» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
388 / 395
»»

Utk ::

In, jaz imam vpn server na HA, na telefonu pa klienta vklopljenega samo za HA (banko, chrome), za ostale aplikacije ne. Dela perfektno.

joez7 ::

Utk je izjavil:

In, jaz imam vpn server na HA, na telefonu pa klienta vklopljenega samo za HA (banko, chrome), za ostale aplikacije ne. Dela perfektno.

Lahko prosim razložiš mal bolj podrobno. Mi je zanimivo.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Na HA imam wireguard integracijo, oz add-on, oz kakorkoli temu rečejo. Še bolje bi bilo na routerju, ampak ok, zaenkrat imam tako. Na telefonu pa normalno clienta, v katerem nastaviš katere aplikacije grejo čez njega in katere ne. V planu imam še v drugi hiši postavit nekaj kar se bi povezalo na domači HA, tako da bi z njim upravljal 2 hiši.
Client se poveže na domači ip (niti nimam fiksnega), na določen port na HA, in to je to.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

starfotr ::

joez7 je izjavil:

starfotr je izjavil:

HA je FOSS. Tako, da ni bojazni, da bi postal plačljiv.

https://www.home-assistant.io/cloud/ 6.5$/mesec (cloud).

HA je še vedno zastonj in koda je na voljo. Tudi če gredo v plačljiv cloud, bo verjetno še vedno dostopno ali pa bodo nastali forki.

Cloud je če hočeš združit več hiš v en sistem. Potem pač rabiš cloud, al svojega ali pa njihovega. In ne rabiš ravno njihovega.

Hvala za WireGuard. Jaz sem prej probaval z TailScale. Pa mi ni bil všeč.
Bom pa se še mal poigral z Routerjem, mam možnost VPNa na njemu.

https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...

Končno bomo odprli denarnice in plačali milijone za reveže s svojimi net meterimng shemami.

Jebiga, stavil si na napačnega konja. Zdaj pa jokaj.

Bizkit45 ::

Pa ni prav to, no.
Vse v tej drzavi gre u k***.
Zakaj bi mogu kdorkoli kaj placevati, ce ima dobavitelj izgube zaradi netmeteringa? Sami so ga ponudili, sami naj krpajo luknjo (ce jo sploh imajo).
Zakaj pade to na plece naroda?
Ali jaz kaj narobe razumem..

Narobe razumeš. Država je predpisala pogoje po katerih dobavitelji morajo sklepat pogodbe.
Država pa v točno ta namen tudi pobira davke, za "zeleni prehod".

Normalno bi pa raja raje videla, da par 10 mio letno dobi Petrol, Dravske elektarne in podobni, kot pa sosed. Ker sosedu smo fauš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

kriptobog ::

starfotr je izjavil:

Končno bomo odprli denarnice in plačali milijone za reveže s svojimi net meterimng shemami.

Ti revezi so dobavitelji. Si napacno predstavljas. Pa se to so se eni spomnili racunati neke dodatke. Mi imamo pac shemo, ki je bila takrat aktualna. Ce bi gradili zdaj bi imeli pa pac po novi shemi

No tu notri je tudi razlika merjenja 1x3f in 3x1f. Za povračilo je dobavitelju bolj ugodno 3x1f - večje vračilo. Me prav zanima, kdaj se bo tem z malho posvetilo, kdo tu zavaja in kuje neupravičene zaslužke.

DamijanD ::

joez7 je izjavil:

Inverter mora biti priklopljen za inmetrom, na strani hišnega razdelilca.

Zakaj mora?
Če bi bilo to univerzalno pravilo, potem ne bi imel na inverterju možnosti nastavljati kaj točno meri števec.

