» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
372 / 374
»»

Drava ::

Arey je izjavil:

Drava je izjavil:

Utk je izjavil:

Ne

You should. Free nasveti /ideje. Ponavadi se za te stvari plača, cca 60 do 125 EUR po svetovalni uri energetskega strokovnjaka

Zgordnjega energijskega strokovnjaka ljudje aktivno iščejo, zate bi pa raje videli da nehaš smetit.

Za razliko od tebe, ki s temle prispevkom nisi prav nič prispeval k debati in nisi napisal nič koristnega ne smetim in sem dejansko napisal koristne zadeve. Do better.

Robert ::

Od 12.11.2024 imam priklopljeno SE s hranilnikom (odločbo ELES-a - vloga je bila oddana v letu 2024 - imam iz leta 2024 brez net meteringa). Računa za elektriko za meseca 11 in 12 (od ponudnika Petrol) še nisem dobil, ker so baje neke težave z obdelavo podatkov na ELES-u. Zanima me ali je že kdo dobil račun za porabljeno elektriko, ki ima SE z odločbo izdano od ELES-a v letu 2024 brez net meteringa za navedena meseca. Rečeno mi je bilo, da bom imel obračun porabe elektrike mesečno in ne letno.

joez7 ::

Sam za info - tisti, ki niso dobili odobritve exporta (export=0), lahko poskusijo naredijo obvod.
Elektro obvestijo, da ima balkonsko sončno eletrarno. To pomeni avtomatsko max 600W exporta.
Je pa treba pazit na regulacijo exporta - da nebi števec metal ven. 600W exporta pomeni nekje 6kWh dnevno - je malo in je nekaj. Za nočno porabo pokrivat je. Se pravi nekje 120kWh mesečno - odvisno od vremena.
Ma gdo izkušnjo z tem? Oziroma kako je z pravilniki?
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

hojnikb ::

joez7 je izjavil:

Sam za info - tisti, ki niso dobili odobritve exporta (export=0), lahko poskusijo naredijo obvod.
Elektro obvestijo, da ima balkonsko sončno eletrarno. To pomeni avtomatsko max 600W exporta.
Je pa treba pazit na regulacijo exporta - da nebi števec metal ven. 600W exporta pomeni nekje 6kWh dnevno - je malo in je nekaj. Za nočno porabo pokrivat je. Se pravi nekje 120kWh mesečno - odvisno od vremena.
Ma gdo izkušnjo z tem? Oziroma kako je z pravilniki?

očitno ti ni jasno, kako deluj ta rezim.. To ni noben metering; 600W, če jih ne porabis, šenkaš elektru. Ta export za balkonske varjante je nart zato, da je enostavna vgradnja (vstekas mikroinverter v vtičnico, ki je omejen na 600W) in je misljeno da to sprot porabljas.

Če imas velik sistem in nimas exporta, potem nardis zero export in pač koristis sproti v kombinaciji z baterijami.
#brezpodpisa

Ja hvala za pojasnilo.
bi moral tole do kraja prebrati. https://racunalniske-novice.com/kaj-je-...
Sam a nebi blo v primeru nesimetrije - porabe tole še vedno dobro. Lahko pošiljaš po L1 ven 2kW, po L2 pa porabljaš 1kW in po L3 porabljaš 500W, perSite pa si še vedno v mejah 600W.
Če maš pa zero export - pa ne smeš po nebeni liniji oddajat. Ali pa je to omejeno na perLine?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

telexdell ::

joez7 je izjavil:

Ja hvala za pojasnilo.
bi moral tole do kraja prebrati. https://racunalniske-novice.com/kaj-je-...
Sam a nebi blo v primeru nesimetrije - porabe tole še vedno dobro. Lahko pošiljaš po L1 ven 2kW, po L2 pa porabljaš 1kW in po L3 porabljaš 500W, perSite pa si še vedno v mejah 600W.
Če maš pa zero export - pa ne smeš po nebeni liniji oddajat. Ali pa je to omejeno na perLine?

Števec ti posebej meri inport in posebej export. Zato pozabi na kompenzacijo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Lonsarg ::

Ta "hack" bi bil čisto fajn, sam je treba prav implementirat, torej popolni zero export na vsaki fazi, ne le suma po fazah. Rabiš inverter ki zna delat balancing med fazami (da pošlje moč baterije ali SE v tisto fazo ki rabi in ne kar enakomerno v vse), naprimer: https://www.deyeinverter.com/product/hy...

