Forum » Kaj kupiti » Vse o LCD od A-Ž
Vse o LCD od A-Ž
LordWorm ::
bart mislim da se to ne ugasa.saj js adapter pustim priklopljen.Za ostalo sem pa zgoraj napisal...
supersfigato ::
Pozdravljeni!
Prebral sem skoraj celotno temo in odgovora na svoje vprašanje nisem našel.
Zanima me ali ima kdo izkušnje in kaj menite o tem monitorju: LG L1780U
Ali bi bil mogoče Samsung 173P boljša alternativa?
Kakršnkoli predlog bi bil dobodošel.
Lp.
Prebral sem skoraj celotno temo in odgovora na svoje vprašanje nisem našel.
Zanima me ali ima kdo izkušnje in kaj menite o tem monitorju: LG L1780U
Ali bi bil mogoče Samsung 173P boljša alternativa?
Kakršnkoli predlog bi bil dobodošel.
Lp.
gildo ::
Jaz sem se odločil za Samsunga 194T. Cena je precej ugodna, ugodnejša od 193P in 920T. Najugodnejša je trenutno pri Moji trgovini in pri Medicu 99.990 SIT.
194T imam par dni in sem zaenkrat zadovoljen. Nisem našel nobenega slabega pixla, barve so lepe, veliko je nastavitev, tekst je lep. Kolikor se spomnim 920T in 193P (ki mi je bil pri primerjavi med njima morda za odtenek bolj všeč glede barv in jasnosti slike ter popolnejše črnine, ki je bila pri 920T tudi na DVI še vedno za malenkost obarvana, kadar je bila na ekranu kakšna izrazita barvna slika), ki so mi jih priključili v Big Bangu in Bofu na DVI posamično na računalnik, je slika na 194T vsaj toliko dobra, če ne boljša, kolikor se na tak način sploh da primerjat. Zdi se mi tudi, da je pri scrolanju po tekstu ta monitor hitrejši. Film sem gledal dosedaj le en, vendar pri njem nisem opazil kakršnegakoli "duhovljenja". Igric ne igram, tako da glede tega nimam informacij iz prve roke.
Zelo mi je všeč pivot, ki se mi zdi zelo uporaben za delo v Wordu, pa tudi za internet. Glede nastavitev sem zaenkrat ostal večinoma kar pri tovarniških. Spremembe se mi zdijo za določene stvari boljše, za določene slabše, jih včasih spremenim po potrebi. Zanima tudi mene, kakšne nastavitve imate ostali, ki imate 194T.
Glede primerjave s prejšnjim 17" LG Flatron F700B CRT monitorjem lahko rečem, da je razlika precejšnja, v prvi vrsti glede ostrine in barv, seveda pa je dodaten plus tudi večja delovna površina. Pa za oči se mi zdi ta LCD vsekakor prijaznejši. Ne vem sicer koliko je v resnici kvaliteten ta CRT in koliko je zato ta informacija uporabna, vendar lahko rečem, da sem osebno zelo zadovoljen s spremembo na LCD.
194T imam par dni in sem zaenkrat zadovoljen. Nisem našel nobenega slabega pixla, barve so lepe, veliko je nastavitev, tekst je lep. Kolikor se spomnim 920T in 193P (ki mi je bil pri primerjavi med njima morda za odtenek bolj všeč glede barv in jasnosti slike ter popolnejše črnine, ki je bila pri 920T tudi na DVI še vedno za malenkost obarvana, kadar je bila na ekranu kakšna izrazita barvna slika), ki so mi jih priključili v Big Bangu in Bofu na DVI posamično na računalnik, je slika na 194T vsaj toliko dobra, če ne boljša, kolikor se na tak način sploh da primerjat. Zdi se mi tudi, da je pri scrolanju po tekstu ta monitor hitrejši. Film sem gledal dosedaj le en, vendar pri njem nisem opazil kakršnegakoli "duhovljenja". Igric ne igram, tako da glede tega nimam informacij iz prve roke.
Zelo mi je všeč pivot, ki se mi zdi zelo uporaben za delo v Wordu, pa tudi za internet. Glede nastavitev sem zaenkrat ostal večinoma kar pri tovarniških. Spremembe se mi zdijo za določene stvari boljše, za določene slabše, jih včasih spremenim po potrebi. Zanima tudi mene, kakšne nastavitve imate ostali, ki imate 194T.
Glede primerjave s prejšnjim 17" LG Flatron F700B CRT monitorjem lahko rečem, da je razlika precejšnja, v prvi vrsti glede ostrine in barv, seveda pa je dodaten plus tudi večja delovna površina. Pa za oči se mi zdi ta LCD vsekakor prijaznejši. Ne vem sicer koliko je v resnici kvaliteten ta CRT in koliko je zato ta informacija uporabna, vendar lahko rečem, da sem osebno zelo zadovoljen s spremembo na LCD.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gildo ()
glinik ::
Super, gildo.
