Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
hojnikb ::
Če imas EV, ze itk imas zelo veliko baterijo, k ti lahko poreze spice čez dan. In pol se nerabis sploh hecat s temi hisnmi baterijami.
Ampak v vsakem primeru; malo razmisli, kaj dejansko profitiras z baterijo;
Dam hipotetičn primer; imas 11kW dogovora, dodal bos se nekaj panelov da bo 18kWp. Ker paneli praktično nikol ne delajo na svojem peaku, ampak mogoče prlezejo na 80%, bos mel peak moč poleti kakih 14-15kW. Pa se to mogoče za kako uro ali dve. Sepravi puscas na mizi 3-4kW oddaje. Ker verjetno nimas čez dan porabe v hisi 0kW, bo nekaj te proizvodnje preusmerjene v porabnike direkt. In na koncu dneva pride do mogoče 5-10kWp k jih puscas na mizi.
No, če imas recimo tisto tvojo 18kWh baterijo, drug inverter, pa recimo da po nekem čudezu obdrzis netmetering in pokasiras subvencijo... Bos teh 5-10kWh porabu v večernih urah do naslednjega dneva, da bo baterija spet prazna in pripravljena posrkat viske? Verjetno ne.
Ampak v vsakem primeru; malo razmisli, kaj dejansko profitiras z baterijo;
Dam hipotetičn primer; imas 11kW dogovora, dodal bos se nekaj panelov da bo 18kWp. Ker paneli praktično nikol ne delajo na svojem peaku, ampak mogoče prlezejo na 80%, bos mel peak moč poleti kakih 14-15kW. Pa se to mogoče za kako uro ali dve. Sepravi puscas na mizi 3-4kW oddaje. Ker verjetno nimas čez dan porabe v hisi 0kW, bo nekaj te proizvodnje preusmerjene v porabnike direkt. In na koncu dneva pride do mogoče 5-10kWp k jih puscas na mizi.
No, če imas recimo tisto tvojo 18kWh baterijo, drug inverter, pa recimo da po nekem čudezu obdrzis netmetering in pokasiras subvencijo... Bos teh 5-10kWh porabu v večernih urah do naslednjega dneva, da bo baterija spet prazna in pripravljena posrkat viske? Verjetno ne.
#brezpodpisa
Pri takem setupu bos zelo zelo tezko prisel do +8MWh, pa ni vazno kaksno baterijo kupis.
Enostavno; filaj EVje čez dan, če jih lahko in premakni kaksne aktivne porabnike (bojlerji, klime, pralni stroj itd) v čas max proizvodnje. To bo nardil bistveno več haska, kot baterije.
V tvojem primeru pač nabij gor panelov, kolk jih fizično lahko (in v sklopu omejitev optimizatorjev/napetosti). Tudi če mas 12kW inverter, bi lahko dal panelov gor se več kot to. Ker tle mors računat, da 12kWp panelov nebo praktično nikol delal na 12kW. Bo pa recimo čez zimske in mračne dneve pri 14kW panelov linearno več izplena kot z 12kW, ne glede na to kolk exporta mas in kolk je močn inverter.
Enostavno; filaj EVje čez dan, če jih lahko in premakni kaksne aktivne porabnike (bojlerji, klime, pralni stroj itd) v čas max proizvodnje. To bo nardil bistveno več haska, kot baterije.
V tvojem primeru pač nabij gor panelov, kolk jih fizično lahko (in v sklopu omejitev optimizatorjev/napetosti). Tudi če mas 12kW inverter, bi lahko dal panelov gor se več kot to. Ker tle mors računat, da 12kWp panelov nebo praktično nikol delal na 12kW. Bo pa recimo čez zimske in mračne dneve pri 14kW panelov linearno več izplena kot z 12kW, ne glede na to kolk exporta mas in kolk je močn inverter.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
fujtajksel ::
socialec ::
Če je inverter uničen iz nekega razloga, dobavitelj pa takšnega nima na zalogi in ga ne more dobiti v kratkem, kaj to pomeni?
Se ga nadomesti z drugim, ki ga ima dobavitelj na zalogi, omejitve iz soglasja se sicer obdržijo?
