» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
427 / 428
»»

alekskac ::

Dobr, pri meni ki sem bolj sirotinja, že tudi jurja več pomeni velik denarja. Glede na to da nisem ročen v vseh teh opravilih, bi moral nekaj dela tudi komu drugemu plačat (ne sam material), pa se nabere. Če moraš potem še eko kredit vzet, ker ne moreš vnaprej položit 14 do 19 jurjev na mizo si pa hitro v teritoriju nedosegljivega.

feryz je izjavil:

alekskac je izjavil:

Dobr te tvoje cene so mal domišlija. V maloprodaji Janez Vzorec plača panel nekje 85-90 eur, inverter pa ne vem koliko. Se z veseljem pustim popravit, če vstaviš link do svojih cen ...
Bo v redu? Ta trenutek sem zajel sliko.
Rabiš še za mikroinverter?

To ni link. Jaz tud slikco nardim za 25 eur za panel. Kje to jaz lahko kupim, kot navadn Janez?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

feryz ::

Pokličeš svojega štromarja in ti jih naroči.
Pripeljejo kamor hočeš.
Minutka dela.

Aja, to je brez ddv.
Zato pa sem napisal, da elektrarna pride med 250 in 300 evrov in ne 230 evrov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

iloveboobz ::

to je legit cena, sam feryz je prikladno pozabo povedat, da je to B2B cena brez davka.. Gorih maš pa v maloprodaji z davkom za 72€, če nucaš danes privat..
smoki

iloveboobz je izjavil:

alekskac je izjavil:

Dobr te tvoje cene so mal domišlija. V maloprodaji Janez Vzorec plača panel nekje 85-90 eur, inverter pa ne vem koliko. Se z veseljem pustim popravit, če vstaviš link do svojih cen ...

mikroinverter požegnan s strani elektra
https://www.amazon.de/-/en/Hoymiles-HMS...

solarn panel
https://digitklik.si/izdelek_JA-SOLAR-J...

260€ za komplet..

Paneli niso na zalogi. Na clickbait is padu. Dostava tud šeni vračunana.

iloveboobz je izjavil:

to je legit cena, sam feryz je prikladno pozabo povedat, da je to B2B cena brez davka.. Gorih maš pa v maloprodaji z davkom za 72€, če nucaš danes privat..

NI na zalogi po tej ceni, si pozabu pogledat ...

Zgodovina sprememb…

iloveboobz ::

>dobava: 7dni

glede na b2b cene, je to čist legit

https://www.plan-net-solar.si/sl/produc...

za eno kavico več ga dejansko dobiš danes.
smoki

Zgodovina sprememb…

David Mayer ::

alekskac je izjavil:

14 do 19 jurjev

To je ena stran enačbe. Koliko je trenutno letne porabe (najlažje je v zneskih, ki verjetno ne bodo nižji, najboljše je v MWh) in koliko se planira v naslednjih 10 letih, za občutek. Sicer obstajajo kakšni namenski kalkulatorji, kaj pravijo glede let do rentabilnosti? Včasih se čisto zares ne izplača.

Zgodovina sprememb…

En ponudnik (tist s ceno slabih 19KEUR, to je ECE) je naredil izračun iz znanih podatkov porabe, in cene energije, prenosa. V 30 letih bi SE 7.2 kWp prihranila 13.000 eur (vendar niso vračunani stroški morebitnih okvar). Čez 30 let bom jaz na smrtni postelji, ali pa pod cipreso. Milsim, ne da se ne splača. Je profit. Ni pa zdej tolk da se bom šel zapufat za 19 čukov (OK, za toliko se sploh ne morem ker še vračam kredit za hišo). Računal sem puf za nekje 10, pa potem znižat puf, ko bi bila povrnjena subvencija. Tuki smo pa zdej skor krat 2. Netmetering bi mi pa dali samo za tri leta. (vmes pa delali z baterijo kot svinja z mehom).

Zgodovina sprememb…

30? Fak, tukaj se pogovarjamo 3-7 let, pa se že skoraj hudi gledamo, če je več.

