» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
410 / 411
»»

joez7 ::

"Pri Herzu odstopanja se generator še vedno enako vrti, le statorsko magnetno polje v njem je vedno bolj počasnejše napram vzbujalnemu."
To lahko velja samo za ASM. Vsi veliki generatorji so so SINHRONI. (poglej si osnove elektrotehnike!).
Mal za osvežitev snovi 2. letnika poklicne elektro šole https://www.scribd.com/document/4876900...
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

jest10 ::

Btw, a je še komu danes FusionSolar blokiral/zbrisal račun?

Magic1 ::

Normalno dela. Si kaj posebnega delal? Da ni izvajalec kaj mučkal?
Magic

Nič, sam preverit sem hotel, pa sem bil odjavljen, po poizkusi prijave pa, da je račun odstranjen

Ascendor ::

jest10 je izjavil:

Nič, sam preverit sem hotel, pa sem bil odjavljen, po poizkusi prijave pa, da je račun odstranjen

Si mogoče kje v tujini? Meni v tujini ni delovalo oz sem se moral VPN-jat v Slovenijo za prijavo.

Sem doma, tako da to ni problem

WaterBoy ::

Zdravo

Zanima me ali je to res, da sedaj ko ni več letnega net meteringa, da optimizatorji niso več potrebni? Ima kdo več informacij?

telexdell ::

WaterBoy je izjavil:

Zdravo

Zanima me ali je to res, da sedaj ko ni več letnega net meteringa, da optimizatorji niso več potrebni? Ima kdo več informacij?

Optimizatorji niso zaradi netmeteringa ampak za večjo proizvodnjo, ljudi in premoženja. Vsi paneli vezani v serijo lahko proizvajajo le toliko kot najslabši med njimi. Če ti odpove npr. ena doda na enem panelu ti bo vseh npr. 100 panelov v seriji delovalo le z 2/3 moči. Če pade senca na en panel in pade njegova moč za npr. 10% pol bodo vsi paneli v seriji proizvajali 10% manj... Enosmerna napetost nad 120 V je nevarna za človeško življenje. Optimizatorji jo znižajo na 80 V ali 40 V. Brez optimizatorjev tečejo večji tokovi, toplotna energija pa raste s kvadratom toka. To pa pomeni večjo nevarnost za nastanek požara. In ko zagori je treba gasiti- brez optimizatorjev pa imaš prisotne napetosti, katere lahko resno ogrozijo gasilce.
Če boš panele postavil nekam na samo in pač pustiš da zgori do konca, ko zagori...Je pa vprašanje ali ti pomeni več nekaj 100 € za optimizatorje ali miren spanec in višja proizvodna elektrike.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

feryz ::

WaterBoy je izjavil:

Zdravo
Saj optimizatorji niso potrebni, kje pa piše da so? Razen če so, na Solaredgu recimo.

starfotr ::

Paneli sploh ne gorijo. Gorijo pa druge zadeve, sploh tiste v bližini panelov.

alekskac ::

WaterBoy je izjavil:

Zdravo

Ene sorte delni letni net metering še vedno lahko dobiš. Imaš pač pogoje (obvezna baterija, upravljanje z baterijo, predpisana velikost). Meni so vsepovsod uturili v ponudbo optimizatorje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

Nič takega kot je delni letni net metering ne obstaja.
Obstaja mesečni netmetering, pri katerem se plačuje omrežnina za prejeto energijo, elektrika pa poračunava.
V mesecih, ko je elektrike viška, se omrežnina plača z viškom elektrike. Pa še to je odvisno od njihove dobre volje.
In to je to, nič baterij ali česarkoli.

Karkoli drugega zahtevajo ali dajo dobavitelji, je njihova stvar. In stvar drobnega tiska.

