Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
telexdell ::
Moram priznati, če se mi ne bi smilili razgledani ljudje, kateri želijo dobiti relevantne podatke, preden se odločijo za investicijo bi že davno prenehal objavljati in negirati objave oseb, katere so bile same nesposobne, da bi si postavile lastno fotovoltaično elektrarno. Zato sedaj v svoji nesposobnosti in frustracijah iščejo vse možne, ne možne in pravljične argumente, le da bi tudi druge odvrnili od investicije in s tem (v svojih očeh) zmanjšali svojo nesposobnost.
Razni Magici, Vostoki.... Dajte poljubno lokacijo v Sloveniji v obliki prostorskih koordinat, izberite naklon in smer strehe in polemizirajte z uradnimi podatki o sončnem obsevanju v Republiki Sloveniji. Če mislite, da ste vi "pametni" in na ARSU debili potem to rešite z njimi ter nam sporočite zaključke.Da bomo tudi mi vedeli, kdo so debili in kdo "pametni".
ARSO Podatki za pravilnik o učinkoviti rabi energije
Razni Magici, Vostoki.... Dajte poljubno lokacijo v Sloveniji v obliki prostorskih koordinat, izberite naklon in smer strehe in polemizirajte z uradnimi podatki o sončnem obsevanju v Republiki Sloveniji. Če mislite, da ste vi "pametni" in na ARSU debili potem to rešite z njimi ter nam sporočite zaključke.Da bomo tudi mi vedeli, kdo so debili in kdo "pametni".
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
https://slo-tech.com/novice/t714382#crta
Sem pogledal, pa zame nikjer ni zastonj elektrike, kaj šele, da bi dobil plačano. Kako me torej prizadenejo negativne cene elektrike v Nemčiji, da bi se moral zaardi tega sekirati? Če dobro premislim- postavimo v Sloveniji nekaj 100 vetrnic, nekaj sto kogeneracij in nekaj tisoč SE pa bo tudi pri nas mogoče kdo dobil plačano, da prevzame elektriko. Če bo to moj direktor bodo zaradi tega manjši stroški in bo mogoče nakazal kakšno božičnico. Tako bom tudi jaz imel kaj od tega
vostok_1 ::
Moram priznati, če se mi ne bi smilili razgledani ljudje, kateri želijo dobiti relevantne podatke, preden se odločijo za investicijo bi že davno prenehal objavljati in negirati objave oseb, katere so bile same nesposobne, da bi si postavile lastno fotovoltaično elektrarno. Zato sedaj v svoji nesposobnosti in frustracijah iščejo vse možne, ne možne in pravljične argumente, le da bi tudi druge odvrnili od investicije in s tem (v svojih očeh) zmanjšali svojo nesposobnost.
Umm?
Pri 17kW elektrarni čez zimo si lahko obetaš komaj furat PC in grelec vode. Pri 4kW SE pa ledico za nočno branje.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21
It came from the lab.
fikus_ ::
Telexdell, tudi v DE nimajo zato zastonj elektrike, ampak je celo dražja za vse zaradi teh "penalov"!
Telexdell, tudi v DE nimajo zato zastonj elektrike, ampak je celo dražja za vse zaradi teh "penalov"!
Če pogledaš le ceno elektrike je celo cenejša kot pri nas. So pa razno davki, omrežnine, trošarine... dosti višje kot pri nas. So pa v Nemčiji tudi dosti višje cene nepremičnin, najemnin, kave, piva, športnih prireditev, gledališč... Vse to pa kompenzirajo dosti višje plače kot pri nas in suma sumarum Nemci živijo relativno dosti ceneje in bolje od nas. Da o raznih Romunih, Albancih, Nigercih... kateri še niso slišali za OVE in SPTE niti ne izgubljam besed.
Pri 17kW elektrarni čez zimo si lahko obetaš komaj furat PC in grelec vode. Pri 4kW SE pa ledico za nočno branje.