Morati JE pogojno. Če je inverter za inmetrom - vse deluje nativ. Inmeter meri odjem in oddajo v omrežje.
Tudi nativ nastaviš Export limit.
Pri drugačni vezavi, pa se programsko sešteva in odšteva - dela pa vseeno.
Inmeter/se-inline-energy-meter-installation-guide.pdf stran 9-11. Vezava B.
Pa vseeno prelet do 45. strani, bo bolj jasno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

feryz ::

Kako pa meri meter oddajo v omrežje, če je pred inverterjem?

telexdell ::

joez7 je izjavil:

No tu notri je tudi razlika merjenja 1x3f in 3x1f. Za povračilo je dobavitelju bolj ugodno 3x1f - večje vračilo. Me prav zanima, kdaj se bo tem z malho posvetilo, kdo tu zavaja in kuje neupravičene zaslužke.

Edina točna meritev je meritev 3x 1f! Vse ostalo so bolj ali manj točni približki.
Odkar obstaja za števce P1 vmesnik in odkar elektro omogoča dostop do tega porta lahko edine točne meritve imaš tudi sam. Razne Inmetre, Shelly...(ipd) pa imaš nekako tako, kot imaš stacionarni telefon- lep spomin na preteklost.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Zgodovina sprememb…

socialec ::

Ali pa se še naprej uporablja inmeter/eth za potrebe inverterja, shelly 3em pa za vpogled, obvestila v shelly app, alarme, če gre ravno za dislociranost nekje v Romuniji v vrsti na banki?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

DamijanD ::

feryz je izjavil:

Inverter vedno ve koliko proizvaja. Števec pa (odvisno od vezave)
- ve koliko je lastna poraba -> oddaja = proizvodnja - lastna poraba
- ve koliko gre čez njega ven -> lastna poraba = proizvodnja - oddaja

Torej vedno imamo na voljo 2 količini in vedno lahko izračunamo tretjo.

socialec je izjavil:

Ali pa se še naprej uporablja inmeter/eth za potrebe inverterja, shelly 3em pa za vpogled, obvestila v shelly app, alarme, če gre ravno za dislociranost nekje v Romuniji v vrsti na banki?

Nisem rekel, da so neuporabni. Sam imam še vedno stacionarni telefon (tako doma, kot v službi) in celo me včasih kdo pokliče nanj. Imam pa tudi montirana dva Shelly 3M doma. Uporabljam jih za nadzor porabe TČ in nadzor 15 min obremenitev hiše. Ker poleg merita tudi energijo lahk vidim, koliko odstopata od števca od elektra. Pa ne govorim, da elektro izvaja napačne meritve.

telexdell je izjavil:

joez7 je izjavil:

Edina točna meritev je meritev 3x 1f! Vse ostalo so bolj ali manj točni približki.
Odkar obstaja za števce P1 vmesnik in odkar elektro omogoča dostop do tega porta lahko edine točne meritve imaš tudi sam. Razne Inmetre, Shelly...(ipd) pa imaš nekako tako, kot imaš stacionarni telefon- lep spomin na preteklost.

No tu se krešejo fundamenti - razumevanje 3f sistema. Dokler bom mel na priključku oznako 3f bom zagovarjal 3f meritev.
Tudi inmeter ma možnost pobiranja 3x 1f, in je njegova meritev (3x1f) reda 0.2% napram Iskri.

Zgodovina sprememb…

DamijanD je izjavil:

feryz je izjavil:

Če je vezan pred inverterjem, vse kar je višek = export, vse kar je manjko = import.
Zato pa lahko maš SE z poljem 15kWpik + inverter 13kW + soglasje 10kW + omejitev exporta na 9.8kW.
Porabljaš na primer 3kW + export na 10kW - pač maksimalen izplen polja.
V primeri brez inmetra, maš inverter zamejen z soglasjem, in nekoliko manjši izplen polja.

socialec je izjavil:

Nekateri se ne zavedajo, da SolarEdge omogoča vzporedno delovanje dveh ali treh razsmernikov.
To pride prav pri razširitvi domače elektrarne, ob povečanih potrebah po elektriki.
Enostavno se doda polje in inverter, doda komunikacija med razsmernikoma, inmeter pa omejuje export.
Je pa to po eni strani poceni rešitev. Zakaj bi menjaval obstoječi razsmernik, če je ceneje dodati drugega. Samo polja sta med sabo ločena - novi DC vodi in dodatna DC AC omarica.
Kako je z soglasji? ma gdo tu izkušnje?
Men je monter svetoval - samo razširitev polja (do omejitve razsmernika - na nekje +40%, ko je to izćrpano, pa nov razsmernik in LiFePo https://www.deyeinverter.com/product/hy... - 3f NEsimetrični (omejitev +200% polja) - sposoben prilagajat oddajo po fazah- ta stari mi deluje samo simetrično - vse 3f enako. Sam kaj ko je predračun 8.5k - subvencija.
Ko maš enkrat inmeter - lahko preko modbusa direktno odčitavaš, tako da odpade vsaj kak shelly.

joez7 je izjavil:

No tu se krešejo fundamenti - razumevanje 3f sistema. Dokler bom mel na priključku oznako 3f bom zagovarjal 3f meritev.
Tudi inmeter ma možnost pobiranja 3x 1f, in je njegova meritev (3x1f) reda 0.2% napram Iskri.

Ko toliko poudarjaš 3f meritve- a lahko s preprostimi besedami opišeš, kako si to predstavljaš. Torej, kako pri 3f meritvah meriš tok, kako napetost, kako kaj drugega... in kako potem izračunaš energijo?

V elektru soglasju ti piše število inverterjev. Če boš enega dodal bo število inverterjev drugačno kot v soglasju in posledice so lahko tudi odklop od omrežja, če bi s tem škodljivo vplival na omrežja.
Sam sem že pridobil soglasje za dodatni 1f 2,2 kW inverter k obstoječemu 9 kW kateri bi imel možnost priklopa baterije. Idejo sem nato, zaradi nesorazmernih stroškov opustil.

feryz ::

DamijanD je izjavil:

feryz je izjavil:

Aha, torej meter ne meri oddane energije, ampak jo inverter.
Btw, meter tudi izračuna ne dela, ker je le meter. To dela kar inverter, ker dobi podatke od metra.

Magic1 ::

Seveda meter meri oddajo/sprejem. Inverter s temi podatki omejuje max oddajo, katero tudi meri. Vmesnik pa poračuna iz teh podatkov hišno porabo.
Magic

telexdell je izjavil:

Idejo sem nato, zaradi nesorazmernih stroškov opustil.

Povišaj porabo, da se ti izplača, če velja za BDP izračune, zakaj ne bi še zate? :D

socialec je izjavil:

telexdell je izjavil:

Povišaj porabo, da se ti izplača, če velja za BDP izračune, zakaj ne bi še zate? :D

Obstaja pa tudi druga pot-zamenjal 20 let star hladilnik z novim-kombiniranim pa sva oba z ženo zadovoljna. Ona ima nov aparat jaz pa cca 500 kWh manjšo porabo elektrike na leto. Ko se bo spraznila, gre od hiše še 15 let stara skrinja pa bo zopet tam 450 kWh viška.

telexdell je izjavil:

joez7 je izjavil:

Ko toliko poudarjaš 3f meritve- a lahko s preprostimi besedami opišeš, kako si to predstavljaš. Torej, kako pri 3f meritvah meriš tok, kako napetost, kako kaj drugega... in kako potem izračunaš energijo?

V elektru soglasju ti piše število inverterjev. Če boš enega dodal bo število inverterjev drugačno kot v soglasju in posledice so lahko tudi odklop od omrežja, če bi s tem škodljivo vplival na omrežja.
Sam sem že pridobil soglasje za dodatni 1f 2,2 kW inverter k obstoječemu 9 kW kateri bi imel možnost priklopa baterije. Idejo sem nato, zaradi nesorazmernih stroškov opustil.

