Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
kriptobog ::
Mene samo zanima ali vsi tisti ki računajho tudi preračunajo verjetnost toče na letnem nivoju in verjetnost uničenih panelov? :) In koliko to podaljša ROI če je recimo vsako tretje leto toča ki uniči vse panele.
A ti sploh veš kolk stane en panel? Ne kolk ti ga zaračunajo, kolk ga lahk sam kot fizična oseba z davkom kupiš.
Ne ve. Matejcka samo skrbi za nase panele. PA ko je bil sneg je bil tudi nekaj fovsljivo glasen.
mertseger ::
Mene samo zanima ali vsi tisti ki računajho tudi preračunajo verjetnost toče na letnem nivoju in verjetnost uničenih panelov? :) In koliko to podaljša ROI če je recimo vsako tretje leto toča ki uniči vse panele.
Nič se ti ne podaljša ker je zavarovano za pimer toče, zavarovalna premija pa vačunano v strošek elektrane.
feryz ::
Če meni toča stolče popolnoma vse panele, si nadejam okrog 7 jurjev v žepu, za par ur dela v soboto.
Bolj me v tem primeru skrbijo cegli na drugi strani. Upam da so tudi ti zavarovani in da še tam pospravim par jurjev.
Bi moral preveriti polico. Za panele sem ziher, za cegle ne.
Bolj me v tem primeru skrbijo cegli na drugi strani. Upam da so tudi ti zavarovani in da še tam pospravim par jurjev.
telexdell ::
Če meni toča stolče popolnoma vse panele, si nadejam okrog 7 jurjev v žepu, za par ur dela v soboto.
Ko pa poči cegu pa gre voda v izolacijo, strop mansarde...Dejasnko imaš manjšo škodo, če ti toča razbije panele namesto cigla na strehi. Bom moral razmisliti, če bi dal panele še na severno stran pa malce cincam- že 60+let na našem koncu ni bilo take toče, da bi mi počil le en strešnik, kaj šele na tri leta
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
joez7 ::
Saj jo tudi pri nas ni bilo ravno toliko dolgo.
Ampak ...
Sam ne mi o toči. Bil deležen 13.7.24 15h, Bistrica. Iz sončnega na suho. Rezultat - škode na avtu 3k€.
Šipa 1.2k in 2k pleh (tudi barvanje strehe in havbe). Smo dobili 3 bombe v velikosti pesti. Še nisem videl kaj takega. Sreča, pokril kasko, sam na popravilo smo čakali 3m (šipa v 10dneh).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
A to si sam plačal?
Po nepreverjenih podatkih, ker bi to praktično že rabil, je moja prva šajba 2,5k, prednja gornja 7,5k, zadnja gornja 1k in zadnja zadnja 2k.
Plus pleharija, če bo kdaj do tega prišlo.
Nekih 30 jurjev škode, čez prst. Ampak le če bo zmerna toča.
Aha, kasko, sem videl. Čez 3 jurje pride pri meni kamenček v prednjo šipo.
Po nepreverjenih podatkih, ker bi to praktično že rabil, je moja prva šajba 2,5k, prednja gornja 7,5k, zadnja gornja 1k in zadnja zadnja 2k.
Plus pleharija, če bo kdaj do tega prišlo.
Nekih 30 jurjev škode, čez prst. Ampak le če bo zmerna toča.
Aha, kasko, sem videl. Čez 3 jurje pride pri meni kamenček v prednjo šipo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
joez7 ::
Smo bol socialci.....
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Fumbo ::
Klical večkrat na telefon človeka ki skrbi za priklope na EP - ni bilo odziva. Klical na stacionrno številko EP - slišiš samo odzivnik....
Pisal na EP in jim pripel sliko položnice s podatki števca in še enkrat pisal pisno podatke in nič.
Pisal na ponudnika elektrike in so me nazaj usmerili na EP.....
Torej že pol leta + imam SE in še vedno ne morem uporabljat. Kako bi vi zadevo uredili....
Hvala in vse dobro
Pisal na EP in jim pripel sliko položnice s podatki števca in še enkrat pisal pisno podatke in nič.
Torej že pol leta + imam SE in še vedno ne morem uporabljat. Kako bi vi zadevo uredili....
Hvala in vse dobro
socialec ::
Pogledal bi še za druge kontaktne številke in poklical, sicer bi šel direktno tja med delovnim časom, da vsaj izvem, kaj naprej in pri kom, če že ne takoj na licu mesta.
IL_DIAVOLO ::
Saj jo tudi pri nas ni bilo ravno toliko dolgo.
Ampak ...