Torej oddaš soglasje za balkonsko sončno (ki je birokratsko gledano sam en obrazec ki ga po emailu pošlješ), ki ti omogoča 600W exporta in max 800W močen inverter, se pač zlažeš za nek model random 600W balkonski inverter iz interneta. Nato kupiš močnejši inverter ki zna balancing delat in podpira zero export in dovolj baterij da čimvečenergije tudi izkoristiš ker ne boš exportal in je to to.

Ni po regelcih (ker si se zlagal o modelu in moči inverterja), je pa recimo vseeno bolje kot sploh ne imeti nobenega soglasja, pač lažje je reči "ups mal sem močnejšega montiral kot je na soglasju" kot "ups nič nisem prijavil". Sploh ker inverterji potencialno malo šuma oddajajo v omrežje je lepo prijavit, pa čeprav napačno napravo, da vsaj vedo da "nekaj je priklopljeno".

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

jest10 ::

Pa tudi ker "zero export" ni nikoli glih nula. Ob hitrih spremembah porabe komot malo uide v omrežje, zato je fino imeti teh 600W rezerve

jest10 je izjavil:

Pa tudi ker "zero export" ni nikoli glih nula. Ob hitrih spremembah porabe komot malo uide v omrežje, zato je fino imeti teh 600W rezerve

Odvisno od razsmernika. Sem mel mesec dni "0" , štos je bil samo v tem, če je bla ena faza neobremenjena je bil razsmernik popolnoma zabremzan, sem malo reševal z kaloriferjem v tej fazi. Pa ni enkrat vrglo ven. Pol pa so zamenjali števec in odprli na polno (do -200W od soglasja).

Lonsarg ::

Za popolni zero je ponavadi treba nastavit da vedno vleče nekaj malega iz omrežja, recimo 100W. Ampak ja če imaš soglasje za balkonsko sončno za 600W exporta se pač ne sekiraš če ob ugašanju kake močnejše naprave ena malenkost uide če inverter ne zna z milisekundnim zamikom sledit.

Uide itak za milisekunde ali sekunde, tak da ne gre količinsko gledano nič omembe vrednega ven v nič. Skratka tudi če ti pokaže 0 exporta lahko da je za milisekunde ali sekunde kaka moč ušla.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

joez7 je izjavil:

Drava je izjavil:

Btw, če uspeš kje na na svoji parceli poleg hiše zakopat rezervoar velikosti 10 x 10 x 3 metre in ga segreješ za temperaturno diferenco 65 °C (recimo od 95°C do 30°C), lahko shraniš 22.750 kWh energije, MEDSEZONSKO! Konkretno to je energijski ekivalent 2275 litrov kurilnega olja (liter kurilca ima cca 10 kWh). Poleti bi segrel, nato pa pozimi samo s tem ogreval celo hišo. Rezervoar seveda močno izoliraš, če ga delaš sam imaš narejeno relativno poceni (edino bager najameš, se dobijo ponudbe za 25 EUR na uro, oziroma če koga poznaš z bagrom za gajbo piva in ustrezno protiuslugo, ne vem, ene parkrat mu zrihtaš računalnik recimo).

Seveda to je brez upošteanih izgub, nato računajmo še izgube, ampak če je zadeva solidno izolirana ti ostane shranjenih cca energijski ekvivalent 1200 litrov kurilnega olja. Če zakoplješ 2 taka rezervoarja, je to že shranjenih 2400 litrov kurilca ekivalent iz poletja čez celo zimo! Poleti z viški sončne energije fino fanj zadevo ogreješ, pozimi pa samo s tem greješ celotno hišo (ali pač dogrevaš, če je tvoja sezonska poraba preko teh 1200 litrov kurilca ekivalent). Zadeva JE IZVEDELJIVA. Če boš dal to komu delat bo seveda drago, ampak če delaš sam imaš narejeno relativno zelo poceni.

In kje na svojo parcelo poleg hiše zakopat rezervoar velikosti 10 x 10 x 3 metre niti ni nekaj nemogočega, je čisto realno in možno. No pravzaprav ga niti zakopat ne rabiš, lahko je tudi na površini, samo potem je teba varit ustrezno močno železno konstrukcijo. Bi bilo treba natančno preračunat kaj je ceneje, da ga vkloplješ al da ga narediš na površini (občutek mi pravi da bo ceneje če ga vkoplješ).

Lepa ideja. Sam namesti SE greješ z solarnimi paneli ali vakumske cevi - 3x večji izplen toplote. So meli pilotne hiše z temi idejami - šolski projekt - spodaj bazen zgoraj hiša. Če se ne motim ena taka stoji v Velenju pri MICu. Kak se je pa obnesla ???

