Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
joez7 ::
Jaz ga mam v omarici, priklopljenega na eni strani proti hišnim podrazdelicem, na drugi strani proti števcu. Razsmernik je priklopljen v omarici, na strani proti števcu.
Možne pa so tudi drugačne vezave.
Sam razsmernik ma meritev samo oddajne moči. Če je sam, maš na njemu nastavljeno moč (-200W) po soglasju.
Če pa maš še Inmeter - maš na inmetru nastavljeno oddajno moč (export)(-200W) po soglasju, ki je lahko manjša kot je moč elektrarne.
Možne pa so tudi drugačne vezave.
Sam razsmernik ma meritev samo oddajne moči. Če je sam, maš na njemu nastavljeno moč (-200W) po soglasju.
Če pa maš še Inmeter - maš na inmetru nastavljeno oddajno moč (export)(-200W) po soglasju, ki je lahko manjša kot je moč elektrarne.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
telexdell ::
Da ne bo pomote, zaradi različne terminologije. Poleg razsmernika je običajno razdelilec, v katerem so varovalke, katodni odvodniki... To je razdelilec razsmernika. Ta razdelilec je nato preko 5 žilnega kabla priključen ali v hišni razdelilec ali v merilno priključno omaro (kjer je števec). Če je kabel od omare razsmernika priključen v hišni razdelilec pol se lahko izvede vezava, kot jo je opisal @joez7. Če pa je priključen v omaro, kjer je števec je pa priklop možen le tako, da se tik ob omarico števca prigradi dodatna omarica, v kateri bo Inmeter in v omarico kjer je števec pristojen delavec elektra namesti objemne tokovnike. Bo pa v zadnjem primeru treba za vsako spremembo, motnje... klicati na elektro in plačevati račune. Zato je v tem primeru boljše nabaviti dva merilnika.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Da ne bo pomote, zaradi različne terminologije. Poleg razsmernika je običajno razdelilec, v katerem so varovalke, katodni odvodniki... To je razdelilec razsmernika. Ta razdelilec je nato preko 5 žilnega kabla priključen ali v hišni razdelilec ali v merilno priključno omaro (kjer je števec). Če je kabel od omare razsmernika priključen v hišni razdelilec pol se lahko izvede vezava, kot jo je opisal @joez7. Če pa je priključen v omaro, kjer je števec je pa priklop možen le tako, da se tik ob omarico števca prigradi dodatna omarica, v kateri bo Inmeter in v omarico kjer je števec pristojen delavec elektra namesti objemne tokovnike. Bo pa v zadnjem primeru treba za vsako spremembo, motnje... klicati na elektro in plačevati račune. Zato je v tem primeru boljše nabaviti dva merilnika.
Obstaja "T" priklop, in "U" priklop. Jaz mam U priklop razdelilca razsmernika (pač sem mel malo več dela, mam pa pripravljeno - če gdaj grem na otočno obratovanje).
V osnovi je dovolj en Inmeter. Lahko se konfigurira, da meri LE porabo hiše, in jo odšteje od produkcije razsmernika - razlika je Export (ta se omejuje), sta na SolarEdge strani razdelala oba primera.
Tudi monter mi je rekel, da majo v praksi obe izvedbi.
Še to moj Inmeter nima klešč, je velikosti FID stikala, za dovodom in odvodom. V skrajnem primeru se lahko vgadi v hišni podrazdelilec. Ma tudi svoj MESH 866MhZ - nekateri razsmernika majo že MESH kartico, drugim jo je potrebno dograditi (~50€) ali vleči UTP kabel do razsmernika.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
Za bolj spretne obstaja cenovno ugodna rešitev- Shelly 3M za tam 78 € preko Amazon.de, kakšen nas ali Rapsberry 4 (tam 40€) za namestitev Home assistanta. Brezplačna razširitev za Solar Edge s katero lahko spreminjaš moč oddajanja razsmernika. Poleg pa lahko še narediš obvladovanje 15. min obremenitev hiše, pa obveščanje, arhiviranje podatkov...
Seveda, za običajne ljudi pa ostane Inmeter ali kaj podobnega pa za nekaj stotakov lažja denarnica brez bonbončkov.
Seveda, za običajne ljudi pa ostane Inmeter ali kaj podobnega pa za nekaj stotakov lažja denarnica brez bonbončkov.
