» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
409 / 410
»»

Lonsarg ::

Saj ti vse pise... To je posebna ponudba ce pri njih narocis postavitev SE, da ti kot bonus dajo 7 let letnega netiranja. Pri postavitvah se itak lepe denarce sluzi in ni tezko kake bonuse dati ;)

Bo pa zelo tezko in/ali drago dobit koga da gre skozi kolobocijo soglasja brez da pri njemu hkrati narocis postavitev SE.

Bo lazje ce dodas se hranilnik in hibridni inverter da ne oddajas v omrezje in ostanes brez soglasja (no lahko das vsa za balkonsko SE da bos v manjsem prekrsku hehe) ;)

feryz ::

Brez oddajanja v omrežje, nisi v nobenem prekršku brez soglasja ali vednosti. Zakaj bi bil?

M-XXXX ::

Lonsarg je izjavil:

Saj ti vse pise... To je posebna ponudba ce pri njih narocis postavitev SE, da ti kot bonus dajo 7 let letnega netiranja. Pri postavitvah se itak lepe denarce sluzi in ni tezko kake bonuse dati ;)

Bo pa zelo tezko in/ali drago dobit koga da gre skozi kolobocijo soglasja brez da pri njemu hkrati narocis postavitev SE.

Bo lazje ce dodas se hranilnik in hibridni inverter da ne oddajas v omrezje in ostanes brez soglasja (no lahko das vsa za balkonsko SE da bos v manjsem prekrsku hehe) ;)

Jaz sem dobil cca 8500€ ponudbo za LETNI. METERING, 12KW elektrarno in 20keh baterijo...
Vse se mi zdi kar predobro da bi bilo res?

Musashi ::

Pri komu?

David Mayer ::

Wow. Še nedavno so bile samo menda že subvencionirane ponudbe za 24kWh baterije pri obstoječem letnem netiranju pri Gen-I dražje kot tukaj SE in malenkost manjša baterija.

Kar tako naprej, dokler ni prav povpraševanja več kej.

alekskac ::

M-XXXX je izjavil:

Jaz sem dobil cca 8500EUR ponudbo za LETNI. METERING, 12KW elektrarno in 20keh baterijo...

Enka manjka spredaj? Geni Sonce mi je dal za mini elektrarnico 7kWp z 10kWh baterijo ponudbo za slabih 15kEUR. Sončni plus ima na spletni strani okvirno za 10kWp-20kWh ceno predvideno slabih 19KEUR

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

seminal ::

Lonsarg je izjavil:

Torej praviš da je sedaj skoraj nemogoče dobit samo soglasje in potem pogodbo? Trenutno imam Growatt spf6000es, v mislih imam še baterijo 16kwh... A na tale mesečni obračun se lahko še brez hranilnika priklopiš?
LP

joez7 ::

0. ponudba od izvajalca - potem vloga
1. soglasje od elektro distributerja (na pr. el. Maribor)
2. izvedba, z vsemi papirji in meritvami (izvajalec)
3. pogodba z dobaviteljem (na pr. Gen-i)
4. priklop od elektra distributerja (na pr. el. Maribor)
https://www.sodo.si/sl/za-odjemalce/sez...
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

miko22 ::

Če imaš otočno rabiš kako soglasje ali lahko kar narediš?
Dobiš pol subvencije?

Maš elektro priklop ali nimaš. Če maš el. priklop, potem rabiš soglasje. Narediš lahko sam, pa tut vse papirje, meritve pa zunanji! razen če maš svojo firmo (za meritve). Pejt, do prve izpostave elektra in tam mal pobaraj, da ti ne šlogamo:).
Za subvencijo? kolkor vem moraš met ustrezno (gradbeno, uporabno, hišno št. ... izjavo izvajalca.. kopijo pogodbe z distributerjem. ) zato to ponavadi prepuščamo zunajim.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

alekskac je izjavil:

M-XXXX je izjavil:

Jaz sem dobil cca 8500EUR ponudbo za LETNI. METERING, 12KW elektrarno in 20keh baterijo...