Hvala:) Sorry za pozen odgovor, v poplavi vseh trol postov sem spregledal tvoj post. Bom šel enkrat v kratkem pogledat v živo tole omenjeno hišo v Velenju pri MICu, hvala za predlog. Večjo količino solarnih kolektorjev bi naredil v DIY izvedbi z izjemno poceni materiali in konstrukcijskimi tehnikami. Malo sem eksperimentiral; z različnimi inženirskimi principi sem uspel močno dvigniti izkoristek takih kolektorjev domače izdelave, tako da se približajo in v precej primerih celo presežejo izkoristek kupljenih ploščatih solarnih kolektorjev in to pri 15 do 20x nižji ceni na kvadratni meter! Pogledal sem vse možne projekte solarnih kolektorjev domače izdelave na internetu, pa nihče ni prišel niti blizu. Vakumski kolektorji so sicer super, treba bi blo še za njih pogruntat tehniko poceni domače izdelave, ker kupljeni se ABSOLUTNO ne splačajo.

Če že, potem raje kupiš solarne panele in z proizvedeno elektriko poganjaš toplotno črpalko, kar je mnogo ceneje kot pa kupljeni solarni kolektorji. Še več, tudi če tako elektriko uporabiš za poganjat običajne električne grelce, te to še vedno stane mnogo manj na proizvedeno kWh toplote v zalogovniku.

En zanimiv video na to temo:
Results of Solar Thermal vs. PV Experiment in Heating Water

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Drava ()

ps: navedba v zadnjem odstavku drži tako za pozimi (kar je na posnetku), kot tudi generalno prek celega leta.

Zgodovina sprememb…

DamijanD ::

Ne morem se upret: se vidi, da je zadnje dni ponovno sončno :D

Very funny. :)) Ma ne, spomnu sem se ene nove ideje (ne to kar sem napisu zgoraj), pol sem pa začel grutat kako bi se to dalo izpeljat in nisem mogu mogu več spat, tko da sem lepo že mal prej dan začel in začel preračunavat celoten koncept ideje, rana ura zlata ura al kako že pravjo. :D

Zgodovina sprememb…

Bizkit45 ::

Ena na temo netmeteringa in letnega poracuna. Imas dummy stevec, ki ne poroca stanja. Sam si tolk hud kot joez7 ali feryz recimo in si poracunas do 1.1. tocno porabo, tako da naredis 0. Se pravi, tolk k si cez leto pridelal, tolk si porabil, cista nicla. Ampak te klipani od elektra ali distributerja (ne vem kdo to popisuje), valda na 1.1. ne pridejo popisat. Logicno, praznik, dopusti,.. popisat ti pridejo recimo 20.1. ti si pa do takrat nabil 500kWh (zima in avto, pa take fore, pun intended). In lepo dobis poracun za teh 500kWh ker si kao presegel. Kako bi to resevali?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bizkit45 ()

telexdell ::

Bizkit45 je izjavil:

Ena na temo netmeteringa in letnega poracuna. Imas dummy stevec, ki ne poroca stanja. Sam si tolk hud kot joez7 ali feryz recimo in si poracunas do 1.1. tocno porabo, tako da naredis 0. Se pravi, tolk k si cez leto pridelal, tolk si porabil, cista nicla. Ampak te klipani od elektra ali distributerja (ne vem kdo to popisuje), valda na 1.1. ne pridejo popisat. Logicno, praznik, dopusti,.. popisat ti pridejo recimo 20.1. ti si pa do takrat nabil 500kWh (zima in avto, pa take fore, pun intended). In lepo dobis poracun za teh 500kWh ker si kao presegel. Kako bi to resevali?

Ne vem, če sploh lahko imaš SE brez števca z daljinskim odčitavanjem. Brez tega namreč nimajo nadzora, koliko oddajaš v omrežje. Meni so takrat, ko sem postavil SE montirali števec z GSM modulom,ker še ni bila vzpostavljena infrastruktura za odčitavanje preko omrežja.
Drugače pa- velja stanje na dan popisa. Lahko pa sam sporočiš stanje preko SMS ali na njihovo e-pošto.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

tudi meni se zdi, da je težko imeti netmettering z dummy števcem - a dummy števec sploh lahko beleži oddajo ali se preprosto vrti v rikverc?