Za bolj spretne obstaja cenovno ugodna rešitev- Shelly 3M za tam 78 € preko Amazon.de, kakšen nas ali Rapsberry 4 (tam 40€) za namestitev Home assistanta. Brezplačna razširitev za Solar Edge s katero lahko spreminjaš moč oddajanja razsmernika. Poleg pa lahko še narediš obvladovanje 15. min obremenitev hiše, pa obveščanje, arhiviranje podatkov...
Ja Inmeter =400€, HA in SoEdge preko modbusa-1502 pa v intervalu 2s, do kolikor hočeš, predlagano je 5 ali 10s. Ampak samo z Inmetrom, lahko obvladaš Production in Export (avtomatsko, enkrat nastaviš in je mir).
To je nujno, če dobiš na primer soglasje za 4kW, SE pa je 10kW.
ZA HA rabiš RPI4, 4GBram (~80), za to ceno je idealen mini ali nano PC - HP HP EliteDesk 800 G1 / ali Lenovo.
Z HA težko aktivno spreminjaš moč oddaje - lag, ti bo prej števec odreagiral.
Preko APIja je osveževanje 15min, za obvladovanje konice malce preveč - rabiš pod 5min.
Z Shelly 3M žal nimam izkušen, bom pobaral kolega, kako je rešil.
SambaShare ::
Kaj nimajo Solar Edge razsmerniki rs485 vmesnika?
Kupiš RS485 to RJ45 converter (~40EUR), v HA daš modbus skripto z želenimi registri in imaš branje ali nastavljanje poljubnih registrov na x sekund.
Kupiš RS485 to RJ45 converter (~40EUR), v HA daš modbus skripto z želenimi registri in imaš branje ali nastavljanje poljubnih registrov na x sekund.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SambaShare ()
SambaShare je izjavil:
Kaj nimajo Solar Edge razsmerniki rs485 vmesnika?
Razsmernik ma že vse vgrajeno, samo po defoltu izklopljen modbus 1502.
Samo nastavit je vse potrebno in oženit, se nevesta nekaj spreneveda , ženin pa štorast...
Se ravno ukvarjam z prepričevanjem, poročam ,ko mi uspe.
Iz prve gre HA in Edge preko APIja.
Še enkrat hvala za napotke Danijel !
feryz ::
Seveda lahko preko modbus-a omejuješ razsmernik. To je tudi glavna fora tega vmesnika.
To, ali vidiš produkcijo instantno ali čez 5 minut, je popolnoma vseeno.
Komur se da, ne rabi nobenega metra za 400 evrov za upravljanje razsmernika. Se da urediti za mnogo manj.
To, ali vidiš produkcijo instantno ali čez 5 minut, je popolnoma vseeno.
Komur se da, ne rabi nobenega metra za 400 evrov za upravljanje razsmernika. Se da urediti za mnogo manj.
Mi deluje branje razsmernika in Inmetra preko Wi-fi ja.
Sem dodal potrebne senzorje v HA. Sedaj pa še samo avtomatizacijo.
Mi je Danijel pomagal, vse zasluge gredo njemu.
Sem dodal potrebne senzorje v HA. Sedaj pa še samo avtomatizacijo.
Mi je Danijel pomagal, vse zasluge gredo njemu.
Za bolj spretne obstaja cenovno ugodna rešitev- Shelly 3M za tam 78 EUR preko Amazon.de, kakšen nas ali Rapsberry 4 (tam 40EUR) za namestitev Home assistanta. Brezplačna razširitev za Solar Edge s katero lahko spreminjaš moč oddajanja razsmernika. Poleg pa lahko še narediš obvladovanje 15. min obremenitev hiše, pa obveščanje, arhiviranje podatkov...
Ja Inmeter =400EUR, HA in SoEdge preko modbusa-1502 pa v intervalu 2s, do kolikor hočeš, predlagano je 5 ali 10s. Ampak samo z Inmetrom, lahko obvladaš Production in Export (avtomatsko, enkrat nastaviš in je mir).
To je nujno, če dobiš na primer soglasje za 4kW, SE pa je 10kW.
ZA HA rabiš RPI4, 4GBram (~80), za to ceno je idealen mini ali nano PC - HP HP EliteDesk 800 G1 / ali Lenovo.
