Forum » Kaj kupiti » Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?
Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?
Temo vidijo: vsi
Okapi ::
Za 1000 evrov dobiš Panasonic GX80 + 14-140 mm zum, ali pa Olympus E-M10 II, ravno tako s 14-140 mm zumom. 100 evrov cenejša je kombinacija Olympusa z dvema zumoma - 14-42 mm in 40-150 mm.
Verjetno so kje cene še nekaj bolj ugodne (oziroma se lahko zmeniš za popust).
http://trgovina.besenicar.si/sistemski-...
http://3a.si/izdelek_Fotoaparat-OLYMPUS...
Verjetno so kje cene še nekaj bolj ugodne (oziroma se lahko zmeniš za popust).
http://trgovina.besenicar.si/sistemski-...
seminal ::
Haha samo čakal sem okapija z Olyem hihi...
Nejko ti pa kupi že jebemo boga.. Tako delaš kot da boš dal 6k za nov pro body pa neveš na kateri sistem leč boš šel... Kupi pa slikaj in se ne sekiri, vzami keri ti je vizalno bolj všeč, pa kateri ti v roko sede, pa cenejšo baterijo dodatno.
Za 1,5k, bi jaz vzel A6300 ali A7, Canon 80D sz 18-135 STM tudi svetovna zadeva, nikon D7200 tudi :) Sam se odloči kaj ti odogvarja pa če poznaš koga ki bi si lahko kake leče rental.
LP
Nejko ti pa kupi že jebemo boga.. Tako delaš kot da boš dal 6k za nov pro body pa neveš na kateri sistem leč boš šel... Kupi pa slikaj in se ne sekiri, vzami keri ti je vizalno bolj všeč, pa kateri ti v roko sede, pa cenejšo baterijo dodatno.
Za 1,5k, bi jaz vzel A6300 ali A7, Canon 80D sz 18-135 STM tudi svetovna zadeva, nikon D7200 tudi :) Sam se odloči kaj ti odogvarja pa če poznaš koga ki bi si lahko kake leče rental.
LP
Zgodovina sprememb…
- spremenil: seminal ()
Unknown_001 ::
Budget je 1500EUR iščem the best of the best kar lahko dobim za ta denar. Skupaj z objektivom, se razume. Ker po nakupu bo moral zdržat vsaj 12 let rabe. Če res ni toliko boljše opcije kot tisti za 1000 bom še videl. Hitel ne bom, kupitit pa nameravam v roku dveh mesecev.
V glavnem zahteven/nezahteven to ni vprašanje. Se bom že naučil, pa magari bo mentor potreben, ker poznam par kolegov ki delajo z ultra dragimi zadevami. Lahko bi sicer že njih vprašal za nakup, sam oni se o opremi spod 2 jurja sploh ne pogovarjajo.
V glavnem zahteven/nezahteven to ni vprašanje. Se bom že naučil, pa magari bo mentor potreben, ker poznam par kolegov ki delajo z ultra dragimi zadevami. Lahko bi sicer že njih vprašal za nakup, sam oni se o opremi spod 2 jurja sploh ne pogovarjajo.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()
Poglej si aparate ki sem ti ji napisal.Oly ne glej ker ti bo žal premali ekosistem, drugega nebom pisal da nebo spet flame war. Kaj imajo kolegi? Predvidevam da Canona in Nikona, če imajo ultra drage zadeve, torej vzami ali 80D ali D7200 oz. tistega ko veš da boš lahko kaki lens rental to ti je idealno. Tudi če neboš rental sta dobra aparata, po drugi strani pa imaš Sony A6300 ali pa rabljeno A7. Canon 6D za FF tudi se dobi za taki denar, ali pa sedaj bo padla cena Canon 5D mark 3, ker pride 4 ven bi tudi blo super zadeva.
Ja, kar svetuj zrcalne aparate (Canon, Nikon), ki so slepa ulica, na koncu svoje razvojne poti in že v tem trenutku zastareli.
Pri brezzrcalnih ima pa mikro 4/3 (Olympus, Panasonic) bistveno večji "ekosistem" kot Sony.
Pri brezzrcalnih ima pa mikro 4/3 (Olympus, Panasonic) bistveno večji "ekosistem" kot Sony.
