Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
telexdell ::
Kaj si pameten, ali si samooskrben? Zakaj nisi? Ali si samo hinavc, ki hujska da drugi mečejo denar v neumnosti?
Vemo kaj se dogaja v Nemčiji, glede njihove "zelene" revolucije. Močno se je pojačala cena in količina elektrarn na premog. Zraven pa še konkretno obremenjujejo omrežja sosednjih držav.
Na Kredarici imajo tudi sončne panele, kaj ima to veze z uporbnostjo za večino ljudi?
Nisem samooskrben ker pač ne morem biti. Hiša je bila narejena v obdobju, ko se temu ni posvečalo kaj prida pozornosti. To pa ne pomeni, da bo vedno tako. Nenazadnje, naši predniki so živeli v votlinah in če bi oni poslušali takšne kot si ti bi tudi mi še živeli tam.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Nikec3 ::
Kaj si pameten, ali si samooskrben? Zakaj nisi? Ali si samo hinavc, ki hujska da drugi mečejo denar v neumnosti?
Hinavec je zgolj tisti, ki misli da je pravilno samo to, kar ima on. Če nekdo nima sončne elektrarne še ne pomeni, da jih ne sme podpirat.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"
Magic1 ::
Meni pa ni všeč to, da vi po nepotrebnem koristite naravne vire. Hodite na izlete, počitnice, ukvarjate s špoti, se vsakodnevno vozite, ogrevate čez zimo, kupujete nepotrebne stvari, jeste neoptimalno,... Jaz podpiram, da prenehate z vsem! Seveda se pa jaz ne bi ničemer odpovedal, samo podpiral.
Magic
Meni pa ni všeč to, da vi po nepotrebnem koristite naravne vire. Hodite na izlete, počitnice, ukvarjate s špoti, se vsakodnevno vozite, ogrevate čez zimo, kupujete nepotrebne stvari, jeste neoptimalno,... Jaz podpiram, da prenehate z vsem! Seveda se pa jaz ne bi ničemer odpovedal, samo podpiral.
Edino smiselno je, da se nočeš ničemur odpovedat, jaz se tudi nočem.
BigWhale ::
Seattle verjetno nikoli ne bo doživel tega odloka in 3/4 ostalih držav tudi ne. Je treba gledat na količino sončnih ur na leto. Če jih imaš pol manj od Kalifornije, boš težko upravičil kakršnokoli smotrnost.
Ti to resno? Sončne panele postavljajo celo na Aljaski, južneje od Kalifornije pa je še kar nekaj zveznih držav. Nemčija je preplavljena s sončnimi paneli, pa ima skoraj povsod slabše pogoje kot ZDA na malce južneje od severa Aljaske.
Emm, saj ni nikjer rekel, da panelov ne postavljajo, rekel je nekaj povsem drugega. Drgac, Anchorage na Alaski ima v povprecju 3 ure sonca na dan. Ce nimas elektricnega omrezja potem je SE fajn za tiste mesece, ko imas nekaj sonca. Drugace pa ... Evo kalkulator...
https://www.turbinegenerator.org/solar/...
:>
Seattle verjetno nikoli ne bo doživel tega odloka in 3/4 ostalih držav tudi ne. Je treba gledat na količino sončnih ur na leto. Če jih imaš pol manj od Kalifornije, boš težko upravičil kakršnokoli smotrnost.
Ti to resno? Sončne panele postavljajo celo na Aljaski, južneje od Kalifornije pa je še kar nekaj zveznih držav. Nemčija je preplavljena s sončnimi paneli, pa ima skoraj povsod slabše pogoje kot ZDA na malce južneje od severa Aljaske.
Emm, saj ni nikjer rekel, da panelov ne postavljajo, rekel je nekaj povsem drugega. Drgac, Anchorage na Alaski ima v povprecju 3 ure sonca na dan. Ce nimas elektricnega omrezja potem je SE fajn za tiste mesece, ko imas nekaj sonca. Drugace pa ... Evo kalkulator...
https://www.turbinegenerator.org/solar/...
