» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
358 / 359
»»

DamijanD ::

Torej:
- bo dražje
- razlika med z SE in brez SE se bo (malo) zmanjšala
- še vedno pa bo bistveno cenejše, kot brez SE.

Nobenemu ni to všeč, ampak to še ne pomeni, da se investicija v SE ni izplačala.

feryz ::

Pri 6,5 kW blokih in 16 MWh letne porabe, bo okrog 240 evrov letno.
Zdaj naj pa to kdo poračuna koliko pride brez se in primerja.
Če se mu da, meni se ne. Vem pa da je razlika občutna.

nekikr ::

Ja, ti imaš dejansko povrnjeno v cca. treh tednih s to računico. Car.

FoxKnox ::

https://siol.net/novice/posel-danes/kon...

To je obenem tudi konec netmeteringa
(Veljaven dokler velja pogodba)in po mojem mnenju konec prostovoljnega financiranja zelenega prehoda fizivnih oseb v naši državi. Danes
Suncontract, jutri še vsi ostali.Nateg stoletja se počasi zaključuje in vse lastnike prej ali slej čaka nakup hranilnikov, saj se jim drugače ne no več izplačalo proizvajati lastno elektriko. Da sploh ne omenjam novega načina obračunavanja.
Rad pa bi, da se javijo tisti posamezniki , ki so skozi leta tukaj pisali kako se bodo vozili in ogrevali praktično zastonj s svojimi paneli na strehi.
Počasi se izenačujejo stroški tistih s SE in tistih brez. Poleg rednega obroka bančnega posojila. Sigurno pa še nismo pri koncu stroškov. Pridejo še dodatna pravila, brez skrbi.

Utk ::

Rad pa bi, da se javijo tisti posamezniki , ki so skozi leta tukaj pisali kako se bodo vozili in ogrevali praktično zastonj s svojimi paneli na strehi.

Še smo tu, še zmeraj imamo zastonj, in bomo imeli tudi po novem letu.

Počasi se izenačujejo stroški tistih s SE in tistih brez.

S tem tempom bo trajalo še cca neskončno let da se izenačijo. Ker vsako leto se elektrika podraži za več kot pa je pa zdaj dodatnega stroška.

telexdell ::

FoxKnox je izjavil:

(Veljaven dokler velja pogodba)in po mojem mnenju konec prostovoljnega financiranja zelenega prehoda fizivnih oseb v naši državi. Danes
Suncontract, jutri še vsi ostali.Nateg stoletja se počasi zaključuje in vse lastnike prej ali slej čaka nakup hranilnikov, saj se jim drugače ne no več izplačalo proizvajati lastno elektriko. Da sploh ne omenjam novega načina obračunavanja.
Počasi se izenačujejo stroški tistih s SE in tistih brez. Poleg rednega obroka bančnega posojila. Sigurno pa še nismo pri koncu stroškov. Pridejo še dodatna pravila, brez skrbi.

Ko bi foušija grela nihče v Sloveniji ne bi potreboval kotla za ogrevanje.
Zgodba s SunContract je stara že skoraj leto dni, zato to ni nobena novica ampak zgolj prodajanje starih novic. Pa kar brez skrbi, četudi bi moral plačati enkrat teh 300 in nekja € za tisto napravo je to še vedno manj,kot bi plačal npr. zgolj januarja račun za elektriko.
Tak da, boš imel še veliko prilik za izkazovanje foušije. Saj bo-če bo-ko bo...
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

socialec ::

Ja, kdor je vzel na kredit, je bil obrok za SE nekako podobnega zneska kot račun za elektriko, dokler se ni dražila in bila zamejena, normalno.

Hranilniki so vsekakor zanimivi, brez hranilnikov je bila samo prva faza, da je tehnologija dobila trenje v družbi, malo grobo trenje sicer zaradi napihnjenih cen.

Jaz se ti javim, FoxKnox, kaj boš? :D

PS: Favšija ima domovinsko pravico v Sloveniji, Telex, ne piše nič v učbenikih? Res škoda, da ni energent :D

IL_DIAVOLO ::

Zanimivo TC in SE so podobno zelo enostavni napravi, uporabniki pa se iz tako enostavne naprave naredijo precenjen spaceship.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Zgodovina sprememb…

kriptobog ::

FoxKnox je izjavil:

To je težava dotične firme, ker imajo samo stranke s SE. Drugače se bodo itak hoteli znebiti net meteringa. To sem pisal že pred časom pa so se mi si smejali.
Sicer se pa SE splača v vsakem primeru, ker boš imel pač ceneje tubi brez net meteringa. Tisti, ki smo dobili baterijo pokrito s subvencijo se pa tudi smeji. Meni zdaj ko je malo bolj mraz čez noč baterijo sprazne na 40%. Ko bo večji mraz jo bo malo več. Zjutraj pa filamo ko je sonce, oz. tudi če je megleko kot sedaj je dovolj svetlo, da nafila tistih 10kwh do večera. Če skenslajo net metering pač vzamem še eno baterijo, itak niso drage pa lahko kr odklopim elektro priključek pa prišparam še pri omrežnini, ne samo energiji. Za večdnevno slabo vreme pa lahko priključim agregat, kar mi razsmernik tudi omogoča. Po možnosti dizelco in lepo odpadno olje pa gas. Gremo zeleni :))

deco16 ::

kriptobog je izjavil:

Tisti, ki smo dobili baterijo pokrito s subvencijo se pa tudi smeji.

Kaj pa se ti smeji? Preplačal si SE, pol pa še batt. In ker je subvencija velika si hepi. Ampak še vedno ziher skeširal 10k+€

15kWh celic je 1000€ BMS za 60€ in je. Množi x krat.

deco16 je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Tisti, ki smo dobili baterijo pokrito s subvencijo se pa tudi smeji.

Kaj pa se ti smeji? Preplačal si SE, pol pa še batt. In ker je subvencija velika si hepi. Ampak še vedno ziher skeširal 10k+€

15kWh celic je 1000€ BMS za 60€ in je. Množi x krat.

Daleč od tega da sem preplačal. Robo sem kupoval sam, najel ekipo za montažo. Plačal več kot po manj, kot folk plauje za izvedbe na ključ.

Ja, če imaš možnost kot Feryz in še enih par, ne preplačaš. Še hišo si sam postaviš...
K sreči se tudi preplačano povrne enkrat...

Tako to je pač, obstajajo večje drame.

socialec je izjavil:

Ja, če imaš možnost kot Feryz in še enih par, ne preplačaš. Še hišo si sam postaviš...
K sreči se tudi preplačano povrne enkrat...

Tako to je pač, obstajajo večje drame.

Se povrne ampak kasneje. In ne rabiš biti ne vem kaj da sam kupiš robo. Greš v trgovino pa kupiš in bo pol ceneje, kot ti prodajo zlatarji, ki prodajo na ključ

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kriptobog ()

Ok vzamem nazaj pol.

wcpapir ::

FoxKnox je izjavil:

A kar konec je :)) Pismo ste smešni navijači, a stare pogodbe katerim še plačujejo oddano energijo Vam nič ne grejo v nos ?

kriptobog je izjavil:

Se povrne ampak kasneje. In ne rabiš biti ne vem kaj da sam kupiš robo. Greš v trgovino pa kupiš in bo pol ceneje, kot ti prodajo zlatarji, ki prodajo na ključ

Ni to naša glavna skrb, je bilo nabavljeno pred leti, še pred velikimi podražitvami. Na ključ, nismo še poznali Feryza, lahko pa ga vključimo, če je zainteresiran. Za lastno upravljanje inventarja in ekipe nimamo resursov.

FoxKnox ::

Ne govort o fovšiji, ker bi osebno lahko imel SE deset let nazaj,bjo so še plačali 21 centov na kilovat proizvedene elektrike, ampak mi je navaden matemativni izračun pokazal, da se mi to glede na investicijo ne povrne v 10+ letih ob optimalnih pogojih. 3000 sončnih ur enostavno ni dovolj
Novica ni stara, če Suncontract odpoveduje pogodbe in nove pogodbe pogojuje z pravico upravljanja vaše SE. HALO !!! A je sploh kdo prebral kaj piše ? Pa to ni neka kaprica tega dobavitelja, to je musthave za državo. Prej ali slej za vse. Tudi obračun omrežnine je prilagojen za velike odjemalce. TČ, EV, indukcija,pečica ? Kaj, kdaj in koliko časa ?
Cesta vabi, plesati se je pa že nehalo ?

Če se ti ne izplača, se ti ne izplača. Enim se izplača in že tudi poplačalo. YMMV.

Sej jaz sem bil tudi proti, tudi v tej temi, ko je bil povratek 10+ let. Ko je padel na 6, sem bil pa za. Potem je padlo celo na 5, in sem postavil še eno.
10 let trobit isto na podlagi 10 let starih izračunov je pa naravnost idiotsko.

Jaz sem bil proti še lani. Pa sem potem lovil zadnje dni za oddajo vloge. za vsaki slučaj. Evo me zdaj. :))

Se mi zdi, da je vecje navdusenje nad last minute deal, kot pa nad samimi prihranki.

Pac butalci.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

Daniel ::

Jaz trenutno še nisem dobil računa za elektriko. Doslej je bil pod 10 eur, po nekih predvidevanjih bo sedaj poleti okrog 25, pozimi pa okrog 100 EUR. Skupaj letno tam nekaj čez 600 eur.

