» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
421 / 423
»»

RedDrake ::

Ja, tako smo pametni, ker ne glede na to koliko SE v Sloveniji imamo, rabimo 8.1. 2026 ob 03:00 enako nazivno moč durgih non-SE virov. Torej? Kaj ni jasno. To mora nekdo plačati. Trenutno to plačujemo vsi, razen netmetraši?
Ki so večinoma vsi bolj premožni. Še ena SuperHik fora naših o(a)blastnikov.

Bizkit45 ::

Jaz tudi nisem imel možnosti kupiti stanovanja po Jazbinškovem zakonu, čeprav so stanovanja bila javna, zgrajena iz skupnih resursov.

David Mayer ::

To pa se vi lepo z oblastniki in nadoblastniki pogovarjajte, ne pa z nami, brezpravno fukaro, ki je investirala, po možnosti že tudi izplavala.

No, seveda bi nabavili baterijo, to postaja vedno bolj poceni, izgleda, da pade cena 10% na leto in vmes naraste kapaciteta za 10%, zdaj pa malo poračunajte ceno na kWh :D

Ampak saj vas ne moti, na volitvah boste volili iste, tako ali drugače :D

stara mama ::

RedDrake je izjavil:

Ko zamenjaš okna/fasado/... in ti dajo subvencijo so vsi na boljšem. Država/družba, ker se manj onesnažuje (neposredno ali posredno), ti pa ker imaš cenejše letne stroške.

Vsi so "na boljšem" razen dobavitelj ogrevanja ker mu je padel influx dnarja (fiksni stroški pa ostali).
In popolnoma enako je tu (če že primerjaš), kar ne morem pa vrjet in se načudit, da lahko to energetsko mafijo tako vneto zagovarjaš.....
Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

joez7 ::

RedDrake je izjavil:

Ja, samo subvencije naj bi bile namenjene za spodbujanje nečesa, kar bo na dolgi rok vsem nižalo stroške.
Ko zamenjaš okna/fasado/... in ti dajo subvencijo so vsi na boljšem. Država/družba, ker se manj onesnažuje (neposredno ali posredno), ti pa ker imaš cenejše letne stroške.
Ko pa ti odobrijo netmetering pa je Država/družba de-facto na slabšem, ti si pa na boljšem. Ejga, kje sem že to slišal. Zoki operira povsem enako. Pa Holob tudi. Pa stric Gargamel tudi, kadar uspe prilezti na ablast za tistih par let.

In še nekaj, ko bo jutri ponoči -15°C bo čisto vseeno koliko kW SE imamo v Sloveniji instaliranih. Lahko bi bilo 0 ali pa 1000000000000000000000000000000000000. Ob 03:00 zjutraj bo to nepomembno, saj bo prispevek SE ~0.
TČ bodo takrat na polno kurile v slabem območju izkoristka, in porabljale julijsko pridelane kWh. Kako fino, a ne?

Kot prvo, SE prispevajo podnevi, takrat, ko je tut poraba večja. Kolikor prispevajo JE dobro, niso porabnik. Če pa nekatere peče, da ne izkoristijo, JE pa njihov problem. Eni majo problem pri polni skledi, ne more jesti, če nima svoje srebrne žlice in se cmeri, da je lačen. Pa gdo je tu ... .
SE kot take (male in velike) so v pravo smer. Mešanica različnih virov se dopolnjuje. TČ (vsaj novejši modeli) majo COP nad vsaj 2 (pri -15) in 3 (-5), pa vse do 4-5 (pri +5), tako, da je bolje kot pa kar kol druzga, če pa je to podprto z SE, pa tolk bolš.
Decembra pa sem kuril viške od septembra, oni od avgusta, pa so šli itak k dobavitelju (gešenk), pa me nič ne peče. Konc koncev nisem v tvojem pungrtu, tak da se ne usajaj.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Okrog dobaviteljev ogrevanja. Smo mel sestanek nekje 2010, pa sem jim lepo razložil posledice njihovega zviševanja cen.
Nekaj potiho, so se zgodile energetske sanacije objektov, pa tisi, ki smo meli možnost pobeg na TČ in SE.
Stroški daljinske ogrevanja (fiksni) pa so ostali distributerju.
Tut pri ostalih energentih in storitvah, deluje ekonomija, prvo ko so cene nerealne, se zgodi zmanjšanje porabe in iskanje sobstitutov, potem pa totalni premik drugam. Eni se tega zavedajo drugi pa gonijo svojo.

