» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
249 / 354
»»

bf4ed ::

Zakaj ne bi bilo dovoljeno? Če maš nastavljeno kot UPS način in ne oddajaš v omrežje ne rabi nihče nič vedet. Če prav razumem ma tak način.

hruske ::

"UPS način" je, da je med omrežjem in porabnikom sistem, ki zaznava prisotnost omrežja in ob izpadu *preklopi* na napajanje iz baterije, pri čemer preklopi pomeni, da 220V ne gre po napajalnem kablu nazaj v omrežje. To je v osnovi enako kot pri Growatt hibridnem inverterju.

Jaz sem deco16 razumel, da ima sistem, ki meri porabo na vsaki fazi in enofazne inverterje vezane tako, da svojo moč prilagajajo glede na porabo na fazi na kateri so vezani. To pomeni, da so vezani neposredno v omrežje za števcem, brez sistema, ki bi proizvodne enote odklopil.

Načeloma so res grid-tie inverterji taki, da ob izpadu omrežja prenehajo z delovanjem, ampak to še vedno rabi soglasje, če presega več kot 800W moči.
Rad imam tole državico. <3

deco16 ::

Tako kot rabi soglasje tudi hibridni razsmernik če gremo v detajle ;)

ales85 ::

deco16 je izjavil:

Tako kot rabi soglasje tudi hibridni razsmernik če gremo v detajle ;)

To niso detajli in za hibridne razsmernike ni nihče trdil, da ne rabijo soglasja. Ti se pač igraš, enkrat boš to morda plačal. Ali pa kdo drug in potem ti.

hruske ::

deco16 je izjavil:

Tako kot rabi soglasje tudi hibridni razsmernik če gremo v detajle ;)


Odvisno od vezave, ane, ampak poenostavljeno velja, da če misliš dajat napetost na iste žice, kot pridejo iz omarice, potem rabiš soglasje.
Rad imam tole državico. <3

DamijanD ::

Kaj se zgodi, če imaš preveč panelov na razsmerniku? Npr. da imaš 2 stringa po 10kW na 16kW razsmerniku. Ali to dela samo do 16kW ali sploh ni možna ta konfiguracija ali lahko celo kaj pregori?

phnj90 ::

Edino hlajenje panelov je morda smiselno v prihodnosti, če se potreba po elektriki poveča zaradi enega ali več ev in imaš trenutno ustrezno dimenzionirano SE. Ne vem, če bi kupoval še sončne kolektorje in jih vlačil na streho, če imaš dovolj električne proizvodnje, da ti TČ greje sanitarno vodo in dela 365/24? Večina domačih sončnih elektrarn je sicer predimenzionirana v tem trenutku.

SambaShare ::

hruske je izjavil:

deco16 je izjavil:

Tako kot rabi soglasje tudi hibridni razsmernik če gremo v detajle ;)


Odvisno od vezave, ane, ampak poenostavljeno velja, da če misliš dajat napetost na iste žice, kot pridejo iz omarice, potem rabiš soglasje.


Hja ne. Soglasje rabiš takoj, ko je proizvodna naprava v objektu, ki je priključeno na omrežje. Ni važno ali se napeljavi ne stikata. Strokovnjaki pri SODO tako pravijo.

deco16 ::

Čist fajn občutek je poleti ko pri 30+ hladiš hram z TČ in odvečnim štromom ;)

Invictus ::

Temperatura se upošteva? Daj ne seri? Raziskava je komaj ven prišla kak teden nazaj...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Utk ::

Ja, prej pa tega nismo vedeli...đizus krajst, sej imajo ljudje panele že 20 let.
Zdaj ko je mrzlo in lep sonček, ti elektrarna dela z veliko večjim maksimumom kot bo julija. To se ve že dolgo, ne od prejšnega tedna, madona.

dussan ::

Na YT so že "stari" filmi o tem, kako hladiti panele... In pa tudi industrijske rešitve tega ("hibridni" paneli).

phnj90 ::

Ja pa dajta lepo razčistiti, kaj pomeni short-max-output in kaj duration of long-somewhat-less-than-maximum output. Pri nas je max momentalni production sicer presegel poletnega in omejitev nasploh, ker je poraba s strani TČ sproti dovolj velika. Menda je dobro, če imaš vsaj 1kWh konstantne porabe nekje, kar pa se hitro nabere, če imaš klime, kamere pa home assitant itd., tudi, če si 'away from keyboard', ko si na poti čez Atlantik
:D

