» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
387 / 394
»»

feryz ::

Ok ok, sončna je kriva.
Najbolje da jih vsi, ki jih imamo na strehi, že danes popoldne pošraufamo dol.
Da ne bo slučajno naslednja položnica spet 12 evrov. Za megavatno ali dve ure štroma.

Utk ::

Telbanc je izjavil:

https://www.24ur.com/novice/slovenija/p...

"Direktor in solastnik tovarne Branko Majer je za Delo pojasnil, da je prišlo do vžiga sončne elektrarne na strehi objekta s fosfati."

Ni uradna ampak verjetna, tko da verjetno je požar povzročil zajec, ki je podtaknil ogenj.

To je rekel že prej kot so pogasili. V prometni nesreči se tudi najprej krivca vpraša po vzroku, in v 99% primerih ima on prav.
Mu pa verjamem da bo to zgodbo poskusil prodat zavarovalnici...če mu je uspelo slotech inteligenzi, mu bo morda tudi tam. Dvomim, ampak poskusi lahko.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

johnnyyy ::

bbbbbb2024 je izjavil:

Postavil bi torej vprašanje, ki ni retorično:

Kako na elektrarni preveriti, da ne bo zagorela? Razumem, da je recimo po elektrarni padala toča, nekoč v preteklosti, ne zdaj, veter je morda povzročal vibracije.

Morda so ose v omarici, recimo.

Kako torej na enostaven in hiter način preveriti elektrarno?

Po mojem je takšno enkratno preverjanje nemogoče. Iz prakse vidimo, da nobena elektrarna ni zagorela dan ali teden dni po namestitvi ampak kasneje, ker so se vmes žice poškodovale, mehanske poškodbe panelov, oksidacija slabih spojev itd.

Nekdo ki preveri elektrarno lahko oceni ali so kabli prav napeljani, preveri naključne kontakte če so dovolj privijačeni, a cele elektrarne pač ne more pregledat. Na koncu je lahko en nepregledan spoj kriv za napako.

S tega vidika bi bilo najbolje, da bi se inštalacija samodejno testirala. Recimo na nivoju razmernika bi lahko detektirali električni lok. Ob večih stringih bi lahko delali izračune in primerjali proizvodnjo (npr.: če 3je paneli na V strani strehe dajo xW moči, bi lahko izračunali koliko morajo dati ven tisti, ki so na J strani) itd. Takšne anomalije bi se dalo detekirati v real-time.

Potrebno se je tudi zavedati, da se tehnologija razvija in da imajo nekateri novejši razsmerniki te tehnologije (detektor električnega loka) že vgrajene in da se v tej smeri še tudi precej razvija. Tako da če/ko zagori solarna elektrarna bi bilo dobro poznati tudi tehnologijo le-te, ker drugače ob vsem tem napredku zadnjih n-let težko komentiramo varnost SE.

DamijanD ::

Pred časom sem spraševal kakšen bi lahko bil razlog za tako razliko v napetosti na eni fazi, kot jo javlja inepro meter - v primerjavi z napetostmi, ki jih javlja inverter:

Danes sem nekaj gledal in sem ugotovil, da je vsota napetosti po fazah na inverterju skoraj enaka vsoti teh napetosti na inepro metru (torej skoraj, kot da bi se manjko iz ene faze prenesel na ostale faze). A ima to kaj (štromarsko) smisla ali gre samo za nesmiselno matematiko?

joez7 ::

Včasih nam nagaja slab kontakt na N vodniku. Je pa kar zanimivo to najti.
Vse izklopit in izvijač v roke - pritegnit vse vijake. Z lučko iskat oksidiran kos žice.
Če je že hudo - na daleč vidiš golo vijolčne barve žico (Cu) na Al pa ponavadi proti rjavi ali črni.
V naši ulici je bil problem na kabel čevlju Al/Cu 35mm2 nekaj omaric višje od nas. Pač šrikan kabel od hiše do hiše (~60let stara inštalacija).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

telexdell ::

DamijanD je izjavil:

Pred časom sem spraševal kakšen bi lahko bil razlog za tako razliko v napetosti na eni fazi, kot jo javlja inepro meter - v primerjavi z napetostmi, ki jih javlja inverter:

Danes sem nekaj gledal in sem ugotovil, da je vsota napetosti po fazah na inverterju skoraj enaka vsoti teh napetosti na inepro metru (torej skoraj, kot da bi se manjko iz ene faze prenesel na ostale faze). A ima to kaj (štromarsko) smisla ali gre samo za nesmiselno matematiko?

