stvar ne dela dober..
AMD APU za 140€ torej za relativno/isto (mal več) ceno bi dobil najslabši i5 in imel superduper HTPC in futureproof.
Ja youtube je kr bloatet zadeva, kar se tiče predvajaje videa, zato pa včas kaka stvar ne dela dober..
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
ne bi pa mogel iger na fhd igrat
Dejansko bi lahko, ampak z 3-4 fpsi manj (ultra low settingsi seveda).
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Se pravi je youtube problem?
Kaj pa brskalnik?
|HP EliteBook|R5 6650U|
Je že tema zato: https://slo-tech.com/forum/t600020/49
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
klkkkkkkkkkk je izjavil:
Tudi z nwm kakimi hacki jim 0% cpu usage nebo uspel. Za to rabiš dekoder, ki ga pa amd nemore čudežno implemetirat v kaveriju :)
Za uporabo HSA v takih primerih, če je seveda dovolj effektivno potem sem prepričan, da nebomo dolgo čakali.... Saj je kar nekaj podjetij, ki podpirajo HSA.
treba pa je seveda vprašati kakšnega uporabnika
Zgodovina sprememb…
Še vedno ti ni jasn koncept strojnih dekoderjov.
Seveda se da 4k h.264 implementirat v opencl/hsa, sam nebo stvar tako dobra kot hardware dekoder ..
kapiš ?
Seveda se da 4k h.264 implementirat v opencl/hsa, sam nebo stvar tako dobra kot hardware dekoder ..
kapiš ?
#brezpodpisa
hojnikb
mogoče sem res premalo napisal...
Hotel sem povedati, da lahko preko HSA izdajo boljši dekoder, to seveda ni bilo namenjen na kaverija, ampak na "future"...
Kar potemni, če bodo res prišli server APU-ji bo še več osredotočenosti na HSA... recimo kasnejše generacije lahko prinesejo zaradi HSA še boljši izkoristek oz. nove hardware dekoderje
Hotel sem povedati, da lahko preko HSA izdajo boljši dekoder, to seveda ni bilo namenjen na kaverija, ampak na "future"...
Kar potemni, če bodo res prišli server APU-ji bo še več osredotočenosti na HSA... recimo kasnejše generacije lahko prinesejo zaradi HSA še boljši izkoristek oz. nove hardware dekoderje
Zgodovina sprememb…
Lahko seveda naredijo opencl dekoder, ki bo zmožen offloadat del 4K na GPU, ampak kjučna beseda je tu del, saj bo še vedno moral asistirat cpu..
Za future je 1000x boljša rešitev interni dekoder, ki je zmožen predvajat 4K. Pa tudi podpora h.265 nebi škodla ...
klkkkkkkkkkk je izjavil:
hojnikb
Hoptel sme povedati, da lahko preko HSA izdajo boljši dekoder, to seveda ni bilo namenjen na kaverija, ampak na "future"...
Za future je 1000x boljša rešitev interni dekoder, ki je zmožen predvajat 4K. Pa tudi podpora h.265 nebi škodla ...
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
Ja upajmo, da bo kakšen internetni decoder :)
Prav zanima me Thief 2014 in kaveri A10 7850K vs FX 8350 vs i7 4770K
Prav zanima me Thief 2014 in kaveri A10 7850K vs FX 8350 vs i7 4770K
Tarzan ::
Še vedno ti ni jasn koncept strojnih dekoderjov.
kapiš ?
Vse lepo in prav, potem pa pride h.266 in si s strojnim dekoderjem lahko obrišeš rit, medtem ko z uporabo HSA/OpenCL zadeva še vedno normalno funkcionira.
Strojni dekoder je odlična zadeva, je pa popolnoma namenska in opravlja le eno funkcijo. OpenCL/HSA rešitev uporablja i(GPU), ki zna in lahko počne še nešteto drugih opravil. Mogoče je CPU na 5 do 10% v primerjavi z 1-5%, ampak vseeno zadeva deluje več kot zadovoljivo. Na račun namenskega dekoderja, AMD raje doda še nekaj dodatnih sposobnejših shaderjev, kar ugodno vpliva na performance HSA/OpenCL podprtih aplikacij. Ko, če se te razširijo, ne bo niti najmanjše dileme, katera od rešitev je bolj smotrna.
predn bo nov format uzuni, bojo današnji sistemi že 3x zastareli :)
Kr poglej kdaj je h.264 pršu ...
Zato so strojni dekoderji smiselni, ker imajo minimalno porabo in porabijo praktično nič die placa..
Kr poglej kdaj je h.264 pršu ...
Zato so strojni dekoderji smiselni, ker imajo minimalno porabo in porabijo praktično nič die placa..
#brezpodpisa
Tak hitro to ne gre. Treba patentirat, standardizirat, mainstreamat, licencirat.
Na X265 delajo že od 2013 pa še zdaleč ni tako razširjen kot x264, ki ga imaš na vsakem vogalu.
Pa hardware decoder lahko uporabiš tudi v manjših napravah, kjer ni grafične ala R7 R9.
