» »

Vse o LCD od A-Ž

Vse o LCD od A-Ž

««
50 / 168
»»

zoune ::

kaj pa pravite na 2 X 17" Samsung LCD 710T(ima fajn tanek rob) veliko programiram tu pa tam kaksen film oz. spil napram 1 X 19" 193P
rabim dosti prostora na desktopu in sem opazil, da veliko programerjev uporablja 2 zaslona

Ima kdo kaksne izkusnje s tem?

SuperBug ::

Kupil sem Samsung 710N in ga po dveh dneh nesel kar lepo nazaj. Odzivni čas je sicer dober, kontrast/svetlost tudi, vendar je pa kvaliteta slike, verjetno zaradi slabega vidnega kota, vsaj zame, popolnoma nesprejemljiva. Pri igranju iger se ne tako opazi, tako da, če kdo kupuje izključno v te namene, bo verjetno zadovoljen (sploh, glede na ceno). Zgornji del slike je namreč temnejši od spodnjega. Najhuje je to, da je neenakomernost različno izrazita glede na barvo. Tako se npr., svetla turkizna (še posebej vidno na beli podlagi) z vrha navzdol postopoma preliva v belo - sama bela pa ostaja dokaj konstantna. Na splošno, ta neenakomernost (barvni preliv) je najbolj opazna pri manj živih barvah (temnejši ali pa svetlejši odtenki). Dodatno, pri nastavitvi kontrasta nad 80% ta turkizna barva popolnoma izgine in se zlije z belo (brez pretiravanja). Pri popolnoma črni sliki pa so kar močno vidne razne osvetlitvene anomalije.

Ohišje je dokaj majavo in pri nagibanju nazaj/naprej je očitno pritiskalo na LCD.

Pred nakupom sem prodajalca prosil, da mi monitor priklopi, če bi se slučajno našel kakšen mrtev piksel. Dva monitorja od treh sta imela mrtve oz. pokvarjene piksle. Prvi je imel enega popolnoma mrtvega na sredini, drugi pa dva modra. Glede na "nikakvo" garancijo, je to nič kaj vzpodbujajoče ...

710N sem zamenjal za 173P. Pred tem sem pa še enkrat (malo bolje) pogledal ostale modele. Praktično, vsi ekrani z nizkim odzivnim časom imajo problem z enakomernostjo slike. 913N je bil glede tega malo boljši (v primerjavi s 710N), pa vseeno ne zadovoljivo (temnejši zgoraj/spodaj ampak bolj na levi kot pa na obeh straneh in slika se kar močno spreminja glede na kot gledanja).

Med razstavljenimi sta bila 173P in 193P praktično edina monitorja z zares popolnoma enakomerno sliko in z izjemnim vidnim kotom (niti pri ekstremnih kotih se slika ne spremeni v "negativ", pri manj ekstremnih pa ostaja neverjetno stabilna). Ghosting je bolj opazen, vendar zame je to bolj postranska zadeva, ker monitor uporabljam predvsem pri urejanju teksta (programiranje) in lažjem delu z grafiko (se pa Q3/Excessive, npr., še vedno da igrati čisto OK). Ohišje je neprimerno boljše v primerjavi s 710N - ima pivot, nastavljanje višine, rotacijo brez drsenja po mizi ... in na splošno je sexy - od spredaj in od zadaj ;). Nek minus je edino to, da 173P nima OSD-ja in se z vsemi nastavitvami, hočeš ali nočeš, upravlja le s priloženim softverom (je pa res, da je sam softver bolj praktičen kot OSD).

Vglavnem, tistim, ki jim je pomembna tudi kvaliteta slike, naj 3x premislijo o nakupu monitorja z nizkim odzivnim časom - konkretno pa, 710N je zame defekten monitor. Mislim pa tudi, da se bolj splača kupiti kvaliteten 17" LCD, ker 19" ne prinaša nič več delovne površine, le večje piksle, ki pa so, glede na ostrino LCD-jev, kar malo preveliki (vsaj za moj okus).