Obrok za elektrarno je 383 eur.Skupaj bo torej po po novem novem strošek elektrike na letni ravni 5200 eur, to bo, dokler se kredit ne poplača, kar bo maja 28. Po tem pa pač približno 600 eur letno.

Moja trenutna mesečna poraba je 2180 kWh. Vsi bloki nastavljeni na 17 kW.

Karlasov kalkulator mi vrača, da bi za mesec oktober ob omejeni ceni 0,098 plačal 215 EUR. Omrežnina za moč 22.54, Omrežnina za porabo 36,05, Energija 156,27. In ravno ta izračun energije mi nikakor ne gre skupaj, ker 2180 kWh pri 0,098 znaša že sam po sebi 213,64 EUR. Nekje je torej napaka v izračunu.

Če se po novem letu cene sprostijo in skočijo na redni cenik GEN-I 0,15390 ET, pa bi pri mesečni porabi 2180 kWh samo za energijo plačal 335,50, kar je malo manj, kot plačam obroka za kredit, kje je še strošek omrežnine in prispevkov ter DDV.

Verjetno bom razmislil tudi o nakupu baterije, ko se pojavi nek enostavnejši sistem za priklop na SE25K razsmernik, pa še 3 faze mora dajati. Trenutno nimam neke želje menjavati povsem dobro delujočega sistema z novimi razsmerniki in optimizatorji, da bi lahko uporabil baterijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Daniel ()

IL_DIAVOLO je izjavil:

Se mi zdi, da je vecje navdusenje nad last minute deal, kot pa nad samimi prihranki.

Pac butalci.

Moji elektrarnici sta letos pridelali 35 MWh elektrike. Dobrih 6 jurjev v denarju.
Zate je to najbrž drobiž, ok, we get it, zame pa ni.

fikus_ ::

Pogodbe, ki ste jih sklenili za odkup ali netmetering SE ne morejo kar tako prekiniti. Prve pogodbe za odkup se zaključujejo, ker so bile sklenjene za določen čas, ti investitorji so že pred leti dobili povrnjeno investicijo, vmes delali profit, sedaj so pa vrženi na trg (brez zagotovljenega odkupa, netmeteringa).
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Sun contract je zgodba o lakomnosti obeh pogodbenikov in nima veze s samooskrbo ali zelenim prehodom.
Prav je, da se zaključi.

Utk je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

Pac butalci.

Moji elektrarnici sta letos pridelali 35 MWh elektrike. Dobrih 6 jurjev v denarju.
Zate je to najbrž drobiž, ok, we get it, zame pa ni.

Koliko je to v suhem denarju in koliko v porabljenih kw?
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

Sem napisal, a nisem?

Nisi povedal porabe elektrike.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

Porabe je samo še več, brez skrbi za to. Nič ne bomo šenkali.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Pri nas v familji, 4 elektrarne, pa vsi šenkamo.
Da ima hudič lahko cenejši štrom.

Moja bo sicer letos na knap, ampak po povečanju bi vseeno moralo ostati. Vsaj trenutno vreme temu prikimava.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Utk je izjavil:

Porabe je samo še več, brez skrbi za to. Nič ne bomo šenkali.

Torej butalec, ki ne ve kaj je bistvo SE.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

Potem mi pa ti razloži...

thundercat ::

Golobu ni všeč nov sistem obračunavanja omrežnine:

https://www.24ur.com/novice/slovenija/g...
Thundercat

Zanimivo da se nihče ne pritožuje nad subvencionirano elektriko.

Ker nazadnje smo tu lahko prebrali da vsi drugi plačujejo elektriko netmetrašem. Z omejeno ceno je resnica obratna. Razlika med polno in omejeno ceno je bistveno višja kot med poletno in zimsko.

Fumbo ::

Pozdravljeni
imam težavo, da mi že pol leta niso priklopili sončno elektrarno na električno omrežje.

Kako pa je pri vas ali so vam takoj priklopili sončno elektrarno na električno omrežje.

Hvala in vse dobro

Fumbo je izjavil:

Pozdravljeni
imam težavo, da mi že pol leta niso priklopili sončno elektrarno na električno omrežje.

Kako pa je pri vas ali so vam takoj priklopili sončno elektrarno na električno omrežje.

Hvala in vse dobro

Kaksen razlog pa imajo? Elektro Gorenjska, 4 dni od vloge do priklopa.

Fumbo je izjavil:

Pozdravljeni

Hvala in vse dobro

Pokliči takoj in preveri pri lokalnem elektru, forum ti ne more pomagati, enim je bilo skoraj takoj. Mislim, kaj sploh tako dolgo čakate, to je šla vsa sezona gladko mimo! Jebena ponižnost, saj vem.

