» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
180 / 359
»»

feryz ::

Čez 25 let ne bo ne Jinkota, ne Qcella, ne Bisola.
Garancijo pa talajo, čeprav so celice v uporabi par let. Tehnologija se ves čas mnenja, niti sanja se jim ne, koliko bodo zdržale.
Vzemi najcenejšo. Čez 25 let bo, kdo ve kaj, dajalo štrom. Če bomo še na tem svetu.

slawc ::

Kar je feryz rekel ima precej smisla.

Vsak panel ima degradacijo.

Jaz bi takemu sistemu z degradacijo zagotovil konstantno izhodno moč po n letih z redundanco, imaš toliko in toliko % več panelov, oglašuješ pa manjšo moč. To seveda zaračunaš, razlika je ravno tam + "ker smo boljši".
LP, Slawc

Zgodovina sprememb…

• spremenil: slawc ()

quadro933 ::

Ja, vse SE so iste velikosti, je pa cca 3000 eurov razlike.

jabe ::

bisol ima garancije 15 let in 25 let garancije za degradacijo ne več kot 15%. To na papirju. V reali njihova garancija ni vredna lista, na katerem je napisana. Čez 15 let, ko shodi panel, boš menjal na lastne stroške, karkoli boš vzel. to ti pa jaz garantiram.

l0g1t3ch ::

In panel je po trenutno naviti cenah cca 150eur/kos za te 380W primerke.

Kar spet ni nek strošek če zamenjaš par panelov

čez 15 let ne bo nič ceneje, bo problem tako male dobiti, pa bodo malo dražji... ampak ni, da bi se sekiral pretirano. jaz sploh ne vem, kako so lahko mu naračunali 3k€ razlike v panelih...

quadro933 ::

1. qcells peak duo - 385 w - 13,5 kw = 13831 eur (25 let garancija na modul, garancija na izhodno moč 25 let 85%)
2. jinko solar tiger pro - 440 w - 13,2 kw = 10605 eur (12 let garancija na modul, garancija na izhodno moč 25 let 84,8%)
3. bisol supreme black - 365 w - 13,1 kw = 14076 eur (25 let garancija na modul, garancija na izhodno moč 25 let 100%)

pa še ponudba geni: jinko tiger 400 w - 13 kw = 11623 eur

Pri vseh je že upoštevana subvencija eko sklada.

Zgodovina sprememb…

Čez 14 let bo 380W panele po moje jako težko dobiti in bodo zato dražji, kot bi imelo nek smisel glede na panele s takratno popularno watažo.

Možakar, pri katerem sem kupil konstrukcijo, kupuje vse panele, ki so zadnji kosi. In jih spravlja v skladišče.
Pravi da če sedem let vse prav pride. Ni toliko problem vataža, kot dimenzije. Ali pa oboje.
Ko bodo enkrat začeli crkovati, jih bo za zlato prodal. Danes jih pa za drobiž kupuje.

Tako je...
Problem je tudi wataža, ker ti lahko še elektro teži, ker nimaš na strehi, kar imaš v soglasju napisano. Nekaj najbrž je tolerance, koliko, pa bomo še videli.

Jaz sem že razmišljala, da bi jih ene par na zalogo kupila...

Zgodovina sprememb…

• spremenila: jabe ()

BigWhale ::

Cez deset, petnajst let, ko bodo ti paneli crkovali se bodo tudi uredbe ze verjetno spremenile in tehnologija se bo pa sigurno spremenila.

Kopiciti tehnologijo danasnjega dne z namenom, da se bo kasneje drago prodajala, nima nekega smisla. Paneli so mass produced in niso blazno komplicirana zadeva in cez deset let bo polno nadomestkov, taksnih in drugacnih.

Ce ne bo prislo do neke vecje minituarizacije potem se verjetno tudi glede dimenzij ni treba tako zelo bati. Ce imas na strehi vec W kot lahko oddajas v omrezje pa omejis na inverterju, da ne presegas spic.

jotko ::

Pozdravljeni.
Sem popolnoma nevešč o SE in me zanima ali se mi splača it v nakup le te ali ne.

Trenutno imamo cca 85€ povprečno mesečno položnico

v kratkem bomo zamenjal kuhalno ploščo (sedaj je na plin potem bo bila indukcija)

ter zraven razmisljam o TČ ni pa pogojeno saj imam drva svoja ( mika me TČ, ker so dobre subvencije in nimaš potem dela z drvami in kurjavo,...)
ogrevanih prostorov je cca 160m2

Vsako mnenje in nasvet je dobrodošel.

hvala za odgovore in nasvete.