BigWhale ::

fikus_ je izjavil:

To da je elektrika drazja izhajam tudi iz rega, da bo vlada letos namenila milijone trgovcem z elektriko za pokrivanje mininusa zaradi netmetrasev.

To, da je vlada namenila denar trgovcem z elektriko ni argument v prid temu, da imajo trgovci minus z netmeteringom. Argument bi recimo bil bilance teh trgovcev kjer se vidi dejanska izguba zaradi tega ker so dolzni sprejemati elektriko od vseh solarnih elektrarn.

Ampak sam lahko nardis en paper napkin izracun. V Sloveniji ji instaliranih okrog 740 MW solarnih kapacitet, ki so pod net meteringom. Cez palec te elektrarne naredijo za 700 GWh elektrike. Slovenija porabi na letni ravni okrog 15 TWh energije. Netmetrasi torej predstavljajo manj kot 5% energije, ki jo trgovci dobijo zastonj in jo potem vseeno prodajo naprej. Koncno uporabniki pa poleti placujejo polno ceno elektrike, pozimi jo pa placujejo se malo drazje. Ce delajo trgovci zaradi tega izgubo, potem delajo nekaj BLAZNO narobe in je cist ok ce vsi takoj pocrkajo.

Ce se pa pogovarjamo o distributerjih, potem je stvar mal drugacna. Solarnih instalacij je max 55.000 v Sloveniji, vseh uporabnikov je pa 930.000. Se pravi teh ~870.000 uporabnikov efektivno subvencionira vecji del omreznine.

Kaj teh 870.000 uporabnikov dobi zaradi tega?
- za ~15 milijonov EUR CO2 kuponov
- za ~10 milijonov EUR manj skurjenega premoga
- za ~20 milijonov EUR manj stroskov za za zdravje in okolje
- manj obremenjeno omrezje, ker je vec lokalne proizvodnje
- manj izgub pri prenosu, isti razlog kot zgoraj
- manj odvisnosti od uvoza elektrike
- bolj razprsena generacija elektrike

A je to zgoraj vredno ~3 EUR na mesec? Ne vem.

Najvecji problem pri vsem skupaj je to, da sosed subvencionira soseda, tako kot pri avtomobilih. Dokler se pa indirektno subvencionira korporacijo nam je pa vseeno.

Postavil in bailoutal smo TEŠ, k se zmeri dela zgubo in smo zmetal na stotine milijonov za to, avtoprevoznikom se vrne kup trošarin za dizel ... Oboji skupi najvec svinjajo okrog nas in se denar dobivajo za to, pa noben niti ne trzne. Ampak to, da pa sosedov Janez ne placuje trosarine, to je pa katastrofa in zarad tega bo najprej razpadlo elektro omrezje, potem pa se drzava ...

Mato989 ::

Problem je kot zmeraj ker celotna država (vsi mi) financiramo nekaterim (subvencije) elektrarne, in od teh kot celotna država nimamo nič (razen zabitih politikov ki se zavezujejo zabitim ciljem)

Zdaj če bi imeli poleti zato cenejši štrom, bi še rekel ampak temu ni tako.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Utk ::

Tega dela od BW nisi prebral?

joez7 je izjavil:

Kot prvo, SE prispevajo podnevi, takrat, ko je tut poraba večja. Kolikor prispevajo JE dobro, niso porabnik. Če pa nekatere peče, da ne izkoristijo, JE pa njihov problem. Eni majo problem pri polni skledi, ne more jesti, če nima svoje srebrne žlice in se cmeri, da je lačen. Pa gdo je tu ... .
SE kot take (male in velike) so v pravo smer. Mešanica različnih virov se dopolnjuje. TČ (vsaj novejši modeli) majo COP nad vsaj 2 (pri -15) in 3 (-5), pa vse do 4-5 (pri +5), tako, da je bolje kot pa kar kol druzga, če pa je to podprto z SE, pa tolk bolš.
Decembra pa sem kuril viške od septembra, oni od avgusta, pa so šli itak k dobavitelju (gešenk), pa me nič ne peče. Konc koncev nisem v tvojem pungrtu, tak da se ne usajaj.