Zaradi tega pa so uzakonili net-metering. V poletnih mesecih TEŠ počiva in lastnik SE napaja omrežje, v zimskih mesecih pa lastnik SE počiva in TEŠ napaja omrežje. Ko pa bodo spregledali tudi ptičarji in bomo postavili nekaj 100 vetrnih elektrarn bo pa TEš lahko počivala preko leta toliko, da bo premoga še za TEŠ7 in mogoče TEŠ8.
PS 9.7 SE je decembra proizvedla preko 400 kWh. Povprečno gospodinjstvo pa porabi nekaj čez 200 kWh. Ti pa pri enkrat večji SE bluziš o PC in grelcu vode. Daj nehaj se smešit.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
miko22 ::
Torej še vedno ne vem ali se mi splača postaviti elektrarno.
Pri meni sonce sije dopoldan za vzhod, popoldan na zahod(jasno kot beli dan).
Kaj če postavim nekaj panelov na vzhod in nekaj na zahod? Se pol zadeva bolje obnese? Je pa verjetno zadeva potem dražja.
Kaj če postavim nekaj panelov na vzhod in nekaj na zahod? Se pol zadeva bolje obnese? Je pa verjetno zadeva potem dražja.
Ko bomo postavili nekaj 100 vetrnih elektrarn, nas bo bolela glava, tako kot Nemce!
Zgleda, da nisi dobro prebral linkane teme!?
Magic1 ::
Dej jutri preveri kje vzide zate sonce in kje zaide... Če nisi ravno na vrh kakšnega hriba doma, potem je sonce vedno bolj obrnjeno proti jugu, kot kam drugam.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Dej jutri preveri kje vzide zate sonce in kje zaide... Če nisi ravno na vrh kakšnega hriba doma, potem je sonce vedno bolj obrnjeno proti jugu, kot kam drugam.
Da je bolj osončen jug se učijo že otroci v vrtcu. Mislim pa, da na SLO TECH ne sodeluje veliko otrok iz vrtca, da bi moral to poudarjati. Gre se za to, kolikšen je izplen SE pri idealnih in manj ugodnih situacijah. Še SE na severni strehi ima izplen večji kot 50% glede na jug.
Ko bomo postavili nekaj 100 vetrnih elektrarn, nas bo bolela glava, tako kot Nemce!
Mi lahko zaupaš, zakaj povprečnega Fritza boli glava? Daj ti meni njegovo plačo in njegove cene (njemu pa moje) pa ne bo nikogar več bolela glava.
Če se ti izplača ali ne razen tebe ve le BOG. Torej se obrni nanj, mi ti pri tem ne moremo pomagati. Lahko pa ti podamo podatke, lastne izkušnje, katere ti bodo mogoče pomagale pri lastni odločitvi ali vprašanjih do Boga.
Zgodovina sprememb…
jest10 ::
Telexdell, sedaj pa ne vem, a trolaš, ali res ne razumeš?! Pa še ideje imaš tako čudne! Če bi bile uporabne, bi že marsikdo to naredil!
Še SE na severni strehi ima izplen večji kot 50% glede na jug.
Zdej je pa že skrajni čas, da se nehaš tako svinjsko lagati
Malce višje sem prilepil link do uradnih podatkov o učinkoviti rabi energije objavljenih na ARSO.gov.si. Če daš v tisti kalkulator poljubno geo točko v Sloveniji dobiš letno obsevanje za usmerjenost jug in naklon strehe 30°npr. 1268 kWh/m2 in za isto lokacijo usmerjenost sever in naklom strehe 30°npr. 782 kWh/m2.
Če je 782 manj kot 50% od 1268 ali če se na strani ARSO.gov.si lažejo potem se lažem tudi jaz.
PS- če pa potrebuješ pomoč da klikneš na povezavo, da vpišeš koordinate ali pa da razumeš prikaze pa se ne rabiš smešit. Bodi dec in prosi za pomoč. Zato smo tu na forumu, da si pomagamo.
Telexdell, sedaj pa ne vem, a trolaš, ali res ne razumeš?! Pa še ideje imaš tako čudne! Če bi bile uporabne, bi že marsikdo to naredil!
