Forum » Kaj kupiti » Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?
Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?
Temo vidijo: vsi
koyotee ::
Samo body ima 1,5kg. Ko obesis gor kak zoom objektiv, bos hitro cez 2kg, kar za celodnevno prenašanje naokoli ni niti najmanj praktično.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
seminal ::
D7000 je že kar dinozaver. KAteri objektivi pa so zraven? če so dobri se zardi objektivov splača vzet, ti ostanejo body pa menjaš čez čas.
Katera 2 objektiva?
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Sssaga ::
Pozdravljeni!
Zanimam se za nakupo novega fotoaparata znamke Nikon model D3300 in me čudi, zakaj je nov izdelek tako poceni na amazon.de strani?
V Sloveniji in Avstriji 400€ ali več.
https://www.amazon.de/Nikon-D3300-18-55...
Verjetno amazon(.de) ne podpira paypal-a ali pač?
Hvala!
Zanimam se za nakupo novega fotoaparata znamke Nikon model D3300 in me čudi, zakaj je nov izdelek tako poceni na amazon.de strani?
Hvala!
bluefish ::
Povsem možno, da bo tale "trgovec" poniknil oziroma bil odstranjen. Je nov, nima drugih izdelkov, ni konkretnejših informacij,...
Sssaga ::
Kaj pa tale:
http://www.ebay.de/itm/NIKON-D-3300-18-...
Tretirano kot novo, a z odprto embalažo, nakup izveden pred slabim mesecem dni v Nemčiji. Malenkost zbita cena, zraven pa še tripod. Prodajalec očitno na odličnem glasu.
Ups, brez tripoda je ta.
http://www.ebay.de/itm/NIKON-D-3300-18-...
Tretirano kot novo, a z odprto embalažo, nakup izveden pred slabim mesecem dni v Nemčiji. Malenkost zbita cena, zraven pa še tripod. Prodajalec očitno na odličnem glasu.
Ups, brez tripoda je ta.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Sssaga ()
alesen ::
Zdravo!
Moj prvi post. Sem amaterski fotograf bolj ali manj narejen za auto nastavitve. Imam LG G2 in Sony Powershot SX110 IS. Razmišljam o nakupu novega aparata za slikanje. Iščem nekaj za splošno in predvsem, da bo naredilo dobre posnetke otrok v slabih svetlobnih pogojih (rojstnodnevne zabave doma ipd, otroci se zelo hitro naveličajo slikanja in so težko pri miru, tako da imam običajno na voljo samo nekaj posnetkov, ki so potem milo rečeno slabi). Glede na prebrano na www sedaj izbiram med telefonom LG G5 ali aparatoma Sony A6000 16-50 oz. Sony DSC-RX100M3. Se pravi v rangu 600 - 850 eur.
Imam dve vprašanji: 1. kaj bi vi izbrali od tega ali celo kaj tretjega primerljivega 2. ali je slika (omenjeni pogoji) kamere na telefonu povsem primerljiva tistim od fotoaparata (v tem primeru imam raje telefon, drugače pa najprej želim imeti dobre fotografije, telefon že imam).
Že vnaprej vsem hvala za odgovore.
lp
Moj prvi post. Sem amaterski fotograf bolj ali manj narejen za auto nastavitve. Imam LG G2 in Sony Powershot SX110 IS. Razmišljam o nakupu novega aparata za slikanje. Iščem nekaj za splošno in predvsem, da bo naredilo dobre posnetke otrok v slabih svetlobnih pogojih (rojstnodnevne zabave doma ipd, otroci se zelo hitro naveličajo slikanja in so težko pri miru, tako da imam običajno na voljo samo nekaj posnetkov, ki so potem milo rečeno slabi). Glede na prebrano na www sedaj izbiram med telefonom LG G5 ali aparatoma Sony A6000 16-50 oz. Sony DSC-RX100M3. Se pravi v rangu 600 - 850 eur.