Po moje si izbral pravi monitor za takšen denar! Daj prosim te, vseeno si "naštelaj" kakšno igrco, da vidim kaj boš rekel.
supersfigato: Predvidem, da ti bo vsak svetoval za Samsunga, zato je to vprašanje nepotrebno.
Lp
Po moje si izbral pravi monitor za takšen denar! Daj prosim te, vseeno si "naštelaj" kakšno igrco, da vidim kaj boš rekel.
supersfigato: Predvidem, da ti bo vsak svetoval za Samsunga, zato je to vprašanje nepotrebno.
Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...
Nande ::
glinik:
Načeloma bi monitor uporabljal za pisanje tekstov, brskanje po internetu in za občasno igranje igric. Po tvojem mnenju sodeč, bi bil 710t primeren...
Mi lahko, prosim, razložiš katere slabosti si imel v mislih?
Namreč, če že kupujem, bi rad kupil najboljši, vsestransko uporaben 17'' LCD...
Hvala.
Načeloma bi monitor uporabljal za pisanje tekstov, brskanje po internetu in za občasno igranje igric. Po tvojem mnenju sodeč, bi bil 710t primeren...
Mi lahko, prosim, razložiš katere slabosti si imel v mislih?
Namreč, če že kupujem, bi rad kupil najboljši, vsestransko uporaben 17'' LCD...
Hvala.
gildo ::
Hvala, Glinik! Za igrico se bom potrudil. Ko bom imel kakšno informacijo več, se oglasim . LP
Kul.Tudi mene bi zanimal to s spili, ker js po spilanju mal zamegljen vidim.Mozno da zaradi ghostinga, ki ga ne opazim (od ekrana sem stran 1.2m), ampak verjetno ga pa moje oci.
supersfigato ::
Glinik: saj te razumem -> doma sem imel do sedaj same Samsunge in nikoli razočaran
podatki so vsi v prid Samsunga 173P, samo ena stvar me zmoti in to je odzivni čas -> 25ms, LG L1780U pa samo 12ms
Samsung 173P
diagonala zaslona 17"
največja ločljivost 1280 x 1024
odzivni čas 25 ms
kontrast 1000:1
svetilnost 270 cd/m2
vidni kot (H/V) 178°/178°
velikost točke 0,264 mm
vertikalna frekvenca 56 - 76 Hz
horizontalna frekvenca 30 - 81 kHz
število barv 16,7 mio
vhodni priključki analogni 15 Pin D-Sub, digitalni DVI-D
izhodni priključki /
vgrajeni zvočniki ne
notranji napajalnik ne
poraba energije 40 W
kompatibilnost s standardi TÜV GS, EMI CE, TCO'03, ISO ISO 13406/2
barva srebrna/bela
masa 6 kg
dimenzije (ŠxVxG) 382 x 395 x 236 mm
priloženo Monitorju je priložen DVI kabel, CD z gonilniki ter programsko opremo
garancija 3 leta
LG L1780U
Panel
Size : 17.0"
Resolution : 1280 x 1024
Pixel Pitch : 0.264mm
Brightness : 250 cd/m2
Contrast Ratio : 500 : 1
Viewing Anlge : 160/160 (H/V)
Response Time : 12 ms
Display Colors : 16.2M
Sync Range
Horizontal Frequency : 30 ~ 83 kHz
Vertical Frequency : 56 ~ 75 Hz
Input Signal
Video Signal : RGB Analog / Digital
Sync type : Separate, Composite, SOG, Digital
vem da imata monitorja drugačni matriki oz. paneli ampak res ne vem za katerega naj bi se odločil, ker je cena skoraj identična
Prosim pomagajte še s kakšnim tehtnim razlogom.
Hvala!
podatki so vsi v prid Samsunga 173P, samo ena stvar me zmoti in to je odzivni čas -> 25ms, LG L1780U pa samo 12ms
Samsung 173P
diagonala zaslona 17"
največja ločljivost 1280 x 1024
odzivni čas 25 ms
kontrast 1000:1
svetilnost 270 cd/m2
vidni kot (H/V) 178°/178°
velikost točke 0,264 mm
vertikalna frekvenca 56 - 76 Hz
horizontalna frekvenca 30 - 81 kHz
število barv 16,7 mio
vhodni priključki analogni 15 Pin D-Sub, digitalni DVI-D
izhodni priključki /
vgrajeni zvočniki ne
notranji napajalnik ne
poraba energije 40 W
kompatibilnost s standardi TÜV GS, EMI CE, TCO'03, ISO ISO 13406/2
barva srebrna/bela
masa 6 kg
dimenzije (ŠxVxG) 382 x 395 x 236 mm
priloženo Monitorju je priložen DVI kabel, CD z gonilniki ter programsko opremo
garancija 3 leta
LG L1780U
Panel
Size : 17.0"
Resolution : 1280 x 1024
Pixel Pitch : 0.264mm
Brightness : 250 cd/m2
Contrast Ratio : 500 : 1
Viewing Anlge : 160/160 (H/V)
Response Time : 12 ms
Display Colors : 16.2M
Sync Range
Horizontal Frequency : 30 ~ 83 kHz
Vertical Frequency : 56 ~ 75 Hz
Input Signal
Video Signal : RGB Analog / Digital
Sync type : Separate, Composite, SOG, Digital
vem da imata monitorja drugačni matriki oz. paneli ampak res ne vem za katerega naj bi se odločil, ker je cena skoraj identična
Prosim pomagajte še s kakšnim tehtnim razlogom.