Z HA težko aktivno spreminjaš moč oddaje - lag, ti bo prej števec odreagiral.
Preko APIja je osveževanje 15min, za obvladovanje konice malce preveč - rabiš pod 5min.
Z Shelly 3M žal nimam izkušen, bom pobaral kolega, kako je rešil.
Obstajata vsaj dve nadgradnji za solaredge katera se povežejo z razsmernikom preko modbusa- enako kot inmeter. Nadgradnjo katero uporabljam jaz (nimam omejitev) mi osvežuje podatke na 5 min. To seveda za nadzor omejitve ni uporabno. Druga nadgradnja pa (po Slo TECH forumu) lahko bere podatke v rangu nekaj sekund. To pa mislim, da je že uporbno tudi za limitrano oddajo.
Pač- zlatarska ponuba monterjev ni edina možna. Vsak pa je šef svoje denarnice (če ni poročen).
PS HE lahko instaliraš na marsikaj. Sam sem dolgo razmišljal kako bi usposil prejšnji laptop ali nameto 2 kupil rapsbery5 ali greem ali orange ali...pol sem pa slučajno vpadel v debato v dockerju... NAS disk z dockerjem mi pa že leta laufa 24/7- prvi je bil Etrajz (kdo ve kaj je to?).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
A ni HA v dockerju precej omejen? Vsaj verzija, ki sem jo imel sam, je bila. Leta nazaj. Zato ga imam rajši v virtualki.
DamijanD ::
HA v dockerju je isti kot na virtualki. Vse kar HA rabi je komunikacija preko mreže in to ima v obeh "načinih". Kar je mogoče v dockerju bolj problematično je recimo, če imaš kakšno USB napravo (zigbee sprejemnik ali kaj podobnega) - pač to je bolj smotano nastavit. Ampak sam SW pa mislim, da je enak.
Ko sem jaz eksperimentiral s tem, ni bilo - Core vs HA OS.
No po tem sem delal, X86 mašina, image pa z Baleno na SSD.
sirotka ::
Jaz imam solarno na pomožnem objektu in ne na hiši. Se pravi gre od tu direktno v elektro omarico, iz elektro omare pa 2 kabla za štrom, en v ta objekt in en v hiši. Na elektro omarico bi dodal nadometno omaro in tu notri inepro, tokovne klešče v elektro omaro pred števec, tako imam kompletno sprotno porabo zabeleženo? Nato dodam še nekaj panelov in se potem nastavi omejitev oddajanja + sprotna poraba. Si prav predstavljam? Nisem doma na tem području.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: sirotka ()
Ne, narobe razmišljaš. Dodaj par optimizatorjev, par panelov in pusti vse drugo pri miru.
Lahko pa fukneš dodatno jurja v nepovrat za neke oslarije, zakaj ne?
Navsezadnje človek ne da SE na streho zato, da bo privarčeval, ampak zato da se troši in je zelen.
Navsezadnje človek ne da SE na streho zato, da bo privarčeval, ampak zato da se troši in je zelen.
Poglej, povej koliko maš soglasje in koliko razsmernik, katera firma razsmernika. Če je moč razsmernika enaka soglasju, lahko lepo dodaš panelov do +30% preko soglasja. Bo omejajoči pač razsmernik. Dobil boš pa trapezno krivuljo namesto gausove. Neizkoriščen del bo mogoče par %. Lahko pa naletiš na omejitev z napetostjo.
Moj razsmernik omeji production, ko doseže ~243V, sem kar nekaj časa tuhtal kaj ga bremza.
Vzam si čas in preigraj variante. Šele pol predeluj. Če boš kupoval InePro, pazi katero varianto - M-bus ali Modbus - odvisno od razsmernika, in gdo ti bo oženil.
https://belmet.si/produkti/inepro-pro38...
Maš pa letno doplačilo ali viške?
Moj razsmernik omeji production, ko doseže ~243V, sem kar nekaj časa tuhtal kaj ga bremza.
Vzam si čas in preigraj variante. Šele pol predeluj. Če boš kupoval InePro, pazi katero varianto - M-bus ali Modbus - odvisno od razsmernika, in gdo ti bo oženil.