Enka manjka spredaj? Geni Sonce mi je dal za mini elektrarnico 7kWp z 10kWh baterijo ponudbo za slabih 15kEUR. Sončni plus ima na spletni strani okvirno za 10kWp-20kWh ceno predvideno slabih 19KEUR

Ebalance.
Sem dobil tri ponudbe ki se vrtijo okoli 9500-10500, ta je pa še cenejši...
Ima izkušnje kdo z njimi?

joez7 je izjavil:

Maš elektro priklop ali nimaš. Če maš el. priklop, potem rabiš soglasje. Narediš lahko sam, pa tut vse papirje, meritve pa zunanji! razen če maš svojo firmo (za meritve). Pejt, do prve izpostave elektra in tam mal pobaraj, da ti ne šlogamo:).
Za subvencijo? kolkor vem moraš met ustrezno (gradbeno, uporabno, hišno št. ... izjavo izvajalca.. kopijo pogodbe z distributerjem. ) zato to ponavadi prepuščamo zunajim.

Torej, če bi bila novogradnja brez električnega priključka, da bi imel samo SE z baterijo nisi upravičen do subvencije? Neumnost na kvadrat.

alekskac ::

M-XXXX je izjavil:

alekskac je izjavil:

M-XXXX je izjavil:

Ebalance.

To so cene z odbito subvencijo potem. Kljub temu nekoliko ugodneje, kot sem dobil jaz.

nejc_nejc ::

miko22 je izjavil:

joez7 je izjavil:

Torej, če bi bila novogradnja brez električnega priključka, da bi imel samo SE z baterijo nisi upravičen do subvencije? Neumnost na kvadrat.

Seveda, kam in komu boda pa števec postavili.

alekskac je izjavil:

M-XXXX je izjavil:

alekskac je izjavil:

M-XXXX je izjavil:

Ebalance.

To so cene z odbito subvencijo potem. Kljub temu nekoliko ugodneje, kot sem dobil jaz.

Zanimivo, ja, če 'proč vržeš' takšno SE in samo baterijo priklopiš/ohraniš, je smiselno primerjati z drugimi ponudniki. Lupijo nas kot banane, vsakič znova.

nejc_nejc je izjavil:

miko22 je izjavil:

joez7 je izjavil:

Seveda, kam in komu boda pa števec postavili.

To se malo hecaš kaj? Kdo rabi števec, če nisi priklopljen na omrežje?!

nejc_nejc ::

Finančni, oni za fakturo.8-)

Utk ::

https://www.mojmojster.net/clanek/3540/...

Uf spet bo zgube, jok jok.

IL_DIAVOLO ::

Kot da lastna drzava ne bi poznala svojih Janezov.

Seveda investitorji komaj cakajo, da lahko svojo drago investicijo oddajajo zavistnemu sosedu, ja to pa ja. Utk you can do better :))
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Utk je izjavil:

https://www.mojmojster.net/clanek/3540/...

Uf spet bo zgube, jok jok.

Ja model, ki ga je prvi upeljal SunContract. Sam kol pa bo cenovno vzdržen, bo pokazal čas.

Utk ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

Kot da lastna drzava ne bi poznala svojih Janezov.

Seveda investitorji komaj cakajo, da lahko svojo drago investicijo oddajajo zavistnemu sosedu, ja to pa ja. Utk you can do better :))

Sosedu bi lahko že zdaj. Samo en kabel bi potegili do njegove TČ. Zdaj boš pa lahko kuril svojo elektriko za ogrevanje dovoza na vikendu.

Sem že napisal, da naj bi bilo tako.
Je pa zanimivo, da gredo, ob vseh rekordnih izgubah, ki jih imajo s sončnicami, sprejeti zakon, ki bo vzel dobaviteljem še zadnji joker, ki ga imajo v rokavu.
Vsi hitijo brisati bonuse, ki jih talajo za viške, zdaj bodo pa brez njih ostali.

Btw, jaz mojih 6 mega nimam komu podariti. Vsa moja žlahta, vsi moji kolegi imajo že plahte na strehi. Lahko zgolj enemu tujcu nakažem višek.
Edino na stanovanje v Ljubljani lahko prenakažem en mali kos. Ker tam ni omembe vredne porabe.

Nič, našo bo treba prevekslati na štromarja. Druge ni.

To verjetno tudi pomeni, da ne bo nihče, 'dobrim' sosedom navkljub, delal problemov, če povečaš panelje na več kot je že vpisano v soglasju?

