» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
419 / 425
»»

David Mayer ::

feryz je izjavil:

V teoriji si brez net meteringa, ja.
V praksi pa si tiho in zamenjaš.

Nima pa to nobene veze z zavarovanjem SE. Zavarovalnico boli kita, kakšno pogodbo imaš ti z elektro ali dobaviteljem štroma.

Če ti zavarovalno polico potisne dobavitelj in pooblaščenec glede pridobivanja net-meteringa (recimo, Gen-I Sonce) v primeru ekosklad kredita (ali kaj je bilo svoj čas, ne poznam detajlov), potem najbrž je nekaj na tem. Poleg tega, serijska številka in model inverterja niso vpisani v soglasje, mislim, da se je to svoj čas preverjalo v tej temi.

Zgodovina sprememb…

feryz ::

Model inverterja mora biti naveden na papirjih priloženih pogodbi za priklop v sistem. Tudi na enoploni shemi bi moral biti.
Brez serijskih, seveda. Ampak s certifikatom za točno ta model.

Vse ostalo ni treba, da je navedeno (optimizatorji in paneli) ali da imaš certifikate ali karkoli.

Nek poluraden feedback, moral malo 'skaliti', da se ne bodo povezali direktno imena in korespondenca :D

Članek so prebrali in težko komentirajo, je v domeni ministrstva in drugih informacij nimajo. Na ministrstvu odgovarjajo, da novi ZSROVE tematiko res ureja le do konca leta 2030, kaj se bo dogajalo po tem datumu, pa je v tem trenutku težko napovejo in bo po tem času postal (pričakovano) hranilnik obvezen. Če se dobavitelji po 2030 potek zakonske obveznosti, odločijo, da ukinejo letno netiranje, bo naprava več kot pol časa delovala v novi manj ugodni shemi in bo dobavitelj moral (or else!?) k elektrarni priključiti še baterijo, kar pa je danes pričakovano. Priložena je ponudba za 27 kWh baterijo za slabih 8k€ z DDV z nekimi usmiljenskimi popusti.

Se bo poklicalo še glede menjave okvarjenega inverterja - koga za avtoritativen in zanesljiv odgovor, ki vzdrži nekaj let?

GregiB ::

Sicer pričakujem, da bodo do leta 2030 hranilniki, po vzoru panelov postali... dirt cheap... a problem le delno (in to le majhen del) rešujejo... Pri nas imamo kombo SE+TČ... torej bi hranilnik pomenil, da od nekje od sredine marca do sredine oktobra čez dan polnil in ponoči praznil hranilnik, ostanke marca in oktobra bom moral zjutraj tja do ene 11ih (SE mi gleda na zahod) bremeniti omrežje, od novembra do konca februarja pa bo hranilnik bolj ali manj izven funkcije, saj energijo, ki jo SE proizvede, sproti porabimo.
Če bo distributer viške kupoval po 50% letne cene energije, manjke pa prodajal po 100% predvidevam, da bom moral praktično vso porabljeno energijo iz omrežja pozimi plačevati po skoraj polni ceni... Ni glih nekaj, kar sem upošteval, ko sem se odločal izvreči nafto iz bajte...
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

fikus_ ::

Nekateri so trdili, da trgovci z netmetraši ne delajo izgub.
Tukaj povzetek, koliko se bo dalo za pokrivanje izgub trgovcem zaradi netmetrašev:

Da bi umirili razmere in preprečili kakršne koli špekulacije ali celo morebitne odpovedi pogodb v prihodnje, so na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo področje letnega netiranja zelo natančno uredili v decembra sprejetem in tudi že veljavnem novem zakonu o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije (ZSROVE-1). Na splošno določila prinašajo rešitve, s katerimi so lahko zadovoljni dobavitelji in tudi lastniki SSE, ki spadajo v shemo letnega netiranja. Spomnimo, dobavitelji bodo dobili povrnjene stroške oziroma izgube, ki jim nastajajo zaradi letnega netiranja. Za leto 2025 naj bi iz naslova prispevka OVE in SPTE dobili 16 milijonov evrov, potem pa do vključno leta 2030 po 21 milijonov evrov vsako leto. Takšne so za zdaj namreč ocene izgub.

Več na: https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc... - www.zurnal24.si

Tukaj je dokaz, da vam ostali subvencioniramo elektriko, kar nam dviga ceno elektrike!