30 let ni ROI. To je pričakovana življenjska doba SE. V resnici ni toliko, ampak OK. SE, s ceno 19K, kupljena na puf, z "netmeteringom" za tri leta, naj bi prišprala meni po trenutno znanih podatkih 13KEUR preden krepne. To so izračunali. Niso všteli okvar/obrabe. Ne moremo rečt da se ne splača, ma je švoh. Čebi mel 20 jurjev za skeširat, bi to bilo kar nekaj več. Čebi imel po starih pravilih netmetring, bi bilo še bolje. To sem pač zamudil, pa bom še to spustil. Oziroma, gruntam kako bi vseeno to izvedel za nekih 6 jurjev neto.

Zgodovina sprememb…

Razumem. Enkrat, ko se doseže ROI, se fokus prenese - ne daje se več poudarka na življenjsko dobo SE ali pri-varčevanje, ker SE zgodba tako sama piše, dokler SE.

Zgodovina sprememb…

feryz je izjavil:

Pripeljejo kamor hočeš.
Minutka dela.

Fery jaz ne vem kje obstajajo te električarji. Pri nas je uzanca da si svoje rabate kar lepo zase zadržijo. Če jaz električarja fejst žicam, mi šuko vitčnico da za 25 cent cenej, kot če jo grem v Bauhaus sam kupit.

iloveboobz je izjavil:

>dobava: 7dni

glede na b2b cene, je to čist legit

https://www.plan-net-solar.si/sl/produc...

za eno kavico več ga dejansko dobiš danes.

Majo tud 450W bifacialne za 59. Probaš naročit - napaka na strežniku .... Probaš pogledat pogoje poslovanja - napišite nam sporočilo. Morda gre za stare cene, pa še niso dali popravit spletne strani. Sej najbrž se da kje dobit za manj ko 90 eur panel (no, skor zihr). Sam panel niti ni največji strošek SE. Bom še naprej spremljal, morda uspem tud jaz kaj spacat.

Zgodovina sprememb…

Če žiher dodam, jaz bi tja kar poklical, kako je na stvari, ker tile dvojno-obrazni paneli delujejo precej zanimivo!

Če jim slučajno (vibe coded?) webshop crkuje?

alekskac je izjavil:

Fery jaz ne vem kje obstajajo te električarji. Pri nas je uzanca da si svoje rabate kar lepo zase zadržijo. Če jaz električarja fejst žicam, mi šuko vitčnico da za 25 cent cenej, kot če jo grem v Bauhaus sam kupit.
Pa valjda vsak koga pozna. Iz različnih branž.
Ne morejo biti vsi ljudje v vašem okrožju pizde po srcu.
Če pa so, jih odjebite in nabavite druge kolege.

Btw, ni treba da je štromar, lahko je katerikoli drugi privatnik. In bo dobil enake b2b cene.
Super rabatov ni več.

Grimnir3 ::

alekskac je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

bpr123 je izjavil:

Danes sem videl reklamo za SE s hranilnikom za nekih 8200€ po subvenciji.
10kWp SE in 20kWh hranilnik.

Štiri leta nazaj je bila samo SE 10kWp 10000€ po odbiti subvenciji.

Zakaj tu reklamirajo tako nizko ceno in zakaj imaš ti tako visoko ne vem. Ali tebe lupijo ali pa ima ta reklama veliko dobnega tiska.

Po pravici povedano, tudi sam nisem dovolj pameten. Zato sem prosil za tri ponudbe da se izognem morebitnemu nategu. Eden od njih je tudi v reklami navajal nekaj ugodno podobnega, kot si našel sam. Ko pa je prišla dejanska ponudba (zavezujoča, pač za tistih deset dni ko je veljavna) so bile številke višje.