Mimogrede, ko kupuješ fotoaparat na novo, moraš takoj zraven prišteti še 200-300 evrov za osnovno dodatno opremo - par rezervnih akumulatorjev, eno ali dve kartici SD, osnovni pribor za čiščenje, torbo, mogoče še bliskavico, če ni vgrajena, zaščitni filter za objektiv, mogoče protisončno zaslonko ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Ja, kar svetuj zrcalne aparate (Canon, Nikon), ki so slepa ulica, na koncu svoje razvojne poti in že v tem trenutku zastareli.
Can you tell more? Jaz sem zaenkrat out iz te scene. Kakorkoli, važno je da naprava vložku primerno služi namenu in da bo zdržala še za naslednje desetletje.
Begabt
Begabt
300€ spet nevem od kje taka cifra, se dobi za krepko manj vse kar rabiš, torbico, solidno SD, UV filter, sončna zaslonka naj bi bila zraven original, akku tudi ne rabi bit original, bliskavico ima vsak. Pa da aparat nima vgrajene bliskavice, kot da gledamo pro bodye kateri jih res nimajo. Vsi ostali pa imajo osnovno.
Okapi, kaj ima oly pa sony nima? Upam da neboš reko zdaj 300mm F2.8, al pa 200mm F2? Sony ima vse kar rabiš,je pa res da rabiš tudi mučos €€€. Pa kje ima oly FF, pa APS-C format in če bo menjal kdaj v prihodnosti 4/3 leče kolikor vem ne bodo pasale?
Okapi, kaj ima oly pa sony nima? Upam da neboš reko zdaj 300mm F2.8, al pa 200mm F2? Sony ima vse kar rabiš,je pa res da rabiš tudi mučos €€€. Pa kje ima oly FF, pa APS-C format in če bo menjal kdaj v prihodnosti 4/3 leče kolikor vem ne bodo pasale?
Kakorkoli, važno je da naprava vložku primerno služi namenu in da bo zdržala še za naslednje desetletje.Kako kaj služi namenu je izključno odvisno od namena samega.
Najboljše naprave ni - vedno so kompromisi, glede na namen, tudi če nisi omejen s "samo" 1500 evri. Ti je vseeno, kako velik in težak fotoaparat boš tovoril naokoli, ali bi rad imel manjšega? Kaj boš počel s fotografijami - jih boš gledal na zaslonu, objavljal v revijah, tiskal foto-knjige, ali delal 100x150 cm plakate? Katere objektive imaš namen kupiti - in ali ti je vseeno, koliko stanejo?
In na desetletno rabo pozabi. Če hočeš danes imeti odličen fotoaparat, verjetno čez 5 let ne boš več zadovoljen s samo povprečnim in čez 8 let ne boš hotel še dve leti slikati z zastarelo starino.
Okapi, kaj ima oly pa sony nima? Upam da neboš reko zdaj 300mm F2.8, al pa 200mm F2? Sony ima vse kar rabiš,je pa res da rabiš tudi mučos €€€.Recimo okoli 80 objektivov za sistem m43, od tega veliko kakovostnih in cenovno dostopnih. In Raptor ni omenjal neomejenih sredstev, tako da je to še kako pomembno.
http://hazeghi.org/mft-lenses.html
O.
300€ spet nevem od kje taka cifra, se dobi za krepko manj vse kar rabiš, torbico, solidno SD, UV filter, sončna zaslonka naj bi bila zraven original, akku tudi ne rabi bit original, bliskavico ima vsak. Pa da aparat nima vgrajene bliskavice, kot da gledamo pro bodye kateri jih res nimajo. Vsi ostali pa imajo osnovno.Napisal sem 200 (do 300), in 200 se kar hitro nabere. Kar se bliskavice tiče, si recimo predlagal Sony A7 in Canon 6D, ki je, če se prav spomnim, nimata.
@Okapi
Ok, uporaba bo splošna. Občasno kakšna panoramska ali makro slika za osebno rabo ostalo pa večinoma pričakujem kvalitetne fotke z motivi pokrajine in dogodkov.
Nočem da bo to sedaj nek cegu za okoli vrata, ampak žepne zadeve pa tudi nočem, ker so neudobne za delat.
Vse bo za osebno rabo in mogoče za ekstra objavit na kaki spletni strani.