V DE so v zadnjih 15 letih za "zeleno elektriko" zapravili okrog 700 milijard, letos so predvideli še nekaj milijard za subvencije elektrike zaradi visokih cen. Za teh 700 milijard, če bi jih vložili v JE, bi imeli ogromen višek elektrike in temu primerno nižje cene.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Kje imaš kakšen dokaz?
Žurnalovo gobezdanje?
Ha, ha, ha.

SambaShare ::

Dokaz je sprejet zakon, kjer se je ministerstvo in predvsem agencija uklonila dobaviteljem. Sicer bi imeli zdaj vsi razdrte pogodbe.

feryz je izjavil:

Kje imaš kakšen dokaz?
Žurnalovo gobezdanje?
Ha, ha, ha.

Guglaj ZSROVE-1

Saj ponavadi napišeš kaj pametnega, ampak tukaj se pa motiš!

fikus_ je izjavil:

Tukaj je dokaz, da vam ostali subvencioniramo elektriko, kar nam dviga ceno elektrike!

Ah, no ja... malo poglej poslovne rezultate (vseh) slovenskih elektro-distribucijskih podjetij... Vsi po vrsti zadnja leta kujejo dobičke (čitri poslovni izid) ranga 10% prihodkov.

nekikr ::

Če bi bila moja firma dovolj močna, da bi lahko izsilil zastonj denar od države, bi ocenil, da mi manjka vsaj 50 milijonov letno. Morda tudi 100. In to naj zadostuje kot dokaz.

Kasno fikus v temo pride, mi pa tule že scenarije what-if-really-true-this-time-for-sure preigravamo in dobivamo ponudbe od vladi blizu virov :D

Kaže, da ne sprejemate drugačnega mišljenja, niti niste pripravljeni preverit zadeve.
Podobni karakterji kot npr. kolesarji na "specialkah", ki gledajo samo nase, svoj ego, vsi bi se jim morali prilagajat,...

Dejstvo je, da bodo šli milijoni za pokrivanje netmeteringa!

In kaj naj naredimo mi, sirotinja, fikus? Milijoni grejo še veliko bolj neproduktivno, pa si tiho kot bubica! Tu pa za enih 10kEUR na hišo delaš dramo?

Zgodovina sprememb…

Torej " Milijoni grejo še veliko bolj neproduktivno,,..." opravičujejo, da te subvencioniramo?!

PS Ali brez žaljenje ne gre?! Pač nimaš argumentov....

V DE so zmetali 700 milijard v SE in VE, da imajo sedaj dražjo elektriko. Če bi zgradili JE za ta denar, bi imeli veliko preveč elektrike in temu primerno nižjo ceno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

Da. Pojdi pred parlament in se razjoči ali kaj boš! :D

Kaj pa ti naj rečem? Meni je samo žal, da nisem več SE nabavil, če država in EU trosita denar brez pameti.
Ti pa se razburjaj, če ti paše, denar je samo pobarvan papir, vedno manj vreden, sicer.

fikus_ je izjavil:

Guglaj ZSROVE-1

Saj ponavadi napišeš kaj pametnega, ampak tukaj se pa motiš!
Kaj pa piše tam?
Da imajo genialci izgubo z metraši, ker je njihov šef prekanaliziral milijone v romunijo in jih tam dvigoval?

Sem že enkrat, ne stokrat, napisal, da ni logično, da imajo izgubo z net meteringom.
Če jo imajo, jo imajo zaradi lastne nesposobnosti.
In je najmanj neokusno, če ne že kaj drugega, da to izgubo pokriva država. Oz. državljani republike Slovenije preko davkov.

feryz je izjavil:

In je najmanj neokusno, če ne že kaj drugega, da to izgubo pokriva država. Oz. državljani republike Slovenije preko davkov.

Ne skrbi za nabirko davkov, še veliko prostora je v Sloveniji. Politične volje tudi. Ampak ne sodi v to temo, razen sedaj, izjemoma :D

Itak, zakaj bi skrbeli, če jih razmetavajo, med drugim, kretenskim nesposobnim direktorjem raznih elektro navlak, ki so prišli na položaj po politični liniji?
Kot praviš, lufta za dvig davkov ne neomejeno, dokler vse ne pocrka. Torej naj kurijo denar na polno.