:>
Saj tudi jaz nisem rekel, da je on to rekel, da jih ne postavljajo. Če boš prebral še nekajkrat boš mogoče skapiral, da sem repliciral del o smotrnosti postavitve sončnih panelov tudi tam, kjer je manj sočnih ur. Delno si mojo repliko potrdil tudi ti.
Drugače pa- ti ješ zelje jaz jem meso- v povprečju jeva Segedinski golaž. Na Aljaski ponekod nekaj mesecev sploh ne vzide sonce pol pa nekaj mesecev sploh ne zaide. In takrat ti paneli dajejo elektriko praktično 24 ur/dan.
Ti kar ne dojameš, da elektriko potrebuješ celo leto in ne samo takrat ko je sonce. Pa še takrat jo večinoma potrebuješ manj, kot takrat ko ni sonca.
Ne moreš imeti n različnih generatorjev, da izkoristiš vse vire. SE za sonce, eno vetrnico za takrat, ko piha, bicikl na dinamo, ko se ti mrda, en peltierjev element, da daš pozimi na peč, ko vse to odpove pa imaš še en klasik generator (oziroma si na omrežju). A ti razumeš, da stvari niso zastonj?
Ne moreš imeti n različnih generatorjev, da izkoristiš vse vire. SE za sonce, eno vetrnico za takrat, ko piha, bicikl na dinamo, ko se ti mrda, en peltierjev element, da daš pozimi na peč, ko vse to odpove pa imaš še en klasik generator (oziroma si na omrežju). A ti razumeš, da stvari niso zastonj?
Magic
jernejl ::
A ti razumeš, da stvari niso zastonj?
Nekateri pač mislijo, da jedrska elektrarna, ki deluje samo 6 mesecev na leto, stane pol manj.
vostok_1 ::
Wat?
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21
It came from the lab.
BigWhale ::
Na Aljaski ponekod nekaj mesecev sploh ne vzide sonce pol pa nekaj mesecev sploh ne zaide. In takrat ti paneli dajejo elektriko praktično 24 ur/dan.
In se vedno je to v povprecju tri ure na dan. :D S $70.000 investicije potem prihranis $1000 letno in pol leta si brez elektrike. GO SOLAR! Dej no ... smesen si ze. :)
Okapi ::
Povsod na svetu je letno povprečje 12 ur dneva in 12 ur noči na dan. Manjše razlike, v bistvu zanemarljive, so glede dolžine mraka.
Opazne razlike so glede povprečne "višine" sonca, sa pravi kota osvetlitve, ogromne razlike pa glede oblačnosti.
Problem je seveda za čez zimsko noč shranit vso tisto energijo, ki jo na tečaju sončne celice proizvedejo v 6-mesečnem poletnem dnevu. Na Aljaski (Norveški, Švedski ...) je ta problem samo malo manjši.
Opazne razlike so glede povprečne "višine" sonca, sa pravi kota osvetlitve, ogromne razlike pa glede oblačnosti.
Problem je seveda za čez zimsko noč shranit vso tisto energijo, ki jo na tečaju sončne celice proizvedejo v 6-mesečnem poletnem dnevu. Na Aljaski (Norveški, Švedski ...) je ta problem samo malo manjši.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Ti kar ne dojameš, da elektriko potrebuješ celo leto in ne samo takrat ko je sonce. Pa še takrat jo večinoma potrebuješ manj, kot takrat ko ni sonca.
Moram priznati, da tvoje mantre sploh ne razumem. Le zakaj bi moral nekdo imeti, SE, vetrnico, dinamo...? Če si na streho postaviš SE koliko TEŠ-ev, JEK-ov bodo zaradi tega zaprli? Ti kdo brani postaviti TEŠ7, TEŠ8 ali JEK2 ali JRK3? Lopato v roke pa začni zidati.
