Forum » Kaj kupiti » Vse o LCD od A-Ž
Vse o LCD od A-Ž
boštjan ::
trenutno najcenejši 17 colar.za običajna opravila,ok
NF7-S,2500+@2200MHz,MSi 5900SP,LCD Philip 190X6,Maxtor DM+9 120GB SATA,
2*256 3200/A KHX, PSU 420W DF chieftek
Myth ::
Kaj pa smatraš za navadna opravila? Da ne boš ki rekel igerce špilat! Točno definiraj in povej katere oz. kakšne igre lahko igraš gor.
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤
če pogledam tvoj zadnji post ,se naj na tem LCDju ne bi dalo dobro iger špilat,v kar pa močno dvomim.
Podal sem le ceno za tiste,ki nočejo dat za LCD 80k in več,pa ga bodo uporabljali zgolj za net in wordu podobne aplikacije
Podal sem le ceno za tiste,ki nočejo dat za LCD 80k in več,pa ga bodo uporabljali zgolj za net in wordu podobne aplikacije
Kaj pa Mercury, Prestigio, Samsung SincMaster, Phillips, Yusmart 17" JT 178MP (tale celo cenejsi od tvojega , ki si ga dal... cena 47.438SIT pri mimovrste), Proview? Tukaj sem naštel samo firme. Gledal pa sem ceno... in pri nekaterih modelih se cene giblejo ravno od 50k do 65k tisoč sit. Hmm... in ti priporočaš najcenejšega? Kaj pa pregovor : malo denarja, malo muzike?
Če sn že pikolovski, najdi mi od teh vseh ki sem jih naštel en model, ki je res kao best buy za takšno malo ceno. Zakaj bi ravno moral najcenejšega kupit? Malo dam zraven in imam že bolši monitor (pa ne mislit da za mene iščeš, samo v ednini govorim )
en LP in BZ
edit: Te sem našel na enaa, mimovrste, com-shop in tam kjer si link podal.
Če sn že pikolovski, najdi mi od teh vseh ki sem jih naštel en model, ki je res kao best buy za takšno malo ceno. Zakaj bi ravno moral najcenejšega kupit? Malo dam zraven in imam že bolši monitor (pa ne mislit da za mene iščeš, samo v ednini govorim )
en LP in BZ
edit: Te sem našel na enaa, mimovrste, com-shop in tam kjer si link podal.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Myth ()
glej,ne mislim iz teh cenenih LCDjev delat diplome.preprosto si jih idite/idi pogledat,če kupuješ 17" LCD za okoli 50k.
Nande ::
Ogromno napisanega, ogromno mnenj, pa se še vedno ne morem odločiti...
In sicer me zelo zanimata Samsung 710T (17'') in pa LG L1915S (19''). V bistvu me drugi zanima zato, ker je cena obeh že zelo podobna, razlika v velikosti pa je kar velika...
Monitor bi uporabljal za vse; za igre, intenet, pisanje, filme... Sicer mi glede na velikost bolj ustreza Samsung, a so tehnični podatki v trgovinah tako različni, da ne vem več kaj je res...
Prosim za kratke nasvete, predvsem na podlagi praktičnih izkušenj...Hvala.
P.S. Oprostite, če je podoben problem že kje izpostavljen...
In sicer me zelo zanimata Samsung 710T (17'') in pa LG L1915S (19''). V bistvu me drugi zanima zato, ker je cena obeh že zelo podobna, razlika v velikosti pa je kar velika...
Monitor bi uporabljal za vse; za igre, intenet, pisanje, filme... Sicer mi glede na velikost bolj ustreza Samsung, a so tehnični podatki v trgovinah tako različni, da ne vem več kaj je res...
Prosim za kratke nasvete, predvsem na podlagi praktičnih izkušenj...Hvala.
P.S. Oprostite, če je podoben problem že kje izpostavljen...
foggy_arrow ::
Jaz bi med tema dvema LCDjema vsekakor izbral Samsunga. Cena je podobna ker je Samsung kvaliteten monitor, ima pa tudi digitalni DVI vhod, ki ga omenjeni LG nima. Meni je DVI pomembnejši kot vidna površina.