Hvala!
Model 710t je OK zadeva, če nisi zahteven gledalec monitorja. Če imaš prej nekega bednega CRTja, potem ti bo tale LCD zakon. Če si pa tip, kateri bi rad imel najbolšo sliko, potem se boš moral zatečt k seriji 173. Jaz sem testiral 710tko z mojim Philipsom 109P. Text je bil pri LCDju neprimerno bolši. Kvaliteta slike, barve itd..., pa sta bila pri Philipsu neprimerno bolša. 710 serija je pač low cost roba. Že sama cena ti to pove. Malo $$$ , malo muzike .
Če bi jaz kupoval zdaj LCDja, potem pride v poštev samo en model - 194T. Kaj drugega sploh nebi gledal...
Lp
Če bi jaz kupoval zdaj LCDja, potem pride v poštev samo en model - 194T. Kaj drugega sploh nebi gledal...
Lp
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...
Big_Al ::
... ali pa 720T, ki sicer ni tak fensi šmensi, ima pa enake karakeristike kot 173P in nižjo ceno!
... heh, čisto možno. Ampak karakteristike so eno in dejanska slika pa drugo. Imaš en kup monitorjev, ki imajo enake karakteristike in povsem drugačno sliko. 720T bo sigurno zelo zanimiv monitor v svojem cenovnem razredu, če že upoštevamo, da je 194T cenejši in bolši od 193tke. Ni kaj, tehnologija gre naprej ... kar naprej tako
Lp
Lp
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...
Senzacionale ::
Berem tale topic, skoraj sem že konec po 2 urah branja, pa še vseeno ne vem kateri LCD 17 za okoli 70k.
Katerega mi priporočate, z čimlepšimi barvami in dobrim odzivnim časom. Mislim namreč tudi še odigrati kdaj kako igro.
Gledal sem nekaj modelov
Neovo F417
AOC 725
LG LCD 17" L1740B
LG LCD 17" L1730P
LG LCD 17" L1730B SNT
e-yama 17JN1-S
Philips 170S6FG 12ms
Samsung 17 SM710N
tale p aje na mimovrste zelo ugoden pa še odzivni čas in kontrast ma zelo dober.
Monitor LCD 17" Samsung Syncmaster 710N Ivory
Katerega mi priporočate, z čimlepšimi barvami in dobrim odzivnim časom. Mislim namreč tudi še odigrati kdaj kako igro.
Gledal sem nekaj modelov
Neovo F417
AOC 725
LG LCD 17" L1740B
LG LCD 17" L1730P
LG LCD 17" L1730B SNT
e-yama 17JN1-S
Philips 170S6FG 12ms
Samsung 17 SM710N
tale p aje na mimovrste zelo ugoden pa še odzivni čas in kontrast ma zelo dober.
Monitor LCD 17" Samsung Syncmaster 710N Ivory
http://www.dostavahrane.si
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Senzacionale ()
Nande ::
Bom počakal še na Gildove vtise o sliki pri igranju iger...
Sicer si pa sploh ne znam predstavljati, kakšna je dejanska razlika pri igranju igre z 12ms osveževanjem in z 25ms osveževanjem... Ali je drugo za občasnega igralca znosno ali je bolje žrtvovati kvaliteto slike in barv za ceno hitrejšega osveževanja..?
Big_Al ::
moje mnenje je definitivni NE! monitorji z PVA martiko (govorim lahko samo o Samsung modelih) imajo po moje neprimerno boljšo sliko! In 920T monitor je meni osebno najbolj všeč. 194T je zelo dober, ampak ima malo bolj "agresivno" sliko. Mi preveč bode v oči. 920T je tu zakon!
Em, sej 920 in 194T imata PVA matriko...
194T in 920T sta mi nekak ista.Ce je crna premal crna in ce slika prevec bode oci se to nastima!Na samem lcdju so nastavitve, pa se Natural color program dobis.Vse se da nastimat, kajti barve so stvar okusa.
194T je lepsi, 920T je pa bol zavarovan.
194T in 920T sta mi nekak ista.Ce je crna premal crna in ce slika prevec bode oci se to nastima!Na samem lcdju so nastavitve, pa se Natural color program dobis.Vse se da nastimat, kajti barve so stvar okusa.
194T je lepsi, 920T je pa bol zavarovan.