Ni pa mi jasno, zakaj naj bi desetletno rabo pozabil? Doma imamo sicer še vedno en analogni fotoaparat 2800DEM vendar je ravno zaradi analognosti sedaj praktično za moje potrebe neuporaben, čeprav dela vrhunske slike ampak jaz hočem digitalnega. Na kartico gor dol in potem lahko mešetarim s slikami kolikor hočem. Važno, da naredi konkretno sliko kateri se lahko reče slika, ne pa zmazek ki je nastal s krompirjem.
Olympusa si bom pa tudi malo ogledal.
Ok, uporaba bo splošna. Občasno kakšna panoramska ali makro slika za osebno rabo ostalo pa večinoma pričakujem kvalitetne fotke z motivi pokrajine in dogodkov.
Nočem da bo to sedaj nek cegu za okoli vrata, ampak žepne zadeve pa tudi nočem, ker so neudobne za delat.
Vse bo za osebno rabo in mogoče za ekstra objavit na kaki spletni strani.
Ni pa mi jasno, zakaj naj bi desetletno rabo pozabil? Doma imamo sicer še vedno en analogni fotoaparat 2800DEM vendar je ravno zaradi analognosti sedaj praktično za moje potrebe neuporaben, čeprav dela vrhunske slike ampak jaz hočem digitalnega. Na kartico gor dol in potem lahko mešetarim s slikami kolikor hočem. Važno, da naredi konkretno sliko kateri se lahko reče slika, ne pa zmazek ki je nastal s krompirjem.
Olympusa si bom pa tudi malo ogledal.
Begabt
Begabt
E priznam A7 nima pa 6D tudi ne tak da te črtaj s seznama blisk stane min 100€.
Glede sony objektivov, se pa ne reče da nimajo ampak je pač vse novo in na vrhunskem nivoju pač cena jebe.
Ti bi mel vsega po malem, to pa bo težko, posebaj macro objektiv, posebaj en wide objektiv, pa dogodki torej nek svetlobno močan objektiv. težka bo za 1500 dober body, pa dobri objektivi, rabljeno mogoče še spraviš, kakšno sigmo 10-20 ali ap canon 10-18, macro kakšno 100m, nevem kaj boš slikal žužke al nepremične zadeve te lahko tudi 50, pa en 2.8.
Glede sony objektivov, se pa ne reče da nimajo ampak je pač vse novo in na vrhunskem nivoju pač cena jebe.
Ti bi mel vsega po malem, to pa bo težko, posebaj macro objektiv, posebaj en wide objektiv, pa dogodki torej nek svetlobno močan objektiv. težka bo za 1500 dober body, pa dobri objektivi, rabljeno mogoče še spraviš, kakšno sigmo 10-20 ali ap canon 10-18, macro kakšno 100m, nevem kaj boš slikal žužke al nepremične zadeve te lahko tudi 50, pa en 2.8.
uporaba bo splošna. Občasno kakšna panoramska ali makro slika za osebno rabo ostalo pa večinoma pričakujem kvalitetne fotke z motivi pokrajine in dogodkov.Dobre slike za rabo, kot si jo opisal, naredi že boljši telefon (če ga znaš uporabljati in upoštevati določene omejitve), sploh pa vsak fotoaparat, ki stane več kot recimo 200 evrov.
Za 680 evrov kupi Panasonic TZ100 in začni slikati. Ko (če) boš v recimo prvem letu ugotovil, da te kakorkoli omejuje, ga boš lahko prodal za recimo 300 evrov in kupil nekaj ustreznejšega. Takrat boš tudi vedel, kaj pravzaprav potrebuješ, in se boš lahko bolje odločil. Če kupiš sedaj nekaj za 1500 evrov, te bo napačna odločitev lahko stala precej več kot teh 300-400 evrov.
http://www.besenicar.si/tz100
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
uporaba bo splošna. Občasno kakšna panoramska ali makro slika za osebno rabo ostalo pa večinoma pričakujem kvalitetne fotke z motivi pokrajine in dogodkov.Dobre slike za rabo, kot si jo opisal, naredi že boljši telefon (če ga znaš uporabljati in upoštevati določene omejitve), sploh pa vsak fotoaparat, ki stane več kot recimo 200 evrov.