Će nisi videl panelov na vzhodu ali zahodu strehe? Še nisi videl panelov na fasadi stavbe? Če ti tega ne veš, ne pomeni da tega ni
Zgodovina sprememb…
Poglej si linke, ki so bili postani, konkretno od SE na elektro fakulteti.
Pri 17kW čez zimo, kot rečeno, boš komaj fural hladilnik in TV. Poleti boš sicer lahko delal elektrolizo vode, šure.
Predvidevam, da ti več kot 4kW ne boš inštaliral. Baterije? Nisi se izjasnil.
Telexdell pa ne vem točno kaj govori. Ker zadeve ne klapajo skupaj.
Don't know bro. Pojdi v to zgolj če res imaš tolk viška denarja in je vse ostalo že urejeno.
SE je zaenkrat še preseravanje, če ne živiš južneje od Benetk.
There will be chutes!
It came from the lab.
It came from the lab.
Telexdell, Daj postavi eno SE in povej, če ti bo vseeno, da bo imela 1/3 izkoristka, ko če bi bila postavljena na jug?!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
Še SE na severni strehi ima izplen večji kot 50% glede na jug.
Zdej je pa že skrajni čas, da se nehaš tako svinjsko lagati
Malce višje sem prilepil link do uradnih podatkov o učinkoviti rabi energije objavljenih na ARSO.gov.si. Če daš v tisti kalkulator poljubno geo točko v Sloveniji dobiš letno obsevanje za usmerjenost jug in naklon strehe 30°npr. 1268 kWh/m2 in za isto lokacijo usmerjenost sever in naklom strehe 30°npr. 782 kWh/m2.
Če je 782 manj kot 50% od 1268 ali če se na strani ARSO.gov.si lažejo potem se lažem tudi jaz.
Trolololo. Kaj ti doprinese difuzna svetloba, se vidi višje na linku do SE na FE. Prav tako se proizvodnja SE ne spreminja linearno glede na vpadni kot svetlobe.
Daj postavi eno SE in povej, če ti bo vseeno, da bo imela 1/3 izkoristka, ko če bi bila postavljena na jug?!
Če imam možnost jug je debilizem postavljati SE na sever. Verjetno tega ne bi naredili niti fikus, vostok, magic, jest... čeprav ne bi dal roko v ogenj.
Preden sem se oglasil, pa je človek vprašal, če se mu splača postaviti SE na streho orientirano V-Z. Torej ne more izbirati optimuma jug. Če bo postavil SE na V ali Z lahko zato pričakuje tam 20% nižji izplen. Če ima torej prostor naj da na streho nekaj več panelov, pa bo imel dovolj energije za vso elektriko v hipi in napajanje TČ. Koliko bo to stalo pa bo iz ponudb videl sam. Ve tudi, koliko sedaj plačuje za elektriko. Pol pa še malo osnovnošolske matematike in vidiš, ali se ti bolj splača kupiti BMW namesto Kie ali pač postaviš SE, se nekaj let fijakaš v Kii in potem nabaviš Teslo (ali kaj podobnega).
[
Trolololo. Kaj ti doprinese difuzna svetloba, se vidi višje na linku do SE na FE. Prav tako se proizvodnja SE ne spreminja linearno glede na vpadni kot svetlobe.
Kot sem dejal- pojdi se prepirat na ARSO zakaj objavljajo tako lažnive podatke prej preden vprašajo tvojo genialnost za nasvet.
Zgodovina sprememb…
Kot sem dejal- pojdi se prepirat na ARSO zakaj objavljajo tako lažnive podatke prej preden vprašajo tvojo genialnost za nasvet.
Probej prvo razumeti kaj piše na ARSO strani.
P.S. Ne, te cifre niso izplen sončne
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jest10 ()
Daj postavi eno SE in povej, če ti bo vseeno, da bo imela 1/3 izkoristka, ko če bi bila postavljena na jug?!
Če imam možnost jug je debilizem postavljati SE na sever. Verjetno tega ne bi naredili niti fikus, vostok, magic, jest... čeprav ne bi dal roko v ogenj.