Obstaja "kvazi" letni net metering (ECE samooskrba NET-MET https://www.ece.si/produkt/elektricna-e... nekoliko omejenem obsegu pri ECE. Pogoji so da ti oni upravljajo baterijo, določena je obvezna minimalna velikost baterije. Če ti oni postavijo (zato kvazi letni obračun) preneseš do 70% pridelanih viškov v letni obračun,če pa je elektrarno postavil kdo drug, pa 50% (upam da sem si prav zapomnil,drugač pa preštudirat splošne pogoje). Ni res čisto 100%ni letni net metering, neki pa je. Pogodbo dajo za 7 let, kaj pa je potem, pa ne vemo.

miko22 ::

Pa se splača? Je kdo preračunal?

alekskac je izjavil:

Obstaja "kvazi" letni net metering (ECE samooskrba NET-MET https://www.ece.si/produkt/elektricna-e... nekoliko omejenem obsegu pri ECE. Pogoji so da ti oni upravljajo baterijo, določena je obvezna minimalna velikost baterije. Če ti oni postavijo (zato kvazi letni obračun) preneseš do 70% pridelanih viškov v letni obračun,če pa je elektrarno postavil kdo drug, pa 50% (upam da sem si prav zapomnil,drugač pa preštudirat splošne pogoje). Ni res čisto 100%ni letni net metering, neki pa je. Pogodbo dajo za 7 let, kaj pa je potem, pa ne vemo.
To ni noben letni netmetering, ampak posebna ponudba dobavitelja. Ki ga popolnoma nič ne zavezuje, da ti to še naprej ponuja potem, ko ti je drago prodal stvari.
Enostavno skensla ali spremeni pogodbo in te napoti k drugemu, če ti ni kaj všeč.

Netmetering je zakonsko podprta zadeva in jo dobavitelji malo težje skenslajo ali spremenijo. Čeprav se močno trudijo.

hruske ::

Sicer je res, da ti ECE lahko odpove pogodbo, ampak daljinsko upravljana baterija na tvoji lokaciji mu je vredna precej več kot tvoj letni pridelek.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Ker? 10 kWh zalogovnik ogromno pomeni v slovenskem energetskem sistemu?

Ja, če lahko večerno in jutranjo konico porežejo s tvojo baterijo, si rabijo delat manj stroškov drugje.

Aha aha, torej res ogromno pomeni to za Slovenijo.
Uuu, mogoče bodo prodali celo 100 takih paketov. Skoraj smo rešeni energetske krize s to akcijo.

feryz je izjavil:

A to pa ne, najmanj 2X vršno moč sončnice hočjo da si kupiš, oziroma meni hočejo kar 20kWh podtaknit. Na 7,5 kWp.

Zgodovina sprememb…

nekikr ::

Kar je še vedno polovica ali manj dnevne porabe neke hiše s TČ. Ni da bi domov pisal...

Ampak bodo rešili eno špico. Karkoli naj bi že to bilo.

nekikr je izjavil:

Kar je še vedno polovica ali manj dnevne porabe neke hiše s TČ. Ni da bi domov pisal...

Takrat, ko bo delovala TČ bo baterija itak bolj ali manj prazna. Baterija pride bolj v poštev takrat ko TČ ne rabi obratovat in so dnevne porabe hiše okrog 10 kWh. Tako baterijo napolni sonce za večerno konico in nočna elektrika za jutranjo konico. Če moraš oddati 4 kWh za 1 kWh prejema in če je konična energija le 2x dražja od pasovne pol dobavitelji tržijo vsaj 4 € na cikel oz. 8 €/dan. Na mesec to nanese preko 200 € in celem letu vsaj kakšnega jurja. Pri 100 strankah je to 100 jurjev profita brez centa lastnega vložka, stroškov amortizacije, zavarovanja, vzdrževanja...

Jurja na leto od česa?
Za štrom ljudje dajejo pol tega letno. Kako boš dvakratnik privarčeval?

feryz je izjavil:

Jurja na leto od česa?
Za štrom ljudje dajejo pol tega letno. Kako boš dvakratnik privarčeval?

Filaš poceni energijo v baterijo in jo prodajaš takrat, ko je dražja. Koliko porabi lastnih SE in baterije te zanima nekako tako, kot višina zapadlega snega lansko leto.