Mislim, da je za programiranje idealno imeti dva zaslona, ker vsaj po mojih izkušnjah, velikokrat moram preklapljat iz editorja v dokumentacijo, brskalnik, ipd. 710T je praktično isti model kot 710N, le, da ima pivot in DVI. Bojim se, da bo pri sliki škripalo (glej moj prejšnji post). Še vedno bi se pa skoraj bolj splačalo kupiti dva kvalitetnejša 17" LCD-ja (2560x1024) kot pa enega 20"+ (1600x1200), če je v ospredju čim večja delovna površina.

LittleDevil ::

Mene zanima katerega LCD 19 se trenutno najbolj splača?

Monitor LCD 19" Samsung 913N TCO 03 Silver

Monitor LCD 19" Samsung 913N TCO 03 Pivot Silver

Ali so tej samsungi uredu, ali bi se dalo dobiti kaj boljšega, samo ne predragega?

LP

marez ::

Kakšne nastavitve imate za monitor samsung 193p. Kot sem opazil je zelo odvisna slika od teh nastavitev. In še to: ali se splh da nastavit monitor v dos-u. Tam je slika premaknena, in nisem našel načina kako naj to nastavim. Kot vem obstoja možnost nastaviti monitor samo v windowsih.

mihec87 ::

Hm jst tut kolebam pri nakupu najbol se mi nekak dopadeta samsunga in sicer
samsung model 913n ter
samsung model 710t

Zdj pa djte povedat kerga bi blo najbol uzet nekak mi bol disi 913n ker je vecji pa mal bolse specifikacije ma hm zdj monitor bi mel za splosno uporabo igrce internet tut kak film pac vsesplosno ubistvo mi sploh ne gre tok fejst se za barve pac bol za oci ker ta zdajsn hansol 720e ma ucas take cudne dneve pa mal po svoje utripa itd.. Se pa nagibam k samsungu ker ma zdj bof pa bb akcijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mihec87 ()

gildo ::

Ali slučajno kdo pozna Samsung 194T oziroma je celo njegov lastnik? Sem našel na netu en review, kjer je menda precej nesel 193P.

http://www.chip.de/perl/tpdb/tpdb_out.p...

Hvala in lep pozdrav,
Andrej

Kakšne nastavitve imate za monitor samsung 193p. Kot sem opazil je zelo odvisna slika od teh nastavitev. In še to: ali se splh da nastavit monitor v dos-u. Tam je slika premaknena, in nisem našel načina kako naj to nastavim. Kot vem obstoja možnost nastaviti monitor samo v windowsih.

Ja, to je problem pri 193P/173P. Na srečo monitor večinoma sliko sam pravilno nastavi - se pa tudi zgodi, da je kdaj ne. V DOS-u pa na žalost ne moreš nastavljat slike, enostavno zato, ker ni za to ustreznega softvera (za linux obstaja http://ddccontrol.sourceforge.net/). Me pa zanima kako je s tem, če je monitor priklopljen preko DVI-ja (sam imam na VGA) - ?

mihec87:
Osebno bi raje vzel 913N, ker 710T/N serija ima obupno osvetljeno sliko. 913N pa pač nima pivota in DVI-ja (če se prav spomnim), ampak je slika bolj enakomerna. Drugače pa, za splošno uporabo, se mi zdi, da je bolje vzeti LCD s slabšim odzivnim časom ampak bolj kvalitetno sliko. Problem z barvami (pri ekranih z nizkim odzivnim časom) je v tem, da niso slabše/boljše enakomerno po celem ekranu - ampak neenakomerno - pa še slika se kar močno spreminja glede na kot gledanja.

LordWorm ::

gildo pocak na kak pameten review.
Ima dokaj nizek odzivni cas, kar pomeni da bo mogoce imel zaradi tega mal slabso sliko.Ni pa nujno.

glinik ::

Garrett33:
Chip je več kot pameten review! Če je kdo objektiven, potem so to testerji na CHIPu. Kar nekaj komponent sem primerjal med seboj, katere so tudi oni. V mislih imam diske in monitorje. In ti povem, da 100% drži kar napišejo. Res, svaka jim čast. :)

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Dr_M ::

Garrett33: kje pa ti vidis da ma 194T nizek odzivni cas?
pomoje ma isti panel kot 920T, se pravi 25ms (uradno)

drugac pa porocajo, da ma malenkost nizji odzivnost, ampak bo res treba pocakat se ksn test.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Dr_M ()

batista ::

Glede 193P in dosa. Če držiš tipko za vklop/izklop nekaj časa, monitor začne sam štelat sliko.