"Ali je drugo za občasnega igralca znosno ali je bolje žrtvovati kvaliteto slike in barv za ceno hitrejšega osveževanja..?"
Popolnoma znosno!
Popolnoma znosno!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LordWorm ()
marnit ::
Se spomnim kako sem kupoval lcd pred 4 mesci > ne duha ne sluha o matrikah, glavna stvar je bil odzivni cajt. Zanimivo kako se cajti spreminajo
flashy ::
Prosim za pomoč
Vceraj sem kupil Samsunga 193p, in med tem ko sem neki nastavljal, sem resetiral račuinalnik, se mi je iz dvi-vhoda preklopil na analognega, in ga nikakor ne morem spravit na dvi, ko v magic tune dam na digital, mi gre monitor v sleep mode... nato sem prikllopil analogni kabel, pa glej ga tu pa gre, je mozno se kje izbirat vhode, in ali je mozno da je kaj norebe s kablom, kajti sprve je delal na dvi normalno...
Hvala v naprej,
Lp
Vceraj sem kupil Samsunga 193p, in med tem ko sem neki nastavljal, sem resetiral račuinalnik, se mi je iz dvi-vhoda preklopil na analognega, in ga nikakor ne morem spravit na dvi, ko v magic tune dam na digital, mi gre monitor v sleep mode... nato sem prikllopil analogni kabel, pa glej ga tu pa gre, je mozno se kje izbirat vhode, in ali je mozno da je kaj norebe s kablom, kajti sprve je delal na dvi normalno...
Hvala v naprej,
Lp
boštjan ::
v nastavitve od monitora poglej,mislim,da si DVI onemogočo
NF7-S,2500+@2200MHz,MSi 5900SP,LCD Philip 190X6,Maxtor DM+9 120GB SATA,
2*256 3200/A KHX, PSU 420W DF chieftek
2*256 3200/A KHX, PSU 420W DF chieftek
batista ::
flashy
v navodilih lepo piše. Pritisni tipko za vklop in drži. Ko bo drugič zapiskal bo sam preklopil med dvi ali analog.
v navodilih lepo piše. Pritisni tipko za vklop in drži. Ko bo drugič zapiskal bo sam preklopil med dvi ali analog.
Pa še tole bi vprašal. Imam 19" LCD. Ko recimo gledam en film v formatu 4:3, mi zgoraj pa spodaj ostane malo črnega roba. kaj a LCDji nimajo ekran v razmerju 4:3??
Torej če kiri mi lahko pomaga, kar sem vprašal. Kateri 17 monitor od zgornjih ki sem jih naštel mi najbolj priporočate.
Hvala
Hvala
veteran ::
Imam 19" LCD. Ko recimo gledam en film v formatu 4:3, mi zgoraj pa spodaj ostane malo črnega roba. kaj a LCDji nimajo ekran v razmerju 4:3??
Ne, 19" ima 1280x1024, kar NI 4:3.
Tudi če gledaš npr slike z digitalca, bo spodaj in zgoraj malo črnega roba. 1280x1024 je edina ločljivost z drugačnim razmerjem, ne vem, zakaj so se trapasti proizvajalci odločili ravno za to; morala bi biti 1280x960. :(
Filme v programih sicer lahko raztegneš čez cel zaslon, ampak bo potem nekaj slike manjkalo, kar pa ni tako moteče.
Ne, 19" ima 1280x1024, kar NI 4:3.
Tudi če gledaš npr slike z digitalca, bo spodaj in zgoraj malo črnega roba. 1280x1024 je edina ločljivost z drugačnim razmerjem, ne vem, zakaj so se trapasti proizvajalci odločili ravno za to; morala bi biti 1280x960. :(
Filme v programih sicer lahko raztegneš čez cel zaslon, ampak bo potem nekaj slike manjkalo, kar pa ni tako moteče.
heh, kera fora. Sploh nisem pomislil da je rob zaradi resolucije :) Torej če premaknem na 1024x768 se bo pa film poravnal do roba. res neumnost da so se odločili za 1280x1024!
Hvala zaenkrat, vendar problema nisem rešil, se že matram ze 12 ur skupaj, zgleda da ni preko dvi-ja signala, ali nevem kaj, ko izklopim kabel pise no digital signal, ampak ko ga vkljucim tudi slike ni, ko drzim tipko mi vedno izbere analog vhod, kot da bi bil dvi izklopljen, vendar ga tudi v magic tunu ne morem vklopit, se da to se kje, ker v nastavitvah od monitora, ne gre... nevem kako mi je to uspelo, ampak me je ze fajn razkurilo... prosim za nadaljno pomoč, hvala
LP
LP
Ok zgleda da sploh noben ne pozna te monitorje in njihovih lastnosti oz kaki sploh so
Če se najde kateri ki posreduje kakega od teh naj pove kateri je v redu in ima ugodno razmerje med ceno in kvaliteto.
