Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi

starfotr ::
Te "pregledniki" so po navadi isti, kot "monterji".
Pregled izgleda tako:
https://i.imgflip.com/58gm81.mp4
Pregled izgleda tako:
https://i.imgflip.com/58gm81.mp4

socialec ::
Hm, vseeno boljše kot nič, če že drugače ne, za potrebe zavarovanja.
Kolikor sem videl pri sosedu, so vse termo-snemali, še na strehi.
Zdaj, če temu ni možno zaupati, komu pa potem? Forumski delegaciji?
Kolikor sem videl pri sosedu, so vse termo-snemali, še na strehi.
Zdaj, če temu ni možno zaupati, komu pa potem? Forumski delegaciji?

Magic1 ::
Večina ne snema, sploh pa bi morali snemat na sončen dan. Za te teste pridejo za 10min, da "izpolnijo" papirje.
Magic

Ne vem, kako je z ostalimi, govorim o realnem primeru, sosed je dobil še ne vem kaj za podpisat. Potem svetujem sosedu, da glede na slo-tech forum vse te kontrole nimajo smisla in gre za čisto jalov strošek, ki ne pomaga ne pri dejanski varnosti varnosti, ne pri zavarovanju?

Zavarovalnica ne upošteva "pregleda", če ni pregleda opravila usposobljena oseba, z ustreznimi merilnimi inštrumenti in metodami. Prav tako mora ta oseba dati od sebe ustrezno poročilo.
Če ti ta pregled opravil naključen albanec s.p.,ki ti je tudi postavil elektrarno, potem je to isto v teoriji in praksi kot da ničesar nimaš.
Izvajanje termografije je pa tudi svojevrsten izziv, saj potrebujš veliko spremembo temperature in veliko obremenitev elektrarne.
Termografija se navadno izvaja pozimi ali ponoči. Pozimi pa ne moreš iz elektrarne kaj bistvenega dobit. Ponoči pa seveda sploh nič. Zato je pri takem načinu lahko kaka napaka zlahka spregledana.
Če ti ta pregled opravil naključen albanec s.p.,ki ti je tudi postavil elektrarno, potem je to isto v teoriji in praksi kot da ničesar nimaš.
Izvajanje termografije je pa tudi svojevrsten izziv, saj potrebujš veliko spremembo temperature in veliko obremenitev elektrarne.
Termografija se navadno izvaja pozimi ali ponoči. Pozimi pa ne moreš iz elektrarne kaj bistvenega dobit. Ponoči pa seveda sploh nič. Zato je pri takem načinu lahko kaka napaka zlahka spregledana.

Starfotr, naključen Albanec s.p. iz jebene Gen-I Sonce je bil. Dovolj dobro zate ali prideš še ti pogledat in dat svoje velestrokovno mnenje, da te napovem pri sosedu? Pa ni bilo pozimi, ampak globoko pred zimo. Ampak kaj bi to, ko je vsak kekec najbolj pameten že brez preverjanja faktov, če pa bi še to, pa bi bil vsaj PV Slovenije. ŽAL NE! Eni pa pač moramo biti skromni, ker imamo tako karte namešane, vprašanje je samo, kaj je v talonu!

Kolikor vem, Gen nima svojih preglednikov inštalacij.
http://nneli.ezs-zveza.si/pregledniki-i...
Zadeva je identična, kot če bi ti naključen serviser avta opravil tehnični pregled za podaljšanje prometne. Ne more. Tudi, če je uradni servis za znamko. Pregled ti lahko napravijo samo "tehnični pregledi", ki imajo usposobljen kader in prave merilne inštrumente.
Kar pa dule s.p. ni. Prav tako ne gen d.o.o. ali d.d.
http://nneli.ezs-zveza.si/pregledniki-i...
Zadeva je identična, kot če bi ti naključen serviser avta opravil tehnični pregled za podaljšanje prometne. Ne more. Tudi, če je uradni servis za znamko. Pregled ti lahko napravijo samo "tehnični pregledi", ki imajo usposobljen kader in prave merilne inštrumente.
Kar pa dule s.p. ni. Prav tako ne gen d.o.o. ali d.d.