Za 680 evrov kupi Panasonic TZ100 in začni slikati. Ko (če) boš v recimo prvem letu ugotovil, da te kakorkoli omejuje, ga boš lahko prodal za recimo 300 evrov in kupil nekaj ustreznejšega. Takrat boš tudi vedel, kaj pravzaprav potrebuješ, in se boš lahko bolje odločil. Če kupiš sedaj nekaj za 1500 evrov, te bo napačna odločitev lahko stala precej več kot teh 300-400 evrov.
http://www.besenicar.si/tz100
Imam SGS5
Poskusil z njim slikati marsikaj. Saj skike so, ampak ni to to. Enostavno sem marsikaj probal in JA kot si rekel, ta fotoaparat me omejuje. Potrebujem optični zoom, dober zajem svetlobe, prave barve, ostrino, več možnosti in ne bom dal 300EUR za en usran kompakt kot smo do sedaj kupovali če že smo. Pa niso tiste slike bile neki baš, glih tok da je bilo za pokazat.
Ne vem kako bi ti opisal ampak potrebujem nekaj da bom lahko normalno napredoval. In po pravici povedano, mi ni škoda dati nekaj več za to, da bom dobil nekaj konkretnega kar bo dajalo pričakovane ali celo boljše rezultate.
Na kratko, nočem kupit krša, ki mi ga bo muka uporabljat. Mogoče pretiravam glede n želje ampak še vedno sem mnenja: koliko denarja toliko muzike.
Begabt
Begabt
Da nebo kdo reko da sem nebojektiven al pa da se ne strinjam z okapijem ko ima prav :) Tale panasonic je zelo solidna zadeva, velik senzor, dobra optika itd.. Tak da je dober nakup.
S5 ni glih baš nešto mobi kamera.. So sedaj krepko boljše na trgu sploh S7, 6S, G5, HTC 10, NEXUS 6P, 5X...
Povej kaj boš od macra slikal, pikapolonico al čebelo al vezja al hrano al kaj? Na podlagi tega ti lahko svetujemo pravilen objektiv.
S5 ni glih baš nešto mobi kamera.. So sedaj krepko boljše na trgu sploh S7, 6S, G5, HTC 10, NEXUS 6P, 5X...
Povej kaj boš od macra slikal, pikapolonico al čebelo al vezja al hrano al kaj? Na podlagi tega ti lahko svetujemo pravilen objektiv.
blackbfm ::
*velik senzor se začne pri aps velikosti
1 inch je v slabih pogojih se vedno dokaj crap, s telefonom pa lahko vedno nardis lep watercolor
1 inch je v slabih pogojih se vedno dokaj crap, s telefonom pa lahko vedno nardis lep watercolor
Ko sem se jaz začel ukvarjati s fotografijo, se je temu, čemur danes pravijo "full frame", reklo mali format (maloslikovni film / fotoaparat).
koyotee ::
Za tak denar bi js kupu Sony A6000 + objektiv 24-240. Imas pokrito veliko obmocje za vecino potreb.
Mas pa za 700€ https://www.mimovrste.com/zrcalnoreflek... ~6x zoom
Mas pa za 700€ https://www.mimovrste.com/zrcalnoreflek... ~6x zoom
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: koyotee ()
@seminal, @okapi, @koyotee
Vredi, mal sem premislil/umiril in očitno bodo predlagani fotoaparati povsem ustrezni za moje potrebe.
Ampak, me pa še zanima, koliko bi prišel kak nov objektiv za tako zadevo? In mogoče še osatala oprema ki bi jolahko kupil z budgetom do 200EUR. Ostanek bom raje vložil v nekaj drugega.
Vredi, mal sem premislil/umiril in očitno bodo predlagani fotoaparati povsem ustrezni za moje potrebe.
Ampak, me pa še zanima, koliko bi prišel kak nov objektiv za tako zadevo? In mogoče še osatala oprema ki bi jolahko kupil z budgetom do 200EUR. Ostanek bom raje vložil v nekaj drugega.
