» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
163 / 359
»»

driver_x ::

Koliko se izoplača vlagati v "zalogovnike"? Da bi npr. izgradil baterijski hranilnik energije. Pa ne mislim, takega za zasebno rabo, ampak takega za celo naselje / mesto.

stara mama ::

Silici je izjavil:

Energije bo dovolj v vsakem primeru, biomasa je v kombinaciji SE, baterij, pretočnih jezer, akumlacije na jezih HE, AI bojlerjih, EV kulture polnjenja.. idealna za ravnanje krivulje in kot podalšek "hrbtenice" v primeru, da so kapacitete biomase večje kot imamo nihanja odvzema (letno). Seveda gledano, da se biomaso kuri predvsem v času, ko so zalogovniki dovolj prazni in SE ne obratuje.

Ded ma prav, zna bit elektrika v prihodnosti pozimi precej dražja kot čez poletje.

Zato so takele izjave popolna neumnost:

Utk je izjavil:

Tudi TČ ne bi porabila več, stane podobno, ko imaš enkrat malo več denarja, si pa še elektrarno postaviš. Da ne govorimo o delu z drvmi vs pritisk na gumb. A res ljudje nimajo pametnejšega dela kot prekladat drv?
Dajte malo razmišljat...srednjeročno vsaj. 10, 15 let prekladanja drv za kaj, potencialni prihranek 100 evrov na leto, če sploh kakšen.

Rečte mi staromoden, ampak če bi delal na novo, se pod nobenim pogojem nebi zavezal k izključno enemu samemu energentu. To še nikoli v zgodovini ni bilo pametno.

Utk ::

Zakaj bi bil vezan na en energent? Sej razpelješ talno, radiatorje, karkoli, če ti kaj ni prav čez 10 let, samo peč zamenjaš. Vnaprej postavljat 2 peči, ker bo čez 15 let morda ne vem kaka situacija...je pa itak neumno. Ker ne boš uganil situacije za 15 let vnaprej, pa tudi če jo bi, bi takrat ta peč bila že za v smeti.

Okapi ::

Včasih smo vadili "nič nas ne sme presenetiti". In v to spada tudi ogrevanje pozimi. Elektrike lahko zmanjka takorekoč iz danes na jutri, olja, plina tudi. In to za dlje časa. Lesa pa ne more zmanjkat, greš lahko vedno v gozd dračje nabirat.

Lahko ja. Ampak to te bo ogrelo samo za čas nabiranja. Tako da je vseeno, če namesto tega greš takrat nabirat skale.

stara mama ::

Utk je izjavil:

Zakaj bi bil vezan na en energent? Sej razpelješ talno, radiatorje, karkoli, če ti kaj ni prav čez 10 let, samo peč zamenjaš. Vnaprej postavljat 2 peči, ker bo čez 15 let morda ne vem kaka situacija...je pa itak neumno. Ker ne boš uganil situacije za 15 let vnaprej, pa tudi če jo bi, bi takrat ta peč bila že za v smeti.

Predpriprava! Da imaš v kotu en prostor "za vsak slučaj" in ta prostor na lahko dostopnem mestu, če bo treba kdaj heblat drva in pepel. V bistvu da imaš še vedno neko kurilnico.
V nekaterih novogradnjah je to praktično nemogoče.

Utk je izjavil:

Lahko ja. Ampak to te bo ogrelo samo za čas nabiranja. Tako da je vseeno, če namesto tega greš takrat nabirat skale.

Verjetno sploh ne veš niti tega, kaj sem hotel povedati, niti tega, kaj je dračje. Pa si kar eno bedarijo bleknil, kot običajno.;((

Bedast si ti, če misliš, da boš v 21. ogrel hišo z nabiranjem dračja sred januarja.

stara mama je izjavil:

Utk je izjavil:

Predpriprava! Da imaš v kotu en prostor "za vsak slučaj" in ta prostor na lahko dostopnem mestu, če bo treba kdaj heblat drva in pepel. V bistvu da imaš še vedno neko kurilnico.
V nekaterih novogradnjah je to praktično nemogoče.

Kar tako za hec dimnika res ne boš postavljal, če ni tega v planu uporabljat. Če že bo taka katastrofa, da en bo niti elektrike niti nafte, boš tudi sred dnevne pohištvo kuril, če bo treba, brez skrbi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk je izjavil:

Bedast si ti, če misliš, da boš v 21. ogrel hišo z nabiranjem dračja sred januarja.

:))Genij, kakršen si, boš torej raje zmrznil, kot da bi naložil dračje v pečko, ker s tem itak ne moreš ogreti hiše.