SuperJet ::

feryz je izjavil:

Sem že napisal, da naj bi bilo tako.
Je pa zanimivo, da gredo, ob vseh rekordnih izgubah, ki jih imajo s sončnicami, sprejeti zakon, ki bo vzel dobaviteljem še zadnji joker, ki ga imajo v rokavu.
Vsi hitijo brisati bonuse, ki jih talajo za viške, zdaj bodo pa brez njih ostali.

Btw, jaz mojih 6 mega nimam komu podariti. Vsa moja žlahta, vsi moji kolegi imajo že plahte na strehi. Lahko zgolj enemu tujcu nakažem višek.
Edino na stanovanje v Ljubljani lahko prenakažem en mali kos. Ker tam ni omembe vredne porabe.

Nič, našo bo treba prevekslati na štromarja. Druge ni.

Če imaš viške, ti predlagam da investiraš v rudarjenje kriptovalut. Dokler so kaj vredne se ti morda še izplača.

Kdo pa nima viška?
Od teh 25 SE, ki jih imam jaz v aplikaciji, jih imajo popolnoma vsi. Vsega skupaj med 50 in 100 mega letno.
Kripto? Pa že. Zmečeš par jurjev v opremo da bo nekoč mogoče nekaj. Ali pa tudi ne.

feryz je izjavil:

Kdo pa nima viška?
Od teh 25 SE, ki jih imam jaz v aplikaciji, jih imajo popolnoma vsi. Vsega skupaj med 50 in 100 mega letno.
Kripto? Pa že. Zmečeš par jurjev v opremo da bo nekoč mogoče nekaj. Ali pa tudi ne.

Ja odvisno od velikosti solarne elektrarne in baterijskih hranilnikov.

Sem mislil na samo čisto rudarjenje (uporovno ogrevanje bajte) ter direktno prodaja za evre.
Si predstavljam, da je to manj komplicirano, kot registracija elektrarne za tržno proizvodnjo elektrike.

Viški odvisni od velikosti baterij?
Tukaj pa res izveš vsak dan nekaj novega.

feryz je izjavil:

Uh, se nisva razumela.

Na višek sem mislim elektriko, ki je nisi zmožen porabiti.
Z ustrezno velikostjo baterij lahko zmanjšaš neporabljene viške, ker lahko premikaš proizvedeno energijo na časovna obdobja kjer je proizvodnja manjša in poraba višja.
Na primer raba elektrike po noči, ki je bila proizvedena podnevi.

Je tako bolj razumljivo?

Predlog uporabe viška elektrike za rudarjenje, pa zaradi tega, ker tudi če nimaš baterijskega hranjenja elektrike, lahko procesorsko moč prilagajaš glede na presežno proizvedeno moč fotovoltaike.

SuperJet je izjavil:

feryz je izjavil:

Uh, se nisva razumela.

Na višek sem mislim elektriko, ki je nisi zmožen porabiti.
Z ustrezno velikostjo baterij lahko zmanjšaš neporabljene viške, ker lahko premikaš proizvedeno energijo na časovna obdobja kjer je proizvodnja manjša in poraba višja.
Na primer raba elektrike po noči, ki je bila proizvedena podnevi.

Je tako bolj razumljivo?

Predlog uporabe viška elektrike za rudarjenje, pa zaradi tega, ker tudi če nimaš baterijskega hranjenja elektrike, lahko procesorsko moč prilagajaš glede na presežno proizvedeno moč fotovoltaike.

Imaš letni ali pa mesečni metering, ti pa računaš da boš s parimi urami zamika naredil spremembo?

starfotr ::

Baterijski hranilniki šo še daleč od uporabnega in rentabilnega za domačo uporabo.

Na Otoku morajo znižat nominalno napetost na distribuciji in razširit meje, zaradi večjega števila nestalnih virov, EV, TČ itd. Po domače kakovost bodo znižali - razmere poslabšali (in jo izenačili z mejami s Kontinenta).

S tem bodo zamaknili določena vlaganja in prihranili.

https://www.efixx.co.uk/Articles/Propos...

M-XXXX je izjavil:

Imaš letni ali pa mesečni metering, ti pa računaš da boš s parimi urami zamika naredil spremembo?

Glede zamikanja sem le pojasnjeval, od kje baterije lahko vplivajo na presežno proizvedeno elektriko oziroma viške.

Na začetku, nekaj objav višje, pa je bil predlog, kje se da še porabiti presežno moč fotovoltaike.