Begabt
Begabt
Objektivi so od ~300€ do več tisoč
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
freesty ::
Jaz bi kupil rabljeno in sicer:
Nikon d600+tamron 24-70 VC
Nikon d600+24-120 f4
Nikon d600+28-300 VR
Nikon d7200+sigma 18-35
Canon 6d+24-70 2.8
Canon 6d+24-105+50
Canon 70/80D+ sigma 18-35
To so ene opcije, cene rabljenih malo nihajo ampak se da to skor zuhir dobit za 1500. Pa, ce kdo rabljeno prodaja se dobis kako torbo/kartico/filter zram, ce imas sreco.
Nikon d600+tamron 24-70 VC
Nikon d600+24-120 f4
Nikon d600+28-300 VR
Nikon d7200+sigma 18-35
Canon 6d+24-70 2.8
Canon 6d+24-105+50
Canon 70/80D+ sigma 18-35
To so ene opcije, cene rabljenih malo nihajo ampak se da to skor zuhir dobit za 1500. Pa, ce kdo rabljeno prodaja se dobis kako torbo/kartico/filter zram, ce imas sreco.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0
Unknown_001 je izjavil:
Za začetek moraš ločiti med aparati, ki jim lahko menjaš objektive, in tistimi, ki jim jih ne moreš (Panasonic TZ100 je recimo od predlaganih tak, ki mu objektiva ne moreš zamenjati).
Objektivi drugače stanejo od nekako 150 evrov do nebeških višav. Oziroma, če zraven upoštevamo še stare rabljene objektive, ki jih lahko uporabljaš z brezzrcalnimi aparati, od recimo 50 evrov dalje. Recimo kakšen starejši makro-objektiv za 50-100 evrov je čisto uporaben.
Ostala opreme je pa čisto odvisno od tega, kaj bi rad slikal (in za kateri fotoaparat si se odločil). Rezervni akumulator - če imaš brezzrcalni aparat, potrebuješ 2 dodatna, pri zrcalno-refleksnih enega. Računaj na vsaj 30 evrov. Koliko in kakšne pomnilniške kartice rabiš je med drugim odvisno, koliko in kakšen video snemaš (4K je potratna zadeva). Ampak vsaj kakšnih 20 evrov je že koristno porabit. Od ostale koristne opreme je morda na prvem mestu stativ (od kakšnih deset evrov dalje, čeprav je verjetno bolje začeti pri vsaj kakšnih 30-50 evrih). Omenjal si makro, kar pomeni, da bi lahko vzel kakšne makro-predleče, ali vmesne obročke (od kakšnih 10 evrov dalje za najcenejše variante). Če imaš fotoaparat, ki nima izmenljivega objektva, si lahko omisliš širokokotno in/ali tele-predlečo. To je bolj v rangu 50 evrov (na pamet rečeno). Če imaš aparat z izmenljivim objektivom, boš slej ko prej hotel imeti kakšen komplet za čiščenje tipala (od recimo 20 evrov dalje). Torba je že spet odvisna od tega, koliko opreme imaš, od par deset evrov dalje, recimo.
mailer ::
Slej ko prej ti bo postalo stalno troganje objektivov s sabo odveč, ker vse skupaj nanese kar nekaj kg. Vseeno predlagam manjšo zadevo ala Sony A6000-6300 ali pa nekaj v stilu Rx10 ali podobno. Pa vsaj 2 dodatni bateriji zraven in 2-3 kartice do cca 16GB zaradi "backupa". Ko zamenjaš baterijo zamenjaš še kartico predvsem pri slikanju kakšnih posebnih dogodkov, kot so recimo poroke, koncerti, festivali,...
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz
Predvsem pa se je treba zavedati, da praktično še nihče kar takoj od začetka ni izbral najustreznejšega sistema oziroma fotoaparata. Dokler par let ne fotografiraš, ne moreš vedeti, kaj pravzaprav potrebuješ.
Ma kdo sony a6000?
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Ma kdo sony a6000?
Jaz imam. S kit objektivom.
Zadovoljen.
16-50? Skoda ker nit kit s 24-240 objektivom :)
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
kingsix ::
Za 650€ vsekakor raje a6000 + 16-50 kit objektiv kot rx100 mk3
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Lonsarg ::
Za 650EUR vsekakor raje a6000 + 16-50 kit objektiv kot rx100 mk3
Ne bi rekel da je to samoumevno, ce je v igri zgolj kit pri a6000 in nič igranja z drugimi objektivi potem sta po kvaliteti fotk tam-tam in odločajo druge zadeve.