Se ga nadomesti z drugim, ki ga ima dobavitelj na zalogi, omejitve iz soglasja se sicer obdržijo?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()
clancy ::
Ko je že govora o SE s hranilnikom in vidim, da eni dobro obvladate to področje...
Stvar je taka: Gre se za sončno elektrarno s hranilnikom po novi uredbi brez netmeteringa. Ponudnik je N-Gen, moč elektrarne 13,2kWp, hranilnik 2x11kWh. Pod nalepko N-Gen, na 3F hibridnem inverterju, se skriva znamka Fox, model H3
Elektrarna je zmontirana, ampak se še čaka na elektro, da priklopi.
Letna poraba elektrike je 12-13 MW, od tega TČ porabi okrog 6MW. Poraba v poletnih mesecih je 600-700kWh/mesec, pozimi 1600kWh.
Obračun je mesečni, ob koncu leta, pa bi se naj 4.000kWh viška preneslo v naslednje leto.
Problem je, da sem v soglasju dobil odobreno oddajanje z močjo samo 2,6 kW.
Zanima me, ali bom ob tako nizki moči oddajanja, čez poletje sploh lahko dosegel teh 4.000kWh viška.
Če inverter nastavim tako, da bo oddajanje tudi ponoči iz baterije, se bojim, da mi v bateriji zmanjka soka in bo za potrebe hiše, preden se zdani, začelo vlečti elektriko iz omrežja. Če pa nastavim inverter tako, da bo oddajanje le podnevi, pa je vprašanje, če bo to dovolj, da dosežem teh 4.000kWh viška. Ali mislite, da bo oddjanje čez dan dovolj? Enostavno nimam predstave, koliko elektrike lahko čez poletni dan ena taka 13,2kWp elektrarna proizvede, da bi bilo dovolj za potrebe hiše, da se napolni 22kWh baterija, za rezanje konic in za oddajanje. Kaj menite?
Stvar je taka: Gre se za sončno elektrarno s hranilnikom po novi uredbi brez netmeteringa. Ponudnik je N-Gen, moč elektrarne 13,2kWp, hranilnik 2x11kWh. Pod nalepko N-Gen, na 3F hibridnem inverterju, se skriva znamka Fox, model H3
Letna poraba elektrike je 12-13 MW, od tega TČ porabi okrog 6MW. Poraba v poletnih mesecih je 600-700kWh/mesec, pozimi 1600kWh.
Obračun je mesečni, ob koncu leta, pa bi se naj 4.000kWh viška preneslo v naslednje leto.
Zanima me, ali bom ob tako nizki moči oddajanja, čez poletje sploh lahko dosegel teh 4.000kWh viška.
Če inverter nastavim tako, da bo oddajanje tudi ponoči iz baterije, se bojim, da mi v bateriji zmanjka soka in bo za potrebe hiše, preden se zdani, začelo vlečti elektriko iz omrežja. Če pa nastavim inverter tako, da bo oddajanje le podnevi, pa je vprašanje, če bo to dovolj, da dosežem teh 4.000kWh viška. Ali mislite, da bo oddjanje čez dan dovolj? Enostavno nimam predstave, koliko elektrike lahko čez poletni dan ena taka 13,2kWp elektrarna proizvede, da bi bilo dovolj za potrebe hiše, da se napolni 22kWh baterija, za rezanje konic in za oddajanje. Kaj menite?
6151 ::
Ko je že govora o SE s hranilnikom in vidim, da eni dobro obvladate to področje...
Pričakuj med 60-90kWh na sončen dan poleti odvisno od lege.
7900X3D | 32GB | 6800 | 4 TB
jabe ::
Res sem samo na hitro preletela zadnje poste in se ne preveč poglabljala v ta konflikt, ampak mi je v oči skočilo nekaj:
Zakaj bi izgubil netmetering, ce bi menjal inverter?
Zakaj bi izgubil netmetering, ce bi menjal inverter?
feryz ::
Najbrž zato, ker se bodo samoprijavili in zahtevali, da se jim prekine.
Drugačen odgovor niti ni možen.
Drugačen odgovor niti ni možen.
telexdell ::
13 kWp SE ti na dobrih legah lahko letno proizvede tam 15.000 kWh elektrike. Oddajaš lahko 2,6 kW kar je tam 20% moči SE. To pomeni, da boš v omrežje letno lahko spravil največ 3.000 kWh elektrike.