Sinhroni generator ti da enake napetosti med vsemi tremi fazami. kasneje pride do razlik zaradi nesimetričnih omremenitev in višjih harmonikov. V slikici, katero si prilepil bi sam pomislil, da si imel obremenjeno eno fazo bistveno bolj kot drugi dve (mogoče enofazni porabnik). Tako ti meritev pri viru kaže simetrično napetost, druga meritev- oddaljena od vira pa nesimetrično zaradi porabe. Ker se pri nesimetrije navidezno premakne zvezdišče tudi vsota napetosti ostane podobna viru. Zmanjša jo lahko padec napetosti in pa harmoniki.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Robert ::

Na Petrolovem računu imam podatek Oddane energije (SE brez net meteringa). Ali je to skupni znesek več mesecev skupaj ali samo podatek za predhodni mesec ?

socialec ::

Sosed pravi, da zelo verjetno za obdobje računa, najboljše je, da direktno preveriš mesečni/letni A- na mojelektro.si ali SE app, če še nimaš občutka.

GregiB ::

Bo letos slabša bera??? Tak čas lansko leto sem imel neto -1,78 MWh, letos sem trenutno pri -2,52 MWh... Glede na to, da sem lani proizvedel 0,9MWh viškov, bo letos kar na tesno, če ne pride do sončnega "vala".
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

socialec je izjavil:

Sosed pravi, da zelo verjetno za obdobje računa, najboljše je, da direktno preveriš mesečni/letni A- na mojelektro.si ali SE app, če še nimaš občutka.

Podatki + - energije se med MojElektro in SolarEdge (inmeter) razlikujejo zaradi metodologije meritev.
MojElektro obračunava kot 3x1f meritev, SE (inmeter) pa kot 1x3f meritev.
Razlika je lahko tudi v reda 20%. (v primeru oddajanja po 2f in porabi 1f).

Čisto možno ampak merodajni podatki in zato obračunska osnova so prikazani na mojelektro.si, na inmetru/inverterju je samo informativni.

Zato ker njih tako bolj odgovarja. Dejansko pa je na 3f priključku to napačno.

Sosed potrjuje, da je to svinarija, ampak se ne pištoli preveč, ker ima letne proizvodnje zadosti, en je sicer že nekaj nadgradil, en pa še sanja. Se pa strinja, da je letošnja letina zaenrkat slabša kot lanska, ki bi znala biti rekordna nasploh. Saj mi ni fino, ko jih na cesti videvam v novih nacivagnih, jim pa vsaj zato roko stegujem, kot vsak kleni Slovenec, forum ni izjema.

joez7 je izjavil:

Zato ker njih tako bolj odgovarja. Dejansko pa je na 3f priključku to napačno.

Kako misliš, da je napačno? Vseeno kako meriš prejeto in oddano energijo je razlika enaka.

PS formula ?3*400*tok je dovoljena le pri simetrični obremenitvi. Torej tam, kjer so tokovi in napetosti v vseh treh fazah enaki oz. merjeni. Če pa meriš le tokove, napetost pa vzameš enako za vse faze in izračinaš kot ?3*400*(i1+i2+i3) je pa rezultat lahko napačen, če se medfazne napetosti razlikujejo.

Zgodovina sprememb…

NA želost ni isto. Pri 3f merjenju, se eventuali prilivi in odlivi v trenutku meritve poračunajo. Se pravi +2kw + +2kw + -2kw = +2kW.
Pri 3x1f pa dobiš 2kw+2kw=+4kW, in -2kW = -2kW. Se pravi ni trenutnega poračuna.
Tu ni blo dileme pri starih klasičnih mehanskih števcih.
Pri novih elektronskih, pa je stvar odločitve.
Dokler na NetMeteringu ne zaračunavajo, je to sprejemljivo,
ko pa bodo hoteli zaračunavat, pa stvar pritožb.