Preden sem se oglasil, pa je človek vprašal, če se mu splača postaviti SE na streho orientirano V-Z. Torej ne more izbirati optimuma jug. Če bo postavil SE na V ali Z lahko zato pričakuje tam 20% nižji izplen. Če ima torej prostor naj da na streho nekaj več panelov, pa bo imel dovolj energije za vso elektriko v hipi in napajanje TČ. Koliko bo to stalo pa bo iz ponudb videl sam. Ve tudi, koliko sedaj plačuje za elektriko. Pol pa še malo osnovnošolske matematike in vidiš, ali se ti bolj splača kupiti BMW namesto Kie ali pač postaviš SE, se nekaj let fijakaš v Kii in potem nabaviš Teslo (ali kaj podobnega).
[
Fascinantno, moram priznat.
There will be chutes!
It came from the lab.
It came from the lab.
Do kod v teorijo greva? Če je izkoristek 1m2 velikega panela panele npr. 20% in je obsevanje na jugu 1200 kWh/m2 in obsevanje na severu 800 kWh/m2 potem bo pričakovana letna proizvodnja:
a) jug 1200 kWh, sever 0 kWh
b) jug 240 kWh, sever 160 kWh
c) Jug 0 kwh, sever 800 kWh
Trolololo. Kaj ti doprinese difuzna svetloba, se vidi višje na linku do SE na FE.
SE 1 v Dobravi
SE 2 v Ljubljani
Razmerje moči tam 2:1, proizvodnja v decembru tam 4:1 pol pa na podlagi enega primera razširiti edino zveličavno resnico na vse primera in poleg negirati uradne podatke temelječe na dolgoletnih povprečjih je zares debilno.
PS- oglej si za SE 2 kakšno leto nazaj. Je decembra proizvedla skoraj več, kot še enkrat močnejša.
Do kod v teorijo greva? Če je izkoristek 1m2 velikega panela panele npr. 20% in je obsevanje na jugu 1200 kWh/m2 in obsevanje na severu 800 kWh/m2 potem bo pričakovana letna proizvodnja:
a) jug 1200 kWh, sever 0 kWh
b) jug 240 kWh, sever 160 kWh
c) Jug 0 kwh, sever 800 kWh
Ajde greva. Nobena našteta opcija ni pravilna. Izkoristek panela je odvisen tudi od vpadnega kota svetlobe. Ja vem, zajebana logika, ampak tako je
Ajde greva. Nobena našteta opcija ni pravilna. Izkoristek panela je odvisen tudi od vpadnega kota svetlobe. Ja vem, zajebana logika, ampak tako je
Če je odvisno od vpadnega kota kako za Boga lahko veš, katerega sem upošteval, da si prepričan v napačen rezultat??? Torej, kateri kot sem upošteval?
jernejl ::
Zaradi tega pa so uzakonili net-metering. V poletnih mesecih TEŠ počiva in lastnik SE napaja omrežje, v zimskih mesecih pa lastnik SE počiva in TEŠ napaja omrežje.
A je izgradnja termoelektrarne tudi polovico cenejša, če se jo zgradi tako, da obratuje samo pol leta?
Če je odvisno od vpadnega kota kako za Boga lahko veš, katerega sem upošteval, da si prepričan v napačen rezultat??? Torej, kateri kot sem upošteval?
Na arso strani je energija na površino v odvisnosti od naklona. Dodatno je tudi izkoristek panela odvisen od kota vpadne svetlobe. In ne, tega ti nisi upošteval
A je izgradnja termoelektrarne tudi polovico cenejša, če se jo zgradi tako, da obratuje samo pol leta?
Koliko stane srčna zaklopka? Koliko stane inkubator za novorojenčka? Koliko stane gasilni avto? Koliko stane reševalec na plaži? Koliko stane... Za nekatere stvari ni pomembna cena ampak jih enostavno potrebuješ. Je pa pomembni koliki te po nakupu stane vzdrževanje gasilnega avtomobila, kakšna je plača reševalca... Čeprav trenutno TEŠ potrebujemo, zakaj za njegovo delovanje plačevati več, kot je nujno potrebno? Kaj pa bomo po letu 2045, ko bo zmanjkalo lignita?