Magic1 ::

Točno tako, stari števec se preprosto vrti v rikverc.
Magic

Je možno. Z dummy števcem nisem mislil analognega. Digitalnega, ki ni povezan v omrežje. Beleži pa oddano in prejeto energijo. Vprašanje je bolj v smislu obračuna, primer ki sem ga navedel.

wcpapir ::

Je kdo ki je imel za doplacat lani kak 1MWh pri geni, zanima me strošek tega, drugo leto računam 3MWh manjka in ce to stane manj kot jurja ne mislim nadgrajevat SE.

miko22 ::

Kek mate kaj izkušnje z monterji SE?
10 povpraševanj - 3 so se javli.
prvi: dogovorjen ogled včeraj. Ni ga bilo. niti klica. nič.
drugi: napisal mail da je okvirna cena po panelu 250€. Sem mu rekel, naj pošlje ponudbi. 1 teden nič.
tretji: edini, ki je resen, pa tudi najdražji. Poslal ponudbo, kjer ne naveden končni znesek brez razdelanih postavk. Ampak vsaj poklical je če sem pogledal ponudbo.
Gre se za nadgradnjo SE.
Očitno ne potrebujejo dela, ker so tako nereseni.

starfotr ::

Bizkit45 je izjavil:

Je možno. Z dummy števcem nisem mislil analognega. Digitalnega, ki ni povezan v omrežje. Beleži pa oddano in prejeto energijo. Vprašanje je bolj v smislu obračuna, primer ki sem ga navedel.

Ni panike, na koncu se vse izravna. Kot dohodnina.

socialec ::

Poznate koga iz te množice?
In ko mi danes nekdanji ponosni lastnik PV elktrarne pravi: "Upizdomater, ko bi to vedu, je ne bi na streho dajal...", mu odvrnem: "Tako je tudi grof, ob gledanju na svojh grad, ki so mu ga besni puntarji zažgali, rekel: 'Če bi to vedel, ga ne bi šel zidat'"

Jaz nikogar, nasprotno...

Za tiste preseratorje z letnim netiranjem, bi se izplačalo vzeti kot otočnico brez subvencije?

feryz ::

Pri nas vse subvencije zjebejo.
Dali naj bi 675 €/kW do višine soglasja, če imaš toliko kW in toliko kWh baterije. Pika, konec, zaključeno.
Folk, če bi se malo znašel, bi lahko dejansko dobil gratis SE in baterijo in bi se to lepo naprej širilo. Hranilniki tudi, ker jih nujno potrebujemo, kao.
Tako pa so te subvencije zgolj podpora dobaviteljem in monterjem.

Špagetarji so dobivali 110 procentno subvencijo za SE s hranilnikom.
Se pravi da so dobili sončno z baterijo zastonj, pa še 10 posto so v žep vtaknili.
In niti ne sprašujte, koliko so plačevali na kW. Enormne cifre.
Itak, 10 procentov od deset jurjev je jurja, 10 procentov od 20 jurjev, je dva jurja.
Hitro lahko ugotovite, kakšen je bil interes monterjev in investitorjev kar se cen tiče.

A kdo ve, če sme en znanec dodati ~10kW baterijsko SE zraven letno netirane SE, ker sploh ne stane toliko dražje kot hočejo za povečavo!

Za subvencijo je škoda ampak pač tako je, nič se ne more - kako je s soglasji, dodana SE bi primarno poganjala hišo in vse poznane pritikline na isti napeljavi, mogoče bi še nekaj malega dodala še k omejenemu izvozu letno netirane SE, kjer bi želel ohraniti soglasje?

Znanec je rekel, da so na informacijah izdaje soglasij lokalnega elektra sicer potrdili ampak ni prepričan, da je bilo vse razumljeno, ker je bilo vse precej na hitro in zgodaj zjutraj.

Karen ::

Ne razumem niti v teoriji zakaj bi bilo to prepovedano, če ne gre za problem kakšnih garancijskih odgovornosti. Namreč če oddaš v omrežje ti plačajo po dogovorjeni ceni, če porabiš pač porabiš, če porabiš tako da shraniš v baterijo (ali pa mobilni telefon in potem reveerse charge-aš drugo napravo) je to tvoja stvar, saj je štrom tvoj (ti si proizvajalec, pa elektrika je po OZ-u blago).

Znanec pravi, da garancije same po sebi niso glavni problem. Gre za to, da ima soglasje za letno netiranje, potrebuje pa tudi soglasje za priklop otočne, ker se v hišni napeljavi 'stika' z NN, ki bi lahko bilo v konfliktu s soglasjem letnega netiranja, ki ga sedaj ni več. Laično zapisano - znanec sicer pravi, da bo zelo vesel, če se njegovo panično cviljenje izkaže za neutemeljeno.