Moram rečt da so bili vsi trije ponudniki dovolj korektni, prišli na ogled (torej, ne samo "prodaja po telefonu), razložili nekaj stvari. Noben ni zamolčal da "ponudba na ključ" v resnici ni popolnoma na ključ, ter da ima investitor še kar nekaj sam za naredit, oziroma za plačat vsaj izkop, valjanec, nakup in montažo energetskega kabla. Urejen internetni dostop so tud omenili, kot tudi potrebo po izolirani omari, glede na to, da v hiši nismo našli prostora za postroj (in bi moral bivat v neogrevani garaži). Tko da, ne morem rečt da gre za čiste nategune, ampak na koncu sončne elektrarne z baterijo za 8 čukov vseeno nisem dobil ... Zato je tudi nimam. Mal sem bil razočaran, saj bi bila moja nekoliko manjša (18 panelov, razsmernik 15 kW, baterija cca 15 kWh) in sem pričakoval mojga stroška nekje 6-7 jurjev glede na spletne ugodne ponudbe (ob upoštevani subvenciji). Zgleda da tukaj dela že precej ekonomija obsega oziroma velikosti elektrarne. Prav mikrobne SE se ne splača. Pol manjša ni pol cenejša. Pleg tega bi zgubil VT/MT in moral preiti na ET pri nakupu energije.

To kar ti pišeš ne more bit v ceni vključeno ker je odvisno od primera do primera.
Ok razen energetski kabel, ta je drrobiž napram ostalim stroškom in je hecno da ni v ceni. Magari z omejiitvijo, 10m kabla je v ceni če rabiš več pa doplačaš.

Izkop in valjanec je specifika zate. Načeloma bi to že moral imeti. Poleg tega je včasih večina monterjev SE, samo zabla neko ozemljitveno sondo. Ne poznam nikogar da bi polagal valjanec če gaže ni imel od prej.
Urejen internetni dostop je nekaj kar lahko narediš sam za drobiž.
Izolirana omara je spet specifika od primera do primera.

Pod črto je tako da če imaš prave pogoje bi plačal oglaševano ceno, če pa imaš pomankljivo infrastrukturo pa izgradnja le te ne more bit cena SE.

Valjanec (in včasih še kako sondo zabijejo za zraven) je, kar sem spraševal tiste ki so lani dali SE, kar zahteva. Ne glede na meritve hišne napeljave. Ker to menda ni za samo napeljavo, ampak za konstrukcijo nosilcev ozemljit. Ne me zdej križat če je to traparija. Sam povem, kar so mi kolegi povedali.

T743 ::

feryz je izjavil:

A ti dejansko plačajo za oddano energijo?
Ker tukaj ni fora nove sheme, ampak soglasja. In soglasje pravi da se ne plačuje. Balkonska pač.

Dejansko je na računu obračunana oddana energija ja, ima svojo postavko z - predznakom. Pa saj soglasje distributerja načeloma s pogodbo o prodaji el.energije nima nič, če prav zastopim, štroma mi itak ne prodaja distribucija. Se pa vtika v vsako stvar in nenormalno komplicira (velja vsaj za Elektro Primorska)to pa drži.

feryz je izjavil:

alekskac je izjavil:

Pa valjda vsak koga pozna. Iz različnih branž.
Ne morejo biti vsi ljudje v vašem okrožju pizde po srcu.
Če pa so, jih odjebite in nabavite druge kolege.

Btw, ni treba da je štromar, lahko je katerikoli drugi privatnik. In bo dobil enake b2b cene.
Super rabatov ni več.

Poznam, ja, take ki kasirajo če/ko kaj rabim. Valda smo vsi prijatelji v službi nekje, nismo v prijateljskem krogu podjetnikov, ali da bi bli sami neki podjetniki. Sej, pa tud ne delajo tega iz same zlobe, rabat je pač del privatnikove računice. Mi porabniki teh storitev v vsakem primeru plačamo blizu polne cene. Sej včasih jemožno kaj zmutit, ne rečem. Moram pa prosjačit čist vsak popust, pa mi je že tečno mal to počet. Ko se točno vid ko k hiši pride, da nismo na povprečni plači, še na medijani ne ...

Zgodovina sprememb…

mertseger ::

feryz je izjavil:

Pripeljejo kamor hočeš.
Minutka dela.

Aja, to je brez ddv.
Zato pa sem napisal, da elektrarna pride med 250 in 300 evrov in ne 230 evrov.