DamijanD ::

Glede na to, da bo prihodnost avtov skoraj zirh električna mislite, da se splača pri gradnji SE zamenjati varovalke (iz 3x20 na 3x25) in narediti max SE in hkrati plačevati ~60€ na leto več zaradi močnejših varovalk ali ne?
Dodatno vprašanje ali kdo uporablja "vzdrževanje" pri genIju za 100€/leto - kar vključuje monitoring + fizični pregled na 2 leti?

l0g1t3ch ::

quadro933 je izjavil:

1. qcells peak duo - 385 w - 13,5 kw = 13831 eur (25 let garancija na modul, garancija na izhodno moč 25 let 85%)
2. jinko solar tiger pro - 440 w - 13,2 kw = 10605 eur (12 let garancija na modul, garancija na izhodno moč 25 let 84,8%)
3. bisol supreme black - 365 w - 13,1 kw = 14076 eur (25 let garancija na modul, garancija na izhodno moč 25 let 100%)

pa še ponudba geni: jinko tiger 400 w - 13 kw = 11623 eur

Pri vseh je že upoštevana subvencija eko sklada.

Kater ponudnik?

Daniel ::

DamijanD je izjavil:

Glede na to, da bo prihodnost avtov skoraj zirh električna mislite, da se splača pri gradnji SE zamenjati varovalke (iz 3x20 na 3x25) in narediti max SE in hkrati plačevati ~60EUR na leto več zaradi močnejših varovalk ali ne?
Dodatno vprašanje ali kdo uporablja "vzdrževanje" pri genIju za 100EUR/leto - kar vključuje monitoring + fizični pregled na 2 leti?

Jaz sem bil v dilemi ali menjati na 3x35. Ampak tu se potem že pogovarjamo o 310 EUR dodatno/leto in smo zaenkrat ostali na 3x25. Sicer pa lahko odjemno moč povečaš kadarkoli kasneje, je pa res, da te sedaj pri gradnji SE omejuje, tako, da, če računaš na povečano porabo raje pošlji vlogo za večjo SE, torej za 3x25 in 13,68kW SE. Če imaš dobro lego ti bo naredila tam nekje 14-15 tisoč kWh letno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Daniel ()

dussan ::

Daniel je izjavil:

Jaz sem bil v dilemi ali menjati na 3x35. Ampak tu se potem že pogovarjamo o 310 EUR dodatno/leto in smo zaenkrat ostali na 3x25. Sicer pa lahko odjemno moč povečaš kadarkoli kasneje, je pa res, da te sedaj pri gradnji SE omejuje, tako, da, če računaš na povečano porabo raje pošlji vlogo za večjo SE, torej za 3x25 in 13,68kW SE. Če imaš dobro lego ti bo naredila tam nekje 14-15 tisoč kWh letno.

Nekje sem zasledil, da je lahko "proizvodnja moč" SE višja od navidezne moči, ki jo SE oddaja v omrežje. Torej imaš lahko na strehi več panelov in omejiš oddajo v omrežje z razsmernikom? Predpostavljam, da bo SE s 100% delovala redko in bi tisto odvečno moč takrat pač izgubil. Ne bi pa čez nekaj let, ko bom npr. imel električni avto, dodajal panelov. Je to izvedljivo?

Moč SE se lahko omeji na razsmerniku ali z Energy metrom. Če se omeji na razsmerniku bo zmeraj oddajala z nastavljeno močjo (dovoljeno od distributerja). Če se uporabi eneregy meter pa eletrarna oddaja z močjo dovoljeno od distributerja + lastna poraba. Torej če imaš 19kW elektrarno bo oddajala dovoljeno + porabo do moči, ki jo dajejo paneli.

Baje da je "catch" v tem, da če naknadno spreminjaš moč (recimo po 2023), da potem padeš v nov sistem meteringa.

Daniel a pri tebi je razlika med 3x20 in 3x25 300€ na leto? A ni zgolj okrog 60€?

DamijanD je izjavil:

Baje da je "catch" v tem, da če naknadno spreminjaš moč (recimo po 2023), da potem padeš v nov sistem meteringa.

Daniel a pri tebi je razlika med 3x20 in 3x25 300€ na leto? A ni zgolj okrog 60€?

Govora je o razliki med 3x25 in 3x35.

fikus_ ::

Glede povečanja varovalk se pozanimajte pri upravitelju omrežja, ponavadi se da povečat, včasih pa zavrnejo zaradi že sedanje obremenitve omrežja, ki ne omogoče večje obrmenitve.