Podnevi je elektrika vedno dražja kot ponoči, tako da ta logika ne pije vode.
Ravno podnevi je treba čim več elektrike dati v sistem. Ne pa v baterije.

iloveboobz ::

razn takrat k ni... you know, solarni presezki, veliko vetra...
smoki

feryz je izjavil:

Zate in zame že. Za trgovcem, kateri sodelujejo na dnevnih trgih pa ravno preko dneva nastopajo zelo nizke ali negativne cene energije. Pa tudi domača SE nekaj pripomore k poceni filanju baterije in razmerje 4:1 prejeta oddana energija. Pol jo pa daješ v omrežje zvečer in zjutraj, ko nastopajo konice in sonce še ne sije dovolj močno. Takrat energijo prodajaš po koničnih in ne pasovnih cenah.

Dobro, pustimo oslarije, ki so jih sproducirali birokrati, da lahko čim bolj dražijo elektriko in jim čim več ostane.
Svet je danes tak, kot je. Eno je bilo pušati sončnice na strehi, ki jih je dejansko toliko, da nekaj pomenijo v sistemu.
Drugo je pa nategovati ljudi z nekimi baterijami, ki jih bo še dolgo niti zanemarljiva količina ne.

Jaz vem, da jo bom dodal tisto sekundo, ko bo to izplačljivo. Največ v letu ali dveh. Trenutno niti v sto letih ni.

fujtajksel ::

telexdell je izjavil:

feryz je izjavil:

Zate in zame že. Za trgovcem, kateri sodelujejo na dnevnih trgih pa ravno preko dneva nastopajo zelo nizke ali negativne cene energije. Pa tudi domača SE nekaj pripomore k poceni filanju baterije in razmerje 4:1 prejeta oddana energija. Pol jo pa daješ v omrežje zvečer in zjutraj, ko nastopajo konice in sonce še ne sije dovolj močno. Takrat energijo prodajaš po koničnih in ne pasovnih cenah.

Exactly. Trgovcem z elektriko, ki imajo dostop do ta pravega trga, se baterije od palca splačajo brez subvencij, če kupujejo elektriko vsak dan uro do dve v spodnji konici in prodajo v zgornji. Seveda še tolk bolj, če jim baterij niti kupit ni treba. No je SunContractu res hudo nadležno, če se mora zajebavat da nategnejo tisoče klientov da jih kupijo, vsak samo po par kWh.
Male ribe pa dostopa do trga nimamo.

J.McLane ::

Čisto tako laično, špice porabe so zjutraj in zvečer, takrat pa sonce da od sebe bolj malo, zato bi baterije v teoriji lepo poravnale to dodatno potrebo po energiji med 18h in 21h, torej 3h zvečer. Ponoči se lahko spet dofilijajo, ker je povpraševanje nizko in cene nizke, pa spet lahko oddajajo energijo zjutraj, ko je špica in še ni sonca.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

A vi res verjamete tem pravljicam, da se špice naročajo in plačujejo ob sedmih zvečer za sedmo uro zvečer?
Poglejte si grafe eles-a, predvidena in dejanska poraba in proizvodnja. Za eno leto naprej (ali pa za deset let) točno vejo, kakšne bodo. In vsak dobavitelj ima to pokrito, nor bi bil, če ne bi imel. Oz. ultra nesposoben.

To je uporabno samo za jebanje ljudi v glavo in dvigovanje cen.

nekikr ::

J.McLane je izjavil:

Čisto tako laično, špice porabe so zjutraj in zvečer, takrat pa sonce da od sebe bolj malo, zato bi baterije v teoriji lepo poravnale to dodatno potrebo po energiji med 18h in 21h, torej 3h zvečer. Ponoči se lahko spet dofilijajo, ker je povpraševanje nizko in cene nizke, pa spet lahko oddajajo energijo zjutraj, ko je špica in še ni sonca.

ČE bi bile baterije smešno poceni ali zastonj.
ČE baterije ne bi izgubljale na kapaciteti z vsakim ciklom.
ČE bi bile baterije večne.

