» »

Stojnica sredi mesta

Stojnica sredi mesta

Galaxy ::

Pozdravljeni!

Recimo da bi si rad sredi Maribora postavil stojnico in bi prodajal recimo.. limonado (seveda v poletnih mesecih).

Zanima me legalnost le-tega. Čigavo dovoljenje potrebujem? Potrebujem s.p.?

LP :)

Gigahertz ::

Ljimonad?:D Ne vem, verjetno opčine, davčne? Od gotofih.
"670#2500#8"

#000000 ::

Pr nas ne verjamem, mogoče bi šlo kot v USA ko lahko otroci prodajajo limonado pred svojo bajto in to ni obdavčeno :) pri nas je problem tudi če bi rad plačal davek, ker je treba ponavad imet veze da sploh dobiš dovoljenje za bilokaki kisok ipd.

Galaxy ::

Kje pa lahko dobiš dovoljenje? Kaj vse je potrebno?

#000000 ::

Zoki ti ga da, drugač ne gre.

edit: mislm prvo zoki pol pa drugi

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

Galaxy ::

#000000 je izjavil:

Zoki ti ga da, drugač ne gre.

edit: mislm prvo zoki pol pa drugi

Srsly?

#000000 ::

Ne res je jeba s tem, sem jest in kolega pred leti hotela zagnat nekaj takega, in ta kolega je dobro podkovan z raznimi zakoni in pravilniki (že ima lokal s hrano) in je reki ejga dej pozabva rajš na vse skup, al pa delajva na črno, samo ti kriješ kazni. Res je to bilo pred leti, ampak mislm da se ni kej dost spremenilo.

Galaxy ::

#000000 je izjavil:

Ne res je jeba s tem, sem jest in kolega pred leti hotela zagnat nekaj takega, in ta kolega je dobro podkovan z raznimi zakoni in pravilniki (že ima lokal s hrano) in je reki ejga dej pozabva rajš na vse skup, al pa delajva na črno, samo ti kriješ kazni. Res je to bilo pred leti, ampak mislm da se ni kej dost spremenilo.

A bi lahko dobil več specifičnih informacij, kakšna "jeba" je s tem?

Brane22 ::

Dovoljenja za delo, higienski minimumi, atesti opreme, ustreznost materialov...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

#000000 ::

Po njegovih besedah je bil problem ker na pustijo kar tako hrano prodajat na štantih (šlo se je za hot doge) in kolega je reku da bi mogu imet kako vezo da bi dobil dovoljenje, nakar je en od hokejistov začel prodajat v stožicah brez problema :)

Ne vem lahko ga vprašam detajle, uglavnem sva prej obupala kot sploh začela, čeprav rack (voziček) bi on mogu še nekje imet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

mtosev ::

a ti resno misliš z prodajo limonade nekaj zaslužiti? rajše prodajaj sladoled al sadje in zelenjavo
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Okapi ::

Dovoljenja za delo, higienski minimumi, atesti opreme, ustreznost materialov...
Tako.

Pred leti smo s kolegi prišli na genialno zamisel, da bi imeli en tak voziček za prodajo hrane, kot jih imajo v Indoneziji in še marsikje po Aziji. Gor imaš gorilnik in lahko delaš palačinke, čevapčiče, kebab ... Potem pa z njim krožiš po mestu - čez dan si pred kakšno poslovno zgradbo, zvečer greš pred kakšen lokal in podobno.



Ampak se je izkazalo, da je to pri nas zaradi milijona predpisov mission imposible. Hrano lahko tako na ulici prodajajo samo kostanjarji, zaradi nekih tradicionalnih razlogov, ki segajo v čase Marije Terezije.>:D

Pri nas tople hrane še v kafičih ne smejo pripravljati, ker moraš imeti ločeno kuhinjo, pa zaposlenega z ustrezno izobrazbo in še marsikaj.

O.