Ne glede na matriko se da zadevo priredit.Recmo 920t je narejen tako da nima ghostinga pri filmih, pri spilih pa (opaznega ghostinga mislim).Verjetno se pri 194ki nebo poznal tudi med igranjem...
Uno stran si poglej...18ms.

gildo:ok ce tako pravis:)

Mene pa predvsem zanima kako sploh ta ghosting vpliva na oci.Nisem tip ki bi me stvar motila, ampak recmo ce je med spilanjem opazen, potem to ni dobro za oci al kaj?

aleksej2 ::

Kaksna je pa kej slika na LCD-jih, ce ti v igrci nastimas resolucijo na 800x600? To govorim zato, ker mi eni spili delajo dosti lepse na tej resolucijo kot pa na visji. Zato bi rad obdrzal to resolucijo, ampak ne vem, ali pride do kaksni popacenj potem? Pri CRT-ju sm na tej resoluciji zadovoljen s sliko v igrah.

Bol bleda slika no.Recmo na 1024x700 bi se slo, nizi pa ni kul.

IceBreakr ::

aleksej2: prav normalna na mojih 913N, sam tudi imam rad čim max. framerate pri MP...
IceBreakr

Torej je nivo zmanjsanja kvalitete slike priblizno enak na CRT-ju in LCD-ju, ce igro igras na 800x600, namizje pa imas nastimano na 1280x960 (mislim, da ste rekli da je toliko tista najboljsa resolucija na LCD-jih velikosti 19")?

Seveda bi mi bilo bolje igro zagnati na cimvecji resoluciji, a kaj ko mi moj mlincek teg ane dovoljuje vedno.

destiny ::

aleksej2 slika na 19" lcd-ju pri 800 x 600 je porazna. Native resolucija je pa 1280 x 1024. Če igro igraš pri 1024 x 768, se še da prežvet... To velja za 193p, pri ostalih je pa situacija precej podobna.

pol bi pa jest rabu se kej druzka kt samo monitor, ce bi hotu se ksno igrco igrat po nakupu monitorja :(. Skoda... Ker pri CRT-ju se mi ne zdi slika veliko slabsa pri 800x600 v primerjavi z 1280 x 1024. Pri prvi resoluciji je slika pac malce vecja, to je pa skoraj vse, kar je drugace.

civava23 ::

Živijo !

Kupujem LCD monitor ki ga bi uporabljal večinoma za Office, Corel Draw, Photoshop, internet, včasih pa tudi kakšno igro ali film. Imel naj bi naslednje karakteristike: DVI, zvočniki in če je le mogoče notranji napajalni k. Malo sem gledal karakteristike, ampak ima večina 19" zelo dolgi odzivni čas 25ms - ali pa se mi to le zdi.

Ključno vprašanje je - ali je za navedena dela 25 ms čisto OK, ali je bolje vzeti malo hitrejši monitor in se odreči npr DVI in zvočnikom.

Mogoče mi lahko priporočite kakšno cenovno zanimivo izbiro za navedeno vrsto dela z DVI, zvočniki

Hvala !

lenuh fonziz ce bi prebral zadnji 2 strani bi ugotovil da je za tvoje potrebe Samsung 920TM odlicna izbira.Tudi s 25ms se da spilat.Tudi Samsung 193p poglej, sam nevem ce ima zvok.

Jst bi reku da 16ms in manj LCDje kupujte ce so vam spili striktno na prvem mestu!

lambda ::

Kaj naj rečem po enem tednu uporabe 173p?