Cene za elektro LJ
https://www.elektro-ljubljana.si/pogost...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

J.McLane ::

Jaz nebi povečeval priključka če to res ni nujno, priključna moč zna biti v prihodnje vedno večji strošek, sama energija pa niti ni nujno da bo šla ne vem koliko gor.

Kakor se kaže bo prihodnost SE itak v dodatnih hranilnikih, če imaš pa dodatni hranilnik je pa to buffer za dodatne špice in višja moč priključka ni potrebna. Seveda to še ne velja za danes, ampak zna biti realnost že čez 5 let.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Se vam zdi ta postavitev panelov smiselna?
 hisa

hisa

Meni bi bilo bolj logično, da bi bilo večino panelov v spodnjih dveh vrstah, tako da dimnik ne bi metal zjutraj/zvečer senc na panele.

J.McLane ::

Kako je pa hiša orientirana? je jug na sliki spodaj, oz. ali je to pogled iz "sončne" perspektive?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Daniel je izjavil:

Moč SE se lahko omeji na razsmerniku ali z Energy metrom. Če se omeji na razsmerniku bo zmeraj oddajala z nastavljeno močjo (dovoljeno od distributerja). Če se uporabi eneregy meter pa eletrarna oddaja z močjo dovoljeno od distributerja + lastna poraba. Torej če imaš 19kW elektrarno bo oddajala dovoljeno + porabo do moči, ki jo dajejo paneli.

Nisem nikjer našel kaj je "eneregy meter", je to naprava ali kaj drugega?

to je en števček, ki meri, koliko gre v omrežje in koliko direktno v hišo. jaz imam Inepro PRO380-Mod. Razsmernik ve, koliko je SE pridelala, ne ve pa koliko gre kam in je pač vsota omejena na dovoljeno moč distributerja. Če pa veš koliko, gre v hišo mimo omrežja, pa to ni več vsota ampak dejansko gledaš samo tisto, kar gre v omrežje.

jabe je izjavil:

to je en števček, ki meri, koliko gre v omrežje in koliko direktno v hišo. jaz imam Inepro PRO380-Mod. Razsmernik ve, koliko je SE pridelala, ne ve pa koliko gre kam in je pač vsota omejena na dovoljeno moč distributerja. Če pa veš koliko, gre v hišo mimo omrežja, pa to ni več vsota ampak dejansko gledaš samo tisto, kar gre v omrežje.

OK, sem mislil, da je to en števec. Ampak ali potem to lahko tudi omejuje max moč, ki jo pošilja SE v omrežje? Ni samo števec?

TheBlueOne ::

Ce kdo pozna cene, me zanima, ce je ok ponudba v stilu.

-10kWp solar
-10kWh baterij

13-14k€ z odstetimi subvencijami. Tehnologije Fronius in paneli, ki z malo zasencenostjo ne izgubijo prevec ucinkovitsoti. Tisti ca. 10% drazji. :)

J.McLane je izjavil:

Kako je pa hiša orientirana? je jug na sliki spodaj, oz. ali je to pogled iz "sončne" perspektive?

Tole je direktno pogled iz juga ja - streha je obrnjena na JZ

mertseger ::

DamijanD je izjavil:

hisa

hisa

Meni bi bilo bolj logično, da bi bilo večino panelov v spodnjih dveh vrstah, tako da dimnik ne bi metal zjutraj/zvečer senc na panele.

Če je orientacija diretno jug potem dimnik ne bi smel biti problem , drugače pa bi mogoče vsa najbljižja dva prestavil nižje.

dussan je izjavil:

Daniel je izjavil:

Nisem nikjer našel kaj je "eneregy meter", je to naprava ali kaj drugega?

Tole:
https://www.solaredge.com/products/mete...

https://www.solaredge.com/us/solutions/...

V osnovi pač spremlja porabo na vseh fazah in če imaš tako, kot bo verjetno v mojem primeru, kjer bo elektrarna 19 kW, elektro pa mi dovoli samo 13,2 oddajanja bo namesto fiksne omejitve na 13,2 na samem razsmerniku energy meter meril trenutno lastno porabo in če bo denimo lastna poraba 4 kW bo razsmernik oddajal 17,2 kW (13,2 kW v omrežje in 4 kW lastne porabe).

DamijanD je izjavil:

hisa

hisa

a si tole v sketchupu risal? če si bil natančen pri risanju (smer, nakloni, dimenzije in položaj dimnika), potem se lahko z osenčenjem poigraš in boš točno videl do kje ti senvo meče. To sem tudi jaz počela...