Oprema za rudarjenje kripto stane mnogo več, kot neka elektrarna na strehi. Kdo pri zdravi pameti bo opremo koristil samo v času sonca? Za amortizacijo opreme mora delovat čim dlje in 24/7. Ne pa samo v določenih urah v dnevu ali pa celo sezonah.

DamijanD ::

Pri letnem/mesečnem net meteringu se baterija ne pozna nič - kar se viškov tiče.

fujtajksel ::

SuperJet je izjavil:

Je tako bolj razumljivo?

Tle so eni problem z razumljivostmi.
Baterije so relativno enostavne in poceni zadeve, ki lahko shranjujejo elektriko. Pa so vseeno predrage, da bi jih štepali velike količine in shranili vso odvečno elektriko.
Imaš tudi relativno poceni porabnike, ki bi kurili elektriko kadar je poceni. Ampak taka stvar je bila elektroliza v Talumu, pa so jo ugasnili, ker poceni elektrike ni dovolj.
Rudarjenje zahteva drago opremo, ki jo je treba amortizirat. Datacentri so bolj tipično pasovni porabniki, računalniki so predragi da bi delali samo ob poceni konicah.

starfotr je izjavil:

Oprema za rudarjenje kripto stane mnogo več, kot neka elektrarna na strehi. Kdo pri zdravi pameti bo opremo koristil samo v času sonca? Za amortizacijo opreme mora delovat čim dlje in 24/7. Ne pa samo v določenih urah v dnevu ali pa celo sezonah.

Cene ASIC rigov padajo, cena rudarjenja se pa vedno bolj približuje meji cene elektrike. Marsi kdo seli celotne farme na kitajsko zaradi cenejše elektrike. Slej ko prej bo tudi to smiselno, da ne procesiraš 24/7.

DamijanD je izjavil:

Pri letnem/mesečnem net meteringu se baterija ne pozna nič - kar se viškov tiče.

Se popolnoma strinjam, nisem govoril o net meteringu, ne mesečnem ne letnem. Morda nisem tega dovolj dobro izrazil.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: SuperJet ()

Daniel ::

DamijanD je izjavil:

Pri mesečnem verjetno kje se. Sam imam pozimi skoraj pol porabe v večernem delu dneva. Če bi se baterija čez dan uspela toliko napolniti bi verjetno pokrila nekaj večerne porabe. Verjetno pa taka situacija ni ravno vsakdanja pri nekem povprečenem gospodinjstvu.

jest10 ::

DamijanD je izjavil:

Seveda se, če imaš nizko soglasje. Potem lahko preko noči oddaš tisto, kar nisi mogel čez dan.

johnnyyy ::

starfotr je izjavil:

Na Otoku morajo znižat nominalno napetost na distribuciji in razširit meje, zaradi večjega števila nestalnih virov, EV, TČ itd. Po domače kakovost bodo znižali - razmere poslabšali (in jo izenačili z mejami s Kontinenta).

Jaz bi se bolj vprašal ali je sploh potrebno imeti "tako kvalitetno omrežje" in kdo ima največ od te kvalitete? Recimo če bi rekli da lahko frekvenca odstopa za +-1Hz in napetost za +-10% - koliko bi se v to praksi poznalo oz. katere težave bi lahko pričakovali?

telexdell ::

johnnyyy je izjavil:

starfotr je izjavil:

Jaz bi se bolj vprašal ali je sploh potrebno imeti "tako kvalitetno omrežje" in kdo ima največ od te kvalitete? Recimo če bi rekli da lahko frekvenca odstopa za +-1Hz in napetost za +-10% - koliko bi se v to praksi poznalo oz. katere težave bi lahko pričakovali?

Saj napetost lahko odstopa +- 10%. Ker je moč produkt toka in napetosti nižja napetost pomeni višje tokove, kar poveča segrevanje in krajša življenjsko dobo električnih naprav. S frekvenco pa je težava, saj mora biti enaka za vso omrežje- ker smo povezani s sosednjimi državami in te tudi enako pol to pomeni za celotno EU. Nižanje frekvence povzroča npr. počasnejše vrtenje elektro motorjev, kar lahko zmanjša proizvodnjo, podaljša čase procesov...