Potem vsekakor!

Sploh nimaš slabih argumentov.
Ki so z lahkoto uresničljivi.
Dobavitelji naj zmontirajo baterije uporabnikom in jih upravljajo. Če jim je toliko do tega.

feryz je izjavil:

A vi res verjamete tem pravljicam, da se špice naročajo in plačujejo ob sedmih zvečer za sedmo uro zvečer?
Poglejte si grafe eles-a, predvidena in dejanska poraba in proizvodnja. Za eno leto naprej (ali pa za deset let) točno vejo, kakšne bodo. In vsak dobavitelj ima to pokrito, nor bi bil, če ne bi imel. Oz. ultra nesposoben.

Tudi trg elektrike deluje kot vsak drug svoboden trg. Cene so odvisne od ponudbe in povpraševanja. Ker se lahko za leto ali četrtletje ali mesec v naprej le približno oceni poraba na določen dan in na določeno uro dneva se dolgoročno zakupi npr. 95% energije. Ostalih 5% pa se kupuje za 15 min intervala za dan v naprej. In cena je drugačna za vsak 15 min interval naslednjega dne. Pol pač danes kupiš elektriko za jutri v intervalih, ko je cenejša in jo jutri daš v baterijo. Ko pa jo potrebuješ več jo pa vzameš iz baterije. In namesto, da bi včeraj plačal zanjo višjo ceno, razliko vtakneš za novo jahto ali vilo na morju.

joez7 ::

nekikr je izjavil:

J.McLane je izjavil:

ČE bi bile baterije smešno poceni ali zastonj.
ČE baterije ne bi izgubljale na kapaciteti z vsakim ciklom.
ČE bi bile baterije večne.

Potem vsekakor!

Če danes postaviš SE + hranilnik, ti subvencija pokrije hranilnik - ga dobiš skoraj zastonj.
Tut Diy te pride trenutno dražje (~2.3k za 20kWh)
Če jih pravilno ciklaš - vsaj moje, so od nakupa pridobile na kapaciteti, nekje čez palec 10%.
Če bi mi bli večni - vsaka stvar ma svoj čas trajanja - če ti zdržijo 10 let - 6.000 ciklov ob upadu kapacitete za 10%, so svojo naredile. Je pa pogoj, da daš kapaciteto v rangu povprečne dnevne poraba.
Če daš podhranjen sistem, se ti bo gotovo poznalo na dobi. Pa pri ciklanju ne hodit čez 0.5C, idealno nekje 0.3C (tut polnjenje pod 0.5C).
Hranilnik ti potem v povezavi z hibridom deluje (če vse prav nastaviš) kot loadshifting, powershaving, Export Asymmetry in kot UPS (če nastaviš offgrid). Ob dnevnemu manjku, pa polniš iz omrežja (blok 4. ali 5.)
Ob pravilnem dimenzioniranju in nastavitvah, pridelaš povprečno 0.4cikla/dan. Se pravi nekje 150ciklov na leto. V 10letih pa 1.500ciklov. Bolj se bojim za hibrida, če bo zdržal tak dolgo, kot pa za lifepo4.
Bo pa čas pokazal svoje - so včasih kar presenečenja.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

feryz je izjavil:

Ne vem kater del je zate pravljica, ampak proizvajalec ima vozni red, po katerem dela, dobavitelj pa mora pokrivat vsak 15-minutni interval posebej, tako da ja, dobavitelj plačuje energijo ob sedmi uri zvečer po ceni za sedmo uro zvečer, če ima odstopanje od nakupljene in dobavljene energije.

feryz je izjavil:

To so nadvse neracionalne izjave. ELES ima grafe, ja, ampak to ne pomeni, da "točno vejo" kar koli.

Elektroenergetski sistem ima določene počasi se spreminjajoče karakteristike in se ga da modelirat in vnaprej napovedovat obnašanje pod različnimi pogoji. Prav je da ELES to dela, da lahko vnaprej predvidi potencialno tvegane situacije.