Imam dve vprašanji: 1. kaj bi vi izbrali od tega ali celo kaj tretjega primerljivega 2. ali je slika (omenjeni pogoji) kamere na telefonu povsem primerljiva tistim od fotoaparata (v tem primeru imam raje telefon, drugače pa najprej želim imeti dobre fotografije, telefon že imam).
lp
Imam a6000 dobre 3 mesece. Slike super, ampak 16-50 najbrž ne bo dovolj. Za začetek bo seveda vrh glave, potem pa ti bo zmanjkalo zooma. Jaz sem zraven vzel 18-105/4, torej si že že na dvakratniku cene fotoaparata. Zraven pa imam še 12mm, 30mm in 50mm fiksne objektive, stojalo, zunanji fleš(ker s kakim daljšim objektivom, se vidi senca na sliki, če ne usmeriš malo navzgor) 2 dodatni bateriji, par kartic, polnilec, torbo in razne pripomočke za čiščenje. Šparam pa za 70-200/2.8 GM(3000€), še par let pa bo Če ti bo aparat 99% časa stal na polici, vzemi raje rx100 ali kaj podobnega, kar spraviš v žep. Sicer tudi a6000 z majhnim objektivom spraviš v malo večji žep, vendar takih ni veliko.
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
lonewolf_ ::
Jaz sem lani oktobra nabavil D3300 za 270€ v mercatorju z 18-55 objektivom... Je pa že D3400 veni, če se ne motim, tako da ne vem, zakaj so 3300-ki nabili ceno.
Pozdravljeni!
Hvala!
R7 5700G + NH-U12P SE2 | Ballistix 2x8Gb 3000MHz
Mortar Titanium | P1 500GB | Exos 3TB | SSD MX500 1TB
beQuiet 700W Gold | Fractal Design Define S
Mortar Titanium | P1 500GB | Exos 3TB | SSD MX500 1TB
beQuiet 700W Gold | Fractal Design Define S
blackbfm ::
1. kaj bi vi izbrali od tega ali celo kaj tretjega primerljivega
Moje izkušnje, jaz imam fuji X100S in sem res zadovoljen, tudi indoor fotke so solidne. Ima APS velikost senzorja, zaslonko F2.0 in fiksen objektiv (35mm eq) brez zooma. Edina stvar ki pogrešam je face detection avtofokus, ki pa naj bi ga imel novejši X100T model. Sta pa žal ta dva modela precej draga ker je zelo kompaktna zadeva, verjetno dobiš klasičen dslr s podobnim objektivom ceneje.
2. ali je slika (omenjeni pogoji) kamere na telefonu povsem primerljiva tistim od fotoaparata (v tem primeru imam raje telefon, drugače pa najprej želim imeti dobre fotografije, telefon že imam).
Ni primerljva, svetlobna leta razlike.. Kot da bi primerjal vodenke in fotografijo. Verjetno si opazil kakšne zmazke zna narest g2
schurda ::
RX100 je napreden kompakt in je brez veze špandat toliko denarja za auto nastavitve.
Ja, moj kolega je tudi kupil D3300 v Mercatorju, mislim, da za 300€.
Zdravo!
lp
Ja, moj kolega je tudi kupil D3300 v Mercatorju, mislim, da za 300€.
Jaz sem lani oktobra nabavil D3300 za 270€ v mercatorju z 18-55 objektivom... Je pa že D3400 veni, če se ne motim, tako da ne vem, zakaj so 3300-ki nabili ceno.
Pozdravljeni!
Hvala!
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: schurda ()
RX100 je napreden kompakt in je brez veze špandat toliko denarja za auto nastavitve
Kaj je narobe z avto nastavitvami? V praksi je prevec zamudno nastaljat vse posebej, sploh ce ni namenskih gumbov in moras hodit v meni
Sicer pa rx100 ni lih za low light, hitro dobi tisto telefonsko kvaliteto.. Majhen senzor pac
Majhen senzor 1"?