Ja, mi bomo najbrž hladili panele, da se kumulativna proizvodnja lepo izteče - sem pa razmišljal za avte posebej solarni nadstrešek, ki bi bil večino dneva v senci, paneli bi morali biti ali na strehi, ob terasi ali pa na balkonu. Samo ne, če so zdaj lepe ograje :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: phnj90 ()

Utk ::

Za velike elektrarne je to malo drugače, za domače pa...fukneš 3 panele več gor in si na istem.

phnj90 ::

Ja, upajmo, ja, da bo dinamični omejevalec to res v redu urejal, če se bosta avta podnevi filala, mogoče ne bo potrebno niti hladiti, super bi že bilo, ker to pomeni nič dodatnih sitnosti. Bomo počakali in vidimo, kmalu??

driver_x ::

Invictus je izjavil:

Temperatura se upošteva? Daj ne seri? Raziskava je komaj ven prišla kak teden nazaj...


In do pred enega tedna nazaj so bile po tvoje vse simulacije napačne, ker tega niso upoštevale?

SolarStreha ::

2 leti nazaj so moji paneli imeli grf, ki je kazal moč v odvisnosti od temperature.

Mislim da je Invictus ustrelil enega kapitalnega kozla tule.

SolarStreha ::

Sicer pa izgube zaradi vročih panelov do 20%. Članek za avstralijo. In to ne celoletno povprečje, ampak pač za ekstremno vroče dneve v poletju, imaš lahko do 20% nižjo moč.

Torej če vzamemo en ultra slab scenarij, lahko rečemo da pri nas gubiš 20% proizvodnje za najbolj vročih 30 dni.


Mislim da je vsako kompliciranje s hlajenjem panelov samo kompliciranje in metanje denarja proč.

ales85 ::

Z mrzlo vodo zaliješ sredi dneva ali pa montiraš sprinklerje na streho, problem rešen :))

driver_x ::

SolarStreha je izjavil:

2 leti nazaj so moji paneli imeli grf, ki je kazal moč v odvisnosti od temperature.


Nemogoče, ker je raziskava prišla ven šele prejšnji teden!

SolarStreha ::

ales85 je izjavil:

Z mrzlo vodo zaliješ sredi dneva ali pa montiraš sprinklerje na streho, problem rešen :))


Zna biti da bo več škode od vodnega kamna, kot koristi od hlajenja.

Sicer pa vsak, ki ima SE lahko preveri koliko ima zares izgube zaradi vročih panelov.

oni kWp na papirju so merjeni ob temperaturi 25C. Torej če ti paneli obrnjeni na jug ob 12ih sredi poletja delajo z 9,5kW ko jih imaš na strehi za 10kWp potem imaš 5% izgube.
Tak čez palec.

Zgodovina sprememb…

driver_x ::

Ampak tista kWp vrednost je najbrž mišljena ob osvetlitvi pod pravim kotom in čistem ozračju.

SolarStreha ::

driver_x je izjavil:

Ampak tista kWp vrednost je najbrž mišljena ob osvetlitvi pod pravim kotom in čistem ozračju.


Seveda. Zato čez palec.

Ampak tudi v praksi če si obrnjen na J in imaš panele pod primernim kotom okoli 35°za našo zemljepisno širino, boš dosegel nazivno moč.
Je pa vsaj pri meni ta ponavadi samo za en interval (traja 15 minut) in v naslednjem je če malo nižja. Pa se sonce ni kaj bistveno premaknilo, včasih je šele prišlo v pravo lego pravzaprav. In to je tisto, ko začne moč padati zaradi vročine.

SolarStreha ::

Kar jaz opažam je, da ljudje polei mečejo cerade na kolektorje.

Ali je to problem v jugo izvedbi ali napačni dimenziji pa težko rečem. Vsekakor pa so danes SE tako poceni, da je zagotovo ceneje in z manj sitnosti ogrevat vodo z uporovnim grelcem direkt iz panela.

shmandi ::

Sicer nimam klasičnih kolektorjev ampak 4 PVT (hibridne) panele. V tem času ob soncu, ko so temperature malo nad 0 mi zgolj malce dogrejejo vodo sredi dneva. Nekje od sredine maja do septembra pa ob sončnem vremenu večinoma zadostujejo za potrebo po topli vodi. V najhujši vročini voda v bojlerju ni šla dosti preko 50 stopinj.

phnj90 ::

Sliši se že fancy, poleg ostalega, ai pravi tudi to?

