» »

Power supply in napetosti

Power supply in napetosti

jnitro ::

Imam nekaj težav za napajalniki (adapterji) za nekaj elektronskih komponent. Moje poznavanje električnih napetosti, uporov in moči je precej omejeno, zato bi potreboval nekaj razjasnitev.

Part 1: Wireless Router
Danes se je Asusov ruter (WL-500gP v1) čez noč odločil, da se bo obnašal, kot da je brickan. Ob zagonu se prižgejo vse led lučke in ostanejo prižgane (v normalnih pogojih zasvetijo in se ugasnejo). Stric google pravi, da gre za težavo s power adapterjem, ki naj bi s časom začel iztiskati iz sebe prenizko napetost. Rešitev naj bi bila menjava. Ker mi je ruter služil bp že kar nekaj let, sem po ebayu poiskal kitajske alternative in našel tole:

http://www.ebay.co.uk/itm/350659199316
100V - 240V AC to DC power Adapter Charger
Input : 100V-240V 50/60Hz
Output : DC 5V 2.5A / 2500mA
Out put adaptor jack size : 5.5mm x 2.1mm
the adapters Connector inside positive (+) outside negative (-)

Specifikacije za ruter (pretipkano iz original adapterja):
INPUT: 100-240V 50/60Hz 0.4A MAX
OUTPUT +5V 2.5A 12.5W MAX
Polarisation + on the inside, - on the outside

Kar se mene tiče se številke ujemajo, ampak vseeno bi rad še potrditev, da je to to. Sem pisal prodajalcu, pa pravi, da se ne spozna na to in da mi ne more ne potrdit ne zanikat.

Part 2: PC zvočniki
Kolega je našel v omari Creativove zvočnike (FPS 1500), ki delujejo povsem zadovoljivo, vendar so brez adapterja. Po specifikacijah naj bi potrebovali 13.5V 1.8A napajalnik. V omari sem našel napajlnik od neke druge naprave, z 1000mA (1A) in 12V. Zvočniki delujejo že kakšen teden, vendar me zanima, ali lahko pride do kakšnih težav. Ne bi rad česa skuril, predvsem ostalih stvari v bližini, za zvočnike ni tak problem.

Torej vprašanje pod črto, kako je z amperi in volti, koliko odstopanja gor/dol prenesejo naprave in v katero smer je bolje, da ima adapter višjo ali nižjo napetost ipd.?

Hvala za vse odgovore :)

einstein :P ::

ja, tisto z adapterjem za router bo delovalo, samo glej, da je vtikač tudi enake velikosti preden naročiš.

glede zvočnikov: tudi v redu, nič se ne bo skurilo.

lp
STAY OUT OF MY TERRITORY!

beeone ::

Pozdravljen
Da ti malo razjasnim za nadaljno nakupovanje, ne samo za ta primer :)

Zmeraj mora biti napetost ista, pri napajalniku (adapter) in porabniku (ruter, zvočniku), in za primere, ki so narejeni za v avto so dopustne napetosti od cca. 11-14V.
Pri tokovih je pa tako. Izvor (napajalnik) mora imeti nazivno zmeraj večji max tok kot porabnik, da vse obratuje kot bi moralo vsaj toliko časa kot bi moralo...
Tako da kar se tvojih zvočniku tiče... delalo bo, samo ne jih na polno moč turirat predolgo ali boljše sploh nič. Za zmerno glasnost pa bo delalo brez problema :)

einstein :P ::

jah, kar se tiče zvočnikov, če boš navijal, malo pošlataj adapter, da se ne pregreva.
STAY OUT OF MY TERRITORY!

Zgodovina sprememb…

jnitro ::

Super, najlepše hvala. Pri zvočnikih sem že opazil, da če jih navijem do konca jim zmanjka napajanja. Glede na to, da so v kuhinji predvsem za ambientalno ozadje med kuhanjem ne bi smelo biti problema z navijanjem :)

Vhodna napetost je 220V pri nas (110 v US) in je konstantna če prav razumem? Pri izhodni pa potem če ima adapter višje V je ok (ni nevarnosti, da se kaj preobremeni?), če pa ima nižje, porabniku lahko zmanjkuje energije (adapter pa se lahko pregreva, ker poskuša iztisnit več, kot zmore)? Kako pa je z amperi? Kakšno vlogo imajo?

All ::

Tele napajlniki iz kitajske so tko tko kar se deklariranih moči tiče...
sm naroču enga ravno za tak router pa se je napajlnik sesedu ob priključitvi.

jnitro ::

All je izjavil:

Tele napajlniki iz kitajske so tko tko kar se deklariranih moči tiče...
sm naroču enga ravno za tak router pa se je napajlnik sesedu ob priključitvi.


Hm, sem jih našel tudi nekaj, ki naj bi bili prav za ta model, vendar so vsi okrog 10€, kar se mi zdi nesmiselno. Raje potem teh deset evrov dam na stran in kupim nov, novejši ruter. Predvsem mi je pa zanimivo dejstvo, da je ta originalni sploh pokleknil ... Nisem vedel, da se lahko adapter obnaša kot baterija, ki z leti zgubi na moči ...

potepuh ::

če imaš opremo za lotanje lahko v original napajalniku od routerja menjaš kondenzator pa bo spet delalo, je serijska napaka, imam istega pa sem že 2x menjaval


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

UPS - izračun časa delovanja ?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
3711041 (3392) FireSnake
»

Električne vtičnice v Evropi

Oddelek: Pomoč in nasveti
102210 (1885) konspirator
»

Polnilec za prenosnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
292926 (1820) solatko
»

osnove o motorčku, napajanje le tega

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
101797 (1531) int47
»

nadomesten napajalnik za laptop - V, W in A

Oddelek: Pomoč in nasveti
143117 (2511) ameba

Več podobnih tem