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Kakšno vezo ima majhen senzor z low light? Me prav zanima...
alesen ::
Hvala vsem za mnenja! Tista primerjava blackbfm z vodenkami mi je še posebej všeč. Za moj G2 vsekakor drži, me je pa zanimalo ali ima kdo izkušnje s kamerami pri novejših telefonih, recimo G5, če naredijo bolj primerljivo sliko fotoaparatom v low light .
Glede low light tudi mene zanima koliko vpliva velikost senzorja na kvaliteto slike ob upoštevanju auto nastavljanja fotoaparata.
Glede low light tudi mene zanima koliko vpliva velikost senzorja na kvaliteto slike ob upoštevanju auto nastavljanja fotoaparata.
Praviloma pade vec svetlobe gor (na vecji senzor) , a to je treba posebej razlagat :p
Majhen senzor 1"?
Ce primerjas z aps in full frame je relativno majhen ja. Za v zep je tak digitalc super, kaj vec pa tko tko
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: blackbfm ()
fujtajksel ::
¸
Sicer pa rx100 ni lih za low light, hitro dobi tisto telefonsko kvaliteto.. Majhen senzor pac
Hja no, je precej večji od telefonskega. Pa tudi manjši od mFT, APS/C(DX).
Je pa še podobna splošna lestvica standardov optične kvalitete (navijanje specifikacij na račun distorzije vinjetiranja itd): najbolj navite so telefonske kamere, sledijo kompakti, potem ta naviti kit objektivi (tisti ki izgledajo premajhni da bi bili resnični), potem običajni kit objektivi itd.
Za majhen denar mislim da dobiš zdaj najboljšo kvaliteto in priročnost s kakšnim majhnim DSLR a la D3x00. Če imaš rajši majhnega je logično gledat brezzrcalce, ampak novi so cenovno naviti, pri cenejših starejših pa se bolj pozna zaostanek tehnike, pa izbira objektivov je zelo problematična (pri tem da že pri DX objektivih ni nevemkaj).
Telefonske kamere so sicer v zadnjem času zelo napredovale, so pa senzorji majčkeni in optika zelo specifikacijsko navita in še prostorsko omejena, čudežev pač ne moreš pričakovat. Ni zooma (par zadnjih telefonov ima dve kameri z različno goriščnico ampak je ena slabša), zaslonka je fiksna. Je pa vedno v žepu.
To je sicer res, res pa je, da senzorji stalno napredujejo. Novejši so v lowlight bistveno boljši.
Praviloma pade vec svetlobe gor (na vecji senzor) , a to je treba posebej razlagat :p
Majhen senzor 1"?
Ce primerjas z aps in full frame je relativno majhen ja. Za v zep je tak digitalc super, kaj vec pa tko tko
Majhen senzor 1"?
Še vedno večji kot 99,9% vseh consumer kompaktov, ki imajo 1/2.3".
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Nič, ker ti vklopi fleš.
Fotke z (vgrajenim) flesom izpadejo grozno nenaravno. Jaz ga nikol ne uporabljam.
V pogojih kjer manjsi deluje ze preko svojih zmožnosti (iso na max in dolg cas osvetlitve), imas na vecjem se nekaj rezerve. Imas vecji dinamični razpon v vseh svetlobnih pogojih, na auto ali pa brez
Okapi ::
. Če imaš rajši majhnega je logično gledat brezzrcalce, ampak novi so cenovno naviti, pri cenejših starejših pa se bolj pozna zaostanek tehnike, pa izbira objektivov je zelo problematična (pri tem da že pri DX objektivih ni nevemkaj).Mikro 4/3 ima zelo veliko izbiro objektivov. In to brez potrebe po adapterju.
Lonsarg ::
RX100 ima cirka faktor 2 manjši senzor od Recimo Sony A6000. Ampak je pa vgrajena RX100 leča cirka faktor 2 hitrejša od Sony kit 16-50, tak da se približno pogliha(no A6000 ima vseeno nekaj prednosti tudi z kit lečo).