#000000 ::

No sej tud v USA rabiš imet za tako prodajo Hot Dogov, ločeno kuhinjo oz. mesto kjer zadavo pripraviš, tam je trend da se tako kuhinjo renta od kake neprofitne organizacije, cerkve, javne razdeljevalnice hrane ipd. kjer ni vložka za opremo in problema pridobivanja dovoljenj ker ga ta že ima, ker drugače ne more razdeljevati hrane, plus ti si v njej druga stranka in je zato nejemnina precej cenejša.

Pri nas pa mislm da dve firmi na isto kuhinjo ne moreta poslovat, nisem pa 100% bi blo treba povprašat, ampak vseeno dvomim.

kalko ::

In ko vidiš na "razvitem severu", kako se vozijo naokrog z bicikel vozički, na katerih ti sredi ulice spečejo palačinke ali pripravijo hotdog, se vprašaš, zakaj želijo biti pri nas bolj papeški od papeža. Ali pa še ena varianta - Piaggio Ape tricikel s pokritim kesonom, zadaj pa je imel avtomat za tople pijače in tople sendviče. In se je v času malice sparkiral pred šole in fakultete ter veselo prodajal.

Ampak tam imajo pravila napisana življenjsko. Plačaš neko takso, dobiš nalepko, da lahko prodajaš na ulici in izvoli. Pravila imajo edino še glede varnosti (širina prehoda okoli stojnice, višina senčnikov, itd.) in da ne smeš biti več kot eno uro na isti lokaciji.

boss-tech ::

Lahko pa se vključiš v kakšno društvo, ki potem organizira kakšne stojnice po mestu. Recimo pri nas je društvo za razvoj podeželja in se potem lahko gre zraven na razne tržnice. Seveda pa morš met potem vsaj kakšno osebno dopolnilno dejavnost za prodajo (odvisno kaj prodajaš), pa še kakšen certifikat ali kaj podobenga.
Pri meni glede medu ni problem, ker mi ni treba davka odvajat. Moram pa imet HACCP, pa še kaj zraven, da nebi kdo kompliciral. Ali pa kakšne analize bom tudi moral še dat. Da si ziher

SplitCookie ::

kalko je izjavil:

In ko vidiš na "razvitem severu", kako se vozijo naokrog z bicikel vozički, na katerih ti sredi ulice spečejo palačinke ali pripravijo hotdog, se vprašaš, zakaj želijo biti pri nas bolj papeški od papeža. Ali pa še ena varianta - Piaggio Ape tricikel s pokritim kesonom, zadaj pa je imel avtomat za tople pijače in tople sendviče. In se je v času malice sparkiral pred šole in fakultete ter veselo prodajal.

Ampak tam imajo pravila napisana življenjsko. Plačaš neko takso, dobiš nalepko, da lahko prodajaš na ulici in izvoli. Pravila imajo edino še glede varnosti (širina prehoda okoli stojnice, višina senčnikov, itd.) in da ne smeš biti več kot eno uro na isti lokaciji.


Ja ja ja

Ta bolj papežki od papeža nekaj pomeni ko ti gre prodajalec 'na stran' in si nato nima kje umit rok (ali pa si jih tudi noče)
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

mihec87 ::

Če si jih noče je tako vseeno kje je, tudi če dela v hotelski kuhinji.Ne mislit da če je restavracija je pa vse tipi topi..Sploh pa če nima ravno težav z mehurjem v času navala ne hodi na stran potem pa se kamot zategne do javnega sekreta..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

Brane22 ::

Mislim, da bi bilo s takim dovljenjem hitro konec, ko bi prišlo kje do kake zastrupitve s hrano.

Takrat bi milijon klicev nevrotičnih krav v smislu "kaj pa počnejo ustrezne inšpekcijske službe" hitro pokončalo zadevo.

In NIHČE se ne bi spomnil na umovanja okrog papeža in njegove službe.

Ne pravim, da je prav tako, le da je te zadeve treba premisliti in preveriti pred rahljanjem pravil.