Na arso strani je energija na površino v odvisnosti od naklona. Dodatno je tudi izkoristek panela odvisen od kota vpadne svetlobe. In ne, tega ti nisi upošteval
Izkoristek panela ni odvisen od vpadnega kota svetlobe ampak je odvisen od izdelave. Podatki na ARSU so dobljeni tako, da so merili sevanje na fiksno površino, torej enako, kot so pritrjeni paneli na strehi. Tisto je podatek kateri upošteva dnevno pomikanje sonca, kot tudi letni drugačen vpadni kot. Če torej daš na streho panel pod fiksni kot 45° orientiran na JZ lahko povprečno pričakuješ takšno proizvodnjo energije.
Si le dojel, da postavitev SE na S stran ( ali V ali Z) ni dobra?!
Zakaj ni dobra? Če z orientacijo na V dobim 20% manj pač postavim toliko panelov več in imam isto proizvodnjo, kot na jugu. Ker me bo to stalo mogoče 20% več, bo pač amortizacijska doba iz 10 narasla na 12 let. 20...30 let po amortizaciji bom pa imel še vedno zastonj elektriko.
Zgodovina sprememb…
"Izkoristek panela ni odvisen od vpadnega kota svetlobe ampak je odvisen od . . ."
Sedi ena! Po tej tvojo logiki bi morala biti energija sonca na severu enaka, kot je na ekvatorju!
Sedi ena! Po tej tvojo logiki bi morala biti energija sonca na severu enaka, kot je na ekvatorju!
Izkoristek panela ni odvisen od vpadnega kota svetlobe ampak je odvisen od izdelave.
Izkoristek JE odvisen od vpadnega kota svetlobe. Nazivni izkoristek velja le pri direktni osvetlitvi. Koliko pade izkoristek ko osvetljuješ pod kotom, pa je odvisno od izdelave panela. Enim pada izkoristek hitreje, drugim počasneje. Pada pa vsem.
Zato pri 1kw/m^2 svetlobe pravokotno na panel, ter 1kw/m^2 difuzne svetlobe iz panela NE BOŠ dobil enakega izplena, čeprav pada nanj enaka količina energije.
Če imaš viška denarja, lahko zaradi mene obrneš panele proti strehi! Jih pač zmontiraš več, namesto 10 m2 pač 100 m2!
Ugotavljam, da kar nekaj na pamet bluziš!
Postavi svojo SE in študiraj svojo teorijo v praksi.
Izkoristek JE odvisen od vpadnega kota svetlobe. Nazivni izkoristek velja le pri direktni osvetlitvi. Koliko pade izkoristek ko osvetljuješ pod kotom, pa je odvisno od izdelave panela. Enim pada izkoristek hitreje, drugim počasneje. Pada pa vsem.
Zato pri 1kw/m^2 svetlobe pravokotno na panel, ter 1kw/m^2 difuzne svetlobe iz panela NE BOŠ dobil enakega izplena, čeprav pada nanj enaka količina energije.
Daj no, si izumil novo fiziko in bomo po Newtonu, Einsteinu sedaj slavili še jest10?
1kW od tu ni isto kot 1 kW od tam- da dol padeš od smeha
PS a pol 1 dcl iz pol polnega 2 dcl kozarca in isto kot 1 dcl iz pol praznega 2 dcl kozarca
In kdo pravi, da je nimam?
Če imaš viška denarja, lahko zaradi mene obrneš panele proti strehi! Jih pač zmontiraš več, namesto 10 m2 pač 100 m2!
Na forumu bi naj izmenjavali svoje izkušnje in znanje. Če širiš napačno znanje in sanjaš namesto predstavljaš izkušnje potem lahko komu škodiš ali ga zavedeš. Lahko argumentirano zavrneš moje pisanje, navajanje neumnost pa ni produktivno,
Zgodovina sprememb…
Sori, ampak že kar nekaj časa bluziš po tej temi in si nekoč napisal, da enkrat pa boš imel SE!