Če nimaš možnost netmeteringa po stari shemi ne vem zakaj si postavljal tako močno SE. Razen, če boš elektriko prodajal.
PS je pa energetski minister včaraj v intervjujo omenil, da pripravljajo možnost, da boš viške elektrike lahko prenesel na drugo lokacijo (npr. vikend) ali katerikoli drugi osebi- podobno kot je omogočal SunContract.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
DamijanD ::
socialec iz zadnjih dveh strani je najbolj bistveno tole: Če greš v baterije (tudi) z namenom UPSa (torej napajanjem, ko je izpad omrežja), eksplicitno vprašaj mojstre za ta scenarij.
Čisto pravi UPS v našem primeru bi bil fensijada, ja, ni pa bistven.
Občutljive zadeve imajo svoje baterije, ki vzdržijo nekaj minut, ali ostanejo izklopljene, če je bolj varno.
Čakam začetek dneva, imam sicer nekaj vprašanj pripravljenih :D
Glede menjave inverterjev bom vprašal, zamenjava bi morala biti dovoljena ob ohranitvi omejitve, ampak Slovenija/EU.
Še kak drug scenarij?
Občutljive zadeve imajo svoje baterije, ki vzdržijo nekaj minut, ali ostanejo izklopljene, če je bolj varno.
Čakam začetek dneva, imam sicer nekaj vprašanj pripravljenih :D
Glede menjave inverterjev bom vprašal, zamenjava bi morala biti dovoljena ob ohranitvi omejitve, ampak Slovenija/EU.
Še kak drug scenarij?
deco16 ::
Mal sem gledal cene po spletu, ce bi sam kupil vso opremo, bi mogoce prihranil kaksnega jurja, mogoce kaj vec.
Jst sem celice prilimal sam zarad tega, tudi Deye sem omenil zraven za 2k. Pol ste se pa začeli kregeat. Hotu sem samo rečt da lahko prihraniš več ko jurja in prideš dejansko na 50% cene.
Če nisi mojster seveda ne gre, ampak se dobijo tudi sestavljenki kompleti kjer prideš pa pol recimo na 60-70% cene.
Mal sem gledal cene po spletu, ce bi sam kupil vso opremo, bi mogoce prihranil kaksnega jurja, mogoce kaj vec.
Jst sem celice prilimal sam zarad tega, tudi Deye sem omenil zraven za 2k. Pol ste se pa začeli kregeat. Hotu sem samo rečt da lahko prihraniš več ko jurja in prideš dejansko na 50% cene.
Če nisi mojster seveda ne gre, ampak se dobijo tudi sestavljenki kompleti kjer prideš pa pol recimo na 60-70% cene.
Material za elektro instalacije ali strojne instalacije v hiši te pride mogoče 40% stroška instalacij. Če delaš sam lahko torej prihraniš vsaj 60% denarja. Podobno je pri servisih npr. avtomobila ali...Če imaš ustrezna znanja in psihofizične sposobnosti lahko nekaj narediš sam. Lahko pa delaš tisto kar znaš delati in z zasluženim denarjem plačaš tistega, kateri ti bo naredil kar ne znaš sam najbolje ali pa raje prosti čas izkoristiš za kaj drugega kot delo.
PS tako sem sam naredil visoke grede za vrt, ker mi je to bil izziv in najel mojstra, da mi je potegnil napajalni in UTP kabel do inverterja SE čeprav je to moja profesija in sem položil že na kilometre kablov.
Ničesar dodatnega ne morejo reči brez ogleda, ker SE komponente niso edini pogoj.
18,4 kWh baterija je itak možna in ustrezno subvencionirana ampak umestitev, enako za nice-to-have UPS funkcijo.
Letno netiranje potrjeno ostane - JP SO 03, posebej preverim še borzen, da potrdijo javni poziv.
Glede 50% povečave PV površine in nadgradnje razsmernika še pokličejo tekom dneva.
To je brez subvencije, itak.
Menda si ne hodijo v 'projektno' zelje, da lahko neusmiljeno lupajo.