Drugače pa- mnogo večji problem kot proizvodnja elektrike v SE predstavlja vse bolj množično ogrevanje z elektriko. Medtem ko ti razpršena proizvodnja elektrike razbremeni omrežje ti vse večje porabe gospodinjstev in gospodarska rast isto omrežje vse bolj obremenjujejo. Tako si v svojem nasprotovanju še večjega števila razpršenih virov proizvodnje videti kot novodobni Don Kihot.
Kaj ti tvoja razpršenost SE pomaga pri ogrevanju z elektriko?!?????? Takrat ko se najbolj ogrevamo, je prispevek od SE zanemarljiv. Ali naj prepovemo toplotne črpalke in se gremo ogrevat na obnovljive vire (kurimo drva)?
Magic
Kaj ti tvoja razpršenost SE pomaga pri ogrevanju z elektriko?!?????? Takrat ko se najbolj ogrevamo, je prispevek od SE zanemarljiv. Ali naj prepovemo toplotne črpalke in se gremo ogrevat na obnovljive vire (kurimo drva)?
Lahko postaviš še JEK 2 in JEK3 poleg pa npr. Tovarna akumulatorjev TAB na Koroškem, ali Železarna Jesenica na Gorenskem Kidričevo na vzhodu ali ...ne bo mogla razširiti proizvodnje niti za %, ker ima premalo elektrike. Da spraviš več elektrike do njih moraš postaviti daljnovode. Prenašanje elektrike po daljnovodih pomeni tudi izgube energije. Bolj kot je obremenjen daljnovod več energije se izgubi zaradi segrevanja, indukcije... Več kot je daljnovodov in več energije kot se po njih pretaka, večji so vplivi na okolje in ljudi...
Če pa postaviš razpršene vire ti pa ni potrebno energijo prenašati na večje razdalje. Posredno se zmanjšajo izgube zaradi prenosa in vplivi na okolje zaradi sevanja... Sončne elektrarne dajejo energijo podnevi, ko je obremenitev omrežja največja. Torej so glede ekonomike in ekologije omrežja dobra izbira.
Po drugi strani pa- zakaj misliš, da nismo zgradili ČHE Kozjak. Zakaj misliš, sem omenil TAB? Oba primera imata skupno točko- lokalno prebivalstvo (ne gre za ista kraja niti za isto regijo) je na delu trase daljnovodov nasprotovalo izgradnji. Ti pa boš prepričal folk, da ti bodo dovolili izgraditi JEK2 in nato še kakšen 400 kV daljnovod po Sloveniji? Če ti uspe te bomo proglasili za energetskega narodnega junaka
Ne trudite se, kar telex napiše, to drži,ostali se motite in ste špilferderberji!
Zakaj pišeš "...se motite..." namesto "...se motimo...". A samo ti imaš vedno vse prav?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
jernejl ::
Sončne elektrarne dajejo energijo podnevi, ko je obremenitev omrežja največja. Torej so glede ekonomike in ekologije omrežja dobra izbira.
Sončne elektrarne dajejo bistveno manj energije pozimi, ko je obremenitev omrežja največja.
Razmerje med dnevom in nočjo pa se tudi zna spremeniti z razmahom električnih vozil.
Da spraviš več elektrike do njih moraš postaviti daljnovode.
Če je to treba početi občasno, ko ni dovolj energije iz SE ali vetra, rabiš prav tako ustrezno omrežje.
Prenašanje elektrike po daljnovodih pomeni tudi izgube energije.
Shranjevanje energije v baterije (če bi radi energijo iz SE uporabljali tudi ponoči) prav tako pomeni izgube. In bistveno poveča stroške.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
In kaj si s tem hotel povedati? Koliko energije dajo SE je boljše kot nič. Daljnovod lahko obratuje s poljubno močjo od o do maksimalne (katera je višja od nazivne). Bolj kot je daljnovod obremenjen večje so izgube. Torej ti delovanje SE pomeni, da se izgube v daljnovodu gibajo med maksimalnimi, ko SE ne obratuje in nekaj manjšimi, ko obratuje do nič na hiši, kjer je SE.