Kar tako za hec dimnika res ne boš postavljal, če ni tega v planu uporabljat. Če že bo taka katastrofa, da en bo niti elektrike niti nafte, boš tudi sred dnevne pohištvo kuril, če bo treba, brez skrbi
Tisti, ki bo imel tudi dimnik, se bo pa smejal genijalcu, ki mora kurit pohištvo sredi dnevne sobe.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Bo se smejal bo. Vsakih 70 let se bo smejal.
Pejt zdej lepo ven in naberi kup dračja pa ga zakuri. Da vidimo kako se boš ogrel...
Januarja ali pa v pol metra snega je pa samo še bolj zabavno.

fikus_ ::

Za zakurit ne rabiš suhega dračja, samo brezo posekaš, zakuriš njen svež les, za netivo uporabiš kar lubje breze.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Utk je izjavil:

Bo se smejal bo. Vsakih 70 let se bo smejal.
Pejt zdej lepo ven in naberi kup dračja pa ga zakuri. Da vidimo kako se boš ogrel...
Januarja ali pa v pol metra snega je pa samo še bolj zabavno.

Genijalec, kot si, seveda nisi dovolj pameten, da bi imel nekaj zaloge spravljene.

Preper kot si ti...ah brez veze. Me prav zanima kako bo to, ko bo cela Ljubljana ostala brez nafte in elektrike in bojo vsi začeli iz kleti ven vlečt zaloge bukovih drv, ki jih bojo potem kurili po hodnikih.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

poweroff ::

Mah, z malo pameti se lahko pripraviš na črne scenarije.

Peč na drva dobiš že za 150 EUR, če imaš prostor (če živiš v hiši), si pa komot pripraviš par metrov drv za nekaj tednov. Edino dimnik moraš imeti.

Če si pa bolj tehnične sorte in malo prepperja, si pa lahko narediš električni generator na lesni plin. Ali pa nabaviš kakšno sončno celico, da imaš vsaj luč.

Se da marsikaj, z minimalnimi sredstvi, če malo razmišljaš vnaprej. Če pa verjameš, da se nič ne more zgoditi, pa se seveda ni treba pripravljati. Večino časa ne boš imel težav, na vsakih 15, 20 let boš pa pač en teden žleda malo zmrzoval in preklinjal vlado. :))
sudo poweroff

telexdell ::

poweroff je izjavil:

Mah, z malo pameti se lahko pripraviš na črne scenarije.

Peč na drva dobiš že za 150 EUR, če imaš prostor (če živiš v hiši), si pa komot pripraviš par metrov drv za nekaj tednov. Edino dimnik moraš imeti.

Če si pa bolj tehnične sorte in malo prepperja, si pa lahko narediš električni generator na lesni plin. Ali pa nabaviš kakšno sončno celico, da imaš vsaj luč.

Se da marsikaj, z minimalnimi sredstvi, če malo razmišljaš vnaprej. Če pa verjameš, da se nič ne more zgoditi, pa se seveda ni treba pripravljati. Večino časa ne boš imel težav, na vsakih 15, 20 let boš pa pač en teden žleda malo zmrzoval in preklinjal vlado. :))

Daj, pomisli malce širše. Vsi ljudje ne živijo in ne delajo v enodružinskih hišah. Če zmanjka elektrike/plina/olja... me bo še najmanj srbelo, kako se bom doma grel. Najprej bi pomislil, kako bodo obratovale trgovine, zdravstveni domovi, bolnice, semaforji, telekomunikacije, bencinske črpalke, črpalke za vodo... Da o tistih, kateri živijo v blokih in nimajo nobene možnosti alternativ sploh ne izgubljam besed. Nenazadnje pa, kaj ti pomaga topel dom, če boš ob svečah gledal kako se ogrevajo hladilniki, ti pa nimaš kje skuhati hrano, katera se ti kvari.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

BigWhale ::

Mislim, ce mors kurit, da te ne zebe, potem das lahko hrano ven na teraso. :>

Sicer je pa kurjenje tle off-topic. Lahko si pa odprete temo Zakaj so drva prava stvar. :)

Če še malo ostanem pri apokalipsi in se hkrati držim teme: ali se običajne razsmernike, ki se vgrajujejo v SE, da kako pripraviti, da delujejo brez priklopa na omrežje? Če bi npr. spet prišlo do žledoloma ali česa podobnega.

Zgodovina sprememb…

• odbrisal: BigWhale ()

a_borlak ::

driver_x je izjavil:

Če še malo ostanem pri apokalipsi in se hkrati držim teme: ali se običajne razsmernike, ki se vgrajujejo v SE, da kako pripraviti, da delujejo brez priklopa na omrežje? Če bi npr. spet prišlo do žledoloma ali česa podobnega.