18,4 kWh baterija je itak možna in ustrezno subvencionirana ampak umestitev, enako za nice-to-have UPS funkcijo.
Letno netiranje potrjeno ostane - JP SO 03, posebej preverim še borzen, da potrdijo javni poziv.
Glede 50% povečave PV površine in nadgradnje razsmernika še pokličejo tekom dneva.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()
darkolord ::
Se vid, da nisi niti linka odpru.Sam FYI, tista škatla niti približno ne ustreza linkanim baterijam.
Linkal sem ohisje z BMS in vsemi povezami k jih rabis. Literally samo celice not nadevas, privijačis kable in delas. Sj tle se ne pogovarjamo o tem, kako bos naredu svojo skatlo in kupo en xyz BMS.
Te baterije moraš stisniti s silo 300 kgf, sicer se bodo napihnile in ti razf..ale škatlo.
miko22 ::
Eno tehnično vprašanje:
Če imam 2 veji na katere so priklopljeni paneli, morata ti dve veji biti enako močni ali lahko se kombinira, npr, ena veja 3kwh, druga pa 5kwh?
Če imam 2 veji na katere so priklopljeni paneli, morata ti dve veji biti enako močni ali lahko se kombinira, npr, ena veja 3kwh, druga pa 5kwh?
Eno tehnično vprašanje:
lahko različni, dokler imaš na pozamezni veji dovolj napetosti da se vklopi.
Moči so drugače v kW.
Na mojih dveh SE imamo:
1)na eni veji 12, na drugi 15 panelov
2)na eni veji 12, na drugi 8 panelov
Se vid, da nisi niti linka odpru.Sam FYI, tista škatla niti približno ne ustreza linkanim baterijam.
Linkal sem ohisje z BMS in vsemi povezami k jih rabis. Literally samo celice not nadevas, privijačis kable in delas. Sj tle se ne pogovarjamo o tem, kako bos naredu svojo skatlo in kupo en xyz BMS.
Te baterije moraš stisniti s silo 300 kgf, sicer se bodo napihnile in ti razf..ale škatlo.
seveda ustreza. Pa nikjer ne piše, da morš stiskat baterije na 300kil. To je priporočilo proizvajalca da podaljšuješ zivljensko dobo, ne pa nuja.Razteski in skrčki so pr kvalitetnih celicah minimalni (niso pa seveda nič).
Poglej si kako so brandname ohišja dejansko not narejena in pr redkokaterem boš vidu stisnjene celice...
13 kWp SE ti na dobrih legah lahko letno proizvede tam 15.000 kWh elektrike. Oddajaš lahko 2,6 kW kar je tam 20% moči SE. To pomeni, da boš v omrežje letno lahko spravil največ 3.000 kWh elektrike.
Če nimaš možnost netmeteringa po stari shemi ne vem zakaj si postavljal tako močno SE. Razen, če boš elektriko prodajal.
PS je pa energetski minister včaraj v intervjujo omenil, da pripravljajo možnost, da boš viške elektrike lahko prenesel na drugo lokacijo (npr. vikend) ali katerikoli drugi osebi- podobno kot je omogočal SunContract.
ne nabijaj o stvareh, o katerih nimaš pojma. Z 2.6kW omejitvijo exporta boš v omrežje lahko oddal precej več kot 3MW (e pa seveda polnih 13kW) ker peak moč paneli redko dosegajo in ker tudi vso energijo ne oddajaš v omrezje, ampak neki porabi. Skalacija tle ni linearna...
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
bbbbbb2024 ::
Ničesar dodatnega ne morejo reči brez ogleda, ker SE komponente niso edini pogoj.
Zakaj za povečanje površine elektrarne ne moreš zaprositi še za subvencijo?
darkolord ::
seveda ustreza. Pa nikjer ne piše, da morš stiskat baterije na 300kil. To je priporočilo proizvajalca da podaljšuješ zivljensko dobo, ne pa nuja.Razteski in skrčki so pr kvalitetnih celicah minimalni (niso pa seveda nič).Ne, ni priporočilo, specifikacije - tako dimenzije kot cycle life, so specificirane ob navedeni sili.
Poglej si kako so brandname ohišja dejansko not narejena in pr redkokaterem boš vidu stisnjene celice...