Drugače pa- lopate v roke pa zidati TEŠ 7, TEŠ 8 in JEK 2, JEK 3... pa na daljnovode ne pozabiti.
PS- ste eni čudni. Raje bi bili brez energije, kot da bi podprli soseda da svojo streho postavi SE.
Drugače pa- lopate v roke pa zidati TEŠ 7, TEŠ 8 in JEK 2, JEK 3... pa na daljnovode ne pozabiti.
PS- ste eni čudni. Raje bi bili brez energije, kot da bi podprli soseda da svojo streho postavi SE.
Kako bodo SE rešile kakršenkoli problem z elektriko, če ne obratujejo, ko je potreba najvišja?!?
Drugače je potreba po močnejših daljnovodih večja ob uporabi SE, kot če jih ni...
Nekaj ni boljše kot nič, če to preveč stane!
Drugače je potreba po močnejših daljnovodih večja ob uporabi SE, kot če jih ni...
Magic
Kako bodo SE rešile kakršenkoli problem z elektriko, če ne obratujejo, ko je potreba najvišja?!?
Koliko stane državo (torej tebe in mene), če sosedov Polde da na svojo streho SE? Polde si bo pa že sam izračunal ali se mu splača ali pa ne. Ali pač ima viške denarja in si jo bo postavil za "gušt".
Če pa nimaš SE pa ne obratujejo nikoli. Kaj je torej boljše- dobiti vsaj nekaj ali dobiti nič?
PS- glede daljnovodov pa le to- napisal si bedarijo.
Zgodovina sprememb…
Če država subvencionira, garantira odkup in še plačuje premium ceno za vsako kWh, potem ne moremo govoriti o tem, da državo nič ne stane...
PS-glede daljnovodov pa le to, v Nemčiji kaže praksa ravno to. Je bilo že velikokrat razloženo v temi, zakaj je to tako.
PS-glede daljnovodov pa le to, v Nemčiji kaže praksa ravno to. Je bilo že velikokrat razloženo v temi, zakaj je to tako.
Magic
Če država subvencionira, garantira odkup in še plačuje premium ceno za vsako kWh, potem ne moremo govoriti o tem, da državo nič ne stane...
Zakaj lažeš? Da, država nekaj malega subvencionira, tako kot tudi toplotne črpalke, ali električne avtomobile. Država pa NE plačuje premium za vsako kWh in tudi ne garantira odkupa. Vsaj po metodi net-meteringa ne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Nikec3 ()
A lahko malce pojasniš glede daljnovodov oz. me usmeriš na kakšen post, kjer je to pojasnjeno. Sam namreč ne najdem nič konkretnega.
PS- z vsakim zapisom pišeš večje neumnosti in govoriš stvari, katere so veljale pred leti. Bil bi čas, da pogledaš na koledar. Smo v leti 2018 in ne v leti 2008.
Nehite se sprenevedat! Kako lahko rečeš da lažem, nadaljuješ pa z priznanjem, da dobiš subvencijo pri izgradnji?!?????
Kot drugo, iz OVE prispevkov (cca 25% komplet položnice!!!) se plača proizvajalcem določenih vrst elektrike dodatek k tržni ceni. Torej distributer dobi od tebe elektriko od SE, jo proda naprej in iz OVE malhe prejme še dodatek. Seveda se ta elektrika prodaja kot eko, ki ima tudi v osnovi višjo ceno (poglejte si cene različnih paketov pri operaterjih). Ves rizik in strošek prevzame lastnik, operatar pa mu po potrebi zrihta elektriko, ko jo ta potrebuje. Win, win za operaterja. Dokler bomo pripravljeni toliko(in še več) plačevat za OVE dodatke, bo stvar delovala.
Za obremenitve nemškega omrežja pa kar sam poišči po temi, nimam jaz časa tvojo lenobo podpirat.