Ja, potem pa ti pridi, starfotr, evo, pa boste s sosedom razčistili, pa vse naprave privleci zraven, ki jih tale pooblaščeni preglednik menda ni ali kaj. Za kdaj te napovem, saj boš našel iz prve. Kakšen kyrac je ta, imaš preglednika, pa ni dovolj dober, nimaš preglednika, pa je dovolj dober. Pač, jebiga, sosed še pač naprej tvega s tem pooblaščenim preglednikom, vi pa, kakor želite - ker tole menda ni dovolj, višji sodelavec za vzdrževanje in nadzor ter vodja službe za servis in vzdrževanje in uradno žigosano kot je pokazal sosed, če je sosed lagal meni...
Saj vem, starfotr, če ne boš ti, ne bo v redu.
Saj vem, starfotr, če ne boš ti, ne bo v redu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()

Utk ::
Tam kjer je elektrarna, tam je denar, in tam bi vsak svoj lonček pristavil.
K stari mami, ki živi v hiši iz leta 1926, ne bo nobenga preglednika. Pa ga bi bolj potrebovala.
K stari mami, ki živi v hiši iz leta 1926, ne bo nobenga preglednika. Pa ga bi bolj potrebovala.

Preglednik inštalaciji pride, če ga naročiš.
Tudi dimnikar pride, če ga naročiš.
Če ti hiša zgori zaradi požara dimne ali kurilne naprave, ti ne pomaga račun serviserja peči ampak te bodo vprašali po dimnikarskem poročilu.
Pač tebi zadeve niso jasne. In nad nekim naključnim samooklicanim preglednikom ni nobenega nadzora in protokola. Jaz lahko danes odprem podjetje in začnem ponujat storitve pregleda fotonapetostnih elektrarn - brez znanja in 1 ure izkušenj na tem področju. In mnoge bi lahko nategnil s tem početjem.
Lahko pa odprem podjetje, imam ustrezno izobrazbo in kvalifikacije, urejene zadeve in ponujam storitve pregleda.
Je nekaj razlike, kajne?
Tudi dimnikar pride, če ga naročiš.
Če ti hiša zgori zaradi požara dimne ali kurilne naprave, ti ne pomaga račun serviserja peči ampak te bodo vprašali po dimnikarskem poročilu.
Pač tebi zadeve niso jasne. In nad nekim naključnim samooklicanim preglednikom ni nobenega nadzora in protokola. Jaz lahko danes odprem podjetje in začnem ponujat storitve pregleda fotonapetostnih elektrarn - brez znanja in 1 ure izkušenj na tem področju. In mnoge bi lahko nategnil s tem početjem.
Lahko pa odprem podjetje, imam ustrezno izobrazbo in kvalifikacije, urejene zadeve in ponujam storitve pregleda.
Je nekaj razlike, kajne?

Odpri, kaj ti jaz morem, sosed pač zaupa Gen-I Sonce terenskemu pregledniku bolj kot nikomur ali forumu, verjetno tudi zavarovalnica, če do česa pride - upajmo sicer, da ne - gre za dve osebi ampak starfotr pravi, da je to vse bz. Dve osebi sta na poročilu, očitno kar neki brezvezni forumaši:
- višji sodelavec za vzdrževanje in nadzor,
- vodja službe za servis in vzdrževanje
Zdaj, če bi moral sosed pridobiti še formalno izobrazbena izkazila, pa povej, da prenesem - zraven povej še, KAJ je merodajno, da bo takšna nedvomna forumska avtoriteta zadovolj(e)na, ker zagotovo ne serje otrobov v vsakem drugem sporočilu.
- višji sodelavec za vzdrževanje in nadzor,
- vodja službe za servis in vzdrževanje
Zdaj, če bi moral sosed pridobiti še formalno izobrazbena izkazila, pa povej, da prenesem - zraven povej še, KAJ je merodajno, da bo takšna nedvomna forumska avtoriteta zadovolj(e)na, ker zagotovo ne serje otrobov v vsakem drugem sporočilu.