Poglej stran 20.
Celice brez tega se bodo napihnile, kot rečeno, in tisto plehnato ohišje jih ne bo zadržalo. Tiste B grade na nkon so že napihnjene recimo.
ja, če hočeš 10k ciklov namest 7000, jih boš pač stisnal. Nebo jih pa zrad nestiskanja razgnalo v enem tednu...
#brezpodpisa
miko22 ::
Eno tehnično vprašanje:
lahko različni, dokler imaš na pozamezni veji dovolj napetosti da se vklopi.
Moči so drugače v kW.
Na mojih dveh SE imamo:
1)na eni veji 12, na drugi 15 panelov
2)na eni veji 12, na drugi 8 panelov
Aha, hvala za info
ne nabijaj o stvareh, o katerih nimaš pojma. Z 2.6kW omejitvijo exporta boš v omrežje lahko oddal precej več kot 3MW (e pa seveda polnih 13kW) ker peak moč paneli redko dosegajo in ker tudi vso energijo ne oddajaš v omrezje, ampak neki porabi. Skalacija tle ni linearna...
Mislim no- meni očitaš nabijanje, kateri sem vsaj dal od sebe neko številko. Ti pa razen žalitev nisi povedal nič konkretnega. Napiši, koliko KWH bo lahko oddal.
Kaj ima pri oomejitvi oddaje energije v omrežje veze redko doseganje peek moči in da nekaj energije porabiš sam doma?
Če ima južno lego in dobro skonfiguriran sistem bo lahko verjetno oddal okrog 8-10MWh letno.
tomlin ::
Zakaj solarne elektrarne v Sloveniji niso prava Stvar!
Slovenija ima zmerno podnebje in v primerjavi z državami, ki imajo najvišje sončno obsevanje, ni med primernimi po naravnih pogojih za izkoriščanje sončne energije. Povprečno letno sončno obsevanje v Sloveniji je približno 1000-1300 kWh/m?, kar je mnogo manj kot v puščavskih in tropskih regijah.
Za primerjavo:
o Puščava Atacama (Čile): >2500 kWh/m?
o Sahara (Severna Afrika): 2200-2800 kWh/m?
o Jugozahod ZDA: 1800-2600 kWh/m?
Slovenija ima zmerno podnebje in v primerjavi z državami, ki imajo najvišje sončno obsevanje, ni med primernimi po naravnih pogojih za izkoriščanje sončne energije. Povprečno letno sončno obsevanje v Sloveniji je približno 1000-1300 kWh/m?, kar je mnogo manj kot v puščavskih in tropskih regijah.
Za primerjavo:
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman
M. Friedman
DamijanD ::
pa vseeno pol moje strehe naredi več kot porabim, tako da je zadosti dobra stvar, tudi če ni prava...
Če ima južno lego in dobro skonfiguriran sistem bo lahko verjetno oddal okrog 8-10MWh letno.
In na čem temelji tvoja verjetnost?
Sam oddam npr. 70% proizvedene energije ti bi pa oddal toliko (15*0,7=10,5) ob polnjenju baterij in omejitvi oddajanja na 20% moči SE?
Zakaj solarne elektrarne v Sloveniji niso prava Stvar!
Za primerjavo:
In ker nimamo največ sončnega obsevanja na Svetu pa naj damo štrik na vrat in se obesimo na drevo al kaj si hotel povedati?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
Mislim no- meni očitaš nabijanje, kateri sem vsaj dal od sebe neko številko. Ti pa razen žalitev nisi povedal nič konkretnega. Napiši, koliko KWH bo lahko oddal.
Kaj ima pri oomejitvi oddaje energije v omrežje veze redko doseganje peek moči in da nekaj energije porabiš sam doma?
Kaj ima veze?
Ti dam eno ilustracijo, da boš lazje razumel;
Primer 1:
elektrarna z 2.6kW solarne moči, 2.6kW oddajne moči.
Primer 2:
elektrarna z 13kW solarne moči, 2.6kW oddajne moči.