LP
LP
Let be Computer for your best pal!!
pia ::
Zanima me, če lahko odgovorijo tisti, ki so kupovali LCD mimovrste in sicer GLEDE dead pixlov. Kako kaj oni to pregledajo, ali je boljše nakup izvršiti kar osebno. Mislim, da se nahajajo v Jesenicah.
destiny ::
Če hočeš da ti ga pregledajo, plačaš 3.000,00 sit. Najboljš da ga pač naročiš, ko ga dobiš ga sama pregledaš in če ma kak DP, ga vrneš...
Dzuro10 ::
Jst sm kupu lcd pr mimovrste pa na srečo nism mel nobenga dp. Tud, če bi bil ga pa lahko vrneš (tudi brez razloga) v 15dneh. Tko da se ne splača glih na Jesenice hodt.
windsurfer ::
Update za hyundati l90d+
Vsi tisti, ki ste ga imeli in tisti, ki ga mislite še kupiti:
maja pride ven nova verzija s popravljenim softwarom, ki omogoča štelanje monitorja prek winsow. Na žalost stara verzija monitorja s tem softwareom ne bo delovala. Upam, da bodo pri reviziji popravili tudi osvetlitev, ne samo programov...
Tomi
Vsi tisti, ki ste ga imeli in tisti, ki ga mislite še kupiti:
maja pride ven nova verzija s popravljenim softwarom, ki omogoča štelanje monitorja prek winsow. Na žalost stara verzija monitorja s tem softwareom ne bo delovala. Upam, da bodo pri reviziji popravili tudi osvetlitev, ne samo programov...
Tomi
lambda ::
Obstajata tudi LG L1720B in L1720P, ki imata S-IPS matriko in bi bila dober kompromis za tiste, ki občasno igrajo igre obenem pa hočejo dokaj kvaliteteno sliko. Cena je 65k in 73k.
Fizikalko ::
Tako - končno naroču: NEC 1970NX z S-IPS matriko. Hvala vsem za pomoč. Dobim ga najbrž za vikend - poročam.
LordWorm ::
Fizikalko zakaj si se ravno za tega odlocil?Plis preveri ce ima ta model tudi nek premaz zaradi katerega se svetloba prevec odbija.
Js tudi kupujem cim bolsega 19 colarja z ips matriko in ponudba je hudicevo obsezna.LGjev je ogromno, potem je tu se vedno Samsung 193p pa se NECi so.
Veliko sem prebral pa nic konkretnega zvedel.A kdo ve katir je 19inch ips LCD je dejansko najbolsi?
Jebes Hyundai L90d+.Ni druzga za rect!
DVI rabijo predvsem tisti ki imajo mocan subwoofer pod mizo.To ni misljeno za to da je bolsa slika napram analogni, ker se ne opazi.Se pa opazi ce mas mocan sub pod mizo...slika je z dvi mirna.
Js tudi kupujem cim bolsega 19 colarja z ips matriko in ponudba je hudicevo obsezna.LGjev je ogromno, potem je tu se vedno Samsung 193p pa se NECi so.
Veliko sem prebral pa nic konkretnega zvedel.A kdo ve katir je 19inch ips LCD je dejansko najbolsi?
Jebes Hyundai L90d+.Ni druzga za rect!
DVI rabijo predvsem tisti ki imajo mocan subwoofer pod mizo.To ni misljeno za to da je bolsa slika napram analogni, ker se ne opazi.Se pa opazi ce mas mocan sub pod mizo...slika je z dvi mirna.
Garrett33, sej vem, da je tema že (pre)obsežna - moderatorji! - ampak vseeno si preberi nazaj! Ponudba je zelo majhna, saj so večinoma ne-TN LGji MVA matrike, Samsungi so vsi PVA matrike... Un premz majo pa Sonyji. Jest sm se odločou par mescev in prišel do sklepa: NEC 1970NX. V glavnem, če rabi š kompromis med hitrim odzivnim časom in lepimi barvami, zornim kotom itd. je edina rešitev S-IPS matrika (edini LG, ki je v prodaji in jo ima, je 1930B, a je NEC precej boljša izbira).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Fizikalko ()
aleksej2 ::
Meni pa nekaj ni jazno. Za model Samsungov 172X pravijo, da je tako velik kot 19" CRT. A to so potem vsi 17" LCD-ji toliko veliki ali kaj? Meni se gre, da kupim vecjega od trenutnega 17" CRT-ja, samo sedaj pa res ne vem kako je s temi velikostmi.