Sam ne mi o toči. Bil deležen 13.7.24 15h, Bistrica. Iz sončnega na suho. Rezultat - škode na avtu 3k€.
Šipa 1.2k in 2k pleh (tudi barvanje strehe in havbe). Smo dobili 3 bombe v velikosti pesti. Še nisem videl kaj takega. Sreča, pokril kasko, sam na popravilo smo čakali 3m (šipa v 10dneh).
V Slovenski Bistrici je bilo nazadnje kar hudo ja. Toca v velikosti tenis žogice.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
jabe ::
Klical večkrat na telefon človeka ki skrbi za priklope na EP - ni bilo odziva. Klical na stacionrno številko EP - slišiš samo odzivnik....
Hvala in vse dobro
Žal je pri nas tako, da bolj si siten, prej dosežeš (pri sicer meni ne, ker to me v kontro poslje, ampak naceloma velja), ker trenutno izbirajo med nic na tvoji strani in nic na njihovi, čim bo lazje in manj sitno tebe priklopit, se bo en pripokal, sam da bos mir dal. In nic ni hujsega, kot stik ena na ena. Na mail ni treba odgovorit, telefon lahko dol vrze, tebe iz pisarne pa malo tezje
Zgodovina sprememb…
- spremenila: jabe ()
Primorci ne jebejo žive sile.
Vse, kar je pod 4 mesece, je luksuz. Zakaj tako, glede na to, da jim "priklop" vzame 10 min čačkanja po števcu, ni nikomur jasno.
Jaz bi rekel, da je to načrtno jebanje folka v glavo. Da se ve, kdo je šef.
Rekord sem sicer imel pri enem znancu. V nedeljo zvečer ob 10-ih sem oddal papirje in vlogo za priklop, v ponedeljek zjutraj ob pol devetih, je zalaufala.
Vse, kar je pod 4 mesece, je luksuz. Zakaj tako, glede na to, da jim "priklop" vzame 10 min čačkanja po števcu, ni nikomur jasno.
Rekord sem sicer imel pri enem znancu. V nedeljo zvečer ob 10-ih sem oddal papirje in vlogo za priklop, v ponedeljek zjutraj ob pol devetih, je zalaufala.
IL_DIAVOLO ::
Kolko si dal zraven? Pol zafire ali celo?
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Pfff, za priklop sončnice?
Maš pa domišljijo.
Lepo sem prosil. Ker lepa beseda, lepo mesto najde.
Maš pa domišljijo.
Lepo sem prosil. Ker lepa beseda, lepo mesto najde.
darkolord ::
Zakaj tako, glede na to, da jim "priklop" vzame 10 min čačkanja po števcu, ni nikomur jasno.Sem že napisal malo višje zakaj.
Vse vloge za priklop so šle v Novo Gorico, iz tam so tudi izdajali vse naloge za priklop. Tam so se pa samo nabirale, ker očitno mož ni shendlal več kot kakšnih 10 priklopov na teden (ko ni dopustov, seveda) + 200 klicev na dan (po njegovih besedah). So šele pred kakšnim mesecem dni ugotovili, da mogoče ni čisto nujno, da se vse priklope ureja samo iz matične izpostave in lahko priklope razporejajo tudi posamezne DE.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
Hočeš reči, da so sposobni urediti 2 (dve) vlogi na dan!? Samo papirno, seveda, da ne bo kdo mislil, da gre za resno delo.
Superman, ni kaj.
Superman, ni kaj.
Fumbo ::
Pozdravljeni
imam težavo, da mi že pol leta niso priklopili sončno elektrarno na električno omrežje.
Kako pa je pri vas ali so vam takoj priklopili sončno elektrarno na električno omrežje.
Hvala in vse dobro
Meni je Elektro Ljubljana priklopil relativno hitro in sicer v roku 14 dni po plačilu položnice (stroški priklopa 145 €). Mi je izvajalec SE svetoval naj čimprej plačam položnico, da bo priklop čim hitrejši in temu je to bilo tudi res tako. Zelo prijazen delavec Elektro Ljubljana mi je zadevo uredil v dobre pol ure in istočasno zamenjal star števec s števcem za daljinsko odčitavanje.
Bom malo razmišljal na glas...
Dvojni prijatelji so z GEN-I postavli SE za mano in imajo že davno priklopjeno.
Si ne vem razlagat zakaj je to tako, mogoče ker mi je postavil konkurent iz drugega konca Slovenije....
In ne
GEN-I+ EP + C-olob = Gorica
Lobiji?
Lonsarg ::
Moje izkusnje pravijo da ponavadi kjer navidez zgleda da kaj nalasc delajo slabo, se izkaze da so zal zgolj nesposobni ;)