Osebno sem sicer kupil nex6(predhodnik a6000) z kit 16-50 in potem tudi en 10x zoom ter eno hitro prime lečo. Kasneje sem to hitro lečo prodal ter zoom zelo malo uporabljam, tako da če bi sedaj kupoval bi morda raje RX 100, ne vem nisem čisto odločen pridobil bi na velikosti zgubil pa na možnosti igranja z drugimi lečami.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Razmisljal sem o 24-240 objektivu. Drgac pa ima a6000 ~3x toliksnjo povrsino senzorja, 4mp več, večje piksle...
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Lonsarg ::
Razmisljal sem o 24-240 objektivu. Drgac pa ima a6000 ~3x toliksnjo povrsino senzorja, 4mp več, večje piksle...
Spusti pa kit leča 2krat manj svetlobe/mm2 kot leča od RX100. Skratka razlika ni tako velika, nekaj je pa vseeno res je. Ampak ker je cenovno tam tam, ter če te količkaj matra še kaj poleg kit leče kupit definitivno zakon izbira.
Kit 16-50 pa zmaga za popotovanja, ker ga komot v roki držiš vedno(50% jaz 50% punca)in ni treba nikoli v torbico ali za vrat zaradi teže in velikosti, no razen pač kadar več da nekaj časa ne bo prilike za fotko. Ampak ja, ker ga uporabljam v 99.9% za potovanja drugače pa telefon bi v najinem primeru morda prav prišla še malenkost manjša zadeva kot je RX100. Ampak samo za potovanja ga imava šele sedaj, prvo leto in malo več je bila to igrača za igranje z fotografije v gozdu, doma,.. in tam so ekstra leče in velik senzor prišla zelo prav.
Nič, jutri grem v acs po enega s 16-50 objektivom.
Škoda, ker ni a6300 malo cenejši.
Škoda, ker ni a6300 malo cenejši.
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
LuiIII ::
Pri fotoaparatu je vse odvisno od tega kje se misliš s fotografiranjem ustaviti. Čisto vse je odvisno od tega koliko daleč na lestvici komponent, ki zgleda v glavnem nekako takole, je tvoja meja:
- svetloba: dnevna ------------------>tema
- hitrost AF: pokrajina-------------->šport
- resolucija: web-------------------->aerial mapping
- kotna velikost motiva: normalna (60°)------>velika (180°)----> majhna (2°)
Potem so tu seveda še jockerji, ki lahko avtomatsko pomenijo komplikacijo
- bokeh (portreti)
- teža oz. prenosljivost
- itd.
Sam uporabljam dva sistema, no pravzaprav tri, ampak so Phase One fotoaparati tako nišna zadeva, da o njih ni vredno izgubljati besed. To sta Nikon DSLR (v glavnem D810) in brezrcalni Sony (A7R II). Lahko rečem, da je Nikon še vedno superioren Sony-jevemu, a razlika ni tako velika. Glavna razlika oz. prednost Nikona je v občutku hitrosti, odzivnosti in prilagodljivosti upravljanja aparata. Enostavno se nekako poznajo desetletja izkušenj. AF v slabši svetlobi in pri gibanju je tudi precej hitrejši in bolj predvidljiv. Imajo pa brezrcalni tudi kar nekaj velikih prednosti. Predvsem je tu predogled fotografije (osvetlitev) v EVF. V slabi svetlobi se dejansko dostikrat zgodi, da skozi EVF dejansko vidim stvari, ki jih skozi prizmo ne vidim dobro. Deluje kot nekakšen ojačevalec svetlobe. Velika prednost je tudi sama velikost. Tako Sony-a vzamem sabo na dopust (24-70, 70-200 oba /f4) in prihranim kar nekaj prostora in kg. Zaradi vsega tega je Nikon za profesionalno delo in Sony za domačo uporabo in spremljanje razvoja brezzrcalne tehnologije.
- svetloba: dnevna ------------------>tema
- hitrost AF: pokrajina-------------->šport
- resolucija: web-------------------->aerial mapping
- kotna velikost motiva: normalna (60°)------>velika (180°)----> majhna (2°)
Potem so tu seveda še jockerji, ki lahko avtomatsko pomenijo komplikacijo
- bokeh (portreti)
- teža oz. prenosljivost
- itd.