Zgodovina sprememb…
A ni HA v dockerju precej omejen? Vsaj verzija, ki sem jo imel sam, je bila. Leta nazaj. Zato ga imam rajši v virtualki.
Ne poznam različnih namestitev a preko dockreja sem lahko namestil HACS in s pomočjo njega kar nekaj dodatkov. Deluje mi integracija na SolarEdge na TČ Nibe, na Moj Elektro, vreme ARSO, kamere, pametne vtičnice, Shelly, alarmiranje na telefon... Ni problema programe za YAML ali Jinja...- računa mi 15 min konice s katimi nameravam obvladovati omrežnino za moč in COP TČ (zagotovo ni točen, je pa nek indikator kdaj je boljše in kdaj je slabše delovanje TČ).
Sam (za enkrat) sem preko dockerja dobil še več, kot sem misli, da bo mogoče. Če je drugačna nemstitev boljša je pa to večji + za HA.
Ne poznam različnih namestitev a preko dockreja sem lahko namestil HACS in s pomočjo njega kar nekaj dodatkov. Deluje mi integracija na SolarEdge na TČ Nibe, na Moj Elektro, vreme ARSO, kamere, pametne vtičnice, Shelly, alarmiranje na telefon... Ni problema programe za YAML ali Jinja...- računa mi 15 min konice s katimi nameravam obvladovati omrežnino za moč in COP TČ (zagotovo ni točen, je pa nek indikator kdaj je boljše in kdaj je slabše delovanje TČ).
Sam (za enkrat) sem preko dockerja dobil še več, kot sem misli, da bo mogoče. Če je drugačna nemstitev boljša je pa to večji + za HA.
Hvala za te info. Na uradni strani ma Docker kar nekaj "x". Bom probal to varianto.
DamijanD ::
Sem se zdaj spomnil, da sem pred virtualko imel RP3 (tako, da HA na dockerju nisem v praksi nikoli uporabljal). Sem ga pa imel v dockerju (torej to je na nek način default developer namestitev), ko sem eno integracijo nekaj razvijal...
clancy ::
Ima kdo hibridno SE z možnostjo oddajanja v omrežje? Zanimjo me dejanske izkušnje, katerega izvajalca in ponudnika ste izbrali?
kriptobog ::
Nekaj za tiste, ki še čakajo na izgradnjo SE:
https://gen-i.si/dom/elektricna-energij...
ZA tiste ki cakajo in imajo pogodbo za izgradnjo z njimi... Za izgradnjo imajo pa itak tako ceno, da to prinesejo notri 10x.
Ne, narobe razmišljaš. Dodaj par optimizatorjev, par panelov in pusti vse drugo pri miru.
Aha, sem domneval, da je pač nuja :)
Poglej, povej koliko maš soglasje in koliko razsmernik, katera firma razsmernika. Če je moč razsmernika enaka soglasju, lahko lepo dodaš panelov do +30% preko soglasja. Bo omejajoči pač razsmernik. Dobil boš pa trapezno krivuljo namesto gausove. Neizkoriščen del bo mogoče par %. Lahko pa naletiš na omejitev z napetostjo.
Imam dovoljenje za 11,2Kw, trenutno pa za 11,04kw panelov. Razsmernik je SE 17k. Me ne moti, da ne bo popolnega izkoristka, samo da bo dlje na max oddajanju, da se mi malo več nabere čez leto. Brez dodatnega metra domnevam, da ne pozna sprotne porabe in tu zgubim nekaj %?
Imam dovoljenje za 11,2Kw, trenutno pa za 11,04kw panelov. Razsmernik je SE 17k. Me ne moti, da ne bo popolnega izkoristka, samo da bo dlje na max oddajanju, da se mi malo več nabere čez leto. Brez dodatnega metra domnevam, da ne pozna sprotne porabe in tu zgubim nekaj %?
Če maš prostor, lahko greš do 17kWpik, oziroma +30% - 22kWpik.
Glede na razsmernik, moraš izvesti dva stringa, trenutno maš verjetno en string.
Pač podvoji panele. Moral pa boš obvezno vgraditi INMeter, in z njim lovit export, ki ga maš na dovoljenju. Glej, da bosta stringa vsaj približno enakovredna - število panelov.
Pa maš en optimizator na panel ali na dva panela? 17K ma možnost dveh panelov na optimizator.