Skratka RX100 je DSLR-like zadevca, kar se količine svetlobe tiče(torej najpomembnejša zadeva). Ne podcenjevat 1" senzorjev, ker je veliko lažje delati hitrejše leče za njih, kot za večje senzorje.
Skratka RX100 je DSLR-like zadevca, kar se količine svetlobe tiče(torej najpomembnejša zadeva). Ne podcenjevat 1" senzorjev, ker je veliko lažje delati hitrejše leče za njih, kot za večje senzorje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
N0t0ri0us ::
Evo na hitro slikano.. primerjava rx100 in 13 mp kitajska kamera (lenovo vibe p1).
Lg g2 ima mogoče malenkost slabšo oz morata biti tam-tam
1. slika: Vključeni dve luči, dobra svetloba za prostor
2. slika Vključena ena luč, povprečno osvetljen prostor
3. slika Vključen samo 24" monitor
Lg g2 ima mogoče malenkost slabšo oz morata biti tam-tam
1. slika: Vključeni dve luči, dobra svetloba za prostor
2. slika Vključena ena luč, povprečno osvetljen prostor
3. slika Vključen samo 24" monitor
evo še moja primerjava, tu se lepo vidi razlika v velikosti senzorja
G2 je slikano z normal mode, sem opazil da sploh NE zapisuje vseh exif podatkov v slabi svetlobi Na intelligent auto sicer zapiše vrednosti: iso 2100, exposure 1/6, f2.4
x100s nastavljen samo max exposure time, ostalo avtomatika, torej vrednosti: iso 4000, exposure 1/30, f2.0 ... torej praktično podvojen iso, 5x krajši čas osvetlitve pa je fotka še vedno neprimerljivo boljša
G2 je slikano z normal mode, sem opazil da sploh NE zapisuje vseh exif podatkov v slabi svetlobi Na intelligent auto sicer zapiše vrednosti: iso 2100, exposure 1/6, f2.4
x100s nastavljen samo max exposure time, ostalo avtomatika, torej vrednosti: iso 4000, exposure 1/30, f2.0 ... torej praktično podvojen iso, 5x krajši čas osvetlitve pa je fotka še vedno neprimerljivo boljša
N0t0ri0us ::
fotoaparat
1/30 s f/1,8 10,4 mm iso 500
1/20 s f/1,8 10,4 mm iso 800
1/4 s f/1,8 10,4 mm iso 2000
telefon
1/20 s f/2,2 3,68 mm iso 1177
1/10 s f/2,2 3,68 mm iso 1551
1/8 s f/2,2 3,68 mm iso 2000
1/30 s f/1,8 10,4 mm iso 500
1/20 s f/1,8 10,4 mm iso 800
1/4 s f/1,8 10,4 mm iso 2000
telefon
1/20 s f/2,2 3,68 mm iso 1177
1/10 s f/2,2 3,68 mm iso 1551
1/8 s f/2,2 3,68 mm iso 2000
dj_uro ::
telefon da lepše barve ven, vendar bolj zrnate...
V zgoraj omenjenem primeru raje vidim, da mi slika s telefonom kot z RX100
V zgoraj omenjenem primeru raje vidim, da mi slika s telefonom kot z RX100
vw-klub.si
Barve lahko nastaviš na aparatu ali v post produkciji. Odstranjevanje šuma je pa drug biznis.
nejcek74 ::
Samo white balance je napacen pri prvi seriji slik s fotkica, tiste s telefona so pa preprosto obupne, me prav zanima ce lahko se kaj potegnes iz njih v PS-u, recimo da bi bilo malo vec dinamicnega kontrasta ne da bi slika dobila premocan "fake" izgled.
vrunc ::
Pozdravljeni, ker sem bolj amater na tem področju in za hčerko iščem en fotoaparat me zanima razlika med Nikon D3300 + AF-P 18-55 NON-VR in Nikon 1S2. Kakšne so prednosti enega in drugega.