Sam uporabljam dva sistema, no pravzaprav tri, ampak so Phase One fotoaparati tako nišna zadeva, da o njih ni vredno izgubljati besed. To sta Nikon DSLR (v glavnem D810) in brezrcalni Sony (A7R II). Lahko rečem, da je Nikon še vedno superioren Sony-jevemu, a razlika ni tako velika. Glavna razlika oz. prednost Nikona je v občutku hitrosti, odzivnosti in prilagodljivosti upravljanja aparata. Enostavno se nekako poznajo desetletja izkušenj. AF v slabši svetlobi in pri gibanju je tudi precej hitrejši in bolj predvidljiv. Imajo pa brezrcalni tudi kar nekaj velikih prednosti. Predvsem je tu predogled fotografije (osvetlitev) v EVF. V slabi svetlobi se dejansko dostikrat zgodi, da skozi EVF dejansko vidim stvari, ki jih skozi prizmo ne vidim dobro. Deluje kot nekakšen ojačevalec svetlobe. Velika prednost je tudi sama velikost. Tako Sony-a vzamem sabo na dopust (24-70, 70-200 oba /f4) in prihranim kar nekaj prostora in kg. Zaradi vsega tega je Nikon za profesionalno delo in Sony za domačo uporabo in spremljanje razvoja brezzrcalne tehnologije.
Nabavil a6000 z 18-105 objektivom f4, ko bi le bil 16-70 malo cenejši, bi raje tega :)
2 fotki nahitr, aparat je bomba :)
2 fotki nahitr, aparat je bomba :)
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: koyotee ()
Optimalno bi blo 16-70 70-200 in macro od zeissa touit 50mm f/2.8 ampak bi samo za te tri objektive odštel 3000+€ :(
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
dejcii ::
Imaš srečo, da si dobil enega od zadnjih kosov. Meni je blo rečeno v četrtek, da jih tudi uvoznik nima več. Do konca julija nič, tudi za avgust ni informacij o dobavi. Samo še dražji a6300 so.
Svojega naročil v tujini in upam na pošiljko do konca meseca.
Svojega naročil v tujini in upam na pošiljko do konca meseca.
Si bil v acsu?
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Pol pa ne ažurirajo spletne strani :)
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Informativno me še zanima ali je tu kak uporabniki sledečih sistemov:
-Fujifilm XT1 / XT10
-Panasonic gx8
-Sony a6300
Ne bi rad zdaj še ene debate kaj je bolje, ampak bi rad malo vaših uporabniških izkušenj izvedel.
Pa katere namene vam pokrijejo.
-Fujifilm XT1 / XT10
-Panasonic gx8
-Sony a6300
Ne bi rad zdaj še ene debate kaj je bolje, ampak bi rad malo vaših uporabniških izkušenj izvedel.
Pa katere namene vam pokrijejo.
Begabt
Begabt
Si ziher da hočeš point and shoot zadevo?
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Ja ampak to je že 200+ nad budgetom
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Joze_K ::
jaz ga mam...
fenomenalno zadovoljen...
predvsem uporabljan na potovanjih, večinoma na automatic nastavitvah (tu in tam kdaj HDR, ko gre za močen kontrast delov slike)...
zelo zadovoljen z (ne)velikostjo (paše v vsak žep), slikal tudi med gibanjem, proti soncu, ... slike so ZELO dobre, zajeti detajli prav fenomenalni (ko povečuješ sliko ne moreš verjeti kak detajl je zajet - kak ornament na vrhu Notre dame).. filmčki dobri, kvaliteta zvoka super, izostritev slike popolna...
bi še enkrat kupil...
fenomenalno zadovoljen...
predvsem uporabljan na potovanjih, večinoma na automatic nastavitvah (tu in tam kdaj HDR, ko gre za močen kontrast delov slike)...
zelo zadovoljen z (ne)velikostjo (paše v vsak žep), slikal tudi med gibanjem, proti soncu, ... slike so ZELO dobre, zajeti detajli prav fenomenalni (ko povečuješ sliko ne moreš verjeti kak detajl je zajet - kak ornament na vrhu Notre dame).. filmčki dobri, kvaliteta zvoka super, izostritev slike popolna...
bi še enkrat kupil...
Poceni kvaliteten stativ?
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!