Glede na 17k, je max tok razsmernika 25A po fazi, glej na preseke napeljave, za hrbtenico predlagam vsaj 4mmm2. Neglede na 11kW exporta, boš mel lepo trapezno krivuljo exporta in kar velik maneverski prostor za lastno rabo. Mel boš bolj pokrit jutranji in večerni del. Od 7h do 18h.
V praksi (vsaj pri men) daje SE ~80% konične moči in ~55% povprečne moči v intervalu 10h (sončen dan).
Export nastavi vsaj 300-500W pod soglasjem (če boš večal moč panelov), (so optimizatorji počasnejši od Iskrinega števca), Večja je razlika med Ppik in Psoglasja več rabiš špeha.
Glede na tvojo izenačeno moč panelov in soglasja ne zgubljaš popolnoma nič.
Aja, si kaj preverjal napetost pri oddajanju - da ne boš tukaj naletel na zid?
Zgodovina sprememb…
J.McLane ::
Pa je sploh vredno komplicirati z inmetrom in prilagajanju na lastno porabo? A ne moreš inverter lepo omejit na toliko kot je soglasje in je rešeno? Ali pa je samo pri meni tako da 10,8 kW SE zelo redko prileze preko 8 kW moči, torej če bi imel 15 kW celic na 11 kW soglasju, nebi bilo omembe razlike ali bi šel z inmetrom ali pač poreže pri 11 kW.
Zdaj ne vem ali pa imam jaz tako zanič panele, da tako slabo delajo? Eden mi je že crknil (delal je na 2/3) in so mi ga zamenjali, zdaj dajejo od sebe več ali manj vsi enako moč.
Zdaj ne vem ali pa imam jaz tako zanič panele, da tako slabo delajo? Eden mi je že crknil (delal je na 2/3) in so mi ga zamenjali, zdaj dajejo od sebe več ali manj vsi enako moč.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Evo, iz prakse, dve sorodni SE, brez senčenja, orientacija jug, praktično sosedi.
Ena je zabremzana na 7 kW, druga ni zabremzana spljoh.
Izplen v letošnjem letu.
Pa še izguba na "zabremzan" dan. Ki pa se nadoknadi takrat, ko ni zabremzana, se pravi v neidealnih pogojih.
Ena je zabremzana na 7 kW, druga ni zabremzana spljoh.
Izplen v letošnjem letu.
Pa še izguba na "zabremzan" dan. Ki pa se nadoknadi takrat, ko ni zabremzana, se pravi v neidealnih pogojih.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
Ta, ki ni zabremzana, koliko je inštaliranih panelov (kWp)?
Edit: vidim 9,72 kWp
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()
InMeter je potreben v primeru, da maš bistveno več panelov kot pa soglasja.
Inmeter je uporaben za nadzor - avtomatizacijo - rezanje konic.
Sam ga uporabljam z Home Assistom, za avtomatizacijo in rezanje konic - obračunske moči.
Inmeter ma ~81parametrov, API od SE pa ~21, je kar nekaj nepotrebnih, ključnih pa je ~10.
Api osvežuje na 15min, Inmeter pa 10s (nastavljivo od 2s do par h)
Inmeter je uporaben za nadzor - avtomatizacijo - rezanje konic.
Sam ga uporabljam z Home Assistom, za avtomatizacijo in rezanje konic - obračunske moči.
Inmeter ma ~81parametrov, API od SE pa ~21, je kar nekaj nepotrebnih, ključnih pa je ~10.
Api osvežuje na 15min, Inmeter pa 10s (nastavljivo od 2s do par h)
Pa je sploh vredno komplicirati z inmetrom in prilagajanju na lastno porabo? A ne moreš inverter lepo omejit na toliko kot je soglasje in je rešeno? Ali pa je samo pri meni tako da 10,8 kW SE zelo redko prileze preko 8 kW moči, torej če bi imel 15 kW celic na 11 kW soglasju, nebi bilo omembe razlike ali bi šel z inmetrom ali pač poreže pri 11 kW.
Inmeter pri tebi ne. Samo za meritve. Če pa bi mel več panelov, pa nujen.
Lahko ti reže napetost omrežja. Razsmernik začne omejevat production nad ~243V po fazi (vsaj pri meni), sem rabil pol leta, da sem si prišel gor.