Kot drugo, iz OVE prispevkov (cca 25% komplet položnice!!!) se plača proizvajalcem določenih vrst elektrike dodatek k tržni ceni. Torej distributer dobi od tebe elektriko od SE, jo proda naprej in iz OVE malhe prejme še dodatek. Seveda se ta elektrika prodaja kot eko, ki ima tudi v osnovi višjo ceno (poglejte si cene različnih paketov pri operaterjih). Ves rizik in strošek prevzame lastnik, operatar pa mu po potrebi zrihta elektriko, ko jo ta potrebuje. Win, win za operaterja. Dokler bomo pripravljeni toliko(in še več) plačevat za OVE dodatke, bo stvar delovala.
Za obremenitve nemškega omrežja pa kar sam poišči po temi, nimam jaz časa tvojo lenobo podpirat.
Magic
Nehite se sprenevedat! Kako lahko rečeš da lažem, nadaljuješ pa z priznanjem, da dobiš subvencijo pri izgradnji?!?????
Subvencija se dobiva za razne namene- od kmetijstva preko toplotne sanacije stavb do električnih avtomobilov. Subvencijo dobivaš tudi ti, ko ti za 3x20 A varovalke obračunajo moč 7 kW in ne 13 kW. Torej plačaš skoraj 50% manj za priključno moč in OVE pa se nekako ne buniš.
Kaj si naklamfal z lastniki in opearterji je brez repa in glave. Upam, da vsaj ti veš, kaj si hotel povedati.
Kolikor imam podatkov v Nemčiji ni redukcij električne energije, od druge svetovne vojne najprej ni prišlo do razpada omrežja... torej z njihovim omrežjem po mojih podatkih ni nič narobe. Če imaš drugačne podatke pa kar na plano z njimi.
fikus_ ::
Ne vlači drugih subvencij v to temo! Okrog 2008-10, ko sem se zanimal SE, je bil zagotovljen odkup po ceni višji od tržne in to sedaj plačujemo v postavki OVE. Lahko se pa še naprej delaš neumnega!
There will be chutes!
It came from the lab.
It came from the lab.
Ne vlači drugih subvencij v to temo! Okrog 2008-10, ko sem se zanimal SE, je bil zagotovljen odkup po ceni višji od tržne in to sedaj plačujemo v postavki OVE. Lahko se pa še naprej delaš neumnega!
Takrat, ko si se ti zanimal je zares bilo tako. Tisti, kateri so takrat zgradili imajo zares garantiran odkup. Tisti, ki so takrat... Ni pa situacija enaka za tiste, kateri gradijo danes. Tisti, kateri gradijo danes nimajo garantiranega odkupa, saj elektrike ne prodajajo. Tisti kateri gradijo danes ne dobijo subvencije za proizvedene energijo, za katere bi morali plačevati vsi odjemalci energije...
Če ne zgradimo nobene več nobene SE bomo tisti denar, za katerega smo se zavezali morali plačevati. Če zgradimo še 1000 SE ne bomo zaradi tega plačali nič več prispevka za OVE.
PS- verjameš ali pa ne, leta 2008 sem bil 10 let mlajši. Ni me toliko trgalo v križu, z lahkoto sem hodil v planine... Pa zaradi tega, ko me kdo danes vpraša po zdravju ne govorim, kakšno je bilo pred 10 leti.
Spet govoriš nekaj na pamet. V zadnjih petih letih sta se spremenile dve stvari. Znižala se je subvencija na vsako kWh (ki je bila 7 let nazaj res ogromna). Sedaj te subvencije od vsake novozgrajene SE preko net-marketinga prejemajo distributerji. Ti si investitor, oni so proizvajalec.
1000 novih SE bo seveda vplivalo na plačilo OVE prispevka, samo ne boš tega denarja dobil ti, kot investitor in lastnik, temveč distributer.
1000 novih SE bo seveda vplivalo na plačilo OVE prispevka, samo ne boš tega denarja dobil ti, kot investitor in lastnik, temveč distributer.
Magic
Če te prav razumem lastnik SE podpiše pogodbo z enim od trgovcev. Pol lastnikova SE proizvaja elektriko, trgovec jo prodaja svojim naročnikom, distributer pa za to dobi subvencijo?