Robert je izjavil:

Od 12.11.2024 imam priklopljeno SE s hranilnikom (odločbo ELES-a - vloga je bila oddana v letu 2024 - imam iz leta 2024 brez net meteringa). Računa za elektriko za meseca 11 in 12 (od ponudnika Petrol) še nisem dobil, ker so baje neke težave z obdelavo podatkov na ELES-u. Zanima me ali je že kdo dobil račun za porabljeno elektriko, ki ima SE z odločbo izdano od ELES-a v letu 2024 brez net meteringa za navedena meseca. Rečeno mi je bilo, da bom imel obračun porabe elektrike mesečno in ne letno.

ELES kar lepo obračuna. Sem gledal v mojelektro je račun za december že od 4.1.25 dalje. Števčna stanja pa so z dnevnim zamikom, tak da ne vem kaj ponudniki izumljajo.

al1976 ::

ELES pojasnuje zamik letnih porocil/obracunov:
https://www.eles.si/medijsko-sredisce/s...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: al1976 ()

Mogoče zato ponudniki zamujajo?
Vedno se je obračun pojavil skupaj z zneskom.
Tokrat je malo drugače.

VIP58 ::

Pri meni je na moj elektro že objavljen podatek za 01.01.2024 do 30.09.2024. Prejeto energijo so falili za +1200 kW/h, oddano pa za -1500 kW/h. Nimam daljinskega odčitavanja. Popisano 06.01.2025. Celoletna vrednost je pravilna.
Too much of everything is just enough.

jabe ::

Jaz poracuna se nimam vidnega.

VIP58 prava enota je kWh in ne kW/h

VIP58 ::

Ja, imaš prav, hvala za popravek.
Too much of everything is just enough.

gregyk ::

Prosim za nasvet/mnenje ... Odločam se ali bi kupil sončno elektrarno s hranilnikom, imam že kar nekaj ponudb zbranih. Pa nekako ne morem ugotovit ali se sploh stvar še izplača, ko za nove ni več "netmeteringa". Suncontract in NGen sicer ponujata neke možnosti "odkupov" oziroma prenosov v obdobje ko je manjša proizvodnja, Gen-i vem da odkupuje kWh po 0.05€, ampak bolj ko razmišljam in študiram, bolj sem zbegan :)

J.McLane ::

Verjetno zelo odvisno od tega koliko sonca imaš in koliko panelov spraviš na streho. Na koncu pogledaš cono in izračunaš, cena elektrike kot kaže po koncu februraja gre proti 0,2 €/kWh, ampak seveda, če ne podaljšajo regulirane cene.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Pridobi si oceno od teh firm najprej in primerjaj, tu ti nihče več ne more napovedati kaj konkretnega, ker letnega netiranja več ni. Tule imaš trenutne subvencije za SE z baterijami, obljublja se prihranka do 60% letnega stroška, ni še niti razjasnjeno, če se ti izplača samo baterijo nabavljat za glajenje konic v dragih blokih.

Splača se, če si velik porabnik štroma. Ekonomija obsega.
Se pravi 10, 15 MWh in gor.
Postaviš pa čim več. Če lahko.

Porabo imam nekje okrog 15 MWh. Razmišljam o moči 15kW panelov in 30kW hranilnik.

Panelov daj še malo več. Če imaš prostor na strehi.
Hranilnik bo ok.

bm1973 ::

Če bi sam prešel na ogrevanje na olje, bi mi 15kWh baterij pokrilo vso elektriko.

Mislim, ROI je tako ali tako prevelik, da bi se splačalo.

Sam v prihodnosti mislim tako ali tako kupiti peč na olje za backup plus cisterno, pa pridejo paneli + hranilnik mogoče v igro.

Ogrevam se za nGen. A ima kdo z njimi izkušnje?

VIP58 je izjavil:

Pri meni je na moj elektro že objavljen podatek za 01.01.2024 do 30.09.2024. Prejeto energijo so falili za +1200 kW/h, oddano pa za -1500 kW/h. Nimam daljinskega odčitavanja. Popisano 06.01.2025. Celoletna vrednost je pravilna.

Pa ti je jasno zakaj imas poracun samo do 30.9? Glede na to da je popisano 6.1 mi ni jasno zakaj tam pise 30.9. sam imam podoben primer, le da je popis bil 13.1

jabe ::

Ne vedo, kako omreznino na preneseno energijo obracunat?

to da ne znajo zračunat pove vse o tem sistemu.

6151 ::

miko22 je izjavil:

to da ne znajo zračunat pove vse o tem sistemu.

Ampak... novi sistem je pravičen, enostaven, pregleden etc
7900X3D | 32GB | 6800 | 4 TB

Ampak poracun je za energijo ne moč. In ta je bila netirana v celem letu. Od 1.1.2024 -13.1.2024. To si pa imbecili kar izmislijo 30.9. Ker retardiranci ej..
««
372 / 374
»»