Nubes je napisal (upam da se ni zmotil):
19 colarji, ki imajo S-IPS matriko:
LG L1910B, L1910S, L1915SV, L1930BNH, L1920B, L1930B
NEC 1980FXi, 1980SXi, 1960NXi-BK, 1980SXi-BK, 1980FXi-BK, 1960NXi, 1970NX, 1970NX-BK
IIyama E481s-b, E481s-s, E481s-w
Philips 190B4CG
Fujitsu-siemens P19-1A
In ti pravis da jih ni veliko...
Poleg tega kako ste sploh zvedli kako matriko ima kdo.
19 colarji, ki imajo S-IPS matriko:
LG L1910B, L1910S, L1915SV, L1930BNH, L1920B, L1930B
NEC 1980FXi, 1980SXi, 1960NXi-BK, 1980SXi-BK, 1980FXi-BK, 1960NXi, 1970NX, 1970NX-BK
IIyama E481s-b, E481s-s, E481s-w
Philips 190B4CG
Fujitsu-siemens P19-1A
In ti pravis da jih ni veliko...
Poleg tega kako ste sploh zvedli kako matriko ima kdo.
ja aleksej nekako tako je.Se pravi 17lcd ima vidno polje kot 19crt, 19lcd kot 21crt itd
Fizikalko tudi nekateri NECi imajo tist premaz.
Fizikalko tudi nekateri NECi imajo tist premaz.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LordWorm ()
Aha vem kaj mislis.
Zanima me se zakaj se ti zdi NEC bolsi nakup kot LG?
Prebral sem si tale (dober) review o NEC1970nx
http://www.digit-life.com/articles2/nec...
Vidim da nima tolk "minus tock", se posebej ce si kupis DVI kabel in si barve skonfiguriras (baje da ima premocno modro).Si ti svojega ze kaj modificiral?
Lahko bi imel bolsi contrast/brightnes ratio, sam jebes to.Po vsej verjetnosti ga bom kupil.
Eden od minusov je:
"uneven screen backlight in borderline conditions"
Si opazil kaj takega??
Zanima me se zakaj se ti zdi NEC bolsi nakup kot LG?
Prebral sem si tale (dober) review o NEC1970nx
http://www.digit-life.com/articles2/nec...
Vidim da nima tolk "minus tock", se posebej ce si kupis DVI kabel in si barve skonfiguriras (baje da ima premocno modro).Si ti svojega ze kaj modificiral?
Lahko bi imel bolsi contrast/brightnes ratio, sam jebes to.Po vsej verjetnosti ga bom kupil.
Eden od minusov je:
"uneven screen backlight in borderline conditions"
Si opazil kaj takega??
Dr_M ::
Se pravi 17lcd ima vidno polje kot 19crt, 19lcd kot 21crt itd
to sploh ni res. to je nateg prodajalcev.
crt monitorji majo dejansko vidno povrsino v povprecju za 1" mansjo od navedene velikosti. se pravi, 19" crt ma se vedno 18" uporabne povrsine.
to sploh ni res. to je nateg prodajalcev.
crt monitorji majo dejansko vidno povrsino v povprecju za 1" mansjo od navedene velikosti. se pravi, 19" crt ma se vedno 18" uporabne povrsine.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
A mi lahko en pove kaj je point tega DVI-ja pri LCD-jih? Kako velika je razlika je v kvaliteti slike in kaj tocno izboljsa ta DVI?
Ker ce pogledam modela 710N in 710T od Samsunga je videti, kot da je razlika samo v tem DVI-ju. Cena enega je pa za 11k visja.
Pa se tole me zanima. Kako pomemben je tisti kontrast. Eni imajo 800:1(ponavadi so to 19"), spet drugi 500:1 ali 600:1 ((ponavdi so to 17 ")
Ker ce pogledam modela 710N in 710T od Samsunga je videti, kot da je razlika samo v tem DVI-ju. Cena enega je pa za 11k visja.