Lej, meni je vse jasno. Jaz nisem "fouš", moj elektro račun je 40 EUR/mesec, če "grem" na SE (skupaj z ostalimi stroški, ki jih to potegne) bom zadevo pokril ravno ko se bom stegnil, če bom dolgo živel. Gre se zato, da je destvo da SE _NISO_ prava stvar (sva vendarle v tej temi, mar ne?). Ker če bi bile, bi ti precvikal žice do omrežje in šel off-grid. Pa ni tako, right? Torej ne morejo biti prava stvar. Lahko dopolnjujejo omrežje, to je pa vse. Tudi če bi v popolnem svetu imeli nek drug vir, ki bi 100% pokril zimske potrebe, bi ta-isti vir verjetno lahko pokril tudi poletne potrebe. Razen če bomo na nivoju države namestili hranilnike/baterije ranga TWh. To bi šlo. Takrat lahko res imenuješ SE samooskrbne. Do takrat ste pa samooskrbni ravno toliko kot ste s hrano. Tisti trenutek, ko crkne dobavna veriga ste nula.

Zanimivo da očitaš "samooskrbo" kot odgovor na sestavek v katerem "samooskrba" ni omenjena niti z besedico.

J.McLane ::

Mato989 je izjavil:

Problem je kot zmeraj ker celotna država (vsi mi) financiramo nekaterim (subvencije) elektrarne, in od teh kot celotna država nimamo nič (razen zabitih politikov ki se zavezujejo zabitim ciljem)

Saj poleti je cenejši štrom, samo tebi ga operater verjetno zaračuna isto kot pozimi. Torej ni to realna slika cene, imaš dinamične pakete po tržnih cenah, ampak niso priljubljeni, ker nikoli ne veš kdaj bo šrom po 0,5 €/kWh
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Netmetering se (je) prodaja(l) kot samooskrbna SE.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RedDrake ()

Tako se je imenoval zakon. Je res treba še 10 let kasneje jokat zarad imena?

J.McLane je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Saj poleti je cenejši štrom, samo tebi ga operater verjetno zaračuna isto kot pozimi. Torej ni to realna slika cene, imaš dinamične pakete po tržnih cenah, ampak niso priljubljeni, ker nikoli ne veš kdaj bo šrom po 0,5 €/kWh

Ja ampak problem je v tem da smo mi državljani plačali te subvencije ne elektro podjetja...

Zato pa je enaka neumnost da častimo elektro firmam JEK... ali karkoli vbistvu... ker overall nimamo nič od tega.

Pa še nekaj. Nekateri nabijajo, kaj da, lastniki SE na plačujejo omrežja. Omrežnino plačujemo, kot vsi drugi.
Edina stvar, ki jo prihranimo, je prispevek za OVE.

BigWhale ::

Mato989 je izjavil:

Ja ampak problem je v tem da smo mi državljani plačali te subvencije ne elektro podjetja...

A v cestnem forumu tud jokas, da tovornjakarjem subvencioniras tako dizel kot tudi cestnino? Nekaj kar nas na letni ravni stane bistveno vec kot ta jebena omreznina za netmetrase.

Ker trgovci z elektriko nimajo izgub zaradi netmetrasev. To je ena debela laz.

joez7 je izjavil:

Pa še nekaj. Nekateri nabijajo, kaj da, lastniki SE na plačujejo omrežja. Omrežnino plačujemo, kot vsi drugi.

To ni res, omreznine placamo manj. Omreznina se racuna na vsak kWh prejete energije.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

feryz ::

SE so samooskrbne, kako ne?
Nikjer pa ne piše, niti noben ni nikoli trdil, da so sto odstotno samooskrbne.
Sploh ne morejo biti, ker brez omrežja niti delajo ne.

vohamBS ::

Vsi tisti, ki financirate lastnike SE - a ste vkalkulirali v svoje izračune zmanjšanje stroškov države, ker smo dosegli zastavljene cilje?