+praktično brez popačenj barv in slike pri gledanju pod velikim kotom
+dobre barve
+ostrina
+kontrast (naj črno ostane črno :P )
+dvi (analognega sicer nisem sprobal)
+pivot
+kvalitetno ohišje in ličen design
+software control ... profili nastavitev
+presenetljivo dobra slika pri filmih

-ghosting ... vendar ne povsod, npr. pri Ski racing 05 Herman Maier se ga ne opazi nič in je slika odlična, pri CS:S pa se zgodba nekoliko obrne (pacanje predvsem kakih sivih prehodov po hodnikih, vse je tko fuzzy, v glavnem ni to to)
-software control ... no ni to samo negativna lastnost, ampak vedno tist MagicTune odpirat, ko se ti zazdi je malo nadležno, namesto, da bi stisnil 3 knofe
-pomanjkanje nastavitev - se spomnim kaki blagor je to na 19" CRT-ju nastavit temperaturo barv na nekoliko nižjo stopnjo v nočnih urah pri branju kakega črnega teksta na beli podlagi. Tu se pa zajebavaš s tistimi tremi slideerji, ki jih imaš, pol je pa naenkrat kar pretemna ali kako drugače čudna slika, ali še vedno nekam prehudo sveti vse skup.

Zaenkrat še 0 mrtvih pikslov in upam da tako tudi ostane.

Splošni vtis: do sedaj še nisem videl boljšega 17" monitorja (in videl sem jih precej v zadnjem mesecu) za nekoga, ki mu igre niso prioriteta. Kdor išče monitor za špile, to ni zanj.

Vsekakor bo zanimiva nova Samsungova 194-tka. V BOFu jo bodo imeli za cca. 110k. To bo sigurno zadetek v polno!

Lp

Je vredno razmisleka ...

LittleDevil ::

Kakšne so pa kaj specifikacije za ta monitor?

LP

Dzuro10 ::

samsung 194:

Diagonal Size 19"
Viewable Size 19"
Max Resolution 1280 x 1024 / 75 Hz
Max Sync Rate (V x H) 75 Hz x 81 kHz
Color Support 24-bit (16.7 million colors)
Video Bandwidth 140 MHz
Response Time 25 ms
Interface DVI
Dot Pitch / Pixel Pitch 0.294 mm

Image Brightness 250 cd/m2
Image Contrast Ratio 1000:1
Image Max H-View Angle 178
Image Max V-View Angle 178
Video Input
Digital Video Standard Digital Visual Interface (DVI)

Vau tale 920T je zaenkrat super!Barve so enako svetle po celem zaslonu, potem sta tuki ostrina in kontrast, ki sta opazno bolsa kot pri Hyundaiju.Tudi vidni kot mi zelo prav pride.
Natural color in Magic tune sem instaliru uporabljam pa ne, ker mas tam na menuju za izbrat Magictune 1 in 2 (dvojko mam zbrano).

Najbolj presenecen sem pa bil ko sem Call of duty igral brez problema oz brez da bi me ghosting oviral.Ghosting v spilih malo zamegli sceno ampak ni motec, res.Mislim da se ne splaca imet kratek odzivni cas in zanic sliko.
Filme se nisem testiru.

Me prou zanima kaj bo novega pri 194p.Karakteristike so iste kot pri 920t razen, da ima pri nativni resoluciji 15Hz vec.

Mrtvih pixlov nimam btw.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LordWorm ()

Tule imate vse monitorje, ki jih je testiral CHIP. www.chip.de. Sicer ima najbolšo in "najhitrejšo" sliko Eizo FlexScan L778, samo cena 8-O

Če ste bili zadovolni z modelom 193P, kakšna mora biti šele slika pri novem 194T ????

Lp

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: glinik ()

windsurfer ::

Ok naj še jest pokomentiram mal ta nove monitorje.

Na chip.de je 194t nabrisal eizota skupno samo za 1 točko in to samo zaradi ergonomije, ki je pri eizotu za 22 pik nižja. Slika in izdelava pa sta boljša pri eizotu.

Včeraj sem si prebral test 19 colarjev iz c't nemške revije in stvar je sledeča:
Če nisi ultra igračar, sta najboljša eizo L778 in Fujitsu Siemens Scenicview P19-2, ki imata oba enak panel (samsungov, isti k bo v 193p+, ko pride ven). Oba sta MVA z overdrive tehnologijo.Slika je pri obeh perfektna. Cena? Eizo 750 eurov, Fujitsu 460 eurov. Večina ljudi, ki je monitorja testirala z doomom3, hl2 in drugimi streljankami, trdi da ghostinga ni videt. Enako trdijo tudi v testu na prad.de (za eizota)
Tudi v c'tju so rekl, da sta v redu, vendar so TNji nekoliko boljši za igre.