Daj no, si izumil novo fiziko in bomo po Newtonu, Einsteinu sedaj slavili še jest10?
1kW od tu ni isto kot 1 kW od tam- da dol padeš od smeha
PS a pol 1 dcl iz pol polnega 2 dcl kozarca in isto kot 1 dcl iz pol praznega 2 dcl kozarca
Lej, če ti je pretežko razumeti, lepo priznaj, ti bomo oprostili
No še zadnjič... Če dovajaš na panel 1kw pravokotno, boš imel naziven izkoristek. Če dovajaš 1kw pod kotom(ali difuzno-se pravi iz vseh smeri), bo izkoristek nižji in boš iz panela dobil manj energije(In ne, tukaj ni nove fizike-razlika energije ti bo grela panel )
Torej če imaš panele pod kotom, fašeš penale iz dveh razlogov-zaradi manjše količine energije na površino(kar lahko gledaš na arso linku), ter zaradi padca izkoristka pri obsevanju panela pod kotom.
Ti. Večkrat v tej temi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jest10 ()
Sori, ampak že kar nekaj časa bluziš po tej temi in si nekoč napisal, da enkrat pa boš imel SE!
Tako ti bluziš o svojih izkušnjah izpred nekaj let, ko si želel postaviti SE pa je potem nisi. Sedaj pa pišeš o stanju tehnike in stvari takrat in ne danes. Nekateri gredo s časom naprej, drugi pač ostanete izgubljeni v njem.
No še zadnjič... Če dovajaš na panel 1kw pravokotno, boš imel naziven izkoristek. Če dovajaš 1kw pod kotom(ali difuzno-se pravi iz vseh smeri), bo izkoristek nižji in boš iz panela dobil manj energije(In ne, tukaj ni nove fizike-razlika energije ti bo grela panel )
Torej če imaš panele pod kotom, fašeš penale iz dveh razlogov-zaradi manjše količine energije na površino(kar lahko gledaš na arso linku), ter zaradi padca izkoristka pri obsevanju panela pod kotom.
Ti. Večkrat v tej temi.
Ali pada na panel 1kW direkt ali difuzno je povsem isto. Lahko pa Sonce seva enkrat toliko, drugič pa nekaj drugega. Koliko je direktnega sevanja in koliko difuznega se meri s ploščo, na katero pada svetloba. Meri se, koliko pade na ploščo in ne koliko izseva Sonce. Torej, če plošča pokaže 1 kW trenutne moči je vseeno ali pride iz direktnega ali difuznega obsevanja ali kombinacije obeh.
Me lahko usmeriš na vsaj en moj post, kjer trdim, da imam ali trdim da nimam SE? Hvala.
V pomoč "strokovnjakom". Rastline za svoj obstoj potrebujejo fotosintezo. Fotosintezo omogoča svetloba izsevana iz Sonca. Ker sonce sije le na jugu potem ne na vzhodu ne na zahodu naše hiše ne raste skoraj nič. Na severu, kjer je zaradi hiše vseskozi senca pa itak ne raste nič. Ker je temu tako, tudi paneli obrnjeni v tej smeri, ne bodo dali nič energije.
Zgodovina sprememb…
Tehnika SE v 7-8 letih ni vidno napredovala, cene so malo padle, prav tako subvencije, če so še ( nimam podatka).
Pa ne verjemi vsemu, kar ponujajo trgovci panelov, razsmernikov oz. komplet SE. Te bodo prepričali v izkoristek 100+%.
Pa ne verjemi vsemu, kar ponujajo trgovci panelov, razsmernikov oz. komplet SE. Te bodo prepričali v izkoristek 100+%.
Okapi ::
Imaš firme, ki ti dajo posojilo za sončno elektrarno, imaš firme, ki ti prodajo sončne celice, imaš firme, ki ti postavijo sončno elektrarno na streho. Zakaj vse te firme ne postavljajo svojih sončnih elektrarn, če se tako splača?
Ti. Večkrat v tej temi.