Dokler nima osovražen sosed koristi od tega, je ok ;-)

Ok, vedno isto.
Nesposobni fikusarji, tudi tukaj formuski, ki jim ni uspelo v življenju, krivijo za neuspeh druge in jim v žaru foušije želijo, da tudi njim vse pocrka.

telexdell ::

nekikr je izjavil:

Če bi bila moja firma dovolj močna, da bi lahko izsilil zastonj denar od države, bi ocenil, da mi manjka vsaj 50 milijonov letno. Morda tudi 100. In to naj zadostuje kot dokaz.

In če je bivši direktor neka take firme predsednik vlade, katera predlaga zakone in si je za svoje sodelavce izbral kader iz te iste firme in jih po koncu politične kariere čaka služba v neki taki firmi bo seveda vlada z vsemi močmi proti pretakanju denarja iz podnebnega sklada, kjer se hitreje nabira kot porablja, z namenom pokrivanja nekih imaginarnih izgub. Še posebej ko se bo končna pot tega denarja (preko dobičkov) itak končala na zasebnih računih tudi teh ljudi.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Btw, a se ne plačuje nekih zelenih kuponov ali nekega podobnega govna?
Človek bi naivno pričakoval, da gre to za reševanje takih problemov.
Ne pa za to, da bo nekdo, točno ena oseba, prišla v par letih iz nič premoženja na pol milijarde.

Jebi ga, naivno pričakovanje, vem.

shmandi ::

fikus_ je izjavil:

Nekateri so trdili, da trgovci z netmetraši ne delajo izgub.
Tukaj povzetek, koliko se bo dalo za pokrivanje izgub trgovcem zaradi netmetrašev:

To je prej izpad dohodka, kot pa dejanska izguba...

feryz je izjavil:

Btw, a se ne plačuje nekih zelenih kuponov ali nekega podobnega govna?
Človek bi naivno pričakoval, da gre to za reševanje takih problemov.
Ne pa za to, da bo nekdo, točno ena oseba, prišla v par letih iz nič premoženja na pol milijarde.

Jebi ga, naivno pričakovanje, vem.

Slovenija še vedno plačuje cca. 10 milijonov letno, ker ne dosegamo ciljev obnovljivih virov...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: shmandi ()

shmandi je izjavil:

Slovenija še vedno plačuje cca. 10 milijonov letno, ker ne dosegamo ciljev obnovljivih virov...

To ni problema! Ampak sosed... sosed ima korist, wtf!! To pa ne! :D

feryz je izjavil:

Ok, vedno isto.
Nesposobni fikusarji, tudi tukaj formuski, ki jim ni uspelo v življenju, krivijo za neuspeh druge in jim v žaru foušije želijo, da tudi njim vse pocrka.

Kaže da se ti je odpeljalo!
Ne poznaš me, tako da pišeš nekaj na pamet v tri dni. Jaz te ne sodim po tvojih zapisih, kaj počneš v življenju, to je tvoja stvar.
Pišem, da netmetraši dvigate ceno elektrike ostalim, dal sem link do novice in na osnovi katerega zakona se bo plačevalo trgovcem z elektriko milijone zaradi netmetrašev. Kam dajo trgovci z elektriko denar, za to, da imamo ostali dražjo elektriko v principu ni pomembno. Kaže pa da so imeli neke argumente, dokaze, da jin netmetraši delate minus.
In rekel bi, da ste netmetraši egoisti, ker bi sami imeli pravice, privilegije, če vam pa kdo napiše, da te pravice in privilegije vam financiramo drugi, pa pljuvanje in osiranje drugih.

shmandi je izjavil:

Daj link, dokaz!

Pred leti je plačala mislim da Slovaški oz. od njih kupila CO2 kupone, ker nismo dosegli političnega dogovora o OVE. Tako da, politika je nekaj obljubila, za kar ni vedela, kako bo izpolnila, gobcati je enostavno, zapitek je pa še vseeno potrebno plačati.

David Mayer je izjavil:

shmandi je izjavil:

To ni problema! Ampak sosed... sosed ima korist, wtf!! To pa ne! :D

Kot kaže, da dokler si ti tisti "sosed" je ok?!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

Letno netiranje je bilo odprto za vse, ki so kvalificirali, marsikdo je dobil zavrnjeno ali omejeno. Verjamem, da ima mogoče feryz vpliv na to, jaz ga, ŽAL, nimam, sem dobil omejeno - ravno toliko, da neka malenkost ostane, ni pa dovolj za 1 EV, kaj šele 2, ko so Tesle 3 Standard prilagajo pralnemu prahu, da le kdo kupi.