Niso.
Ker se gleda samo minuse. Plusi nas ne zanimajo.

telexdell ::

RedDrake je izjavil:

Netmetering se (je) prodaja(l) kot samooskrbna SE.

Ptredlagam, da se da vloga na US zaradi neposrečenega poimenovanja stvari. Če ime pomeni točno to, kar se dejansko dela pol se naj zakon sedaj imenuje "največji nateg vlagateljev" pa bodo vsi od faušuje oboleli čudežno ozdraveli.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

A v cestnem forumu tud jokas, da tovornjakarjem subvencioniras tako dizel kot tudi cestnino? Nekaj kar nas na letni ravni stane bistveno vec kot ta jebena omreznina za netmetrase.

Seveda, ne razumem zakaj bi subvencionirali komurkoli karkoli ampak to je tema o sončnih elektrarnah...

Ker trgovci z elektriko nimajo izgub zaradi netmetrasev. To je ena debela laz.

To jaz ne vem, vem pa da imamo izgubo državljani ker nas večina od teh subvencij nima ničesar... kot ne bi imeli z plačevanjem za JEK...

Mato989 je izjavil:

To jaz ne vem, vem pa da imamo izgubo državljani ker nas večina od teh subvencij nima ničesar... kot ne bi imeli z plačevanjem za JEK...

Kaj pa imajo mladi od plačila dolgotrajne oskrbe? In kaj imajo malo starejši od plačila za šolstvo? Kaj imamo od plačila RTV prispevka? Kaj imamo od nakazil raznim NVO tipa 8. marec? Kaj imamo od plačila veleposlaništev na tujem? Kaj imamo... Večina od nas od teh in še cele vrste storitev nima nobene koristi, pa jih kljub temu plačujemo. Problem pa so samo SE z blagovnim obračunom.

fikus_ ::

BigWhale je izjavil:

fikus_ je izjavil:

To da je elektrika drazja izhajam tudi iz rega, da bo vlada letos namenila milijone trgovcem z elektriko za pokrivanje mininusa zaradi netmetrasev.

To, da je vlada namenila denar trgovcem z elektriko ni argument v prid temu, da imajo trgovci minus z netmeteringom. Argument bi recimo bil bilance teh trgovcev kjer se vidi dejanska izguba zaradi tega ker so dolzni sprejemati elektriko od vseh solarnih elektrarn.

Ampak sam lahko nardis en paper napkin izracun. V Sloveniji ji instaliranih okrog 740 MW solarnih kapacitet, ki so pod net meteringom. Cez palec te elektrarne naredijo za 700 GWh elektrike. Slovenija porabi na letni ravni okrog 15 TWh energije. Netmetrasi torej predstavljajo manj kot 5% energije, ki jo trgovci dobijo zastonj in jo potem vseeno prodajo naprej. Koncno uporabniki pa poleti placujejo polno ceno elektrike, pozimi jo pa placujejo se malo drazje. Ce delajo trgovci zaradi tega izgubo, potem delajo nekaj BLAZNO narobe in je cist ok ce vsi takoj pocrkajo.

Ce se pa pogovarjamo o distributerjih, potem je stvar mal drugacna. Solarnih instalacij je max 55.000 v Sloveniji, vseh uporabnikov je pa 930.000. Se pravi teh ~870.000 uporabnikov efektivno subvencionira vecji del omreznine.

A je to zgoraj vredno ~3 EUR na mesec? Ne vem.

Najvecji problem pri vsem skupaj je to, da sosed subvencionira soseda, tako kot pri avtomobilih. Dokler se pa indirektno subvencionira korporacijo nam je pa vseeno.

Postavil in bailoutal smo TEŠ, k se zmeri dela zgubo in smo zmetal na stotine milijonov za to, avtoprevoznikom se vrne kup trošarin za dizel ... Oboji skupi najvec svinjajo okrog nas in se denar dobivajo za to, pa noben niti ne trzne. Ampak to, da pa sosedov Janez ne placuje trosarine, to je pa katastrofa in zarad tega bo najprej razpadlo elektro omrezje, potem pa se drzava ...

Po tvojih številkah bodo trgovci z elektriko letos dobili okrog 280 € na netmetraša.