PS so pa z nižanjem frekvence v bivši jugi izvajali t.i. tiho redukcijo- dobavljali so manj energije brez več urnih odklopov.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

DamijanD ::

jest10 je izjavil:

DamijanD je izjavil:

Seveda se, če imaš nizko soglasje. Potem lahko preko noči oddaš tisto, kar nisi mogel čez dan.

Se strinjam. V tem primeru se tudi pri letnem...

telexdell je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

starfotr je izjavil:

Saj napetost lahko odstopa +- 10%. Ker je moč produkt toka in napetosti nižja napetost pomeni višje tokove, kar poveča segrevanje in krajša življenjsko dobo električnih naprav. S frekvenco pa je težava, saj mora biti enaka za vso omrežje- ker smo povezani s sosednjimi državami in te tudi enako pol to pomeni za celotno EU. Nižanje frekvence povzroča npr. počasnejše vrtenje elektro motorjev, kar lahko zmanjša proizvodnjo, podaljša čase procesov...

PS so pa z nižanjem frekvence v bivši jugi izvajali t.i. tiho redukcijo- dobavljali so manj energije brez več urnih odklopov.

Osnove elektrotehnike.
Prvič znižana napetost pomeni manjši tok in manjšo moč. Tut ASM se temu prilagaja, večji tok začne vleč šele pri -20% polne obremenitve, dokler pa je ASM obremenjen pod 50% mu zmanjšanje napetosti koristi.
Padec frekvence se uporablja za zmanjšanje obremenitve omrežja - obenem pa je znak za povečanje mehanske moči na generatorski strani. Tudi to je ukrep za stabilizacijo omrežja.
"PS so pa z nižanjem frekvence v bivši jugi izvajali t.i. tiho redukcijo- dobavljali so manj energije brez več urnih odklopov." --- si v zmoti!

V Jugi so bile redukcije. zato je bila tudi potreba po nuklearki.

Še danes imajo po Balkanu slabe razmere v omrežju in mnogi uporabljajo dizel agregate (npr. hoteli), da lahko sploh normalno delajo.

fikus_ ::

joez7 je izjavil:

telexdell je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

starfotr je izjavil:

Osnove elektrotehnike.
Prvič znižana napetost pomeni manjši tok in manjšo moč. Tut ASM se temu prilagaja, večji tok začne vleč šele pri -20% polne obremenitve, dokler pa je ASM obremenjen pod 50% mu zmanjšanje napetosti koristi.
Padec frekvence se uporablja za zmanjšanje obremenitve omrežja - obenem pa je znak za povečanje mehanske moči na generatorski strani. Tudi to je ukrep za stabilizacijo omrežja.
"PS so pa z nižanjem frekvence v bivši jugi izvajali t.i. tiho redukcijo- dobavljali so manj energije brez več urnih odklopov." --- si v zmoti!

Telexdel občasno kaj na pamet napiše.
Pred nekaj leti je bila kar panika, ko so Kosovarji na polno kurili elektriko, ni pa bilo "prostovoljcev" ki bi to pokrili, je vplivalo na frekvenco EU omrežja.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

johnnyyy ::

telexdell je izjavil:

Moje vprašanje se bolj nanaša, na katere porabnike v praksi to najbolj vpliva. Recimo včasih je bil viden problem pri žarnicah na žarilno niko, saj če si bil zadnji v liniji si imel oranžno ali pa konkretno belo svetlobo - glede na to kako je bilo omrežje obremenjeno. Danes zaradi LED/sijalk in switcherjev teh težav praktično ni. Isto situacijo imaš pri višjih harmonikih/frekvencah če imaš nek navaden trafo zardi tega na izhodu ne dobiš več sinusa ali prave napetosti, samo danes imaš večino naprav ki imajo switcherje. Včasih so imele TČ kompresorje z asinhronci, danes je večina inverterskih kjer imaš spet switcherje ki usmerijo in potem frekvenčnike ki napajajo.

S tega vidika sprašujem, ker čedalje več naprav je precej bolj imunih kot je bilo 50 let nazaj. Zato vprašanje ali še rabimo tako kvalitetne energetske linije in kje? Da se ne bi slučajno izkazalo, da vzdružujemo cele vasi/mesta na nekih super duper linijah, čeprav bi vse delovalo tudi, če bi bilo precej slabše.

fikus_ je izjavil:

Pred nekaj leti je bila kar panika, ko so Kosovarji na polno kurili elektriko, ni pa bilo "prostovoljcev" ki bi to pokrili, je vplivalo na frekvenco EU omrežja.