Kaj naj zdaj naredimo mi, navadna net-metraška sirotinja? Dol zmečemo vsi vse skupaj, da bo država plačevala še več kazni? Bi to rad, ne?

Vse je bilo javno, vsi smo plačali in dobavitelje, monterje, itn. Feryz je res menda sam postavil ampak je itak feryzo stisnil in nikomur na forumu ni pomagal, ko ga je ponižno prosil.

Kaj bi zdaj res rad, ne razumem... Bi kdo drug razložil?

Ja, saj bi tudi jaz imel zlat wc, pa ne znese :-/

Nope, popolnoma vsak je imel možnost net meteringa.
Zakaj ga nima, naj se pa vsak zase vpraša.

Pomoč? Samo na tem forumu sem, tako ali drugače, pomagal preko 100 ljudem. Makar s tem, da so vsaj do papirjev prišli. Nekaterim pa še več.
Ampak če ti praviš da ne, potem je ne.
Kdo bi bolje vedel kot ti? Verjetno si ti pomagal toliko več ljudem.

Jaz nisem nikomur, če sem štorast, na streho pa ne grem, se takoj ubijem, jojo-tu navkljub. Jaz sem samo regularna stranka za olupit. Sem pa te tudi jaz prosil, ja, še piknik sem ti ponujal. Pa si zavrnil, ker sem pač nihče.

Ampak daj se sfokusirati na fikusa, je velikostni razred (ali kako se to pomembno reče) bolj škodljiv kot jaz :D

Feryz, lahko pišeš tukaj kar hočeš, lahko ti vse verjamemo ali pa nič,...kaj počneš v življenju...
Ja, vsi si imeli možnost. Jaz sem zamudil priložnost, ko je bila zajamčena odkupna cena, za netmetering imam pa premajhno porabo.

Ja, oprosti, nismo vedeli, bomo zavrteli čas nazaj, vedno ga :D

Zanimivo, fikus.... kako zelo se osiraš, ko, da sofinanciraš porabo elektrike sončničarjem... Da pa podjetja v povprečju za porabo elektrike plačujejo 35% manj, kot ti... te pa ne moti? Koliko pa letno kapitaliste subvencioniraš?
Če vzamemo 16 mio €, je to cca 8€ / slovencelja na leto... torej 24€ letno da povprečno, tričlansko gospodinjstvo skozi davke za kritje... "izgub"...
Zdaj si pa izračunaj, koliko kWh porabiš letno... množi to s tržno ceno za gospodinjstva in odštej 35%... Je tudi to... 24€?

GregiB, joj no, kaj si 5 let star? Če je sistemsko požegnano in dražje, to fikus dojema kot pravično, četudi se (recimo) zlate školjke kupuje. Če sam ne kvalificira, je krivično. Če pa sosed neko malenkost profitira, je za 5 let resta v gulagu. Zelo prepoznaven vzorec

Vidim, da vam človek ne more dopovedati, da zaradi netmeteringa imamo ostali elektriko dražjo.

Ste stopili skupaj kot trop psov, ki je zavohal eno psico.

fikus_ je izjavil:

Pred leti je plačala mislim da Slovaški oz. od njih kupila CO2 kupone, ker nismo dosegli političnega dogovora o OVE.

Ma kake CO2 kupone... mešaš auspuhlagre in marmelado.
Za lansko leto bo (je?) odkupila delež od Hrvaške.

shmandi je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Pred leti je plačala mislim da Slovaški oz. od njih kupila CO2 kupone, ker nismo dosegli političnega dogovora o OVE.

Včasih je bolje da si tiho, izpadeš pametnejši!
Kar sem napisal je bilo pred netmeteringom.

Za hrvaško pa lahko daš vir!

bm1973 ::

feryz je izjavil:

Jaz ga nisem dobil, ker so kabli preslabi, pa en sosed pred mano dobil dovoljenje.

Pa pri nas okoli ni nobene SE...

Pač izgovor elektra...

Utk ::

Vidim, da vam človek ne more dopovedati, da zaradi netmeteringa imamo ostali elektriko dražjo.