Pa se tole me zanima. Kako pomemben je tisti kontrast. Eni imajo 800:1(ponavadi so to 19"), spet drugi 500:1 ali 600:1 ((ponavdi so to 17 ")
Zgodovina sprememb…
- spremenil: aleksej2 ()
Garrett, nisem ga še dobu (sem službeno v tujini). Stestiram najbrž za vikend. Tudi jaz sem prebral tisti članek, preden sem se odločil, a še vedno mislim, da je best buy - LGja sem videl v živo in ni kaj prida.... Da ne govorim o LGjih s TN matriko, ki so katastrofa po mojem mnenju (stestiral sem L1980U in L1915S).
OmegaM ::
Ja,to tudi mene zanima glede kontrasta!Baje ni prevec vredu ce je prevelik kontrast.Kolko je tisto normalno.Oz, neki min., max?
Ni nam lahko, bo pa boljše!!!
baal24 ::
Garrett33: Nec 1970nx uporabljam dva meseca, je moj drugi monitor z S-IPS matrikoje in je res super monitor, predvsem za pisarniško delo.
Ima odličen kontrast in svetlost (trenutno imam nastavljen kontrast in svetlost na 45%) ter zelo širok vidni kot in ugodno ceno.
Edina pomankljivost, ki jo opisujejo tudi mnogi na forumih, je neenakomerna osvetlitev, ki jo opaziš, ko je ozadje popolnoma črno in je v prostoru kjer imaš monitor tema. In sicer so točno take lise in deloma svetlejši zgornji rob, kot je vidno na testu iz digit-life povezave . Moram pa povedat, da tega pri pisarniškem delu ali surfanju ne opaziš, nekoliko pa je moteče pri gledanju filmov in včasih pri igranju iger, kjer je del zogrnjega roba svetlejši. Podnevi tega ni opazit.
Je pa po drugi strani res, da lahko nastaviš na drugi DV mode (ne me vprašat kaj se zgodi, mislim da nastavi višji gamma) in je zadeva občutno boljša, tako da tudi v igrah, kjer je dosti črnega ozadja, ni problema, če nisi zares preveč občutljiv. Ni pa črna popolnoma črna, tako kot bi si nekateri želeli in ga za zagrete filmofile skoraj ne bi upal priporočat.
Ker nabijam predvsem streljačine lahko zagotovim, da ghostinga ni za opazit (HL2, Doom3, FarCry). Preko DVI vhoda ga še nisem preizkusil, ker zraven ni DVI kabla.
Sam sem tudi zelo dolgo izbiral monitor in še vedno mislim, da če iščeš monitor za širšo uporabo, boš boljšega trenutno za tak denar težko našel, kljub pomankljivostim, ki jih v testu zelo realno opisujejo.
lp,b.
Ima odličen kontrast in svetlost (trenutno imam nastavljen kontrast in svetlost na 45%) ter zelo širok vidni kot in ugodno ceno.
Edina pomankljivost, ki jo opisujejo tudi mnogi na forumih, je neenakomerna osvetlitev, ki jo opaziš, ko je ozadje popolnoma črno in je v prostoru kjer imaš monitor tema. In sicer so točno take lise in deloma svetlejši zgornji rob, kot je vidno na testu iz digit-life povezave . Moram pa povedat, da tega pri pisarniškem delu ali surfanju ne opaziš, nekoliko pa je moteče pri gledanju filmov in včasih pri igranju iger, kjer je del zogrnjega roba svetlejši. Podnevi tega ni opazit.
Je pa po drugi strani res, da lahko nastaviš na drugi DV mode (ne me vprašat kaj se zgodi, mislim da nastavi višji gamma) in je zadeva občutno boljša, tako da tudi v igrah, kjer je dosti črnega ozadja, ni problema, če nisi zares preveč občutljiv. Ni pa črna popolnoma črna, tako kot bi si nekateri želeli in ga za zagrete filmofile skoraj ne bi upal priporočat.
Ker nabijam predvsem streljačine lahko zagotovim, da ghostinga ni za opazit (HL2, Doom3, FarCry). Preko DVI vhoda ga še nisem preizkusil, ker zraven ni DVI kabla.
