» »

Monitorji - resolucija

Monitorji - resolucija

Temo vidijo: vsi

tx-z ::

A mi lahko kdo razloži, zakaj majo monitorji še vedno tok mejhne resolucije, če majo pa že mobiteli in tablični računalnik, z velik manjšimi zasloni večje resolucije? (iPad 2048x1536, Samsung GS3 1280x720....najnovejši mobiteli majo že 1920x1080) ...monitorji so pa vsi obstal na 1920x1080(razn večji na 2560x1440?) Mislm, če lah nardijo na 5" zaslonu 1080p, ne vem kaj je omejitev, da ne bi tega nardil na 24" zaslonu in bi mel (vsaj) 4K resolucijo?

Zanima me predvsem, zakaj se to ne zgodi že zdej(sej, nekoč se bo...)? Cena najbrž ne bi bla problem?
tx-z

Unknown_001 ::

Mobilne naprave se prodajajo ko vroče žemle, zato, pa so pomembne številke, ki kupce prepričajo v nakup. Običajni monitorji za desktop so čist zadovoljivi z Full HD do okol 24inch.

To je isto vprašanje, kot to, zakaj ima telefon že 8jedernik, računalnik pa v povprečju 4jedernik. Zgolj marketing in nič drugega.

+ to, da če bi imel ti 4K resolucijo verjemi, da na njej marsičesa ne bi zmogel poganjat, ker bi računalnik pokleknil, ker so programi za PC-je zmogljivostno bolj zahtevni, kot pa to, kar maš zdj na telefonu.

Zgodovina sprememb…

Halfdead987 ::

Tudi jaz bi vsaj 4K na 24". Ker na 24" FullHD komot vidim pixle,dokler na svojem S3 NE.

*Vem da ima monitor dosti manj ppi,ja.

Zgodovina sprememb…

mailer ::

Vprašaj se, če imaš dovolj zmogljivo strojno opremo za normalno delovanje 4K resolucije. Za namizje ni problem, za filme v 4K sploh pa igre zaenkrat ni cenovno sprejemljive grafike. Že z full HD na najboljših grafičnih nastavitvah marsikatera trenutno zmogljiva kartica vrže ven samo 40 slik/na sekundo.

bluefish ::

Saj lahko igre poganjaš na nižji resoluciji.

Pri resnem delu pa placa nikoli ni preveč.

In kje je kak film v 4K?
Kaj ti sanjaš? Filmi so vsi v 24fps,in že moj s3 poganja fullHD. Tako da za 4K pomoje ne bi bilo problema z kakšnim i3.

Tukaj imaš par primerkov pa preizkusi. Meni se na dvojedrniku zatika, da je negledljivo.

Nimam 4K monitorja,tako da ne bo šlo.

Nima veze kakšen monitor imaš, poglej če ti tekoče predvaja. Sicer pa 2 minuti zavzameta 270MB.

freesty ::

Kak si pa odprl? Prek youtube aplikacije al prek browserja? Pa kak ves, da ti predvaja res v 4K?
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

Najprej prek Youtube, izberi ločljivost na "izvirna". Potem sem še posnel na disk pa je bilo malo boljše a še vedno netekoče.

Na dvojedrniku si mislil osebni racunalnik al telefon? :) Ker na telefonu ne vidim opcije, da nastavis na izvirnik. Sam HD al pa brez HD.

Na kompu pa mi dela brez problema, 2500k.

Kako boš laufal 4K na non 4K zaslonu?
To je isto kot to,da moj S3 laufa FullHD,ki ubistvu ni fullhd ampak HD.

Ja ce si dol potegnes video in predvajas v windowed mode potem ti pomoje obremeni procesor enako kot, ce bi imel vecji zaslon. Samo, da pac zaradi premalega zaslona vidis samo cetrt slike.

tx-z ::

Sej ni vse v videu...Maš tut designerska orodja, urejanje slik,...
tx-z

Pro_moted ::

Halfdead987 je izjavil:

Kako boš laufal 4K na non 4K zaslonu?
To je isto kot to,da moj S3 laufa FullHD,ki ubistvu ni fullhd ampak HD.