Osnove elektrotehnike. Poglej si delovanje mehanskega 3f števca (. Tle ti bo vse jasno.

telexdell je izjavil:

socialec je izjavil:

telexdell je izjavil:

Obstaja pa tudi druga pot-zamenjal 20 let star hladilnik z novim-kombiniranim pa sva oba z ženo zadovoljna. Ona ima nov aparat jaz pa cca 500 kWh manjšo porabo elektrike na leto. Ko se bo spraznila, gre od hiše še 15 let stara skrinja pa bo zopet tam 450 kWh viška.

Točno tako - tudi pri nas letijo ven stari požrešni aparati, sam se bojim, da bo na koncu prišla vrsta tut name :).

Zgodovina sprememb…

telexdell je izjavil:

socialec je izjavil:

telexdell je izjavil:

Uff, odlično, da razlika 1MWh na letni ravni z zamenjavo nekatere bele tehnike že napravi zadostno razliko in da je bila nadgradnja SE sploh v planu, ko bi se le tvoj mindset razširil še v državno potrošnjo. Pri enih sosedih se še pogovarjajo 5-8MWh upravičene dodatne potrošnje letno, tako rekoč - imajo veliko hladilnikov in skrinj, drugi sosedi so pa že rešili in so za favšljiv navdih.

Zgodovina sprememb…

joez7 je izjavil:

Osnove elektrotehnike. Poglej si delovanje mehanskega 3f števca (. Tle ti bo vse jasno..

To ni noben odgovor! Na mehanski (indukcijski) 3f števec pridejo vsi trije tokovi in vse tri faze ter nevtralni vodnik. Torej merijo vsako fazo posebej in seštevajo. Imaš tudi mehanske indukcijske števce v Arronovi vezavi kjer meri tokove le v dveh fazah in je zato primeren le za simetrične obremenitve.
Če pa ogledam osnove elektrotehnike se pa tamn govori o treh fazah pa o faznem zamiku 120° pa faznih tokovih pa o faznih napetostih pa medfaznih tokovih pa o medfaznih napetosti pa o cos fi pa o frekvenci pa o... Kaj moram gledati v osnovah elektrotehnike, da bom videl 3 f meritev energije katera bo boljša kot tri enofazne meritve v vsakem kazalcu?

Odvijte in zmečite proč, ni druge, ali. To je zadnja kaplja, če ne samovžigi inu Izraelci, tu je potrebno potegniti črto!

socialec je izjavil:

Odvijte in zmečite proč, ni druge, ali. To je zadnja kaplja, če ne samovžigi inu Izraelci, tu je potrebno potegniti črto!

Klasično omejevanje konkurence. Bi blo zanimivo, če bi kdo naredil statistiko, po požarih - paneli, vodi, inverter.
Skoraj stavim, da je večina vzrokov na vodih (od razpokane izolacije, slab kontakt??).

telexdell je izjavil:

joez7 je izjavil:

Osnove elektrotehnike. Poglej si delovanje mehanskega 3f števca (. Tle ti bo vse jasno..

To ni noben odgovor! Na mehanski (indukcijski) 3f števec pridejo vsi trije tokovi in vse tri faze ter nevtralni vodnik. Torej merijo vsako fazo posebej in seštevajo. Imaš tudi mehanske indukcijske števce v Arronovi vezavi kjer meri tokove le v dveh fazah in je zato primeren le za simetrične obremenitve.
Če pa ogledam osnove elektrotehnike se pa tamn govori o treh fazah pa o faznem zamiku 120° pa faznih tokovih pa o faznih napetostih pa medfaznih tokovih pa o medfaznih napetosti pa o cos fi pa o frekvenci pa o... Kaj moram gledati v osnovah elektrotehnike, da bom videl 3 f meritev energije katera bo boljša kot tri enofazne meritve v vsakem kazalcu?

Stari števci so v bistvu neke vrste ASM motorja. Mehansko množijo tok x napetost x faze (upoštevajo fazne kote), in kot taki neposredno poračunavajo tudi prilive in odlive. Zato se lahko tudi vrtijo nazaj (če nimajo mehanske blokade).
Tudi tanovi elektronski števci, ob pravilni implementaciji delujejo popolnoma isto (kot 1x3f).
Je pa nekomu bolje, da delujejo kot 3x1f. Do razlik, pa prihaja samo ob sočasni porabi in oddaji.