In general, PV panels are more widely available and cost less than PVT panels. The average cost of a PV panel can range from around $0.50 to $1.50 per watt, depending on the factors mentioned above, while the cost of a PVT panel can be significantly higher, averaging around $4 to $6 per watt.

BigWhale ::

Drzite se argumentirane debate.

"Linke si poiscite sami", ni argumentacija.

GizmoX ::

Sončne celice bi morali hladiti. Ko se segrejejo nad 50 stopinj, pade izkoristek tudi za več kot 50%.
Tule si ga pa močno pihnil. Če pogledaš kataloge panelov inajo negativni temperaturni koeficient in jim moč pada za okrog 0,4% zavsako °C. Kataloški podatki so za 40°C, delujejo pa med -45 in 85°C. Torej imajo pri 50°C kvečjemu 4% manjšo moč in blizu meje delovanja pri 85°C tam 18% nižjo moč.
En zanimiv eksperiment (kljub click-baitu) z zračno hlajenimi solarnimi paneli:

100W panel
68,7W @ 20°C (severnjaki pač, šibkejša sončna energija)
58,7W @ 53°C (-10W/+33°C = -0,30%/°C)
63,7W @ 40°C (+5W/-13°C = -0,38%/°C)

Uporabil je ventilatorje, ki pihajo čez hladilna rebra, pritrjena pod panel. Ventilatorji porabijo teoretične 3W, panel prideluje 5W več, torej 2W neto več.
Zanemaril je izgube napajalnika ventilatorjev, vprašanje cene dodelave ventilatorjev in napajanja (DC-DC) v panel, merjeno je bilo pod optimalnimi (sun-tracker) pogoji (ventilatorji bi delovali=rabili energijo tudi v oblačnem vremenu, zjutraj, zvečer; razen, če bi panel oz. logika prilagajala tudi hitrost/porabo ventilatorjev glede na temperature...).

Relativno je sicer povečal proizvodnjo energije za 8%, torej bi lahko rekli tudi +8%/-13°C = 0,62%/°C. Vprašanje, kako bi se panel obnašal pri nas, kjer bi se bolj grel (a več pridelal, pa ventilatorji bi spet precej bolj ohladili glede na ambientalno temperaturo).

Po Standard Test Conditions (STC) se panele meri pri 25°C (temperatura panela, ne ozračja), 1000 W/m2.
Moji 380W paneli imajo podatek Pmpp-0,350%/K. Če vzamem sredino enega poletnega dne, 31°C, je 14,44 kWp celic proizvajalo max 11,7 kW. Glede na podatke naklona panelov naj bi bilo blizu 1000 W/m2, torej isto, kot po STC.
Zanemarim izgube na žicah, optimizatorjih, razsmerniku, dveh severnih panelov, in je izgubljenih 19%. Če bi vso to izgubo pripisal temperaturi, bi to pomenilo 55°K več od 25°C, torej so bili paneli segreti na 80°C. Zelo verjetno manj.

V glavnem, izkoristek je še vedno čisto soliden, z najmanj kompliciranja možno. Je pa možnost za izboljšave s pasivnim/aktivnim hlajenjem - kar se mi zdi bolj realno, kot čakat na novo drago tehnologijo novih celic v panelih.
Že aluminijasta rebra na spodnji strani panela bi verjetno nekaj pomagala, za ne bistveno višjo ceno panelov, in to brez elektronike in reči, ki bi lahko crknile pred 20 leti.
udirač => uni. dipl. inž. rač.