V prvem primeru boš dosegel peak moč nekje ob 12-13h in bo ta moč spet padla. Povprečna moč čez cel dan bo krepko pod 2.6kW, kolikor je max moč oddajanja
V drugem primeru boš me 2.6kW oddajanja praktično takoj ko sonce začne svetit in bo taka moč praktično do konca dneva, ko je zahod. Torej pod črto lahko rečemo, da bo povprečna moč v sočnih urah basically enaka oddajni moč.
Posledično zaradi tega lahko oddaš bistveno več (kjub zmanjšani oddajni moči) kot elektrarna, ki ima oddajno moč enako solarni moči. Koliko je pa te oddaje dejankso, je pa tezko rečt, ker tle zelo vpliva poraba v hiši. Je pa seveda krepko več, kot to kar lahko zmore solarna z oddajna moč = pv moč
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
https://pvwatts.nrel.gov/pvwatts.php
Če vzamemo tale kalkulator za referenco imas pri 13kWp in 13kW oddaje (simuliras z spreminjanjem "DC to AC Size Ratio:" opcije) prides na 13.2MWh proizvodnje. Če moč omejis na 6.5kW (z prej omenjeno opcijo) pride izplen na 12MWh. Kalkulator večjih razlik ne dopusca, ampak iz tega se lepo vidi, da omejevanje izvozne moči ne vpliva linearno na letno proizvodnjo.
Če vzamemo tale kalkulator za referenco imas pri 13kWp in 13kW oddaje (simuliras z spreminjanjem "DC to AC Size Ratio:" opcije) prides na 13.2MWh proizvodnje. Če moč omejis na 6.5kW (z prej omenjeno opcijo) pride izplen na 12MWh. Kalkulator večjih razlik ne dopusca, ampak iz tega se lepo vidi, da omejevanje izvozne moči ne vpliva linearno na letno proizvodnjo.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
bbbbbb2024 je izjavil:
Zakaj za povečanje površine elektrarne ne moreš zaprositi še za subvencijo?
Zaprosim sicer lahko ampak močno dvomim, da bo uslišana, namreč SE stoji že nekaj časa in je tudi izplačana s prihranki letnega netiranja. Žal je tudi panelov že več kot je omejitev v soglasju.
Drugače pa, BigWhale, prosim, razmisli, če je smiselno DIY segment premakniti v namensko temo, ker je tale povečini konzumerska in na ključ, s svojo dinamiko, pričakovanji in ROI.
Če omejimo kalkulator na 5.2kWp in 2.6kW izvozne moči pride izplen 4.8MWh/leto. Torej 13kWp elektrarna z izvono močjo 2.6kW verjetno proizvede nekje med 4.8MWh in 12MWh/leto.
In ta zgodba ne uposteva lastno rabo (ker ubistvo omejujes moč inverterja z DC-AC opcijo). V praksi bi si upal rečit, da kjub omejeni moči kamot nardi taka elektrarna 7, mogoče celo 8MWh, če so porabniki mal optimiziran za čez dnevno porabo.
In ta zgodba ne uposteva lastno rabo (ker ubistvo omejujes moč inverterja z DC-AC opcijo). V praksi bi si upal rečit, da kjub omejeni moči kamot nardi taka elektrarna 7, mogoče celo 8MWh, če so porabniki mal optimiziran za čez dnevno porabo.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
Proizvede ja, proizvedel. Samo imaš npr. 300 W stalne porabe v hiši, kar ne moreš oddajati. Potem imaš še drugo porabo, katera ti zmajša moč oddajanja pod še dopustno mejo. Napolniti moraš še za 12 kWh (al nekaj takega) baterij... Boš raskiral, da bo prioriteta oddajnje pol pa pridejo oblaki in bo preko noči baterija prazna?
Say what now?
Kaksno vezo ima zdej lastna poraba z oddajanjem pod dopustno mejo? Absolutno nič. Nekaj je moč, ki jo lahko jemljes iz omrezja, nekaj čisto druga pa moč ki jo lahko oddajas v omrezje. In kamot imas lahko varovalke 3x20A (torej lahk kuris 13.8kW) oddajo pa samo 2.6kW, ker so si pr elektru tako zmislal.
In pri takem setupu ti je kjučnega pomena, da imas porabo energije takrat ko proizvodnja največja. Ker s tem ne porezes proizvodnih spic zarad export limita.