Če narediš resolucijo na izvirnik ( torej 4K) , mi moj procesor obremeni tudi do 60 % , skače med 40 do 60 %. Dočim 1080p mi obremeni okoli 10 %. Tako da je razlika ogromna, telefoni pa verjetno tega ne morejo predvajat.
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX

GrimReaper ::

bluefish je izjavil:

Prvo ni res. Sam imam 2560x1440, in mi je par letošnjih (oz. zdaj že lanskih) iger delalo samo na 30FPS. Pa sem probal 1920x1080, in je slika preveč zrnata da bi lahko upravičilo dvojno število FPS-ev.
Za 1:1 pa 27" ni dovolj velik, ker pride potem slika velika samo 20".
Potem je v samih Windowsih problem velik DPI. Če se spomnite, se jih je veliko pritoževalo ko je prišel Lenovo 22" 1920x1200 s 102 DPI, katerega sem si tut sam lastil.
Zdej so pa povsem normalni 2560x1440 s 109DPI. Ampak tukaj pa res mislim da je že meja, ne moreš imet 3840x2160 na 27" monitorju, kaj šele na 24" kot ste nekateri tukaj mislili.
Recimo na Slo-tech moram že zdej imet 125% povečavo, pa drugače zelo dobro vidim, ampak na 100% je pa res vse zelo majhno.
Obstaja pa drugače, če ga kdo hoče:
http://www.amazon.com/IBM-T221-22-2-384...

V glavnem, sam sem s 27" 2560x1440 zadovoljen tako s fizično velikostjo (valda ne morm met 32" na mizi, če imam tak TV) kot z resolucijo. Mogoče bi se lahko navadil na 30", ampak sem tut že bral da tisti ki imajo 27 in 30", raje uporabljajo 27".
Problem vidim v sami tehnologiji, kjer me IPS s svojim glowom zelo zelo moti, in bi rad čimprej zamenjal tako monitor kot TV.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Zgodovina sprememb…

Unknown_001 ::

bluefish je izjavil:

HA! Pa še kj. Zdj mi povej kaj si s tem placom mislil? Resolucijo al diagonalo zaslona? Kakšen render za narest pri taki resoluciji je samomor za računalnik. Delo z zahtevnejšimi programi predvsem inženirskimi, ki so kar požrešni bi bilo pri tej resoluciji možno le z res samo top šit robo. Ekran je kvečjem primeren za slike gledat v polnem čaru, brez zumiranja, za vse ostalo je pa navadno preseravnaje. Mogoče čez par let, ko bo tud zmogljivost računalnikov večja, do takrat pa samo mokre sanje. Glede diagonale se pa strinjam.

Invictus ::

Boljša ločljivost na monitorju, boljša slike.

Celo uporabna za konzolo, ne samo za slike.

Sem zadnjič preverjal MacBook Pro retina na max resoluciji ... To bo moj naslednji nakup. Pa večino dela naredim v konzoli ...

Slika super. Komaj čakam da bodo navadni monitorji imeli take ločljivosti ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

bluefish ::

@GrimReaper: ja, DPI je bil problem oz. je v nekaterih primerih še, vendar se situacija izboljšuje.

@Raptor F16: ja, nekatere aplikacije so precej požrešne. Je pa veliko takih, ki na višji resoluciji prav lepo tečejo. Pa jasno, namesto dveh monitorjev nato le en.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Monitor resolucija 2560 x 1440 ali 4k, velikost 27" ali 32"?

Oddelek: Kaj kupiti
464412 (723) Furbo
»

4K monitorji (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29274581 (24423) Yenk
»

Velik monitor - slabosti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
577814 (5880) Han
»

27inch monitor (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

719204519 (104477) Crni_Dejan
»

Samsungov zaslon prehiteva Apple in Google (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
5820472 (17873) PrimozR

Več podobnih tem