GregiB ::

Vprašanje... je kdo oddajal vlogo za subvencijo na Eko-sklad pred kratkim (Subvencija 104SUB-SO22)? Oddal sem jo po elektronski pošti in dobil odgovor avtomatskega odzivnika, da so vlogo prejeli... Kako preverim, ali je dejansko v postopku, ali je zadoščeno zahtevam subvencije idr.? Hvala
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

GizmoX ::

Če je vloga nepopolna ali si kaj narobe navedel, ti bojo povedali oni in te pozvali k popravku/dopolnitvi. Če si dobil avtomatski odzivnik, veš le to, da je sedaj v birokratskem kolesju oz. na kupčku.
Ko pride tvoja vloga na vrsto, jo bo pa nekdo obdelal, preveril, in te obvestil. Do takrat pa, če si tečen zaskrbljen, zavrti telefon in vprašaj >:D
udirač => uni. dipl. inž. rač.

shmandi ::

GizmoX je izjavil:

Do takrat pa, če si tečen zaskrbljen, zavrti telefon in vprašaj >:D

Točno tako. Verjetno pa traja nekaj časa, da jo vnesejo v sistem.

GregiB ::

shmandi je izjavil:

GizmoX je izjavil:

Do takrat pa, če si tečen zaskrbljen, zavrti telefon in vprašaj >:D

Točno tako. Verjetno pa traja nekaj časa, da jo vnesejo v sistem.


Mah ja... saj sploh ne bi bil problem, če bi ta "sistem" bil viden...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

phnj90 ::

Sem iskal neke poceni variante hlajenja panelov, pa sem naletel na reciklažo cd-jev, verjetno je hec, je pa zanimiv eksperiment! Če ste jih že zmetali tudi vi večino proč, eno 'torto' jih še lahko darujem :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: phnj90 ()

driver_x ::

phnj90 je izjavil:

Sem iskal neke poceni variante hlajenja panelov, pa sem naletel na reciklažo cd-jev, verjetno je hec, je pa zanimiv eksperiment! Če ste jih že zmetali tudi vi večino proč, eno 'torto' jih še lahko darujem :D


Jaz sem to že poizkusil, ampak namesto elektrike se je iz žarnic slišala muzika!

phnj90 ::

Zmaga bi bila, če bi špricala voda ali pa pihal veter, bi bilo čisto dovolj, ko sonce sije na polno. :D

fulk ::

Proizvodnja energije je odvisna od tipa muzike. Uporabit moraš bolj živahno glasbo, ne pa kako klasiko.

sirotka ::

Končno dobil odobreno subvencijo, slabe 2k€ bodo vrnili.

Jim pa moram poslat pogodbo o uporabi sistema. To je pogodba o priključitvi, ki sem jo dobil od elektra?

Invictus ::

phnj90 je izjavil:

Sem iskal neke poceni variante hlajenja panelov, pa sem naletel na reciklažo cd-jev, verjetno je hec, je pa zanimiv eksperiment! Če ste jih že zmetali tudi vi večino proč, eno 'torto' jih še lahko darujem :D

Kako boš s plastiko hladil, daj malo razloži...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Likalnik ::

sirotka je izjavil:

Končno dobil odobreno subvencijo, slabe 2k€ bodo vrnili.

Jim pa moram poslat pogodbo o uporabi sistema. To je pogodba o priključitvi, ki sem jo dobil od elektra?


ja tako je...podpisana pogodba iz tvoje strani od elektra...to jim pošlji (tudi jaz sem jim moral)

sirotka ::

Hvala! Pošljem. Končna računica nekje 10k za 11kwp moči po odbiti subvenciji.

phnj90 ::

Invictus je izjavil:

Kako boš s plastiko hladil, daj malo razloži...

Ne, gre samo za eksperiment, na katerega sem naletel, ko sem iskal smiselne rešitve za hlajenje panelov, če bi bilo kdaj potrebno. Ne vem niti, če tole sploh proizvaja kaj elektrike, meni osebno se ne ljubi (niti izplača) testirati. Tudi satelitske antene se mi ni dalo prelepiti z ogledalci, da bi (po starogrško) zažigal trireme na morju :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: phnj90 ()

wcpapir ::

Izgleda res, da ne bomo "samoskrbni" le december in januar, ostali meseci grejo skozi. Februar bo že šlo skozi. Tako, da tudi v primeru mesečnih obračunov bi šlo za cente :D

Utk ::

Kolk pa imaš pol viška na koncu leta? Bi reku, da so ti preveliko elektrarno dali, če ti že februarja dovolj naredi. Boš moral kupit še kak voz na elektriko...

wcpapir ::

imel sem jo od 6 meseca in imel 2mw viška-kljub nažigavanju ir grelca mucu na terasi.