Če imas pa oddajno moč = pv moči, potem te pač te stvari ne brigajo in mas profil porabe, kaksno ti pase.
Kaksno vezo ima zdej lastna poraba z oddajanjem pod dopustno mejo? Absolutno nič. Nekaj je moč, ki jo lahko jemljes iz omrezja, nekaj čisto druga pa moč ki jo lahko oddajas v omrezje. In kamot imas lahko varovalke 3x20A (torej lahk kuris 13.8kW) oddajo pa samo 2.6kW, ker so si pr elektru tako zmislal.
In pri takem setupu ti je kjučnega pomena, da imas porabo energije takrat ko proizvodnja največja. Ker s tem ne porezes proizvodnih spic zarad export limita.
Če imas pa oddajno moč = pv moči, potem te pač te stvari ne brigajo in mas profil porabe, kaksno ti pase.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
Say what now?
Ko ti SE začne zjutraj delati in bi že lahko začel oddajati zaradi lastne rabe ne oddajaš nič. In ko ti moč SE naraste do dovoljene moči za oddajane še ne moreš oddajati dovoljene moči, saj imaš lastno rabo. Tako ti SE lahko proizvaja energijo npr. 14 ur dnevno, oddajal pa jo boš le 12 ur dnevno. S polno močjo pa jo boš lahko oddajal mogoče le 10 ur dnevno. Torej ti lastna raba še kako vpliva na količino oddane energije.
Če si pozabil- vprašanje je bilo, koliko kWh se bo letno lahko oddalo v omrežje ne koliko kWh bo proizvedla SE, če se moč oddaje omeji na 2,3 kW.
To je kjučn podatek samo, če imaš ogromno zimske porabe -- sperav maš tč brez izolacije...
In v tem primeru morš pač glihat poleti z baterijami. In met minimalno poletno porabo....
Ampak v resnic tle ni govora, da boš poleti zanalašč nabijal porabo, da boš imel proizvodnjo veliko (ne pa tut oddajo). Ampak, če bi vsaj mal sledil, bolj to, da se zamika porabnike,da se poje špice čez dan... Seprav da ne kuriš boljerja ponoč, da ne filaš avto ponoč itd... Ne da zanalašč furaš grelce čez dan...
In v tem primeru morš pač glihat poleti z baterijami. In met minimalno poletno porabo....
Ampak v resnic tle ni govora, da boš poleti zanalašč nabijal porabo, da boš imel proizvodnjo veliko (ne pa tut oddajo). Ampak, če bi vsaj mal sledil, bolj to, da se zamika porabnike,da se poje špice čez dan... Seprav da ne kuriš boljerja ponoč, da ne filaš avto ponoč itd... Ne da zanalašč furaš grelce čez dan...
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
tomlin ::
In ker nimamo največ sončnega obsevanja na Svetu pa naj damo štrik na vrat in se obesimo na drevo al kaj si hotel povedati?
Govorim, da naša komparativna prednost ni foltovoltaika, temveč kvečjemu nuklearna elektrarna, za katero imamo mnoge komparativne prednosti od že obstoječe nuklearne infrastrukture do izkušenega izobraženega kadra.
To bi upam lahko tudi sam razbral iz mojega komentarja!
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman
M. Friedman
Govorim, da naša komparativna prednost ni foltovoltaika, temveč kvečjemu nuklearna elektrarna, za katero imamo mnoge komparativne prednosti od že obstoječe nuklearne infrastrukture do izkušenega izobraženega kadra.
To bi upam lahko tudi sam razbral iz mojega komentarja!
Kot je pomembna raznolikost v prehrani, raznolikost pri delu, raznolikost pri prostem času, raznolikost... tako je pomemban tudi raznolikost pri proizvodnji energije. Če je nečesa preveč ni dobro in če je nečesa premalo to ni dobro. Torej moramo najti pravo razmerje različnih virov za proizvodnjo elektrike v luču maksimalne zanesljivosti oskrbe in minimalnih stroškov proizvodnje. Če to želimo doseče pa ne moremo izključiti nobenega možnega vira- ne SE in ne JE eli ne... Najti je treba le ustrezno razmerje enega in drugega. Torej bodo SE še dolgo prava stvar.