Ko dobiš na vrata 10.000 zastrupljenih in/ali okuženih, je rahlo prepozno.

mihec87 ::

Kje je takšna razlika med pripravo hotdoga/sendviča na takšni stojnici ali pa v zidani restavraciji velikokrat beznice, če se upošteva neke standarde..? Potemtakem bi ja v državah ki to imajo že vsi pomrli zaradi zastrupitve...?

Jasno neka pravila rabijo bit, trenutno pa so zgleda nemogoča za navadnega človeka razen če imaš kak poseben priimek....

Brane22 ::

Razlika je v papirjih.

Če nekdo krši ustaljena pravila in pride do sranja, sledi gora klicev paometnih kmetov in histeričnih krav.

Če lahko birokracija pokrije lastno rit z obstoječimi papirji, konča gnev javnosti na posazmeniku, kar je za birokracijo sprejemljivo.

Če ne more, se ne bo spustila v to.

Poglej si malo kronike in vse ti bo jasno. Recimo tista gostilna Lipa alkaježe, da ne iščem drugih.

Matako ::

Brane22 je izjavil:

Mislim, da bi bilo s takim dovljenjem hitro konec, ko bi prišlo kje do kake zastrupitve s hrano.


Teoretično je to večja težava na tržnicah - končno ne veš niti, kaj se bo jedlo surovo kaj ne. 100 ljudi 100 čudi.

Ampak v praksi to ni problem. Ironično, do zastrupitev s hrano pri nas prihaja predvsem v vrtcih in OŠ, kjer zapakirajo vse po 3x po vseh mogočih predpisih.
Mi smo dobivali iz ene in iste kante po leta gres in vse živo v OŠ (kaj vem kako so to pomili-) pa ni bilo nikoli nič.
Skratka odvečna panika. Itak te na koncu avto zbije.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Brane22 ::

Spet ti o tehnikalijah.

Ni problem v tehnikalijah. Vsaj ne glavni problem.

Problem je v odzivu javnosti pri prehodih na novo.

In tržnica ni dobra primerjava. Histerične krave so njena ciljna publika. Tudi vajene so je. Ne samo da so je vajene, zagnale bi štalo, če jih kdo ukine.

kalko ::

Torej smo prišli do ugotovitve, da je birokracija namenjena zgolj temu, da si cesar opere roke (pun intended), če pride do kakšne pizdarije.

Približno tako kot na vseh področjih pri nas. Važno, da je bilo "v skladu s predpisi" in da je vsak "ravnal v skladu s pooblastili". Če je zaradi tega nastal clusterfuck, nima veze.

Brane22 ::

Kaj je tako nerazumljivega pri tem - a ko pride do pizdarije v proizvodnji in se išče dežurnega krivca je tebi vseeno tudi če šiba pade na tvojo rit ?

TO da bi vsi radi manj državnega vmešavanja, je očitno.

Ampak očitno je tudi, da velja to SAMO do trenutka, ko pride do štale.

TAKOJ zatem sledi "šok" in vpitje.

Zanimivo se mi zdi,d a tu nihče ne posta niti ene novičke tipa "zastrupil je pol vasi/tri mestne ulice" itd, ki jih sicer je občasno videt ob tovrstni prodaji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

kalko ::

Nisem zasledil, da bi bilo na Danskem kaj več zastrupitev s hrano kot drugod. Čeprav ti postrežejo hrano z bicikla sredi ulice.

Histerije pa ne zganja javnost, ampak mediji tipa 24kur, Smet in podobni.

Brane22 ::

Mogoče. Ampak zuiher ne brez nekega nadzora.