Sam sem tudi zelo dolgo izbiral monitor in še vedno mislim, da če iščeš monitor za širšo uporabo, boš boljšega trenutno za tak denar težko našel, kljub pomankljivostim, ki jih v testu zelo realno opisujejo.
lp,b.
A mi lahko kdo razloži kakšne matrike obstajajo, en primer LCD-ja in v čem je razlika med njimi? Če je komu, lepo prosim.
Dr_M ::
Mr|ce: na 46 strani je drejc vse lepo napisu
The reason why most of society hates conservatives and
Jaz mam 120 strani, na vsaki strani 20 "postov" in na 46 strani ni drejca nikjer zasledit. Any idea how to find that?
BigFoot ::
Ok, DVI:
Ce imas dobro graficno pogosto (na istem monitorju) med DVIjem in navadnim D-Sub konektorjem prakticno no razlik. Je pa res da ne nekaterih monitorjih so razlike.
Glede primerjave med 710V in 710T, pa ni razlika samo v DVIju. 710T je pac boljsi monitor (tudi ce ga uporabljas preko D-Sub izhoda na grafi). Tako da ce se odlocal med tema dvema, bi ti definitivno priporocal 710T.
EDIT: a ja, glede kontrasta je pa tako. Dejsto je da vecji kontrast je boljsi. Problem je v tem da razlicne firme merijo kontrast na razlicne nacine. Tako da ima v praksi lahko monitor s kontrastom 500:1 boljsi kontrast kot en z 800:1.
Najboljse je pa da si monitorje ogledas osebno, in se pripricas da ti je slika vsec.
Ce imas dobro graficno pogosto (na istem monitorju) med DVIjem in navadnim D-Sub konektorjem prakticno no razlik. Je pa res da ne nekaterih monitorjih so razlike.
Glede primerjave med 710V in 710T, pa ni razlika samo v DVIju. 710T je pac boljsi monitor (tudi ce ga uporabljas preko D-Sub izhoda na grafi). Tako da ce se odlocal med tema dvema, bi ti definitivno priporocal 710T.
EDIT: a ja, glede kontrasta je pa tako. Dejsto je da vecji kontrast je boljsi. Problem je v tem da razlicne firme merijo kontrast na razlicne nacine. Tako da ima v praksi lahko monitor s kontrastom 500:1 boljsi kontrast kot en z 800:1.
Najboljse je pa da si monitorje ogledas osebno, in se pripricas da ti je slika vsec.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BigFoot ()
Mr|ce,read it:
Trenutno obstajajo tri (3) tehnologije izdelave TFT LCD displayev:
-IPS
-MVA/PVA
-TN
IPS: najstarejša od tehnologij, dobra reprodukcija barv (16.7M) in zanimivo, kljub >25ms odzivnem času se izjemno dobro obnese tudi v hitrih igrah. Predvajanje filmov je perfektno, zato jo tudi uporabljajo nekateri LCD TVji. Večina displayev od 20' naprej uporablja to tehnologijo še danes (Dell, HP,...). 19' so redke, eden njih je IIyama 481.
PVA/MVA: novejša tehnologija od IPS-a z izjemno reprodukcijo barv (16.77M) in ostrino, ter odzivnim časom >20ms. Problem te tehnologije je ker je odzivni čas še vedno neprimeren za hardcore gamerje in namenske igralne postaje. Za občasno igranje se pa IMO odnese odlično (ghosting je opazen a ne preveč moteč, ker so ostrina in barve naravnost enkratne in po mojem mnenju odtehtajo ghosting). Pri "hitrih" filmih se ravnotako obnese super če jih le ne gledate fullscreen iz pol metra. Praktično je iz >1m v akcijskih scenah filmov ghosting neopazen. Za namizno delo (office, programming, foto, cad) je čista 5tka. Primer 19' monitorja s to tehnologijo je 193p.