Testiral so še hitre TNje, od tega so hyundaia L90+ total spljuval zaradi osvetlitve (ocena "zelo slabo"), precej v redu sta se odrezala NEC 1970SX in Samsung 913N, ki pa nima DVI. Na sploh so TNje kritiziral zaradi znanih pomanjkljivosti: 6 bitnih barv, neenakomerne osvetlitve ter ozkega vidnega kota.

Skratka folk, sprobat je treba (beri ne kupm več monitorja, dokler ga ne vidm - Hyundai L90+ press...) Eizota in Siemensa. A se komu sanja, kje bi loh to sprobal?

Aja, vsem, ki smo tekl kupt hyundaia v januarju in ga pol nesl nazaj: pri c'tju testirajo monitorje, ki jih grejo anonimno kupit v štacuno. Pred časom so imeli težke probleme s predprodukcijskimi izdelki, ki so bili ultra napiljeni in kul, nakar so naredili test, ki je bil jasno precej boljši od izdelkov v štacunah. Očitno so vsi testi na netu, ki smo jih videli in so bili tako v prid hyundaiu, bili narejeni na monitorjih, ki jih je proizvajalec ekstra pošiljal v teste in ne iz štacun. Namreč težko, da bi pri tako velikih pokvarjenih serijah ravno vsi testerji prišli slučajno do dobrih izdelkov.

Tomi

Super si to napisal windsurfer.

Eizo je predrag, s tem se bo najbrž vsak strinal. Saj Samsung 194T bi naj stal 460EUR, torej je cena tak kot mora bit :) . Sicer pa ima Samsung le 4% slabšo sliko od Eizota, le kaj je to proti večnosti :D. Velika je tudi verjetnost, da bo Samsung imel najbolšo ceno. To si lahko privoščijo, saj se največ monitorjev znamke Samsung proda (v SLO).

Lp

Je vredno razmisleka ...

windsurfer ::

Veš kwa mi pa ni jasno.
A bo mel 194T isti panel in overdrive kot eizo L778 in FSC P19-2?
Ker neki so nakladal, da bo 193p+ v bistvu imel oznako 194 in ne 193p+.

Aja na kitajskem 193p+ že na homepageu:
http://www.samsungmonitor.com.cn/Produc...

Khm, še mal sem pobrskal: evo navodila za 193p+:
http://downloadcenter.samsung.com/conte...

193p+ pride maja, ko pride tudi 913T, ki je že na www.samsung.de. Isto kot 913N sam, da ima DVI.
Fantje tole bo veselo maja!!

Tomi

Zgodovina sprememb…

Ajnstajn` ::

Ze 2 meseca berem vse teme, ki so napisane v tej temi in se vedno ne vem, ker LCD naj nabavim. LCD rabim 40% za brskanje po netu....40% za gledanje filmov...20% za igranje iger. Ali naj se malo pocakam, kaksni bodo testi teh Samsung 194T in 193P+, ali naj vzamem kerega od 193P, 920T, ali 913N ??? Ali kerega drugega predlagate vi ???
//

na tvojmu mestu bi uzel 193P, dokler se jih se dubi :)

BigFoot ::

Ajnstajn, jaz bi ti predlagal 920T, lahko pa tudi 193P.

194T je boljsi - od 920T se razlikuje po:
ma 2x dvi, vgrajen napajalnik, lazji in precej manjsih dimenzij. sam panel je pa verjetno kr isti.
je pa eno malenkost drazji.

Ma tale Samsung ima mal prevec modelov pomoje.Te ki ste jih nazadnje nasteli so si zelo podobni.

Btw a kdo ve kako se zvisa te smasungove lcdje?Dejte si cim visji monitor, da vas nebo nc vrat bolel.Js mam se extra knjige spodaj, pa se bi ga rabu zvisat.

bzp ::

]Trix[ ::

OK. Glede teh 17" in 19" monitorjev mi je vse jasn... Premejhno resolucijo podpirajo za moje pojme, torej potrebujem najmnj 20'1" oziroma raje 21" LCD. Zanima me pa ker ma overall quality najbolj. Torej za 3D in 2D aplikacije, spile etc...
Aja pa a kdo kup Mitsubishi Diamond Pro 2070SB?