Jaz lahko danes odprem podjetje in začnem ponujat storitve pregleda fotonapetostnih elektrarn - brez znanja in 1 ure izkušenj na tem področju. In mnoge bi lahko nategnil s tem početjem.
V kapitalizmu se točno tako dela, in stvar deluje. Če zavarovalnica zahteva tak in tak pregled, pa mora to zahtevat vnaprej pod jasnimi pogoji, ne za nazaj.
Če imam elektrarno priklopljeno po vseh pravilih, je pač priklopljena po vseh pravilih, drugače je elektro niti ne bi priklopil. Ne more se zavarovalnica potem čez eno leto spomnit, da bi rabil še en pregled, če zgori vse skupaj.
Če ima nekdo prijavljeno neko dejavnost, stranka lahko sklepa, da to dela po pravilih stroke. Oz. je on odgovoren če ne.
Kaj pa misliš, da ko v Novem mestu vržejo ven novega cliota, da vsakega pregleda še od države certificiran preglednik? Ja ne, ga ne. Šele čez 4 leta. Ampak če na novem cliotu odpovedu bremze, se ve kdo je odgovoren. Ne glede če ima nekdo v Revozu nek certifikat ali ne.
Končna stranka fizična oseba ni pristojna, da bi preverjala ali je nekdo certificiran za nekaj, usposobljen, itd. Stranka ima njegov štempelj, če je z njim kaj narobe, je pač on kriv, da ti je zmontiral zanič.
A naj grem jaz na novem avtu še enkrat čez vse papirje certifikacije, če z avtom vse v redu? Ali pa s toplotno črpalko, likalnikom, šporhetom? Ja ne, ne grem, niti ne morem tudi če bi hotel.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

Utk, ti pa to tako plastično in priljudno razložiš, sam bi se kar stepel, če mi kdo psuje soseda - bi pa bil manj varčen z vejicami ;)
Zgodovina sprememb…

Utk meša serijsko proizvodnjo (kjer je končna kontrola in podobno) z individualno montažo, kjer je vsak objekt unikat.
To, da imamo mi tehnični pregled novega avta šele po x letih, je stvar naše zakonodaje. Nekje po svetu sploh nimajo tehničnih pregledov vozil.
Prav tako je stvar naše zakonodaje kdo, kako in kdaj se izvajajo pregledi električnih inštalacij. In zavarovalnica ne zahteva nič ekstra. Samo to, kar je predpisala država.
In kot vedno, ljudje se obremenjujejo zaradi zavarovalnice in potencialnega (ne)izplačila škode, namesto da bi skrbeli za varnost in zdravje in prevetivno.
To, da imamo mi tehnični pregled novega avta šele po x letih, je stvar naše zakonodaje. Nekje po svetu sploh nimajo tehničnih pregledov vozil.
Prav tako je stvar naše zakonodaje kdo, kako in kdaj se izvajajo pregledi električnih inštalacij. In zavarovalnica ne zahteva nič ekstra. Samo to, kar je predpisala država.
In kot vedno, ljudje se obremenjujejo zaradi zavarovalnice in potencialnega (ne)izplačila škode, namesto da bi skrbeli za varnost in zdravje in prevetivno.

Pregled, meritve, itd, so del primopredajnega zapisnika. Tam je gor nek štempelj. Mislim da ti brez tega ne dokončno priklopijo. V mojem primeru od nekoga, ki ni zaposlen pri monterju.
Pri eni elektrarni je to zgledalo bolj smešno, trajalo 5 minut, pri drugi pa niti ne vem, me ni bilo zraven. Kaj si kdo s tem lahko pomaga, ne vem, ampak kdo sem jaz, da bi ocenjaval kako naj delajo oni?
Kaj bi še rad?
Pri eni elektrarni je to zgledalo bolj smešno, trajalo 5 minut, pri drugi pa niti ne vem, me ni bilo zraven. Kaj si kdo s tem lahko pomaga, ne vem, ampak kdo sem jaz, da bi ocenjaval kako naj delajo oni?
Kaj bi še rad?
Zgodovina sprememb…