Če se najde kateri ki posreduje kakega od teh naj pove kateri je v redu in ima ugodno razmerje med ceno in kvaliteto.
Hvala vsem na pomoči, ampak človk (js) tebi pa najbolj, ti si razturil, sem sprobal vse možno in ti si me na koncu le rešil!
marez ::
Pred enim tednom sem na Mimovrste.com kupil samsunga 193p, pa sem ga vrnu v 8 dneh zaradi znanih napak. Denar so mi vrnili v 2 dneh. Sedaj sem se odločil pa za 194t. Na prvi pogled se mi zdi da je 194T boljši od 193p, pa še cenejši je za celih 12.5oo SIT. Cenejši pa je verjetno zaradi cenenega ohišje, ki je pri 193 Al.. Zaenkrat na njem nisem zasledil slabih točk in upam da bo tako tudi ostalo. Mal me še dajejo nastavitve , a bom že počasi nastavil tako kot je treba. Če ima kdo isti monitor bi bil zelo vesel če bi napisal svoje nastavitve. Moje so trenutno: Brightnes=65, Contrast=80, color= 50,50,50. Glede kavalitete se mi pa tudi zdi da je nekoliko boljša na 194t. Kjub temu da ima 193p osveževanje 20ms in 194t pa okoli 25ms, se mi zdi da ti podatki čisto ne držijo ( test na Čhip-u), pa ne zaradi testa. Kjub slabšemu osveževanju imam občutek da ima ta monitor manj ghosting-a.
lambda ::
Senzacionale ti kar rineš z glavo v steno ... kupi 173p ali 720t in ne boš razočaran, razen če precej igraš igre.
marez:
Jaz ne vem kaj ti gledaš? Seveda ima 194T bolši reakcijski čas (18ms), 193P pa (27ms). Še sam si opazil, da ima 194T bolši reakcijski čas. Kje je pol problem?
Lp
Jaz ne vem kaj ti gledaš? Seveda ima 194T bolši reakcijski čas (18ms), 193P pa (27ms). Še sam si opazil, da ima 194T bolši reakcijski čas. Kje je pol problem?
Lp
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...
Caligula ::
Videl pri kolegu 193P, 194T in LG 1915s.
Prva dva sta gnila za igre, LG pa je zacuda odlicen za igre. Pa se za 77.000 SIT se ga dobi.
Sploh 193P pa ma ogaben ghosting in sem vesel, da nisem raznih entuziastov poslusal ces da je oh in sploh monitor. Za kakrsnekoli igre razen solitaira je neuporaben
Je pa baje 913 od Samsunga tudi zelo dober samo ga danes ni imel vec na probi.
Prva dva sta gnila za igre, LG pa je zacuda odlicen za igre. Pa se za 77.000 SIT se ga dobi.
Sploh 193P pa ma ogaben ghosting in sem vesel, da nisem raznih entuziastov poslusal ces da je oh in sploh monitor. Za kakrsnekoli igre razen solitaira je neuporaben
Je pa baje 913 od Samsunga tudi zelo dober samo ga danes ni imel vec na probi.
destiny ::
Kaj pa ti šteješ med "kakršnekoli igre"? CS, Ut2004...?
Pri frp-jkah jest nisem opazil nobenega ghostinga, niti pri kakih drugih bolj "počasnih" špilih.
No, mogoče sem se pa že z Hyundaijem Q17 navadil na ghosting.
Density moja seka ima Hyundai Q17 in ta ima 12ms.Kr uredu lcd.Nc ghostinga.
Kolk mate pa 920/194T userji sharpnesa?Js mam contrast 80, brightness pa 30, kar se mi zdi za zvecer skor mal prevec.Gamma je 0.0, sharpness pa 54.
Ce kej zvecer berem si nastimam color tone na warm2.Drgac pa 1280x1024@75Hz
Kolk mate pa 920/194T userji sharpnesa?Js mam contrast 80, brightness pa 30, kar se mi zdi za zvecer skor mal prevec.Gamma je 0.0, sharpness pa 54.
Ce kej zvecer berem si nastimam color tone na warm2.Drgac pa 1280x1024@75Hz
BigFoot ::
Ce koda zanima, so na behardware testirali nove 19" LCD od Viewsonica, ki uporablja 8ms MVA panel of AU Optronics: link.
marez ::
glinik: Mislim da z 194t ni nobenih problemov. Čudi me le da so cene nekaterih modelov tako napihnene. Kar tako naj gre naprej , da si bomo lahko umislili še večje lcd-je.
Call of Diuty, Far Cry,... ghosting pr 193P
Trenutno se splaca samo LG 1915s ali pa Samsung 913N.
Prvi je samo 77.000 SIT drugi pa 89.000 SIT. Oba imata 3 leta garancije in sta ful hitra.
Samsung v spilih mogoce se malenkost bolj samo se mi je zdelo, da DIVXe LG malo lepse kaze. Lahko, da bi se dalo z detajljnim nastavljanjem to kaj spremenit samo tako je videti.