Tugo ::

samsung 213T.

lp, T.

Zanima me kakšne priklučke ima samsung 194t. Zasledu sem da ima dva DVI-I, nikjer pa nisem zasledu če ima tudi analogen priključek. Če ima kdo kake slike ali še bolje kak test, bi bil zelo zadovoljen.
Cena tega monitorja je padla pod 100.000Sit, zato se mi zdi da bi bil primeren za nakup, še posebej po testu na chip-u.

sleby ::

nikjer nisem zasledil, da bi kaj govorili o samsungu 930MP. ima kdo kake izkusnje? bi mi zelo prav prisel, glede na to, da ima vgrajen tv tuner in poleg dobis se daljinca, pa se ps2 se lahko priklopi nanj kar pomeni da lahko tv pospravim!

Nande ::

Prosil bi lastnike Samsung 710t, da na kratko opišejo + in - tega monitorja, ki so jih zasledili med uporabo. Hvala.

Zerg ::

no, sem ponosen lastnik Neovo M-19.
ravno prejle prišel domov in čist navdušen, hehe :) je to ena velika sprememba, saj sem imel prej 15" crt, sdej pa 19" WOW!
LCD ownz!!
slika je lepa, barve tud, no edino par nastavitev še treba zrihtat.

Überkulische!
flip - flop - fly

Nande:
Na kratko, hiter panel za igrce in filme, text super (to je +)
Če si malenkost bol zahtevem, te monitor ne bo navdušil. Ima tipične slabosti LCDja nižjega ranga (to so -)

Lp

Je vredno razmisleka ...

gildo ::

194T ima 2 DVI vhoda, a dobiš zraven 2 kabla. En ima na obeh koncih DVI konektor, drugi pa ima na eni strani DVI, na eni strani pa analogen konektor, ki ga lahko priključiš na analogen izhod.

Ej a naj bi bila kaka razlika ce uporabljas vec oz manj Hz pri lcd?Zdele sem sele opazil da sem ga imel na 60Hz, potem ko sem dal pa na 75Hz kot je priporocljivo, pa nisem opazil razlike.

Samsungovi programi definativno koristijo, ker je fajn imet vec nastavitev shranjenih.LCDji namrec zvecer veliko bolj zarijo (bodejo v oci) kot podnevi.
A lahko dobimo kak nasvet (in s katirim od programoma), ce se je ze kdo jebu s tem?:D

Našel sem pdf dokumente o vseh Samsungovih monitorjih. Lahko si ogledaš tudi že 193P+ in 194T z vsemi priključki in nastavitvami.

http://www.samsung.com/download/index.a...

Lastniki 193p,194t in 920t dejte mal povedat kake imate nastavitve na monitorju.
Js mam bright/contrast 30/80, sharpnes mam 54, vse ostalo pa default (gamma 0.0, magic color2 itd).
Izberes lahko tudi med toplimi in hladnimi barvami ali pa to funkcijo izklopis.A te tople barve so za zvecer al kuko?
Auto tipka ne dela (not available napise).Nasploh sem ful zadovolen z nastavitvami glede na to da se to vse da na monitorju stimat.Potem mas pa se 2 programa za twekat te stvari.:)

Dead_Eye ::

Btw a kdo ve kako se zvisa te smasungove lcdje?Dejte si cim visji monitor, da vas nebo nc vrat bolel.Js mam se extra knjige spodaj, pa se bi ga rabu zvisat.

hehe, hvala enako, tel. imenik pa še ni dovolj.

Ne razumem pa osebkov ki govorijo LCD rulz, po tem ko gre iz 15"(!!!) crt na 19" lcd. Kot da bi primerjal mojega starega k5-100 z athlonom 64...
The one and only

bart ::

živijo
imam samsunga 920t in me zanima ce zvecer ko ugašate računalnik tud ugasnete napajlnik(adapter) od monitorja?
pa še to kakšne nastavitve imante brightness, contrast...
jaz imam brightness 43 contrast pa 50
ajd uživajte!

Se strinjam Dead_Eye. Komentarji od taksnih osebkov so logicno neuporabni. Taki ne morejo prepricati tiste, ki imamo dober CRT ekran, po eni strani pa te lahko samo zavedejo.
««
50 / 168
»»