Tako je, pa še poceni je in razbremeni ostale komponente.
Na X265 delajo že od 2013 pa še zdaleč ni tako razširjen kot x264, ki ga imaš na vsakem vogalu.
Pa hardware decoder lahko uporabiš tudi v manjših napravah, kjer ni grafične ala R7 R9.
Tako je, pa še poceni je in razbremeni ostale komponente.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
Tarzan ::
Imajo minimalno porabo, bo držalo, vseeno pa jemljejo die prostor. AMD se je odločil, da se bo namenskemu dekoderju odpovedal - verjetno ravno z razlogom HSA implementacije programabilnega shaderskega dekodiranja videa. Glede na zmogljivost shaderjev Kaverija mislim da se procesor ne bo niti spotil pri predvajanju videa v ultra visokih resolucijah. Bo pa vseeno verjetno poraba bistveno višja od rešitve, ki jo omogoča Intel s strojno pospešitvijo. Mene ne zanima toliko Thief, bolj me zanima, koliko bo razlike v porabi pri dekodiranju videa v primerjavi z Inteli, tudi pri resolucijah bistveno (nižjih in) višjih od 4k.
Tablet, telefon, TV, namenski video predvajalnik - Edina logična izbira je HW dekoder. Absolutno.
Tablet, telefon, TV, namenski video predvajalnik - Edina logična izbira je HW dekoder. Absolutno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tarzan ()
SuperVeloce ::
Glede na to, da najverjetneje še TrueAudio jemlje več prostora na die, je povsem nesmiselno, da bi se odpovedal HW decoderju zaradi tega razloga.
Imajo minimalno porabo, bo držalo, vseeno pa jemljejo die prostor. AMD se je odločil, da se bo namenskemu dekoderju odpovedal - verjetno ravno z razlogom HSA implementacije programabilnega shaderskega dekodiranja videa. Glede na zmogljivost shaderjev Kaverija mislim da se procesor ne bo niti spotil pri predvajanju videa v ultra visokih resolucijah. Bo pa vseeno verjetno poraba bistveno višja od rešitve, ki jo omogoča Intel s strojno pospešitvijo. Mene ne zanima toliko Thief, bolj me zanima, koliko bo razlike v porabi pri dekodiranju videa v primerjavi z Inteli, tudi pri resolucijah bistveno (nižjih in) višjih od 4k.
Video dekoderji jemljejo _tako_ malo die placa (sploh na 28nm), da ji nima smisle ne implementirat. AMD je bil pač len oz. niso namel $$$ za razvoj novega dekoderja in so pač prenesl obstoječega v kaverija..
OpenCL/HSA based dekodiranje nebo _nikoli_ bolj power efficient kot namenski dekoder. Je pa bolj fleksibilno. Čeprav je tudi CPU fleksibilen, kar se tega tiče
#brezpodpisa
Jap AMD nima $$$
HSA based dekodiranje zna bit zelo efficient, trditi nekaj kar še niso naredili oz. testirali je brez veze bodo že podatki sami....
HSA based dekodiranje zna bit zelo efficient, trditi nekaj kar še niso naredili oz. testirali je brez veze bodo že podatki sami....
Zgodovina sprememb…
Kaveri dela dva koraka naprej in enga nazaj stem obljubljanjem: "razvijemo po tem, ko prodamo" pristopom. Če ne morejo biti na vseh področjih dobra konkurenca, se naj potrudijo vsaj na enem in bli ubitačni ne pa nekaj vmes.
Če nima $$$, naj dela samo grafične recimo, ne pa vsega po malem, pa ne sfolga plačevat developerjem in drugim firmam.
Bolje rečeno AMD poskusi skočit na vlak, ko se je že odpelal.
Če nima $$$, naj dela samo grafične recimo, ne pa vsega po malem, pa ne sfolga plačevat developerjem in drugim firmam.
Bolje rečeno AMD poskusi skočit na vlak, ko se je že odpelal.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
Meni so CPU-ji čisto vredu
- P/P in ravno prav hitri...
- HSA = Future
@m0LN4r
trenutno je biti lahko pameten glede AMD vendar že ima HSA.
Prav tako steamroller je kar hiter bi prav rad videl primerjavo clock per clock 4 jederni steamroller vs i3 4330. Porabo so znižali...
Pri excavatorju ima veliko možnost...
- P/P in ravno prav hitri...
- HSA = Future
@m0LN4r
trenutno je biti lahko pameten glede AMD vendar že ima HSA.
Prav tako steamroller je kar hiter bi prav rad videl primerjavo clock per clock 4 jederni steamroller vs i3 4330. Porabo so znižali...
Pri excavatorju ima veliko možnost...
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | PC za 700€ - vaše mnenjeOddelek: Kaj kupiti | 3034 (2539) | Beef |
» | Mantle za Battlefield 4 končno prihaja (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Igre | 24038 (19865) | Jst |
» | Intel z dobičkom in odpuščanjiOddelek: Novice / Rezultati | 10778 (8443) | hojnikb |