Sta pa ta dva definitivno boljsa od 194T, 193P,...
Trenutno se splaca samo LG 1915s ali pa Samsung 913N.
Prvi je samo 77.000 SIT drugi pa 89.000 SIT. Oba imata 3 leta garancije in sta ful hitra.
Samsung v spilih mogoce se malenkost bolj samo se mi je zdelo, da DIVXe LG malo lepse kaze. Lahko, da bi se dalo z detajljnim nastavljanjem to kaj spremenit samo tako je videti.
frudi ::
ja... ker nihče z monitorjem ne dela druga kot igra igre...
v tej temi je bilo že stokrat zapisano - če so ti glavna prioriteta igre, nabavi TN matriko; če daš več na kvaliteto slike in uporabnost še kje drugje kot v igrah, se ozri po S-IPS ali PVA/MVA.
ja... ker nihče z monitorjem ne dela druga kot igra igre...
v tej temi je bilo že stokrat zapisano - če so ti glavna prioriteta igre, nabavi TN matriko; če daš več na kvaliteto slike in uporabnost še kje drugje kot v igrah, se ozri po S-IPS ali PVA/MVA.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)
aleksej2 ::
jest bi vam pa natrosil se par vprasanj, ce smem . Sam bi lcdja uporabljal predvsem za sufranje po netu in igranje Winning Elevena 8i (fuzbal), pa tudi za kak film oziroma kako drugo igro (a ne 3d streljacino).
Sedaj pa ne vem, ali bi bila za tisti fuzbal dovolj ena od tistih dveh pocasnejsih matrik, ki imata vecinoma 25 ms odzivnega casa? In pa za filme, a je 25ms dovolj, da ni ghostinga?
Sam nisem se uspel pogledati dveh monitorjev z razlicnima matrikami. S tem mislim na tisto najhitrejso (TN, ce se ne motim) in pa eno od hitrejsih dveh. Tako da ne vem, kako velika je razlika v kvaliteti? Imata pa pocasnejsi matriki priblizno iste kvalitetno sliko?
Pa se tole. V Bofu majo razstavljenih en kup lcdjev, ki so tudi prizgani. Nekje sem pa zasledil, da tako sploh ne mores dobro videt tapravo kvaliteto posameznega LCD-ja. Hmm..zakaj jih imajo pa potem prizgane?
Ej hvala vam no!:)
Sedaj pa ne vem, ali bi bila za tisti fuzbal dovolj ena od tistih dveh pocasnejsih matrik, ki imata vecinoma 25 ms odzivnega casa? In pa za filme, a je 25ms dovolj, da ni ghostinga?
Sam nisem se uspel pogledati dveh monitorjev z razlicnima matrikami. S tem mislim na tisto najhitrejso (TN, ce se ne motim) in pa eno od hitrejsih dveh. Tako da ne vem, kako velika je razlika v kvaliteti? Imata pa pocasnejsi matriki priblizno iste kvalitetno sliko?
Pa se tole. V Bofu majo razstavljenih en kup lcdjev, ki so tudi prizgani. Nekje sem pa zasledil, da tako sploh ne mores dobro videt tapravo kvaliteto posameznega LCD-ja. Hmm..zakaj jih imajo pa potem prizgane?
Ej hvala vam no!:)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: aleksej2 ()
AtaStrumf ::
Caligula za take zaletave, impulzivne otroke k si ti 193P ali 194T modela verjetno res nista najboljš. Če še ne veš, se monitorji lahko uporabljajo še za kaj drugega kot igre in ko (če) odrasteš boš vedel kaj mislimo.
korenje_ver2 ::
imam nov LCD monitor syncmaster 913N.
moje mnenje:
- filmi: gledanje dvdjev je dobro samo od dalec. nekateri dvdji imajo popaceno sliko - sneg po celi sliki. dobri so samo HDTV posnetki visoke locljivosti in kvalitete, katere se da resnicno gledati od blizu.
- igre: ghostinga je malo. igranje 3d igric dokaj mogoce, vendar je glavobol posledica tega. pocasi gibljive slike se dobro odnesejo.
- word: odlicen kontrast vendar pisava zelo nazobčena. na splošno pod lupo opazim da je sirina crke i sestavljena iz 1 pike (kvadratka) na monitorju, medtem ko je pri crt iz 4 pik (4x3 barve) pri isti loljivosti. tekst je zelo berljiv, pri nizji svetilnosti.
- ergonomija: odlicna. monitor dobro sede na mizo in lepo izgleda, vendar stojalo je se vedno okoli 15 cm dolgo. torej rabite 15 cm prostora na mizi samo za ekran + 1m prostora med ekranom in topkovnico za boljso sliko + 15 cm za tipkovnico. torej miza mora biti siroka 1,3m. Indikacijska led dioda zelo sibka, kar prepreci vizualne motnje.