Elektro Primorska?

bm1973 ::

bbbbbb2015 je izjavil:

nekikr je izjavil:

Precej velikrat poslušam kako zdaj prihranijo pri prevozu, ker imajo novo Teslo Y. Jih je kar nekaj tule okoli. Ampak prej so vozili Golfa starega 6 let. Ali pa Cliota. Letno naredijo max 10kkm. Zavarovanje jih pride več kot je bilo prej bencina. Ampak ja, daš en kup denarja, da potem prihraniš fičnike. Slovenec 101.

Zgrešil si poklic. Raje prodajaj fovšijo na Internetu. Kila mlade, svetlo zelene fovšije = 1 €. Kila stare, uležane, temno zelene fovšije = 10€

Milijonar boš v trenutku.

Saj ima prav...

V Sloveniji nihče ne zna v izračun "prišpranja" upoštevati začetne investiciji.

Kaj je pa ROI, je pa tako ali tako "rocket science".

Ko upoštevaš še to, plus zavarovanje plus servisi, na koncu stvari niso tako poceni...

Ja na drugi strani radi servise ignorirajo :D

Je pa res da z novim avtom za 40-60k neboš prišparal pa če se števec parkrat obrne okoli.

Boš pa s cliotom....starim seveda da nebo pomote.

Mato989 ::

Mene samo zanima ali vsi tisti ki računajho tudi preračunajo verjetnost toče na letnem nivoju in verjetnost uničenih panelov? :) In koliko to podaljša ROI če je recimo vsako tretje leto toča ki uniči vse panele.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mato989 je izjavil:

Mene samo zanima ali vsi tisti ki računajho tudi preračunajo verjetnost toče na letnem nivoju in verjetnost uničenih panelov? :) In koliko to podaljša ROI če je recimo vsako tretje leto toča ki uniči vse panele.

Seveda. Imamo zavarovano. Strosek 70e letno. Ne skrbi ti za toco in nase panele.

Zavaruješ s hišo ali posebej, bolj črnogledi zavarujejo še izpad proizvodnje.

Zaradi novih omrežninskih tarif, ki dvigujejo letne stroške elektrike nasploh (ne energije!) netirancem za 200%, je še slabši ROI, tako, da vsekakor preskoči.

Robert ::

Fumbo je izjavil:

Pozdravljeni

Hvala in vse dobro

Meni je Elektro Ljubljana priklopil relativno hitro in sicer v roku 14 dni po plačilu položnice (stroški priklopa 145 €). Mi je izvajalec SE svetoval naj čimprej plačam položnico, da bo priklop čim hitrejši in temu je to bilo tudi res tako. Zelo prijazen delavec Elektro Ljubljana mi je zadevo uredil v dobre pol ure in istočasno zamenjal star števec s števcem za daljinsko odčitavanje.

Soncnih elektrarn je itak prevec glede na to da vecina porablja elektrike x2 po namestitvi SE. Da sploh ne govorim o tem da je vecina predimenzioniranih in krade prostor sosedu na istem transformatorju. Viskov pa sploh prodati ne mores.

Cel sistem SE je totalen fail, ki ni racunal tega da je premozen Janez enako primitiven kot reven Janez. Ali pa se bolj.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

IL_DIAVOLO je izjavil:

Soncnih elektrarn je itak prevec glede na to da vecina porablja elektrike x2 po namestitvi SE. Da sploh ne govorim o tem da je vecina predimenzioniranih in krade prostor sosedu na istem transformatorju. Viskov pa sploh prodati ne mores.

Cel sistem SE je totalen fail, ki ni racunal tega da je premozen Janez enako primitiven kot reven Janez. Ali pa se bolj.

Predvsem so zajebali prodajalci SE. Kaj pa povprecni Janezek ve koliko mocno rabi. Poznam firmo, ki je strankam svetovala vsaj 12kwp, ne glede na porabo.

Mogoče zato, ker je dejstvo, da manjše kot so, več stanejo?

Imaš tudi kontra primere. Ko so jim svetovali premajhne.
Potem pa dajo za dodatni panel ali dva celo premoženje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Naprave, ki ti zrejo cimvec elektrike, tudi stanejo.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

feryz je izjavil:

Mogoče zato, ker je dejstvo, da manjše kot so, več stanejo?

Imaš tudi kontra primere. Ko so jim svetovali premajhne.
Potem pa dajo za dodatni panel ali dva celo premoženje.

Tudi ja. Pac samo da sklenejo posel.

Mato989 je izjavil:

A ti sploh veš kolk stane en panel? Ne kolk ti ga zaračunajo, kolk ga lahk sam kot fizična oseba z davkom kupiš.
««
358 / 359
»»