Prvič slišim in se mi zdi neverjetno. Mi lahko daš link do kakšne uredbe, zakona... kje je to zapisano?
Prvič slišim in se mi zdi neverjetno. Mi lahko daš link do kakšne uredbe, zakona... kje je to zapisano?
fikus_ ::
Telex, vidim da nočeš razumeti, da sedaj plačujemo/subvencioniramo SE izpred let za sedanjo proizvodnjo elektrike! Sedaj oz nekaj let je drugače in ni več tako zanimivo za investitorje.
Če te sedaj trga v križu, je to tudi posledica pretiravanja izpred desetih let!
V tem primeru je "trgovec" kar distributer. Ti spišeš pogodbo o proizvodnji elektrike s distributerjem. Plačaš in neka firma ti postavi SE s tvojim denarjem. Ta elektriko potem distributer prodaja po eko ceni naprej, zraven še pobere prispevke za OVE. Tebi pa zagotovi neko elektriko nazaj, ko jo potrebuješ. Stroške obratovanja SE plačuješ ti, distributer le smetano pobere, risk free. Žur bo, ko bo net-marketinga preveč in se bo klasika podražala. Je bilo že omenjeno, da stvar ni pol cenejša, če pol časa miruje.
Fikus, tudi zdaj se še subvenvionira nove OVE vire, ne samo tiste izpred let. Samo sedaj so samo veliki pri tem koritu.
Fikus, tudi zdaj se še subvenvionira nove OVE vire, ne samo tiste izpred let. Samo sedaj so samo veliki pri tem koritu.
Magic
Spock83 ::
Jaz sem toliko zagret za sončne celice, da bom prej ali slej to naredil. Samo še prej moram porihtat eno štalco :)
Sej zagreti smo vsi, drugače nebi debatirali o tem tukaj. Samo se je treba zavedat, da ima velike omejitve, tako da ne bo to rešitev za energetske potrebe Slovenije. Ko/če bodo iznašli mnogocenejše panele in velikooo bolj cost/performance baterijo pa se bo stvar obrnila (če ne bo prej še kakšnega boljšega in cenejšega vira energije).
Magic
V tem primeru je "trgovec" kar distributer. Ti spišeš pogodbo o proizvodnji elektrike s distributerjem. Plačaš in neka firma ti postavi SE s tvojim denarjem. Ta elektriko potem distributer prodaja po eko ceni naprej, zraven še pobere prispevke za OVE. Tebi pa zagotovi neko elektriko nazaj, ko jo potrebuješ. Stroške obratovanja SE plačuješ ti, distributer le smetano pobere, risk free. Žur bo, ko bo net-marketinga preveč in se bo klasika podražala. Je bilo že omenjeno, da stvar ni pol cenejša, če pol časa miruje.
Torej, če prav razumem- se odločim za net metering in podpišem npr. pogodbo z Gen-i potem bo on za vsak KWh, kateri dobi od mene, poleg prodajne cene in dodatka za eko energijo dobil še nek znesek iz blagajne OVE?
Ti to resno ali se delaš norca iz nas?
Telex, vidim da nočeš razumeti, da sedaj plačujemo/subvencioniramo SE izpred let za sedanjo proizvodnjo elektrike! Sedaj oz nekaj let je drugače in ni več tako zanimivo za investitorje.
Le kako lahko vidiš, da nekaj nočem, če pa ti vseskozi trobim, da je tisto zgodovina. Bomo pa zgodovinske grehe plačevali še kar nekaj let, podobno kot jih bomo npr. pri TEŠ6.
Tu pa se pogovarjamo o temu kar je danes. In če danes nekdo postavi novo SE ne bo dobil subvencijo za proizvedeno energijo- torej ne bo šel za tiste kWh denar iz blagajne OVE.
Zgodovina sprememb…
V tem future P2P omrežju, kako točno se bo reguliralo to, da bom jz mel majhne potrebe po energiji, moj sosed pa bo nabijal kriptovalute. A bo tud kak upload ratio kot na torrentih?