Matevz96 ::

Večkrat smo že brali debate o tem ali je čiščenje panelov smiselno ali ne. Sam sem letos to lahko preveril saj so mi elektrarno povečali z nekaj dodatnimi paneli. Prvotni paneli so bili nameščeni jeseni 2021, novi pa letos februarja. vsi paneli so isti modeli, nameščeni na isto streho, brez senčenja. Stari paneli so bili do letos prani enkrat letno (sicer moram priznati da nikoli preveč temeljito)

Preden sem se lotil pranja sem primerjal proizvodnjo starih in novih panelov. v enem mesecu so stari paneli proizvedli 14,7% odstotka manj kot novi. Letos sem izkoristil teden slabega vremena in po pranju počakal da se posušijo da sem videl kje sem kaj zgrešil in ponavljal zgodbo dokler se mi vsi niso zdeli čisti.

Po čiščenju se je razlika zmanjšala na 1,7%. Meni se zdi kar impresivno je pa res da so paneli na hlevu in veliko bolj izpostavljeni umazananiji kot elektrarna na hiši.
#hooldthedoor

Mene sicer ne zanima, bi pa mogoče ostale forumaše glede naklona in fotk za primerjavo prej-potem glede umazananije, tudi vreme samo ni predvidljivo, še letne primerjave niso zanesljive, mogoče znajo neenakomerno odstopati ±15%. Dokler je izvoza dovolj, super; mogoče bi koga še zanimalo, koliko proizvedete letno?

Matevz96 ::

Ravno zato se meni zdi tole dobra primerjava, isti tip panelov na isti strehi, edina razlika je da so eni paneli novi, drugi pa 4 leta stari.
#hooldthedoor

Magic1 ::

Umazanost je tudi odvisna od naklona panelov. Paneli pod večjem naklonom se dosti bolje sami očistijo ob vsakem dežju.
Magic

GregiB ::

Hmmm, dobra primerjava, drži... sprašujem se le, kdaj je potem smiselno iti v to. če panelov ne moreš očistiti sam in moraš najeti storitev... Ob predpostavki, torej, da si v 4 letih zaradi umazanije ob cca 10% outputa, bi to pri meni pomenilo 1,2 MWh letno... Zadnji 2 leti sem proizvedel cca 1 MWh viškov (net metering), čiščenje pa bi me stalo ranga 150€ - 200€... Vsakih 6 let, potlej?
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

Jaz sem včeraj splezal na nulo pri net meteringu. Danes bom že krepko v plusu.
Lani mi je to uspelo 10. avgusta.
Očitno bo letos štroma odveč še pa još. Vsaj skrbi ne bo.

Se pozna, da je prazna bajta. Mulcev skorajda ne poznam več. V momentu se življenje obrne.

joez7 je izjavil:

NA želost ni isto. Pri 3f merjenju, se eventuali prilivi in odlivi v trenutku meritve poračunajo. Se pravi +2kw + +2kw + -2kw = +2kW.
Pri 3x1f pa dobiš 2kw+2kw=+4kW, in -2kW = -2kW. Se pravi ni trenutnega poračuna.
Tu ni blo dileme pri starih klasičnih mehanskih števcih.
Pri novih elektronskih, pa je stvar odločitve.
Dokler na NetMeteringu ne zaračunavajo, je to sprejemljivo,
ko pa bodo hoteli zaračunavat, pa stvar pritožb.

Odvisno kako gledaš na stvar. Če nekaj jemlješ iz omrežja, ti to mora nekdo zagotoviti in nekdo proizvesti. Če tisti, kateri proizvaja nima pogodbe s tabo mu elektrika, katero ti spuščaš v omrežje nič ne koristi. On kasira svojo proizvedeno. Enako velja zate. Če nimaš pogodbe z nekom, da ti bo plačal elektriko katero spuščaš v omrežje pač zanjo ne boš dobil plačila.
Samo- tisto zgoraj je stvar obračuna proizvedene in porabljene energije. Meritve, katere izvaje elektro z meritvijo vseh treh tokov in vseh treh napetosti so pa pravilne. Shelly npr. meri le eno fazno napetost zato ne more biti tako točen kot obračunski števec. Kako deluje Inmeter pa žal ne poznam.

feryz je izjavil:

Jaz sem včeraj splezal na nulo pri net meteringu. Danes bom že krepko v plusu.
Lani mi je to uspelo 10. avgusta.
Očitno bo letos štroma odveč še pa još. Vsaj skrbi ne bo.

Se pozna, da je prazna bajta. Mulcev skorajda ne poznam več. V momentu se življenje obrne.