Kaj pa vem če smo meli letno porabo 8mw max zmontirali pa 8,36kwp. Sedaj sem pogledal na koliko imam omejeno ker sem zadnjič streljal napačne podatke. Omejeno imam na 8,8, če imam odjem in je sončno so špice tam 11kW.

Imel sem namen dati 10kWp ker sem bral ta forum in mislil da rabim rezervo, sedaj pa se je izkazalo da je JV ter 45 stopinjski naklon idealka v našem okolju, praktično ni bilo dneva da bi imeli meglo v jutranjih urah ali oblake (oblaki res res samo izjemoma). Oblaki pridejo k nam po 13 uri, ko pa je že skoraj na stand by. Sosed ima identično usmeritev in bolj ravno streho, 10kWp, popoldanske ure mu grejo dostikrat za oblake in delama isto.

shark_nm ::

Utk je izjavil:

Kolk pa imaš pol viška na koncu leta? Bi reku, da so ti preveliko elektrarno dali, če ti že februarja dovolj naredi. Boš moral kupit še kak voz na elektriko...


Ali pa greš na Sonce in prodaš, samo je bolj slaba odkupna zaenkrat.

sirotka ::

Ravno se logiral na gen-i in vidim položnico za januar 120€. So mi nastavili pavšal. S 1.3 ga ne bo več, 2 položnici bom vseeno moral plačat.

Sem se logiral tudi na moj elektro, po novem sta 2 merilni mesti, znajdem se pa nič :D

ToniT ::

sirotka je izjavil:

Ravno se logiral na gen-i in vidim položnico za januar 120€. So mi nastavili pavšal. S 1.3 ga ne bo več, 2 položnici bom vseeno moral plačat.

Sem se logiral tudi na moj elektro, po novem sta 2 merilni mesti, znajdem se pa nič :D


Tudi meni so nastavili pavšal. Račun je bil 20 Eur. Sem že javil in ga bodo umaknili s 1.2.
Na moj elektro pa so razbili podatke na priključno moč in porabo (GSRN-Globalna številka storitvenega razmerja). V obeh primerih gre za isto merilno mesto
in pokaže identične podatke.

yonny ::

wcpapir je izjavil:

imel sem jo od 6 meseca in imel 2mw viška-kljub nažigavanju ir grelca mucu na terasi.

Kaj pa vem če smo meli letno porabo 8mw max zmontirali pa 8,36kwp. Sedaj sem pogledal na koliko imam omejeno ker sem zadnjič streljal napačne podatke. Omejeno imam na 8,8, če imam odjem in je sončno so špice tam 11kW.

Imel sem namen dati 10kWp ker sem bral ta forum in mislil da rabim rezervo, sedaj pa se je izkazalo da je JV ter 45 stopinjski naklon idealka v našem okolju, praktično ni bilo dneva da bi imeli meglo v jutranjih urah ali oblake (oblaki res res samo izjemoma). Oblaki pridejo k nam po 13 uri, ko pa je že skoraj na stand by. Sosed ima identično usmeritev in bolj ravno streho, 10kWp, popoldanske ure mu grejo dostikrat za oblake in delama isto.


danes bo verjetno pa 0.0 :(

wcpapir ::

Danes bomo malce v minusu vmesni podatki 10kWh proizvedenih 10.4 porabljenih. Ampak nismo še vsi doma :) Je pa voda v bojlerju topla, hladilnik laufa, skrinja isto, in kosilo je skuhano :)

Največ vrjetno nabije večerno tuširanje in nažiganje 3kW kalolifra tamalga v kopalnici. Izgleda da si tamal simulira savno :)

Likalnik ::

ToniT je izjavil:

sirotka je izjavil:

Ravno se logiral na gen-i in vidim položnico za januar 120€. So mi nastavili pavšal. S 1.3 ga ne bo več, 2 položnici bom vseeno moral plačat.

Sem se logiral tudi na moj elektro, po novem sta 2 merilni mesti, znajdem se pa nič :D


Tudi meni so nastavili pavšal. Račun je bil 20 Eur. Sem že javil in ga bodo umaknili s 1.2.
Na moj elektro pa so razbili podatke na priključno moč in porabo (GSRN-Globalna številka storitvenega razmerja). V obeh primerih gre za isto merilno mesto
in pokaže identične podatke.


tastu so ga nastavili na 250€...na koncu so ga tako spsihirali, da je pristal na 60€ mesečni pavšal...
««
249 / 354
»»