- mirujoce slike: slike so prevec osvetljene. zelo razvidno je, da ekran ne prikaze vseh barv, saj se po nekaterih slikicah pokazejo vecje rdece, zelene pike. slike iz fotoaparata izgledajo kot da imajo 65k barv (na videz podobno slikam, ki so tiskane z starejsimi tiskalniki).
- vidni kot: gledati moramo na monitor pri razdalji min 1m, saj se drugace zaradi premajhnih vidnih kotov slika popaci ob straneh. torej moramo biti 1m stran ter gledati pravokotno na ekran. pogled pod 20° na monitor povzroci sivine po stranicah.
Kaj bi bilo potrebno napraviti pri lcdjih:
- okoli 4x zmanjsati odzivne case. crna - bela je ok.
- zmanjsati veliksot pike za 4x ter uporabiti drugacno matriko. kvadratki preprosto ne dajo lepe slike.
- vec barv.
- vidni kot povečati
Kaj je vredu pri lcdjih:
- dober kontrast,
- velikost,
- ergonomija,
- masa monitorja,
- velikost,
- no ja, ko je monitor izkljucen, izgleda ok. to so pa tudi vse prednosti pred crt ekrani, razen kontrasta.
vasa mnenja?
moje mnenje:
- filmi: gledanje dvdjev je dobro samo od dalec. nekateri dvdji imajo popaceno sliko - sneg po celi sliki. dobri so samo HDTV posnetki visoke locljivosti in kvalitete, katere se da resnicno gledati od blizu.
- igre: ghostinga je malo. igranje 3d igric dokaj mogoce, vendar je glavobol posledica tega. pocasi gibljive slike se dobro odnesejo.
- word: odlicen kontrast vendar pisava zelo nazobčena. na splošno pod lupo opazim da je sirina crke i sestavljena iz 1 pike (kvadratka) na monitorju, medtem ko je pri crt iz 4 pik (4x3 barve) pri isti loljivosti. tekst je zelo berljiv, pri nizji svetilnosti.
- ergonomija: odlicna. monitor dobro sede na mizo in lepo izgleda, vendar stojalo je se vedno okoli 15 cm dolgo. torej rabite 15 cm prostora na mizi samo za ekran + 1m prostora med ekranom in topkovnico za boljso sliko + 15 cm za tipkovnico. torej miza mora biti siroka 1,3m. Indikacijska led dioda zelo sibka, kar prepreci vizualne motnje.
- mirujoce slike: slike so prevec osvetljene. zelo razvidno je, da ekran ne prikaze vseh barv, saj se po nekaterih slikicah pokazejo vecje rdece, zelene pike. slike iz fotoaparata izgledajo kot da imajo 65k barv (na videz podobno slikam, ki so tiskane z starejsimi tiskalniki).
- vidni kot: gledati moramo na monitor pri razdalji min 1m, saj se drugace zaradi premajhnih vidnih kotov slika popaci ob straneh. torej moramo biti 1m stran ter gledati pravokotno na ekran. pogled pod 20° na monitor povzroci sivine po stranicah.
Kaj bi bilo potrebno napraviti pri lcdjih:
- okoli 4x zmanjsati odzivne case. crna - bela je ok.
- zmanjsati veliksot pike za 4x ter uporabiti drugacno matriko. kvadratki preprosto ne dajo lepe slike.
- vec barv.
- vidni kot povečati
Kaj je vredu pri lcdjih:
- dober kontrast,
- velikost,
- ergonomija,
- masa monitorja,
- velikost,
- no ja, ko je monitor izkljucen, izgleda ok. to so pa tudi vse prednosti pred crt ekrani, razen kontrasta.
vasa mnenja?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: korenje_ver2 ()
Atastrumf in ostali, ki radi date veliko denarja za prav nic posebnega,... pri 1915s in 913N so v testih pohvalili kvaliteto slike, odlicno samonastavitev, enakomernost osvetlitve,... nasploh sta oba nova generacija 193P pa se kompromis in star model. Pa se drazji. In iz tega vidika ga je v tem casu nesmiselno priporocat.
193P prav v nicemer ni kaj pozuitivno izstopal v primerjavi s tema dvema monitorjema samo po ghostingu v negativnem smislu. Tako da se mi sanja ne kako bi ga bilo smiselno kupit. Sploh glede na to da je drazji.
:Korenje, sneziti ne sme. Lahko, da mas defekten monitor, kabel, slab stik,... jaz bi preveril in nesel zamenjat.
Za video je LG boljsi, za igre pa Samsung. Ta Samsungov panel je odlicen za igre in manj za video, LGjev pa malo boljsi za video in malenkost manj za igre kot ta Samsung.
Pri 19 incih je pa pac treba vzeti v zakup velikost pike.
193P prav v nicemer ni kaj pozuitivno izstopal v primerjavi s tema dvema monitorjema samo po ghostingu v negativnem smislu. Tako da se mi sanja ne kako bi ga bilo smiselno kupit. Sploh glede na to da je drazji.