Lastna raba = 0W - production 8kW, LAstan raba =5kW - production = 10.6kW - isti dan, večkrat probano, men nič jasno.
Ko pa sem gledal linijsko napetost - raba=0 U- 243V, Raba=5kW U- 237V. No sonček, tu si.
A ta InMeter nujno potrebuješ, če se želiš priklopit na RS485 (modbus)? Torej da bi imel nekaj vmes, več kot API in pač nekaj parametrov manj kot z InMetrom?
Ta, ki ni zabremzana, koliko je inštaliranih panelov (kWp)?Če greš računat, boš ugotovil, da je realna pušiona zaradi bremzanja okrog 2 procenta (pri 45 procentnem predoziranju panelov).
Zna biti, da bi bila celo večja pri uporabi metra, ker morajo biti tam tolerance večje. Drugače ti hitro števec ven meče.
Glede na razsmernik, moraš izvesti dva stringa, trenutno maš verjetno en string.
Pač podvoji panele. Moral pa boš obvezno vgraditi INMeter, in z njim lovit export, ki ga maš na dovoljenju. Glej, da bosta stringa vsaj približno enakovredna - število panelov.
Pa maš en optimizator na panel ali na dva panela? 17K ma možnost dveh panelov na optimizator.
Glede na 17k, je max tok razsmernika 25A po fazi, glej na preseke napeljave, za hrbtenico predlagam vsaj 4mmm2. Neglede na 11kW exporta, boš mel lepo trapezno krivuljo exporta in kar velik maneverski prostor za lastno rabo. Mel boš bolj pokrit jutranji in večerni del. Od 7h do 18h.
V praksi (vsaj pri men) daje SE ~80% konične moči in ~55% povprečne moči v intervalu 10h (sončen dan).
Export nastavi vsaj 300-500W pod soglasjem (če boš večal moč panelov), (so optimizatorji počasnejši od Iskrinega števca), Večja je razlika med Ppik in Psoglasja več rabiš špeha.
Do 17kwp bom težko prišel, sploh glede na to, da bodo novi paneli bolj položno položeni na nosilec na ravno streho, par KWp bi pa vseeno še dodal. Imam en optimizator na panel. Same napetosti nisem preverjal. Je to tale podatek?
Lonsarg ::
A ta InMeter nujno potrebuješ, če se želiš priklopit na RS485 (modbus)? Torej da bi imel nekaj vmes, več kot API in pač nekaj parametrov manj kot z InMetrom?In meter rabis ce hoces prilagajat export inverterja glede na lastno porabo. Torej v primeru limita soglasja za oddajo 10kW in lastni porabi v hisi 2kW lahko inverter gre do 12kW. Brez tega metra imas lahko le "dumb" omejitev na 10kW, ki se ne zaveda lastne porabe v hisi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Ne ne, modbus bi dodal, da bi prišel do sekundnih intervalov koliko hiša pokuri, zaradi nove omrežnine, da recimo potem krmiliš kakšno EV polnilnic, ali pa v sili izklopiš TČ za par minut.. Kot je bilo zgoraj omenjeno API osvežuje na 15 min, kar je pa premalo.
Edit: Imam tisti inepro meter in v Appu se vse vidi, samo to je na 15 min intervale.
Edit: Imam tisti inepro meter in v Appu se vse vidi, samo to je na 15 min intervale.
Zgodovina sprememb…
Problem je v tem, da sem šele v fazi nabiranja informacij, potem moram kupit ta "kabel", potem še skepaj sestavit/konfigurirat.
...ali pa enemu plačat da bo to naredil.
...ali pa enemu plačat da bo to naredil.
Zgodovina sprememb…
A ta InMeter nujno potrebuješ, če se želiš priklopit na RS485 (modbus)? Torej da bi imel nekaj vmes, več kot API in pač nekaj parametrov manj kot z InMetrom?
Probaj, pa poročaj - načelno ti Razsmernik poda production, ne pa exporta in impotra.
Import in export ti da pa InMeter. Odvisno kaj hočeš met, potem pa iz tega potrebe.
Do 17kwp bom težko prišel, sploh glede na to, da bodo novi paneli bolj položno položeni na nosilec na ravno streho, par KWp bi pa vseeno še dodal. Imam en optimizator na panel. Same napetosti nisem preverjal. Je to tale podatek?