TN: najnovejša tehnologija narejena predvsem iz potreb gejmerjev po nizkem odzivnem času, ki je >8ms. Ghosting je v praksi neopazen. Problem teh monitorjev je, ker prikazujejo le 256k barv, navidezno (na papirju) pa 16.2M. V špilih se obnese odlično, kak office mu tudi ne dela težav, problemi se pa pojavijo drugje. Filmi izgledajo "sprani", a še vedno zadovoljivo iz večje razdalje, za kako (profesionalno) foto urejanje in izdelavo strani ga nebi priporočal, ker nekaterih odtenkov barv ne prikaže pravilno. Problemi s to tehnologijo so tudi v osvetlitvi celotne vidne površine, ki je dostikrat neenakomerna do te mere, da je desni (al zgornji) del monitorja bolje osvetljen od levega (al spodnjega) in zato tudi predvajane barve niso iste pa še po branju tekstov te začne glava bolet. To velja pazit pri nakupu, nimajo pa problemov z osvetljitvijo vsi TN monitorji, le moja izkušnja z Hyundaiem L90d+ in po branju forumov vidim da nekateri tudi izkušajo "bleeding" tudi pri ostalih znamkah. Predstavnika te tehnologije v seriji 19' sta Samsung 913N in Hyundai L90d+.
-IPS
-MVA/PVA
-TN
IPS: najstarejša od tehnologij, dobra reprodukcija barv (16.7M) in zanimivo, kljub >25ms odzivnem času se izjemno dobro obnese tudi v hitrih igrah. Predvajanje filmov je perfektno, zato jo tudi uporabljajo nekateri LCD TVji. Večina displayev od 20' naprej uporablja to tehnologijo še danes (Dell, HP,...). 19' so redke, eden njih je IIyama 481.
PVA/MVA: novejša tehnologija od IPS-a z izjemno reprodukcijo barv (16.77M) in ostrino, ter odzivnim časom >20ms. Problem te tehnologije je ker je odzivni čas še vedno neprimeren za hardcore gamerje in namenske igralne postaje. Za občasno igranje se pa IMO odnese odlično (ghosting je opazen a ne preveč moteč, ker so ostrina in barve naravnost enkratne in po mojem mnenju odtehtajo ghosting). Pri "hitrih" filmih se ravnotako obnese super če jih le ne gledate fullscreen iz pol metra. Praktično je iz >1m v akcijskih scenah filmov ghosting neopazen. Za namizno delo (office, programming, foto, cad) je čista 5tka. Primer 19' monitorja s to tehnologijo je 193p.
TN: najnovejša tehnologija narejena predvsem iz potreb gejmerjev po nizkem odzivnem času, ki je >8ms. Ghosting je v praksi neopazen. Problem teh monitorjev je, ker prikazujejo le 256k barv, navidezno (na papirju) pa 16.2M. V špilih se obnese odlično, kak office mu tudi ne dela težav, problemi se pa pojavijo drugje. Filmi izgledajo "sprani", a še vedno zadovoljivo iz večje razdalje, za kako (profesionalno) foto urejanje in izdelavo strani ga nebi priporočal, ker nekaterih odtenkov barv ne prikaže pravilno. Problemi s to tehnologijo so tudi v osvetlitvi celotne vidne površine, ki je dostikrat neenakomerna do te mere, da je desni (al zgornji) del monitorja bolje osvetljen od levega (al spodnjega) in zato tudi predvajane barve niso iste pa še po branju tekstov te začne glava bolet. To velja pazit pri nakupu, nimajo pa problemov z osvetljitvijo vsi TN monitorji, le moja izkušnja z Hyundaiem L90d+ in po branju forumov vidim da nekateri tudi izkušajo "bleeding" tudi pri ostalih znamkah. Predstavnika te tehnologije v seriji 19' sta Samsung 913N in Hyundai L90d+.
Hvala. Torej IPS ali PVA/MVA matriko mora imeti. Kaj se meni samo zdi ali je nekdo omenjal S-IPS matriko?
lambda ::
S-IPS je nekoliko novejša različica IPS matrike, če se ne motim.
Ali si tukaj kdo lasti LG 1720P? Gre za to, da sta 1720B in 1720P postala zelo poceni (oba imata S-IPS matrike), se pa na testih prvi ne obnese najbolje, za drugega pa teh praktično ne najdeš. Mogoče je 1720p boljši ...