Še ne dolgo nazaj, nas je bilo 7 v hiši, sedaj sva pa praktično le še dva/občasno trije...

Zgodovina sprememb…

Daniel ::

Meni še manjka kakšen teden sonca. 390 kWh še manjka.

kriptobog ::

Jaz sm 760kwh v plusu :))

Likalnik ::

jaz sem 1,14Mwh v minusu:( se pozna EV...ampak tudi to razliko bomo ujeli zelo kmalu

A se je kdaj komu že naredilo, da se je modbus dostop na solar edge inverterju kar ugasnil - oz. home assistant se očitno ne more več povezat na modbus od solaredga? Preveril sem IP se ni spremenil, še kakšna druga potencialna neumnost?
Se je pa to naredilo včeraj okrog 10ih zvečer in takrat se 100% ni nič posodabljalo. Pa tudi verjetno nihče ni remote praskal ob tisti uri po inverterju...

Očitno ni bilo povsem brez vzroka - očitno je dejansko nekdo takrat upgradal verzijo:

Tole imaš pa kar malo scary.
Nimam pojma, kdo bi ti lahko šaril po inverterju.
Razen direkt Izraelcev.

Oz. šari ti lahko, upgrada ne more delati na daleč.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Mato989 ::

feryz je izjavil:

Tole imaš pa kar malo scary.
Nimam pojma, kdo bi ti lahko šaril po inverterju.
Razen direkt Izraelcev.

Oz. šari ti lahko, upgrada ne more delati na daleč.

Če pa ti praviš kako je vse top shit glede teh sončnih... na koncu bodo teror napadi skozi sončne in jih bodo zakurili.. na daljavo...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

karafeka ::

Kako pa misliš, da ti firmware nadgradijo? Pošljejo krovca z usbjem? Na starih inverterjih z lcdjem, so bp flashali firmware preko mreže.

Je potrdil mojster, da je včeraj upgradal, ker je vedel da danes tako ali tako pride na preventivni pregled. Dron + z moment izvijačem šel čez vse šraufe v omarici in inverterju.

Kar se pa modbusa tiče - zdajle, ko sem ugasnil inverter in ga prižgal nazaj, se je zadeva začela delat.

karafeka ::

V bistvu to ni tako nedolžno. Če kaki Izra ...eee.. black hat pridobi dostop do vseh inverterjev v neki državi, jih lahko na nek sončen dan vse hkrati izključi in dobiš španski primer.

kriptobog ::

karafeka je izjavil:

V bistvu to ni tako nedolžno. Če kaki Izra ...eee.. black hat pridobi dostop do vseh inverterjev v neki državi, jih lahko na nek sončen dan vse hkrati izključi in dobiš španski primer.

Zato pac nimas solar edge. Lahko pa se vedno odrezes inverter od interneta, ampak pol ne morte na 10 min cekirat kolk vam dela stroma na strehi

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kriptobog ()

Če smo že pri tem, so izraelci sposobni ven vržt verjetno vsako elektrarno, ne samo tistih do katerih imajo direkten dostop.

Vsako ne. Kakšen razsmernik je pregloboko v kleti in signal ne pride do njega.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Z wifi ga spraviti verjetno ni težava. Mogoče pa je tudi to predvideno in če od datuma X ne javi stanja, se že avto-zabrika tudi brez povezave :) Kdo bo preveril?

feryz je izjavil:

Vsako ne. Kakšen razsmernik je pregloboko v kleti in signal ne pride do njega.

Ne mislim samo na sončne. Tudi HE ali TE lahk ven vržejo. Ali pa katerikoli večji transformator. Vse kar je online.
Zakaj se bi ukvarjali s 1000 Joseji, če lahko direktno ven vržejo pol države z nečim večjem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

starfotr ::

Zato, ker je navadno v večjih sistemih za varnost bolje poskrbljeno, kot pa pri nekem Utk in njegovih kolegih z elektrarnami povezanimi na internet.

Starfotr ima spet prav - Stuxnet ftw!

starfotr je izjavil:

Zato, ker je navadno v večjih sistemih za varnost bolje poskrbljeno, kot pa pri nekem Utk in njegovih kolegih z elektrarnami povezanimi na internet.