Starfotr, no daj, povej, da razčistimo enkrat za vselej, obljubim, da ne boš ridikuliziran, vsaj ne dodatno.
Kateremu pregledniku lahko zaupamo, da bo nekdo tvojega forumskega kova zadovoljen? Kakšna formalna dokazila potrebujemo, če od Gen-I Sonce pravne osebe ni dovolj zanesljivo zate; obstaja sploh kdo, ki je!?
Če bi pa ti osebno želel videti poročilo, se verjetno da dogovoriti, dobiš posnetek na ZS, imena bodo počrnjena - samo potem, če bodo tvoji pogoji že izpolnjeni, bi prosil, da se odvadiš sklepanja iz sebe kot očitnega središča galaksije na druge, predvsem sosede socialcev.
Kateremu pregledniku lahko zaupamo, da bo nekdo tvojega forumskega kova zadovoljen? Kakšna formalna dokazila potrebujemo, če od Gen-I Sonce pravne osebe ni dovolj zanesljivo zate; obstaja sploh kdo, ki je!?
Če bi pa ti osebno želel videti poročilo, se verjetno da dogovoriti, dobiš posnetek na ZS, imena bodo počrnjena - samo potem, če bodo tvoji pogoji že izpolnjeni, bi prosil, da se odvadiš sklepanja iz sebe kot očitnega središča galaksije na druge, predvsem sosede socialcev.
Zgodovina sprememb…

bbbbbb2024 ::
Večina ne snema, sploh pa bi morali snemat na sončen dan. Za te teste pridejo za 10min, da "izpolnijo" papirje.
Na mojo elektrarno je prišel pogodbenik od Petrola, malenkost je bil nepripravljen, pa smo mu posodili lestev, da je zlezel gor. Korektno je zadevo pregledal, ter ugotovil, da je en pritrditveni vijak na zadnji strani odtrgal del pokrova omarice, ker je bil malenkost preveč privijačen. Zijala je majhna luknja, kar sicer dež ne bi šel noter, ja osje gnezdo pa bi lahko nastalo, to pa ja.
Nato sem dal reklamacijo Petrolu, prišla je ena gospica s službenim avtom od Petrola, ona seveda ni lezla na lestev, napisala je zapisnik, kot sem narekoval, oz. ji kazal mail preglednika.
Prišel je original monter, podizvajalec Petrola, ter dal podložko. Zdaj, če bi ose lahko zlezle ai ne bi zlezle v omarico je stvar debate.
Nezadovoljen s podložko sem rekel Petrolu takole:
Ali omarico zamenjate ali pa jo zamenjam jaz, ter vam pošljem račun. Če ne boste plačali, vas dam v tožbo.
Prišel je original monter (drugič), ter s tresočo roko zamenjal omarico, v bistvu samo prednji pokrov omarice, vreden morda slabih 100EUR v MALOPRODAJI. Po moje so mu omarico trgali od fakture, oz. je morda reskiral levo ledvico za tole.
Toliko o želji po odpravi napak. Sam preglednik pa se mi zdi, da je bil natančen in korekten.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2024 ()

Sosed, kateremu ceno nepremičnine znižujem s svojo prisotnostjo, stoično pravi, da je april sicer bil kar v redu, ni pa bil rekorden - lani je bil.
V primeru momentalnega blackouta kot na Iberskem polotoku, bi bila sosedova otočnost v tej sezoni milina prvih nekaj dni, čez pet dni bi ga tako šli fentat, če ne bi delil energije, ker kaj se pa to pravi, sebičnost!!!111unacervezaporfavor...
V primeru momentalnega blackouta kot na Iberskem polotoku, bi bila sosedova otočnost v tej sezoni milina prvih nekaj dni, čez pet dni bi ga tako šli fentat, če ne bi delil energije, ker kaj se pa to pravi, sebičnost!!!111unacervezaporfavor...

Tvoj sosed v 99,999999999 % nima otočne elektrarne.
Z elektrarno brez delujočega omrežja si ne more prav nič pomagat.
Z elektrarno brez delujočega omrežja si ne more prav nič pomagat.