Ali si tukaj kdo lasti LG 1720P? Gre za to, da sta 1720B in 1720P postala zelo poceni (oba imata S-IPS matrike), se pa na testih prvi ne obnese najbolje, za drugega pa teh praktično ne najdeš. Mogoče je 1720p boljši ...
Baal24 hvala za info!Jezen sem na te proizvajalce lcdjev.Zmeri ga nekje usirjejo.
To neenakomerno osvetlitev imam pri trenutnem lcdju, vendar v bolj kriticnem smislu-osvetlitev se veca oz manjsa diagonalno.Fora ni v tem da bi jaz to pogosto opazil, ampak da me zaradi tega bolijo oci/glava, ce predolgo bulim vanj.Max 2uri na dan lahko.
Spilam redko in pri manjsi svetlobi, ampak filme pa vedno gledam v temi (imam rulete)
Baal24 kaj pa glede modre barve, si kej opazil cudnega?Tam na digit-life je namig da se da barve porihtat s programi.
Slisi se kr ok, ceprav sem se mal v dilemi.A slucajno prihaja kaj novega da bi se splacalo cakat?
To neenakomerno osvetlitev imam pri trenutnem lcdju, vendar v bolj kriticnem smislu-osvetlitev se veca oz manjsa diagonalno.Fora ni v tem da bi jaz to pogosto opazil, ampak da me zaradi tega bolijo oci/glava, ce predolgo bulim vanj.Max 2uri na dan lahko.
Spilam redko in pri manjsi svetlobi, ampak filme pa vedno gledam v temi (imam rulete)
Baal24 kaj pa glede modre barve, si kej opazil cudnega?Tam na digit-life je namig da se da barve porihtat s programi.
Slisi se kr ok, ceprav sem se mal v dilemi.A slucajno prihaja kaj novega da bi se splacalo cakat?
gildo ::
Pozdravljeni!
Prvič kupujem LCD monitor, ki ga bom uporabljal predvsem za pisarniško delo, morda občasno za kak film. Sem malo brskal po internetu in po tem forumu. Najprej je bil moj namen kupiti 17" zaslon, pri čemer so mi v oči padli spodnji modeli. Kaj bi priporočali izmed njih?
ACER AL1715s 62.490,00 SIT
PHILIPS 170S5FS 61.538,40 SIT
SONY SDM-S73H 69.990,00 SIT
LG L1730S GNT 61.990,00 SIT
YUSMART TFT JT178MP 47.900 SIT
Mi je pa prijatelj danes rekel, da je imajo 17" resolucijo 1200x1024, kar naredi precej male črke, in da, čeprav lahko nekatere fonte povečaš, imaš s tem še vedno lahko probleme. Zato sem začel razmišljati tudi o 19". Tu pa sem opazil predvsem spodnja dva modela. Kateri je primernejši?
SAMSUNG 913N TCO 03 Silver 95.659,00 SIT
LG L1915S 19" 12ms 82.990,00 SIT
Prosim za vaše mnenje o celotni zadevi. Lep pozdrav ,
Andrej
Prvič kupujem LCD monitor, ki ga bom uporabljal predvsem za pisarniško delo, morda občasno za kak film. Sem malo brskal po internetu in po tem forumu. Najprej je bil moj namen kupiti 17" zaslon, pri čemer so mi v oči padli spodnji modeli. Kaj bi priporočali izmed njih?
ACER AL1715s 62.490,00 SIT
PHILIPS 170S5FS 61.538,40 SIT
SONY SDM-S73H 69.990,00 SIT
LG L1730S GNT 61.990,00 SIT
YUSMART TFT JT178MP 47.900 SIT
Mi je pa prijatelj danes rekel, da je imajo 17" resolucijo 1200x1024, kar naredi precej male črke, in da, čeprav lahko nekatere fonte povečaš, imaš s tem še vedno lahko probleme. Zato sem začel razmišljati tudi o 19". Tu pa sem opazil predvsem spodnja dva modela. Kateri je primernejši?