Kako bi pa lahko pisal drugače kot pa na pamet? Nekoč sem to poslušal na predavanjih in prebral v knjigah. Potem sem to srečeval na poklicni poti... in ti to nekje ostane, običajno v pameti>:D

Vsi generatorji v povezanem omrežju lahko delujejo le na eno frekvenco. Če pride do zmanjšanja odjema energije iz omrežja ob enaki proizvodnji energije pol bi se začeli generatorji vrteti hitreje in frekvenca bi narasla. Če pa se odjem poveča pol bi se začeli generatorji vrteti počasneje in frekvenca bi padla. Da se to ne zgodi obstajajo določeni generatorji/baterije kateri svoje delovanje prilagajajo razmeram v omrežju. Če pa je odjem iz omrežja močno povečan in ti generatorji/baterije ne morejo več prilagajati svoje proizvodnje pride do prevelikega odstopanja frekvence in posledično do izpada dela omrežja ali razpada celotnega omrežja (v Jugi smo tudi to že doživeli:)).
Drugače pa- ne le Kosovo ampak vsak vklop večjega porabnika, vsak izpad kakšnega vira, vsak oblak kateri prekrije sonce... vpliva nekako na frekvenco. Zato ta ni vseskozi 50 Hz ampak nenehno niha okrog te vrednosti.

Še enkrat, ko začne frekvenca padat, JE potrebno zmanjšat obremenitev omrežja, ALI povečat vnos mehanske energije na generatorjih. Trenutno so še SE prdec v sistemu - šele ko bodo prešle 70% porabe, se začno izzivi za regulacijo - niso pa nerešljivi.

johnnyyy je izjavil:

Moje vprašanje se bolj nanaša, na katere porabnike v praksi to najbolj vpliva. Recimo včasih je bil viden problem pri žarnicah na žarilno niko, saj če si bil zadnji v liniji si imel oranžno ali pa konkretno belo svetlobo - glede na to kako je bilo omrežje obremenjeno. Danes zaradi LED/sijalk in switcherjev teh težav praktično ni. Isto situacijo imaš pri višjih harmonikih/frekvencah če imaš nek navaden trafo zardi tega na izhodu ne dobiš več sinusa ali prave napetosti, samo danes imaš večino naprav ki imajo switcherje. Včasih so imele TČ kompresorje z asinhronci, danes je večina inverterskih kjer imaš spet switcherje ki usmerijo in potem frekvenčnike ki napajajo.

S tega vidika sprašujem, ker čedalje več naprav je precej bolj imunih kot je bilo 50 let nazaj. Zato vprašanje ali še rabimo tako kvalitetne energetske linije in kje? Da se ne bi slučajno izkazalo, da vzdružujemo cele vasi/mesta na nekih super duper linijah, čeprav bi vse delovalo tudi, če bi bilo precej slabše.

Nekateri zakoni še vedno veljajo. Eden govori da je moč enaka produktu napetosti in toka in nek drugi, da je proizvedena toplota enaka produktu kvadratu toka in upornosti. Nek tretji pa, da je napetost enaka produkti toka in upornosti. Ker so npr. kabli takšni kot so, ne glede ali ti nanje priključiš elektromotor direktno ali preko inverterja in kar mora ta motor zagotavljati enako moč, ne glede na način priključitve pol ob nihanju napetosti mora enako nihati tok v kablih, da je produkt moči enak. Posledično se ti kabli bolj ali manj segrevajo, saj na segrevanje vpliva kvadrat toka. Toplota kablov pa vpliva na upornost, katera potem vpliva nazaj na napetost...
Pač- če nimaš stabilnega vira ti bodo motorji preko inverterja delali povsem normalno, ledike tudi normalno svetile( če niso takšne, katere omogočajo regulacijo osvetlitve) se pa lahko kabli bolj grejejo kar lahko poškoduje izolacijo in pride do kratkega stika med vodniki...

fikus_ ::

telexdell je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Kako bi pa lahko pisal drugače kot pa na pamet? Nekoč sem to poslušal na predavanjih in prebral v knjigah. Potem sem to srečeval na poklicni poti... in ti to nekje ostane, običajno v pameti>:D