Grimnir3 ::
Po najslabšem januarju in februarju imam še najslabši april v 4ih letih delovanja.
Kljub najboljšemu marcu vseh let, sem letos že dobrih 500kwh v minusu glede na najboljše leto.
Kljub najboljšemu marcu vseh let, sem letos že dobrih 500kwh v minusu glede na najboljše leto.

V redu. Še ena elektrarna zagorela:
https://www.delo.si/novice/slovenija/v-...
Postavil bi torej vprašanje, ki ni retorično:
Kako na elektrarni preveriti, da ne bo zagorela? Razumem, da je recimo po elektrarni padala toča, nekoč v preteklosti, ne zdaj, veter je morda povzročal vibracije.
Morda so ose v omarici, recimo.
Kako torej na enostaven in hiter način preveriti elektrarno?
Postavil bi torej vprašanje, ki ni retorično:
Kako na elektrarni preveriti, da ne bo zagorela? Razumem, da je recimo po elektrarni padala toča, nekoč v preteklosti, ne zdaj, veter je morda povzročal vibracije.
Morda so ose v omarici, recimo.
Kako torej na enostaven in hiter način preveriti elektrarno?

feryz ::
V bistvu jo sploh ne moreš preveriti. Razen če sredi dneva iskre letijo po luftu. Kar vemo da ne.

Zanimivo da tako zagori streha.
Konec koncev je med elektrarno in ostrešje še betonska/glinena kritina, les pa tudi rabi kar visoko temperaturo da se vžge.
Konec koncev je med elektrarno in ostrešje še betonska/glinena kritina, les pa tudi rabi kar visoko temperaturo da se vžge.

bm1973 ::
Lahko preveriš s termokamero...
Tako iščejo napake pri elektroniki, kjer so bolj greje, je možnost okvare, ali elementa ali spoja...
Je pa vprašanje iz česa je narejen izolator, da se vžge...
Tako iščejo napake pri elektroniki, kjer so bolj greje, je možnost okvare, ali elementa ali spoja...
Je pa vprašanje iz česa je narejen izolator, da se vžge...

bm1973 ::
Konec poletja, ko je visokih temperatur konec, in ko je največ šans, da se izolacija uniči...

Btw, sploh ni zagorela streha s SE, ampak sosednja brez panelov.
Ampak kar je je, je že zabeleženo kot še ena sončna elektrarna, ki se je vnela. Kot nalašč za strašenje.
Ampak kar je je, je že zabeleženo kot še ena sončna elektrarna, ki se je vnela. Kot nalašč za strašenje.

Načeloma že vsaka toča naredi mikro razpoke na panelih in stikih. Osnovni gradnik panela je sončna celica. In ta je precej občutljiva. Je tanka krhka rezina, povezana s trakci na drugo celico. Že vsakdanji termo raztezki in skrčitve lahko napravijo mikro razpoke v spajki kaj šele kje drugje.
To je tempirana bomba in igra s premoženjem. Kdor ne reskira, ne profotira, kajne.
To je tempirana bomba in igra s premoženjem. Kdor ne reskira, ne profotira, kajne.

Btw, sploh ni zagorela streha s SE, ampak sosednja brez panelov.
Ne, prav bilo je rečeno, SE:

No ja, naj se že odločijo katera streha je zagorela.
https://www.24ur.com/novice/slovenija/p...

Neverjetno.
Novinarji napišejo tisto, kar jim neko pove in naredijo senzacijo. Če je informacija napačna, pač naredijo novo senzacijo. Bralci portalov so itak zlate ribice in rabijo samo novosti, ne glede na resnico.
Tu pa pridemo še do zanimivega forumskega mnenja PV fanatika, da jim je vrglo kemijo v luft, krivili so pa elektrarno. Mislim, bravo za domišljijo. Mogoče je pa res kriva kemija. Kajti vse okoli nas je kemija!
Novinarji napišejo tisto, kar jim neko pove in naredijo senzacijo. Če je informacija napačna, pač naredijo novo senzacijo. Bralci portalov so itak zlate ribice in rabijo samo novosti, ne glede na resnico.
Tu pa pridemo še do zanimivega forumskega mnenja PV fanatika, da jim je vrglo kemijo v luft, krivili so pa elektrarno. Mislim, bravo za domišljijo. Mogoče je pa res kriva kemija. Kajti vse okoli nas je kemija!