To sem dobil v ponudbi od GenIja...

to so ti pa najbrž oni potem že največjo senco tamle narisali. oziroma jih lahko vprašaš. Za miren spanec pa lahko dva panela v zgornji vrsti tik ob dimniku (na levi polovici) prestaviš pod tisti osamelec na desni.

tako imaš na levi: 4-6-6
na desni pa 6-6-6

MadMax ::

Tole je najbrž SE designerju narejeno, torej orientacija in okvirno razmerje nekak štima.
Jaz bi malo drugače premaknil, na 5-5-6L in 6-6-6D.Za tisto malo jitranje sence se pa ne bi sekiral.
Vsega itak ne moreš imet, lahko pa namečeš dodatne nesubvencionirane ploščke na streho....
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

A nihče pa ne bi napolnil obeh spodnjih celih vrst?
Kako se višina subvencije izračuna? Sva gledala z bratom predračuna in je on dobil okrog 2500€ subvencije, jaz pa 2000€ za enako SE. Bratov izračun je iz konca leta 2021, moj pa je letošnji...

180€/kWp

DamijanD je izjavil:

A nihče pa ne bi napolnil obeh spodnjih celih vrst?
Kako se višina subvencije izračuna? Sva gledala z bratom predračuna in je on dobil okrog 2500€ subvencije, jaz pa 2000€ za enako SE. Bratov izračun je iz konca leta 2021, moj pa je letošnji...

Vprašanje je, če jih lahko "napolniš". Lahko se ti ne izide lepo na cel panel in bo potem neka čudna špranja ratala. Tudi sneg gre pač od zgoraj dol, zna biti da bodo paneli prej frej snega, če jih pri slemenu začneš nalagati.

Tisti, ki imate še dodatne števce porabe (Jabe npr. Inepro PRO380-Mod): A to ste "sami montirali" ali je to že standardni del opreme? Če se ne motim, je v ponudbi od Petrola bilo nekaj takega, pri genIju pa nič takšnega ne zasledim.
Petrol je imel:
-števec SE-MTR-3Y-400V-A
-in 3x SOLAREDGE 50A SPLIT- CORE CURRENT TRANSFORMER

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DamijanD ()

Ne eno ne drugo. Torej nismo sami montirali in ni v standardni opremi. So montirali oni.

Aha ampak si pa zahteval, dajte mi še to notri, da bom lahko bolj optimalno proizvajal/porabljal štrom.

Imaš pri vseh praktično napisano kot možni dodatki, kot npr tudi linijske snegobrane.

Stvar dogovora, z "manjšimi" je lažje, so bolj fleksibilni, lahko ga npr. sam montiraš in oni samo priklopijo kabelček na razsmernik in aktivirajo v nastavitvah.
Če si pred montažo SE to pripraviš je lahko v ceni "kave in napolitank", za naknadno pa to ni več tako samoumevno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

MadMax je izjavil:

180€/kWp
Do največ 20% investicije.
Jaz ne bom dobil 180€/kWp amapak manj. Za devetko jurja dvesto, namesto jurja šesto.

Si pa po drugih poteh prišparal 5k. Si pač eden redkih, ki je sam nabavljal, montiral, ...

Eko sklad ima drugače zunanjega svetovalca za te zadeve. Kakor hitro pride prenizek račun na sklad, ga takoj kontaktirajo, če je slučajno kaj narobe. Ker prepoceni se pa res ne sme delati v tej državi.
Subvencije so namenjene temu, da se računi zvišajo, ne znižajo.

roCkY ::

Iz davkov se subvencije plačujejo...

c3p0 ::

Je že kdo SolarEdge dostop prepisal na drugega izvajalca? Baje se da.

Nočem, da mi trenutni gleda statse, ki niso javni. Izvajalci namreč imajo svoj "master" dostop do vseh SE, ki so jih oni vzpostavili.

Jaz se zdaj matram. Ni mi še uspelo. Bo treba dvigniti glasnost, izgleda.
Najprej ga je treba odjaviti, potem pa naprej.

Sicer je to totalna norost, da imajo izvajalci edini pravico upravljati tvoje zadeve. Največ, kar bi lahko bilo dovoljeno, je omejen časovni dostop, da uredi zadeve, potem pa mrk.

c3p0 ::

To je vsaj čudno, ja. Dostop bi morali imeti časovno omejen in le s privoljenjem kupca, če že. Javi prosim kaj ti uspe, grem kmalu v ta podvig.

Bostjan_321 ::

Kako imate rešeno glede snega ?

Celice na J strani strehe, tam pa je tudi vhod in dvorišče. SE ponudnik pravi da linijski snegobran reši vse, jaz pa malo dvomim da bosta tistva dva ali trije vijaki na meter zadržali celo streho snega, če ga pade malo več.
««
180 / 359
»»