There will be chutes!
It came from the lab.
It came from the lab.
V tem future P2P omrežju, kako točno se bo reguliralo to, da bom jz mel majhne potrebe po energiji, moj sosed pa bo nabijal kriptovalute. A bo tud kak upload ratio kot na torrentih?
Pa saj upload ratio imaš že sedaj v obliki glavnih varovalk, plačuješ pa ga v obliki priključne moči
PS če porabiš veliko ali porabiš malo je infrastruktura do tebe stala enako. Zaradi manjše porabe bo amortizacijska doba daljša pa še država bo dobila od tebe manj davkov, trošarin... Torej lahko prej pričakuješ kaj višjo ceno, kot pa nižjo. Še posebej takrat, ko bo energijo dovolj in/ali preveč.
Tesla se malo hvali:
Pa saj upload ratio imaš že sedaj v obliki glavnih varovalk, plačuješ pa ga v obliki priključne moči
PS če porabiš veliko ali porabiš malo je infrastruktura do tebe stala enako. Zaradi manjše porabe bo amortizacijska doba daljša pa še država bo dobila od tebe manj davkov, trošarin... Torej lahko prej pričakuješ kaj višjo ceno, kot pa nižjo. Še posebej takrat, ko bo energijo dovolj in/ali preveč.
Good point, but not precise.
Varovalka in priključna moč sta fiksni količini in ne nujno zaznamujeta obrabo omrežja in naprav.
Sosed ne bo prekoračil varovalko, bo pa konstantno trošil mojo baterijo.
Bo pa to recimo dober razlog za bolj smotrno obnašanje lastnikov. Ko bo sosed imel prevelik download ratio, bo mu moj inverter enostavno omejil uporabo. Če bo to anonimno, potem tud ne bo moral vedet, kdo točno mu je omejil njegovo preseravanje in mu ne bo posledično grozil...razen če govorimo za mikro naselja.
There will be chutes!
It came from the lab.
It came from the lab.
Pri plinu imaš že sedaj ceno odvisno od mesečne porabe. Je pa point v tem, da več kot porabiš plina relativno cenejši je. Torej bo tudi pri pametnih omrežjih nekaj podobnega. S cenami bodo stimulirali manjšo rabo v obdobjih pomanjkanja energije in večjo rabo v obdobjih viškov. Če se bo energija dovajala iz baterij bo pač cena elektrike morala biti takšna, da se bo baterija prej izplačala, kot pa se bo pokvarila. Ker boš ti porabil manj boš pač preko energije plačal manj za novo, kot pa sosed. Da pa bi ti predpisali npr. max. 50 kWh/dan drugače sledi ban za teden dni, kot pri P2P omrežjih pa najbrž ne bo nikoli (oz. tega midva ne bova dočakala).
Ok, šure.
Ampak vse to lahko pade v vodo, če ne bo masovno posvojeno. Ponavadi je to problem pri decentraliziranih sistemih. Zato pa je pol država vse to prevzela.
Tak future jz ne vidim še vsaj 50 let.
Ampak vse to lahko pade v vodo, če ne bo masovno posvojeno. Ponavadi je to problem pri decentraliziranih sistemih. Zato pa je pol država vse to prevzela.
Tak future jz ne vidim še vsaj 50 let.
There will be chutes!
It came from the lab.
It came from the lab.
Sej to je problem rinit nekam na silo, kjer realno ne boš še nekaj desetletij(če boš sploh, ker je pogojeno z odkritjem neke nove tehnologije). Vmes se lahko še mariskaj spremeni (odkrije nekaj čisto drugega), kar naredi tehnologijo, ki si jo na silo forsiral, popolnoma neuporabno.
Magic
50 letno obdobje je že thorium/fusion region. Kar gladko poščije na vse OVE-je, razen morda kake puščave.
Izven floskul in pilotnih projektov, še nisem slišal ali videl oprijemljive tehnologije, ki bi tak future omogočalo. Predvsem na račun individualnega energy storage.