Veš da bo, za tisto "minutko" dela ti bo pa 500€ računal.

Grimnir3 je izjavil:

Ok razen energetski kabel, ta je drrobiž napram ostalim stroškom in je hecno da ni v ceni. Magari z omejiitvijo, 10m kabla je v ceni če rabiš več pa doplačaš.

Gospodje električarji delajo zdej najraje z mehkim (tega nisem vedel, mi je objasnil en na ogledu). Že trdožilni 5x10 (kar je menda premalo, ker okrog ovinkov nanese dolžina pri meni že toliko da se bojijo padca napetostiin bi radi 5x15 ali celo 5x20, bakrenega, da se razumemo, ne alu) stane med 10 in 12 eur tekoči meter z davkom. 5x15 licna sploh nisem našel cene. Po pravic povdano sem mal nehal gledat. Čebi hotel korist od rezervnega napajanja inverterja, je vse krat 2, pa še samougasljiva cev, pa nosilci, pa smo že na jurja. Za kurčev kabl. Kar je še nula od nula sončne elektrarne.

Zgodovina sprememb…

alekskac je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

Gospodje električarji delajo zdej najraje z mehkim (tega nisem vedel, mi je objasnil en na ogledu). Že trdožilni 5x10 (kar je menda premalo, ker okrog ovinkov nanese dolžina pri meni že toliko da se bojijo padca napetostiin bi radi 5x15 ali celo 5x20, bakrenega, da se razumemo, ne alu) stane med 10 in 12 eur tekoči meter z davkom. 5x15 licna sploh nisem našel cene. Po pravic povdano sem mal nehal gledat. Čebi hotel korist od rezervnega napajanja inverterja, je vse krat 2, pa še samougasljiva cev, pa nosilci, pa smo že na jurja. Za kurčev kabl. Kar je še nula od nula sončne elektrarne.

Jaz sem moral od omarice do razsmernika potegniti ravno nekje 10m kabla.
Električar mi je dal 5 žilni 6kvadrat kabel. Meni se zdi da teb krepko pretiravajo z 15 ali 20 kvadrat.

6kvadrat bakreni vodnik je po spominu dober za do nekje 40A. Doma imaš 20 ali 25A na fazo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grimnir3 ()

Grimnir3 je izjavil:

Meni se zdi da teb krepko pretiravajo z 15 ali 20 kvadrat.

Najboljše bi bilo, če bi bil v forumu kakšen dan, dva, prilepljen anonimiziran predračun s čim novejšim datumom. Če/ker je odločitev že padla, je sicer bolj kot ne brezpredmetno, ker izgleda, da so ocene iz nekih drugih časov.

joez7 ::

Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Jaz sem naračunal 5x6 za 12kW 3f (kolikor sem mislil da bo velik razsmernik). Potem pa dajo not v predračun vsi razsmernik 3f 15kW, kar bi bilo potem 5x10 kabl, z neki mal rezerve. Ko smo zmerili dolžino kabla za 22 metrov po vseh ovinkih od garaže do elektro omarice, je bila potem postavka, da bo monter zahteval 5x15 zarad strahu pred padcem napetosti. Zdej, mene ni problem nategnt topogledno, nisem štromar.

David Mayer je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

Meni se zdi da teb krepko pretiravajo z 15 ali 20 kvadrat.

Najboljše bi bilo, če bi bil v forumu kakšen dan, dva, prilepljen anonimiziran predračun s čim novejšim datumom. Če/ker je odločitev že padla, je sicer bolj kot ne brezpredmetno, ker izgleda, da so ocene iz nekih drugih časov.

Ne vem kaj bi pomagalo, vsaj ti ki sem jih jaz dobil. Noben od predračunov ni razčlenjen. Že vedo zakaj ... Not sam piše kaj je vključeno v ponudbi, nobena od postavk nima cene.