Direktor firme je reku "elektrarna" in ne kemikalije, policija je rekla da na tisti strehi ni elektrarne.
Zdej, jaz sem zadnji, ki bi verjel policaju, da bo sonce jutri vzšlo, kaj šele kaj drugega, ampak vseeno, tudi tistemu, ki mu voda v grlo teče, tudi ni glih čist za verjet.
Zanimivo pa da največji forumski "follow the rules" model bolj verjame nekemu "laiku" kot policiji. Kdo je tu zares fanatik, je čist jasno. Tudi če bi bila najbližja elektrarna kilometer stran, bi bila kriva elektrarna.
Zdej, jaz sem zadnji, ki bi verjel policaju, da bo sonce jutri vzšlo, kaj šele kaj drugega, ampak vseeno, tudi tistemu, ki mu voda v grlo teče, tudi ni glih čist za verjet.
Zanimivo pa da največji forumski "follow the rules" model bolj verjame nekemu "laiku" kot policiji. Kdo je tu zares fanatik, je čist jasno. Tudi če bi bila najbližja elektrarna kilometer stran, bi bila kriva elektrarna.
Zgodovina sprememb…

In informacije ti je podala direktno policija in direktno direktor podjetja? Samo preverjam, da ni bil SLUČAJNO kak posrednik vmes, ki živi od tega in kjer je splošno znano, da ne znajo drugega napisat kot dejstev.

No, zdaj je, bolj ali manj, jasno, da požar nima popolnoma nič s sončno. Razen da obstaja tam nekje, na neki strehi.
Verjamem pa, da bo v dolgoročni evidenci ta požar ostal zabeležen kot požar zaradi SE. Kdor bo to iskal, bo lahko to tudi našel. Kakšna obskurna novica bo nekje obstala, da jo bo gugl nekoč našel.
Verjamem pa, da bo v dolgoročni evidenci ta požar ostal zabeležen kot požar zaradi SE. Kdor bo to iskal, bo lahko to tudi našel. Kakšna obskurna novica bo nekje obstala, da jo bo gugl nekoč našel.

Načeloma že vsaka toča naredi mikro razpoke na panelih in stikih. Osnovni gradnik panela je sončna celica. In ta je precej občutljiva. Je tanka krhka rezina, povezana s trakci na drugo celico. Že vsakdanji termo raztezki in skrčitve lahko napravijo mikro razpoke v spajki kaj šele kje drugje.
Ampak panel je steklo in kovina.
Se res vžgejo paneli ali se vžge kaka napeljava?

Mikro razpoke povzročijo, da panel ni več polno funkcionalen. Torej imaš manjši dobitek, kot bi ga lahko imel. Sčasoma pride lahko do večjih težav, do odpovedi panela.
Kot si napisal, panel je sestavljen iz večih plasti, ki se med sabo različno raztezajo, zato pride ob vetru, soncu, toči itd. do poškodb panela.
Od tod se ti potem vračilo investicije podaljaša ali pa moraš panel menjat in se ti sploh ni povrnil nakup.
Do požarov pride zaradi slabih spojev, poškodovanih vodov, slabe projektive in izvedbe in podobno.
Kot si napisal, panel je sestavljen iz večih plasti, ki se med sabo različno raztezajo, zato pride ob vetru, soncu, toči itd. do poškodb panela.
Od tod se ti potem vračilo investicije podaljaša ali pa moraš panel menjat in se ti sploh ni povrnil nakup.
Do požarov pride zaradi slabih spojev, poškodovanih vodov, slabe projektive in izvedbe in podobno.