Sicer sem pa zadnjih nekaj strani pisal kaj in kako, ampak še vedno ne verjamete! Če trgovci z elektriko nebi delali izgube z netmetraši, lani nebi jamrali in vlada jim nebi subvencionirala izgub zaradi netmetrašev. Kaj je tukaj tako težko razumeti?!

Kolikor vem TEŠ sedaj dela, spet nas bo teplo % OVE, ker SE sedaj bolj slabo delajo!

vohamBS je izjavil:

Vsi tisti, ki financirate lastnike SE - a ste vkalkulirali v svoje izračune zmanjšanje stroškov države, ker smo dosegli zastavljene cilje?

Te cilje so postavili in se zavezali politiki brez razdelanega načrta, kako jih bo država SLO realizirala (kako je bila ideja sem pa že napisal). Teh politikov ni več pri koritu!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

fujtajksel ::

RedDrake je izjavil:

Lej, meni je vse jasno. Jaz nisem "fouš", moj elektro račun je 40 EUR/mesec, če "grem" na SE (skupaj z ostalimi stroški, ki jih to potegne) bom zadevo pokril ravno ko se bom stegnil, če bom dolgo živel. Gre se zato, da je destvo da SE _NISO_ prava stvar (sva vendarle v tej temi, mar ne?). Ker če bi bile, bi ti precvikal žice do omrežje in šel off-grid. Pa ni tako, right? Torej ne morejo biti prava stvar. Lahko dopolnjujejo omrežje, to je pa vse. Tudi če bi v popolnem svetu imeli nek drug vir, ki bi 100% pokril zimske potrebe, bi ta-isti vir verjetno lahko pokril tudi poletne potrebe. Razen če bomo na nivoju države namestili hranilnike/baterije ranga TWh. To bi šlo. Takrat lahko res imenuješ SE samooskrbne. Do takrat ste pa samooskrbni ravno toliko kot ste s hrano. Tisti trenutek, ko crkne dobavna veriga ste nula.

Brez veze je opletat s "samooskrbnostjo" ker vsi vemo da se to v pravem pomenu besede pri nas s SE/batt ne splača (se za vikende ki pozimi niso v uporabi). Vseeno je sonca pri nas dovolj, da z njim čez celo sezono znatno zmanjšaš porabo nekega goriva, čeprav je pozimi treba kurit nekaj drugega. Sezonski hranilniki pač niso rešitev in najbrž nikoli ne bodo, medtem ko baterije delajo profit če se vsak dan 1h polnijo v nizki in praznijo v visoki konici. Mogoče bomo enkrat prišli pozimi skozi samo s kurjenjem biomase, bioplina, smeti ipd., trenutno se dela na tem da bi zmanjšali kurjenje premoga in plina in se da zaenkrat na tem s štepanjem sončnic še precej narest, glede na to da so za nove HE in VE izgledi umeščanja v prostor slabši.

Tvoj "problem" je da malo porabiš in takih je danes večina porabnikov (ki nimajo e-avta, gretja na elektriko), tipična domača SE pa stane npr 15k€. Mogoče pa bi se ti že v kakšnih treh letih povrnil vložek v 400€ balkonsko SE (predpostavka da ti zniža račun za 10-20€ mesečno), kar bi bil naložbeno gledano zelo dober rezultat, podoben tistim od velikih porabnikov ki se jim hišne SE dejansko splačajo. Je pa to po drugi strani tako majhen denar, da je vprašanje če se ti ljubi z njo ukvarjat. Bi bilo bolj smiselno, če bi lahko ljudje da bi si znižali račun pod vsaj enako ugodnimi pogoji vložili denar v komunalne SE in baterije (ki na kW oz kWh stanejo pol manj) in se ne zafrkavali z montažo po lastnih strehah/balkonih/kleteh (ker mnogi sploh nimamo možnosti).

fikus_ je izjavil:

Äe trgovci z elektriko nebi delali izgube z netmetraĹĄi, lani nebi jamrali in vlada jim nebi subvencionirala izgub zaradi netmetraĹĄev.

To je pa res argument za vola ubit.