Nekaj sem upal, da bo s tistimi flow battery, ampak nazadnje ko sem bral, so šli v stečaj.
I wouldn't hold my breath.
Edino off-grid entuzijasti bodo morda imeli mal cenejše reči na razpolago, čez kakih 10 let.
Izven floskul in pilotnih projektov, še nisem slišal ali videl oprijemljive tehnologije, ki bi tak future omogočalo. Predvsem na račun individualnega energy storage.
Nekaj sem upal, da bo s tistimi flow battery, ampak nazadnje ko sem bral, so šli v stečaj.
Edino off-grid entuzijasti bodo morda imeli mal cenejše reči na razpolago, čez kakih 10 let.
There will be chutes!
It came from the lab.
It came from the lab.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: vostok_1 ()
50 letno obdobje je že thorium/fusion region. Kar gladko poščije na vse OVE-je, razen morda kake puščave.
Četudi bodo že čez 50 let tehnologijo umetnega sonca pripeljali do komercialne faze moramo preživeti teh 50 let. Lahko da države nekaj milijard €, katerih itak nima od kod vzeti in čez 15...20 let zgradi JEK2. Bo pa nova elektrarna že čez 10...20 letih tehnološko zastarela, saj bo takrat na razpolago že tehnologija zlitja jeder. Seveda pa lahko država spodbuja zasebne vlagatelje, da gradijo manjše enote za proizvodnjo energije z lastnimi sredstvi. Država se ne zadolži in bo zato imela možnost takoj preiti na tehnologijo zlitja jeder, te male enote pa se bodo do takrat že v veliki večini amortizirale in bo njihova ukinitev lahko mnogo cenejša kot pa ukinitev JEK2 v prvi tretjini njene življenjske dobe.
jest10 ::
kot pa ukinitev JEK2 v prvi tretjini njene življenjske dobe.
Daj se malo razpiši o tem izredno neumnem zapisu
kot pa ukinitev JEK2 v prvi tretjini njene življenjske dobe.
Daj se malo razpiši o tem izredno neumnem zapisu
Daj razpiš se malo o tej izredno neumni pripombi. Kaj si povedal z njo, razen to da si funkcionalno nepismen?
PS- preden odgovoriš, še nekajkrat preberi celoten moj neumen zapis in če ti še takrat ne bo jasno, naj ti ne bo nerodno prositi za pomoč. Rad pomagam ljudem v težavah.
jest10 ::
Saj zato, ker je tako izredno neumen, te prosim za dodatno razlago. Da se bom še malo bolj nasmejal.
Saj zato, ker je tako izredno neumen, te prosim za dodatno razlago. Da se bom še malo bolj nasmejal.
Ker sem dobra duša in rad pomagam ljudem v težavah ( ker vemo, da smeh včasih kaže na resne težave tistega, kateri se smeji):
Izpostavil si zaprtje JEK2 v prvi tretjini njene življenjske dobe. Izhajalo se je iz predpostavke, da bo že čez 50 let tehnologija zlitja jeder zrela za komercialno rabo. Če bo temu tako, potem bodo jedrske elektrarne nekaj takega, kot je bil parni stroj ob izumu elektromotorja. Kot smo zaprli rudnik živega srebra, ker ni bilo trga bodo prenehali delati rudniki urana in obrati za njegovo predelavo. Ker nimamo svojega urana in svojih predelovalnih obratov bi bil JEK2 brez goriva in bi logično moral prenehati delovati.
Ker odločitev o izgradnji JEK2 še ni sprejeta se bomo odločali še najmnaj 10 let. Če se takrat odločimo, jo bomo gradili še naslednjih 10..15 let. JEK 1 smo naredili 1981 in bi naj obratovala do tam 2050. Torej bi bila življenjska doba novega JEK2 vsaj 80 let. Zgrajena bi bila 25 let pred komercialno rabo tehnologije zlitja jeder. 80/3=26,666666 let. Torej je 25 let v prvi tretjini njene življenjske dobe.