Forum » Programiranje » krmiljenje skenerja
krmiljenje skenerja
geodet MD ::
Pozdravljeni
Iz skenerja sem vzel samo koračni motorček in ploščo. Zanima me, kako bi lahko napisal svoje drajverje za skener, da bi lahko ta motorček krmilil?
Lahko se nanaša to tudi na motorček in ploščo iz printerja.
Havala za odgovor oz. tudi kaki namigi bi prav prišli, da vem sploh kje in kaj iskat gle programske opreme. motorček in plošča sta priskrbljena.
lp
Iz skenerja sem vzel samo koračni motorček in ploščo. Zanima me, kako bi lahko napisal svoje drajverje za skener, da bi lahko ta motorček krmilil?
Lahko se nanaša to tudi na motorček in ploščo iz printerja.
Havala za odgovor oz. tudi kaki namigi bi prav prišli, da vem sploh kje in kaj iskat gle programske opreme. motorček in plošča sta priskrbljena.
lp
_Dormage_ ::
Več o tem kaj uporabit za krmiljenje lahko dobiš tu.
Verjetno ti bodo predlagali, raspija oziroma arduinota
Oboje je dokaj enostavno. Arduino je krmilnik in ima velik community, malo morje tutorialov kode in pomoči.
Raspi je relativno nova stvar. Poglej si tudi dokaj svežo temo.
Je ARM based mini PC, ki poganja več distrotov. Ima pa tudi GPIO prek katerega bi lahko krmilu motor.
Lahko uporabiš tudi oba v kombinaciji :)
Kateri je primernejši je odvisno od tega kaj je tvoj cilj.
Za krmiljenje motorja boš napisal tudi kako vrstico kode.
Ko boš do tja prišel ti bomo tukaj pomagali.
Verjetno ti bodo predlagali, raspija oziroma arduinota
Oboje je dokaj enostavno. Arduino je krmilnik in ima velik community, malo morje tutorialov kode in pomoči.
Raspi je relativno nova stvar. Poglej si tudi dokaj svežo temo.
Je ARM based mini PC, ki poganja več distrotov. Ima pa tudi GPIO prek katerega bi lahko krmilu motor.
Lahko uporabiš tudi oba v kombinaciji :)
Kateri je primernejši je odvisno od tega kaj je tvoj cilj.
Za krmiljenje motorja boš napisal tudi kako vrstico kode.
Ko boš do tja prišel ti bomo tukaj pomagali.
Hvala za hiter odgovor
arduinota sem že gledal in tutoriale tudi samo so vsi še meli zraven neka svoja vezja lotana in so motorčke krmilili preko potencimetra. Jaz vem samo kaj bi rabil glede ostalega pa skoraj nič ne vem (zalotat kako svoje vezje in napisat kako kodo). moj namen je da bi pol motorček poganjal laser gor in dol okoli svoje osi, samo to gibanje mora biti čim bolj enakomerno in počasno.
za dodatna pojasnila sem na voljo
lp
arduinota sem že gledal in tutoriale tudi samo so vsi še meli zraven neka svoja vezja lotana in so motorčke krmilili preko potencimetra. Jaz vem samo kaj bi rabil glede ostalega pa skoraj nič ne vem (zalotat kako svoje vezje in napisat kako kodo). moj namen je da bi pol motorček poganjal laser gor in dol okoli svoje osi, samo to gibanje mora biti čim bolj enakomerno in počasno.
za dodatna pojasnila sem na voljo
lp
_Dormage_ ::
Sklepam, da bos to počel programsko in ne ročno.
Potenciometre dajejo na tutorialih zato, da lazje predstavijo kako se motork krmili.
Namesto potenciometra ga kahko krmilis z analog out pini.
Kolko natančno hočeš premikat je zelo pomembno.
Zvezno tega sigurno neboš počel. Natančnost je odvisna od motorja in tudi tipa motorja.
Če si vzel motor iz skenerja je verjetno bipolarni stepper. (Ima 4 žice?)
Natančnost bi lahko samo ugibal in sigurno zgrešil ker ne poznam.
Ne vem koliko poznaš te stvari, ampak svetujem, da si malo prebereš o elektro motorjih ali prosiš za pomoč na elektrotehniškem forumu.
V osnovi te zanima koliko stopinj je en korak (step).
To je potem najmanjši premik, ki ga lahko narediš in hkrati natančnost.
Te zadeve znajo bit zelo natančne tudi do 0.02 stopinje/korak.
Arduino ima tudi primer krmiljenja bipolarnega stepperja nekje med primeri na uradni spletni strani.
Potenciometre dajejo na tutorialih zato, da lazje predstavijo kako se motork krmili.
Namesto potenciometra ga kahko krmilis z analog out pini.
Kolko natančno hočeš premikat je zelo pomembno.
Zvezno tega sigurno neboš počel. Natančnost je odvisna od motorja in tudi tipa motorja.
Če si vzel motor iz skenerja je verjetno bipolarni stepper. (Ima 4 žice?)
Natančnost bi lahko samo ugibal in sigurno zgrešil ker ne poznam.
Ne vem koliko poznaš te stvari, ampak svetujem, da si malo prebereš o elektro motorjih ali prosiš za pomoč na elektrotehniškem forumu.
V osnovi te zanima koliko stopinj je en korak (step).
To je potem najmanjši premik, ki ga lahko narediš in hkrati natančnost.
Te zadeve znajo bit zelo natančne tudi do 0.02 stopinje/korak.
Arduino ima tudi primer krmiljenja bipolarnega stepperja nekje med primeri na uradni spletni strani.
Pozdravljeni
Opravičujem se, da se nisem tako dolgo oglasi. Sem pregledal stvari.Prvo bom poskušal rešiti mehansko. DC motor (3rpm) + zobčeniki, da zreduciram obrate na približno 13°na 4 min. Če bo to delovalo je naslednaj faza arduino in stepmotor.
Ko se začnem ukvarjati s tem, se pa sigurno oglasim za pomoč pri pisanju kode za krmiljenje.
hvala za pomoč
p.s. super stran https://slo-tech.com
Prišlo je do napake. 13° na minuto.
lp
Opravičujem se, da se nisem tako dolgo oglasi. Sem pregledal stvari.Prvo bom poskušal rešiti mehansko. DC motor (3rpm) + zobčeniki, da zreduciram obrate na približno 13°na 4 min. Če bo to delovalo je naslednaj faza arduino in stepmotor.
Ko se začnem ukvarjati s tem, se pa sigurno oglasim za pomoč pri pisanju kode za krmiljenje.
hvala za pomoč
p.s. super stran https://slo-tech.com
Prišlo je do napake. 13° na minuto.
lp
Zgodovina sprememb…
- spremenil: geodet MD ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Avtomatika za sončni kolektor (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 11248 (7412) | FX6300B |
» | Arduino - krmiljenje stepper motorjevOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3713 (2892) | steling |
» | Programiranje preprostega robotaOddelek: Programiranje | 4923 (4190) | Rias Gremory |
» | Linux CNCOddelek: Operacijski sistemi | 3699 (3032) | brez-imenko |
» | Motorček za otroški avtomobilček?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 9463 (8252) | ReBi |