PS sedaj pa bolj razumem RTV- Äe ne bi imeli tako kvalitetnega programa ne bi jamrali in vlada jim ne bi dala dodatnega denarja. Pa razni sekretarji in ministri ne bi tako dobro delali, ne bi jamrali in vlada jim ne bi poviĹĄala plaÄe za vsaj 2x...

BTW, kar jaz zagovarjam, in se bi mi zdelo _izjemno_ fer, je, da bi namesto netmeteringa, preprosto dobil plačano oddano energijo (po ceni, ki jo lahko distributer/dobavitelj iztrži), ko pa bi jo rabil, bi jo kupoval po ceni ki jo spet lahko tvoj dobavitelj iztrži. To je fer. To, da je nekaj kar ob času X stane 0,7 enote potem menjaš za nekaj kar ob času Y stane 1,1 enote pač ni fer. Sploh ker ta "nekaj" ni stvar ki bi se jo res dalo uskladiščiti.
Mene moti samo in izključno to. Če bi bilo tako, potem super, naj ljudje delajo točno to kar želijo, kolikor želijo. Tako pa jih na nek način subvencioniramo.
In potem še BW piše kako SE razbremenijo omrežje. Mhm. Sploh ko si nekdo ubode SE, potem pa ker ima viške, seveda ubode še razne porabnike, ki mu te viške porabijo. Seveda tipično to niso porabniki ki tečejo od aprila do septembra od 8h - 19h ampak dostikrat porabniki ki so aktivni 365 dni na leto, ali pa celo bolj pozimi kot poleti. To seveda pomeni, da vsaka taka SE počasi dodaja obremenitev omrežja. Kot že napisano, robni pogoj, kjer gredo vsi na SE z netmeteringom pomeni de-facto kolaps omrežja v zimskem času, plus tisto omrežje se potem čudežno financira iz velikostnega reda manj denarja. Spet, ne bi me motilo, če ne bi ti uporabniki potem bili polni tega, kako država subvencionira zgube X in zgube Y, ipd, sami pa sebe v ogledalu ne vidijo.

A cene po katerih bomo kupovali in prodajali, nam boš ti dal?
Ali nesposobni kuštravec, ki je jedrsko energijo prodajal po 5 centov, kasneje pa manjko kupoval po 10 centov?
Pa kaj misliš, da je res kdo toliko nor, da bi pristal na take pogoje?
Da bi mu nesposobni in kradljivi javnosektoraši diktirali koliko izgube mora narediti, da bodo oni imeli dovolj?

Jej, jej.

Drugače dobavitelj elektriko iz sončnih elektrarn vedno proda po maksimalni ceni. Ker so podnevi vedno maksimalne cene.
Po drugi strani pa, vsaj jaz osebno, glavnino elektrike iz omrežja porabim v nočnem času, ko je štrom napol zastonj.
Torej pri meni, iz tega naslova, delajo velik plus.

Recimo, v omrežje sem oddal 15.239 kWh elektrike izključno v prvem ali drugem bloku. Torej v času najvišjih cen električne energije.
Če bi toliko tudi potegnil iz omrežja v prvem ali drugem bloku, bi dobavitelj imel teoretično nulo ali izgubo. Praktično seveda ne, ker je tukaj še vedno prisotna marža ali rvc, ki je njemu v plus.
Ker pa v prvem ali drugem bloku dol vlečem malo ali nič, vlečem pa v času nizkih nabavnih cen torej v glavnem ponoči, ima s tega naslova ogromne pluse.
Mojo elektriko prodaja po 10 do 12 c/kWh, kupuje pa jo zame po 5 centov ali manj.

Tukaj je struktura moje porabe električne energije.
Zanemarimo viške, ki jih bo dobavitelj dobil in recimo, da upoštevamo samo menjavo ena proti ena.
Torej iz grafa lahko potegnemo, da je dobavitelj na meji rentabilnosti zgolj v prvem in drugem bloku kar znese 2.370 kWh od skupno 9.728 kWh skompenziranih.
Za ostalih 7.358 kWh lahko rečemo, da je dobavitelj totalen bebec, če mu ni uspelo ustvariti razlike ob dejstvu, da elektriko prodaja po zagotovljeno najvišji ceni, nadomestilo elektrike pa kupuje po cenah, ki so bistveno nižje od dnevnih.