Ali pada na panel 1kW direkt ali difuzno je povsem isto. Lahko pa Sonce seva enkrat toliko, drugič pa nekaj drugega. Koliko je direktnega sevanja in koliko difuznega se meri s ploščo, na katero pada svetloba. Meri se, koliko pade na ploščo in ne koliko izseva Sonce. Torej, če plošča pokaže 1 kW trenutne moči je vseeno ali pride iz direktnega ali difuznega obsevanja ali kombinacije obeh.
Me lahko usmeriš na vsaj en moj post, kjer trdim, da imam ali trdim da nimam SE? Hvala.
V pomoč "strokovnjakom". Rastline za svoj obstoj potrebujejo fotosintezo. Fotosintezo omogoča svetloba izsevana iz Sonca. Ker sonce sije le na jugu potem ne na vzhodu ne na zahodu naše hiše ne raste skoraj nič. Na severu, kjer je zaradi hiše vseskozi senca pa itak ne raste nič. Ker je temu tako, tudi paneli obrnjeni v tej smeri, ne bodo dali nič energije.
Saj si videl tam. Difuzne svetlobe je dokaj malo, če ti je namen izplačat zadevo v doglednem času.
To, da če imaš streho V-Z. Da, do določenega kota pride nekaj žarkov do panela, ampak z vsako stopinjo zahajanja zadeva hudo pade.
Ko začnejo oblaki, pa pozabi na vse skupaj, še posebej pozimi. Takrat je slab kot, malo difuzne in nič direktne.
SE je iz ekonomskega vidika, bolj kot ne obtežba na strehi.
@Okapi
Zakaj ne sami naredijo in prodajajo elektriko...ne želijo pohlepno vse zase obdržati, ampak hočejo šerat za dobrobit sveta. Of course.
Seriously guys. Ne mi v this day and age, z trenutnimi cenami sanjat o SE, če ste višje od dalmacije in v celinskem podnebju.
Na siciliji pa bi to bilo že kar interesantno. Sam tam imajo druge probleme...
There will be chutes!
It came from the lab.
It came from the lab.
Imaš firme, ki ti dajo posojilo za sončno elektrarno, imaš firme, ki ti prodajo sončne celice, imaš firme, ki ti postavijo sončno elektrarno na streho. Zakaj vse te firme ne postavljajo svojih sončnih elektrarn, če se tako splača?
Ko že misliš, da ne gre bolj debilno se najde nekdo, kateri mejo debilnosti še zniža?
PS le kako bi xy firma postavila SE na moji strehi, če ji tega ne dovolim? Je ne bo ali pa mi bo prodala opremo in zaslužila z maržo.
Tehnika SE v 7-8 letih ni vidno napredovala, cene so malo padle, prav tako subvencije, če so še ( nimam podatka).
Daj zaupaj mi v kateri vukojebini ti živiš, da pri vas tehnika v zadnjih 7-8 letih ni vidno napredovala. Res mi odgovori, da prilagodim nadaljnji nivo debate. Nenazadnje, jamskemu človeku ne moreš razlagati delovanja i-phone.
Zgodovina sprememb…
Ko že misliš, da ne gre bolj debilno se najde nekdo, kateri mejo debilnosti še zniža?
PS le kako bi xy firma postavila SE na moji strehi, če ji tega ne dovolim? Je ne bo ali pa mi bo prodala opremo in zaslužila z maržo.
Debilen je tu kvečjemu tvoj odgovor. Ker, prvič, nisi nič napisal, zakaj vse te firme sončne elektrarne prodajajo, same jih pa nimajo. In, kot drugo, a te je katera od teh firm mogoče vprašala, če jim oddaš prostor na svoji strehi? Ker vem, da te ni, zato je debilno reči, da tega nisi dovolil.
In, kot tretje, zakaj za pri primerno ceno ne bi oddal prostora na svoji strehi? A ga sedaj uporabljaš za kaj bolj donosnega?
Saj si videl tam. Difuzne svetlobe je dokaj malo, če ti je namen izplačat zadevo v doglednem času.