To je pač laž. Elektrika je tržno blago. To je isto kot da bi rekel, da ti plačaš več zavarovanja, ker je agent nekomu dal popust. Ne, ti plačaš maksimalno kot ti lahko zaračunajo, in enako vsi drugi.

fikus_ je izjavil:

shmandi je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Včasih je bolje da si tiho, izpadeš pametnejši!
Kar sem napisal je bilo pred netmeteringom.

Za hrvaško pa lahko daš vir!

Edino leta 2024 smo dosegli cilj 25% ove. Vsa ostala leta smo morali razliko odkupiti. Npr. od Češke,Hrvaške.
Se pač to ne oglašuje na široko po MSM, da se vam ne bi razblinile pravljice o izgubah dobaviteljev EE.

Utk je izjavil:

To je pač laž. Elektrika je tržno blago. To je isto kot da bi rekel, da ti plačaš več zavarovanja, ker je agent nekomu dal popust. Ne, ti plačaš maksimalno kot ti lahko zaračunajo, in enako vsi drugi.

Tole tvoje pisanje je laž, ki se je ne zavedaš, ali je nočeš videti!
Še en primer, v DE so v zadnjih 15 letih zmetali v SE in VE 700 milijrd , pa še vedno imajo težave z elektriko in temu proimerno visoko ceno. Če bi ta denar dali v JE, bi sedaj imeli občutno preveč elektrike!

Začelo se je tako, da sem jaz pisal, da imamo netmetraši dražjo elektriko zaradi metrašev, ko sem dal link, da bodo zato šli letos milijoni, pa sledi žaljenje, sprenevedanje in klic na pomoč moderatorju!

Da ima to kakšno vezo eno z drugim je laž.
Kakšno izgubo. Gen-i se koplje v (prevelikem) dobičku, konec leta zapravljajo da se ven ne vidijo. Službeni avti, novi računalniki, samo da gre keš. Seveda gre pa še veliko "mimo", ker kdo pa lahko reče ali nek računalnik stane 4 jurje ali 5, pa pustimo to.

Dajmo odpret Pomagaj5 in Pomagaj10, da ne propadejo...

Če bi ta denar dali v JE, bi sedaj imeli občutno preveč elektrike!

In da ga niso smo krivi mi?

joez7 ::

GregiB je izjavil:

Sicer pričakujem, da bodo do leta 2030 hranilniki, po vzoru panelov postali... dirt cheap... a problem le delno (in to le majhen del) rešujejo... Pri nas imamo kombo SE+TČ... torej bi hranilnik pomenil, da od nekje od sredine marca do sredine oktobra čez dan polnil in ponoči praznil hranilnik, ostanke marca in oktobra bom moral zjutraj tja do ene 11ih (SE mi gleda na zahod) bremeniti omrežje, od novembra do konca februarja pa bo hranilnik bolj ali manj izven funkcije, saj energijo, ki jo SE proizvede, sproti porabimo.
Če bo distributer viške kupoval po 50% letne cene energije, manjke pa prodajal po 100% predvidevam, da bom moral praktično vso porabljeno energijo iz omrežja pozimi plačevati po skoraj polni ceni... Ni glih nekaj, kar sem upošteval, ko sem se odločal izvreči nafto iz bajte...

Tle se precej motiš. HEE je tut decembra še kako v pogonu. Če drugega ne skrbi za "Grid Peak shaving", dejansko mam kljub konicam porabe prek 7kW, dejansko obremenitev omrežja do 3kW, poleg tega pa skrbi še za "Export Asymmetry" - fazno balansiranje - kljub nesimetrični obremenitvi, te omrežje vidi kot idealen 3f porabnik. Eventualne viške SE pa porablja (polnjenje HEE, sprotna poraba - dirigirana poraba), tako, da oddaje v omrežje ni. Razliko pa iz omrežja. Če se bo preveč zakompliciralo, pa grem na Otočno obratovanje (sam zaenkrat ni računice). Me prav zanima, kolk izgube bodo potem naračunali.
Decembra mi je SE dala 540kWh, kar ni zanemarljivo.
Še vedno pa si lahko namisliš Webasto za trde dni.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Netmetering je imel nek namen, ki ga je recimo da dosegel. Ne moremo zdaj ko je namen dosežen rečt, da je (bil) nepotreben.