Vsak števec električne energije, kateri dosega zahtevana standarde točnosti ti meri tok in napetost v vsaki fazi. Glede na potrebe števci merijo v enem kvadrantu, dveh kvadrantih ali vseh štirih kvadrantih. Analogni indukcijski števci so res imeli zaporo, katera je preprečevala vrtenje nazaj. So pa zato imeli vgrajena dva motorja, če je bila potreba po merjenju prejete in oddane energije. Tudi tam ti števec prejete energije ni registriral oddane moči, kot ti jo danes ne elektronski števci.
Če si v sistemu samooskrbe ti je itak vseeno kako meri števec. Če prav ti po eni fazi meri oddajo in po ostalih dveh prejem (ali poljubne kombinacije) nisi oškodovan. Razlika je le pri balkonskih SE. Tam se ti pač oddane energije ne kompenzira s prejeto po drugi fazi.

miko22 ::

Teh požarov bo sčasoma toliko in bodo povsem vsakdanji, da bo samo še statistika na koncu. Saj se ve, da z vsakim inštaliranim panelom se poveča število požarov ob isti požarni verjetnosti. To pa ni nobena znanstvena fantastika.

Zavarovalnice bodo pokrile škodo, premije bodo šle v nebo za vse zavarovance in to je to.

Tisti, ki se navdušujete nad požari PV, en od bolj zoprnih sosedov sprašuje, če je že kje kakšna konkretna statistika glede požarov po starosti, proizvajalcih, dobaviteljih, monterjih, velikosti, stroških zavarovanja, regiji? Ali je samo še neka splošna ocena na GWh?

Zgodovina sprememb…

Se opravičujem, sem slabo prenesel vprašanje, moral bi vprašati požari na GW instalirane PV, ni bilo zares mišljeno na GWh oddane proizvedene energije, čeprav...

fujtajksel ::

bf4ed ::

Ce bi gradili strehe kot se sika, ne bi bilo toliko vecjih pozarov.
S tem je misljeno betonska in glinena kritina.
Ne pa bitumen...wtf

Na betonski kritini lahko tista folija od panela zgori, nadaljne skode ne bi smelo bit.

Tista pri nas ko je ostresje gorelo pa je zgleda nastal pozar pod streho.
To se pa tudi da preprecit, tako da se kable spelje nad stresniki do zida. In inverterje montira zunaj.
Po moznosti brez stiropor fasade.

In ce ze. Naj je inverter montiran na negorljivi podlagi. Zice od panelov pa v pocinkanih ceveh.
Da se dosti napravit za minimiranje skode. Samo ni zakonske podlage za to.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bf4ed ()

mertseger ::

kriptobog je izjavil:

starfotr je izjavil:

Ti revezi so dobavitelji. Si napacno predstavljas. Pa se to so se eni spomnili racunati neke dodatke. Mi imamo pac shemo, ki je bila takrat aktualna. Ce bi gradili zdaj bi imeli pa pac po novi shemi

Ne sedaj ne bi gradili :D

fikus_ ::

Javne stavbe (ne vem od katerega leta naprej) morajo imeti fasadno izolacijo iz kamene/steklene volne in ne EPS.

In ja, če bi montirali SE ter inštalacijo, kot je napisal @bf4ed, bi bila veliko manjša nevarnost širitve požara.
Sicer so pa SE in požari precej "nova" zadeva, zagotovo se bo zakonodaja okrog gradnje/montaže SE izoblikovala.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

polozweii ::

https://doc.tipa.eu/datasheet/04250612-...