JA. Si na meji, ti verjetno omrežje - napetost omejuje production. Sam sem rabil pol leta :).
Zgodovina sprememb…
Priklopi kabel in boš imel vse instantno.
V čem je problem?
Gre tudi preko WiFi. Oba API in modbus v HA. Ravno prejšin teden usposobil modbus - za rokco me držal Danijel.
API - 15min, modbus 10s (od 2s do nekaj ur - po izbiri)
Daniel ::
Kot sem že dejal, preko Wifi gre samo na določeni verziji programske opreme.
Meni najprej ni delalo, potem je bila neka posodobitev in je delalo preko Wifi, nato pa še ena posodobitev, s katero pa sem ostal tudi brez dostopa do web vmesnika, kjer si lahko vklopiš Modbus in pa spet je nehalo delati preko Wifi. Pač, očitno se niso mogli odločiti ali naj omogočijo ali ne.
Meni najprej ni delalo, potem je bila neka posodobitev in je delalo preko Wifi, nato pa še ena posodobitev, s katero pa sem ostal tudi brez dostopa do web vmesnika, kjer si lahko vklopiš Modbus in pa spet je nehalo delati preko Wifi. Pač, očitno se niso mogli odločiti ali naj omogočijo ali ne.
Gre, razen če ne gre. Nekateri delajo, nekateri ne ...
Zakaj bi se jahal, če ni treba? Potem ti ga bo nekdo posodobil in spet ne bo delalo. Ali menjali, ali karkoli.
Btw, Solaredge je res hiter. V soboto je crknil razsmernik, oddal sem poročilo, danes gre že nov na pošto.
Če bo sreča, bo že jutri menjan. Če ne bo, potem v sredo.
Zakaj bi se jahal, če ni treba? Potem ti ga bo nekdo posodobil in spet ne bo delalo. Ali menjali, ali karkoli.
Btw, Solaredge je res hiter. V soboto je crknil razsmernik, oddal sem poročilo, danes gre že nov na pošto.
Ne ne, modbus bi dodal, da bi prišel do sekundnih intervalov koliko hiša pokuri, zaradi nove omrežnine, da recimo potem krmiliš kakšno EV polnilnic, ali pa v sili izklopiš TČ za par minut.. Kot je bilo zgoraj omenjeno API osvežuje na 15 min, kar je pa premalo.
Saj že maš vse. Samo pametno polnilnico za EV, in ustrezno konfiguracijo - bo polnilnica sama lepo modulira moč polnjenja glede na obremenitev hiše.
To poznajo že močnejše TČ (tokovni pri števcu), pa gasa.
Predvidevam, da ti je gradil Gen, razsmernik pa maš od SolarEdge, meter pa InePro?
JAz mam InMeter od SolarEdge, mi dela v 10s intervalu, preko Wifi (modbus). Za tvojga pa ne vem.
Zgodovina sprememb…
Daniel ::
Gre, razen če ne gre. Nekateri delajo, nekateri ne ...
A imajo skladišče kje v bližini?
Madžarska. Za servis.
JA pa nekje pri Mozirju, vsaj moj serviser tak pravi - točno kje, pa sem preslišal (pozabil, mi takrat ni blo pomembno).
Ne vem, Dhl pride od tam in tam je naslov za vračilo.
Kar sem jaz vračal. Ni ravno dosti tega. 3x.
Kar sem jaz vračal. Ni ravno dosti tega. 3x.
Saj že maš vse. Samo pametno polnilnico za EV, in ustrezno konfiguracijo - bo polnilnica sama lepo modulira moč polnjenja glede na obremenitev hiše.
To poznajo že močnejše TČ (tokovni pri števcu), pa gasa.
Predvidevam, da ti je gradil Gen, razsmernik pa maš od SolarEdge, meter pa InePro?
JAz mam InMeter od SolarEdge, mi dela v 10s intervalu, preko Wifi (modbus). Za tvojga pa ne vem.
Delal mi je lokalec, je zelo odziven in pripraven, tako da to me ne skrbi, če bi rabil kaj on kot monter nastavljat.
Če že vse imam, kako se pa povežem na ta modbus od SolarEdge/InePro, sem mislil da moram sam nabavit nek modbus RS-485 vmesnik?