Rabiš baterijo, da ti drži napetost. Je kar nekaj sistemov, ampak kolikor vem, moraš na koncu sam preklopit iz javnega na svoje omrežje.

Zgodovina sprememb…

Ja, to mi je jasno, da moraš sam preklopiti. Zanima me le, če bi bilo to izvedljivo v omenjenem primeru. Po drugi strani pa je pozimi output SE tako majhen, da je vprašanje, kaj bi si bil s takim preklopom na boljšem.

Zgodovina sprememb…

J.McLane ::

Odvisno od inverterja, ki je za net-metering Grid-Tie, če zna delat tudi otočno. Če ne zna delati otočno moraš kupit ločen inverter za dodatne $$$
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

GizmoX ::

Ti tipični razsmerniki od SolarEdge, ki jih vgrajujejo za SE, NE omogočajo otočnega načina. Torej brez javnega omrežja NE proizvajajo elektrike.
Tudi preklop na (dizel) generator ni rešitev, ker kadar SE proizvede več elektrike, kot se jo porabi, mora višek elektrike nekam it. (Dizel) generator je narejen, da proizvaja elektriko, ne da jo (nekako?) porablja.

Obstajajo dražji razsmerniki, ki znajo zmanjšati količino proizvedene elektrike, glede na potrebe. Ne vem pa, če jih ima kot dodatno opcijo kakšen slovenski ponudnik SE.
udirač => uni. dipl. inž. rač.

Daniel ::

No, tole bi tudi mene zanimalo.

mtech7 ::

Kaj solarEdge otočni način v kombinaciji s PowerWall om?

eriCartman ::

Tudi mene zanima tak majhen otoček. Gledal sem naprimer naslednji dve ponudbi, ki bi mi bili cenovno primerni:
https://www.bolha.com/solarna-tehnika/s...

Kaj menite glede razmerja price/performance. Kaj bi bilo ceneje za isto zadevo, oziroma več za to ceno?

eriCartman je izjavil:

Tudi mene zanima tak majhen otoček. Gledal sem naprimer naslednji dve ponudbi, ki bi mi bili cenovno primerni:

Kaj menite glede razmerja price/performance. Kaj bi bilo ceneje za isto zadevo, oziroma več za to ceno?

kako pa potem porabiš energijo iz takega sistema? Za ogrevanje vode v bojlerju?

mtech7 je izjavil:

Kaj solarEdge otočni način v kombinaciji s PowerWall om?
PowerWall je za eno fazo. Solarna elektrarna trofazna. Sicer nekaj rešujejo z Gateway-i, ampak naprej pa ne vem.
2 leti star video na to temo:

eriCartman je izjavil:

Sigurno je dražje bolj ugodno (dobiš več za svoj denar). Ampak se lotevaš zadev iz napačnega konca.
Katere naprave (koliko W) bi rad, da jih sistem napaja? Koliko časa? Bi bil čisto off-grid, ali samo v primeru izgube omrežja?

Za off-grid vikend je kaj takega lahko čisto v redu zadeva.

eriCartman ::

driver_x je izjavil:

eriCartman je izjavil:

kako pa potem porabiš energijo iz takega sistema? Za ogrevanje vode v bojlerju?

Jaz si predstavljam da bi gor obesil kakšno skrinjo, obtočno črpalko, hladilnik, ...
Seveda je hibridni razsmernik priključen tudi na omrežje, ki v primeru, da v akumulatorjih ni zadosti zaloge energije, vleče potrebno energijo iz omrežja.
Ali to prav razumem?

GizmoX je izjavil:

eriCartman je izjavil:

Sigurno je dražje bolj ugodno (dobiš več za svoj denar). Ampak se lotevaš zadev iz napačnega konca.
Katere naprave (koliko W) bi rad, da jih sistem napaja? Koliko časa? Bi bil čisto off-grid, ali samo v primeru izgube omrežja?

Za off-grid vikend je kaj takega lahko čisto v redu zadeva.

V prvi vrsti za obtočno črpalko in gorilec za nafto v primeru izpada energije. Da pa nebi bilo namenjeno le razlogu "kaj bo če bo", bi imel gor zvezano skrinjo, hladilnik, ...