Je je, z raznimi sistemi, ki so jih naredili Izraelci. O ti sucker...

johnnyyy ::

starfotr je izjavil:

My ass, napravo ti izdelajo izraelci/američani ali kitajci, skonfigurira pa jo lokalni ITjevec, ki ima doma xjong robotski sesalnik priključen direktno na wifi.

bm1973 ::

starfotr je izjavil:

Naj bi bilo, sam dostikrat ni.

Proizvodnja ima dostikrat ločen IT, ki noče poslušati "splošnega IT" v podjetju, dokler eden res ne znori...

Nekaj je na tem, da imajo dostikrat certificirano inštalacijo za razne inšpekcije, pa se jim tega ne da spreminjati, ampak proizvodnji IT ima dostikrat tudi slabše splošno znanje.

Glej, oprema v neki elektrarni ali pa v neki tovarni se ne menjuje kot gate, kot je to v navadi v računalništvu.

In zato so te naprave lahko bolj ranljive, ne podpirajo kakih novih in bolj varnih protokolov. Skratka tu lahko odrežemo te naprave iz interneta. Ampak v današnjem času je to izjemno težko, saj se vedno več sistemov povezuje v internet, tudi če v preteklosti niso bili del interneta. Zato je treba tu imeti resnično veliko raznih drugih mehanizmov, ki zagotavljajo, da so ranljivosti čim manj izpostavljene morebitnim zunanjim napadom.

DamijanD je izjavil:

A se je kdaj komu že naredilo, da se je modbus dostop na solar edge inverterju kar ugasnil - oz. home assistant se očitno ne more več povezat na modbus od solaredga? Preveril sem IP se ni spremenil, še kakšna druga potencialna neumnost?
Se je pa to naredilo včeraj okrog 10ih zvečer in takrat se 100% ni nič posodabljalo. Pa tudi verjetno nihče ni remote praskal ob tisti uri po inverterju...

Men skoraj vedno po updajtu HA (vsaj od 24.4 dalje) neha delat modbus. Potem pa iščem novejšo verzijo modbusa - trenutno sem na 3.1.1 (problem je skripta v pytonu). Sedaj počakam na posodobitev modbusa (pa v testnem preverim delovanje) in šele potem novejša verzija HA.
Mam pa občutek, da bo HA slejkoprej postal oblačni in plačljiv.

Zakaj misliš, da bo HA postal oblačni in plačljiv? Glavni point HAja je, da ga imaš lokalno..

Tisti, ki imate inepro meter, a ga imate kot števec porabe (torej za elektrarno) ali kot import/export števec (torej pred elektrarno). Mojster se je včeraj čudil, zakaj so pri meni naredili vezavo, da je števec za elektrarno. Je rekel, da solar edge (v zadnjem času) preferira montažo tipa import/export.

HA je FOSS. Tako, da ni bojazni, da bi postal plačljiv.

DamijanD je izjavil:

Zakaj misliš, da bo HA postal oblačni in plačljiv? Glavni point HAja je, da ga imaš lokalno..

Tisti, ki imate inepro meter, a ga imate kot števec porabe (torej za elektrarno) ali kot import/export števec (torej pred elektrarno). Mojster se je včeraj čudil, zakaj so pri meni naredili vezavo, da je števec za elektrarno. Je rekel, da solar edge (v zadnjem času) preferira montažo tipa import/export.

Moj je vezan za zunanjim števcem. (Iskra - inmeter - hišni razdelilec - +inverter za inmetrom)
Lahko, da je monter pri tebi falil točko priklopa inverterja.
Inverter mora biti priklopljen za inmetrom, na strani hišnega razdelilca.
Eni monterji ubirajo bližnjice, priklop AC omarice z inmetrom in inverterjem na zunanjo omarico, "T" vezavo.
Odvisno, kaj je monter pri tebi naredil. Če maš možnost - prestaviš priklop inverterja na drugo stran inmetra. Blo bi fajn, da poslikaš in narišeš obstoječo vezavo - pol ti bomo mogoče lahko svetovali.
Jaz sem mojemu pred montažo izrecno narisal kaj hočem - "U" vezavo in vse skupaj pripravil.
Če grem kdaj na otočno, mam predpripravo že izvedeno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

starfotr je izjavil:

HA je FOSS. Tako, da ni bojazni, da bi postal plačljiv.

https://www.home-assistant.io/cloud/ 6.5$/mesec (cloud).

En sosed je varčen in dislociran, si je nastavil vpn-in.
««
387 / 394
»»