Poglej si kak usran zrak imamo še zmeraj. Država se je zavezala k tolk pa tolk panelom. Če jih ne bi zgradili mi, jih bi oni. Samo da oni bi trošili (pa zares) tvoj denar in tvojih računov za elektriko, kupovali bi pa 15 let stare panele po ceni novih, kot je bilo s tisto vetrnico.

Tako da lahko je lajat kako je to slabo, ampak poglej kakšna je alternativa. Še veliko slabša, veliko dražja in še z veliko več mio letno za subvencije in kritje izgub.

Če bi vse te panele imel Gen-i, bi glih tako jokal kako jih je moral zgradit, zdaj pa šenkuje elektriko, država mu pa naj krije izgubo. Zakaj zaboga ne bi? Ampak to bi bilo bolje, ker od tega ne bi imel nič tvoj sosed, ampak razni svobodnjaki, sekretarji strank, njihovi strici in starši, itd.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

bm1973 je izjavil:

feryz je izjavil:

Jaz ga nisem dobil, ker so kabli preslabi, pa en sosed pred mano dobil dovoljenje.

Pa pri nas okoli ni nobene SE...

Pač izgovor elektra...
Če ga je dobil sosed, bi ga tudi ti lahko.
Zakaj ga nisi, pa ti veš.

Btw, tudi če bi začel danes premišljati o SE, novogradnja recimo, bi jo definitivno postavil. Brez razmišljanja.
Celo zna biti, da si bom še eno postavil na nadstrešek. Ločeno od teh metering kolobocij.
Tako, za hobi. Da bo avto imel streho.

joez7 je izjavil:

Tle se precej motiš. HEE je tut decembra še kako v pogonu. Če drugega ne skrbi za "Grid Peak shaving", dejansko mam kljub konicam porabe prek 7kW, dejansko obremenitev omrežja do 3kW, poleg tega pa skrbi še za "Export Asymmetry" - fazno balansiranje - kljub nesimetrični obremenitvi, te omrežje vidi kot idealen 3f porabnik.

Verjamem, z vidika obremenjevanja omrežja... čeravno sem pogledal, da sem v celem decembru v omrežje poslal glih... 50kWh..., koliko bi to "shave"-alo ne vem, ne poznam tehnologije... pisal sem zgolj iz naslova porabe.

Ne, elektrika je dražja, ker je kapitalistična dobrina, namenjena za bogatenje redkih posameznikov.
Plačajo pa vsi, to je menda jasno.

še vedno pa ostaja dejstvo, da je zaradi tega cena elektrike za ostale dražja.

Ne, dejstvo je da bi brez netmeteringa bila dražja kot je z njim. Kako vem? Enako kot ti da je zdaj dražja. Potegnil sem iz riti. Samo da se moja rit ne moti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Zahvala gre državam in naddržavnim skupnostim in vladam, da subvenciorajo.

Mi bi prav tako preživeli brez net-meteringa.
Ampak če ti nekdo tišči panele v goltanec, ali pustiš, da solzen s čim manj bolečinami požreš ali pa se upreš.

Mi pa nismo ravno neki nepremišljeni pravičniki, tako da.. :D

Zgodovina sprememb…

Torej praviš da teh nekaj milijonov, ki jih je vlada namenila trgovcem elektrike zaradi netmeteringa, ni dokaz, da je zato elektrika dražja?!

Čisto jasno da ni to noben dokaz. Prvič, ne vem zakaj bi bil to dokaz za karkoli. Drugič, tudi če bi bil, koliko mio bi bilo potrebnih brez netmegeringa? Dokler tega ne vemo, ne moreš rečt, da je zarad netmeteringa dražja. Morda bi bila pa brez še dražja. (kar je 100% da bi bila).

Itak da bomo preživeli brez meteringa. Eno zastonjsko baterijo bomo vrgli k sistemu in 8 mesecev plačali popolnoma nič, ostale štiri pa manj.

Ampak potem se bodo spet nekateri drli da morajo plačevati žice, dajati štromarjem denar za korupcijo in podobno, namesto nas in da to ni pošteno.
Kar sicer drži, ampak jebi ga, takle je.

Bi bilo pa fer, da štromarji uvedejo dnevne "naročnine" na elektriko, namesto mesečnih.
Da se tistim, ki vložijo v baterije tudi nekaj povrne za investicijo v elektro energetski sistem.
««
419 / 425
»»