Zgodovina sprememb…

Vedeti moraš kolikokrat letno in za koliko največ časa boš sistem lastnega napajanja potreboval in se ob tem vprašati, kakšno škodo ti izpadi povzročajo. Hladilnik/skrinja, če je zaprt zdrži tam 8..10 ur brez elektrike preden bi se hrana v njem začela intenzivneje kvariti. Toplotna kapaciteta hiše omogoča nekaj ur izpada ogrevanja brez drastičnega padca temperature prostorov. Da bi temperatura padla za toliko, da bi začele zmrzovati vodovodne cevi pa se čas meri v dnevih.
Baterije imajo omejeno število ciklov polnjenja/praznjenja. Za solarne sisteme se uporabljajo takšne z vsaj 2000 cikli. Če jo boš dnevno polnil/praznil bo fuč v tam 6. letih.

Če so izpadi pogosti in kratkotrajni potem je smiselno razmišljati o baterijskem sistemu, saj ne potrebuješ neke velike kapacitete baterij. Če pa so izpadi dolgotrajnejši (kar bi zahtevalo več 10 kWh baterij) ali so zelo redki je izbira diesel agregata precej boljša izbira. Nenazadnje se ogrevaš s kurilnim oljem in imaš gorivo zanj vseskozi na zalogi.

fikus_ ::

eriCartman je izjavil:

Jaz si predstavljam da bi gor obesil kakšno skrinjo, obtočno črpalko, hladilnik, ...

V prvi vrsti za obtočno črpalko in gorilec za nafto v primeru izpada energije. Da pa nebi bilo namenjeno le razlogu "kaj bo če bo", bi imel gor zvezano skrinjo, hladilnik, ...

Pri hladilnikih/zamrzovalnikih morate vedet, da ob zagonu potegnejo veliko toka, marsikateri el. agregat počepne in zadeva ne deluje.
Kako je z baterijami in razsmerniki v tem primeru, ne bi vedel, domnevam, da podobno.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Skrinja in hladilnik znata biti res problematična, ker imata visok zagonski tok. Bi bilo za pogledat v navodila/specifikacijo aparatov.
Seveda je hibridni razsmernik priključen tudi na omrežje, ki v primeru, da v akumulatorjih ni zadosti zaloge energije, vleče potrebno energijo iz omrežja.
Ali to prav razumem?
Prav razumeš. No... detajli so odvisni od razsmernika.
Ponavadi so tipa "prioritetno napolni akumulator". Kar pomeni, da bo polnil akumulator iz solarnih, kar manjka pa iz omrežja. Če je to samo za backup (ko omrežje dol pade, npr. 1x na mesec), ostalih 29 dni v mesecu solarne ne bodo nič polnile akumulatorja, niti jih ne bo polnilo omrežje. Morda solarne ne bodo niti zmanjšale porabe elektrike (preverit v navodilih razsmernika / vprašat dobavitelja).
Ko enkrat izpade zunanje omrežje, razsmernik napaja hišo/naprave iz baterije, dopolnjuje pa jo iz solarnih (kolikor in če je sonce na voljo).

Če nadaljujemo izpad - podnevi lahko solarne proizvedejo dovolj elektrike za sproti. Tukaj ti je pomembno, koliko panelov je in koliko so močni. Na uč (s predpostavko, da so paneli dobro obrnjeni, in da ignoriramo izgube, ki so lahko tudi 10%):
V idealnem poletnem dnevu proizvedejo, kot da bi 5 ur na polno proizvajale. Npr. 4x 325W paneli x 5 ur = 6,5 kWh.
(Nikoli ne proizvajajo več kot max, se pravi v najboljših pogojih so močne 4x 325W = 1,3 kW)
V idealnem zimskem (sončnem) dnevu proizvedejo 3x manj, torej 2,2 kWh na dan.
V oblačnosti pa 3x-10x manj. Se pravi oblačno poletje 0,6 kWh - 2,2 kWh na dan. Oblačna zima 0,2 kWh - 0,7 kWh na dan. Megla, dež, sneg = 0 kWh v takem dnevu.

Za ponoči je pa baterija. Število in kapaciteta baterij je spet pomembna, da vidiš, koliko časa se lahko sistem napaja iz baterij.
Npr. 4x 100Ah x 12V akumulator = 4,8 kWh.
Če imaš 100W porabnike, sistem zdrži 48 ur izpada z napolnjeno baterijo. Če čez dan paneli nazaj polnijo baterijo, sistem seveda zdrži toliko več.
200W porabnik = 24 ur ...
400W = 12 ur, ki so npr. ponoči. Zjutraj sonca še ni, ostaneš brez elektrike. Če je to poleti in z zgornjimi paneli, ob 10ih zjutraj delaš že 400W, se pravi za sproti. Čez opoldne je vedno več viškov, ki poleg napajanja naprav tudi polnijo akumulatorje. Idealno napajaš naprave 16 ur (do 2h ponoči). Potem si brez elektrike.
Pozimi je podoben scenarij za 100W porabnike oz. še nekaj manjše. Spet odvisno od marsičesa ...