D3300 je odličen vstopni klasični SLR, primeren za učenje, z odličnim čipom. Objektivov za zamenjat imaš neomejeno. Da se ga dobiti za 300€ v kakšni akciji (npr. Mercator, Leclerc). Za tako ceno dobiš res veliko.
https://www.amazon.com/Sony-Mirrorless-...
To je trenutno največ, kar se dobi za ta denar. Cca 200€ ceneje kot običajno.
To je trenutno največ, kar se dobi za ta denar. Cca 200€ ceneje kot običajno.
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Ker kupujem fotoaparat za družinsko slikanje in kakšen izlet in nisem ravno nek ekspert kaj je v tem trenutku in, sem se odločil da povprašam kar tukaj.
Torej odločil sem se, da bi najraje vzel rabljenega, nekaj gledam na bolhi (če ima kdo kakšen predlog po ogledu oglasov - sem iz Celja), kompakten, za razumno ceno tudi brez zrcalnega in da ima tudi nekaj ročnih nastavitev. Katere firme je, mi ni prioriteta, dobrodošel je zoom vsaj 10x. Če ima kdo doma kakšnega, ki ga ne uporablja lahko tudi na ZS.
Torej odločil sem se, da bi najraje vzel rabljenega, nekaj gledam na bolhi (če ima kdo kakšen predlog po ogledu oglasov - sem iz Celja), kompakten, za razumno ceno tudi brez zrcalnega in da ima tudi nekaj ročnih nastavitev. Katere firme je, mi ni prioriteta, dobrodošel je zoom vsaj 10x. Če ima kdo doma kakšnega, ki ga ne uporablja lahko tudi na ZS.
Čim novejši je, boljši čip je notri, zato ne kupuj preveč starega. Novejši imajo manj šuma, boljše barve, večji dinamični razpon.
Glede na tvoj opis z ročnim nastavitvami, bi rabil nekaj takega kot Sony HX-90. Ima praktično vse, kar imajo "veliki".
Glede na tvoj opis z ročnim nastavitvami, bi rabil nekaj takega kot Sony HX-90. Ima praktično vse, kar imajo "veliki".
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: koyotee ()
Ja lej, to moras vzeti v zakup. 90% fotk, ki jih turisti delajo s point and shoot fotkiči, je brez zuma.
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
itaq!
Samo zum je 3x.
večji kot je razpon zooma, slabša bo kvaliteta fotke
Ja lej, to moras vzeti v zakup. 90% fotk, ki jih turisti delajo s point and shoot fotkiči, je brez zuma.
Meni tut ni jasno kaj folk komplicira z zoomom na fotoaparatih, 90% fotk na splošno je posnetih brez zooma - s telefoni, tam pa nihče ne jamra..
Zato, ker to sprašujejo in zahtevajo tisti, ki se na to ne spoznajo. Me veseli, da še nekdo to napiše, da ne bom sam izpadel prepameten. Sony RX100 ima tako dobro optiko (namreč sam imam verzijo I), da lahko iz nje pozumiraš v obdelavi kar precej, pa je še vedno ostra.
@vrunc: Ali imaš dober razlog za zum >10x?
@vrunc: Ali imaš dober razlog za zum >10x?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: schurda ()
Zum bi mi prišel prav pri slikanju tamale na treningu, pač iz tribune s 4x zumom po mojem mnenju ne gre, ali se motim?
Gledal sem tudi Sony HX90 z malo več zuma in Nikon D3300 z objektivom 15-55mm in 18-135. Mi lahko kdo, ki se malo spozna na razliko med tema dvema aparatoma kakšna je razlika pri sami kvaliteti slike. Da je eden kompakt drugi DSLR vem, zanima me razlika pri slikanju
zabav, tekem in slikanje na splošno.