Kaj pa če vzameš kredita točno za višino položnice in si ustrezno temu prilagodiš velikost SE? Vse bo isto kot do sedaj le ko boš kredit poplačal bo SE samo tvoja. Pri moji je bil kabel do razsmernika že vključen v ceno, prav tako tipska el.omarica za AC in DC del, ter tudi elaborat z meritvami, požarno shemo, dva gasilna aparata ipd. (GENI-sonce) Cena je bila pa malo pod 1k/kw po odbiti subvenciji.
Velikost 9.45kw Oprema Huawei razsmernik hibrid 3f 8kw baterija 6.9kw 21 panelov vsak z svojim optimizatorjem.
Kar je ostalo dodatno pa je bila zahteva po prestavitvi glavne omarice s števcem na zunanjo steno.

Ne pomaga kredit.SE 7.2kWp (več kot 18 panelov ne gre gor) pokrije po izračunu ponudbe cca 1000EUR letno. Še vedno bi moral plačat cca 50% porabe, in to v najdražjih mesecih. Potem sem si nakopal še višji letni strošek. SE je potem "moja", ravno ko bo treba zamenjat inverter. Čez par let pa še baterijo ker mi jo bo upravljalec sfukal.

Jaz sem vedno gledal za naugodnejši paket (potencijalni "netmetering", pametna samooskrba, whatever se pač temu reče), to pomeni veliko baterijo. Mal podraži. Oprema je bla primeni vsa Deye All-in-one (baterija in razsmernik na stack pri vseh treh ponudbah), 18 panelov, optimizatorji TIGO in pač neki paneli bruto 440W,relanih 400 W za naklon in orientacijo moje strehe (20 stopinj vzhodno od čistega juga)

Zgodovina sprememb…

Kaj pa, da bi nabavil samo baterijo in jo ponoči poceni filal, podnevi drago koristil, če že SE ni računica?
Samo sprašujem, ker podoben primer je tudi v žlahti in se se nekaj poigrava v mislih, predolgo.

Ker je inverterju itak vseen, a ni škoda da ne montiraš še teh par panelov? 18 panelov ni konc sveta niti za nas sirotinjo. Če mi jih fery zrihta za 50 evrov komad, prideto glih komaj jurja.

Pa saj baterije ti ne upravlja ponudnik ampak sam? Vsaj meni so parametre SE in polnjenje/praznenje baterije nastavili točno po mojih željah. Za 7.2Kwp res ne rabiš 15kw razsmernika zato zadostuje 6kw.
Povprašaj še na Geni-sonce za vsak slučaj.
Baterija ima v zimskem času ravno to nalogo, kot sprašuje DavidMeyer, da se polni v 4.bloku in reže špice v 1, če že baterija vzameš itak še panele....

Ne, upravlja ponudnik. Moraš prepustit upravljanje baterije in zagotovit stalno internet. Ti paketi sei menujejo pametna samooskrba pri Geni, oziroma netmetering pri ECE. 15 (ali 12) kW hočejo, da ti bojo filal pa praznil sistem po najvišji moči, takrat ko te bojo lahko fino oželi. Dogovorjeno moč imam 8 kW trenutno.
Geni sonce je bil eden od treh predračunov.Celo niso bili najdražji.

Zgodovina sprememb…

alekskac je izjavil:

Ker je inverterju itak vseen, a ni škoda da ne montiraš še teh par panelov? 18 panelov ni konc sveta niti za nas sirotinjo. Če mi jih fery zrihta za 50 evrov komad, prideto glih komaj jurja.

Hedonistični Fery rad obljublja in pametuje, ko pa je potrebno, pa zefyro do pločevine pritisne, da se izogne.

Ne smemo bit žleht, jaz sem se mal pohecal. Upam da Fery ni zameru. Dejstvo pa ostane, da panel ni več vrhovna cenovna postavka v izračunu.

Pa saj ravno ta paket imam, aja dostop do nastavitev razsmernika je res njihov, sam imam samo user dostop preko Huawei aplikacije, samo to še vseeno ne pomeni, da oni nastavljajo kakor sami želijo ampak ti nastavitve na tvoje zahteve prilagajajo.

alekskac je izjavil:

Jaz sem naračunal 5x6 za 12kW 3f (kolikor sem mislil da bo velik razsmernik). Potem pa dajo not v predračun vsi razsmernik 3f 15kW, kar bi bilo potem 5x10 kabl, z neki mal rezerve. Ko smo zmerili dolžino kabla za 22 metrov po vseh ovinkih od garaže do elektro omarice, je bila potem postavka, da bo monter zahteval 5x15 zarad strahu pred padcem napetosti. Zdej, mene ni problem nategnt topogledno, nisem štromar.