Vsi generatorji v povezanem omrežju lahko delujejo le na eno frekvenco. Če pride do zmanjšanja odjema energije iz omrežja ob enaki proizvodnji energije pol bi se začeli generatorji vrteti hitreje in frekvenca bi narasla. Če pa se odjem poveča pol bi se začeli generatorji vrteti počasneje in frekvenca bi padla. Da se to ne zgodi obstajajo določeni generatorji/baterije kateri svoje delovanje prilagajajo razmeram v omrežju. Če pa je odjem iz omrežja močno povečan in ti generatorji/baterije ne morejo več prilagajati svoje proizvodnje pride do prevelikega odstopanja frekvence in posledično do izpada dela omrežja ali razpada celotnega omrežja (v Jugi smo tudi to že doživeli:)).
Drugače pa- ne le Kosovo ampak vsak vklop večjega porabnika, vsak izpad kakšnega vira, vsak oblak kateri prekrije sonce... vpliva nekako na frekvenco. Zato ta ni vseskozi 50 Hz ampak nenehno niha okrog te vrednosti.

Glede pisanja na pamet, kaže da si marsikaj pozabil, ali pa se nisi naučil.

Na frekvenco omrežja vpliva obremenitev omrežja neposredno, če ni odziva s strani proizvodnje elektrike, gre frekvenca še bolj vstran od 50z.

Glede YU imaš precej predsodkov (marsikaj je oz. ni bilo), tako da je tvoje pisanje v tem stilu, skrazka kar nekaj.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

fikus_ je izjavil:

Glede pisanja na pamet, kaže da si marsikaj pozabil, ali pa se nisi naučil.

Na frekvenco omrežja vpliva obremenitev omrežja neposredno, če ni odziva s strani proizvodnje elektrike, gre frekvenca še bolj vstran od 50z.

Glede YU imaš precej predsodkov (marsikaj je oz. ni bilo), tako da je tvoje pisanje v tem stilu, skrazka kar nekaj.

Mislim- le kaj sem pa jaz napisal glede odstopanja frekvence?
Kot je videti, ti gre bolj v nos resnica o dogodkih v bivši Jugi. kakorkoli se obrneš, zgodovine pač ne moreš spremeniti, pa če ti še tako ni všeč.

asinhronc ::

johnnyyy je izjavil:

Omrežje ni striktno togo, zato imamo standarde in dovoljena odstopanja že od pamtiveka, ker je v omrežjih na milijone naprav, ki se vklapljajo in izklapljajo hkrati. Kot zanimivost, ko so testirali trafo postajo v Mariboru, so dravske elektrarne pognale ločeno eno turbino na mariborski otok, da so lahko dosegli s prestavo na trafotu testno napetost 460 kV za 1 minuto.
Napetostna toleranca ti je tako že razložena. Navzgor je omejena zaradi prebojne trdnosti v napravah (ovojna napetost!) ali izolatorjih, navzdol zaradi povečanja toka. Tudi statični pretovorniki v napravah imajo enak problem, nenazadnje so le še bolj občutljvi na te sunke. Usmernik lahko sprejme le določeno spremembo U/I. Noben tranzistor ni vesel, ker mora preklapljati pri prevelikem toku. Sploh ne tisti za domačo uporabo, ki so praviloma nižje kvalitete od industrijskih. Življenska doba se tako le znižuje.

Frekvenca je lahko med 49,90 in 50,1 Hz, z mrtvim pasom regulatorjev nekje znotraj 49,95 in 50,05 Hz, da ne obremenjuješ sistema po nepotrebnem. Frekvenca je pa referenca praktično za vse naprave, ki temeljijo na magnetnem polju. Tudi transfomstor, kjer se vse začne z železnim jedrom, ki je vedno obratno sorazmeren s frekvenco. Kratkotrajno škode ni, dolgotrajno pa je. Že iz vidika izgub. Ker sta delovna moč in frekvenca neposredno povezani, to v primeru 1 Hz odstopanja pomeni nekontrolirano spremembo pretokov iz sosednjih držav k tebi ali obratno. Zato morajo biti odstopanja tukaj minimalna. Sistem, ki ga imamo deluje po načelu bilanc. Čim so odstopanja, moraš manjko proizvesti naknadno.

Pri Herzu odstopanja se generator še vedno enako vrti, le statorsko magnetno polje v njem je vedno bolj počasnejše napram vzbujalnemu.
««
409 / 410
»»