Gledal sem tudi Sony HX90 z malo več zuma in Nikon D3300 z objektivom 15-55mm in 18-135. Mi lahko kdo, ki se malo spozna na razliko med tema dvema aparatoma kakšna je razlika pri sami kvaliteti slike. Da je eden kompakt drugi DSLR vem, zanima me razlika pri slikanju
Če je trening v dvorani, pozabi na super-zoom kompakte, prav tako DSLR-je s svetlobno šibkimi objektivi. Jasno, odvisno od tega, za kako aktivnost se gre.
Zum bi mi prišel prav pri slikanju tamale na treningu, pač iz tribune s 4x zumom po mojem mnenju ne gre, ali se motim?
d3300 ima večji senzor, posledično bo neprimerljivo čistejša/ostrejša slika tudi v slabih svetlobnih pogojih v primerjavi s kompaktom. sicer te standard objektivi so bolj tko tko, je pa vseeno bolje kot kompakt. tisti zoom na hx90 boš pomoje v praksi težko koristil, sploh pri umetni svetlobi
Veliko - pravzaprav največ - je odvisno od tega, kaj bi rad s slikami počel.
Za spomin, za objavo na fejsbuku, za objavo v reviji, za fotoalbum ali fotoknjigo, za razstavo ali za na steno v velikosti A3 ...?
Za spomin, za objavo na fejsbuku, za objavo v reviji, za fotoalbum ali fotoknjigo, za razstavo ali za na steno v velikosti A3 ...?
Slike iz tekem bodo večina ostale na računalniku za spomin, mogoče gre katera v album, facebook....druge bodo za album. Bolj kot gledam teste in primerjave, manj vem za kateri fotoaparat se naj odločim.
Za slikanje v dvorani rabiš vsaj f2.8 in to ne na 1/2.3" senzorju, ker se ti bo blenda pri večkratnem zumu zaprla na neuporabno velikost ter visok iso bo povečal šum.
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Lonsarg ::
Za kvaliteten 10x zoom bo treba imeti ločen zoom objektiv na APS-C velikosti senzorja. Jaz sem tak ločen zoom imel, a v mojih albumih je fotk z tem zoomom bilo zgolj okoli 0.5% zato sem ga prodal. Pač 3x zoom, +2x digitalni(skupaj 6x) je dovolj za praktično vse.
Tvoj primer slikanja otroka iz tribune sicer to ne pokriva ampak sprijaznit se boš moral z dejstvom da za slikanja igralca iz tribune rabiš odšteti dodatno minimalno 500EUR za objektiv na minimalno 500EUR štartne cene fotoaparata.
Tvoj primer slikanja otroka iz tribune sicer to ne pokriva ampak sprijaznit se boš moral z dejstvom da za slikanja igralca iz tribune rabiš odšteti dodatno minimalno 500EUR za objektiv na minimalno 500EUR štartne cene fotoaparata.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
S tribune lahko slikaš tudi s telefonom. Mnogi to počno. Vprašanje je samo, kako dobro fotko bi rad imel, oziroma koliko si pripravljen odšteti za boljšo kakovost fotke.
Recimo s Panasonicom TZ100 (10x zum, 680 evrov) lahko narediš čisto spodobno fotko za spomin in fejsbuk s tribune.
Ali pa recimo z Nikonom J5 in objektivom 10-100 mm (skupaj za 650 evrov, verjetno se kje dobi tudi ceneje, tole je na prvo žogo zguglano).
http://www.enaa.com/oddelki/foto/izd_13...
Da ne delam reklame samo za Olympusa
Recimo s Panasonicom TZ100 (10x zum, 680 evrov) lahko narediš čisto spodobno fotko za spomin in fejsbuk s tribune.
Ali pa recimo z Nikonom J5 in objektivom 10-100 mm (skupaj za 650 evrov, verjetno se kje dobi tudi ceneje, tole je na prvo žogo zguglano).
http://www.enaa.com/oddelki/foto/izd_13...
Da ne delam reklame samo za Olympusa