Ne bluzi zdaj z neko logiko. V žurnalu je pisalo, da so dobavitelji rekli, da imajo izgubo. Kakšen dokaz bi ti še rabil?

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: jest10 ()

David Mayer ::

Kdo, hudiča, bi bil poln tega, da ima SE net-metering? Ajd, možno, da kakšni, ki na vukojebine gledajo s prezirom, jih je polno na tem forumu. Ampak to so pač pacienti. No, v primerjavi z depozitom na slovenskih bankah, razumem, s čimer bi morali pri 30 mrd € v povprečju 'prazni' tega na 15k€ po prebivalcu. Ok, ne vidim problema :D

Daniel ::

Izgleda, da bo marsikje treba kakšen dodaten trafo, da se bojo lahko priklapljale SE in TČ. Stare linije so dolge in prihaja do problemov, ker tisti na koncu linije ne morejo priklopiti TČ, saj je napetost sedaj pozimi komaj 180V. Če dvignejo napetost na tranformatorju pa bo tisti najbližji trafu imel poleti od delovanju SE, 260V v vtičnici. Ravno danes so bili pri znancu brez štroma na eni fazi. TČ delajo na polno, SE ne delajo nič in je šla 80A varovalka na eni fazi transformatorja, ko je vklopil grelce vode v pivovarni. Se zgodi.

telexdell je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Kaj pa imajo mladi od plačila dolgotrajne oskrbe? In kaj imajo malo starejši od plačila za šolstvo? Kaj imamo od plačila RTV prispevka? Kaj imamo od nakazil raznim NVO tipa 8. marec? Kaj imamo od plačila veleposlaništev na tujem? Kaj imamo... Večina od nas od teh in še cele vrste storitev nima nobene koristi, pa jih kljub temu plačujemo. Problem pa so samo SE z blagovnim obračunom.

Z vsem se strinjam, ampak to je off topic ker to je tema o SE ne o tem... če boš pa odprl teme o tem kar si omenil pa ti z veseljem dam prav in podebatiramo kajne...

Danes govorit o smiselnosti netmeteringa je naravnost bustasto. Takrat so tako naredili kot so, s pogoji kot so, in ti pogoji bojo obveljali, če ne se bomo videli na sodišču. Komot debatirate kaj od zdaj naprej delat s paneli, ampak na netmetering ima to nič vpliva.

Utk je izjavil:

Danes govorit o smiselnosti netmeteringa je naravnost bustasto. Takrat so tako naredili kot so, s pogoji kot so, in ti pogoji bojo obveljali, če ne se bomo videli na sodišču. Komot debatirate kaj od zdaj naprej delat s paneli, ampak na netmetering ima to nič vpliva.

Še en klasičen primer kot z penzijami, za nazaja pa nič ne smemo spremenit... tako je z penzijami zato pa smo v taki buli

Mislit je treba vnaprej, ne nazaj, res je.
Pogodbo z netmeteringom imam jaz sklenjeno s privat firmo, država končno nima nič s tem, razen to da mora poskrbet za sodstvo, če bo kak problem. In to sodstvo pri tožbi itak stranke spet same plačajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk je izjavil:

Mislit je treba vnaprej, ne nazaj, res je.
Pogodbo z netmeteringom imam jaz sklenjeno s privat firmo, država končno nima nič s tem, razen to da mora poskrbet za sodstvo, če bo kak problem. In to sodstvo pri tožbi itak stranke spet same plačajo.

Drži zato pa vse kar država lahko reče je da so te pogodbe lahko razdrte s strani katerekoli strani z odpovednim rokom recimo 12 mesecev... pa je...

Ne, ne more.

Utk je izjavil:

Ne, ne more.

zato pa moramo spremenit zakonodajo da bo lahko... saj ni to od Boga dano...

Ne od boga, od ustave naprej pa.

Utk je izjavil:

Ne od boga, od ustave naprej pa.

Tudi ustava ni od boga dana ampak od ljudi... tako da če jo bomo spremenili jo pač bomo, upam da čimprej.

Ja to spremembo ustave, ki bi posegala v privat pogodbe bi pa res rad videl.