:Korenje, sneziti ne sme. Lahko, da mas defekten monitor, kabel, slab stik,... jaz bi preveril in nesel zamenjat.
Za video je LG boljsi, za igre pa Samsung. Ta Samsungov panel je odlicen za igre in manj za video, LGjev pa malo boljsi za video in malenkost manj za igre kot ta Samsung.
Pri 19 incih je pa pac treba vzeti v zakup velikost pike.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Caligula ()
frudi ::
Caligula, očitno nimaš pojma o različnih tipih panelov, tako da se raje najprej malo izobrazi, preden tukaj soliš pamet, katere monitorje je smiselno kupiti.
zanič vidni kot, 256k barv, neenakomerna osvetlitev, slab kontrast, pomanjkanje DVI vhoda... kako smo lahko tako neumni, da smo spregledali odličnost monitorjev s takšnimi lastnostmi . glavno da na njem piše 8 ms, pa mora da je najboljši, a ne?
zanič vidni kot, 256k barv, neenakomerna osvetlitev, slab kontrast, pomanjkanje DVI vhoda... kako smo lahko tako neumni, da smo spregledali odličnost monitorjev s takšnimi lastnostmi . glavno da na njem piše 8 ms, pa mora da je najboljši, a ne?
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)
korenje_ver2 ::
frudi, moram reci, da 8 ms veliko zmanjsa ghosting. ghosting je pa tudi najbolj pomembna lastnost, razen ce imas namesto slik obesene lcd monitorje. zato pa tudi podjetja tezijo k zmanjsanju odzivnih casov na racun barv in vidnih kotov. torej dejansko so monitorji z nizjimi odzivnimi casi boljsi.
caligula, to glede snega so ze pisal na tomshardware. kar se tice pa neenakomerne osvetlitve, je rjava barva mnogo temnejsa v zgornjem levem kotu kot drugod. tko da mal moti pri igranju GOja...
aja pa se to. tekst se še vedno podebeli pri scrollanju internetnih strani, vendar veliko manj kot pri 25ms monitorjih. to pomeni da vam napisi na stenah pri 3d igrah verjetno ne bodo izginjali (svetel napis na temnem ozadju). no ja men malo utripa kle na slotech forumu ce scrollam... tako da bo to izginilo ze pri 4ms lcdjih ali pa 2 ms lcdjih. ko to izgine, lahko recemo da ni ghostinga.
caligula, to glede snega so ze pisal na tomshardware. kar se tice pa neenakomerne osvetlitve, je rjava barva mnogo temnejsa v zgornjem levem kotu kot drugod. tko da mal moti pri igranju GOja...
aja pa se to. tekst se še vedno podebeli pri scrollanju internetnih strani, vendar veliko manj kot pri 25ms monitorjih. to pomeni da vam napisi na stenah pri 3d igrah verjetno ne bodo izginjali (svetel napis na temnem ozadju). no ja men malo utripa kle na slotech forumu ce scrollam... tako da bo to izginilo ze pri 4ms lcdjih ali pa 2 ms lcdjih. ko to izgine, lahko recemo da ni ghostinga.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: korenje_ver2 ()
lambda ::
Nekaterih se pač ne da prepričat ... Caligula stvar je taka, da ko monitorje tipa TN postaviš nasproti MVA/PVA matriki (to mislim dobesedno - enega ob drugega), vidiš kje je razlika in da te prav boli za tist ghosting v igrah, ker je slika neprimerno boljša. Da gre za zastarelo tehnologijo ... rajši recimo, da je TN novejša tehnologija, ki prinaša drugačno CENEJŠO izdelavo, in so zato cene pač nižje. Nihče pa ne omenja opranih barv, kot da bi ble iz 20 let starega filma.Ah pa kaj ... saj ima vendar 12ms odzivni čas. Zato ne hodi prosim sem in nabijaj, da naj ljudje ne kupujejo monitorjev ala non-TN matrika, ker je to največja traparija. Precejkrat je bilo že povedano, da je zadosten razlog za nakup s-ips/mva/pva lcd-ja že to, da ti igre predstavljajo dokaj zanemarljiv delež opravil. Če pa gre za zagretega igračarja, pa naj povemo, da je edino pravo TN matrika. Simple as that. Sam imam 173p in se da prav tako še vedno bit med prvimi pri CS:S, kljub na žalost precejšnjemu ghostingu.
No pa saj vemo kaj bo - caligula bo v naslednjem postu spet popljuval vse po spisku in mogoče omenil še njegovo superiorno 12cm raketo na ohišju (če jo mogoče še ima) in super-duper zmogljivi napajalnik s 550W moči
No pa saj vemo kaj bo - caligula bo v naslednjem postu spet popljuval vse po spisku in mogoče omenil še njegovo superiorno 12cm raketo na ohišju (če jo mogoče še ima) in super-duper zmogljivi napajalnik s 550W moči