6mm2 kabel po predpisih gre do nekih 38A po fazi. 15kW pri 3f ni niti 25A.

In očitno imaš res zajebano situaijo če rabiš potegnit 22m kabla. To pač ni nekaj običajnega.

Moram povedat da je garaža kjer bi bil stack baterij in razsmernika svoj objekt, nekaj stran od omarice števca. V stanovanjski hiši, kjer je omarca, nismo našli prostora. Nisem si predstavljal kako velka reč je to (z baterijo, in DC ter AC omarcama). S tavelko baterijo meri Deye all-in-one stack 190 cm v višino.

Zgodovina sprememb…

alekskac je izjavil:

Ne smemo bit žleht, jaz sem se mal pohecal. Upam da Fery ni zameru. Dejstvo pa ostane, da panel ni več vrhovna cenovna postavka v izračunu.

Nikoli ni bil.
5 let nazaj so bili okoli 150€/kos. Mislim da Trina solar. Od ~10ih ponudnikov je samo eden imel jasno napisane cene po komponentah. Vsi ostali so imeli samo navedeno kaj montirajo in na koncu ceno za vse skupaj.

alekskac je izjavil:

Moram povedat da je garaža kjer bi bil stack baterij in razsmernika svoj objekt, nekaj stran od omarice števca. V stanovanjski hiši, kjer je omarca nismo našli proso.tra.Nisem si predstavljal kako velka reč je to (z baterijo, in DC ter AC omarcama)

Kar je spet malo hecno če imaš hišo podkleteno. Ne mi rečt da aktivno uporabljaš vseh 80+ m2 kleti?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grimnir3 ()

Hiša nima kleti ... Ima jo garaža. To smo pa na istem, s tem da klet mal vlažna, garaža pa ne. Ta vlaga dobr dene za hrambo nekaterih živil. Inverterju pa njabrž ne.

Zgodovina sprememb…

alekskac je izjavil:

Eksperiment:

Če ne daš panelov in tisti ECE net metering, in sam nadziraš baterijo - je mogoče boljša računica zate - da ti je ne skuri dobavitelj?

To se da stiščati že v kak ChatGpt za simulacijo za preveritev ideje.

Saj bi jaz, samo je preveč ugibanj.

T743 je izjavil:

Pa saj ravno ta paket imam, aja dostop do nastavitev razsmernika je res njihov, sam imam samo user dostop preko Huawei aplikacije, samo to še vseeno ne pomeni, da oni nastavljajo kakor sami želijo ampak ti nastavitve na tvoje zahteve prilagajajo.

MOram pobrskat če še imam pogoje uporabe paketa Geni pametna samooskrba. Za ECE imam, strogo oni upravljajo baterijo. Ko je bil na obisku od ECE sem omenil, da bi baterijo pustil tri zimske mesece stat, da se ne troši brezveze cikle. Se je skor onesvestu dečko. Je reku ni šans. Mi ti jo filamo in praznemo kakor nam paše. V tem paketu kupš baterijo in nverter za omrežje, ne zase. Oni uporabljajo svoje stranke kot buffer, v zameno za tri leta netmeteringa. Zato daj 12 ali 15 kW inverter in 15 do 20 kWh baterijo v sistem. Drugač je no-go.

Zgodovina sprememb…

alekskac je izjavil:

Hiša nima kleti ... Ima jo garaža. To smo pa na istem, s tem da klet mal vlažna, garaža pa ne. Ta vlaga dobr dene za hrambo nekaterih živil. Inverterju pa njabrž ne.