Ne smeši se.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

johnnyyy ::

Utk je izjavil:

Ne, ne more.

To načeloma lahko naredi samo mora razmišljati vnaprej. Recimo država bi se lahko BP zavezala da bo "netmetering podpirala" vsaj 10 ali 15 let od podpisa pogodbe in potem če slučajno pride do odpovedi, da je nek "razumen rok" - leto ali 2.

Pogodbe so bile sklenjene po nekem zakonu, tistega zakona se za nazaj ne da spreminjat.
Niti ne more država direktno spreminjat pogodb.

Utk je izjavil:

Pogodbe so bile sklenjene po nekem zakonu, tistega zakona se za nazaj ne da spreminjat.

Nič ni večno...

johnnyyy je izjavil:

Utk je izjavil:

Ne, ne more.

To načeloma lahko naredi samo mora razmišljati vnaprej. Recimo država bi se lahko BP zavezala da bo "netmetering podpirala" vsaj 10 ali 15 let od podpisa pogodbe in potem če slučajno pride do odpovedi, da je nek "razumen rok" - leto ali 2.

Takrat ni bilo niti govora da bi država morala kaj podpirat, ker so se tepli za stranke. Tako da v zakonu ni neke ekstra podpore. Dobavitelji so sklenili pogodbe po znanih pogojih, po tem in tem zakonu, in tega se morajo držat. Od države lahko zahtevajo kar hočejo, od druge stranke v pogodbi pa čisto nič. Ker to piše v pogodbi in zakonu po katerem so sklenjene pogodbe.

feryz je izjavil:

Recimo, v omrežje sem oddal 15.239 kWh elektrike izključno v prvem ali drugem bloku. Torej v času najvišjih cen električne energije.
Če bi toliko tudi potegnil iz omrežja v prvem ali drugem bloku, bi dobavitelj imel teoretično nulo ali izgubo. Praktično seveda ne, ker je tukaj še vedno prisotna marža ali rvc, ki je njemu v plus.
Ker pa v prvem ali drugem bloku dol vlečem malo ali nič, vlečem pa v času nizkih nabavnih cen torej v glavnem ponoči, ima s tega naslova ogromne pluse.
Mojo elektriko prodaja po 10 do 12 c/kWh, kupuje pa jo zame po 5 centov ali manj.

Tukaj je struktura moje porabe električne energije.
Zanemarimo viške, ki jih bo dobavitelj dobil in recimo, da upoštevamo samo menjavo ena proti ena.
Torej iz grafa lahko potegnemo, da je dobavitelj na meji rentabilnosti zgolj v prvem in drugem bloku kar znese 2.370 kWh od skupno 9.728 kWh skompenziranih.
Za ostalih 7.358 kWh lahko rečemo, da je dobavitelj totalen bebec, če mu ni uspelo ustvariti razlike ob dejstvu, da elektriko prodaja po zagotovljeno najvišji ceni, nadomestilo elektrike pa kupuje po cenah, ki so bistveno nižje od dnevnih.

Ja si kar zadel. So se nekateri tr... našli in provocirajo.
Oddajm pretežno v 1. bloku - ki je dražji in jemljem v 3. 4. in 5. bloku, ki so cenješi, in s tem znižujem ceno el. energije. https://ibb.co/0xhMDpd

fikus_ ::

Matr ste trdi. Lani so trgovci z elektriko jamrali, da jim netmetring dela izgubo, za letos jim je vlada dala 16 milijonov, naslednje leto pa je predvidenih 30.
Torej, ali delajo minus z netmetraši, ali pa je to en velik nateg?!
Ni potrebno kaksnega računanja samo malo logike.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

johnnyyy ::

Utk je izjavil:

Zakona nazaj ne moreš spreminjati lahko pa ob sprejemanju omejiš njegovo trajanje in to je bistveno. Pač ob sprejemanju zakonodaje moraš študirat naprej. Samo to našim ne gre najbolje.

Seveda smo trdi. Dobavitelji pa modri, saj so zlobirali poceni denar.
H komu pa bo šel, pokrivanje dobičkov, ali dopolnitvi omrežja in proizvodnjih virov? Lahk ugibaš8-).
««
421 / 423
»»