joez7 ::
Zato pa maš premostitvene diode (vsaj dve na panel) in optimizatorje. Še največji rizik so kabli (polaganje na ostre robove). Napetost 750V in tok 15A pa delata svoje (to je na hišnih SE ranga 10kWpik).
Popolnoma druge razmere pa so na farmah - napetosti do 1500V in več vej po 15 ali 30A - brez optimizatorjev.
Popolnoma druge razmere pa so na farmah - napetosti do 1500V in več vej po 15 ali 30A - brez optimizatorjev.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Mikro razpoke povzročijo, da panel ni več polno funkcionalen. Torej imaš manjši dobitek, kot bi ga lahko imel. Sčasoma pride lahko do večjih težav, do odpovedi panela.
Da, nič novega. 15% izgube na 30 let, kot imaš garancije. V realnosti je te izgube v povprečju še manj.
Se pravi te razpoke nimajo popolnoma nobene veze s požari kot si namigoval. Panel nekje na sredini pač NE BO zagorel, pa če bombo gor vržeš.

Telbanc ::
https://www.rtvslo.si/crna-kronika/v-ke...
Lažnivci še naprej lažejo. Starfoter ve, ne pa oni...
"Najverjetneje", kire bureke prodajate. Pol čez kak teden se bo nekje na podnu strani napisan pravi vzrok požara, ostalo pa bo folku seveda v spominu velik naslov z mastnimi črkami. Kire bureke prodajate. Normalno, zelene agende ne sme ničesar motiti.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Ja, ker gasilci pa res ne morejo vedet ali gasijo elektrarno ali ne.
Slotech inteligenza pa to ve.
Slotech inteligenza pa to ve.

Oni vejo kaj so najverjetneje gasili. LOL. Pejt spat.
Dobr se ve kaj se je gasilo in kaj je zagorelo. Samo ni to za javost. Pejt na googla pa poglej, na kiri strehi je elekrarna.
Dobr se ve kaj se je gasilo in kaj je zagorelo. Samo ni to za javost. Pejt na googla pa poglej, na kiri strehi je elekrarna.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()

Če imaš jasno sliko katera streha je zagorela in da so na njej paneli (kar sicer še zmeraj ne bi pomenilo vzroka), kar na plano z dokazi. Do takrat bom verjel gasilcem in policajem. Elektrarne so tam na skoraj vseh strehah. Če je gorelo ravno tam kjer je ni, je to skoraj čudež.
Zgodovina sprememb…

Če imaš jasno sliko katera streha je zagorela in da so na njej paneli (kar sicer še zmeraj ne bi pomenilo vzroka), kar na plano z dokazi. Do takrat bom verjel gasilcem in policajem. Elektrarne so tam na skoraj vseh strehah. Če je gorelo ravno tam kjer je ni, je to skoraj čudež.
Če bi prebral več člankov, bi videl, da vsak ma svojo "nabolj verjetno" varijanto vzroka požara. Upam da maš na strehi panele in v kleti akomulatorje, to je zaj full popularno in el. avtek.

Teorij o vzroku je veliko predvsem v komentarjih. Uradna je samo ena in elektrarna to ni bila nikoli.

"Direktor in solastnik tovarne Branko Majer je za Delo pojasnil, da je prišlo do vžiga sončne elektrarne na strehi objekta s fosfati."
Ni uradna ampak verjetna, tko da verjetno je požar povzročil zajec, ki je podtaknil ogenj.
"Direktor in solastnik tovarne Branko Majer je za Delo pojasnil, da je prišlo do vžiga sončne elektrarne na strehi objekta s fosfati."
Ni uradna ampak verjetna, tko da verjetno je požar povzročil zajec, ki je podtaknil ogenj.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()

nejc_nejc ::
Gasilci in policija izjavijo na tiskovki nekaj na pol, brez obveznosti.
Se jim ne ljubi z ZAGOVEDENIMI novinarji prepucavat. Itak na koncu po svoje napišejo, ker so najpanetnejši oziroma dobijo komando.
Se jim ne ljubi z ZAGOVEDENIMI novinarji prepucavat. Itak na koncu po svoje napišejo, ker so najpanetnejši oziroma dobijo komando.