SAMSUNG 913N TCO 03 Silver 95.659,00 SIT
LG L1915S 19" 12ms 82.990,00 SIT
Prosim za vaše mnenje o celotni zadevi. Lep pozdrav ,
Andrej
Ko sem že mislil, da je moja odločitev dokončna, preberem tole in sem spet na začetku...
Zdaj vem spet samo to, da moram nujno kupiti 17'' LCD... Bom pa še malo brskal po forumih... Ni hudič, da ne bom našel vsestransko primernega in za razumljivo ceno...
P.S. Če koga zanima, v BOF-u dobite ob nakupu novega Samsunga 10% popust...če prinesete svoj stari monitor...zanimivo...
Se eno pomembno vprasanje imam. Sedaj uprabljam na 17" CRT monitorju 800x600 resolucijo. Taksna velikost mi ustreza. Nekaj sem pa slisal, da imajo LCD-ji nastimano svojo optimalno resolucijo dosti visje. Ne bi rad ob nakupu 17" LCD-ja imel dosti visjo resolucijo in posledicno manjsi tekst in vse ostalo. Koliko je to res, da imajo LCD-ji nastimano resolucijo na tocno doloceno stevilko in ne tako kot CRT-ji, kjer lahko brez problema uporabljas tako 800x600 kot 1024x786?
BigFoot ::
LCDji imajo t.i. nativno resolucijo. Za 17" in 19" je to 1280x1024. Ce bos uporabljal kaksno drugo resolucijo bo slika po domace povedano za en k.
Sej to je pol problem. Jest si res ne znam predstavlat tko mejhne slike pr 17" monitorju. Ok sej mogoce bi se slo pr 19", sam pr mansimu pa nvem kako bi se jst navadu na tako mejhno sliko...
baal24 ::
Garret33: ja, sem še enkrat prebral članek, pa mi ni čisto jasno. O kalibraciji moram priznat nimam pojma. Meni se ne zdi, da bi bilo karkoli z barvami narobe, tudi z modro ne. Če bi hotel to ugotovit, bi moral imet verjetno še en monitor ali pač nekaj za primerjavo. Bom malo pogledal kakšni programi obstajajo za kalibracijo in kako se to izvede.
Sicer so pa barve zelo žive in kontrastne, tako da glede samega predvajanja filmov je zadeva super, razen teh lis, ki so dokaj neenakomerno razporejene na črnem robu, ki ostane, ker je film v 16:9. Je pa ta lisa pri meni vidna samo ob zgornjem robu.
Kolikor sem zaenkrat spremljal nekih strašnih novosti ni za prilčakovat. NEC je sicer izdal naslednika 1980SX z S-IPS matriko, ki pa stane okrog 800 evrov, za kar dobiš skoraj dva 1970nx.
lp,b.
Sicer so pa barve zelo žive in kontrastne, tako da glede samega predvajanja filmov je zadeva super, razen teh lis, ki so dokaj neenakomerno razporejene na črnem robu, ki ostane, ker je film v 16:9. Je pa ta lisa pri meni vidna samo ob zgornjem robu.
Kolikor sem zaenkrat spremljal nekih strašnih novosti ni za prilčakovat. NEC je sicer izdal naslednika 1980SX z S-IPS matriko, ki pa stane okrog 800 evrov, za kar dobiš skoraj dva 1970nx.
lp,b.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: baal24 ()
Keyser Soze ::
Že v temi o zdrravju LCDjeve me je zanimalo, pa nisem vprašal. Kako lahko sploh kaj narediš na takšni resoluciji. Bodisi pišeš dokumente, surfaš po netu, uporabljaš CAD programe??? To je praktično nemogoče karkoli naredit.
Sicer pa se da nastavit velikost fontov in vsega kar gledaš na zaslonu. In pač povečaš zadeve do te mere, da ustrezajo resolucjij 800*600.
P.S.: Zdaj pa samo še reči, da imaš 1024MB rama, a ga uporabljaš le 128, da zadeve ne delujejo prehitro?
Sicer pa se da nastavit velikost fontov in vsega kar gledaš na zaslonu. In pač povečaš zadeve do te mere, da ustrezajo resolucjij 800*600.
P.S.: Zdaj pa samo še reči, da imaš 1024MB rama, a ga uporabljaš le 128, da zadeve ne delujejo prehitro?