Šimpanz ::

Pred city parkom v BTC model že vsaj 1 leto prodaja hotdoge na stojnici. Pejd tja pa ga vpraši kaj rabiš. Tudi na Ljubljanski tržnici majo vsaj 4 kuhinje na kolesih (avtodom/kombi), pojdi tja pa vpraši kako jim je uspelo.

mtp2 ::

V Berlinu recimo prodajajo klobasice praktično iz naročja; v nahrbtniku ima plinsko bombico, spredaj pa nekakšnih naramnicah grelnik in jih tam peče med hojo. Cena ene klobasce v žemljici je 1,25 - 1,5€.
Če bi to nekdo v LJ štartal bi imel vrsto čez celo Čopovo. Pa še zelo okusne imajo...

#000000 ::

mtp2 je izjavil:

V Berlinu recimo prodajajo klobasice praktično iz naročja; v nahrbtniku ima plinsko bombico, spredaj pa nekakšnih naramnicah grelnik in jih tam peče med hojo. Cena ene klobasce v žemljici je 1,25 - 1,5€.
Če bi to nekdo v LJ štartal bi imel vrsto čez celo Čopovo. Pa še zelo okusne imajo...


Ja to bi bil definitvo biznis kjer bi se dalo zaslužit, vendar je pri nas vedno tako, da če se hočeš it kakšen donosen biznis da je treba plačat enormne vsote občini za dovoljenje, kot pri kostanjarjih in novoletnih štantih, pa še kaj bi se našlo.

In iz razloga ker te v bistvu ne morejo olupit kot bi te pri stacionarni dejavnosti, se jim ne splača karkoli delat v tej smeri, pač dokle moj sine al pa kak znanc ne bo začel česa podobnega bo drugim nedosegljivo :)

Brane22 ::

To je pa drugi del problema. mesto se čuti dolžno da te zjebe, ker mora "ščitit" druge, ki jih jebe konstantno.

Sicer bi se folk je "piramidi jebanja" zbunil.

fosil ::

Mimogrede, za tisto kostanjevo hiško na tromostovju, je moral najemnik občini plačat 25.000 EUR za teh par mesecev.
Se pa očitno še vedno splača.
Tako je!

#000000 ::

Ja sej v tem je fora, oni hočejo pobrat denar preden si sploh začel s poslom, in to enormne cifre, tako da te punkti so namenjeni parim firmam ki si to lahko privoščijo, ostalim pa je na voljo tisto za kar ni možno dobit dovoljenja :) Uglavnem business as usual za naše konce :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

Galaxy ::

Mene zanima na koga se obrnit, kdo bi mi vedel več povedat o teh dovoljenjih? Ali naj kar napišem na email info@obcina.si?

PaX_MaN ::

#000000 je izjavil:

Ja to bi bil definitvo biznis kjer bi se dalo zaslužit, vendar je pri nas vedno tako, da če se hočeš it kakšen donosen biznis da je treba plačat enormne vsote občini za dovoljenje, kot pri kostanjarjih in novoletnih štantih, pa še kaj bi se našlo.

Kostanjarji so posebi. Za stojnico je v Zokilandiji 250EUR/mesec.
In ja, rabš met registrirano gostinsko dejavnost če se hočeš s tem pečat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

Galaxy ::

PaX_MaN je izjavil:

#000000 je izjavil:

Ja to bi bil definitvo biznis kjer bi se dalo zaslužit, vendar je pri nas vedno tako, da če se hočeš it kakšen donosen biznis da je treba plačat enormne vsote občini za dovoljenje, kot pri kostanjarjih in novoletnih štantih, pa še kaj bi se našlo.

Kostanjarji so posebi. Za stojnico je v Zokilandiji 250EUR/mesec.
In ja, rabš met registrirano gostinsko dejavnost če se hočeš s tem pečat.

To je odgovor, ki sem ga pričakoval! Najlepša hvala! :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uzivanje hrane v javnosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
518627 (7046) tikitoki
»

Kitajske restavracije (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11127206 (21252) dukedl
»

Poslovna ideja - internetna prodaja kmetijskih pridelkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
5310297 (9147) mojca
»

LPP in stalno prebivališče (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12017132 (14657) Ramon dekers

Več podobnih tem