Obtočne črpalke so nekje do 50W. Odvisno od moči delovanja, velikosti črpalke ...
Peč na nafto nekje 100-200W. Na začetku (predgretje mrzlega kurilca) tudi več, npr. 500W, ki pa hitro pade.
Če rečemo 50W+150W si na 200W. Se pravi za 24 ur ti deluje sistem ogrevanja, če nimaš še kakšnih drugih priključenih naprav, v najbolj katastrofalnem primeru (ni sonca nič).

So pa ti sistemi roko na srce bolj namenjeni raznim vikendom ipd, kjer si brez zunanjega omrežja, za ogrevanje kuriš drva. Za luči, računalnik in internet imaš pa tak sistem. In je tisti priklop za omrežje v bistvu za priklop benz/dizel generatorja, da dopolniš baterijo npr. pozimi, ko paneli ne zadostujejo.

krucymucy ::

GizmoX je izjavil:

V oblačnosti pa 3x-10x manj. Se pravi oblačno poletje 0,6 kWh - 2,2 kWh na dan. Oblačna zima 0,2 kWh - 0,7 kWh na dan. Megla, dež, sneg = 0 kWh v takem dnevu.

oz. bolj nic, kot lahko vidim konkretno na primeru ene SE.
13,5kW SE, 16.11. 0,3kWh v celem dnevu. 22.11. pa 1,3kWh. Danes pa 30kWh recimo.

jabe ::

meni je SE naredila v ponedeljek 670Wh, danes 33kWh.

ToniT ::

Meni pa v ponedeljek 4,5 KWh, danes pa 34,5 KWh.
So pač taki dnevi. Decembra bo še slabše....

Koliko pa dobiš največ?

ToniT ::

Največ je bilo 78 KWh 3.5.2021.

BlackLight ::

Eno vprašanje glede razsmernika ga postavit notri ali raje ven? Mnenja ki sem jih trenutno dobil so ZELO različna (večina ki pravi da ga naj dam ven pravi da zarad sevanja)

V vsakem primeru je preglasen, da ga boš imel v spalnici ...

BlackLight ::

Imamo prostor spodaj kje so samo pralni stroji in toplotna črpalka, tako da nekako sem ga imel tam v mislih.

Sej ni nič novega povedal. Za priklopljene do konca 2023 bo vse po starem, in lahko se igramo samooskrbne skupnosti po celi Sloveniji.

ToniT je izjavil:

Meni pa v ponedeljek 4,5 KWh, danes pa 34,5 KWh.
So pač taki dnevi. Decembra bo še slabše....

Mojih 11kW panelov je v ponedeljek nardilo 4.6kWh, vceraj pa 47.8kWh. November je bil prvi mesec, ki se ne bo pokril. Trenutno sem na 463kWh proizvodnje vs 640kWh porabe.

Zgleda da pri vas ni megle dopoldan.

Objavljanje avtorsko zascitenih vsebin ni v skladu s pravili foruma. Nehajte.

Gregor P ::

Kaj pa je bil objavljeno? Kaj zanimivega tudi za nas ostale? Ali lahko prosim vsaj povezava do teh avtorskih vsebin?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Gregor P je izjavil:

Kaj pa je bil objavljeno? Kaj zanimivega tudi za nas ostale? Ali lahko prosim vsaj povezava do teh avtorskih vsebin?

Nič kaj takega, kar že ni znano. Tisti kateri bodo postavili SE do 31.12.2023 bodo lahko imela trenutni sistem samooskrbe še naprej. Nove SE (ali, če bo tako hotel lastnik obstoječe SE) pa bodo oproščeni plačila SPTE in delno OVE, plačevati pa bodo morali omrežnino za vso prejeto energijo iz omrežja. Je pa bilo vse skupaj objavljeno na Financah.

Gregor P ::

Najlepša hvala telexdell:)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Silici ::

Obetavna tehnologija, 10x cenej kot litij, 17x dalša življenska doba, s tem bi lahko gledal tednski cikel, se pravi bi lahko shranili cel vikend energije:

J.McLane ::

Minus je da je "round trip efficiency" v teoriji največ 82%, v praksi pa še mnogo manj.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

a_borlak ::

November je pri meni notorično slab mesec, v povprečju 300kWh, kurim jih pa 2,5x več. 7 dni z dnevno proizvodnjo več kot 30kWh ...

Na koncu je treba pogledat koliko dobis za svoj denar. Nekoliko slabsi izkoristek ni tak problem, ce imas za isti denar precej vecjo kapaciteto.
««
163 / 359
»»