To, da če imaš streho V-Z. Da, do določenega kota pride nekaj žarkov do panela, ampak z vsako stopinjo zahajanja zadeva hudo pade.
Ko začnejo oblaki, pa pozabi na vse skupaj, še posebej pozimi. Takrat je slab kot, malo difuzne in nič direktne.
SE je iz ekonomskega vidika, bolj kot ne obtežba na strehi.
Pa saj je vseeno koliko je direktne, koliko difuzne, koliko globalne osvetlitve.... Na letni ravni je povprečno toliko, kot je navedeno na spleti strani vladne organizacije za okolje. It tistih podatkov izhaja, da lahko pričakujemo za 20% manj proizvedenih kWh, če je SE namesto na jug, usmerjena na vzhod ali zahod. Zmanjšanje zaradi različnih kotov, zaradi različnih razmerjih direkt/difuzna... je v izračunih že upoštevano. In iz tega je razvidno, da zadeva ne "pade hudo" ampak "pade razumno".
Debilen je tu kvečjemu tvoj odgovor. Ker, prvič, nisi nič napisal, zakaj vse te firme sončne elektrarne prodajajo, same jih pa nimajo. In, kot drugo, a te je katera od teh firm mogoče vprašala, če jim oddaš prostor na svoji strehi? Ker vem, da te ni, zato je debilno reči, da tega nisi dovolil.
In, kot tretje, zakaj za pri primerno ceno ne bi oddal prostora na svoji strehi? A ga sedaj uporabljaš za kaj bolj donosnega?
Zakaj ti prodajajo avtomobile namesto, da bi imeli rent-a-car? Zakaj ti prodajajo pralni stroj, če bi lahko imeli skupinske pralnice? Zakaj ti...
PS- po trenutni zakonodaji skoraj ni več subvencij za prodajo električne energije iz SE. Tako se energija prodaja po tržni ceni tam 0,04 €/kWh oz. če uspeš na razpisu SODO do največ 0,08 €/kWh. Pri tej ceni za energijo je ob trenutnem strošku za postavitev to komaj rentabilno. Če pa bi moral plačevati še najemnino npr. 10% cene kWh pa ekonomsko nesmiselno. Edina možnost je net-metering. K temu pa lahko pristopi le lastnik objekta in ne najemnik. Omejena je tudi maksimalna moč. Torej so pogoji za potencialnega investitorja porazni.Torej, pred naslednjim postom se vprašaj- si zares tako de....n, da pišeš o stvareh, o katerih očitno nimaš blage veze?
Nisem vedel, da te prodajalci avtov in pralnih strojev prepričujejo, da boš služil denar, če kupiš njihovo robo.
jernejl ::
Čeprav trenutno TEŠ potrebujemo, zakaj za njegovo delovanje plačevati več, kot je nujno potrebno?
Če bi TEŠ deloval le polovico leta, bi prihranili polovico stroškov premoga. Amortizacija bi pa ostala v celoti (in bi na letni ravni znašala toliko kot premog), tudi vzdrževanje ne bi bilo niti približno polovico cenejše. Delavce bi pa najemali za pol leta.
Za pol manj energije bi TEŠ koštal morda četrtino manj. In s to "privarčevano" četrtino bi postavili in vzdrževali sončne elektrarne z baterijami vred ter pametno omrežje za obdobje 40 let, kolikor je življenjska doba TEŠ?
Kaj pa bomo po letu 2045, ko bo zmanjkalo lignita?
Še najmanj pametno je danes postavljati sončne elektrarne (današnje tehnologije) z namenom, da bodo služile za ustvarjanje energije po letu 2045.
In, kot drugo, a te je katera od teh firm mogoče vprašala, če jim oddaš prostor na svoji strehi? Ker vem, da te ni, zato je debilno reči, da tega nisi dovolil.
Kot zanimivost, k meni niso prišli zaradi sončne elektrarne, so se pa zanimali za prostor na strehi za postavitev reklame.
Tako da je (sicer precej odvisno od lokacije) ponekod bolj donosno na strehi imeti reklamo z reflektorji kakor sončno elektrarno :)