Baterije za sončno elektrarno so bile kupljene decembra 2021. V tem času so bile samo lani delno izpraznjene z žarnico in napolnjene z ustreznim akumulatorjem.
Je treba s takimi baterijami na začetku ob priklopu na solarne panele delati drugače da se bodo lažje vpeljale?

iloveboobz ::

3.5 leta stare svinčene baterije so lahk danes ze zanič, če niso ble redno polnjene in skladiščene....

polozweii ::

Lani so bile še krepko v mejah ustrezne napetosti. So kljub temu zanič? Temperatura v prostoru je bila med 15° pozimi in 25°C poleti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: polozweii ()

to bo povedal test kapacitete.

Ne razumem zakaj bi svinčene baterije sploh kupoval na zalogo. Te stvari res ne marajo stanja

msms ::

Bučke? Kateri so te inverterji?

https://forbes.n1info.si/novice/america...

Vsaka baterija se prazni- tudi tista v skladišču. Temperature okolice, lep razgled, šumenje valov... vplivajo zgolj na hitrost samopraznjenja, ne morejo pa ga preprečiti. Če napetost celice Pb celice akumulatorja pade pod nekje 1,8 V (ali 10,8 V nazivno 12 V akumulatorja) pride do trajne sulfitizacije baterije. Ne pomaga noben servis. Edina možnost je, da se v MPi Reciklažo iz Črne na Koroškem preda v reciklažo- da se bo izdelala nova.
Pb baterije, katere se skladiščijo je treba redno kontrolirati. Če pada napetost pod nekje 1,9 V/celico ali 11,5 V pri 12 V jih je treba dopolnit. Še bolj epa je, da nanje priključimo nekje 2,2V/celico in jih lahko skladiščimo zelo dolgo.

PS- mogoče številke niso 100% točne, zato jih preverite pri proizvajalcu (je le že minilo nekaj destletij, ko sem imel opravka s tem). Zagotovo, so pa dovolj dobre za nek občutek, kaj je treba narediti.

msms je izjavil:

Bučke? Kateri so te inverterji?

https://forbes.n1info.si/novice/america...

nebi bil presenečen, če gre za deye oz. njegove OEM derivate.

telexdell je izjavil:

Vsaka baterija se prazni- tudi tista v skladišču. Temperature okolice, lep razgled, šumenje valov... vplivajo zgolj na hitrost samopraznjenja, ne morejo pa ga preprečiti. Če napetost celice Pb celice akumulatorja pade pod nekje 1,8 V (ali 10,8 V nazivno 12 V akumulatorja) pride do trajne sulfitizacije baterije. Ne pomaga noben servis. Edina možnost je, da se v MPi Reciklažo iz Črne na Koroškem preda v reciklažo- da se bo izdelala nova.
Pb baterije, katere se skladiščijo je treba redno kontrolirati. Če pada napetost pod nekje 1,9 V/celico ali 11,5 V pri 12 V jih je treba dopolnit. Še bolj epa je, da nanje priključimo nekje 2,2V/celico in jih lahko skladiščimo zelo dolgo.

PS- mogoče številke niso 100% točne, zato jih preverite pri proizvajalcu (je le že minilo nekaj destletij, ko sem imel opravka s tem). Zagotovo, so pa dovolj dobre za nek občutek, kaj je treba narediti.

Yep, po parih letih skoraj ni svinčene baterije, k bi prenesla skladiscenje brez polnjnja brez posledic. Največkrat degradira kapaciteta zarad sulfacije.

Je pa tudi res da, če ni prehudo (da so celice ze prebite) se da vsaj deloma, če je tekoči elektrolit, resit z desulfacijskim programom na polnilcu. Z nekaj agresivnimi cikli se da povrnat kr neki kapacitete.

Ampak v danasnjih časoh, k so litijske celice tako pocen in BMSi zelo dostopni, skoraj ni razloga več za svinc, če je aplikacija ciklanje.

Če upostevas cycle life in uporabno kapaciteto (remember, svinec zelo sovras DoD nad 50%), hitro ugotovis, da je LFP na dolgi rok bistveno bistveno cenejsi. Pa se roundtrip izkoristek je bistveno bolsi, tko da ze na ta racun potegnes več ven iz sistema.

Svinc je soo 1990s

Zgodovina sprememb…

««
388 / 395
»»