Ampak če pride polarni val in vrže celo Slovenijo v minus in posledično poviša rabo elektrike, to zagotovo ni nekaj kar ELES ve celo leto vnaprej. Enako tudi ELES ne ve kdaj točno bo oblaček prišel nad PV Prapretno in HSEju naredil izpad proizvodnje, ali pa kdaj bo sušno leto in bojo proizvajalci imeli manj hidro energije.

Dobavitelji nimajo veze z ELES-om.

Ok, prav imaš. Dobavitelji imajo sklenjene pogodbe za cel dan, razen konic.
Takrat se pustijo presenetiti z rekordnimi cenami. Zveni hudo logično, priznam.

feryz je izjavil:

Dobro, pustimo oslarije, ki so jih sproducirali birokrati, da lahko čim bolj dražijo elektriko in jim čim več ostane.
Svet je danes tak, kot je. Eno je bilo pušati sončnice na strehi, ki jih je dejansko toliko, da nekaj pomenijo v sistemu.
Drugo je pa nategovati ljudi z nekimi baterijami, ki jih bo še dolgo niti zanemarljiva količina ne.

Jaz vem, da jo bom dodal tisto sekundo, ko bo to izplačljivo. Največ v letu ali dveh. Trenutno niti v sto letih ni.

Ne moremo pustit teh brezveznosti, ker so "te brezveznosti" pomemben faktor kako deluje trg, ti pa iz nekega razloga nočeš razumeti, da imajo zelo realne posledice ne samo na ceno, ampak tudi na obnašanje dobaviteljev.

Dobavitelji morajo pokrivat odjem svojih strank, in tudi oni se ta odjem trudijo čim bolje napovedovat. Vprašanje ni če zgrešijo, ampak koliko. Glede na to, da morajo pokrivat vsak 15-minutni interval posebej, potem je baterija, ki jo lahko krmilijo, kar naenkrat super zadeva. Če pogrešijo v plus, torej da so zakupili preveč energije, potem energijo črpajo v baterijo, če so zakupili premalo, energijo črpajo iz baterije v omrežje.

S tem imajo še en način kako lahko zamejijo finančno tveganje odstopanja odjema od nakupljene energije, ki je lahko marsikdaj cenejši od nakupa na 15-min trgu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

Ne vem, kako se greste biznis vi, jaz se ga grem malo drugače.
Rizike najprej pokrivaš, vse ostalo itak samo od sebe laufa.
Ampak ok, če si javni sektor in še monopolist zraven, planiranje ni potrebno, se strinjam. Nabiješ davke in to pokriješ.
Ali pa delaš z izgubo. Zakaj bi se sekiral?

Evo, še tega ne razumeš kaj je javni sektor in javna last.

Saj če nočeš, ne rabiš imet dobavitelja v javni lasti. Petrol ni v javni lasti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

Ah, ne, sploh nima povezave z državo.
https://www.petrol.eu/binaries/content/...

Ja, RS ima delež v Petrolu, kljub temu to še vedno ne pomeni, da je v prevladujoči javni lasti. (Če bi bil, se Petrol in Vlada ne bi drkala z zapiranjem poslovalnic in regulacijo cen na AC, ampak bi se zamenjal kdo na Petrolu.)

Država in Petrol imata že zgodovinsko veliko povezav. Ne samo v deležu podjetja. Recimo vsi konkurenti skupaj nimajo niti približno toliko BS, kot jih ima Petrol. Geni si je priklopil Elektro energijo, Petrol ima E3 in je verjetno že postal največji v tem času.

Petrol je bil državno podjetje, ampak "je bil" je trapast argument, ker danes ni več v prevladujoči javni lasti.

feryz je izjavil:

Ne vem, kako se greste biznis vi, jaz se ga grem malo drugače.
Rizike najprej pokrivaš, vse ostalo itak samo od sebe laufa.
Ampak ok, če si javni sektor in še monopolist zraven, planiranje ni potrebno, se strinjam. Nabiješ davke in to pokriješ.
Ali pa delaš z izgubo. Zakaj bi se sekiral?