Aha, sem imel v glavi da se je omenjala klet pa sem avtomatsko mislil da je klet v hiši.
Glede vlage bi rekel da dokler ne prihaja do kondenza da ni problematično. Solar edge ima za vlago napisano da dela da je lahko do 95%, če ne kondenzira. Folk jih montira tudi zunaj pod napušč tako da se mi zdi da klet ne bi smela bit problematična, ker verjetno imaš vlago ranga 60-70%.

Grimnir3 je izjavil:

alekskac je izjavil:

In očitno imaš res zajebano situaijo če rabiš potegnit 22m kabla. To pač ni nekaj običajnega.

Te razsmerniki so asimetrični. A to ne pomeni drugačnih presekov? Da lahko sune po 30A po fazi, in več? Ali si jaz to narobe predstavljam? Zakaj potem govorijo o takih presekih? Je tak padec napetosti na teh bogih 20 metrov?

Zgodovina sprememb…

alekskac je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

alekskac je izjavil:

Te razsmerniki so asimetrični. A to ne pomeni drugačnih presekov? Da lahko sune po 30A po fazi, in več? Ali si jaz to narobe predstavljam?

To pa ne bi vedel. Če so res asimetrični potem to spremni zadeve. Solaredge niso bili.

Tukaj imaš preseke bakranih vodnikov in kakšen tok lahko teče po njih.
http://lrf.fe.uni-lj.si/e_eir/Podatki4....

Mogoče si pustijo mal rezerve. Da ne bi stranka kje šparala na kablu, pa potem sitnarla ko se kje začne smodit? Da si prihranijo sitnosti. Da ne bo pomote, jaz bi dal kar bo majstr naročil, kar sam nebi maral sitnosti.

alekskac je izjavil:

Itak da ne zamerim.

Drugače paneli sploh niso tako poceni.
Ker je en panel 50 evrov.
Zraven paše še optimizator za 30 evrov.
In konstrukcija približno 40 evrov (razen če jih med koprive zmečeš).

Tako da je skupaj strošek panela okrog 120 evrov plus državna prašičjereja. Ponavadi 9,5 %, ta najbolj neumni pa znajo dati tudi 22%.

deco16 ::

Pač sej si lahk vsak vzame te panele no.

Na rexel greš, nad 200€ je brezplačna dostava, danes naročiš čez 2 dni te kliče prevoznik kam dostavi na dvorišče.

10 panelov me je prišlo cca 600€.

No prehitro tipkam oziroma je teh ponudb od geni več, nimam pametne samooskrbe, ampak prevzem in oddajo električne energije pri samooskrbi gospodinjskih odjemalcev. Točno tisto kot sem prilepil link na prejšnji strani.A tega ti pa ne ponudijo? Če mene vpašaš bolje kot kvazi-netmetering za 3.leta. A po 3.letih ti nato prepustijo upravljanje in skinejo netmetering?

WaterBoy ::

alekskac je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

alekskac je izjavil:

Te razsmerniki so asimetrični. A to ne pomeni drugačnih presekov? Da lahko sune po 30A po fazi, in več? Ali si jaz to narobe predstavljam? Zakaj potem govorijo o takih presekih? Je tak padec napetosti na teh bogih 20 metrov?

O kterem razsmenriku je govora to? Deye 15kW? Ta ima moč 25A po fazi in 80A Passthrough tako da so to močne zadeve.
Tako da je dovolj dati 4mm2 žico, zaradi razdalije pa daš 10mm pa bi bilo ok. 16 je kar malo huda

enavlaka ::

Asimetrija je 50% več po fazi kakor je rating. Če je to vklopljeno v nastavitvah.
V praksi to pomeni, da ti šutne ven odklopnik na števcu.
Deye ima regulacijo izredno slabo

joez7 ::

Mam Deya 10kW (+20kWh HEE) kot UPS, poleg SE 10kWp. Popravljanje asimetrije kar lepo deluje, tudi powershaving deluje. Matra ga edino indukcijska plošča (ki taktira 5000W - 0W v intervalu pod 1s), in potem posledično prekorači nastavljeno moč ( v rangu 3-5 -8%), je pač to potrebno vzeti v zakup.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
««
427 / 428
»»