Sej zato se ga ne grem. V odvisnosti od situacije, ti lahko oni nafilajo in spraznejo baterijo tud dvakrat na dan. 3000 ciklov, kolikor naj bi zdržala, ti pokurijo v treh letih, pa se lahko slikam. Če baterije ni plačal sam, veš da bo delal z njo kot svinja z mehom. Ne hvala. Tak kvazi net metering plačam dražje, kot če bi se na ET grel. Čeprav ti praviš da taka baterija ni vredna nič jim je prekleto v interesu da te dobijo k sebi, tako ECE, kot Gen-i sonce, mogoče še kdo drug.

wcpapir ::

feryz je izjavil:

Ja 10kWh reši boga in pol to je za eno župco nedeljsko...Če je megla jo daš že v petek kuhat in je.

fikus_ ::

telexdell je izjavil:

feryz je izjavil:

Tudi trg elektrike deluje kot vsak drug svoboden trg. Cene so odvisne od ponudbe in povpraševanja. Ker se lahko za leto ali četrtletje ali mesec v naprej le približno oceni poraba na določen dan in na določeno uro dneva se dolgoročno zakupi npr. 95% energije. Ostalih 5% pa se kupuje za 15 min intervala za dan v naprej. In cena je drugačna za vsak 15 min interval naslednjega dne. Pol pač danes kupiš elektriko za jutri v intervalih, ko je cenejša in jo jutri daš v baterijo. Ko pa jo potrebuješ več jo pa vzameš iz baterije. In namesto, da bi včeraj plačal zanjo višjo ceno, razliko vtakneš za novo jahto ali vilo na morju.

Če bi bilo to tako enostavno.... potem bi imeli precej več ponudnikov električne energije te ogromno jaht ter vil na morju.
Še vedno pa kot kaže, baterije niso finančno konkurenčne ustaljenim praksam pri elektro trgovcih, da bi jih sami financirali. Ko bodo ekonomsko upravičene, jih bodo trgovci elektrike sami na veliko montirali.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

wcpapir je izjavil:

feryz je izjavil:

Ja 10kWh reši boga in pol to je za eno župco nedeljsko...Če je megla jo daš že v petek kuhat in je.

Nisi razumel. Oni ti prodajo energijo po ET, nafilajo ti jo, tud če ni sonca, takrat ko ja zanje najcenej, omrežnino (in samo baterijo) pa itak ti plačaš. Zato pa hočejo 20kWh veliko baterijo ... Batreijo imaš več ali manj vedno pripravljeno za porabo, tud če je tri dni skupak megla. Cikli na bateriji pa se ti nabirajo, pa če svet sonce na panele ali ne. To velja za te kvazi Net-met oziroma "pametna samooskrba" ko ti oni upravljajo baterijo.

Zgodovina sprememb…

fikus_ je izjavil:

Če bi bilo to tako enostavno.... potem bi imeli precej več ponudnikov električne energije te ogromno jaht ter vil na morju.
Še vedno pa kot kaže, baterije niso finančno konkurenčne ustaljenim praksam pri elektro trgovcih, da bi jih sami financirali. Ko bodo ekonomsko upravičene, jih bodo trgovci elektrike sami na veliko montirali.

Če baterijo nabavi odjemalec pol dobavitelj nima nobenih stroškov s financiranjem, amortizacijo, vzdrževanjem, popravili, reciklažo, nabavo novih...Ostane mu vsa razlika me nakupno in prodajno ceno energije skladiščene v bateriji.
Če pa baterijo nabavi dobavitelj pa mora to sfinacirati, potem vzdrževati, popravljati, reciklirati... tako mu ostane zgolj razlika med prodajno ceno, zmanjšano za stroške financiranja baterije, vzdržavanja... in nabavno ceno.
V katerem primeru mu poleg pričakovanega dobička ostane še ekstra dobiček, katerega lahko pretvori v jahte ali vile na morju...?
««
410 / 411
»»